DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 martie 2011

Luna Francofoniei la Bucuresti
Luna francofoniei la Bucuresti se deschide cu lectura unuia dintre textele fundamentale ale negritudinii, Cahier d'un retour au pays natal, un spectacol extraordinar realizat de actorul francez Jacques Martial, care va avea loc, astăzi, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon. Jacques Martial, cunoscut publicului pentru rolul din serialul de televiziune Navarro, este un actor francez de teatru si film. Pe durata sederii sale la Bucuresti, acesta va sustine şi un Master class pentru studenti la UNATC. Aimé Césaire s-a născut în 1913 în Martinica. La 26 de ani, publică Cahier d'un retour au pays natal, care o consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeti de limbă franceză ai secolului XX. Cahier d'un retour au pays natal devine un text fundamental, simbol al mândriei si demnitătii regăsite a populatiilor de culoare din toată lumea.

O lună de română la Brașov
La Braşov, vor avea loc, în perioada 5-30 iulie, Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească, organizate de Institutul Cultural Român. Ajunse la cea de-a XVII-a ediție, cursurile intensive de limba română și cele de cultură şi civilizaţie românească sunt completate de ateliere de creaţie, proiecţii de filme și programe de documentare culturală. O "seară internaţională" le va oferi participanților prilejul să-şi prezinte ţările de proveniență. La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române, eliberat de Institutul Cultural Român.

Schubert Enesemble se întoarce la ICR Londra cu un Enescu 100% britanic
Schubert Ensemble, unul dintre cele mai importante ansambluri instrumentale londoneze, revine în Belgrave Square pentru a continua, astăzi, seria din 2011 a 'Concertelor Enescu'. Ansamblul este iniţiatorul seriei Enescu/Dvořák la prestigioasa sală londoneză Wigmore, serie care a debutat în toamna anului 2010 şi care continuă până pe 28 martie 2011, printre organizatori numărându-se şi Institutul Cultural Român din Londra. Schubert Ensemble din Londra este unul dintre ansamblurile cele mai importante de muzică de cameră pentru pian şi coarde din Marea Britanie. Fondat în 1983, acesta a devenit o prezenţă familiară pe scenele lumii, din New York pană la Tokyo. Programul 'Concertelor Enescu' este o iniţiativă comună a Institutului Cultural Roman şi a Societăţii Enescu. Recitalurile au loc în sala de concerte a Institutului în fiecare primă zi de joi a lunii, din februarie şi până în iunie sau iulie, în funcţie de stagiune.

Fotografii de Mircea Struţeanu, expuse la Institutul Cultural Roman
Imaginile a 55 de scriitori romani contemporani, fotografiati de Mircea Struţeanu in decursul a zece luni, sunt expuse la Institutul Cultural Roman din Bucureşti. Vernisajul expozitiei de fotografie "Scriitori romani. Chipuri si taine" va avea loc, astăzi, de la ora 18.30. Expozitia va fi prezentata de criticul literar Eugen Negrici, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Mircea Struţeanu a mai realizat expozitiile de fotografie Lumea Larga si Where are you Aral Sea?. Proiectul Scriitori romani. Chipuri si taine este descris de artist drept un rezultat al intalnirii dintre propria pasiune pentru fotografie si inclinatia catre literatură a familiei sale. Expozitia este deschisa până pe data de 17 martie.

Expoziţie de fotografii realizate în Altai-ul siberian şi Kamchatka de Gabriela Medrea, la Sibiu
Complexul Naţional Muzeal "Astra" din Sibiu va prezenta o expoziţie de 71 de fotografii realizate în Altai-ul siberian şi Kamchatka de Gabriela Medrea, în timpul unei călătorii făcute în 2008, imaginile dezvăluind câteva peisaje unice din aceste zone asiatice puţin cunoscute publicului larg. Expoziţia intitulată "Călătorind prin Altai şi Kamchatka" va putea fi vizitată începând de astăzi, în cadrul Muzeului de Etnografie Universală "Frantz Binder". "Manifestarea se va deschide la ora 12.00 printr-o conferinţă susţinută de autoarea imaginilor, Gabriela Medrea, care va prezenta informaţii şi impresii despre locurile şi populaţiile cu care a intrat în contact pe parcursul călătoriei sale în Asia.

