DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

4 martie 2011

Un japonez la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
Orchestra Naţională Radio invită publicul, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, la un concert romantic sub bagheta dirijorului japonez, Daisuke Soga. Programul serii cuprinde Preludiile, G. 97 de Fr. Liszt, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77 de J. Brahms, având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu, şi Simfonia în re minor de C. Franck. Cristina Anghelescu a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu. Laureată a numeroase concursuri internaţionale, artista este apreciată de criticii muzicali pentru "supleţea şi frumuseţea sunetului amplu", "vivacitate, strălucire şi echilibru sonor". Născut la Osaka, dirijorul Daisuke Soga a studiat pianul, clarinetul şi contrabasul la Academia Toho – Gukuen, ulterior perfecţionându-se la Universitatea de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesorului Ion Cheptea. Atras de magia baghetei, din 1989 a studiat dirijatul la Hochschule fur Musik din Viena. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim. Program atractiv şi divers pe scena ONB, în martie

Opera Naţională Bucureşti a programat, în martie, un repertoriu variat şi atractiv, momentul de vârf al lunii fiind reprezentaţia cu 'Manon Lescaut', care va avea loc sâmbătă, 19 martie, cu concursul sopranei Nelly Miricioiu.
Alături de artistă, un alt invitat special - în rolul lui Des Grieux - va fi tenorul Daniel Magdal, care desfăşoară o bogată carieră internaţională, fiind colaborator permanent al unor teatre precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Hanovra, Saarbrucken, Schwerin, Berlin sau Praga. Întregul spectacol se va desfăşura sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Nelly Miricioiu şi-a construit o carieră internaţională remarcabilă, evoluând pe cele mai mari scene, precum Royal Opera House - Covent Garden, English National Opera, Metropolitan Opera, Scala din Milano, operele din Paris, Geneva, Bruxelles, Amsterdam, Viena, Lyon, Barcelona, Zurich, Roma sau Hamburg. Artista a interpretat toate rolurile importante din repertoriul liric, fiind aclamată pe scenele importante ale lumii pentru tehnica sa vocală şi pentru deosebita expresivitate dramatică. Programul din această lună al Operei mai include, vineri, 4 martie, debutul sopranei Adriana Dumitriu în rolul Senta din opera 'Olandezul zburător', semnată de Richard Wagner. Peste o săptămână, vineri, 11 martie, soprana Iulia Isaev este din nou invitată pe scena Operei pentru a interpreta rolul lui Fiordiligi din opera 'Cosi fan tutte', de Wolfgang Amadeus Mozart.

Filme noi şi premiate la cea de-a 4-a ediţie One World Romania
Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, desfăşurat între 16 şi 21 martie la Bucureşti, aduce, în premieră pentru publicul românesc, 33 de producţii din toată lumea, multe premiate la festivaluri internaţionale. Printre filmele cu cele mai multe premii din selecţia oficială One World Romania 2011 se află "Enemies of the People", "El Sicario - Room 164" şi "My Perestroika". "Enemies of the People", filmul regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, este de fapt o investigaţie asupra crimelor Khmerilor Roşii, care au omorât aproape 2 milioane de cetăţeni cambodgieni în anii '70. În documentarul lui Gianfranco Rosi, "El Sicario - Room 164", un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua, îşi spune povestea ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic. Producţia americană "My Perestroika", în regia lui Robin Hessman, prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011, festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel.

Final Frontier – la Muzeul Ţăranului
La Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, va avea loc, în perioada 26 - 27 martie, Final Frontier - primul târg de carte SF & Fantasy, organizat de bookblog.ro. Pe lângă cărţi în limba romană şi în limba engleză, vizitatorii vor găsi eReadere încărcate cu cele mai îndrăgite titluri ale genului, în format digital. Final Frontier va fi şi un prilej de socializare, de a afla informaţii şi de a învăţa lucruri noi. În spaţiul special amenajat pentru prezentări, editurile vor vorbi despre cele mai noi titluri din colecţiile SF & Fanatasy, iar invitaţii speciali - cunoscuţi autori ai genului - vor purta un dialog pe teme SF & Fantasy cu publicul vizitator. În plus, artistul Octav Ungureanu va susţine pentru toţi cei interesaţi ateliere de benzi desenate, iar Mihai Lalu, de la tarabadejocuri.ro, va introduce oaspeţii în lumea boardgames-urilor.

