DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

8 martie 2011

Lucrarea "Natură statică cu fructe", de Corneliu Michăilescu, va fi vedeta licitaţiei de astăzi a casei Alis din Capitală, având un preţ de pornire de 110.000 lei, acelaşi ca în cazul unei picturi de Camil Ressu. În cadrul licitației mai sunt propuse opere semnate de Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Rudolf Schweitzer Cumpăna. În total, vor fi scoase la licitaţie 82 de picturi, alături de sculpturi, cărţi vechi, bijuterii, ceasuri, argintărie, sticlărie, icoane şi diverse alte obiecte. Corneliu Michăilescu a fost pictor, sculptor, grafician şi scriitor. După studii de drept şi filosofie la Universitatea din Bucureşti, urmează cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, între 1908 şi 1912, iar în perioadele 1913 - 1915 şi 1919 - 1921 se află la Florenţa, unde întâlnirea cu arta italiană îi va marca formaţia artistică. Tot la Florenţa deschide şi prima sa expoziţie personală, urmată de altele la Bucureşti, între 1922 şi 1931. În 1925 este profesor la Atelierul de artă constructivistă al revistei Integral, iniţiativă a grupării avangardiştilor de a introduce arta modernă în viaţa cotidiană. Este şi autorul unor interesante cronici şi articole pe teme de artă, fiind printre primii care scriu la noi despre arta africană.

'Târgul de Mărţişor' organizat de Institutul Geologic al României prin Muzeul Naţional de Geologie va oferi, astăzi, în ultima zi, acces liber pentru toate doamnele şi domnişoarele. Întrucât ziua de 8 martie este dedicată femeii, expozanţii au pregătit bijuterii unicat, obiecte de ornament sau uz casnic (vaze, scrumiere şi statuete realizate din agat, jadeit, malachit sau alabastru) şi chiar obiecte de cult (icoane, îngeri şi cruciuliţe din chihlimbar, agat, coral şi jadeit).
'Târgul de Mărţişor' poate fi vizitat între orele 10.00 - 19.00.

Festivalul Internaţional de Chitară, ajuns la cea de-a V-a ediţie, îşi va face auzite primele acorduri mâine, la Sala Radio din Capitală, de la ora 19.00, când va avea loc deschiderea oficială. Anul acesta, festivalul îi aduce la Bucureşti pe trei dintre cei mai apreciaţi interpreţi de chitară clasică ai momentului - Ricardo Gallen, Goran Krivokapic şi Ana Vidovic - şi îşi va surprinde publicul cu participarea dirijorilor Gian Luigi Zampieri (Italia), Ralf Sochaczewsky (Germania) şi Dan Ratiu (România), dar şi cu interpretările soliştilor români Stan Zamfirescu, Costin Soare şi Bogdan Mihăilescu. Devenit eveniment de tradiţie şi notorietate al Radio România, organizat prin intermediul Orchestrelor şi Corurilor Radio, Festivalul Internaţional de Chitară se va încheia pe 23 martie.

Trupa 'The Manhattan Transfer', laureată a mai multor premii Grammy şi una dintre cele mai longevive prezenţe pe scena jazz-ului internaţional, va concerta pe 11 noiembrie la Bucureşti. Peste 25 de albume şi nu mai puţin de 12 premii Grammy sunt doar două dintre reperele unei cariere impresionante pe care 'The Manhattan Transfer' a construit-o în aproape patru decenii de muzică.Devenit unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale genului, trupa a reuşit să-şi construiască în timp un renume care pe scena jazz-ului a reprezentat întotdeauna garanţia unui spectacol fascinant, fiecare reprezentaţie live fiind o veritabilă demonstraţie de virtuozitate muzicală. Cel mai recent material al trupei, 'The Chick Coreea Songbook', este un tribut adus muzicianului american Chick Corea, el însuşi prezent pe una dintre piesele albumului, intitulată 'Free Samba'.