Un japonez la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
Orchestra Naţională Radio invită publicul, mâine, de la ora 19.00, la Sala Radio, la un concert romantic sub bagheta dirijorului japonez, Daisuke Soga. Programul serii cuprinde Preludiile, G. 97 de Fr. Liszt, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77 de J. Brahms, având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu, şi Simfonia în re minor de C. Franck. Cristina Anghelescu a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu. Laureată a numeroase concursuri internaţionale, artista este apreciată de criticii muzicali pentru "supleţea şi frumuseţea sunetului amplu", "vivacitate, strălucire şi echilibru sonor". Născut la Osaka, dirijorul Daisuke Soga a studiat pianul, clarinetul şi contrabasul la Academia Toho – Gukuen, ulterior perfecţionându-se la Universitatea de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesorului Ion Cheptea. Atras de magia baghetei, din 1989 a studiat dirijatul la Hochschule fur Musik din Viena. Biletele pentru concertul de mâine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Radu Beligan revine, după zece ani, într-un spectacol la Sibiu
Maestrul Radu Beligan revine, după zece ani, într-un spectacol la Sibiu, cu piesa "Egoistul", la care semnează şi regia şi care se va juca pe 14 martie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cu sute de reprezentaţii la activ, susţinute cu casa închisă, piesa Teatrului Naţional Bucureşti reprezintă o sursă de relaxare şi bună dispoziţie. Publicul va avea ocazia să îi vadă, alături de Radu Beligan, pe Carmen Stănescu, Simona Bondoc, Damian Crâşmaru, Mihai Fotino, Marin Moraru, Tomi Cristin, Sanda Toma, Mihai Niculescu, Lamia Beligan, Medeea Marinescu, Ileana Olteanu, Cesonia Postelnicu şi Silviu Biriş.
"Egoistul" este o piesă autobiografică, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, egoism şi generozitate.

Final Frontier – la Muzeul Ţăranului
La Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, va avea loc, în perioada 26 - 27 martie, Final Frontier - primul târg de carte SF & Fantasy, organizat de bookblog.ro. Pe lângă cărţi în limba romană şi în limba engleză, vizitatorii vor găsi eReadere încărcate cu cele mai îndrăgite titluri ale genului, în format digital. Final Frontier va fi şi un prilej de socializare, de a afla informaţii şi de a învăţa lucruri noi. În spaţiul special amenajat pentru prezentări, editurile vor vorbi despre cele mai noi titluri din colecţiile SF & Fanatasy, iar invitaţii speciali - cunoscuţi autori ai genului - vor purta un dialog pe teme SF & Fantasy cu publicul vizitator. În plus, artistul Octav Ungureanu va susţine pentru toţi cei interesaţi ateliere de benzi desenate, iar Mihai Lalu, de la tarabadejocuri.ro, va introduce oaspeţii în lumea boardgames-urilor.

Fotografii de Mircea Struţeanu, expuse la Institutul Cultural Roman
Imaginile a 55 de scriitori romani contemporani, fotografiati de Mircea Struţeanu in decursul a zece luni, sunt expuse la Institutul Cultural Roman din Bucureşti. Vernisajul expozitiei de fotografie "Scriitori romani. Chipuri si taine" va avea loc, astăzi, de la ora 18.30. Expozitia va fi prezentata de criticul literar Eugen Negrici, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Mircea Struţeanu a mai realizat expozitiile de fotografie Lumea Larga si Where are you Aral Sea?. Proiectul Scriitori romani. Chipuri si taine este descris de artist drept un rezultat al intalnirii dintre propria pasiune pentru fotografie si inclinatia catre literatură a familiei sale. Expozitia este deschisa până pe data de 17 martie.

