DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 martie 2011

Ion Vianu, Irina Iordăchescu şi George Banu vor fi distinşi la Gala Premiilor Radio România Cultural
Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate, diseară, de la ora 19.00, la a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi care va fi transmisă în direct de Radio România Cultural, versiunea televizată putând fi urmărită sâmbătă, 26 martie, la TVR Cultural, iar ulterior la TVR 1. În cadrul galei prezentate de Florin Iaru vor fi acordate premii la douăsprezece secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi. Premiul de Excelenţă îi va fi decernat lui Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în chip convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă. Premiul in memoriam Iosif Sava se va acorda sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucita serie de debuturi pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic. Premiul Lux Mundi îi revine prof. dr. George Banu, teatrolog de internaţională recunoaştere, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.

Un tablou de Grigorescu, evaluat la 150.000-250.000 euro, scos la licitaţie de Artmark, pe 23 martie
Cel mai mare tablou de Nicolae Grigorescu de pe piaţa de artă românească - "Peisaj la marginea pădurii" -, evaluat la o sumă între 150.000 şi 250.000 de euro, va fi prezentat la Licitaţia de Primăvară a casei Artmark, care va avea loc, miercuri, 23 martie, la Bucureşti. Organizatorii se aşteaptă ca tabloul să ajungă pe primul loc în clasamentul naţional al celor mai importante opere de artă tranzacţionate vreodată. O operă de proporţii, peisajul are o importanţă deosebită pentru istoria picturii româneşti moderne, prin valoarea sa artistică şi contextul în care a fost realizată. Pictura aparţine perioadei de după întoarcerea lui Nicolae Grigorescu de la Barbizon şi este datată cu aproximaţie între 1868 şi 1872. Pictura este emblematică pentru etapa din creaţia maestrului marcată de realismul Şcolii de la Barbizon şi de principiile impresionismului. Aceasta reprezintă, totodată, una dintre lucrările prin care Grigorescu impunea genul peisajului în mediul artistic autohton, punând astfel bazele picturii româneşti moderne.

"Maeştrii artei lirice" - ediţia a treia
Cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Maeştrii artei lirice", eveniment organizat de Opera Naţională Bucureşti, se va derula, începând de astăzi şi până pe 27 martie. Dacă prima ediţie a fost dedicată sopranei Magda Ianculescu, iar cea de-a doua a purtat numele celebrei Arta Florescu, în acest an competiţia va fi închinată baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, artist liric aplaudat pe toate scenele importante din ţară şi din străinătate. De asemenea, Petre Ştefănescu-Goangă a marcat lumea lirică românească şi prin bogata sa activitate pedagogică, mulţi dintre studenţii formaţi sub îndrumarea sa devenind solişti vocali de mare valoare. Competiţia are ca obiectiv descoperirea şi lansarea celor mai valoroase voci lirice ale tinerei generaţii. Concursul a fost deschis vocilor din toate categoriile, cântăreţi, solişti sau corişti din instituţiile muzicale, studenţi ai institutelor superioare de muzica, tinere talente cu pregătire profesională din România şi din străinătate.

Şapte scurtmetraje studenţeşti la Seara de film de la Institutul Cultural Român
Seara de film de la Institutul Cultural Român propune publicului pentru joi, 24 martie, de la ora 18.00, şapte scurtmetraje selecţionate sau premiate la Festivalul internaţional de film studenţesc CineMAiubit, ediţia 2010. Vor fi prezenţi la proiecţii şi vor răspunde întrebărilor publicului Sorin Botoşeneanu, decanul Facultăţii de film din cadrul UNATC, Doru Niţescu, coordonator al Festivalului CineMAiubit, Andrei Rus, redactor coordonator Film Menu, criticul Andrei Gorzo, precum şi tinerii regizori, actori şi membri ai echipelor de filmare. Ajuns în 2010 la cea de-a XIV-a ediţie, Festivalul CineMAiubit este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia CineMAiubit, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în anul 1996, la iniţiativa Elisabetei Bostan.