Un grup format din 36 de artiste consacrate sau în curs de afirmare, absolvente şi studente ale Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, expun lucrări expresive de tapiserie şi sculptură, sub titlul 'Ce mai face Penelopa?' la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Proiectul expoziţional a fost coordonat de profesorii universitari dr. Liliana şi Radu Moraru. Lucrările prezentate de cele 36 de artiste se pun în valoare prin contrastul evident şi căutat între materialele specifice celor două genuri artistice. Aparent opuse, cele două tehnici interferează prin dimensiunea spaţială şi concepţia artistică. Expoziţia va fi deschisă până în 3 aprilie.

Spectacolul "Zenobia", după Gellu Naum, va fi jucat, duminică, în premieră, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Regia şi scenariul piesei aparţin Monei Marian, iar premiera va avea loc duminică, de la ora 19.00, în Studioul "Euphorion" al Teatrului Naţional din Cluj. Scenografia spectacolului este realizată de Eugenia Tărăşescu-Jianu, iar muzica de Corina Iosif. Din distribuţie fac parte Cornel Răileanu, Cristian Rigman, Romina Merei, Petre Băcioiu, Anca Hanu. Atmosfera spectacolului este suprarealistă, povestea fiind un amalgam de viziuni din zona mitologic-onirică, în care figura Zenobiei, întrupare a "principiului feminin", domină, completând fiinţa bărbatului.

Biblioteca Judeţeană "Bod Peter" Covasna va fi reabilitată în urma unei investiţii de aproximativ un milion de euro, printr-un program al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Prezentarea planurilor de reabilitare interioară şi refuncţionalizare a Bibliotecii Judeţene "Bod Peter" din Sfântu Gheorghe, elaborate în cadrul programului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional referitor la clădirile monument istoric, derulat prin Institutul Naţional al Patrimoniului, a avut loc, ieri, într-o conferinţă de presă. Cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că anul trecut Ministerul Culturii a alocat fonduri în valoare totală de două milioane de lei pentru lucrări de reabilitare la 13 monumente istorice din judeţ, printre care şi clădirea Bibliotecii Judeţene "Bod Peter". Potrivit sursei citate, pentru acest obiectiv s-au alocat 100.000 de lei, din care anul trecut s-a realizat proiectul privind reabilitarea interioară şi refuncţionalizarea instituţiei. Tamas Sandor a precizat că este vorba de un program multianual, iar lucrările ar urma să înceapă în acest an.

O expoziţie de fotografie cu portrete ale femeilor afro-americane, intitulată "Femeile unui nou trib" şi semnată de fotograful american Jerry Taliaferro, va fi vernisată mâine la Muzeul Satului din Capitală. Evenimentul va avea loc la Sala de expoziţii "Gheorghe Focşa" a muzeului de la ora 18.00. La deschiderea expoziţiei vor lua cuvântul ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, şi directorul general al muzeului, Paula Popoiu. Manifestarea organizată la Bucureşti de Centrul Cultural American şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" va putea fi vizitată până pe 23 martie. Proiectul "Femeile unui nou trib" este un studiu fotografic al frumuseţii fizice şi spirituale a femeii afro-americane. Este o încercare de a vedea într-o nouă lumină şi într-un mod nou un grup de femei incredibile. Colecţia "Femeile unui nou trib" cuprinde 200 de fotografii, din care autorul a ales personal pentru expoziţia de la Bucureşti cele mai grăitoare imagini.

