DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.10 - 09.00
Matinal de week-end. • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

18 martie 2011

Maraton de teatru francofon la Radio România Cultural
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, Radio România Cultural difuzează în premieră, duminică, 20 martie, 24 de ore non-stop de teatru francofon. În fiecare an, pe 20 martie, România celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei, iar în 2011 Radio România Cultural se alătură acestui proiect nu doar prin emisiuni, interviuri sau reportaje dedicate evenimentului, ci şi printr-un maraton de teatru francofon. La Radio România Cultural vor putea fi ascultate montări ale Teatrului Naţional Radiofonic pe texte din dramaturgia de expresie francofonă: de la Molière, Corneille, Marivaux ori Victor Hugo la Jean Anouilh, Jean Cocteau, Eugène Labiche şi până la Jean Claude Carrière, Louise Doutreligne, Yasmine Reza şi Jean Pierre Dopagne. De la ora 00.00 şi până la ora 24.00 a zilei de duminică, Radio România Cultural propune ascultătorilor săi un maraton cu spectacole memorabile în interpretări remarcabile: de la Avarul ori Tartuffe la Jocul dragostei şi-al întâmplării, de la Maşina de scris şi Familia Perrichon la Mamouret, interpretate de Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Dina Cocea, Alexandru Giugaru, Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu, Constantin Codrescu, Radu Beligan, Ion Lucian, Tamara Buciuceanu Botez, Carmen Stănescu, Mircea Albulescu, Irina Petrescu, Virgil Ogăşanu, Rodica Mandache sau Marian Râlea.

Recitaluri pline de pasiune la Festivalul Internaţional de Chitară
De la Asturia la Buenos Aires sau de la Castilia la Cordoba, pe ritmuri de rumba sau tango, recitalurile Festivalului Internațional de Chitară de la Sala Radio își poartă publicul pe tărâmuri însorite. Mâine, de la ora 19.00, este rândul chitariştilor Stan Zamfirescu şi Costin Soare să poarte spectatorii într-o călătorie muzicală din Balcani până în Scoţia, pe ritmurile valsului şi al mazurcii lui Chopin, dar şi al tango-ului argentinian. Cei doi solişti, acompaniați de Ion Bogdan Ştefănescu la flaut, propun publicului un program variat care cuprinde, printre altele, Dor de casă şi Un vis în pădure de A.B. Mangore, Şase miniaturi balcanice de D. Bogdanovic, Carnaval la Veneţia de F. Tarrega, Sonata în la major, KV 331 de W.A.Mozart şi Istoria Tango-ului de A.Piazzolla. Programul complet al Festivalului Internaţional de Chitară poate fi găsit pe site-ul orchestre.srr.ro.

'Două poveşti de amor' la ArCuB Bucureşti
Comedia 'Două poveşti de amor', un spectacol compus din două piese scurte scrise de A.P. Cehov, 'Ursul' şi 'Cerere în căsătorie', va fi prezentată, pe 20 şi 27 martie, la Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti. Spectacolul, în regia lui Mircea Cornişteanu, dezvăluie complet şi abrupt spiritul slav, unde extremele fac casă bună, toate într-o succesiune care trece rapid de la ură la iubire, de la prietenie la duşmănie sau de la înţelegere la ceartă. Protagoniştii piesei sunt Cerasela Iosifescu, Silviu Biriş şi Ion Arcudeanu. Scenografia îi aparţine lui Bogdan Spătaru.

Autori români la Târgul de carte de la Leipzig
Scriitorii Radu Aldulescu şi Gabriela Adameşteanu vor participa, de astăzi şi până pe 21 martie, la invitaţia Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, la Târgul de Carte de la Leipzig. Cei doi autori vor avea două lecturi publice organizate în cadrul forumului „Limbi mici, literaturi mari”, un proiect comun al institutelor culturale şi ambasadelor din Berlin. Radu Aldulescu va citi, astăzi, din romanul său Profeţii Ierusalimului, în cadrul unei lecturi în tandem, alături de scriitorul Akos Doma din Ungaria. Mâine, Gabriela Adameşteanu va citi, în cadrul aceluiaşi forum, din romanul său Întâlnirea, tot în cadrul unei lecturi în tandem, de data aceasta alături de scriitorul Roland Harsch, din Luxemburg. Forumul „Limbi mici, literaturi mari” este un proiect comun susţinut de institutele culturale şi departamentele culturale ale unor ambasade europene din Berlin şi a fost iniţiat în anul 2003, în intenţia de a spori interesul pentru literatura scrisă în limbi de circulaţie restrânsă.

