DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 martie 2011

Conferinţa cu titlul Bizanţ şi ortodoxie, susţinută de directorul Institutului Cultural Român 'Mihai Eminescu' din Chişinău, istoricul Petre Guran, va avea loc astăzi. Evenimentul este organizat de ICR 'Mihai Eminescu' din Chişinău în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi se înscrie în seria de conferinţe publice organizate în cadrul Ateneului de cultură şi spiritualitate română 'Moldova' şi a Programului de Studii Avansate 'Alexandru Sturdza'. Conferinţa va aborda valoarea metaforică şi sensurile derivate cu care s-au îmbogăţit de-a lungul timpului cele două cuvinte. Ambii termeni s-au îndepărtat cosiderabil faţă de semnificaţia lor original. Bizanţul a fost numele unui oraş antic şi a devenit numele unui imperiu milenar şi, chiar mai mult de atât, al unei civilizaţii. Ortodoxie înseamnă în greacă dreaptă credinţă în raport cu un corpus originar de principii şi idei. Astfel termenul se aplică şi şcolilor filozofice care au cunoscut continuări ortodoxe şi deviaţii de la doctrina întemeietorului.

Spectacolul "O noapte furtunoasă" al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în regia lui Puiu Şerban, va fi prezentat, în această seară, pe scena Casei de Cultură "Drăgan Muntean" din Deva. Evenimentul va avea de la ora 19.00, şi îşi propune promovarea "artei în diferite centre urbane ale ţării, cu scopul de a menţine treaz interesul comunităţii pentru evenimentele culturale"."O noapte furtunoasă" a lui Puiu Şerban reuşeşte să te apropie, ca spectator, de melanjul dintre epoca lui Caragiale şi actualitatea cotidiană. Cu toate acestea, odată intrat în sală şi odată cortina ridicată, eşti deja purtat în lumea satirică şi cu uşoare ironii a moftangiilor de altădată. Personajele sunt aceleaşi, poate doar un pic mai realiste şi mai conştiente de trendul cafenelelor şi al restaurantelor. Spectatorul are şansa să se regăsească printre personajele lui Caragiale şi, în acelaşi timp, să le revadă pe Veta şi Ziţa în gâlceava de toată ziua.

Abonamentele pentru accesul la spectacolele Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" 2011 vor fi puse în vânzare mâine, în timp ce biletele individuale vor putea fi achiziţionate din 15 mai. Persoanele din ţară sau străinătate care doresc să obţină abonamente sau bilete au la dispoziţie trei metode de informare şi cumpărare: pe site-ul eventim.ro, care pune la dispoziţie multiple metode de plată şi livrare, precum şi posibilitatea de a alege direct locurile pe planul de sală, în magazinele din reţeaua Eventim în toată ţara - Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas -, birourile Eventim din Bucureşti şi din ţară şi pe site-urile Eventim din străinătate şi în reţelele Eventim internaţionale. Melomanii îşi vor putea procura abonamente, pe secţiuni, la preţuri de la 1.000 la 300 de lei (20 de concerte din seria "Mari orchestre ale lumii"), 650 şi 500 de lei ("Recitaluri şi concerte camerale), 500 şi 350 de lei (Concertele de la miezul nopţii), 350 şi 300 de lei (World Music), 60 şi 40 de lei (Enescu şi contemporanii săi) şi 100 de lei (Muzica secolului XXI). De asemenea, va exista o serie limitată de abonamente pentru elevi, studenţi şi pensionari, prin care aceştia vor avea acces la concertele din seria "Mari orchestre ale lumii" contra sumei de 250 de lei.

Opera "Rita", creaţie a compozitorului Gaetano Donizetti, va fi interpretată în premieră naţională pe 16 martie, de la ora 19.00, în foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul ONB şi face parte din proiectul "Opera Rara", care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume. Regia spectacolului îi aparţine lui Cătălin Voineag, iar scenografia este semnată de Dragoş Abagiu, care debutează la ONB în calitate de scenograf cu această producţie. Mişcarea scenică este concepută de coregrafa Maria Popa.