Ecourile secţiunii româneşti la Festivalul internaţional de film de la Dublin
Festivalul internaţional de film de la Dublin şi-a anunţat câştigătorii, printre aceştia aflându-se şi Medalia de onoare, de Călin Peter Netzer, care a primit distincţia pentru cel mai bun scenariu. Proiectul Romanian Cinema şi-a propus să promoveze filmul românesc contemporan în capitala Irlandei şi să ofere publicului ocazia de a-i întâlni pe unii dintre cei mai talentaţi şi premiaţi cineaşti români. Cele cinci filme prezente în festival s-au bucurat de un public numeros şi laudativ, precum şi de aprecieri din partea profesioniştilor din industria cinematografică. Evenimentul a fost remarcat şi menţionat intens în presa irlandeză. Cea mai importantă publicaţie cu circulaţie naţională, Irish Times, a recomandat Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu ca fiind unul dintre filmele care nu trebuie ratate. Şi alte publicaţii precum Sunday World sau The Post au remarcat filmele româneşti din cadrul festivalului de la Dublin.

Program atractiv şi divers pe scena ONB, în martie
Opera Naţională Bucureşti a programat, în martie, un repertoriu variat şi atractiv, momentul de vârf al lunii fiind reprezentaţia cu 'Manon Lescaut', care va avea loc sâmbătă, 19 martie, cu concursul sopranei Nelly Miricioiu.
Alături de artistă, un alt invitat special - în rolul lui Des Grieux - va fi tenorul Daniel Magdal, care desfăşoară o bogată carieră internaţională, fiind colaborator permanent al unor teatre precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Hanovra, Saarbrucken, Schwerin, Berlin sau Praga. Întregul spectacol se va desfăşura sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Nelly Miricioiu şi-a construit o carieră internaţională remarcabilă, evoluând pe cele mai mari scene, precum Royal Opera House - Covent Garden, English National Opera, Metropolitan Opera, Scala din Milano, operele din Paris, Geneva, Bruxelles, Amsterdam, Viena, Lyon, Barcelona, Zurich, Roma sau Hamburg. Artista a interpretat toate rolurile importante din repertoriul liric, fiind aclamată pe scenele importante ale lumii pentru tehnica sa vocală şi pentru deosebita expresivitate dramatică. Programul din această lună al Operei mai include, vineri, 4 martie, debutul sopranei Adriana Dumitriu în rolul Senta din opera 'Olandezul zburător', semnată de Richard Wagner. Peste o săptămână, vineri, 11 martie, soprana Iulia Isaev este din nou invitată pe scena Operei pentru a interpreta rolul lui Fiordiligi din opera 'Cosi fan tutte', de Wolfgang Amadeus Mozart.

Sală Caffe Cinema 3D la Călăraşi
Cea de-a doua sală Caffe Cinema 3D din ţară a fost inaugurată la Cinematograful Orizont din Călăraşi. Evenimentul face parte dintr-un amplu proiect al RADEF România Film, de repoziţionare pe piaţa de profil, prin amenajări de mini săli de cinema 3D, în cadrul cinematografelor de dinainte de 1989. Lucrările de renovare şi amenajare a sălii Caffe Cinema 3D din Călăraşi au fost demarate de RADEF RomâniaFilm la începutul lunii februarie, valoarea investiţiei ridicându-se la 50.000 de euro. Prima sală Caffe Cinema 3D a fost dată în folosinţă la Cinematograful Patria din Bucureşti, iar pe data de 8 martie urmează să fie deschisă o astfel de sală şi la cinematograful Patria din Ploieşti. Până la sfârşitul anului, conceptul de Caffe Cinema 3D va fi prezent în 20 de oraşe din întreaga ţară.

Viaţa unui sat elveţian la 1896
Ambasada Elveţiei în România şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român invită publicul, joi, 10 martie, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei de fotografie Viaţa unui sat elveţian la 1896. Expoziţia aduce în atenţie, prin intermediul fotografiilor, aspecte de viaţă cotidiană din Elveţia rurală, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Imaginile reprezintă aşezări tradiţionale din cantoanele elveţiene, biserici săteşti şi ferme de prelucrare a laptelui. Fotografiile ilustrează activităţile diverse din mediul rural, reprezentând industriile casnice elveţiene – ţesutul în Valais, prelucrarea firelor de borangic în Gersau sau olăritul în centrul Heimberg. Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Ţăranului Român, până pe 3 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, intrarea publicului fiind liberă.

