DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 martie 2011

Regizorul Cristi Puiu va fi decorat de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, astăzi, la premiera de gală a celui mai nou film semnat de cineast, "Aurora", care va avea loc la Cinema Pro din Bucureşti. Cristi Puiu nu este primul regizor român decorat de Henri Paul. Ambasadorul le-a mai înmânat medalia pentru titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor regizorilor Cristian Mungiu şi Cătălin Mitulescu. Decoraţie onorifică franceză în domeniul culturii, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează persoanele care s-au distins într-un mod deosebit prin creaţia în domeniul artistic sau literar sau prin contribuţia lor la dezvoltarea şi înflorirea artelor şi literelor.
Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul trecut, îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, ci şi în calitate de actor în rol principal. Puiu îl interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme. Printre numele din distribuţie se regăsesc Clara Vodă şi Gelu Colceag. Imaginea este semnată de Viorel Sergovici.

Spectacolul "Zurinka", de Alina Nelega, după basme şi legende romani, va fi jucat, astăzi, în premieră, la Teatrul de Păpuşi "Puck" din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc de la ora 18.00, regia şi ilustraţia muzicală este semnată de Georgeta Lozincă, scenografia Eugenia Tărăşescu Jianu, traducerea Rudi Moca. Spectacolul este o adaptare originală după basme şi legende din folclorul romani. Piesa vorbeşte despre Ţara Arrom, "tărâmul în care nu poţi să intri decât visând", care este locuită de împăratul Zoralio, soţia lui şi cei o mie de copii ai lor. Pentru că nu mai aveau loc în Ţara Arrom, copiii sunt trimişi în lume şi se răspândesc în cele patru zări. Spectacolul "Zurinka" va avea şi o variantă în limba romani pentru comunitatea romă din judeţul Cluj, iar premiera acestei versiuni va avea loc în data de 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Rromilor.

Editura Casa Radio şi Fundaţia "Gellu Naum" vor lansa albumul "Vârsta semnului... câteva din frumoasele mele poheme", de Gellu Naum, astăzi, în cadrul unui eveniment organizat la Ceainăria Cărtureşti Verona din Bucureşti. Lucrarea cuprinde un volum şi două CD-uri, beneficiază de o prezentare semnată de Simona Popescu şi un documentar radiofonic de Anca Mateescu. Ediţia ilustrată este semnată de Constantin Popovici. Apărut în seria "Colecţionarul de voci" a Bibliotecii de poezie româneasca, volumul "Vârsta semnului... câteva din frumoasele mele poheme" este o premieră editorială - 52 de poeme, alese şi rostite de "ultimul mare suprarealist european". Rarele sale performance-uri radiofonice antologate în prezent datează din 1967/1991/1999 şi provin din arhiva Radio România. Operele poetice disponibile pe primul compact disc sunt percutant documentate de al doilea CD, ce reproduce fragmente dintr-o serie de dialoguri cu Gellu Naum, înregistrate de Anca Mateescu în perioada 1999 - 2000. Anca Mateescu, realizatoarea "Expresului de seară" de la Radio România Cultural, va fi, de altfel, şi gazda serii.

34 de picturi olandeze şi flamande din secolele XVI - XVIII, în cea mai mare parte peisaje, care au aparţinut baronului Samuel von Brukenthal, vor fi expuse în Casa Albastră a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu sub titlul "Et in Italia ego". Lucrările vor fi expuse începând de astăzi şi până în 10 aprilie. Muzeul Naţional Brukenthal deţine cea mai valoroasă colecţie de pictură flamandă şi olandeză din această parte a Europei. Expoziţia "Et in Italia Ego" este realizată cu intenţia de a ilustra interesul special al pictorilor flamanzi şi olandezi pentru ţinutul însorit al Italiei, o chintesenţă a veseliei şi a vieţii lipsite de griji trăită într-o utopică Arcadie, pentru care ţinutul real al Italiei a devenit paradigma/modelul.