Nigel Kennedy şi Damian Drăghici vor cânta împreună, în premieră, pe 8 mai, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Spectacolul va avea loc în cadrul evenimentului "Classical Meets Jazz". Concertul aduce publicului român un dialog inedit între muzica clasică şi jazz, între vioară şi nai, între registrul internaţional şi expresia muzicală românească. La 10 ani de la spectacolul "Damian's Fire", care în 2001 a strâns aproximativ 70.000 de oameni în faţa Palatului Parlamentului, Damian Drăghici, artistul care a adus naiul în muzica jazz, revine în Piaţa Constituţiei alături de Nigel Kennedy, recunoscut de 25 de ani ca unul dintre violoniştii cei mai importanţi ai lumii. Pe lângă repertoriul clasic şi de jazz al serii, printre momentele speciale se anunţă interpretarea unor fragmente din repertoriul marilor muzicieni George Enescu, Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca şi Georges Boulanger.

15 martie – start pentru cumpărarea abonamentelor la Festivalul Enescu
Abonamentele pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" vor fi puse în vânzare, începând de mâine. Persoanele din ţară și din străinătate care doresc să obţină abonamente au la dispoziţie siteul www.eventim.ro, magazinele din reţeaua națională Eventim și siteurile Eventim din străinătate. Managerii rețelei care vând bilete și abonamente la Festivalul Internațional George Enescu susțin că își doresc să evite cozile interminabile din anii trecuți, motiv pentru care au apelat la maniera online de achiziționare a tichetelor, care oferă inclusiv posibilitatea de alegere a locului dorit în sala de spectacol. Mai multe informații legate de vânzarea biletelor și abonamentelor pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" pot fi găsite pe siteul www.eventim.ro

Concert cameral cu Cvartetul Arcadia, la Palatul Mogoşoaia
Cvartetul Arcadia, laureat al concursului de la Hamburg, după recentul succes obţinut pe scena londoneză a Wigmor Hall, va sustine un concert la Palatul Mogosoaia. Duminică, 20 martie, de la ora 17,00, în Sala Scoarţelor din incinta Palatului vor răsuna opusuri de George Enescu şi Bela Bartok, doi creatori de la a căror naştere se împlinesc 130 de ani. Concertul face parte din Stagiunea "Muzica la Palatele Brâncoveneşti", ediţa a III a, eveniment organizat de Radio România Cultural și Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. Cvartetul Arcadia a sustinut concerte in tara si strainatate, activitatea ansamblului fiind încununată de numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale.

Nigel Kennedy şi Damian Drăghici, în premieră la Bucureşti, pe 8 mai, în Piaţa Constituţiei
Nigel Kennedy şi Damian Drăghici vor cânta împreună, în premieră, pe 8 mai, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, în cadrul evenimentului "Classical Meets Jazz". Concertul aduce publicului român un dialog inedit între muzica clasică şi jazz, între vioară şi nai, între registrul internaţional şi expresia muzicală românească. La 10 ani de la spectacolul "Damian s Fire", care în 2001 a strâns circa 70.000 de oameni în faţa Palatului Parlamentului, Damian Drăghici, artistul care a adus naiul în muzica de jazz, revine în Piaţa Constituţiei alături de Nigel Kennedy, recunoscut de 25 de ani ca unul dintre violoniştii cei mai importanţi ai lumii. Pe lângă repertoriul clasic şi de jazz al serii, printre momentele speciale se anunţă interpretarea unor fragmente din repertoriul marilor muzicieni George Enescu, Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca şi Georges Boulanger. "Classical Meets Jazz" are loc cu ocazia Zilei Europei, la jumătate de an după spectacolul "Jazz in the City", prin care Damian Drăghici, alături de artişti de talie mondială precum Diane Schuur şi Eddie Daniels, a prezentat publicului român naiul în muzica de jazz, în cadrul unui show pe scena Sălii Palatului, şi la doi ani de la închiderea proiectului "Damian & Brothers".

