DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 martie 2011

Angela Gheorghiu şi-a anulat spectacolele din martie de la Metropolitan Opera, din motive de sănătate
Soprana Angela Gheorghiu şi-a anulat, din motive de sănătate, toate apariţiile din luna martie în spectacolul "Romeo şi Julieta", pus în scenă la Metropolitan Opera din New York, sub bagheta lui Placido Domingo. Pe situl personal, artista spune că regretă profund acest lucru şi îi pare rău pentru fanii care sperau să o vadă în acest spectacol dar că aşteaptă cu nerăbdare să se întoarcă pe scenă. Angela Gheorghiu, în vârstă de 45 de ani, este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cei mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. Anul trecut, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001. Tot anul trecut, soprana a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.

Balerinul Valentin Stoica debuzează în "Baiadera"
Opera Naţională Bucureşti anunţă un nou spectacol în care Valentin Stoica, prim-solist al Companiei de Balet a Operei, va debuta în rolul principal masculin – Solor - din baletul "Baiadera". Povestea preotesei de la un templu indian care se îndrăgosteşte de războinicul Solor, dar moare otrăvita de rivala sa, va prinde din nou viaţă, pe 10 martie, în interpretarea balerinilor Operei bucureştene. Conducerea muzicală a spectacolului îi va aparţine dirijorului Tiberiu Soare. Deşi încă foarte tânăr, Valentin Stoica a acumulat un repertoriu vast, pornind de la rolurile principale ale unor titluri consacrate din repertoriul baletului clasic până la partituri coregrafice de dans modern.

Conferinţă despre martiri, marca Dan Puric
Dan Puric va prezenta din nou în fata bucurestenilor o serie de evenimente, primul dintre acestea având loc, sâmbătă, 19 martie, de la ora 19,00, la Ateneul Român, unde cunoscutul actor şi regizor va susţine o conferinţă despre "Martiri". La această întâlnire cu publicul, Dan Puric va pleca de la ideea că o conştiinţă martirică este profund salvatoare şi ne poate salva de la înecul istoric. Evenimentul continuă seria evenimentelor pe care artistul le prezinta la Ateneul Roman, in organizarea Fundatiei ART PRODUCTION.

Fostul ambasador al Japoniei la Bucureşti, Kanji Tsushima, invitat la Conferinţele Teatrului Naţional
Fostul ambasador al Japoniei la Bucureşti, Kanji Tsushima, va prezenta, pe 13 martie, în cadrul Conferinţelor Teatrului Naţional, tema 'Japonia văzută de un japonez care s-a format în România'. Bun vorbitor de limbă română, Kanji Tsushima va dezvălui publicului cum vede un japonez România, dar şi cum îşi vede propria ţară un diplomat care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în străinătate. Kanji Tsushima, fost ambasador al Japoniei la Bucureşti, a lucrat în Ministerul nipon al Afacerilor Externe timp de 43 de ani, dintre care 23 i-a petrecut în cadrul misiunii diplomatice din România.

Expoziţie dedicată doamnei Elena Cuza, din 8 martie, la Muzeul Cotroceni
Vernisajul expoziţiei "Elena Cuza, prima doamnă a României", care va avea loc mâine, va deschide seria de evenimente prin care Muzeul Naţional Cotroceni sărbătoreşte, în 2011, împlinirea a 20 de ani de existenţă în spaţiul cultural al Capitalei. În cadrul expoziţiei, publicul va putea admira obiecte personale care au aparţinut primei doamne a României: brăţara de aur şi sigiliul cu iniţialele sale, mantia, o copie unei rochii purtată de doamna Elena Cuza după moartea domnitorului Al. I. Cuza, casete de înfrumuseţare şi lucru de mână, trusa de scris, trusa de voiaj şi coroana domnească. Expoziţia va fi completată cu scrisori, fotografii, litografii, stampe, albume de fotografii precum cel dedicat de Carol Pop de Szathmary doamnei Elena Cuza, cărţi şi alte obiecte. Recompunerea atmosferei fascinante a secolului al XIX-lea la Palatul Cotroceni va fi realizată prin amenajarea unui nou spaţiu de expunere, aflat, aşa cum o confirmă descrierile şi documentele vremii, în apropierea fostului apartament al acesteia. Vernisajul expoziţiei va avea loc, mâine, de la ora 18.00, şi va fi urmat de un concert dedicat zilei de 8 Martie, susţinut de soprana Patricia Seymour şi Adina Cocargeanu, la pian.