Documentarul "Ostinato, istoria unei cărţi incendiare", care îl are în centru pe scriitorul Paul Goma, va fi difuzat în această seară, de la ora 21.30, pe TVR Cultural. Programat în cadrul emisiunii "Rezistenţa prin cultură", moderată de Stejărel Olaru, documentarul "Ostinato, istoria unei cărţi incendiare" îl are în centru pe autorul cărţii, Paul Goma. Invitatul emisiunii, Mircea Stănescu, istoric la Arhivele Naţionale, va vorbi despre cartea începută în timpul domiciliului obligatoriu la care fusese condamnat Paul Goma în 1962. Romanul "Ostinato" a văzut însă lumina tiparului abia în 1971, la Frankfurt. Cartea a fost publicată mai întâi în limbile germană şi franceză şi i-a adus autorului renumele de "Soljeniţîn al României". Echipa emisiunii "Rezistenţa prin cultură" este alcătuită din redactorul Mariana Ioniţă, imagine - Sorin Chivulescu, producător - Alexandru Munteanu, realizator - Lucia Hossu Longin.

Tabloul "Nu au Plateau de Sculpteur" (Nude, Green Leaves and Bust) de Pablo Picasso, vândut recent pentru cel mai mare preţ obţinut vreodată într-o şedinţă de licitaţie, este expus pentru prima oară în public la Londra la muzeul Tate Modern.
Această lucrare datează din 1932 şi nu a mai fost prezentată până în prezent în capitala britanică. Pânza a putut fi admirată o singură dată, în 1961, în timpul manifestărilor organizate cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a lui Picasso.
Pictura a fost achiziţionată de un colecţionar privat a cărui identitate nu a fost dezvăluită, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's la New York, pe 4 mai 2010, pentru suma record de 106,5 milioane de dolari, un preţ niciodată atins de o operă de artă. Tabloul a fost împrumutat celebrului muzeu londonez şi va fi expus într-o sală specială ce îi este consacrată operelor pictorului.

Orchestra de Cameră Radio şi pianistul Horia Maxim vor evolua, mâine, sub bagheta tânărului dirijor american Allan R. Scott, la Sala Radio. Programul include lucrări rar interpretate pe scenele româneşti precum Uvertura Hebridele de Mendelssohn-Bartholdy, Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră op. 15 şi Simfonia a II-a în re major, op. 36 de Ludovic van Beethoven. Dirijorul Allan R. Scott face parte din eşalonul tinerilor muzicieni din America de Nord, preocupat de domeniul simfonic şi de cel de operă, fiind recunoscut pentru viziunea şi inovaţiile pe care le-a adus în programele muzicale.

Roger Moore a venit în România, la sfârșitul săptămânii trecute, şi urmează să joace în lungmetrajul "Christmas at Castlebury Hall", care se filmează în această perioadă la Castelul Peleş, Palatul Ştirbei, Palatul Bragadiru şi Studiourile MediaPro. Actorul britanic a venit în România împreună cu soţia sa, Kristina Tholstrup, care îl va însoţi pe toată durata filmărilor. Roger Moore va filma în România timp de şase zile, pentru lungmetrajul "Christmas at Castlebury Hall", o comedie romantică în regia lui Michael Damian. Filmul prezintă povestea unei tinere care petrece Crăciunul împreună cu familia, într-un castel din Europa, şi se îndrăgosteşte de un prinţ. Lungmetrajul, produs în România, ar urma să apară pe marile ecrane româneşti în iarna acestui an.

Galeriile de Artă ''Nicolae Mantu'' găzduiesc, până pe 12 martie, expoziţia de pictură ''Aplauze pentru Galaţi!'', realizată de artista Carol Van Wagoner din Statele Unite ale Americii. În cadrul manifestării sunt expuse 34 de lucrări - portrete, peisaje şi aspecte din Galaţi - aşa cum le-a văzut şi, mai ales, simţit autoarea acestora, Carol Van Wagoner. Fiecare tablou are o poveste pe care iubitorii de artă şi nu numai o pot afla vizitând expoziţia. Carol Van Wagoner s-a născut şi a crescut în oraşul Delta, statul Utah din SUA. I-a plăcut dintotdeauna să deseneze şi a ''explorat'' această pasiune încă de la o vârstă fragedă. După terminarea liceului şi absolvirea studiilor universitare la Brigham Young University, în 1968, Carol s-a căsătorit cu David Van Wagoner, împreună având acum şase copii. A început să predea Arta în Şcoala Elementară din Las Vegas, Nevada în anul 1989. A sosit la Galaţi în decembrie 2009. Expoziţia ''Aplauze pentru Galaţi!'' se constituie într-un mesaj de mulţumire şi admiraţie faţă de oraşul Galaţi şi, deopotrivă, faţă de gălăţeni.

