DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

29 martie 2011

Festivalul Next – comunicări importante
Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film NexT va avea loc in perioada 6-10 aprilie la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Carturesti din Capitală. Organizatorii vor anunța, astăzi, toate detaliile legate de eveniment în cadrul unei conferințe de presă care se va desfășura, de la ora 11,00, la Ceainăria Cărturești Verona. Conferința va fi susținută de Ada Solomon - directorul Festivalului NexT, Andrei Gorzo - directorul artistic al festivalului si Yvonne Irimescu - coordonatorul NexT 2011.

Campanie de promovare internaţională a Festivalului Enescu, pe Euronews și CNN
Campania de promovare internaţională a Festivalului "George Enescu" a început pe Euronews, post care va asigura vizibilitatea evenimentului timp de nouă săptămâni, atât prin spoturi, cât şi prin menţionări speciale în emisiunile "Rendez-vous" şi "Le mag". Ca şi la ediţia din 2009, CNN şi Euronews au ales să sprijine, în 2011, Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". În perioada 1 noiembrie 2010 - 6 februarie 2011, CNN a asigurat vizibilitatea evenimentului prin difuzarea unui număr de 345 de spoturi în reţeaua CNN care acoperă Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Campania internaţională de promovare a Festivalului va continua pe Eurosport, nou partener media al evenimentului, precum şi pe Mezzo, Radio France Internationale şi Deutsche Welle. Site-ul pentru ediţia din 2011 a Festivalului Enescu a fost lansat anul trecut şi cuprinde informaţii legate de orchestrele şi artiştii invitaţi, program şi preţul biletelor. Abonamentele au fost puse în vânzare pe 15 martie şi epuizate în proporţie de 90% la numai o zi , în timp ce biletele individuale vor putea fi achiziţionate din 15 mai.

Conferintele de la Sosea - Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio
Clubul Țăranului va găzdui, astăzi, de la ora 18,00, o nouă dezbatere din seria Conferintelor de la Sosea, intitulată Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio. Conferinta va fi moderata de Vintila Mihailescu și susținută de Dan Sava Ionescu. Discuția va pleca de la ideea că, în vechime, covorul era un element esential al locuirii. Pentru populatiile nomade, el reprezenta materia insasi a arhitecturii. Pana astazi se poate vorbi despre o moda a locuintei cu pereti si mobile imbracate, a unui interior cald si colorat, in paralel cu cea a locuirii intr-un spatiu luminos, aerisit si pur, in care rolul tesaturilor decorative este preluat de culoarea uniforma sau de tapetul discret al peretilor.

Olandezii de la Epica concertează la Bucureşti
Trupa olandeză 'Epica' se reîntoarce în România, după trei ani, pentru un concert dedicat promovării albumului 'Design your Universe'. Spectacolul va avea loc, diseară, de la ora 19,00, în clubul Silver Church din București. Pentru o bună desfăşurare a evenimentului, organizatorii anunţă câteva reguli pe care participanţii sunt obligaţi să le respecte. Astfel, este interzis accesul cu aparate de fotografiat şi filmat, alimente, băuturi sau alte obiecte nepotrivite pentru ţinuta spectacolului. 'Epica' este o formaţie de symphonic-gothic metal din Olanda. A fost fondată în 2002 de fostul membru al trupei 'After Forever', Mark Jansen, sub numele de 'Sahara Dust'. Numele 'Epica' a fost inspirat de albumul cu acelaşi nume al trupei americane Kamelot.

