DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 martie 2011

Divertimento à Six Bagatelles la Sala Radio
Sala Radio găzduieşte, diseară, de la ora 19.00, concertul Cvintetului Five. Spectatorii sunt aşteptaţi cu un program plin de energie care cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Danzi, V. Jianu, György Ligeti, Jacques Ibert şi Eugène Bozza. Ansamblul este alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghita (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Vlad Buzdugan (corn) – membrii ai Orchestrei Naţionale Radio, alături de care desfăşoară o intensă activitate artistică, şi Gabriel Sava (fagot), membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

"Alice în Ţara Minciunilor", la Opera Naţională din Bucureşti
Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, în colaborare cu Facultatea de Teatru din cadrul UNATC, continuă proiectul dedicat tinerilor coregrafi, cu o nouă reprezentaţie. Astăzi, de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei, va avea loc spectacolul "Alice în Ţara Minciunilor" creat de Simona Deaconescu, studentă la Master în coregrafie. Simona Deaconescu se apropie foarte mult de teatru-dans, cu mari influenţe din "physical theatre" şi "teatru instrumental", lucrând de-a lungul anilor de facultate cu o echipă de interpreţi de la care a dorit să obţină o triplă specializare, fiecare dintre ei fiind în acelaşi timp dansator, actor şi muzician.

Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti
Istoricul Adrian Majuru susţine, astăzi, în centrul vechi al Capitalei, o nouă conferinţă intitulată Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti, eveniment organizat de Fundaţia Calea Victoriei, în cadrul căruia publicul va putea asculta poveştile vechilor localuri de divertisment bucureştene, în incinta Teatrului de pe Lipscani. Conferinţa va pleca de la ideea că divertismentul nocturn, ca prelungire şi variaţie a diurnului, mai riguros cu moravurile şi mai intolerant cu deviaţiile ludicului, a explodat după primul război mondial. Cabaretele bucureştene deveniseră cuiburi de spionaj internaţional şi mijloc de racolare a fetelor frumoase. Istoricul Adrian Majuru susţine că, dincolo de aceste aspecte, divertismentul a însemnat şi cultură veritabilă, unul dintre exemple fiind compania teatrului «Cărăbuş», înfiinţat de Constantin Tănase.

Lansări la Salonul de Carte, Presă şi Muzică
Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, de astăzi şi până pe 6 martie, cea de-a XVI-a ediţie a Salonului de Carte, Presă şi Muzică. În cadrul acestui eveniment, Muzeul Naţional de Istorie a României va lansa, mâine, volumul Studii de Preistorie vol.7, care reuneşte articole dedicate arheologiei preistorice, din mezolitic până la epoca bronzului, ale autorilor români şi ale unor specialişti din străinătate. Vineri, 4 martie, va fi lansat volumul XXII al publicaţiei MUZEUL NAŢIONAL. Cartea cuprinde studii şi articole de istorie ale specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României dar şi din institute de cercetare sau facultăţi.

'Domnişoara Pogany' a lui Brâncuşi, evaluată la două milioane euro, este revendicată în instanţă
Sculptura 'Domnişoara Pogany' a lui Constantin Brâncuşi, aflată în prezent la Muzeul de Artă din Craiova este revendicată în instanţă de o persoană particulară din Bucureşti, care pretinde că lucrarea i-a aparţinut tatălui său.
Autorităţile locale din Dolj susţin că lucrarea este una dintre cele două replici ale celebrei sculpturi a lui Brâncuşi iar persoana care o revendică ar fi evaluat-o la două milioane de euro. Consiliul Judeţean intenţionează să angajeze o casă de avocatură pentru a rămâne în posesia sculpturii. Directorul Muzeului de Artă din Craiova, Florin Rogneanu, a declarat că a doua replică a Domnişoarei Pogany a fost vândută şi nu se mai ştie nimic de ea.

Regizorul Paul Negoescu - nominalizat pentru a doua oară consecutiv la Oscarul european
Scurtmetrajul "Derby", în regia lui Paul Negoescu, a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene din 2011 - echivalentul european al Oscarurilor -, ceremonie care va avea loc pe 3 decembrie, în sala Tempodrom din Berlin. Scurtmetrajul "Derby" spune povestea unui tată care simte că pierde controlul asupra vieţii fiicei lui, în momentul în care îşi pune problema că, la vârsta de 15 ani, fata ar putea întreţine relaţii sexuale cu prietenul ei. Succesul este cu atât mai mare cu cât filmul a fost realizat din fonduri proprii. Pelicula a avut premiera mondială la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin şi a mai fost selectat în peste 40 de festivaluri. Paul Negoescu a mai fost nominalizat în 2009 la premiile EFA, cu scurtmetrajul "Renovare".