Poveşti cu români de elită
Liga Studenţilor Români din Străinătate lansează proiectul "La poveşti cu români de elită", în cadrul căruia tinerii vor avea ocazia să interacţioneze cu adevăratele modele ale societăţii româneşti de astăzi. Pe parcursul a 10 sesiuni de dialog deschis, tinerii elevi şi studenţi români vor avea ocazia să înveţe din experienţele de viaţă ale oamenilor care au reuşit în România sau peste hotare. Prima etapă a proiectului are loc, mâine, de la ora 18.30, când Sandra Pralong şi Alexandru Bălăşescu îşi vor împărtăşi experienţele de viaţă. Evenimentul se va consuma la Jukebox Venue din București şi va fi urmat de un concert folk susţinut de artistul Alex Porro. "La poveşti cu români de elită" a luat naştere ca urmare a ecourilor pe care Liga Studenţilor Români din Străinătate le-a primit după lansarea proiectului "Români de elită – români ca tine", care reprezintă o serie de interviuri cu studenţi şi absolvenţi români ai unor universităţi străine de top.

Salman Rushdie devine scenarist pentru postul TV Showtime
Scriitorul Salman Rushdie va scrie scenariul pentru lungmetrajul de televiziune "Next People", care va fi produs şi difuzat de postul Showtime. Drama "Next People", o producţie TV cu durata de o oră, va prezenta transformarea radicală a stilului de viaţă al americanului de rând contemporan, prin schimbările de mentalitate care se produc la nivelul unor domenii majore precum politica, religia, tehnologia, ştiinţa şi sexualitatea. Salman Rushie va scrie scenariul şi va fi producător executiv al acestui proiect. Lui Salman Rushdie i-a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". De asemenea, scriitorul deţine titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, cea mai înaltă distincţie culturală franceză.Salman Rushdie a fost în vizită în România, la sfârşitul anului 2009.

Violoncelistul Mario Brunello, în concert la Bucureşti, pe 17 septembrie, la Festivalul Enescu
Violoncelistul italian Mario Brunello va concerta la Bucureşti pe 17 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, în cadrul seriei "World Music" a Festivalului Internaţional "George Enescu". Pe 2 martie, Mario Brunello a concertat la Barbican, sub bagheta dirijorului Valery Gergiev, împreună cu London Symphony Orchestra. Cu această ocazie, criticul muzical Michael Church de la The Independent a scris despre interpretarea lui Brunello a Concertului pentru violoncel nr. 2 de Dmitri Shostakovich că a fost "revelatoare". Programul complet al seriei de concerte "World Music" şi al celorlalte secţiuni ale Festivalului Internaţional "George Enescu", ediţia a XX-a, care va avea loc între 1 şi 25 septembrie, poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului www.festivalenescu.ro.

Conferinţele "Mircea Vulcănescu" - Horia Bernea - Artistul în Biserică
Conferinţele "Mircea Vulcănescu" continuă, joi, 17 martie, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului. Părintele profesor Constantin Coman, pictorul Mihai Sârbulescu şi teologul Costion Nicolescu vor conferenţia pe tema Horia Bernea - Artistul în Biserică. Constantin Coman este conferenţiar la Catedra de Teologie Biblică din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti, doctor al Institutului Teologic de Grad Universitar din Capitală și doctor al Facultăţii de Teologie a Universităţii din Atena. Mihai Sârbulescu este cofondator al Grupului "Prolog", doctor al Universităţii de Arte din Bucureşti cu teza "Dosar Prolog". Costion Nicolescu, până de curând cercetător la Muzeul Ţăranului Român, este doctor în teologie la Institutul de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris. Moderatorul conferinței de joi este Mihai Gheorghiu, cercetător la Muzeul Țăranului Român.