ROMÂNIA. ISTORII RECENTE
ICR Madrid şi Filmoteca Spaniolă prezintă, începând de astăzi şi până pe 31 martie, în cunoscutul cinematograf Cine Doré din Madrid, ciclul de film documentar “România. Istorii recente”. Aceasta este prima colaborare dintre ICR Madrid și prestigioasa Filmotecă Spaniolă, una dintre cele mai respectate instituții spaniole de cultură, cu o activitate de peste jumătate de secol în domeniul arhivei, cercetării și prezentării filmului de calitate. Evenimentul organizat de ICR Madrid urmăreşte să comunice, prin intermediul documentarelor selectate, evenimente care au marcat istoria recentă a României. Cele şase programe ale ciclului includ treisprezece filme şi combină producţii anterioare anului 1989 sau filme realizate imediat după această dată, cu documentare produse în ultimii ani. Cea mai veche peliculă prezentată este documentarul Stuf de Titus Mesaroș, din 1966, iar cea mai nouă, Kapitalism, rețeta noastră secretă, filmul lui Alexandru Solomon din 2010.

Mircea Cărtărescu şi Andrei Ujică - printre nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural
Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorii Andrei Ujică, Radu Muntean şi Tompa Gabor, dirijorul Cristian Mandeal şi actriţa Ofelia Popii se numără printre nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural, care vor fi decernate pe 21 martie, la Teatrul Odeon din Capitală. În cadrul galei prezentate de Florin Iaru, vor fi acordate premii pentru douăsprezece secţiuni. La secţiunea "Film" au fost nominalizate: ''Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu'', un film de Andrei Ujică; ''Marţi, după Crăciun'', regia Radu Muntean; ''Felicia, înainte de toate'', regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf şi ''Kapitalism. Reţeta noastră secretă'', un film de Alexandru Solomon. La categoria "Teatru" au fost nominalizaţi: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International "Shakespeare", pentru ediţia din 2010, centrată tematic pe capodopera "Hamlet"; regizorul Tompa Gabor, pentru managementul Festivalului Internaţional "Interferenţe", ediţia din anul 2010, şi actriţa Ofelia Popii, pentru rolul din spectacolul-recital "Felii" de Lia Bugnar, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Pentru categoria "Muzică" au fost nominalizaţi: dirijorul Cristian Mandeal, violoncelistul Marin Cazacu şi compozitoarele Mihaela Stănculescu Vosganian şi Irinel Anghel. La categoria "Reviste şi suplimente culturale" au fost nominalizate publicaţiile Apostrof, Idea şi Lettre internationale. La categoria "Emisiuni, campanii şi transmisiuni TV culturale" nominalizările sunt: ''Literatura de azi'', moderată de Daniel Cristea Enache, la TVR Cultural; ''Rezistenţa prin cultură'' - moderator Stejărel Olaru, la TVR Cultural şi ''Ca la carte'' - moderator Cristian Tabără, la TVR 1.

Peste 90 % din abonamentele pentru Festivalul Enescu au fost epuizate în doar o zi
Peste 90 % din abonamentele pentru Festivalul Internaţional George Enescu au fost epuizate, la numai o zi de la scoaterea lor la vânzare. Datorită numeroaselor cereri venite din partea publicului, organizatorii au decis să suplimenteze abonamentele din categoriile A,B şi C, precum şi abonamente tip G cu preţ redus pentru seria „Mari orchestre ale lumii”, pentru pensionari şi studenţi. Organizatorii anunţă că aceasta este ultima suplimentare posibilă a abonamentelor pentru evenimentul care va avea loc în luna septembrie. Mai multe informaţii legate de acest subiect, pot fi găsite pe siteul şi în reţeaua Eventim.