Schubert Enesemble se întoarce la ICR Londra cu un Enescu 100% britanic
Schubert Ensemble, unul dintre cele mai importante ansambluri instrumentale londoneze, revine în Belgrave Square pentru a continua, astăzi, seria din 2011 a 'Concertelor Enescu'. Ansamblul este iniţiatorul seriei Enescu/Dvořák la prestigioasa sală londoneză Wigmore, serie care a debutat în toamna anului 2010 şi care continuă până pe 28 martie 2011, printre organizatori numărându-se şi Institutul Cultural Român din Londra. Schubert Ensemble din Londra este unul dintre ansamblurile cele mai importante de muzică de cameră pentru pian şi coarde din Marea Britanie. Fondat în 1983, acesta a devenit o prezenţă familiară pe scenele lumii, din New York pană la Tokyo. Programul 'Concertelor Enescu' este o iniţiativă comună a Institutului Cultural Roman şi a Societăţii Enescu. Recitalurile au loc în sala de concerte a Institutului în fiecare primă zi de joi a lunii, din februarie şi până în iunie sau iulie, în funcţie de stagiune.

Meryl Streep, Quincy Jones şi Philip Roth, decoraţi de Barack Obama
Actriţa Meryl Streep, producătorul muzical Quincy Jones şi scriitorul Philip Roth se numără printre cele 20 de personalităţi americane distinse de preşedintele Barack Obama cu National Humanities Medal şi National Medal of Arts pe 2010. Pe lista personalităţilor americane care au primit aceste medalii, cele mai importante distincţii acordate de guvernul american unor artişti şi personalităţi culturale, se mai află cantautorul James Taylor, scriitoarea Harper Lee - autoarea romanului "Să ucizi o pasăre cântătoare", distinsă cu premiul Pulitzer, dar şi scriitoarea Joyce Carol Oates - distinsă cu National Book Award. Preşedintele Barack Obama a înmânat aceste medalii, la Casa Albă, într-o ceremonie la care a participat şi prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama.

Filme noi şi premiate la cea de-a 4-a ediţie One World Romania
Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, desfăşurat între 16 şi 21 martie la Bucureşti, aduce, în premieră pentru publicul românesc, 33 de producţii din toată lumea, multe premiate la festivaluri internaţionale. Printre filmele cu cele mai multe premii din selecţia oficială One World Romania 2011 se află "Enemies of the People", "El Sicario - Room 164" şi "My Perestroika". "Enemies of the People", filmul regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, este de fapt o investigaţie asupra crimelor Khmerilor Roşii, care au omorât aproape 2 milioane de cetăţeni cambodgieni în anii '70. În documentarul lui Gianfranco Rosi, "El Sicario - Room 164", un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua, îşi spune povestea ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic. Producţia americană "My Perestroika", în regia lui Robin Hessman, prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011, festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel.

Tulcea: O nouă premieră la teatrul 'Jean Bart'
Teatrul Jean Bart din Tulcea va găzdui sâmbătă, începând cu ora 19,00, premiera spectacolului 'O noapte furtunoasă', de Ion Luca Caragiale, regizat de Cristian Gheorghe. Spectacolul este rezultatul primei ediţii a concursului iniţiat de conducerea instituţiei pentru promovarea tinerilor regizori români. În vârstă de 35 de ani, regizorul Cristian Gheorghe este licenţiat în actorie al UNATC Bucureşti, în urmă cu doi ani absolvind cursurile de master în regie de teatru la aceeaşi instituţie. Din 1999 este angajat al Teatrului ''Fani Tardini'' din Galaţi, unde a semnat regia a patru spectacole.

Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu este partener într-un proiect european de peste 4,5 milioane de euro
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu este partener într-un proiect cultural european în valoare de peste 4,5 milioane de euro, care se va desfăşura în următorii cinci ani. Proiectul se intitulează "Cities on Stage", teatrul sibian fiind co-organizator, alături de teatre din Suedia, Italia, Spania, Belgia şi Franţa. "Cities on Stage" este un ansamblu de proiecte culturale care îşi propune realizarea unui schimb de idei şi creatori între cele mai importante teatre din Europa, prin conectarea creaţiei teatrale la actualitatea din mediul urban cotidian. Proiectul va promova mobilitatea artiştilor contribuind în acelaşi timp la o mai bună difuzare a producţiilor de teatru pe plan european, precum şi la diversificarea publicului. Proiectul se va realiza prin dezvoltarea a şapte spectacole, realizarea a şase ateliere cu artişti în rezidenţă, precum şi a două seminarii de specialitate.

O lucrare a maestrului Zamfir Dumitrescu selecţionată pentru Premiul Internaţional Tokyo
Lucrarea 'The Hands' ('Mâinile') a maestrului Zamfir Dumitrescu a fost selecţionată pentru Premiul Internaţional Tokyo, eveniment organizat de Centro Diffusione Arte Editore di Palermo. Tabloul lui Zamfir Dumitrescu este o pictură realizată în anul 2010, în ulei şi tehnică mixtă pe lemn. La selecţia pentru acordarea acestui premiu au fost invitaţi să participe pictori, sculptori şi graphic designeri, cu lucrări în orice tehnică şi în orice format, iar ceremonia de premiere va avea loc pe data de 25 mai la Tokyo, unde va fi vernisată şi o expoziţie cu primele 30 de lucrări clasate. Ucenic al maestrului Corneliu Baba, Zamfir Dumitrescu, pentru care pictura a devenit 'un mod de viaţă, un alt fel de a explora şi a înţelege lumea', s-a născut la 15 aprilie 1946, în Bucureşti. Fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, el face parte din generaţia de aur a Institutului de Artă Plastică 'Nicolae Grigorescu' din Bucureşti.

O expoziţie de costume şi bijuterii purtate de Maria Callas, vernisată la New York
Expoziţia "O femeie, o voce şi o legendă", care prezintă costume de scenă, rochii şi bijuterii care au aparţinut cântăreţei de operă Maria Callas, poate fi vizitată de publicul larg, la New York. Organizată de Institutul cultural italian în colaborare cu Consulatul general al Greciei şi cu Fundaţia Stavros Niarchos, expoziţia permite vizitatorilor să vadă o parte importantă a colecţiei create de preşedintele Asociaţiei Maria Callas, Bruno Tosi. Pot fi admirate costume de scenă celebre, între care rochia purtată de cântăreaţa supranumită "La Divina" în opera "Tosca", pusă în scenă de Franco Zeffirelli în 1965, sau alte două costume purtate de Violetta, eroina din "La Traviata", interpretată de Maria Callas la New York în 1956 şi în 1958. Printre celelalte obiecte expuse se află o cămaşă şi o fustă neagră create de Yves Saint-Laurent, pe care Maria Callas le purta în perioada în care era directoarea prestigioasei Julliard School din New York, dar şi coliere din cupru aurit, al căror design a fost realizat de Pier Paolo Pasolini, cu care diva a turnat "Medeea", singurul ei film.