AFCN a lansat sesiunea de finanţare de proiecte editoriale pe 2011
Administraţia Fondului Cultural Naţional a lansat sesiunea anuală de finanţare pentru proiecte editoriale pe 2011, având un fond disponibil de 3.407.000 lei şi oferind în premieră finanţare pentru publicaţii în format electronic. AFCN acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte editoriale, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului şi 15 noiembrie 2011. Contribuţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional urmăreşte să scadă costurile de achiziţie a cărţilor, revistelor şi publicaţiilor culturale pentru lărgirea accesului publicului la informare, educaţie şi cultură. Perioada de înscriere a proiectelor editoriale este cuprinsă între 7 martie şi 5 aprilie, iar solicitările se fac online. La concurs pot participa editurile şi redacţiile publicaţiilor de cultură - persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi editoriale şi persoane juridice de drept public.

Premiera filmului 'Bună! Ce faci?', regizat de Alexandru Maftei
Comedia romantică 'Bună! Ce faci?', lungmetrajul de debut al lui Alexandru Maftei, intră, de astăzi, în cinematografele din ţară. Inventivă, amuzantă şi plină de tandreţe, comedia romantică 'Bună! Ce faci?' este povestea a doi soţi care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nicio atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare dintre ei îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat nebun, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit amantul perfect pe Internet. Scenariul filmului îi aparţine actriţei şi dramaturgului Lia Bugnar, în timp ce imaginea poartă semnătura lui Radu Aldea. Muzica originală compusă de Dragoş Alexandru acompaniază jocul celor trei protagonişti: Ionel Mihăilescu, Dana Voicu şi Paul Diaconescu. Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Alexandru Maftei a făcut turul festivalurilor internaţionale cu filmul său de diplomă, 'În fiecare zi e noapte'.

Balerinul Valentin Stoica debuzează în "Baiadera"
Opera Naţională Bucureşti anunţă un nou spectacol în care Valentin Stoica, prim-solist al Companiei de Balet a Operei, va debuta în rolul principal masculin – Solor - din baletul "Baiadera". Povestea preotesei de la un templu indian care se îndrăgosteşte de războinicul Solor, dar moare otrăvita de rivala sa, va prinde din nou viaţă, pe 10 martie, în interpretarea balerinilor Operei bucureştene. Conducerea muzicală a spectacolului îi va aparţine dirijorului Tiberiu Soare. Deşi încă foarte tânăr, Valentin Stoica a acumulat un repertoriu vast, pornind de la rolurile principale ale unor titluri consacrate din repertoriul baletului clasic până la partituri coregrafice de dans modern.

Covasna: Două organizaţii civice se implică în sprijinirea Teatrului 'Tamasi Aron'
Două organizaţii din judeţul Covasna, HARIT şi EMI, au decis să se implice în susţinerea vieţii culturale a municipiului Sfântu Gheorghe, printr-o campanie care are ca scop sprijinirea Teatrului ''Tamasi Aron'' şi atragerea tinerilor în sălile de spectacol. Colaborarea a început după ce Teatrul ''Tamasi Aron'' a scos pe piaţă un abonament la preţul promoţional de 20 de lei, care include câteva dintre cele mai bune spectacole ale trupei din Sfântu Gheorghe, printre care ''Profetul Ilie'', ''Negustorul din Veneţia'' şi ''Mizantropul''. Oferta se adresează în mod special tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, care din diverse motive au pierdut legătura cu teatrul. Cele două organizaţii vor susţine vânzarea unui număr cât mai mare de abonamente promoţionale prin care tinerii s-ar putea întoarce în sălile de spectacol. Teatrul ''Tamasi Aron'' din Sfântu Gheorghe, care a aniversat peste şase decenii de existenţă, este una dintre cele mai importante instituţii de cultură maghiare din România, iar de-a lungul timpului a obţinut numeroase premii atât în ţară, cât şi în străinătate.