Momente de reculegere pentru victimele din Japonia, înaintea spectacolelor de teatru de la Sibiu
Actorii Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu vor păstra câte un moment de reculegere pentru victimele cutremurului din Japonia înaintea tuturor spectacolelor şi vor sprijini campania de strângere de fonduri iniţiată de Crucea Roşie pentru ajutorarea acestei ţări. "Spectacolul Închisoarea de fete, în regia lui George Ivaşcu, programat duminică, de la ora 14.00, în cadrul Festivalului 25 de ore de teatru non stop, va fi dedicat tuturor prietenilor japonezi ai teatrului, intrarea la acest spectacol fiind gratuită din dorinţa de a sprijini o participare mai bună a sibienilor la apelul umanitar lansat de Crucea Roşie. Potrivit reprezentanţilor teatrului sibian, sumele colectate vor fi utilizate de Crucea Roşie Japoneză pentru asigurarea de adăposturi temporare, restabilirea furnizării apei potabile şi a facilităţilor sanitare, precum şi pentru oferirea de asistenţă medicală şi sprijin psihologic populaţiei afectate.

Andrzej Wajda salută debutul lui Vaclav Havel în regia de film
Celebrul cineast polonez, Andrzej Wajda, a lăudat debutul în regia de film al fostului preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel, subliniind că acesta se înscrie într-o tradiţie strălucită de cineaşti ai ţării sale. "Leaving", primul film al lui Havel în calitate de regizor, a fost prezentat, la Praga, în absenţa regizorului, spitalizat din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii. Pelicula transpune cu fidelitate pe marele ecran piesa lui de teatru cu acelaşi titlu, inspirată de "Regele Lear", de William Shakespeare, şi de "Livada de vişini" de A. P. Cehov. Această piesă prezintă câteva zile din viaţa lui Vilem Rieger, un cancelar aflat pe punctul de a renunţa la putere, care asistă la momentul în care întreaga sa lume se prăbuşeşte, iar toţi prietenii îl trădează, într-o confruntare nemiloasă cu succesorul său, lipsit de scrupule, Vlastik Klein. Înainte de premiera spectacolului de teatru "Leaving", Vaclav Havel a declarat că s-a inspirat din destinul unor aparatcici comunişti, înlăturaţi în trecut din posturile lor.

Maraton de teatru francofon la Radio România Cultural
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, Radio România Cultural difuzează în premieră, duminică, 20 martie, 24 de ore non-stop de teatru francofon. În fiecare an, pe 20 martie, România celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei, iar în 2011 Radio România Cultural se alătură acestui proiect nu doar prin emisiuni, interviuri sau reportaje dedicate evenimentului, ci şi printr-un maraton de teatru francofon. La Radio România Cultural vor putea fi ascultate montări ale Teatrului Naţional Radiofonic pe texte din dramaturgia de expresie francofonă: de la Molière, Corneille, Marivaux ori Victor Hugo la Jean Anouilh, Jean Cocteau, Eugène Labiche şi până la Jean Claude Carrière, Louise Doutreligne, Yasmine Reza şi Jean Pierre Dopagne. De la ora 00.00 şi până la ora 24.00 a zilei de duminică, Radio România Cultural propune ascultătorilor săi un maraton cu spectacole memorabile în interpretări remarcabile: de la Avarul ori Tartuffe la Jocul dragostei şi-al întâmplării, de la Maşina de scris şi Familia Perrichon la Mamouret, interpretate de Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Dina Cocea, Alexandru Giugaru, Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu, Constantin Codrescu, Radu Beligan, Ion Lucian, Tamara Buciuceanu Botez, Carmen Stănescu, Mircea Albulescu, Irina Petrescu, Virgil Ogăşanu, Rodica Mandache sau Marian Râlea.