Festivalul Internaţional "Cerbul de Aur" nu va fi organizat nici în acest an, existând "premise favorabile" pentru ediţia din 2012 a evenimentului. Decizia TVR de a nu organiza ediţia 2011 a Festivalului Cerbul de Aur vine după ce şi ediţia din 2010 a evenimentului a fost anulată. În schimb, Televiziunea Publică va fi implicată în acest an într-o serie de evenimente, precum competiţia Eurovision şi Festivalul Internaţional "George Enescu". Pe de altă parte, TVR, prin studioul teritorial de la Timişoara, va organiza cea de-a XXIX-a ediţie a Conferinţei CIRCOM, întâlnire anuală a televiziunilor regionale din Europa.

"În iad toate becurile sînt arse", noul roman al lui Dan Lungu, va fi lansat, în prezenţa autorului, la Bucureşti, Bacău, Suceava şi Iaşi, între 15 şi 18 martie. Volumul va fi prezentat de criticii literari Luminiţa Corneanu şi Daniel Cristea-Enache marţi, de la ora 19.00, la Librăria Dalles din Bucureşti, şi de scriitorii Petru Cimpoeşu şi Calistrat Costin miercuri, de la ora 18.00, la Librăria Alexandria din Arena Mall Bacău. "În iad toate becurile sînt arse" este al patrulea roman al lui Dan Lungu publicat de Polirom, după bestsellerurile "Raiul găinilor", "Sînt o babă comunistă!" şi "Cum să uiţi o femeie". Victor, protagonist al romanului, trăieşte cu senzaţia acută că îşi supravieţuieşte propriei tinereţi. După copilărie şi adolescenţă, vârste pe care le suprapune, retrospectiv, cu cea mai bună perioadă a vieţii, are sentimentul că prezentul se derulează din inerţie.

Inginerul agronom Marcu Botzan, membru titular al Academiei Române, distins cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler, a murit marţi, la vârsta de 97 de ani. Născut în anul 1913, la Craiova, academicianul Marcu Botzan a făcut studiile liceale în oraşul natal, cele universitare la Facultatea de Studii Agronomice şi Facultatea de construcţii din Bucureşti, iar în 1968 şi-a luat doctoratul în agronomie. Cercetările privind evoluţia concepţiilor şi rolul lucrărilor de valorificare a apelor şi de îmbunătăţiri funciare au fost sintetizate în lucrările "Apele în viaţa poporului român", "Începutul hidrotehnicii pe teritoriul României", "Drumuri pe apă", "Dunărea românească", "O cale către Uniunea Europeană", "Călăuză pentru Dunărea Românească". La acestea se adaugă lucrările de beletristică "Cântece şi descântece pentru un sat de altădată" (versuri), "Baladă pentru calea Soarelui" şi "Neizbutita parabolă a lui Marcus Aurelius". Pentru meritele sale ştiinţifice, Marcu Botzan a fost ales, în 1991, membru corespondent al Academiei Române şi a devenit membru titular în 1993.

Fundaţia "Mitropolitul Bartolomeu" va organiza, în 20 martie, la Cluj-Napoca, un concert de muzică sacră în memoria IPS Bartolomeu, care în 18 martie ar fi împlinit 90 de ani. Recitalul va avea loc în Sala Auditorium Maximum și va fi susţinut de către Cvartetul Transilvan al Filarmonicii clujene. În deschidere va susţine un recital de muzică sacră Corala “Psalmodia Transylvanica” a Facultăţii de Teologie a Universităţii “Babeş-Bolyai” sub bagheta părintelui Vasile Stanciu. Prin concertul organizat se doreşte să fie adus un omagiu "celui care a fost timp de 18 ani arhiepiscop al Clujului şi care, prin opera sa, prin anvergura personalităţii sale, a influenţat în mod decisiv viaţa Cetăţii şi a credincioşilor".