Sărbătoarea Mărţişorului la Muzeul Naţional de Etnografie din Varşovia
Mărţişorul este sărbătorit anul acesta la Varşovia printr-un eveniment special - un sfârşit de săptămână tradiţional românesc la Muzeul Naţional de Etnografie din capitala Poloniei, organizat de Institutul Cultural Român. Pe parcursul a trei zile vor avea loc spectacole de dans şi muzică populară, un târg al meşterilor populari, proiecţii de filme etnografice, o expoziţie de fotografie şi ateliere de dans pentru copii şi adulţi. Aceste evenimente sunt menite să prezinte diversitatea etnografică a României şi să familiarizeze publicul polonez cu muzica, dansul şi tradiţiile româneşti. Sărbătoarea Mărţişorului începe, astăzi, cu un spectacol de muzică şi dans susţinut de Ansamblul folcloric 'Dor Transilvan' din Cluj-Napoca. După spectacol va avea loc vernisajul expoziţiei 'Fotografia - document etnografic' realizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. În cadrul târgului, organizat în holul Muzeului Naţional de Etnografie, cei 10 meşteri populari invitaţi la Varşovia vor avea ocazia să prezinte polonezilor meşteşuguri româneşti precum ţesutul, cusutul, olăritul, prelucrarea pielii şi a lemnului sau pictura icoanelor pe sticlă.

Un japonez la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
Orchestra Naţională Radio invită publicul, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, la un concert romantic sub bagheta dirijorului japonez, Daisuke Soga. Programul serii cuprinde Preludiile, G. 97 de Fr. Liszt, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77 de J. Brahms, având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu, şi Simfonia în re minor de C. Franck. Cristina Anghelescu a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu. Laureată a numeroase concursuri internaţionale, artista este apreciată de criticii muzicali pentru "supleţea şi frumuseţea sunetului amplu", "vivacitate, strălucire şi echilibru sonor". Născut la Osaka, dirijorul Daisuke Soga a studiat pianul, clarinetul şi contrabasul la Academia Toho – Gukuen, ulterior perfecţionându-se la Universitatea de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesorului Ion Cheptea. Atras de magia baghetei, din 1989 a studiat dirijatul la Hochschule fur Musik din Viena. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Retrospectivă de animaţii româneşti, la festivalul Anima de la Bruxelles
O retrospectivă de animaţii româneşti va fi proiectată la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie – Anima - de la Bruxelles, care va avea loc începând de astăzi şi până pe 13 martie. Prolifică odată, animaţia românească a avut momentul ei de glorie, fiind distinsă cu un Palme d'Or la Cannes pentru pelicula "Scurtă istorie" de Ion Popescu-Gopo, în 1957. Scurtmetrajele româneşti de animaţie vor fi proiectate pe 10 martie la Bruxelles, în prezenţa lui Mihai Mitrică, directorul Festivalului Anim'est.

Regizorul Paul Negoescu - nominalizat pentru a doua oară consecutiv la Oscarul european
Scurtmetrajul "Derby", în regia lui Paul Negoescu, a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene din 2011 - echivalentul european al Oscarurilor -, ceremonie care va avea loc pe 3 decembrie, în sala Tempodrom din Berlin. Scurtmetrajul "Derby" spune povestea unui tată care simte că pierde controlul asupra vieţii fiicei lui, în momentul în care îşi pune problema că, la vârsta de 15 ani, fata ar putea întreţine relaţii sexuale cu prietenul ei. Succesul este cu atât mai mare cu cât filmul a fost realizat din fonduri proprii. Pelicula a avut premiera mondială la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin şi a mai fost selectat în peste 40 de festivaluri. Paul Negoescu a mai fost nominalizat în 2009 la premiile EFA, cu scurtmetrajul "Renovare".