Reduceri de preţuri la Salonul de Carte, Presă şi Muzică
Organizatorii Salonului de Carte, Presă şi Muzică, manifestare aflată la cea de-a XVI-a ediţie şi care se va desfăşura, începând de astăzi şi până pe 6 martie, la Muzeul Naţional de Istorie a României, promit mari reduceri de preţuri. Evenimentul, organizat de firma Amplus International Ltd., reuneşte peste 100 de firme participante: edituri, importatori şi distribuitori de carte, fundaţii, societăţi şi institute culturale, instituţii de învăţământ superior şi, nu în ultimul rând, importanţi reprezentanţi de presă. Salonul se distinge printr-o diversitate a registrului tematic al cărţilor expuse iar accesul vizitatorilor este liber. Manifestarea, organizată sub auspiciile Programului ONU intitulat 'Alianţa Civilizaţiilor', va constitui cadrul de evidenţiere a diversităţii culturale a comunităţilor etnice din România reunite de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului, prezente în standuri proprii cu elemente specifice şi pitoreşti, vizând arta, cultura, tradiţiile şi obiceiurile proprii.

Luna Francofoniei la Bucuresti
Luna francofoniei la Bucuresti se deschide cu lectura unuia dintre textele fundamentale ale negritudinii, Cahier d'un retour au pays natal, un spectacol extraordinar realizat de actorul francez Jacques Martial, care va avea loc, mâine, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon. Jacques Martial, cunoscut publicului pentru rolul din serialul de televiziune Navarro, este un actor francez de teatru si film. Pe durata sederii sale la Bucuresti, acesta va sustine şi un Master class pentru studenti la UNATC. Aimé Césaire s-a născut în 1913 în Martinica. La 26 de ani, publică Cahier d'un retour au pays natal, care o consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeti de limbă franceză ai secolului XX. Cahier d'un retour au pays natal devine un text fundamental, simbol al mândriei si demnitătii regăsite a populatiilor de culoare din toată lumea.

Covasna: Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe caută voluntari
Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe caută voluntari pentru mai multe proiecte pe care le va derula în acest an, dar şi pentru a prelucra şi introduce în circuitul public o importantă colecţie de carte primită ca donaţie din străinătate. Directorul bibliotecii, Szonda Szabolcs, a declarat că este vorba despre aproximativ 30.000 de volume, donate municipiului Sfântu Gheorghe de o familie din Elveţia. Deocamdată au fost desfăcute doar o parte dintre cutii, în care s-au găsit volume de ştiinţe naturiste, istoria artei şi literatură în limbile germană, italiană, franceză şi spaniolă. Acţiunea de clasificare şi catalogare a cărţilor va începe în luna aprilie, iar persoanele care vor dori să dea bibliotecarilor o mână de ajutor în calitate de voluntari vor trebui să cunoască cel puţin o limbă străină. Cărţile vor fi puse apoi la dispoziţia publicului. Conducerea instituţiei şi-a propus, de asemenea, să deschidă în acest an o secţie pentru persoanele cu deficienţe de vedere, printr-un proiect derulat în parteneriat cu Fundaţia ''Cartea Călătoare'' din Focşani.

Cinematografia românească, cea mai interesantă din Europa
România este o ţară care iese în evidenţă în ceea ce priveşte filmele, iar cinematografia sa este cea mai interesantă din Europa în ziua de astăzi, susţine producătorul Roger Garcia, directorul executiv al Hong Kong International Film Festival Society, într-un amplu interviu apărut în cotidianul american Wall Street Journal. Garcia este pentru a doua oară director executiv al Hong Kong International Film Festival Society, la 30 de ani după primul său mandat. Festivalul Internaţional de Film de la Hong Kong prezintă peste 330 de filme, fiind considerat unul dintre cele mai importante din lume. Ediţia din acest an va debuta pe 20 martie.

Băuturile răcoritoare dulci contribuie la creşterea tensiunii arteriale
Persoanele care consumă zilnic o cantitate mai mare de 355 de mililitri de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr se pot confrunta cu o creştere a tensiunii arteriale, potrivit unui studiu apărut în Hypertension şi publicat de BBC. Cercetătorii spun că tensiunea arterială creşte direct proporţional cu fiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic. Se pare că limita maximă zilnică este de 355 de mililitri de băutură îndulcită cu zahăr, atât în cazul sucurilor acidulate cât şi al celor fără acid, potrivit rezultatelor unui studiu - realizat de cercetători britanici şi americani - la care au participat 2.500 de voluntari. Mecanismul care provoacă creşterea tensiunii arteriale nu este încă unul clar, dar specialiştii cred că excesul de zahăr din sânge afectează activitatea vaselor şi nivelul de sare din organism.