La celebrul muzeu Leopold din Viena s-a deschis o amplă expoziţie dedicată stilului art nouveau în arhitectură şi podoabe. Din România sunt prezentate imagini ale unor vile, şcoli şi case din Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Suceava, dar şi ale Muzeului Enescu din Bucureşti şi cazinoului din Constanţa. 'Strălucirea unei epoci - art nouveau în Europa' reuneşte, pe lângă o colecţie de fotografii provenită de la Muzeul din Darmstadt şi din colecţii private, 72 de fotografii realizate pe parcursul mai multor ani de istoricul şi fotograful Peter Schubert în aproape toate ţările europene unde acest stil a fost abordat de arhitecţii şi decoratorii sfârşitului de secol al XIX-lea, început de secol al XX-lea. Expoziţia art nouveau este deschisă până pe 20 iunie şi se doreşte a fi totodată o invitaţie subtilă lansată de istoricul Peter Schubert către responsabilii cu conservarea patrimoniului din diverse ţări - printre care şi România - de a opri degradarea acestor bijuterii arhitectonice care reprezintă elemente marcante de identitate culturală europeană comună.

Muzeul Israel din Ierusalim a anunţat că o sculptură a maestrului francez Rodin a fost furată în cursul unei renovări a muzeului, transmite Associated Press. Sculptura, un nud în bronz al romancierului francez Honore de Balzac, face parte dintr-o serie de studii realizate de celebrul sculptor în pregătirea unui monument dedicat lui Balzac ce se află expus la Paris. Această lucrare a fost donată muzeului israelian de colecţionarul de artă americano-evreu Billy Rose. Conform reprezentanţilor muzeului, sculptura are 127/61 centimetri şi cântăreşte 65 de kilograme.

Institutul Cultural Român de la New York continuă, până pe16 martie, seria de lecturi din cadrul programului 'Citind pe frunzele de ceai/ Reading the Tea Leaves', într-o nouă formulă ce poartă titlul 'Pas de deux: Literatura română atunci şi acum/Romanian Fiction Then and Now'. Programul propune un dialog imaginar între autori din diverse generaţii din literatura română şi se desfăşoară în Galeria ICR New York/Expoziţia de carte Cărtureşti. Pentru a instiga curiozitatea şi a trezi interesul publicului american în a descoperi literatura română, puţin cunoscută în acest spaţiu până acum, ICR New York propune noi forme de promovare a unor texte şi autori români clasici şi contemporani. Astfel, seria de evenimente din cadrul programului 'Citind pe frunzele de ceai/Reading the Tea Leaves', care se vor desfăşura sub titlul 'Pas de deux: Literatura română atunci şi acum/Romanian Fiction Then and Now', va oferi un spectacol lectură în tandem, o întâlnire peste timp a autorilor consacraţi şi contemporani, pe durata a două zile.

Premiile revistei 'Observator cultural' - ediţia 2010 vor fi decernate în cadrul unei gale, luni, 28 martie, la Teatrul Odeon. Redactori şi colaboratori ai revistei au votat, stabilind nominalizările pentru 'Premiile revistei Observator cultural', la categoriile 'Proză', 'Poezie', 'Critică/Istorie literară/Teorie literară', 'Eseu/Memorialistică/Publicistică' şi 'Debut'. Va fi oferit, de asemenea, Premiul Cititorilor, în urma voturilor exprimate pe site. Ca în fiecare an, va fi decernat şi Premiul 'Gheorghe Crăciun' pentru Opera Omnia. 'Gala Premiilor Observator cultural' va fi prezentată de Marius Manole, actor la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar momentele muzicale vor fi asigurate de Irina Sârbu, Dan Ioniţă şi Puiu Pascu.
Printre nominalizaţi se numără Gabriela Adameşteanu, Nichita Danilov şi Ioan Groşan - la proză, Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu şi Radu Vancu - la poezie, Corina Ciocârlie şi Ion Pop - la critică şi Livius Ciocârlie, Andrei Oişteanu, Ioana Pârvulescu şi Ion Vianu - la eseu/memorialistică. De asemenea, la debut au intrat în cursă Raluca Dună, Maria-Paula Erizanu şi Anca Haţiegan, Cărţile omului dublu. Teatralitate şi roman în regimul comunist.