Expoziţie dedicată doamnei Elena Cuza, din 8 martie, la Muzeul Cotroceni
Vernisajul expoziţiei "Elena Cuza, prima doamnă a României", care va avea loc pe 8 martie, va deschide seria de evenimente prin care Muzeul Naţional Cotroceni sărbătoreşte, în 2011, împlinirea a 20 de ani de existenţă în spaţiul cultural al Capitalei. În cadrul expoziţiei, publicul va putea admira obiecte personale care au aparţinut primei doamne a României: brăţara de aur şi sigiliul cu iniţialele sale, mantia, o copie unei rochii purtată de doamna Elena Cuza după moartea domnitorului Al. I. Cuza, casete de înfrumuseţare şi lucru de mână, trusa de scris, trusa de voiaj şi coroana domnească. Expoziţia va fi completată cu scrisori, fotografii, litografii, stampe, albume de fotografii precum cel dedicat de Carol Pop de Szathmary doamnei Elena Cuza, cărţi şi alte obiecte. Recompunerea atmosferei fascinante a secolului al XIX-lea la Palatul Cotroceni va fi realizată prin amenajarea unui nou spaţiu de expunere, aflat, aşa cum o confirmă descrierile şi documentele vremii, în apropierea fostului apartament al acesteia. Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi de la ora 18.00 şi va fi urmat de un concert dedicat zilei de 8 Martie, susţinut de soprana Patricia Seymour şi Adina Cocargeanu, la pian.

Tezaurul de la Pietroasa, aşteptat la Galaţi la sfârşitul lunii noiembrie
Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut şi sub numele de 'Cloşca cu puii de aur', ar putea ajunge pentru două săptămâni la Galaţi, la sfârşitul lunii noiembrie. Pentru acest eveniment, la Muzeul de Istorie vor fi condiţii excepţionale de securitate: senzori de mişcare, camere de luat vederi, folie antiefracţie şi pază permanentă din partea Jandarmeriei şi a serviciilor secrete. Deocamdată, nu s-a stabilit ce piese vor fi aduse la Galaţi, însă, potrivit uzanţelor internaţionale, tezaurul nu poate fi transportat integral, din motive de siguranţă. Autorităţile locale îşi doresc ca publicul să poată vizita gratuit această expoziţie, deşi suma necesară asigurării va fi una considerabilă.

Fostul ambasador al Japoniei la Bucureşti, Kanji Tsushima, invitat la Conferinţele Teatrului Naţional
Fostul ambasador al Japoniei la Bucureşti, Kanji Tsushima, va prezenta, pe 13 martie, în cadrul Conferinţelor Teatrului Naţional, tema 'Japonia văzută de un japonez care s-a format în România'. Bun vorbitor de limbă română, Kanji Tsushima va dezvălui publicului cum vede un japonez România, dar şi cum îşi vede propria ţară un diplomat care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în străinătate. Kanji Tsushima, fost ambasador al Japoniei la Bucureşti, a lucrat în Ministerul nipon al Afacerilor Externe timp de 43 de ani, dintre care 23 i-a petrecut în cadrul misiunii diplomatice din România.

Viaţa unui sat elveţian la 1896
Ambasada Elveţiei în România şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român invită publicul, joi, 10 martie, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei de fotografie Viaţa unui sat elveţian la 1896. Expoziţia aduce în atenţie, prin intermediul fotografiilor, aspecte de viaţă cotidiană din Elveţia rurală, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Imaginile reprezintă aşezări tradiţionale din cantoanele elveţiene, biserici săteşti şi ferme de prelucrare a laptelui. Fotografiile ilustrează activităţile diverse din mediul rural, reprezentând industriile casnice elveţiene – ţesutul în Valais, prelucrarea firelor de borangic în Gersau sau olăritul în centrul Heimberg. Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Ţăranului Român, până pe 3 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, intrarea publicului fiind liberă.