NELLY MIRICIOIU va cânta în „Manon Lescaut”, pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Un titlu foarte cunoscut al repertoriului liric – „Manon Lescaut”, un compozitor îndrăgit de publicul larg – Giacomo Puccini şi prezenţa extraordinară a sopranei NELLY MIRICIOIU pe scena Operei Naţionale Bucureşti sunt elementele care vor caracteriza evenimentul programat pentru mâine, 19 martie. Alături de Nelly Miricioiu, un alt invitat special - în rolul lui Des Grieux - va fi tenorul DANIEL MAGDAL. Povestea frumoasei, dar uşuraticei Manon, imaginată după celebrul roman din literatura franceză, semnat de Abatele Prévost, va prinde din nou viaţă graţie soliştilor Operei Naţionale Bucureşti - Iordache Basalic, Horia Sandu, Liviu Indricău, Eugen Voicu, Lucian Corchiş, Sidonia Nica, Vasile Chişiu, Daniel Filipescu şi a prim-balerinilor Corina Dumitrescu şi Gigel Ungureanu. Orchestra, corul, soliştii vocali şi balerinii vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Horaţiu Mălăele deschide maratonul de teatru de la Sibiu
Horaţiu Mălăele va deschide, cu un recital, maratonul teatral de 25 de ore, care va avea loc între 26 şi 27 martie, de Ziua Internaţională a Teatrului, la Sibiu, sub genericul "Respiră. Teatru". Acţiunea este organizată de Asociaţia Culturala "BIS", în parteneriat cu Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Librăria Humanitas şi Atrium Classic Café. În cadrul evenimentului, se vor juca, fără oprire, spectacole premiate la festivalurile de teatru. Biletele pot fi cumpărate de la Agenţia Teatrală, Librăria Humanitas, Atrium Classic Cafe şi de la standul Asociaţiei "BIS" din Promenada Mall.

Uşi deschise la UNATC, de astăzi şi până duminică
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti organizează, de astăzi şi până duminică, evenimentul "Uşi deschise". Pe parcursul celor trei zile, elevii de liceu interesaţi să urmeze o carieră artistică în teatru sau film, dar şi cei interesaţi să descopere cum se formează artiştii de mâine sunt invitaţi să se alăture profesorilor şi studenţilor în atelierele de creaţie şi cercetare ale specializărilor din cadrul facultăţii de teatru şi a celei de film. Programul manifestării arată mecanismul interior de formare a viitorilor creatori: de la ateliere interactive de teatru, dans, lupte scenice, expresie corporală, tehnici de mânuire a păpuşilor, până la spectacole de teatru, proiecţii ale celor mai valoroase scurtmetraje premiate în cadrul festivalului CinemaIubit şi dezbateri pe teme de actualitate culturală.

Scurtmetrajul "Colivia", de Adrian Sitaru, la Festivalul Internaţional de Film de la Ankara
Scurtmetrajul "Colivia", de Adrian Sitaru, va fi prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Ankara, care se desfăşoară până pe 27 martie, în secţiunea "The Shortest Night". Pelicula spune povestea lui Alex, care aduce acasă un porumbel bolnav. În loc să se opună, tatăl său încearcă să vindece pasărea, pentru a-şi îmbunătăţi relaţia cu fiul. Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist şi actor. Scurtmetrajul său "Valuri" a câştigat premiul Leopardul de Aur în secţiunea "Leopards of Tomorrow", la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în vara lui 2007. Lungmetrajul său de debut, "Pescuit sportiv", a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic, premiul juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, dar şi marele premiu al secţiunii New Voices la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.

Nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural
Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Gala Premiilor Radio România Cultural, care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi va fi transmisă în direct de Radio România Cultural şi înregistrată de TVR Cultural şi TVR 1. În cadrul galei prezentate de Florin Iaru, vor fi acordate premii pentru douăsprezece secţiuni. La categoria "Poezie", nominalizaţii sunt: Ion Mureşan, pentru ''Cartea Alcool''; Teodor Dună, pentru ''De-a viul''; Radu Vancu, pentru ''Sebastian în vis''; Liviu Ioan Stoiciu, pentru ''Pe prag (Vale-Deal)'' şi Mircea Cărtărescu, pentru ''Nimic: poeme (1988-1992)''. La "Proză" au fost nominalizate volumele: Ion Vianu, ''Amor intellectualis. Romanul unei educaţii'; Marin Mălaicu-Hondrari, ''Apropierea''; O. Nimigean, ''Rădăcina de bucsau'' şi Ioana Pârvulescu, ''Cartea întrebărilor''. Nominalizaţii la secţiunea "Arte plastice" sunt: pictorul Ştefan Pelmuş, pictoriţa Doina Mihăilescu, sculptoriţa Silvia Radu şi pictorul Constantin Blendea. Nominalizaţii la secţiunea "Ştiinţă" sunt: exploratorii Constantin Lăcătuşu şi Cornel Coman, precum şi cercetătoarea Raluca-Ioana Van Staden. La secţiunea "Proiecte culturale, bienale şi festivaluri" au fost nominalizate: Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Braşov; Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie "Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie", Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă" şi proiectul cultural al Institutului Polonez "Anul Chopin în România".