Trupa 'The Manhattan Transfer', laureată a mai multor premii Grammy şi una dintre cele mai longevive prezenţe pe scena jazz-ului internaţional, va concerta pe 11 noiembrie la Bucureşti. Peste 25 de albume şi nu mai puţin de 12 premii Grammy sunt doar două dintre reperele unei cariere impresionante pe care 'The Manhattan Transfer' a construit-o în aproape patru decenii de muzică.Devenit unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale genului, trupa a reuşit să-şi construiască în timp un renume care pe scena jazz-ului a reprezentat întotdeauna garanţia unui spectacol fascinant, fiecare reprezentaţie live fiind o veritabilă demonstraţie de virtuozitate muzicală. Cel mai recent material al trupei, 'The Chick Coreea Songbook', este un tribut adus muzicianului american Chick Corea, el însuşi prezent pe una dintre piesele albumului, intitulată 'Free Samba'.

Prima ediţie a BookLand, un nou târg de carte, cu orientare urbană, va avea loc la AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, între 15 şi 17 aprilie. Potrivit organizatorilor, la târg sunt aşteptate peste 150 de edituri, iar investiţia este de aproximativ 300.000 de euro. Evenimentul este conceput ca o manifestare interactivă, care să atragă oamenii către cărţi, într-un mod natural şi conectat la viaţa actuală. BookLand ar fi, astfel, al treilea târg de carte major din Capitală, după Bookfest şi Gaudeamus, care se desfăşoară în iunie, respectiv noiembrie.

Actorul Dan Puric va susţine conferinţa "Martiri", pe 19 martie, la Ateneul Român. Conştiinţa martirică este profund salvatoare. Ne salvează de la înecul istoric. Ea este un paradox izbăvitor ce anulează în chip firesc instinctul de conservare atunci când este vorba de apărarea chipului lui Dumnezeu. Iese astfel în mod nebănuit din lanţul cauzal al naturii aducându-ne o natură superioară. Contrazice flagrant raţiunea omenească, ascultând de o altă raţiune, de cea a lui Dumnezeu, spune Dan Puric. Biletele se găsesc la Ateneul Român şi prin reţeaua Eventim la: Sala Palatului, magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas şi online pe eventim.ro. Dan Puric este autor al volumelor "Cine suntem" şi "Omul frumos" şi a unui DVD-box care cuprinde conferinţele susţinute de acesta în 2009 la Ateneul Român.

Fundaţia "Mitropolitul Bartolomeu" va organiza, în 20 martie, la Cluj-Napoca, un concert de muzică sacră în memoria IPS Bartolomeu, care în 18 martie ar fi împlinit 90 de ani. Recitalul va avea loc în Sala Auditorium Maximum și va fi susţinut de către Cvartetul Transilvan al Filarmonicii clujene. În deschidere va susţine un recital de muzică sacră Corala “Psalmodia Transylvanica” a Facultăţii de Teologie a Universităţii “Babeş-Bolyai” sub bagheta părintelui Vasile Stanciu. Prin concertul organizat se doreşte să fie adus un omagiu "celui care a fost timp de 18 ani arhiepiscop al Clujului şi care, prin opera sa, prin anvergura personalităţii sale, a influenţat în mod decisiv viaţa Cetăţii şi a credincioşilor".