Tamara Buciuceanu şi Ilie Gheorghe se numără printre marii actori care vor primi premii de excelenţă, respectiv pentru întreaga carieră, în cadrul galei Uniunii Teatrale din România. Evenimentul va avea loc pe 18 aprilie, în Bucureşti, în studioul Televiziunii Române. Gala UNITER va fi transmisă în direct pe TVR 1, ca şi anul trecut. Conform statutului Uniunii Teatrale din România, senatul UNITER acordă în cadrul galei premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor senatului UNITER, în şedinţa din data 28 februarie, senatul a acordat următoarele trofee: premiul de excelenţă - Tamara Buciuceanu; premiul pentru întreaga activitate - actorul Ilie Gheorghe, actriţa Coca Bloos, regizorul Tudor Mărăscu, scenografa Gabriela Nazarie, criticul Ion Cazaban; premiu special pentru muzică de teatru - Gabriel Bassarabescu; premiul special pentru teatru de păpuşi - Aneta Forna Christu, premiul special pentru coregrafie - Andras Lorant, premii speciale pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile - "Teatru3 (Teatru La Cub)" (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi) şi Muzeul Teatrului de Păpuşi şi Animaţie din România, Asociaţia Culturală GAG, Craiova.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a declarat că există acordul de principiu al Casei Regale privind introducerea Castelului Peleş pe Lista UNESCO şi a arătat că au fost începute discuţiile în acest sens cu Germania, pentru a introduce o poziţie pe această listă împreună cu castelele din Bavaria.
Ministrul a spus că a discutat şi cu omologul său german despre acest subiect.

Lucrarea "Natură statică cu fructe", de Corneliu Michăilescu, va fi vedeta licitaţiei de mâine a casei Alis din Capitală, având un preţ de pornire de 110.000 lei, acelaşi ca în cazul unei picturi de Camil Ressu. În cadrul licitației mai sunt propuse opere semnate de Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Rudolf Schweitzer Cumpăna. În total, vor fi scoase la licitaţie 82 de picturi, alături de sculpturi, cărţi vechi, bijuterii, ceasuri, argintărie, sticlărie, icoane şi diverse alte obiecte. Corneliu Michăilescu a fost pictor, sculptor, grafician şi scriitor. După studii de drept şi filosofie la Universitatea din Bucureşti, urmează cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, între 1908 şi 1912, iar în perioadele 1913 - 1915 şi 1919 - 1921 se află la Florenţa, unde întâlnirea cu arta italiană îi va marca formaţia artistică. Tot la Florenţa deschide şi prima sa expoziţie personală, urmată de altele la Bucureşti, între 1922 şi 1931. În 1925 este profesor la Atelierul de artă constructivistă al revistei Integral, iniţiativă a grupării avangardiştilor de a introduce arta modernă în viaţa cotidiană. Este şi autorul unor interesante cronici şi articole pe teme de artă, fiind printre primii care scriu la noi despre arta africană.

Festivalul Internaţional de Chitară, ajuns la cea de-a V-a ediţie, îşi va face auzite primele acorduri miercuri, la Sala Radio din Capitală, de la ora 19.00, când va avea loc deschiderea oficială. Anul acesta, festivalul îi aduce la Bucureşti pe trei dintre cei mai apreciaţi interpreţi de chitară clasică ai momentului - Ricardo Gallen, Goran Krivokapic şi Ana Vidovic - şi îşi va surprinde publicul cu participarea dirijorilor Gian Luigi Zampieri (Italia), Ralf Sochaczewsky (Germania) şi Dan Ratiu (România), dar şi cu interpretările soliştilor români Stan Zamfirescu, Costin Soare şi Bogdan Mihăilescu. Devenit eveniment de tradiţie şi notorietate al Radio România, organizat prin intermediul Orchestrelor şi Corurilor Radio, Festivalul Internaţional de Chitară se va încheia pe 23 martie.

Biochimistul argentinian Alberto Granado, care l-a însoţit pe Ernosto "Che" Guevara într-o călătorie pe motociclete în mai multe ţări din America Latină în anii 1950, a murit la vârsta de 88 de ani, la sfârșitul săptămânii trecute, la Havana. Corpul neînsufleţit al lui Granado va fi incinerat, potrivit dorinţei defunctului, iar cenuşa va fi împrăştiată în Argentina, Cuba şi Venezuela."El Petiso" (micuţul), aşa cum îl numea Guevara, l-a acopaniat pe comandant într-o călătorie lungă pe motociclete, din 29 decembrie 1951 până pe 26 iulie 1952. Călătoria a fost descrisă într-un film regizat de brazilianul Walter Salles - "Diarios de Motocicleta", care a obţinut premiul Oscar în 2005, pentru cea mai bună coloană sonoră.