O seară cu Matei Vişniec
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj organizează, miercuri, în Noua Sală Studio, o întâlnire cu dramaturgul Matei Vişniec. Considerat inovatorul absurdului de după Ionesco, Matei Vişniec este unul dintre cele mai intriganţi autori ai literaturii europene contemporane. Piesele lui de teatru sunt montante în ateliere bine-cunsocute ale teatrului universal, dar a atins succese imporante şi ca poet sau scriitor de romane. După prezentarea, în cadrul unui spectacol-lectură, a piesei Richard al III-lea se interzice, o dramă care evocă era stalinistă, spectatorii clujeni vor avea ocazia să participe la un dialog deschis cu autorul care trăieşte la Paris. Biletele pentru acest eveniment costă 5 lei şi au fost deja puse în vânzare la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Felicia Mihali, în Spania, la Săptămâna Francofoniei
ICR Madrid participă, alături de Ambasada Franței în Spania și Institutul Francez, la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Francofoniei, care începe astăzi. Invitata principală a ICR Madrid la aceste evenimente este Felicia Mihali, care vine în Spania din ținuturile nordice ale Canadei, populate de vorbitori de franceză, dar și de indienii Innu. Felicia Mihali este o scriitoare atipică. Ea s-a stabilit în Canada în urmă cu mai mulți ani, după ce în România devenise cunoscută ca jurnalistă și ca autoare a câtorva volume de proză. Felicia Mihali şi-a continuat cariera de scriitoare în altă limbă, devenind o foarte cunoscută autoare a zonei franceze a Canadei. Scriitoarea va susţine, astăzi, o conferință la Universitatea din Sevilia, iar joi, 17 martie, la Circulo de Bellas Artes din Madrid, va participa la o masă rotundă, alături de alți doi scriitori de limbă franceză. De asemenea, Felicia Mihali va vorbi, la ICR Madrid, în cadrul unei conferințe atașate cursurilor de limba română, despre literatura ei, aflată la confluența dintre două culturi.

Keira Knightley devine Clopoţica într-un nou film despre Peter Pan
Actriţa Keira Knigthley va asigura vocea personajului Clopoţica într-un nou film adaptat după povestea lui Peter Pan, care va fi produs şi difuzat de o televiziune din Marea Britanie. Actriţa în vârstă de 25 de ani va juca astfel în "Neverland", un film a cărui acţiune o precede pe cea din povestea clasică scrisă de J.M. Barrie. Actorul Rhys Ifans îl va interpreta pe Hook, conducătorul unei bande de tineri hoţi de buzunare care sunt transportaţi în ţinutul imaginar Neverland după ce au furat o comoară magică. Descris ca o "abordare nouă şi îndrăzneaţă a mitologiei originale", proiectul de televiziune "Neverland" va avea premiera pe postul britanic de televiziune Sky Movies în a doua jumătate a acestui an. Keira Knightley este una dintre cele mai cunoscute tinere actriţe britanice. Primul rol notabil i-a fost oferit de regizorul George Lucas, care a distribuit-o în "Star Wars Episodul I - Ameninţarea fantomei ", unde "a împărţit" partitura senatorului Amidala cu Natalie Portman.

Beatles deschid Festivalul International de Chitara
Temele Beatles-ilor vor rasuna, la Sala Radio, miercuri, 16 martie, de la ora 19.00, in interpretarea Orchestrei de Camera Radio, avându-l ca dirijor pe Gian Luigi Zampieri. Concertul care deschide Festivalul Internațional de Chitară beneficiaza de participarea extraordinara a chitaristului spaniol Ricardo Gallén. Vineri, 18 martie, de la ora 19.00, este programat cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului. Cu aceasta ocazie, pe scena Salii Radio, alaturi de Orchestra Nationala Radio, vor urca chitaristul de talie internationala Goran Krivokapic si dirijorul german Ralf Sochaczewsky. A treia seara a festivalului va oferi publicului ocazia sa asculte Uvertura operei Freischutz de C.M.Weber, Concertul pentru chitara si orchestra de H.Villa Lobos si Simfonia a doua in re major, op. 73 de J. Brahms – un program clasic si energic, cu accente romantice, dar imprevizibil datorita spiritului improvizatoric al pieselor de chitara. Programul complet al Festivalului International de Chitara poate fi gasit pe site-ul orchestre.srr.ro.

15 martie – start pentru cumpărarea abonamentelor la Festivalul Enescu
Abonamentele pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" vor fi puse în vânzare, începând de mâine. Persoanele din ţară și din străinătate care doresc să obţină abonamente au la dispoziţie siteul www.eventim.ro, magazinele din reţeaua națională Eventim și siteurile Eventim din străinătate. Managerii rețelei care vând bilete și abonamente la Festivalul Internațional George Enescu susțin că își doresc să evite cozile interminabile din anii trecuți, motiv pentru care au apelat la maniera online de achiziționare a tichetelor, care oferă inclusiv posibilitatea de alegere a locului dorit în sala de spectacol. Mai multe informații legate de vânzarea biletelor și abonamentelor pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" pot fi găsite pe siteul www.eventim.ro.