Asociaţia Editorilor din România organizează, în perioada 25-29 mai, în incinta Complexului expoziţional Romexpo din Capitală, cea de-a şasea ediţie a Salonului de carte Bookfest. Târgul este un proiect iniţiat, în anul 2006, de către Asociaţia Editorilor din România cu scopul de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a răspunde, în acelaşi timp, nevoii de informare a publicului iubitor de carte. Onorându-şi promisiunea de a crea o tradiţie prin invitarea unei ţări, după găzduirea - în 2010 - a Spaniei, ediţia din 2011 se va bucura de prezenţa Ungariei, de care România este legată prin vechi tradiţii de dialog cultural. Dorinţa organizatorului este să evidenţieze, la "Bookfest", bogata moştenire culturală a Ungariei și să încurajeze interesul cititorilor români pentru a o cunoaşte în mai mare profunzime.

Spectacolul "O noapte furtunoasă" al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în regia lui Puiu Şerban, va fi prezentat, în 14 martie, pe scena Casei de Cultură "Drăgan Muntean" din Deva. Evenimentul va avea de la ora 19.00, şi îşi propune promovarea "artei în diferite centre urbane ale ţării, cu scopul de a menţine treaz interesul comunităţii pentru evenimentele culturale"."O noapte furtunoasă" a lui Puiu Şerban reuşeşte să te apropie, ca spectator, de melanjul dintre epoca lui Caragiale şi actualitatea cotidiană. Cu toate acestea, odată intrat în sală şi odată cortina ridicată, eşti deja purtat în lumea satirică şi cu uşoare ironii a moftangiilor de altădată. Personajele sunt aceleaşi, poate doar un pic mai realiste şi mai conştiente de trendul cafenelelor şi al restaurantelor. Spectatorul are şansa să se regăsească printre personajele lui Caragiale şi, în acelaşi timp, să le revadă pe Veta şi Ziţa în gâlceava de toată ziua.

Cea de-a patra ediţie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania va avea loc între 16 şi 21 martie la Bucureşti. Evenimentul va include 36 de filme din 25 de ţări şi are motto-ul "O lume minunată?!". Festivalul de film documentar One World a început în 1999 la Praga şi s-a extins mai apoi în multe oraşe din întreaga lume. În ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducând la fiecare ediţie un program original. Anul acesta, festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania, în colaborare cu Centrul Ceh. La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011 festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. De asemenea, festivalul este sprijinit de preşedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu, ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Directorul festivalului este regizorul Alexandru Solomon.

Cântăreţul Stevie Wonder va fi onorat de Apollo Theatre din New York, el urmând să fie inclus în Legends Hall of Fame. Teatrul newyorkez a anunţat că ceremonia organizată în cinstea autorului hiturilor "I Just Called to Say I Love You" şi "Isn't She Lovely?" va avea loc pe 13 iunie. Recent, au fost incluşi în Apollo Legends Hall of Fame Michael Jackson, Ella Fitzgerald şi Aretha Franklin. Stevie Wonder a debutat la Apollo Theatre, în 1962, când avea 12 ani. Cânta la mai multe instrumente şi era cunoscut ca "Micul Stevie Wonder" şi ca "wonder child". Gala din iunie va include un concert şi o ceremonie de decernare de premii. Stevie Wonder, renumit pentru piesele de succes "Superstition", "I Just Called to Say I Love You" şi "My Cherie Amour", a susţinut în 2008 un turneu mondial al cărui scop principal a fost, potrivit muzicianului, să răspândească în lume un apel la unitate pentru toate rasele şi religiile. Stevie Wonder, în vârstă de 60 de ani, a orbit la puţin timp după naştere, dar a învăţat să cânte la muzicuţă, pian şi tobe încă de la vârsta de nouă ani. De-a lungul carierei sale, Stevie Wonder a avut 32 de piese ajunse pe primul loc în clasamentul R&B din SUA, a câştigat 25 de premii Grammy şi a vândut peste 100 de milioane de discuri.

