DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

28 martie 2011

Premiile revistei 'Observator cultural' - ediţia 2010 vor fi decernate în cadrul unei gale, în această seară, la Teatrul Odeon. Redactori şi colaboratori ai revistei au votat, stabilind nominalizările pentru 'Premiile revistei Observator cultural', la categoriile 'Proză', 'Poezie', 'Critică/Istorie literară/Teorie literară', 'Eseu/Memorialistică/Publicistică' şi 'Debut'. Va fi oferit, de asemenea, Premiul Cititorilor, în urma voturilor exprimate pe site. Ca în fiecare an, va fi decernat şi Premiul 'Gheorghe Crăciun' pentru Opera Omnia. 'Gala Premiilor Observator cultural' va fi prezentată de Marius Manole, actor la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar momentele muzicale vor fi asigurate de Irina Sârbu, Dan Ioniţă şi Puiu Pascu. Printre nominalizaţi se numără Gabriela Adameşteanu, Nichita Danilov şi Ioan Groşan - la proză, Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu şi Radu Vancu - la poezie, Corina Ciocârlie şi Ion Pop - la critică şi Livius Ciocârlie, Andrei Oişteanu, Ioana Pârvulescu şi Ion Vianu - la eseu/memorialistică. De asemenea, la debut au intrat în cursă Raluca Dună, Maria-Paula Erizanu şi Anca Haţiegan.

'Eu când vreau să fluier, fluier' - a adunat un număr-record de nominalizări la cea de-a cincea ediţie a premiilor Gopo. Pelicula lui Florin Şerban a fost nominalizată, printre altele, la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal (George Piştereanu), Cea mai bună actriţă într-un rol principal (Ada Condeescu), Cel mai bun scenariu (Cătălin Mitulescu, Florin Şerban). Printre filmele favorite la câştigarea unei statuete Gopo se numără şi lungmetrajul lui Marian Crişan, 'Morgen', care a primit 11 nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor într-un rol principal sau Cea mai bună imagine. Pelicula 'Marţi, după Crăciun', regizată de Radu Munteanu, câştigătoare în 2009 a premiului Gopo pentru Cel mai bun regizor, revine în cursa pentru o statuetă Gopo, primind din partea juriului 10 nominalizări, printre care se numără cele pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, sau Cea mai bună imagine. La categoria Cel mai bun film, membrii juriului au nominalizat 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu', 'Eu când vreau să fluier, fluier', 'Marţi, după Crăciun', 'Medalia de onoare' şi 'Morgen'. Gala Premiilor Gopo 2010 va fi organizată în această seară.

Spectacolul "Desculţ în parc", în regia lui Ştefan Bănică, va avea o reprezentaţie, în această seară, la Teatrul Naţional Bucureşti, în cadrul campaniei "Artişti pentru artişti". Din distribuţia spectacolului fac parte Ştefan Bănică, Oana Ioachim, George Mihăiţă, Ileana Cernat, Bogdan Tudor. Campania Naţională "Artiştii pentru artişti" este organizată de UNITER împreună cu teatrele din ţară cu scopul strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate. Biletele pentru spectacol se găsesc la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul de Operetă "Ion Dacian", Teatrul Nottara, Magazinul Muzica, Sala Palatului.Iniţiată şi organizată din anul 2002, campania naţională "Artiştii pentru artişti" este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv în parteneriat cu Universitatea 'Ben Gurion' din Beer Sheva propun o serie de analize şi interpretări ale identităţii româneşti în conferinţa şi expoziţia cu titlul 'Eu sunt român: ruta Bucureşti - Tel Aviv'. Conferinţa va prezenta studii de caz semnificative pentru diverse domenii culturale: istorie, folclor, teologie, literatură, cinematografie şi arte plastice. În acelaşi timp, vor fi discutate influenţele şi rădăcinile creative româneşti ale unor artişti israelieni de origine română, precum şi contribuţii importante ale unor intelectuali evrei la patrimoniul cultural românesc. Participanţii sunt specialişti români şi israelieni, care vor puncta subiecte relevante pentru ambele medii culturale. Expoziţia aduce în atenţia publicului puncte de vedere diferite asupra identităţii româneşti, asupra tradiţiei şi memoriei, aşa cum apar în creaţia vizuală a 20 de artişti români şi a 20 de artişti israelieni de origine română. Creaţiile artiştilor plastici sunt simptomatice pentru spaţiul cultural actual românesc şi israelian, pentru arta modernă şi contemporană, cu accent pe influenţele româneşti în cazul creaţiilor din Israel. Expoziţia va fi deschisă publicului începând de mâine și până pe 26 mai.