Conferinţă despre martiri, marca Dan Puric
Dan Puric va prezenta din nou în fata bucurestenilor o serie de evenimente, primul dintre acestea având loc, sâmbătă, 19 martie, de la ora 19,00, la Ateneul Român, unde cunoscutul actor şi regizor va susţine o conferinţă despre "Martiri". La această întâlnire cu publicul, Dan Puric va pleca de la ideea că o conştiinţă martirică este profund salvatoare şi ne poate salva de la înecul istoric. Evenimentul continuă seria evenimentelor pe care artistul le prezinta la Ateneul Roman, in organizarea Fundatiei ART PRODUCTION.

Balerinul Valentin Stoica debuzează în "Baiadera"
Opera Naţională Bucureşti anunţă un nou spectacol în care Valentin Stoica, prim-solist al Companiei de Balet a Operei, va debuta în rolul principal masculin – Solor - din baletul "Baiadera". Povestea preotesei de la un templu indian care se îndrăgosteşte de războinicul Solor, dar moare otrăvita de rivala sa, va prinde din nou viaţă, pe 10 martie, în interpretarea balerinilor Operei bucureştene. Conducerea muzicală a spectacolului îi va aparţine dirijorului Tiberiu Soare. Deşi încă foarte tânăr, Valentin Stoica a acumulat un repertoriu vast, pornind de la rolurile principale ale unor titluri consacrate din repertoriul baletului clasic până la partituri coregrafice de dans modern.

Lansarea numărului al 9-lea al revistei Film Menu
La Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc, astăzi, de la ora 19.30, lansarea numărului al 9-lea al singurei reviste de cultură cinematografică din România, FILM MENU. Lansarea va coincide cu proiecţia filmului Angel / Îngerul, din 1937, al lui Ernst Lubitsch, cu Marlene Dietrich şi Melvyn Douglas în rolurile principale. Dosarul acestui număr al revistei este intitulat "Autor de cinema". Redactorii FILM MENU şi-au propus să abordeze noţiunea de autor, pornind din puncte diferite, în funcţie de specificul operelor cinematografice ale lui Howard Hawks, Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Jafar Panahi şi David Fincher. Noul număr al revistei conţine şi un interviu amplu cu realizatorul român Nae Caranfil, ale cărui filme se numără printre preferatele publicului din ţara noastră.

Schubert Enesemble se întoarce la ICR Londra cu un Enescu 100% britanic
Schubert Ensemble, unul dintre cele mai importante ansambluri instrumentale londoneze, revine în Belgrave Square pentru a continua, mâine, seria din 2011 a 'Concertelor Enescu'. Ansamblul este iniţiatorul seriei Enescu/Dvořák la prestigioasa sală londoneză Wigmore, serie care a debutat în toamna anului 2010 şi care continuă până pe 28 martie 2011, printre organizatori numărându-se şi Institutul Cultural Român din Londra. Schubert Ensemble din Londra este unul dintre ansamblurile cele mai importante de muzică de cameră pentru pian şi coarde din Marea Britanie. Fondat în 1983, acesta a devenit o prezenţă familiară pe scenele lumii, din New York pană la Tokyo. Programul 'Concertelor Enescu' este o iniţiativă comună a Institutului Cultural Roman şi a Societăţii Enescu. Recitalurile au loc în sala de concerte a Institutului în fiecare primă zi de joi a lunii, din februarie şi până în iunie sau iulie, în funcţie de stagiune.

Retrospectivă de animaţii româneşti, la festivalul Anima de la Bruxelles
O retrospectivă de animaţii româneşti va fi proiectată la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie – Anima - de la Bruxelles, care va avea loc între 4 şi 13 martie. Prolifică odată, animaţia românească a avut momentul ei de glorie, fiind distinsă cu un Palme d'Or la Cannes pentru pelicula "Scurtă istorie" de Ion Popescu-Gopo, în 1957. Scurtmetrajele româneşti de animaţie vor fi proiectate pe 10 martie la Bruxelles, în prezenţa lui Mihai Mitrică, directorul Festivalului Anim'est.