Horaţiu Mălăele deschide maratonul de teatru de la Sibiu
Horaţiu Mălăele va deschide, cu un recital, maratonul teatral de 25 de ore, care va avea loc între 26 şi 27 martie, de Ziua Internaţională a Teatrului, la Sibiu, sub genericul "Respiră. Teatru". Acţiunea este organizată de Asociaţia Culturala "BIS", în parteneriat cu Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Librăria Humanitas şi Atrium Classic Café. În cadrul evenimentului, se vor juca, fără oprire, spectacole premiate la festivalurile de teatru. Biletele pot fi cumpărate de la Agenţia Teatrală, Librăria Humanitas, Atrium Classic Cafe şi de la standul Asociaţiei "BIS" din Promenada Mall.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia oferă o bursă de studiu de doi ani la Academia Teatrului La Scala din Milano, în valoare de 13.000 de euro pe an, unui tânăr interpret român de operă. Concursul se adresează tinerilor interpreţi din domeniul operei lirice, cetăţeni români, cu vârsta maximă de 30 de ani. Valoarea totală a bursei pentru cei doi ani academici va fi suportată din bugetul ICR. Data limită pentru depunerea candidaturilor este 6 mai. Etapele concursului vor fi următoarele: proba eliminatorie şi proba semifinală, care vor avea loc la sediul Operei Naţionale Bucureşti, în zilele de 18 şi 19 mai 2011, şi proba finală, care va avea loc la Teatrul La Scala din Milano, în perioada 11 - 15 iulie 2011.
Regulamentul concursului poate fi consultat pe site-ul icr.ro.
Câştigătorul bursei va avea oportunitatea de a se pregăti la una dintre cele mai importante şcoli de operă lirică din lume, să evolueze pe scena Teatrului La Scala, iar la sfârşitul studiilor să obţină o diplomă recunoscută.

Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a declarat că Japonia va susţine şi în acest an evenimentul, cu aproximativ 1,7 milioane de euro, în ciuda catastrofei. El a afirmat că cinci companii de teatru din Japonia au confirmat prezenţa la Festival, urmând să prezinte spectacole pentru publicul prezent la eveniment. Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 27 mai - 5 iunie, sub genericul "Comunităţi".

Soprana Felicia Filip va susţine un recital de excepţie la a XV-a ediţie a Galelor Teatrale Focşănene care se va desfăşura în perioada 25 martie -3 aprilie, pe scena Teatrului Municipal Focşani. Galele Teatrale vor cuprinde recitaluri camerale, concerte de muzică de operă şi operetă, spectacole pentru copii, dar şi spectacole de teatru cu mari actori ai scenei româneşti. Evenimentul va găzdui şi un recital cameral intitulat ''Enescu - Bartok'', deoarece anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea compozitorului român. Invitaţii de seamă ai Galei sunt Teatrul ''Metropolis'' cu spectacolul ''Sfârşit de partidă'', în care vor juca actorii Ion Besoiu, Mihai Constantin şi Răzvan Vasilescu, dar şi actorii Teatrului Mic din Bucureşti, care vor interpreta piesa ''Băieţii de aur''. Comedia se va juca în 29 martie.
Pe 31 martie sunt aşteptaţi pe scena Teatrului Municipal actorii Teatrului ''Fanny Tardini'' din Galaţi cu piesa ''Afacerea Protar''. Bugetul alocat organizării celei de-a XV-a ediţii a Galelor Teatrale Focşănene este de 12 mii de euro. În funcţie de tipul de spectacol şi de poziţia în sală, preţurile biletelor sunt între 10 şi 70 lei.