Spectacolul "Jurnalul unui nebun", în premieră la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu
Spectacolul "Jurnalul unui nebun", după Gogol, în regia lui Daniel Plier, va fi prezentat, mâine, în premieră, de Secţia Germană a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. În Jurnalul unui nebun, Wolfgang Kandler reuşeşte performanţa unui one-man show realizat ca un tur de forţă. Actorul austriac joacă scene monologate în care tensiunea creşte de la un episod la altul, reuşind să pună în registru o gamă largă de emoţii care trec de la deznădejde şi furie la speranţă şi dragoste. Adaptarea scenariului şi regia spectacolului sunt realizate de Daniel Plier, actor al Secţiei Germane. Muzica se constituie ca un fundal ambiental care punctează, alături de proiecţiile video, caracterul frenetic al poveştii ce aduce în faţa publicului ideea unei existenţe zguduitoare în contextul golului creat între ceea ce suntem şi ceea ce dorim să fim. "Jurnalul unui nebun" este cea de-a patra premieră din această stagiune la Secţia Germană a teatrului sibian. Spectacolul va fi prezentat în limba germană cu traducere simultană în limba română.

"Va fi speranţă" - expozitia artistilor Mona Vătămanu şi Florin Tudor, la Bruxelles
Institutul Cultural Român anunţă deschiderea expoziţiei Va fi speranţă a artiştilor Mona Vătămanu şi Florin Tudor, la Bruxelles. Expoziţia este organizată de galeria D & T Project şi este prima deschisă de cei doi artiști în Belgia. Vernisajul va avea loc pe data de 17 martie, expoziţia fiind deschisă publicului până pe 7 mai. Martori ai trecerii de la comunism la capitalism, cei doi artisti pledează, prin operele lor, pentru speranţă în ciuda deziluziilor şi framântarilor inerente tranziţiei. Mona Vătămanu şi Florin Tudor accentuează în primul rând impactul istoriei asupra individului. Operele lor reflectă, într-o manieră subtilă şi atentă la context, lumea post-comunistă. Dincolo de propriile referinţe şi valori personale, arta lor pune în valoare rezistenţa societăţii împotriva autoritarismului.

Regizorul Steven Soderbergh şi-a anunţat retragerea din cinematografie
Regizorul american, Steven Soderbergh, câştigător al premiului Oscar şi laureat cu Palme d'Or, a confirmat că se va retrage din cinematografie în 2013, după lansarea ultimelor două lungmetraje ale sale - "Liberace", cu Michael Douglas şi Matt Damon în rolurile principale, şi "The Man From U.N.C.L.E.", un remake al filmului cu acelaşi titlu, în care rolul principal va fi interpretat de George Clooney. Steven Soderbergh, premiat cu Oscar în 2001 pentru regia filmului "Trafic", a explicat motivele care l-au determinat să ia această decizie, într-un interviu acordat site-ului studio360.org. Principalele cauze care l-au determinat pe regizor să ia această decizie sunt lipsa talentelor care pot fi descoperite în lumea de astăzi și inovațiile care, în opinia sa, nu mai au nici un rost în cinematografie. Steven Soderbergh a devenit celebru în 1989, după lansarea lungmetrajului "Sex, minciuni şi casete video/ Sex, Lies and Videotape", considerat un film de referinţă în cinematografia independentă, recompensat cu Palme d'Or la Cannes în acelaşi an. Toate filmele sale care au urmat au fost extrem de apreciate atât de criticii de specialitate, cât şi de public.

Prima Conferinţă Naţională "Comunismul Românesc" - pe 17 şi 18 martie, în Capitală
Prima ediţie a Conferinţei Naţionale "Comunismul Românesc", un proiect iniţiat anul trecut de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", va avea loc pe 17 şi 18 martie. La prima ediţie a evenimentului participă deţinători de arhive ale comunismului românesc, instituţii de învăţământ superior, institute de cercetare şi organizaţii neguvernamentale din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Timişoara şi Sibiu. Lucrările vor avea loc în sala de conferinţe a Institutului de Istorie "Nicolae Iorga", iar intrarea publicului este liberă. Cu același prilej, la Muzeul Naţional de Istorie a României, va fi inaugurată, joi, expoziția "Anii '70 - '80. Tinereţea noastră".