Extinderea ideii de artă în spaţiul public - dezbatere la ICR Stockholm
Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, astăzi, dezbaterea "Expanding the Notion of Public Art", la care participă reprezentanţi ai organizaţiilor fondatoare ale reţelei European Network for Public Art Producers. În cadrul evenimentului, instituţiile îşi vor prezenta activitatea de cercetare şi producţie de artă destinată spaţiului public, precum şi argumentele înfiinţării reţelei ENPAP. Moderatorul discuţiei este Alicia Miller, cercetător britanic specializat în arta destinată spaţiului public şi economie creativă. Proiectul ENPAP a fost lansat în mai 2010, cu scopul de a înființa o rețea a producătorilor de artă pentru spaţiul public. În cadrul proiectului, fiecare organizaţie contribuie cu experienţa proprie, reţeaua identificând astfel diverse contexte şi cadre instituţionale, precum şi posibilităţi de colaborare. România este singura ţară din regiune reprezentată în această reţea, prin intermediul Asociaţiei Vector.

"Eu când vreau să fluier, fluier" - trofeul pentru cel mai bun film la gala Gopo 2011
"Eu când vreau să fluier, fluier" a câştigat trofeul pentru cel mai bun film la cea de-a cincea ediţie a galei Gopo, care a avut loc, aseară, la Bucureşti, iar Florin Șerban a primit statueta pentru cea mai bună regie a aceleiași pelicule. "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". De asemenea, filmul a fost nominalizat la premiul de debut al Academiei de Film Europene - EFA Discovery Award. În cadrul aceleiași gale, Victor Rebengiuc a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru cel din filmul "Medalia de onoare". Mirela Oprişor a câştigat, la rândul ei, premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, pentru interpretarea din filmul "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean.

Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Emil Brumaru şi Doina Uricariu, printre laureaţii Premiilor ''Observator cultural''
Scriitorii Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Emil Brumaru şi Doina Uricariu se numără printre laureaţii celei de-a cincea ediţii a Premiilor ''Observator cultural'', desfăşurate aseară la Teatrul Odeon din Capitală. La categoria 'Proză', premiul a fost obţinut de Gabriela Adameşteanu, pentru volumul 'Provizorat' şi Ovidiu Nimigean, pentru 'Rădăcina de bucsau', ambele apărute la Editura Polirom, în timp ce la 'Poezie' au fost desemnaţi câştigători Ion Mureşan, pentru cartea 'Alcool', Editura Charmides şi Radu Vancu pentru 'Sebastian în vis', Editura Tracus Arte. La 'Critică/ Istorie literară/ Teorie literară', juriul a desemnat-o câştigătoare pe Corina Ciocârlie pentru 'În căutarea centrului pierdut', Editura Art, iar la 'Eseu/ Memorialistică/ Publicistică' pe Ion Vianu pentru 'Amor intellectualis. Romanul unei educaţii', Editura Polirom. Raluca Dună a obţinut premiul la categoria 'Debut', pentru volumul 'Eu, Autorul. Reprezentări auctoriale în literatură şi pictură. Din Antichitate până în Renaştere', apărut la Editura Tracus Arte. În cadrul Galei au mai fost acordate alte două distincții: Premiul 'Gheorghe Crăciun' pentru Opera Omnia, care a revenit poetului Emil Brumaru, şi Premiul Cititorilor, care a ajuns la Doina Uricariu, pentru cartea 'Maxilarul inferior', de la Editura Polirom.

Scurtmetraje incitante, glamour şi interactive, în premieră la NexT 2011
Un program de filme mai variat ca niciodată, pentru toate vârstele şi gusturile, dar şi trei secţiuni în premieră îi aşteaptă pe cinefili la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, care are loc între 6 şi 10 aprilie, la Bucureşti. Pe lângă competiţia festivalului, care cuprinde 26 de titluri din 19 ţări, şi programele deja tradiţionale în cadrul acestuia, NexT îşi aşteaptă spectatorii cu alte trei secţiuni în premieră, cu teme pe cât de diferite între ele, pe atât de irezistibile pentru public. Una din surprizele pe care NexT le pregăteşte anul acesta publicului este proiecţia-eveniment Oscars Night. Pe 8 aprilie, festivalul va recrea la Cinema Scala din Bucureşti atmosfera glamour a premiilor Academiei de film americane şi va prezenta spectatorilor scurtmetrajele premiate la Oscar în ultimii cinci ani. Publicul NexT va păşi pe covorul roşu alături de vedete din showbiz-ul autohton şi de invitaţii străini ai festivalului. O altă noutate a Festivalului NexT 2011 este programul Necenzurat, cu filme pentru publicul lipsit de inhibiţii si prejudecăţi. Abonamentele şi biletele pentru Festivalul NexT 2011 s-au pus deja în vânzare. Organizatorii vor anunța, astăzi, toate detaliile legate de eveniment în cadrul unei conferințe de presă care se va desfășura, de la ora 11,00, la Ceainăria Cărturești Verona.