Volumul "Stilul religiei în modernitatea târzie" de Anca Manolescu va fi lansat mâine, începând cu ora 18.00, la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român. Alături de autoare, vor vorbi despre carte: Horia-Roman Patapievici, Andrei Cornea și Mihail Neamțu; moderator: Oana Boca. Stilul religiei în modernitatea târzie – o contribuție esențială privind criza de mijloace pe care le are la dispoziție omul modern pentru a se orienta spre transcendent. Anca Manolescu este un important cercetător în domeniul antropologiei religioase, doctor în filozofie al Universității București, excelentă traducătoare și autoare a numeroase articole și comunicări în domeniul antropologiei religioase și al studiului comparat al religiilor, publicate în reviste științifice din România, Franța, Italia sau Liban. Eseu hibrid, unde invocarea unor teme și texte spirituale se îmbină nu numai cu considerații din sfera studiilor religioase, ci și cu tatonări sau intuiții proprii, cu propria perspectivă a autoarei asupra problemei, Stilul religiei în modernitatea târzie este cel de-al doilea volum al Ancăi Manolescu apărut la Editura Polirom, dupa Europa și întâlnirea religiilor.

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti invită iubitorii de teatru pe 27 martie, de la ora 19,00, la spectacolul 'Două poveşti de amor', un colaj de două piese scurte scrise de Cehov: 'Ursul' şi 'Cerere în căsătorie'.
Reprezentația va fi găzduită de ArCuB într-o sală caldă şi primitoare, renovată şi redeschisă de curând. Protagoniştii comediei sunt Cerasela Iosifescu, Silviu Biriş şi Ion Arcudeanu, scenografia îi aparţine lui Bogdan Spătaru şi regia este semnată de Mircea Cornişteanu.

Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute și celebrate în această seară, de la ora 19.00, la a XI-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul, care se va desfașura la Teatrul Odeon, va fi transmis in direct de Radio România Cultural, versiunea televizată putând fi urmarită sâmbătă, 26 martie, la TVR Cultural, iar ulterior la TVR 1. În cadrul galei prezentate de Florin Iaru vor fi acordate premii la douăsprezece secțiuni, precum și trei premii speciale, ai căror câștigători sunt deja cunoscuți: Premiul de Excelență îi va fi decernat lui Ion Vianu, medic și scriitor care, prin conștiința sa stiințifică și literară devotată adevărului a contribuit în chip convingător la înfățișarea unor decenii dramatice din istoria noastră recentă. Premiul "In memoriam Iosif Sava" se va acorda sopranei Irina Iordăchescu pentru stralucita serie de debuturi în rol pe scenele operelor de la București, Sofia și Catania, pentru includerea pe afișul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 și prodigioasa activitate din țară în domeniul liric și vocal-simfonic. Premiul Lux Mundi îi revine prof. dr. George Banu, teatrolog de internațională recunoaștere, pentru felul în care a integrat prin cărțile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.

Puzzle-uri de mari dimensiuni, mobilier urban, sculpturi din fân, o construcţie eco-industrială şi realizarea unei case din Hobiţa se numără printre cele nouă proiecte câştigătoare ale concursului organizat de ICR pentru participarea României la Olimpiada Culturală de la Londra din 2012. Institutul Cultural Român urmăreşte să genereze un impact semnificativ şi să distingă, prin excelenţă, oferta românească între cele peste 1.000 de evenimente artistice programate să se deruleze sub egida Olimpiadei Culturale. Majoritatea proiectelor se situează în domeniul artelor vizuale, în legătură cu arhitectura sau peisajele londoneze, unul singur are ca temă poezia - "The Olympic Marathon of Poetry", al lui Andrei Bodiu, ce va reuni 50 de poeţi reprezentativi din toată lumea care vor susţine lecturi publice, în limba proprie -, iar un altul, diversitatea culturală - "unLondon", al lui Adrian Ciglanean, ce propune înlocuirea binecunoscutelor atracţii, spaţii şi evenimente ale Londrei cu o serie de manifestări specifice altor locuri şi culturi din lume. Cel mai complex proiect selectat ar fi "House from Hobita - Brancusi's roots", al Luminiţei Holban, care, pe lângă faptul că trimite la o figură celebră, internaţional recunoscută a culturii române, combină elemente de arhitectură, meşteşuguri, muzică, dans şi gastronomie, toate urmând a fi ilustrate la final într-un film. În plus, întregul proiect se desfăşoară în apropierea unuia dintre cele mai cunoscute obiective londoneze - Tate Modern.