26 de scurtmetraje au intrat în cursa pentru trofeul NexT 2011, din cele 1.000 înscrise, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo şi coselecţionera sa din acest an, Irina Trocan, câştigătoarea concursului de critică iniţiat de NexT în 2010.
Din competiţia din acest an nu lipsesc scurtmetraje premiate, precum "Deeper than Yesterday" (regia Ariel Kleiman), câştigător al premiului Kodak Discovery şi Petit Rail d'Or la Festivalul de la Cannes şi al premiului juriului la International Short Filmmaking Sundance, şi "Baby" (regia Daniel Mulloy), câştigător al premiului pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA, despre care Andrei Gorzo declară că este "un film aproape imposibil de caracterizat, despre o scurtă întâlnire dintre un bărbat şi o femeie într-un oraş, în care lucrurile escaladează cu foarte mare viteză înspre intimitate, dar personajele celor doi sunt atât de neobişnuite şi bogate încât filmul e greu de rezumat în câteva cuvinte. În competiţia NexT 2011 se regăsesc şi câteva filme româneşti, printre care "Adulter" (regia Peter Kerek), admirabil regizat, după părerea criticului de film, "Apele tac" (regia Anca Dunga) selecţionat anul acesta la Berlinală, şi "Strung Love" (regia Victor Dragomir), pentru care Andrei Gorzo garantează că va fi un alt favorit al publicului. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6 - 10 aprilie, la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu şi Mansarda Cărtureşti.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2011 sub înaltul patronaj al alteţei sale regale principesa Margareta a României.

Ştefan Bănică va susţine, astăzi și mâine, două concerte speciale pentru Ziua Femeii, intitulate 'Te iubesc, femeie!', la Circul Globus din Bucureşti. Cei care vor participa la spectacolele dedicate doamnelor şi domnişoarelor vor avea ocazia să asculte cele mai frumoase cântece de dragoste pe care artistul le-a lansat de-a lungul carierei sale. Ştefan Bănică va interpreta hiturile sale în variantă unplugged, ceea ce presupune un sunet cu instrumente acustice, cu voci şi viori, conferind sensibilitate şi autenticitate cântecelor. Biletele pentru cele două spectacole se găsesc la Circul de Stat Variete Globus, Sala Palatului, Teatrul Naţional Bucureşti.

Primăria din Alba Iulia va începe, în această primăvară, implementarea unui proiect în valoare de peste un milion de lei care are ca scop promovarea cetăţii istorice din municipiu. Proiectul denumit "Respiră aerul istoriei" a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional, fiind cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Programul are ca scop creşterea atractivităţii municipiului Alba Iulia ca destinaţie turistică prin promovarea cetăţii Alba Carolina. Atracţiile turistice din Alba Iulia vor fi promovate atât în presă, pe medii on-line, prin panouri stradale, cât şi la târgurile turistice, prima participare fiind la Târgul Naţional de Turism de la Bucureşti, din luna martie.

'Târgul de Mărţişor' organizat de Institutul Geologic al României prin Muzeul Naţional de Geologie va oferi, mâine, în ultima zi, acces liber pentru toate doamnele şi domnişoarele. Întrucât ziua de 8 martie este dedicată femeii, expozanţii au pregătit bijuterii unicat, obiecte de ornament sau uz casnic (vaze, scrumiere şi statuete realizate din agat, jadeit, malachit sau alabastru) şi chiar obiecte de cult (icoane, îngeri şi cruciuliţe din chihlimbar, agat, coral şi jadeit).
'Târgul de Mărţişor' poate fi vizitat între orele 10.00 - 19.00.

Celebrul scriitor american Stephen King a scris un roman despre asasinarea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald 'Jack' Kennedy, asasinat produs în anul 1963, informează publicaţia britanică The Daily Telegraph. Romanul a primit denumirea '11/22/63', după ziua în care preşedintele de 45 de ani al SUA fusese împuşcat în Dallas. Cartea, care va avea aproximativ 1000 de pagini, va apărea în librării la 8 noiembrie 2011. Personajul principal al romanului este profesorul de liceu Jake Epping, care ajunge în anul 1958 cu ajutorul unei maşini a timpului, aflată în casa prietenului său, Al. Călătorind în timp, eroul poveştii încearcă să preîntâmpine asasinarea lui Kennedy.