Legendara trupă 'The Animals & Friends' va concerta pe 2 aprilie, la Bucureşti. Din categoria trupelor de aur, 'The Animals' a intrat în istoria rock-ului cu hit-uri precum 'The House of The Rising Sun', 'We Gota Get Out of This Place' sau 'Don't Le Me Be Misunderstood' fredonate de generaţii de iubitori ai muzicii. Înfiinţată în Marea Britanie la începutul anilor '60, trupa a avut suişuri şi coborâri, cu mutări de pe un continent pe altul, cu schimbări de componenţă. Au devenit cunoscuţi în SUA ca parte din 'invazia britanică' şi zece dintre piese lor au urcat pe poziţiile fruntaşe din UK Singles Chart şi US Billboard Hot 100. 'The Animals' au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 1994. Biletele pentru spectacolul care va avea loc în Jukebox Club au fost puse în vânzare și pot fi achiziţionate exclusiv prin reţeaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi online prin eventim.ro.

Opera "La Traviata", de Giuseppe Verdi, a împlinit, la sfârșitul săptămânii trecute, 158 de ani de la premieră, care a avut loc într-o zi de duminică, pe 6 martie 1853, la Teatro La Fenice din Veneţia. Remarcabila compoziţie, inspirată de romanul lui Alexandre Dumas Fiul "Dama cu camelii", este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Verdi. Romanul a avut un impact deosebit asupra lui Verdi, datorită relaţiei sale cu Giuseppina Srepponi, cu care trăia în uniune liberă, legătură blamată de societatea italiană, care, deşi îl adora pe compozitor, nu s-a ferit să îşi arate dispreţul faţă de felul în care a ales să îşi trăiască povestea de dragoste.
Revoltat de faptul că elita italiană o trata pe Giuseppina ca pe o femeie uşoară, în pofida faptului că era o soprană foarte talentată, care a contribuit decisiv la succesul operei "Nabucco", Verdi găseşte în "Dama cu camelii" posibilitatea de a-şi exprima făţis dezaprobarea faţă de superficialitatea şi ipocrizia societăţii.
Astfel, pentru Verdi, "La Traviata" (femeie uşoară, în limba italiană) devine un prilej de a-i face dreptate iubitei sale. Libretul a fost scris de Francesco Maria Piave, care a mai colaborat cu Verdi şi la alte opere, precum "Rigoletto", "I due Foscari" şi "La forza del destino".

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu este partener într-un proiect cultural european în valoare de peste 4,5 milioane de euro, care se va desfăşura în următorii cinci ani şi are ca scop realizarea unui schimb de idei şi de creatori între cele mai importante teatre din Europa. Proiectul se intitulează "Cities on Stage", instituția sibiană fiind co-organizator al programului, alături de Folkteatern Göteborg (Suedia), Odéon - Théâtre de l'Europe (Franţa), Teatro de la Abadia (Spania), Teatro Stabile di Napoli (Italia) şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique (Belgia). "Cities on Stage" este un ansamblu de proiecte culturale ce îşi propune realizarea unui schimb de idei şi creatori între cele mai importante teatre din Europa, prin conectarea creaţiei teatrale la actualitatea din mediul urban cotidian. Proiectul va promova mobilitatea artiştilor contribuind în acelaşi timp la o mai bună difuzare a producţiilor de teatru pe plan european, precum şi la diversificarea publicului în general.