Expoziţia "Theodor Aman, pictor şi gravor" va fi vernisată pe 24 martie, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea, respectiv 120 de ani de la moartea marelui pictor şi grafician român.
Vernisajul, care va începe de la ora 18.00, va fi urmat de un concert susţinut de soprana Simona Neagu şi baritonul Ştefan Popov, alături de Viniciu Moroianu - pian, Simina Croitoru - vioară, Clementina Ristea - pian şi Adina Cocargeanu - pian. Programul cuprinde fragmente din repertoriul concertului dat în casa lui Theodor Aman la 28 februarie 1879, cu prilejul uneia dintre seratele muzicale pe care acesta le găzduia deseori (fiind un pasionat violoncelist şi organizator de concerte de înaltă ţinută în atelier), şi anume lucrări de Giuseppe Verdi - arie din opera "Traviata", Wolfgang Amadeus Mozart - arii din operele "Nunta lui Figaro" şi "Don Giovanni", Henri Vieuxtemps - Fantezie capriciu pentru vioară, Johann Sebastian Bach - Preludiu şi Fuga în la minor, Frédéric Chopin - Studiu în do minor, Robert Schumann - "Pasărea - profet" din "Scene de pădure", op. 82.
Expoziţia, care beneficiază de un catalog, va fi deschisă publicului în perioada 24 martie - 29 mai.

Spectacolul "Raoul" al actorului, regizorului şi acrobatului francez James Thiérrée, nepotul lui Charlie Chaplin, va fi prezentat pe 29 şi 30 aprilie şi 1 mai, de la ora 20.00, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. Copil minune al lumii spectacolului, James Thiérrée aduce la sfârşitul lui aprilie la Bucureşti cea mai recentă creaţie a sa, "Raoul", care a triumfat pe scene prestigioase ale lumii, ca Brooklyn Academy of Music din New York sau Barbican din Londra. Inspirat din lumea circului, spectacolul îmbină muzica de cameră cu iluzionismul, dansul, pantomima şi teatrul, având drept cadru o lume onirică ale cărei frânghii le ţine un singur om, confruntat cu propria nebunie. Spectacolul a debutat la Barbican Centre din Londra în octombrie 2009 şi a mai fost jucat la Maison de la Danse - Lyon, Théâtre de la Ville - Paris, University of California - Los Angeles, Brooklyn Academy of Music - New York. Spectacolul "Raoul" este adus la Bucureşti de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti.

Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorii Andrei Ujică, Radu Muntean şi Tompa Gabor, dirijorul Cristian Mandeal şi actriţa Ofelia Popii se numără printre nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural, care vor fi decernate în această seară, la Teatrul Odeon din Capitală. La categoria "Poezie", nominalizaţii sunt: Ion Mureşan pentru '' Cartea Alcool''; Teodor Dună pentru ''De-a viul''; Radu Vancu, pentru ''Sebastian în vis''; Liviu Ioan Stoiciu, pentru ''Pe prag (Vale-Deal)''; Mircea Cărtărescu, pentru ''Nimic: poeme (1988-1992)''. La "Proză" au fost nominalizate volumele: Ion Vianu, ''Amor intellectualis. Romanul unei educaţii', Marin Mălaicu-Hondrari, ''Apropierea''; O. Nimigean, ''Rădăcina de bucsau''; Ioana Pârvulescu, ''Cartea întrebărilor''. La secţiunea "Film" au fost nominalizate: ''Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu'', un film de Andrei Ujică; ''Marţi, după Crăciun'', regia Radu Muntean; ''Felicia, înainte de toate'', regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf; ''Kapitalism. Reţeta noastră secretă'', un film de Alexandru Solomon. La categoria "Teatru", nominalizările sunt următoarele: Emil Boroghina, directorul fondator al Festivalului International "Shakespeare", pentru ediţia din 2010, centrată tematic pe capodopera "Hamlet"; regizorul Tompa Gabor, pentru managementul Festivalului Internaţional "Interferenţe", ediţia din anul 2010; şi actriţa Ofelia Popii, pentru rolul din spectacolul-recital "Felii" de Lia Bugnar, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Nominalizaţii la secţiunea "Arte plastice" sunt: pictorul Stefan Pelmuş, pictoriţa Doina Mihăilescu, sculptoriţa Silvia Radu şi pictorul Constantin Blendea.