Recitaluri de poezie, organizate de Teatrul Naţional din Sibiu, pentru aniversarea lui Radu Stanca
Mai multe recitaluri de poezie din opera lui Radu Stanca sunt organizate de Teatrul Naţional din Sibiu, cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la naşterea poetului, dramaturgului şi regizorului. Primul recital de poezie a avut loc, ieri, iar astăzi este programat un alt doilea moment poetic, susţinut de Irina Deak şi Lerida Bucholtzer, la Librăria Erasmus. Mâine, în ziua de naştere a poetului, seria recitalurilor continuă cu un moment artistic susţinut de Renate Müller Nica. "Evenimentul - intitulat Melancolie - va avea loc începând cu ora 11.00 şi este structurat pe patru teme: Sibiu, bătrâneţe, moarte şi dragoste. Ineditul acestui recital constă în faptul că actriţa sibiană a pregătit poezii atât în limba română, cât şi în germană, desfăşurătorul programului urmând să fie adaptat în funcţie de reacţiile şi cererile venite din partea publicului. Poet, dramaturg şi regizor român, Radu Stanca a fost membru al Cercului Literar de la Sibiu care, sub influenţa lui Eugen Lovinescu, a încercat să salveze tradiţia literaturii române, dar a fost repede înăbuşit de prigoana comunistă din anii '50, membrii lui devenind ulterior reprezentanţi ai aşa numitei "generaţii pierdute". În calitate de regizor la Teatrul din Sibiu, Radu Stanca a montat piese din repertoriul naţional şi internaţional, de la Caragiale şi Delavrancea, până la Moliere, Gogol şi Cehov, iar acestea au constituit puncte de referinţă în repertoriul teatrului românesc.

Mărţişor şi triada vieneză
Litere, muzică şi artă sunt cele trei mari direcţii pe care Institutul Cultural Român de la Viena le propune, în luna martie, publicului vizitator. La Haus der Musik va avea loc, astăzi, un concert dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu. Recitalul de pian va fi susţinut de tânăra artistă de origine română Raluca Ştirbăţ, iar cu această ocazie va fi lansat şi un CD de interpret, care cuprinde în principal compoziţii de George Enescu, Constantin Silvestri şi Paul Constantinescu. De asemenea, Dan Macovei expune, între 9 şi 26 martie, tot la Viena, o instalaţie originală din sute de ţevi de cupru sudate. Evenimentul este posibil datorită unei colaborări între ICR şi un celebru birou artistic din Austria care desfăşoară un program anual de mobilitate intergalerii pentru curatori tineri şi artişti plastici emergenţi din Austria şi România. ICR mai anunţă că Florin Lăzărescu va susţine, pe 3 martie, o lectură publică în Raum D din MuseumsQuartier Viena, unul dintre cele mai mari arealuri culturale din lume. Lectura versiunii germane a fragmentelor din volumul Lampa cu căciulă este asigurată de actorul Daniel Keberle. În aceeaşi seară, va fi proiectat şi scurt-metrajul Lampa cu căciulă, de Radu Jude, unul dintre cele mai premiate scurt-metraje româneşti ale ultimilor ani.

Angela Gheorghiu şi-a anulat spectacolele din martie de la Metropolitan Opera, din motive de sănătate
Soprana Angela Gheorghiu şi-a anulat, din motive de sănătate, toate apariţiile din luna martie în spectacolul "Romeo şi Julieta", pus în scenă la Metropolitan Opera din New York, sub bagheta lui Placido Domingo. Pe situl personal, artista spune că regretă profund acest lucru şi îi pare rău pentru fanii care sperau să o vadă în acest spectacol dar că aşteaptă cu nerăbdare să se întoarcă pe scenă. Angela Gheorghiu, în vârstă de 45 de ani, este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cei mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. Anul trecut, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001. Tot anul trecut, soprana a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.