Divertimento à Six Bagatelles la Sala Radio
Sala Radio găzduieşte, diseară, de la ora 19.00, concertul Cvintetului Five. Spectatorii sunt aşteptaţi cu un program plin de energie care cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Danzi, V. Jianu, György Ligeti, Jacques Ibert şi Eugène Bozza. Ansamblul este alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghita (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Vlad Buzdugan (corn) – membrii ai Orchestrei Naţionale Radio, alături de care desfăşoară o intensă activitate artistică, şi Gabriel Sava (fagot), membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Reduceri de preţuri la Salonul de Carte, Presă şi Muzică
Organizatorii Salonului de Carte, Presă şi Muzică, manifestare aflată la cea de-a XVI-a ediţie şi care se va desfăşura, începând de astăzi şi până pe 6 martie, la Muzeul Naţional de Istorie a României, promit mari reduceri de preţuri. Evenimentul, organizat de firma Amplus International Ltd., reuneşte peste 100 de firme participante: edituri, importatori şi distribuitori de carte, fundaţii, societăţi şi institute culturale, instituţii de învăţământ superior şi, nu în ultimul rând, importanţi reprezentanţi de presă. Salonul se distinge printr-o diversitate a registrului tematic al cărţilor expuse iar accesul vizitatorilor este liber. Manifestarea, organizată sub auspiciile Programului ONU intitulat 'Alianţa Civilizaţiilor', va constitui cadrul de evidenţiere a diversităţii culturale a comunităţilor etnice din România reunite de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului, prezente în standuri proprii cu elemente specifice şi pitoreşti, vizând arta, cultura, tradiţiile şi obiceiurile proprii.

Fotografii de Mircea Struţeanu, expuse la Institutul Cultural Roman
Imaginile a 55 de scriitori romani contemporani, fotografiati de Mircea Struţeanu in decursul a zece luni, sunt expuse la Institutul Cultural Roman din Bucureşti. Vernisajul expozitiei de fotografie "Scriitori romani. Chipuri si taine" va avea loc, mâine, de la ora 18.30. Expozitia va fi prezentata de criticul literar Eugen Negrici, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Mircea Struţeanu a mai realizat expozitiile de fotografie Lumea Larga si Where are you Aral Sea?. Proiectul Scriitori romani. Chipuri si taine este descris de artist drept un rezultat al intalnirii dintre propria pasiune pentru fotografie si inclinatia catre literatură a familiei sale. Expozitia este deschisa până pe data de 17 martie.

Seară Benjamin Fondane la ICR Stockholm
Institutul Cultural Român de la Stockholm continuă seria de programe 'Români la Paris' cu o seară dedicată poetului şi filosofului Benjamin Fondane. Evenimentul va avea loc, marţi, 8 martie, la sediul Institutului şi va cuprinde o prelegere susţinută de Dan Shafran, lecturi din opera lui Fondane în interpretarea Basiei Frydman, actriţă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm, precum şi un program de muzică klezmer. Benjamin Fondane s-a numărat printre figurile de frunte ale avangardei româneşti. A scris poezie, eseuri filosofice, critică literară, teatru şi scenarii de film, a fost traducător şi cineast. Opera de maturitate a lui Fondane este ancorată în gândirea existenţialistă şi marcată de destinul tragic al poporului evreu. În 1944, Fondane a fost arestat de Gestapo şi trimis la Auschwitz-Birkenau, unde a murit cu doar câteva luni înainte de eliberarea lagărului.

Kusturica va construi un oraş istoric în Bosnia, pentru ecranizarea romanului "E un pod pe Drina"
Regizorul sârb, Emir Kusturica, a prezentat, la Visegrad, în estul Bosniei şi Herţegovinei, proiectul său de construcţie a unui străvechi oraş unde intenţionează să realizeze ecranizarea romanului "E un pod pe Drina", capodopera scriitorului iugoslav, Ivo Andrić. "Vom construi un oraş care va arăta ca şi cum ar fi fost ridicat în urmă cu 400 de ani", a declarat cineastul. Kamengrad sau "oraşul lui Andric" va fi construit pe o suprafaţă de aproximativ 14.000 de metri pătraţi, în apropierea celebrului port otoman din secolul al XVI-lea Viąegrad, unde se află celebrul pod peste Drina din romanul lui Andrić. Oraşul va fi alcătuit din 50 de case şi va avea o biserică, primărie, hoteluri, teatru, magazine, cafenele, o piaţă de alimente şi un port. Lucrările de construcţie sunt programate să înceapă în luna iunie, iar orăşelul va servi apoi ca atracţie turistică. Scriitorul Ivo Andrić a primit premiul Nobel pentru literatură în 1961. Cartea "E un pod peste Drina" prezintă istoria Bosniei şi a comunităţilor din această ţară care se intersectează şi se destramă.