„Maeştrii artei lirice” - ediţia a treia
Cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii artei lirice”, eveniment organizat de Opera Naţională Bucureşti, se va derula între 21 şi 27 martie. Dacă prima ediţie a fost dedicată sopranei Magda Ianculescu, iar cea de-a doua a purtat numele celebrei Arta Florescu, în acest an competiţia va fi închinată baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, artist liric aplaudat pe toate scenele importante din ţară şi din străinătate. De asemenea, Petre Ştefănescu-Goangă a marcat lumea lirică românească şi prin bogata sa activitate pedagogică, mulţi dintre studenţii formaţi sub îndrumarea sa devenind solişti vocali de mare valoare. Competiţia are ca obiectiv descoperirea şi lansarea celor mai valoroase voci lirice ale tinerei generaţii. Se pot înscrie la concurs voci din toate categoriile, cântăreţi, solişti sau corişti din instituţiile muzicale, studenţi ai institutelor superioare de muzica, tinere talente cu pregătire profesională din România şi din străinătate. Sunt admişi concurenţii cu vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani, pentru voci feminine, şi între 20 şi 34 de ani, pentru voci masculine.

Expoziţie şi întâlnire cu fanii filmului "Bună! Ce faci? ", la Cinema Studio din Capitală
Fanii peliculei "Bună! Ce faci?", de Alexandru Maftei, pot participa, mâine, la o expoziţie şi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri legate de film, întâlnire care va avea loc la Cinematograful Studio din Capitală. Spectatorii pot trage cu ochiul în culisele comediei romantice, cu ajutorul fotografiilor realizate în timpul filmărilor, fotografii care vor fi expuse în holul cinematografului. La finalul proiecţiei, care va începe la ora 19.30, spectatorii pot pune întrebări chiar protagoniştilor acestui film: regizorul Alexandru Maftei, actorii Dana Voicu, Ionel Mihăilescu, Paul Diaconescu, Ana Popescu şi producătorul Tudor Reu. Filmul lui Alexandru Maftei, o poveste despre dragoste, căsnicie şi rutină, are ca protagonişti doi soţi - el pianist, ea patroană a unei curăţătorii de lux - care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit perechea. Nici unul nu bănuieşte însă că partenerul de care s-a îndrăgostit pe internet nu e deloc un necunoscut.

Pianista Alexandra Dăriescu susţine un nou recital la Wigmore Hall, Londra
Tânăra pianistă Alexandra Dăriescu susţine, astăzi, la Wigmore Hall din Londra, un recital care promite să conţină toate ingredientele succesului: virtuozitate, eleganţă şi o interpretare impecabilă a celor mai dificile partituri de Bartók, Schumann, Liszt, Wagner, Dutilleux şi Chopin. Potrivit ICR, pianista nu se află la primul recital la prestigioasa Wigmore Hall şi nici nu va întârzia să se întoarcă, următorul concert fiind programat pentru data de 5 aprilie. Născută în 1985, Alexandra Dăriescu a absolvit de curând studiile masterale la Guildhall School of Music & Drama. În 2010, artista concertat alături de faimoasele Royal Philharmonic Orchestra, Sinfonia ViVA şi Northern Chamber Orchestra. În 2008, ea a câştigat prestigiosul Prix Maurice Ravel la Academie Internationale de Musique Ravel, în Franţa.

Ion Vianu, Irina Iordăchescu şi George Banu vor fi distinşi la Gala Premiilor Radio România Cultural
Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate, luni, 21 martie, de la ora 19.00, la a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi care va fi transmisă în direct de Radio România Cultural, versiunea televizată putând fi urmărită sâmbătă, 26 martie, la TVR Cultural, iar ulterior la TVR 1. În cadrul galei prezentate de Florin Iaru vor fi acordate premii la douăsprezece secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi. Premiul de Excelenţă îi va fi decernat lui Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în chip convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă. Premiul in memoriam Iosif Sava se va acorda sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucita serie de debuturi pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic. Premiul Lux Mundi îi revine prof. dr. George Banu, teatrolog de internaţională recunoaştere, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.