Norman Manea, în programul de dialoguri literare organizate de Royal Society of Literature şi ICR Londra
Celebrul scriitor Norman Manea vine la Londra pentru o conversaţie în premieră despre viaţa şi opera sa, cu autorul şi jurnalistul britanic Paul Bailey. Organizat de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu prestigioasa Royal Society of Literature, evenimentul va avea loc, mâine, la sediul ICR din 1 Belgrave Square. Moderatorul discuţiei este Elaine Fenstein, binecunoscută scriitoare, poetă şi jurnalistă britanică. Acesta este al doilea proiect din programul de lecturi şi conferinţe susţinute în colaborare cu organizaţia britanică Royal Society of Literature, prin care ICR urmăreşte să pună în evidenţă excelenţa literaturii române contemporane, în rândul unui public puţin familiar cu autorii noştri. Norman Manea a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură de diverse personalităţi ale lumii literare şi academice, din SUA, Suedia, România, Italia şi Franţa.

Colecţia europeană Polaroid, cu clişee de Ansel Adams şi Andy Warhol, cumpărată de un muzeu vienez
Colecţia europeană a companiei Polaroid, cu 4.400 de fotografii, printre care lucrări semnate de artişti de la Ansel Adams la Andy Warhol, a fost cumpărată de muzeul vienez Westlicht după intrarea în faliment a întreprinderii. Colecţia cumpărată de muzeul vienez se afla în arhivele Muzeului Elysée de la Lausanne, de unde a fost retrasă pentru a fi adăugată la bunurile Polaroid în momentul falimentului. Compania a fost fondată de fizicianul Edwin Herbert Land, care a inventat aparatele de fotografiat la sfârşitul anilor '40. Numărul de aparate Polaroid existente în lume de circa 60 de ani este estimat la 300 de milioane de exemplare.

Au început înscrierile pentru atelierul de film "Let s Go Digital! ", organizat în cadrul TIFF 2011
Tinerii care vor să înveţe să facă film se pot înscrie, până pe 13 mai, la atelierul "Let s Go Digital!", care va avea loc în cadrul TIFF 2011, cel mai bun film realizat de cursanţi urmând să fie premiat şi proiectat în cadrul Galei de Închidere a festivalului. Devenit o tradiţie de succes a TIFF, care îl găzduieşte din iunie 2005, şi susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, "Let s Go Digital!" se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din toata ţara, pasionaţi de film, fotografie şi editare video. Timp de zece zile, participanţii la proiect vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film: scrierea scenariului, filmare și editare. Ei vor avea acces la aparatură profesională, fiind îndrumaţi de profesionişti din cinematografia română.

Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt
Pianistul Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio – va începe un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmând exemplul compozitorului maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard care-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 orase în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. Recitalul care marchează începutul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţie finală va avea loc în capitală, la Sala Radio, pe 15 aprilie. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Conferintele de la Sosea - Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio
Clubul Țăranului va găzdui, astăzi, de la ora 18,00, o nouă dezbatere din seria Conferintelor de la Sosea, intitulată Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio. Conferinta va fi moderata de Vintila Mihailescu și susținută de Dan Sava Ionescu. Discuția va pleca de la ideea că, în vechime, covorul era un element esential al locuirii. Pentru populatiile nomade, el reprezenta materia insasi a arhitecturii. Pana astazi se poate vorbi despre o moda a locuintei cu pereti si mobile imbracate, a unui interior cald si colorat, in paralel cu cea a locuirii intr-un spatiu luminos, aerisit si pur, in care rolul tesaturilor decorative este preluat de culoarea uniforma sau de tapetul discret al peretilor.