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, desfăşurat între 16 şi 21 martie la Bucureşti, aduce, în premieră pentru publicul românesc, 33 de producţii din toată lumea. Multe din peliculele ce vor fi prezentate au primit până acum numeroase distincţii la festivaluri internaţionale de film, cum ar fi Sundance Film Festival, Silverdocs Film Festival (SUA), CPH DOX (Danemarca), Doc Lisboa Film Festival (Portugalia), International Film Festival Boston (SUA) sau One World International (Republica Cehă). Printre filmele cu cele mai multe premii din selecţia oficială One World Romania 2011 se află "Enemies of the People" (Duşmanii poporului), "El Sicario - Room 164" (El Sicario - Camera 164) şi "My Perestroika" (Perestroika mea).

Biletele la cea de a IX-a Gală de decernare a Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi, care va avea loc pe 13 martie la Sala Radio din Capitală, au fost puse în vânzare. Pe scenă vor urca Paula Seling & Ovi, Loredana, Corina Chiriac, Nico, Nicu Alifantis, Ştefan Bănică, Victor Socaciu şi invitata de onoare a ediţiei, artista Lucky Marinescu. Nominalizările pentru trofeul Artistului anului la cea de a IX-a ediţie a Premiilor Muzicale Radio România sunt Paula & Ovi, Inna şi regretata Mădălina Manole. La categoria 'Cel mai bun interpret' nominalizaţii sunt Horia Brenciu, Keo şi Ştefan Bănică, iar la categoria 'cea mai bună interpretă' - Loredana, Paula Seling şi Nico.Trupele Direcţia 5, Iris şi Vunk au fost nominalizate la categoria 'cel mai bun artist pop rock'. Biletele pentru spectacol se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim.

Al doilea eveniment din cadrul Stagiunii de Jazz, "...years after Petrucciani", va avea loc în această seară, de la ora 19.00, la Teatrul ACT, cu un program dedicat pianistului şi compozitorului francez Michel Petrucciani, de la a cărui dispariţie se împlinesc 12 ani. Un muzician remarcabil, atipic ca prezenţă scenică, recunoscut pentru sensibilitatea şi tehnica sa pianistică unică, Michel Petrucciani a reuşit să se impună pe scena jazzului atât prin interpretarea standardelor de jazz, cât şi prin compoziţiile sale proprii, care au îmbogăţit repertoriul genului. Pentru ca omagiul adus lui Michel Petrucciani să fie complet, concertul de la Teatrul Act va cuprinde atât lucrări emblematice pentru concepţia artistică a jazzmanului francez – reorchestrate de George Natsis, Cristian Soleanu şi Vlad Popescu – cât şi piese standard asupra cărora Petrucciani şi-a impus viziunea interpretativă.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti va organiza, între 25-27 martie, cu prilejul împlinirii a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului 'Zilele Basarabiei la Bucureşti'. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutul Cultural Român, al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, al Bibliotecii Centrale Universitare, al Universităţii din Bucureşti, al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, al ArCuB, al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Deschiderea va avea loc vineri 25 martie, la Biblioteca Centrală Universitară, şi va fi urmată de o expoziţia de afişe 'Utopia Podului de flori' semnată Corina Roşca, o proiecţie de film la Casa Studenţilor, un concert de muzică populară la restaurantul-muzeu 'Vatra Neamului'. Sâmbătă, 26 martie, festivalul va continua la sediul ICR, cu 'Libertatea în imagini', o expoziţie cu fotografii de la 7 aprilie 2009 apoi va fi organizată la Universitatea din Bucureşti o dezbatere.