Radu Beligan a primit o stea pe Walk of Fame, de Ziua Mondială a Teatrului
Actorul Radu Beligan a primit, ieri, o stea pe Walk of Fame, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti. Maestrul Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale. Fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti și al Teatrului Naţional, Radu Beligan a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei. Înaintea domniei sale, au mai primit câte o stea pe Walk of Fame-ul bucureștean actorii Florin Piersic și Victor Rebengiuc.

Gala premiilor Gopo 2011
În această seară, de la ora 20,00, are loc Gala Premiilor GOPO, eveniment care celebrează cele mai bune producții românești de film și pe realizatorii acestora. Organizatorii susțin că ediția din acest an va semăna cu Oscarurile americane, întrucât 2010 a fost considerat de specialiști cel mai prolific an în ceea ce priveşte producţia cinematografică autohtonă, din 1989 și până în prezent. 12 lungmetraje, 6 scurtmetraje şi 5 documentare se vor lupta pentru cucerirea statuetelor Gopo. Cel mai bun film românesc al anului 2010 va fi ales de cei peste 400 de profesionişti votanţi la premiile Gopo dintre "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Eu când vreau să fluier, fluier", "Marţi, după Crăciun", "Medalia de onoare" şi "Morgen". La categoria "cel mai bun film european" se află în cursă cinci producţii prezentate pe ecranele româneşti în 2010: "O lecţie de viaţă", "Antichrist", "Panglica Albă", "Profetul" şi "Iluzionistul".

Campanie de promovare internaţională a Festivalului Enescu, pe Euronews și CNN
Campania de promovare internaţională a Festivalului "George Enescu" a început pe Euronews, post care va asigura vizibilitatea evenimentului timp de nouă săptămâni, atât prin spoturi, cât şi prin menţionări speciale în emisiunile "Rendez-vous" şi "Le mag". Ca şi la ediţia din 2009, CNN şi Euronews au ales să sprijine, în 2011, Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". În perioada 1 noiembrie 2010 - 6 februarie 2011, CNN a asigurat vizibilitatea evenimentului prin difuzarea unui număr de 345 de spoturi în reţeaua CNN care acoperă Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Campania internaţională de promovare a Festivalului va continua pe Eurosport, nou partener media al evenimentului, precum şi pe Mezzo, Radio France Internationale şi Deutsche Welle. Site-ul pentru ediţia din 2011 a Festivalului Enescu a fost lansat anul trecut şi cuprinde informaţii legate de orchestrele şi artiştii invitaţi, program şi preţul biletelor. Abonamentele au fost puse în vânzare pe 15 martie şi epuizate în proporţie de 90% la numai o zi , în timp ce biletele individuale vor putea fi achiziţionate din 15 mai.

Schubert Enesemble susţine la Wigmore Hall ultimul concert din seria Enescu/Dvořák
Schubert Ensemble, unul dintre cele mai importante ansambluri instrumentale londoneze, susţine, astăzi, ultimul recital din seria celor trei concerte Enescu/Dvořák, un eveniment care a debutat în luna noiembrie a anului 2010, fiind susținut de Institutul Cultural Român din Londra. Cele trei recitaluri au avut parte de o presă excelentă, care a propulsat creaţia marelui compozitor român în paginile The Times şi The Independent. După încheierea acestei serii de concerte, Schubert Ensemble va contiuna să promoveze opera compozitorului român, pe tot parcursul anului 2011, susţinând recitaluri la Birmingham, Nottingham, Londra şi Oxford. Schubert Ensemble din Londra este unul dintre ansamblurile cele mai importante de muzică de cameră pentru pian şi coarde din Marea Britanie.

Bucuresti - Henkel Central Eastern Europe anunţă lansarea celei de-a zecea ediţii a «Premiului Henkel pentru Artă»,
competiţie de promovare a diversităţii culturale dedicată artiştilor din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală. Artişti din 23 de ţări sunt invitaţi să-şi înscrie lucrările din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie, câştigătorul urmând să fie recompensat cu suma de 7.000 Euro. În plus, lucrările de artă ale câştigătorului vor fi expuse atât în ţara natală, cât şi în cadrul unei expoziții individuale organizate la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig din Viena. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală care se va desfăşura la Viena, în prezenţa tuturor artistilor nominalizaţi.