Conferinţă despre martiri, marca Dan Puric
Dan Puric va prezenta din nou în fata bucurestenilor o serie de evenimente, primul dintre acestea având loc, sâmbătă, 19 martie, de la ora 19,00, la Ateneul Român, unde cunoscutul actor şi regizor va susţine o conferinţă despre "Martiri". La această întâlnire cu publicul, Dan Puric va pleca de la ideea că o conştiinţă martirică este profund salvatoare şi ne poate salva de la înecul istoric. Evenimentul continuă seria evenimentelor pe care artistul le prezinta la Ateneul Roman, in organizarea Fundatiei ART PRODUCTION.

Gheorghe I. Anghel – vernisaj şi lansare
La Muzeul Ţăranului Român din Capitală va avea loc, luni, 7 martie, de la ora 18.00, vernisajul expoziţiei de pictură şi lansarea albumului Gheorghe I. Anghel, apărut la Editura Institutului Cultural Român. La eveniment vor lua cuvântul Cristian Velescu și Ruxandra Demetrescu. Gheorghe I.Anghel a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, la clasa de pictură a profesorului Ion Marşic. Autorul expoziţiei este doctor în arte vizuale, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Fundaţiei Taylor din Paris. În anul 2003, a fost distins cu Ordinul "Meritul cultural" în grad de mare ofiţer. Gheorghe I. Anghel este autorul romanului Vara cu serile lungi, publicat în 2006, şi al unui volum de poezie, apărut în 2008. A expus lucrări de pictură şi ceramică, precum şi obiecte, în numeroase expoziţii organizate în ţară şi în străinatate. În 2007, la Salonul de la Grand Palais, artistul a obţinut Premiul Breaute al Academiei Franceze, medalia de argint a salonului şi Premiul Sandoz al fundaţiei Taylor.

Sărbătoarea Mărţişorului la Muzeul Naţional de Etnografie din Varşovia
Mărţişorul este sărbătorit anul acesta la Varşovia printr-un eveniment special - un sfârşit de săptămână tradiţional românesc la Muzeul Naţional de Etnografie din capitala Poloniei, organizat de Institutul Cultural Român. Pe parcursul a trei zile vor avea loc spectacole de dans şi muzică populară, un târg al meşterilor populari, proiecţii de filme etnografice, o expoziţie de fotografie şi ateliere de dans pentru copii şi adulţi. Aceste evenimente sunt menite să prezinte diversitatea etnografică a României şi să familiarizeze publicul polonez cu muzica, dansul şi tradiţiile româneşti. Sărbătoarea Mărţişorului începe, astăzi, cu un spectacol de muzică şi dans susţinut de Ansamblul folcloric 'Dor Transilvan' din Cluj-Napoca. După spectacol va avea loc vernisajul expoziţiei 'Fotografia - document etnografic' realizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. În cadrul târgului, organizat în holul Muzeului Naţional de Etnografie, cei 10 meşteri populari invitaţi la Varşovia vor avea ocazia să prezinte polonezilor meşteşuguri româneşti precum ţesutul, cusutul, olăritul, prelucrarea pielii şi a lemnului sau pictura icoanelor pe sticlă.

Un japonez la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
La final, vă reamintim că Orchestra Naţională Radio invită publicul, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, la un concert romantic sub bagheta dirijorului japonez, Daisuke Soga. Programul serii cuprinde Preludiile, G. 97 de Fr. Liszt, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77 de J. Brahms, având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu, şi Simfonia în re minor de C. Franck. Cristina Anghelescu a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu. Laureată a numeroase concursuri internaţionale, artista este apreciată de criticii muzicali pentru "supleţea şi frumuseţea sunetului amplu", "vivacitate, strălucire şi echilibru sonor". Născut la Osaka, dirijorul Daisuke Soga a studiat pianul, clarinetul şi contrabasul la Academia Toho – Gukuen, ulterior perfecţionându-se la Universitatea de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesorului Ion Cheptea. Atras de magia baghetei, din 1989 a studiat dirijatul la Hochschule fur Musik din Viena. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!