O după-amiază cu Nichita
Fundaţia Teatrul ACT organizează, joi, 31 martie, de la ora 18, la ceainăria Sala de Lectură, un dublu eveniment: vernisajul expoziţiei de fotografie "O după-amiază cu Nichita" şi lansarea audiobook-ului "Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre scriitori şi literatură", apărut la Editura Casa Radio. Din dorinţa de a dezvălui dimensiunea personalităţii lui Nichita Stănescu în viaţa culturii române, atât pentru contemporanii săi dar şi pentru cei mai tineri, Editura Casa Radio aniversează 78 de ani de la naşterea poetului printr-o expoziţie de fotografii realizate acasă la Nichita, într-o după-amiază din primăvara lui '82, prin rostirea poemelor sale şi discuţii cu cei care l-au cunoscut. Mărturiilor fotografice expuse li se va alătura şi vocea poetului sărbătorit, restituită de abumul intitulat "Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre literatură şi scriitori", care conţine înregistrări din arhivele Radio România, realizate între 1969-1983.

Râul de sticlă va fi lansat în prezența autorului bulgar
Scriitorul bulgar Emil Andreev îşi lansează romanul Râul de sticlă la Libraria Humanitas Kretzulescu din București. Evenimentul va avea loc, mâine, de la ora 18,00, în prezența autorului, care îi va avea invitați pe Mircea Cărtărescu, Mariana Mangiulea și Ivan Stankov. Volumul Râul de sticlă, apărut de curând la Editura Humanitas, în colecţia "Cartea de pe noptieră", în traducerea Marianei Mangiulea, a obţinut în 2005 Premiul Vick pentru cel mai bun roman bulgar, precum şi Premiul cititorilor. Tradus în engleză, germană, polonă, rusă, sârbă şi slovacă, romanul a fost ecranizat în 2010 de regizorul Stanimir Trifonov.

Veronica Anuşca, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice'
Soprana româncă, Veronica Anuşca, este câştigătoarea Premiului I, care constă în 3.000 euro şi două roluri principale în spectacolele Operei Naționale București, premiu acordat în cadrul Concursului Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice', desfăşurat în perioada 22-27 martie. Premiul al II-lea, ex aequo, a revenit baritonului canadian, Jean Kristof Bouton, şi bas baritonului Iurie Maimescu din Republica Moldova, fiecare dintre cei doi artişti primind câte 1.000 euro şi un rol principal într-un spectacol al Operei bucureștene. În cadrul aceluiaşi concurs, mezzosoprana Emanuela Pascu şi baritonul Alexandru Aghenie, ambii din România, au obţinut menţiuni, constând în câte un rol într-un spectacol al Studioului Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess'. Cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice' a fost închinată baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, artist aplaudat pe toate scenele importante din ţară şi străinătate, care a marcat lumea lirică românească şi prin bogata sa activitate pedagogică, mulţi dintre studenţii formaţi sub îndrumarea sa devenind solişti vocali de mare valoare.

Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Emil Brumaru şi Doina Uricariu, printre laureaţii Premiilor ''Observator cultural''
Scriitorii Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Emil Brumaru şi Doina Uricariu se numără printre laureaţii celei de-a cincea ediţii a Premiilor ''Observator cultural'', desfăşurate aseară la Teatrul Odeon din Capitală. La categoria 'Proză', premiul a fost obţinut de Gabriela Adameşteanu, pentru volumul 'Provizorat' şi Ovidiu Nimigean, pentru 'Rădăcina de bucsau', ambele apărute la Editura Polirom, în timp ce la 'Poezie' au fost desemnaţi câştigători Ion Mureşan, pentru cartea 'Alcool', Editura Charmides şi Radu Vancu pentru 'Sebastian în vis', Editura Tracus Arte. La 'Critică/ Istorie literară/ Teorie literară', juriul a desemnat-o câştigătoare pe Corina Ciocârlie pentru 'În căutarea centrului pierdut', Editura Art, iar la 'Eseu/ Memorialistică/ Publicistică' pe Ion Vianu pentru 'Amor intellectualis. Romanul unei educaţii', Editura Polirom. Raluca Dună a obţinut premiul la categoria 'Debut', pentru volumul 'Eu, Autorul. Reprezentări auctoriale în literatură şi pictură. Din Antichitate până în Renaştere', apărut la Editura Tracus Arte. În cadrul Galei au mai fost acordate alte două distincții: Premiul 'Gheorghe Crăciun' pentru Opera Omnia, care a revenit poetului Emil Brumaru, şi Premiul Cititorilor, care a ajuns la Doina Uricariu, pentru cartea 'Maxilarul inferior', de la Editura Polirom.

Olandezii de la Epica concertează la Bucureşti
Trupa olandeză 'Epica' se reîntoarce în România, după trei ani, pentru un concert dedicat promovării albumului 'Design your Universe'. Spectacolul va avea loc, diseară, de la ora 19,00, în clubul Silver Church din București. Pentru o bună desfăşurare a evenimentului, organizatorii anunţă câteva reguli pe care participanţii sunt obligaţi să le respecte. Astfel, este interzis accesul cu aparate de fotografiat şi filmat, alimente, băuturi sau alte obiecte nepotrivite pentru ţinuta spectacolului. 'Epica' este o formaţie de symphonic-gothic metal din Olanda. A fost fondată în 2002 de fostul membru al trupei 'After Forever', Mark Jansen, sub numele de 'Sahara Dust'. Numele 'Epica' a fost inspirat de albumul cu acelaşi nume al trupei americane Kamelot.

Fragmente din vechiul castru al Legiunii a XIII-a Gemina, descoperite în Cetatea din Alba Iulia
Arheologii din Alba Iulia au descoperit, în timpul unor lucrări de reamenajare a zonei interioare a Cetăţii Vauban, fragmente din vechiul castru al Legiunii a XIII-a Gemina, peste care a fost construită fortificaţia. Prima descoperire a fost făcută în apropierea Porţii a III-a a cetăţii, unde a fost găsită fundaţia uneia dintre barăcile soldaţilor romani din Legiunea a XIII-a Gemina. Baraca are o lăţime de 22 de metri şi în ea locuiau aproximativ 200 de soldaţi romani. O altă descoperire importantă a arheologilor a fost făcută în zona Porţii a IV-a a cetăţii, unde săpăturile au scos la iveală un altar din perioada romană. Se presupune că acesta ar face parte dintr-un templu, iar în funcţie de descoperirile ulterioare arheologii vor stabili dacă poate fi conservat "in situ".

Austria: O orgă barocă veche de 369 de ani a fost repusă în funcţiune
Cea mai veche orgă barocă din Viena şi una dintre cele mai vechi din lume, aflată în biserica franciscanilor, având o vechime de 369 de ani, a fost repusă în funcţiune, după trei ani de lucrări de restaurare. Lucrările, care au costat 1,3 milioane de euro, bani strânşi din subvenţii publice şi din donaţii ale credincioşilor sau ale amatorilor de muzică, au fost realizate de compania specializată Kuhn, din Elveţia. Instrumentul a fost inaugurat printr-un concert oferit de organistul austriac, Friedrich Lessky.