"Artiştii pentru artişti", de Ziua Mondială a Teatrului
UNITER marchează Ziua Mondială a Teatrului prin organizarea Campaniei Naționale "Artiştii pentru artişti", împreună cu teatrele din ţară, cu scopul strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate. În acest an spectacolul de caritate este "Desculţ în parc", de Neil Simon, cu Ştefan Bănică, Oana Ioachim, George Mihăiţă, Ileana Cernat şi Bogdan Tudor, în regia lui Ştefan Bănică. Reprezentația are loc, în această seară, de la ora 19.30, în sala mare a Teatrului Naţional Bucureşti. Tot astăzi și tot de la ora 19.00, în foaierul sălii mari a Teatrului Naţional, Margareta Pâslaru va fi prezentă pentru o sesiune de autografe pentru cd-ul "50 de ani de la primul disc". Cântăreața a cedat drepturile care i se cuvin din vânzarea discului tot pentru Campania "Artiştii pentru artişti".

Premiile Observator Cultural
Cea de-a cincea ediție a Premiilor Observator Cultural va avea loc, în această seară, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon din Capitală. Pe lângă premiile obișnuite din fiecare an, în cadrul galei prezentate de actorul Marius Manole vor mai fi acordate două distincții: premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia și Premiul Cititorilor, acordat pe baza voturilor exprimate de public pe site-ul revistei. Juriul de anul acesta este alcătuit din Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş,Iulia Popovici și Carmen Muşat, care este și preşedintele juriului. Invitaţii speciali ai Galei Premiilor Observator Cultural sunt: Irina Sârbu – voce, Puiu Pascu, la pian, şi Florin Dinu, la saxofon.

În căutarea capodoperei
În căutarea capodoperei este titlul unui medalion dedicat criticului literar şi muzical Costin Tuchilă, eveniment care va avea loc, astăzi, de la ora 17,00, în sala "Mircea Eliade" a Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti. Manifestarea este programată în cadrul Stagiunii Camerale a Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, Luni la ora 5 – După-amiaza unui interpret. Costin Tuchilă este realizator în cadrul Redacţiei Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune. A debutat în presa literară în 1975, activitatea sa publicistică, desfăşurată la principalele reviste de specialitate şi ziare, cuprinzând peste 2300 de cronici, studii, eseuri de critică literară, muzicală, dramatică, editoriale și articole pe teme diverse. Este autor a numeroase emisiuni radiofonice de istoria teatrului românesc şi universal, critică de teatru și critică literară. Costin Tuchilă este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

Conferintele de la Sosea - Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio
Clubul Țăranului va găzdui, mâine, de la ora 18,00, o nouă dezbatere din seria Conferintelor de la Sosea, intitulată Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio. Conferinta va fi moderata de Vintila Mihailescu și susținută de Dan Sava Ionescu. Discuția va pleca de la ideea că, în vechime, covorul era un element esential al locuirii. Pentru populatiile nomade, el reprezenta materia insasi a arhitecturii. Pana astazi se poate vorbi despre o moda a locuintei cu pereti si mobile imbracate, a unui interior cald si colorat, in paralel cu cea a locuirii intr-un spatiu luminos, aerisit si pur, in care rolul tesaturilor decorative este preluat de culoarea uniforma sau de tapetul discret al peretilor.

Vaticanul lansează un dialog public cu ateii
Vaticanul a lansat o rundă de dialoguri publice cu ateii, considerând că societatea modernă trebuie să vorbească mai mult despre Dumnezeu şi din dorinţa de a căuta un teren comun între cei care cred şi cei care nu cred în divinitate. Faptul că seria de dialoguri a fost lansată în Franţa, unde un puternic secularism a împins credinţa la marginea sferei publice, constituie o reflectare a obiectivului Papei Benedict al XVI-lea de a readuce problemele religioase în centrul dezbaterilor din societate. Dialogul, intitulat semnificativ 'Curtea neamurilor', după zona Templului din Ierusalim unde era permisă întâlnirea între evrei şi neevrei, va continua în următorii doi ani în cel puţin 16 oraşe din Europa şi America de nord.

Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt
Pianistul Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio – va începe un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmând exemplul compozitorului maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard care-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 orase în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. Recitalul care marchează începutul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţie finală va avea loc în capitală, la Sala Radio, pe 15 aprilie. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Campanie de promovare internaţională a Festivalului Enescu, pe Euronews și CNN
Campania de promovare internaţională a Festivalului "George Enescu" a început pe Euronews, post care va asigura vizibilitatea evenimentului timp de nouă săptămâni, atât prin spoturi, cât şi prin menţionări speciale în emisiunile "Rendez-vous" şi "Le mag". Ca şi la ediţia din 2009, CNN şi Euronews au ales să sprijine, în 2011, Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". În perioada 1 noiembrie 2010 - 6 februarie 2011, CNN a asigurat vizibilitatea evenimentului prin difuzarea unui număr de 345 de spoturi în reţeaua CNN care acoperă Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Campania internaţională de promovare a Festivalului va continua pe Eurosport, nou partener media al evenimentului, precum şi pe Mezzo, Radio France Internationale şi Deutsche Welle. Site-ul pentru ediţia din 2011 a Festivalului Enescu a fost lansat anul trecut şi cuprinde informaţii legate de orchestrele şi artiştii invitaţi, program şi preţul biletelor. Abonamentele au fost puse în vânzare pe 15 martie şi epuizate în proporţie de 90% la numai o zi , în timp ce biletele individuale vor putea fi achiziţionate din 15 mai.

Premiile Observator Cultural
Cea de-a cincea ediție a Premiilor Observator Cultural va avea loc, în această seară, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon din Capitală. Pe lângă premiile obișnuite din fiecare an, în cadrul galei prezentate de actorul Marius Manole vor mai fi acordate două distincții: premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia și Premiul Cititorilor, acordat pe baza voturilor exprimate de public pe site-ul revistei. Juriul de anul acesta este alcătuit din Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş,Iulia Popovici și Carmen Muşat, care este și preşedintele juriului. Invitaţii speciali ai Galei Premiilor Observator Cultural sunt: Irina Sârbu – voce, Puiu Pascu, la pian, şi Florin Dinu, la saxofon.

În căutarea capodoperei
În căutarea capodoperei este titlul unui medalion dedicat criticului literar şi muzical Costin Tuchilă, eveniment care va avea loc, astăzi, de la ora 17,00, în sala "Mircea Eliade" a Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti. Manifestarea este programată în cadrul Stagiunii Camerale a Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, Luni la ora 5 – După-amiaza unui interpret. Costin Tuchilă este realizator în cadrul Redacţiei Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune. A debutat în presa literară în 1975, activitatea sa publicistică, desfăşurată la principalele reviste de specialitate şi ziare, cuprinzând peste 2300 de cronici, studii, eseuri de critică literară, muzicală, dramatică, editoriale și articole pe teme diverse. Este autor a numeroase emisiuni radiofonice de istoria teatrului românesc şi universal, critică de teatru și critică literară. Costin Tuchilă este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

Extinderea ideii de artă în spaţiul public - dezbatere la ICR Stockholm
Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, mâine, dezbaterea "Expanding the Notion of Public Art", la care participă reprezentanţi ai organizaţiilor fondatoare ale reţelei European Network for Public Art Producers. În cadrul evenimentului, instituţiile îşi vor prezenta activitatea de cercetare şi producţie de artă destinată spaţiului public, precum şi argumentele înfiinţării reţelei ENPAP. Moderatorul discuţiei este Alicia Miller, cercetător britanic specializat în arta destinată spaţiului public şi economie creativă. Proiectul ENPAP a fost lansat în mai 2010, cu scopul de a înființa o rețea a producătorilor de artă pentru spaţiul public. În cadrul proiectului, fiecare organizaţie contribuie cu experienţa proprie, reţeaua identificând astfel diverse contexte şi cadre instituţionale, precum şi posibilităţi de colaborare. România este singura ţară din regiune reprezentată în această reţea, prin intermediul Asociaţiei Vector.