Spectacolul "Maria de Buenos Aires", montat de Mario Radacovsky după una dintre cele mai celebre piese scrise de Astor Piazzolla, va avea premiera pe 11 martie, la Teatrul de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, la 90 de ani de la naşterea celebrului compozitor argentinian. Piesa este o poveste despre viaţă, moarte şi renaştere - povestea Mariei, personajul principal, care devine întruchiparea unui Buenos Aires pasional, distructiv, decadent, dar care are posibilitatea de a se salva tocmai prin asumarea şi înţelegerea destinului său. Povestea cu tentă suprarealistă se învârte în jurul unei femei uşoare din capitala argentiniană, pe nume Maria, personaj care, după moarte, devine pe scenă o Umbră ce reface traseul vieţii Mariei. Astor Piazzolla, una din figurile centrale ale tangoului contemporan, este renumit pentru schimbarea pe care o aduce tangoului tradiţional, prin mutarea accentului din spaţiul de dans căruia îi era destinată aceasta muzică spre o compoziţie complexă, obţinută prin adăugarea unor elemente de jazz şi eliminarea tendinţelor exacerbate de romantism şi autocompătimire specifice acestui stil.

În contextul promovării în Italia a aniversării celor 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică şi Accademia di Romania organizează la Veneţia şi la Roma două concerte susţinute de cvartetul internaţional 'Enescu'. Recitalul de la Veneţia va avea loc la Ateneo Veneto pe 11 martie, iar concertul de la Roma se va desfăşura în sala de concerte a Conservatorului 'Santa Cecilia' pe 19 martie. Ambele evenimente sunt organizate în parteneriat cu Fundaţia 'Gioventu Musicale d'Italia' - filiala din Monza şi beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român. Fundaţia 'Gioventu Musicale d'Italia' a fost fondată în 1952 şi reprezintă filiala din Italia a Fédération Internationale des Jeunesses Musicales, organizaţie creată în 1945 la Bruxelles, având ca obiectiv promovarea muzicii în rândul tinerilor din întreaga lume. Din organizaţie fac parte peste 40 de ţări.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a anunţat că în câteva zile enoriaşii vor cunoaşte numele candidaţilor dintre care va fi ales noul conducător al Mitropoliei Clujului. Lista prelaţilor eligibili poate număra până la 20 de arhierei, a precizat înaltul ierarh, după oficierea slujbei de pomenire a mitropolitului Bartolomeu, trecut la cele veşnice pe 31 ianuarie. În 14 martie, va avea loc Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, care are rol consultativ şi în cadrul căruia se vor alege doi candidaţi, iar în 15 martie va avea loc Adunarea Eparhială unde vor fi prezentaţi cei doi candidaţi. Înaintea şedinţei Sfântului Sinod se va introduce în statut o prevedere pentru a se limita vârsta celor care candidează la 70 sau 75 de ani, a precizat înaltul ierarh.

Trupa 'The Manhattan Transfer', laureată a mai multor premii Grammy şi una dintre cele mai longevive prezenţe pe scena jazz-ului internaţional, va concerta pe 11 noiembrie la Bucureşti. Peste 25 de albume şi nu mai puţin de 12 premii Grammy sunt doar două dintre reperele unei cariere impresionante pe care 'The Manhattan Transfer' a construit-o în aproape patru decenii de muzică.Devenit unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale genului, trupa a reuşit să-şi construiască în timp un renume care pe scena jazz-ului a reprezentat întotdeauna garanţia unui spectacol fascinant, fiecare reprezentaţie live fiind o veritabilă demonstraţie de virtuozitate muzicală. Cel mai recent material al trupei, 'The Chick Coreea Songbook', este un tribut adus muzicianului american Chick Corea, el însuşi prezent pe una dintre piesele albumului, intitulată 'Free Samba'.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, cel care dă startul evenimentelor de gen de clasa A din an, se va desfăşura, anul viitor, între 9 şi 19 februarie. Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei a avut loc loc anul acesta între 10 şi 20 februarie. În total, pentru proiecţiile din cadrul festivalului, organizatorii au vândut aproximativ 300.000 de bilete. Berlinala a avut aproximativ 20.000 de vizitatori acreditaţi din 116 ţări, incluzând 3.900 de reprezentanţi ai presei. Lungmetrajul iranian "Jodaeiye Nader az Simin/ Nader And Simin, A Separation", în regia lui Asghar Farhadi, a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Juriul ediţiei din acest an, prezidat de actriţa Isabella Rossellini, a ţinut să îi aducă un omagiu cineastului iranian Jafar Panahi, membru al juriului, care nu a putut să participe la eveniment, din cauză că autorităţile din Iran i-au interzis să părăsească ţara.