"Eu când vreau să fluier, fluier" - trofeul pentru cel mai bun film la gala Gopo 2011
"Eu când vreau să fluier, fluier" a câştigat trofeul pentru cel mai bun film la cea de-a cincea ediţie a galei Gopo, care a avut loc, aseară, la Bucureşti, iar Florin Șerban a primit statueta pentru cea mai bună regie a aceleiași pelicule. "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". De asemenea, filmul a fost nominalizat la premiul de debut al Academiei de Film Europene - EFA Discovery Award. În cadrul aceleiași gale, Victor Rebengiuc a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru cel din filmul "Medalia de onoare". Mirela Oprişor a câştigat, la rândul ei, premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, pentru interpretarea din filmul "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean.

Covasna: Ministerul Culturii alocă fonduri pentru reabilitarea a peste 300 de monumente istorice
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va aloca în acest an fonduri pentru reabilitarea a 314 monumente istorice din întreaga ţară. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, la Sfântu Gheorghe, că pentru reabilitarea acestor monumente se vor aloca 55 de milioane de lei. Kelemen Hunor a precizat că printre aceste monumente se numără 18 din judeţul Covasna, majoritatea biserici vechi, pentru care se vor aloca aproape 4,3 milioane de lei. Între anii 2007 şi 2009 în judeţul Covasna au fost reabilitate 9 monumente istorice cu sprijinul Ministerului Culturii, iar în 2010, 11 monumente.

Cluj: 22 de morminte medievale, descoperite într-o biserică din Feleacu
22 de morminte din secolul al XIII-lea au fost descoperite de arheologi într-o biserică din localitatea clujeană Feleacu, patru putând fi ale unor episcopi, arhiepiscopi sau mitropoliţi. Scheletele vor fi cercetate la Cluj, în cadrul unui proiect derulat de Universitatea "Babeş-Bolyai" şi Academia Română. Analizele vor mai scoate la iveală detalii despre vârsta, înălţimea, greutatea sau bolile de care suferea populaţia din acea vreme. Toate aceste descoperiri duc la ipoteza că în zonă ar fi existat cu secole în urmă o fortificaţie mai veche de anul 1.300. Despre biserica din Feleacu se spune că a fost ctitorită de Ştefan cel Mare, însă istoricii afirmă că nu există nicio dovadă în acest sens.

Extinderea ideii de artă în spaţiul public - dezbatere la ICR Stockholm
Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, astăzi, dezbaterea "Expanding the Notion of Public Art", la care participă reprezentanţi ai organizaţiilor fondatoare ale reţelei European Network for Public Art Producers. În cadrul evenimentului, instituţiile îşi vor prezenta activitatea de cercetare şi producţie de artă destinată spaţiului public, precum şi argumentele înfiinţării reţelei ENPAP. Moderatorul discuţiei este Alicia Miller, cercetător britanic specializat în arta destinată spaţiului public şi economie creativă. Proiectul ENPAP a fost lansat în mai 2010, cu scopul de a înființa o rețea a producătorilor de artă pentru spaţiul public. În cadrul proiectului, fiecare organizaţie contribuie cu experienţa proprie, reţeaua identificând astfel diverse contexte şi cadre instituţionale, precum şi posibilităţi de colaborare. România este singura ţară din regiune reprezentată în această reţea, prin intermediul Asociaţiei Vector.

Carte de management în stilul lui Ginghis Han pentru dentişti, premiată pentru cel mai ciudat titlu
Volumul "Managing a Dental Practice the Genghis Khan Way" (Cum să faci afaceri ca dentist în stilul lui Ginghis Han) a câştigat premiul pentru cel mai ciudat titlu de carte din 2010, distincţie decernată anual de revista britanică The Bookseller. Cartea este semnată de Michael Young, un fost dentist, şi oferă sfaturi despre cum poate fi construit un imperiu în acest domeniu, urmând calea celebrului cuceritor mongol. Capitole din acest manual se referă la managementul conflictelor, team building şi "pregătirea pentru dezastre". Volumul câştigător a fost desemnat prin votul publicului, pe site-ul publicaţiei The Bookseller.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!