Un japonez la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
Orchestra Naţională Radio invită publicul, mâine, de la ora 19.00, la Sala Radio, la un concert romantic sub bagheta dirijorului japonez, Daisuke Soga. Programul serii cuprinde Preludiile, G. 97 de Fr. Liszt, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77 de J. Brahms, având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu, şi Simfonia în re minor de C. Franck. Cristina Anghelescu a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu. Laureată a numeroase concursuri internaţionale, artista este apreciată de criticii muzicali pentru "supleţea şi frumuseţea sunetului amplu", "vivacitate, strălucire şi echilibru sonor". Născut la Osaka, dirijorul Daisuke Soga a studiat pianul, clarinetul şi contrabasul la Academia Toho – Gukuen, ulterior perfecţionându-se la Universitatea de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesorului Ion Cheptea. Atras de magia baghetei, din 1989 a studiat dirijatul la Hochschule fur Musik din Viena. Biletele pentru concertul de mâine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Cursuri de măiestrie cu Luciana Serra şi Renato Bruson, în cadrul proiectului studiOpera
Artişti ai Operei Naţionale Bucureşti vor participa, în perioada 7-12 martie, la o serie de studii de măiestrie de tehnică vocală şi interpretativă, la Accademia Teatro alla Scala din Milano, sub îndrumarea a două mari personalităţi ale artei lirice italiene, respectiv soprana Luciana Serra şi baritonul Renato Bruson.
Cursurile fac parte din Proiectul studiOpera, pentru formarea profesională pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului. În prezent, Luciana Serra desfăşoară o bogată activitate concertistică, susţine cursuri de măiestrie în toată lumea şi este profesor de tehnică vocală la Accademia Teatro alla Scala din Milano. La 50 de ani de carieră, Renato Bruson este o personalitate unică în panorama lirică internaţională, datorită longevităţii vocale şi personalităţii artistice puternice, iar repertoriul său demonstrează o marcantă caracteristică verdiană, fiind baritonul care a interpretat cel mai mare număr de roluri din opere compuse de Verdi.

Luna Francofoniei la Bucuresti
Luna francofoniei la Bucuresti se deschide cu lectura unuia dintre textele fundamentale ale negritudinii, Cahier d'un retour au pays natal, un spectacol extraordinar realizat de actorul francez Jacques Martial, care va avea loc, astăzi, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon. Jacques Martial, cunoscut publicului pentru rolul din serialul de televiziune Navarro, este un actor francez de teatru si film. Pe durata sederii sale la Bucuresti, acesta va sustine şi un Master class pentru studenti la UNATC. Aimé Césaire s-a născut în 1913 în Martinica. La 26 de ani, publică Cahier d'un retour au pays natal, care o consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeti de limbă franceză ai secolului XX. Cahier d'un retour au pays natal devine un text fundamental, simbol al mândriei si demnitătii regăsite a populatiilor de culoare din toată lumea.

Creaţiile de tapiserie şi sculptură ale 36 de artiste vor fi expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Creaţiile de tapiserie şi sculptură ale 36 de artiste vor fi expuse, de astăzi şi până pe 3 aprilie, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, sub genericul "Ce mai face Penelopa?". Prima ediţie a evenimentului, care a avut loc în anul 2008, a adus pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca 12 tinere artiste, studente şi absolvente ale specializărilor Arte textile şi Sculptură din cadrul Universităţii de Artă şi Design. Lucrările de tapiserie şi sculptură prezente în această ediţie se potenţează reciproc prin contrastul evident - şi căutat - între materialele specifice celor două genuri artistice, lucrările tinerelor artiste impresionând atât prin originalitatea concepţiei, cât şi prin delicateţea şi fineţea lor.

Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, deschide un muzeu în Mexico City
Cel mai bogat om din lume, mexicanul Carlos Slim, a inaugurat, în Mexico City, un mare muzeu care va adăposti eclectica sa colecţie de artă care cuprinde de la piese prehispanice la sculpturi ale maeştrilor francezi. Inaugurarea muzeului a fost făcută printr-un eveniment plin de strălucire, al cărui amfitrion a fost vedeta TV Larry King şi la care au participat 1.500 de invitaţi, de la preşedintele Mexicului la scriitorul laureat al premiului Nobel, Gabriel Garcia Marquez.
Muzeul va fi deschis pentru public la sfârşitul acestei luni. Găzduit într-o clădire asimetrică situată într-una din cele mai luxoase zone rezidenţiale ale capitalei mexicane, Muzeul Soumaya, care poartă numele soţiei decedate a lui Slim, va adăposti circa 60.000 de piese, devenind astfel unul dintre cele mai mari din America Latină. Carlos Slim are o avere estimată de Forbes la 53,5 miliarde de dolari.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!