Regizorul Danis Tanovic va fi prezent la deschiderea Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cu cel mai recent film al său, "Cirkus Columbia". Evenimentul se va desfășura între 11și 17 aprilie. Proiecţiile din cadrul festivalului vor avea loc în trei săli: Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Țăranului Român şi Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez din Bucureşti. Danis Tanovic a debutat în urmă cu 10 ani cu "No Man's Land", distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. După un scurt periplu internaţional, perioadă în care a realizat filmele "Infernul/ L'Enfer" (cu Emmanuelle Béart, pe un scenariu de Krzysztof Kieslowski) şi "Triage" (cu Paz Vega și Colin Farrell), "Cirkus Columbia", filmul care deschide a şaptea a ediţie a Bucharest IFF, marchează întoarcerea regizorului în peisajul balcanic, atât în ceea ce priveşte povestea (viaţa unei familii în pragul războiului din fosta Iugoslavie), cât şi protagoniştii - Miki Manojlovic şi Mira Furlan.

Vernisajul expoziţiei 'Elena Cuza, prima doamnă a României', care va avea loc astăzi, deschide seria evenimentelor culturale la Muzeul Naţional Cotroceni, ce sărbătoreşte în acest an 20 de ani de existenţă în spaţiul cultural al Capitalei.
Pentru organizarea expoziţiei 'Elena Cuza, prima doamnă a României', Muzeul Naţional Cotroceni a colaborat cu instituţii muzeale şi biblioteci din Bucureşti şi din ţară: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul 'Theodor Aman', Muzeul Militar Naţional 'Regele Ferdinand I', Biblioteca Academiei Române, Complexul Muzeal Naţional 'Moldova' - Muzeul Unirii, Iaşi, Muzeul de Istorie Galaţi, Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, Muzeul Literaturii Române Iaşi, colecţia particulară a doamnei dr. Mariana Păvăloiu. Expoziţia include obiecte personale ale primei doamne a României: o brăţară de aur şi un sigiliu, mantia, o copie a unei rochii purtate de doamna Elena Cuza după moartea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, casete de înfrumuseţare şi lucru de mână, trusa de scris, trusa de voiaj, un evantai din baga cu monograma E.C. şi coroana domnească lucrată în pietre preţioase, batiste, şaluri, portretul doamnei Elena Cuza pictat de Theodor Aman în 1863.

Portalul Yahoo! este disponibil în limba română şi furnizează ştiri şi informaţii meteo, iar utilizatorii locali îşi pot crea un cont de email cu extensia .ro. La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, Yahoo! a anunţat că portalul în limba română va fi lansat în prima parte a lunii martie 2011 şi va avea disponibile serviciile de e-mail şi serviciul de mesagerie. Deocamdată, în limba română este disponibilă numai pagina unde utilizatorii introduc userul şi parola pentru accesarea serviciului de e-mail, în timp ce serviciul de mesagerie este în limba engleză. La sfârşitul anului trecut, serviciile furnizate de Yahoo! erau folosite în România de 8,2 milioane de persoane, circa 80% din totalul celor cu acces la Internet.

Peste 150 de cercetători din mai multe ţări au alcătuit o listă cu 13 gene care cresc riscul de producere a accidentelor coronariene, o reuşită care ar putea contribui la descoperirea unor noi "arme" de luptă contra bolilor cardiace, prima cauză de mortalitate din lume. 167 de cercetători din peste 100 de organizaţii din Canada, Europa şi Statele Unite ale Americii au analizat datele furnizate de 14 studii despre ADN-ul recoltat de la peste 140.000 de persoane de origine europeană. Ei au putut astfel să stabilească că persoanele în familiile cărora au existat cazuri de ateroscleroză - o acumulare de grăsime în pereţii anumitor artere - prezentau mici variaţii la nivelul structurii a 13 gene. Studiul, publicat în Nature Genetics, dublează astfel numărul cunoscut de gene care favorizează maladiile cardiace, boli care au în proporţie de 50% cauze genetice, dar care sunt provocate şi de alţi factori precum stilul de viaţă, fumatul, consumul de alcool şi lipsa exerciţiilor fizice.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!