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor oferi publicului praghez, mâine, un concert românesc, prilej de prezentare a obiceiului românesc al mărţişorului, în renumita Sală Tereziană a Mănăstirii Brevnov. Evenimentul este organizat de Ambasada României la Praga, în cadrul programului Ambassadors' Concert Series, desfăşurat sub auspiciile ministrului ceh al afacerilor externe, Karel Schwarzenberg. Printre invitaţi se numără reprezentanţi ai mediilor diplomatice, politice, culturale şi economice din capitala cehă. Artiştii Alexandru Tomescu şi Horia Mihail vor interpreta arii româneşti ale compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dumitru Capoianu. Violonistul Alexandru Tomescu, care a concertat pe scene din peste 30 de ţări de pe patru continente, are un palmares impresionant de premii naţionale şi de distincţii internaţionale. În cariera pianistului Horia Mihail se regăsesc peste 1.000 de concerte susţinute în ţară şi în străinătate. Este profesor invitat la Festivalul Internaţional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra în colaborare cu Boston University.

Spectacolul "O noapte furtunoasă" al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în regia lui Puiu Şerban, va fi prezentat, în 14 martie, pe scena Casei de Cultură "Drăgan Muntean" din Deva. Evenimentul va avea de la ora 19.00, şi îşi propune promovarea "artei în diferite centre urbane ale ţării, cu scopul de a menţine treaz interesul comunităţii pentru evenimentele culturale"."O noapte furtunoasă" a lui Puiu Şerban reuşeşte să te apropie, ca spectator, de melanjul dintre epoca lui Caragiale şi actualitatea cotidiană. Cu toate acestea, odată intrat în sală şi odată cortina ridicată, eşti deja purtat în lumea satirică şi cu uşoare ironii a moftangiilor de altădată. Personajele sunt aceleaşi, poate doar un pic mai realiste şi mai conştiente de trendul cafenelelor şi al restaurantelor. Spectatorul are şansa să se regăsească printre personajele lui Caragiale şi, în acelaşi timp, să le revadă pe Veta şi Ziţa în gâlceava de toată ziua.

Primul târg de carte SF şi Fantasy "Final Frontier" va avea loc între 26 şi 27 martie, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Pe lângă volume în limbile română şi engleză, vizitatorii vor găsi la faţa locului şi e-Readere încărcate cu cele mai îndrăgite titluri ale genului, în format digital. Astfel, le vor putea testa şi vor decide singuri dacă avantajele acestor dispozitive electronice destinate lecturii se pot compara cu bucuria de a ţine în mână o carte şi de a o răsfoi. Evenimentul nu se limitează la a fi un simplu loc unde vizitatorii pot să cumpere cărţile dorite. "Final Frontier" va fi şi un prilej de socializare, de a afla informaţii şi de a învăţa lucruri noi. În spaţiul special amenajat pentru prezentări, editurile vor vorbi despre cele mai noi titluri din colecţiile SF şi Fantasy, iar invitaţii speciali - cunoscuţi autori ai genului - vor purta un dialog pe teme SF & Fantasy cu cei prezenţi.

Criticul de film Mihai Chirilov şi regizorul Claudiu Mitcu se numără printre membrii juriului Concursului Naţional de Scenarii HBO pe 2011. Concursul se află la cea de-a XI-a ediţie și este organizat în parteneriat cu Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, continuând colaborarea începută în 2005. Juriul Concursului Naţional de Scenarii pentru secţiunea documentar este următorul: Cristina Corciovescu, Andrei Creţulescu, Mihai Chirilov, Claudiu Mitcu şi Ana Maria Sandu. Toate înscrierile pentru Concursul Naţional de Scenarii - Ediţia 2011 se pot realiza numai prin intermediul site-ului HBO. Aici poate fi găsit şi regulamentul complet pentru secţiunile lungmetraj, scurtmetraj şi documentar.

Frederic Mitterrand, ministrul francez al Culturii şi Comunicării, a anunţat achiziţia de către stat, pentru Muzeul Luvru, a picturii 'Cele Trei Graţii' de Lucas Cranach cel Bătrân. Pictat pe lemn în 1531, tabloul reprezintă trei nuduri feminine de o mare fineţe. Subiect celebru în Antichitate, ocazionând numeroase variaţii mitologice, cele Trei Graţii personifică adeseori veselia, abundenţa şi splendoarea. Lucas Cranach cel Bătrîn, aflat la confluenţa realismului pictorilor din nord şi gingăşia picturii italiene, propune o viziune foarte personală şi voit ironică.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!