Concert cameral cu Cvartetul Arcadia, la Palatul Mogoşoaia
Cvartetul Arcadia, laureat al concursului de la Hamburg, după recentul succes obţinut pe scena londoneză a Wigmor Hall, va sustine un concert la Palatul Mogosoaia. Duminică, 20 martie, de la ora 17,00, în Sala Scoarţelor din incinta Palatului vor răsuna opusuri de George Enescu şi Bela Bartok, doi creatori de la a căror naştere se împlinesc 130 de ani. Concertul face parte din Stagiunea "Muzica la Palatele Brâncoveneşti", ediţa a III a, eveniment organizat de Radio România Cultural şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. Cvartetul Arcadia a sustinut concerte in tara si strainatate, activitatea ansamblului fiind încununată de numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale.

Iaşi: Spectacolul 'Inimă de boxer', pentru ultima oară la Ateneul Tătăraşi
Ultima reprezentaţie a spectacolului de teatru 'Inimă de boxer', de Lutz Hubner, în regia lui Radu Ghilaş şi scenografia Deliei Andrieş, va avea loc, diseară, pe scena Ateneului Tătăraşi din Iaşi. Spectacolul, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural German, este pus în scenă de actorii Emil Coşeru, Toma Moraru, Gelu Zaharia, Ionuţ Cornilă, Alin Popovici şi Elena Zmuncilă. 'Spectacolul se adresează unui segment larg, atât adolescenţilor, cât şi persoanelor de vârsta a doua. Problemele fundamentale, precum dragostea şi libertatea, nu se schimbă, doar forma lor şi mentalitatea noastră sunt în continuă schimbare', a declarat presei regizorul Radu Ghilaş. Preţul unui bilet la aceast spectacol este de 15 lei, iar pentru studenţi, pensionari şi şomeri - 10 lei.

Şapte scurtmetraje studenţeşti la Seara de film de la Institutul Cultural Român
Seara de film de la Institutul Cultural Român propune publicului pentru joi, 24 martie, de la ora 18.00, şapte scurtmetraje selecţionate sau premiate la Festivalul internaţional de film studenţesc CineMAiubit, ediţia 2010. Vor fi prezenţi la proiecţii şi vor răspunde întrebărilor publicului Sorin Botoşeneanu, decanul Facultăţii de film din cadrul UNATC, Doru Niţescu, coordonator al Festivalului CineMAiubit, Andrei Rus, redactor coordonator Film Menu, criticul Andrei Gorzo, precum şi tinerii regizori, actori şi membri ai echipelor de filmare. Ajuns în 2010 la cea de-a XIV-a ediţie, Festivalul CineMAiubit este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia CineMAiubit, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în anul 1996, la iniţiativa Elisabetei Bostan.

Romanul "Vizuina", de Norman Manea, a fost elogiat în Franţa, înainte de lansarea oficială
Romanul "Vizuina", de Norman Manea, a fost elogiat în Franţa înainte de lansarea oficială, celebrul critic literar, Alexandre Fillon, scriind că volumul este "o operă care ar merita să fie, în sfârşit, salutată de juriul premiului Nobel". Editura pariziană Seuil lansează cel mai recent roman al scriitorului Norman Manea, "Vizuina/ La taniere", în ediţia franceză. Aceasta este a şasea carte publicată în Franţa de cel mai tradus scriitor român în străinătate. În prezentarea editurii Seuil, romanul "Vizuina" "plonjează în prezentul exilului, în care umbrele trecutului îşi fac apariţia fără încetare, în care viaţa pare o înşiruire de mistere fără dezlegare". Scriitorul Norman Manea se va afla la Paris de pe 21 martie, cu ocazia lansării volumului "La taniere", având deja programate interviuri pentru canalul de ştiri France 24 şi principalul canal al radioului public francez - France Inter.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!