Gala premiilor Gopo 2011
În această seară, de la ora 20,00, are loc Gala Premiilor GOPO, eveniment care celebrează cele mai bune producții românești de film și pe realizatorii acestora. Organizatorii susțin că ediția din acest an va semăna cu Oscarurile americane, întrucât 2010 a fost considerat de specialiști cel mai prolific an în ceea ce priveşte producţia cinematografică autohtonă, din 1989 și până în prezent. 12 lungmetraje, 6 scurtmetraje şi 5 documentare se vor lupta pentru cucerirea statuetelor Gopo. Cel mai bun film românesc al anului 2010 va fi ales de cei peste 400 de profesionişti votanţi la premiile Gopo dintre "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Eu când vreau să fluier, fluier", "Marţi, după Crăciun", "Medalia de onoare" şi "Morgen". La categoria "cel mai bun film european" se află în cursă cinci producţii prezentate pe ecranele româneşti în 2010: "O lecţie de viaţă", "Antichrist", "Panglica Albă", "Profetul" şi "Iluzionistul".

Pictoriţa Maria Deac Poienaru, declarată "tezaur uman viu" în cadrul unui program UNESCO
Pictoriţa Maria Deac Poienaru, ultima descendentă a şcolii de pictură pe sticlă din Laz, judeţul Alba, a primit o distincţie din partea Ministerului Culturii care atestă includerea artistei în programul "Tezaure umane vii - păstrători şi transmiţători ai culturii", iniţiat de UNESCO. Programul are scopul de a identifica şi de a promova acele persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia. Maria Deac Poienaru a împlinit 88 de ani, ea fiind ultima descendentă a şcolii de pictură pe sticlă din satul Laz, comuna Săsciori. Şcoala, ale cărei baze au fost puse în 1770, este recunoscută pentru icoanele pictate pe sticlă într-un stil specific.

Centru pentru restaurarea şi conservarea patrimoniului, inaugurat la Sibiu
Complexul Naţional Muzeal "Astra" a inaugurat, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Centrul "Astra" pentru Patrimoniu, principala investiţie în cadrul unui proiect de peste 2,9 milioane de euro, finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Centrul pentru Patrimoniu are 2.700 de metri pătraţi funcţionali şi deserveşte depozite pentru colecţiile de patrimoniu, laboratoare de conservare şi restaurare şi Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor din România. În cadrul aceluiaşi proiect, au fost restaurate opt monumente, au fost realizate drenări şi au fost înlocuite învelitorile pentru 32 de monumente din patrimoniul muzeului sibian.

Olandezii de la Epica concertează la Bucureşti
Trupa olandeză 'Epica' se reîntoarce în România, după trei ani, pentru un concert dedicat promovării albumului 'Design your Universe'. Spectacolul va avea loc, mâine, de la ora 19,00, în clubul Silver Church din București. Pentru o bună desfăşurare a evenimentului, organizatorii anunţă câteva reguli pe care participanţii sunt obligaţi să le respecte. Astfel, este interzis accesul cu aparate de fotografiat şi filmat, alimente, băuturi sau alte obiecte nepotrivite pentru ţinuta spectacolului. 'Epica' este o formaţie de symphonic-gothic metal din Olanda. A fost fondată în 2002 de fostul membru al trupei 'After Forever', Mark Jansen, sub numele de 'Sahara Dust'. Numele 'Epica' a fost inspirat de albumul cu acelaşi nume al trupei americane Kamelot.

Bilbao: primăria oferă informaţii legate de educaţie în română şi în alte limbi străine
Primăria din Bilbao urmăreşte să uşureze şcolarizarea şi integrarea copiilor străinilor, punându-le la dispoziţie informaţii cu privire la sistemul de învăţământ în şapte limbi - română, engleză, franceză, chineză, arabă, bască şi spaniolă. Potrivit presei spaniole, departamentul local pentru cultură a editat 224.000 de fişe informative în şapte limbi, care vor fi distribuite în şcoli şi în toate instituţiile publice din Bilbao. Iniţiativa face parte din Planul strategic pentru educaţie şi are drept obiectiv oferirea de informaţii utile, simple şi pe înţelesul tuturor, precum şi apropierea cetăţenilor de mediul în care trăiesc. În fişele menţionate apar informaţii legate de cartierele din Bilbao, cu numere de telefon şi cele mai importante servicii oferite în diferitele clădiri ale instituţiilor publice. De asemenea, aceste fişe cuprind informaţii cu privire la sistemul de învăţământ şi organizarea şcolilor.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!