Luna Francofoniei la Bucuresti
Luna francofoniei la Bucuresti se deschide cu lectura unuia dintre textele fundamentale ale negritudinii, Cahier d'un retour au pays natal, un spectacol extraordinar realizat de actorul francez Jacques Martial, care va avea loc, mâine, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon. Jacques Martial, cunoscut publicului pentru rolul din serialul de televiziune Navarro, este un actor francez de teatru si film. Pe durata sederii sale la Bucuresti, acesta va sustine şi un Master class pentru studenti la UNATC. Aimé Césaire s-a născut în 1913 în Martinica. La 26 de ani, publică Cahier d'un retour au pays natal, care o consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeti de limbă franceză ai secolului XX. Cahier d'un retour au pays natal devine un text fundamental, simbol al mândriei si demnitătii regăsite a populatiilor de culoare din toată lumea.

Conferinţă despre martiri, marca Dan Puric
Dan Puric va prezenta din nou în fata bucurestenilor o serie de evenimente, primul dintre acestea având loc, sâmbătă, 19 martie, de la ora 19,00, la Ateneul Român, unde cunoscutul actor şi regizor va susţine o conferinţă despre "Martiri". La această întâlnire cu publicul, Dan Puric va pleca de la ideea că o conştiinţă martirică este profund salvatoare şi ne poate salva de la înecul istoric. Evenimentul continuă seria evenimentelor pe care artistul le prezinta la Ateneul Roman, in organizarea Fundatiei ART PRODUCTION.

O lună de română la Brașov
La Braşov, vor avea loc, în perioada 5-30 iulie, Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească, organizate de Institutul Cultural Român. Ajunse la cea de-a XVII-a ediție, cursurile intensive de limba română și cele de cultură şi civilizaţie românească sunt completate de ateliere de creaţie, proiecţii de filme și programe de documentare culturală. O "seară internaţională" le va oferi participanților prilejul să-şi prezinte ţările de proveniență. La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române, eliberat de Institutul Cultural Român.

Expoziţie de fotografii realizate în Altai-ul siberian şi Kamchatka de Gabriela Medrea, la Sibiu
Complexul Naţional Muzeal "Astra" din Sibiu va prezenta o expoziţie de 71 de fotografii realizate în Altai-ul siberian şi Kamchatka de Gabriela Medrea, în timpul unei călătorii făcute în 2008, imaginile dezvăluind câteva peisaje unice din aceste zone asiatice puţin cunoscute publicului larg. Expoziţia intitulată "Călătorind prin Altai şi Kamchatka" va putea fi vizitată începând de mâine, în cadrul Muzeului de Etnografie Universală "Frantz Binder". "Manifestarea se va deschide la ora 12.00 printr-o conferinţă susţinută de autoarea imaginilor, Gabriela Medrea, care va prezenta informaţii şi impresii despre locurile şi populaţiile cu care a intrat în contact pe parcursul călătoriei sale în Asia.

Olt: Muzeul Judeţean va fi reamenajat printr-un proiect european
Muzeul Judeţean Olt va fi reabilitat iar clădirea în care funcţionează va fi pusă în valoare prin amenajări noi, interioare, exterioare şi peisagistice, datorită unui proiect al Consiliului Judeţean depus pentru finanţare nerambursabilă în cadrul Programul Operaţional Regional. Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Olt funcţionează într-o clădire monument istoric, construită în 1887. Imobilul a fost iniţial Palat Administrativ al Judeţului şi a găzduit în timp Prefectura şi Consiliul Popular Olt. Clădirea a fost reparată succesiv în ultimii 10 ani, dar nu a fost niciodată complet reabilitată şi are nevoie atât de consolidare cât şi de restaurare şi de înlocuirea instalaţiilor de utilităţi.

Divertimento à Six Bagatelles la Sala Radio
La final, vă reamintim că Sala Radio găzduieşte, astăzi, de la ora 19.00, concertul Cvintetului Five. Spectatorii sunt aşteptaţi cu un program plin de energie care cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Danzi, V. Jianu, György Ligeti, Jacques Ibert şi Eugène Bozza. Ansamblul este alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghita (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Vlad Buzdugan (corn) – membrii ai Orchestrei Naţionale Radio, alături de care desfăşoară o intensă activitate artistică, şi Gabriel Sava (fagot), membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!