Lungmetrajele "Aurora", de Cristi Puiu, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, şi "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de Film de la Hong Kong. Evenimentul va avea loc până pe 5 aprilie. Filmele româneşti vor rula alături de unele dintre cele mai aşteptate pelicule ale genului, ca "Pina", de Wim Wenders, sau clasice ale genului, precum "Coffee and Cigarettes", de Jim Jarmusch. De asemenea, pelicula "Bunraku", regizată de Guy Moshe şi filmată în România, va fi prezentată în festival. Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul trecut, îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, ci şi în calitate de actor în rol principal. Puiu îl interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme. Printre numele din distribuţie se regăsesc Clara Vodă şi Gelu Colceag. Imaginea este semnată de Viorel Sergovici. Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu din decembrie '89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate - imagini tăiate la cenzură, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, de la orele 18.00, în Spaţiile Medievale, vernisajul expoziţiei "Theodor Aman, pictor şi gravor". Organizată în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară: Muzeul "Theodor Aman", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Complexul Muzeal Naţional "Moldova", Iaşi, Muzeul de Artă Braşov, expoziţia este prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la naşterea, respectiv 120 de ani de la moartea, marelui pictor şi grafician.

Artistul Ion Grigorescu revine astăzi la Londra pentru un eveniment special în cadrul expoziţiei de grup Out of Place, deschisă la prestigioasa galerie Tate Modern. Artistul va susţine o conversaţie cu Kathrin Rhomberg - curatoarea Bienalei de la Berlin în 2010 şi a retrospectivei Ion Grigorescu: In the Body of the Victim, 1969 - 2008, la Muzeul de Artă Contemporană din Varşovia, în 2009. Discuţia va fi însoţită de un program de filme realizate de artist sau documentând acţiunile acestuia, din perioada 1977 - 2008. Expoziţia Out of Place şi evenimentul special se desfăşoară cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra. Ion Grigorescu expune în cadrul expoziţiei trei filme realizate pe peliculă de 8mm: Bucureşti iubit, Balta Albă şi Pustiul, lucrarea video Axele încrucişate ale oraşului şi seria de 18 fotografii Oraşul în socialism. Arta lui Ion Grigorescu abordează teme precum corpul uman, peisajul urban comunist, omniprezenţa politicului şi consecinţele distructive ale regimului asupra individului şi societăţii româneşti.

Festival Friends, cea mai îndrăgită secțiune a Festivalului Internațional de Film NexT, aduce anul acesta în sala de cinema filme mult-așteptate, realizate de regizori deja cunoscuți publicului (precum Radu Jude și Marian Crișan) dar și scurtmetraje studențești sau filme străine ale unor foști participanți la NexT. Prezentate și la cea de-a cincea ediție a festivalului de HBO, proiecțiile Festival Friends vor avea loc în zilele de vineri, 9 aprilie și sâmbătă, 10 aprilie la Cinema Scala, de la ora 15:00. Din cele zece filme care alcătuiesc programul Festival Friends și care fac din acesta unul din highlight-urile festivalului, patru vor fi proiectate în premiera mondială: Camelia, cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crișan, Film pentru prieteni realizat de Radu Jude, și comediile Bora-Bora (regia Bogdan Mirică) și Numărătoare Manuală (regia Daniel Sandu). După fiecare proiecție Festival Friends va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor.