Lansare de carte si sesiune de autografe - "Si asa mai departe?" de Dan C. Mihailescu
Librăria Humanitas Kretzulescu din București găzduiește, mâine, de la ora 18, lansarea volumului Şi aşa mai departe?, de Dan C. Mihăilescu, eveniment urmat de o sesiune de autografe. La lansare, alaturi de autor, va vorbi Gabriel Liiceanu. Dan C. Mihailescu este critic si istoric literar. A debutat editorial în 1982, cu volumul Perspective eminesciene, pentru care a și primit Premiul Uniunii Scriitorilor. Literatura memorialistica si epistolara este una dintre preocuparile sale constante. Cel mai recent volum pe care l-a coordonat Dan Mihăilescu, respectiv Cartile care ne-au facut oameni, reuneste 19 contributii prestigioase intr-o pledoarie pentru lectura formatoare.

Concert cameral cu Cvartetul Arcadia, la Palatul Mogoşoaia
Cvartetul Arcadia, laureat al concursului de la Hamburg, după recentul succes obţinut pe scena londoneză a Wigmor Hall, va sustine un concert la Palatul Mogosoaia. Duminică, 20 martie, de la ora 17,00, în Sala Scoarţelor din incinta Palatului vor răsuna opusuri de George Enescu şi Bela Bartok, doi creatori de la a căror naştere se împlinesc 130 de ani. Concertul face parte din Stagiunea "Muzica la Palatele Brâncoveneşti", ediţa a III a, eveniment organizat de Radio România Cultural și Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. Cvartetul Arcadia a sustinut concerte in tara si strainatate, activitatea ansamblului fiind încununată de numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale.

Taraful Haiducilor din Clejani cântă în iulie la festivalul Blaze de la Londra
Lăutarii din Taraful Haiducilor din Clejani vor cânta alături de membrii Kocani Orkestar din Macedonia, pe 6 iulie, la festivalul Blaze de la Londra, organizat de prestigiosul Barbican Center. Taraful Haiducilor sărbătoreşte 20 de ani de la lansarea primului disc, anul acesta, lansând un proiect ambiţios: o orchestră balcanică, în care cei 13 muzicieni din taraf îşi unesc forţele cu 13 membri ai Kocani Orkestar, una dintre cele mai bune formaţii de alămuri. Ansamblurile sunt prezentate drept "două dintre cele mai faimoase, emblematice şi bune formaţii gipsy balcanice". Aflat la cea de-a treia ediţie, Blaze se va desfăşura în iunie şi iulie pe mai multe scene londoneze. Festivalul reuneşte "cea mai îndrăzneaţă muzică din toată lumea" şi este organizat de Barbican, cel mai mare centru al artelor performative din Europa.

Charlie Sheen a cerut 100 de milioane de dolari grupului Warner pentru concediere abuzivă
Charlie Sheen, concediat recent din serialul "Doi bărbaţi şi jumătate/ Two And A Half Men" din cauza numeroaselor scandaluri din viaţa lui privată, a cerut daune de 100 de milioane de dolari grupului Warner, pe care l-a acuzat de ruperea abuzivă a contractului. Producătorii de la Warner Bros, deja iritaţi de numeroasele probleme cu justiţia pe care le-a avut recent Charlie Sheen, au sfârşit prin a-şi pierde răbdarea când actorul american a început să lanseze o serie de injurii la adresa lui Chick Lorre, producătorul serialului de televiziune "Doi bărbaţi şi jumătate", şi să-şi expună problemele din viaţa privată în mass-media americană. După ce au suspendat filmările pentru serialul "Doi bărbaţi şi jumătate", unul dintre cele mai populare seriale de televiziune din Statele Unite de la lansarea sa din 2003, grupul Warner Bros. a anunţat, totodată, că a pus capăt contractului cu Charlie Sheen, invocând "conduita periculoasă şi autodistructivă a acestuia".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!