Cu o schimbare de concept începând cu ediția precedentă, secțiunea Și ei au fost NexT Generation va prezenta anul acesta lungmetrajele de debut a trei participanți NexT din anii trecuți. Marian Crișan va fi prezent și în acest program cu filmul Morgen. În 2007, Sophie Barthes a făcut parte din competiția NexT cu scurtmetrajul Happiness, iar anul acesta revine la festival cu lungmetrajul Cold Souls/Suflete înghețate. Filmul, o comedie savuroasă, a fost foarte bine primit de critici și selecționat la Sundance în 2009 iar în rolurile principale îi are pe cunoscuții actori Paul Giamatti și Emily Watson. Cel de-al treilea film care face parte din line-up-ul de neratat al secțiunii Și ei au fost NexT Generation este Las Malas Intenciones/ Intenții rele (regia Rosario Garcia Montero), care a avut premiera anul acesta la Festivalul Internațional de la Berlin. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu și Mansarda Cărtureşti.

Artistul plastic Kovacs Geza din Sfântu Gheorghe a deschis la Centrul de cultură Arcuş expoziţia personală cu numărul 100 şi a dedicat acest eveniment poporului nipon. Kovacs Geza a declarat că este mişcat de drama prin care trece Japonia, grav afectată de devastatorul cutremur şi tsunami, iar expoziţia sa se doreşte a fi un mesaj de solidaritate şi de speranţă. Artistul plastic, care aniversează 23 de ani de activitate, s-a făcut remarcat datorită sculpturilor sale, dar mai ales lucrărilor de artă realizate prin sudură. Creaţia sa are inedit faptul că înglobează obiecte vechi din metal găsite prin curţile oamenilor, cărora le-a dăruit o nouă viaţă prin operele de artă.

Peste 70 de piese datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care au aparţinut masonilor din Transilvania, aflate în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, au fost reunite într-o expoziţie vernisată, la sfârșitul săptămânii trecute, la Muzeul Bucovinei din Suceava, în prezenţa directorilor celor două muzee. Printre obiectele expuse la Muzeul Bucovinei din Suceava se află diferite piese folosite în ritualuri masonice, cum ar fi colane, mistrie de alamă aurită, stilet, echer, compas, spadă, urnă de vot, urnă de vot cu bile, ciocan, voal, panglică, şorţ de companion şi de ucenic, mănuşă pentru mâna dreaptă, precum şi o medalie de argint a baronului Samuel von Brukenthal datând din anul 1744. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că expoziţia reprezintă rodul unui parteneriat încheiat între cele două muzee, iar piesele prezentate, cu valoare de patrimoniu, din categoria tezaur, fac parte din Colecţia de obiecte masonice a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Un tablou depozitat mai bine de un secol într-un muzeu din Madrid a fost identificat drept o operă a maestrului flamand din secolul al XVII-lea Antoon van Dyck. Lucrarea "Fecioara şi pruncul", până atunci considerată doar o copie, o prezintă pe Fecioara Maria ţinându-l în braţe pe pruncul Iisus, sub privirea Mariei-Magdalena, a regelui David şi a Fiului Rătăcitor din Noul Testament. Tabloul a fost depozitat timp de mai bine de un secol în subsolul Academiei regale de arte frumoase San Fernando din Madrid, care funcţionează în prezent ca muzeu. În iulie 2010, câţiva experţi în restaurare au analizat cu minuţiozitate această pictură cu ajutorul unor pigmenţi şi a razelor X, confirmând faptul că este într-adevăr un tablou pictat de Van Dyck. Tabloul, realizat în jurul anului 1625, făcea parte la origine din colecţia ducelui de Medina de las Torres, viceregele spaniol al oraşului Napoli. La mijlocul secolului al XVII-lea, tabloul a fost transportat la Mănăstirea Escorial din apropiere de Madrid, reuşind să scape jafurilor efectuate în timpul invaziei napoleoniene din 1808. Ulterior, pictura a fost transferată Academiei San Fernando.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!