Spectacolul "Zurinka", de Alina Nelega, după basme şi legende romani, va fi jucat, astăzi, în premieră, la Teatrul de Păpuşi "Puck" din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc de la ora 18.00, regia şi ilustraţia muzicală este semnată de Georgeta Lozincă, scenografia Eugenia Tărăşescu Jianu, traducerea Rudi Moca. Spectacolul este o adaptare originală după basme şi legende din folclorul romani. Piesa vorbeşte despre Ţara Arrom, "tărâmul în care nu poţi să intri decât visând", care este locuită de împăratul Zoralio, soţia lui şi cei o mie de copii ai lor. Pentru că nu mai aveau loc în Ţara Arrom, copiii sunt trimişi în lume şi se răspândesc în cele patru zări.Spectacolul "Zurinka" va avea şi o variantă în limba romani pentru comunitatea romă din judeţul Cluj, iar premiera acestei versiuni va avea loc în data de 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Rromilor.

Regizorul Cristi Puiu va fi decorat de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în această seară, la premiera de gală a celui mai nou film semnat de cineast, "Aurora", care va avea loc la Cinema Pro din Bucureşti. Cristi Puiu nu este primul regizor român decorat de Henri Paul. Ambasadorul le-a mai înmânat medalia pentru titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor regizorilor Cristian Mungiu şi Cătălin Mitulescu. Decoraţie onorifică franceză în domeniul culturii, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează persoanele care s-au distins într-un mod deosebit prin creaţia în domeniul artistic sau literar sau prin contribuţia lor la dezvoltarea şi înflorirea artelor şi literelor. Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul trecut, îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, ci şi în calitate de actor în rol principal. Puiu îl interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme. Printre numele din distribuţie se regăsesc Clara Vodă şi Gelu Colceag. Imaginea este semnată de Viorel Sergovici.

Conferinţa cu titlul Bizanţ şi ortodoxie, susţinută de directorul Institutului Cultural Român 'Mihai Eminescu' din Chişinău, istoricul Petre Guran, va avea loc luni,14 martie. Evenimentul este organizat de ICR 'Mihai Eminescu' din Chişinău în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi se înscrie în seria de conferinţe publice organizate în cadrul Ateneului de cultură şi spiritualitate română 'Moldova' şi a Programului de Studii Avansate 'Alexandru Sturdza'. Conferinţa va aborda valoarea metaforică şi sensurile derivate cu care s-au îmbogăţit de-a lungul timpului cele două cuvinte. Ambii termeni s-au îndepărtat cosiderabil faţă de semnificaţia lor originală. Bizanţul a fost numele unui oraş antic şi a devenit numele unui imperiu milenar şi, chiar mai mult de atât, al unei civilizaţii. Ortodoxie înseamnă în greacă dreaptă credinţă în raport cu un corpus originar de principii şi idei. Astfel termenul se aplică şi şcolilor filozofice care au cunoscut continuări ortodoxe şi deviaţii de la doctrina întemeietorului.

Judas Priest se întoarce în România într-un concert ce va avea loc pe 3 iulie, la Romexpo ce face parte din turneul "Epitaph", ultimul din cariera de peste 40 de ani a trupei. După spectacolul de la Bucureşti, trupa va cânta la Sofia, pe 8 iulie şi la Istanbul, pe 10 iulie. Turneul final al formaţiei începe pe 9 iunie, în Suedia şi continuă cu reprezentaţii la festivaluri din Peninsula Scandinavă, Anglia, Belgia şi Germania. Trupa Judas Priest a fost înfiinţată în anul 1969, în oraşul Birmingham, şi a lansat 16 albume de studio. Considerată una dintre cele mai bune trupe din lume din istoria genului heavy metal, Judas Priest a vândut peste 40 de milioane de discuri pe plan mondial. Formaţia a mai cântat la Bucureşti, în 2009, fiind cap de afiş la B'estfest Aftershock.

"The Dictator", o nouă comedie produsă de Sacha Baron Cohen, care va interpreta rolul titular, va avea premiera mondială pe 11 mai. Regia va fi semnată de Larry Charles, realizatorul filmelor "Borat" şi "Bruno", produse de Sacha Baron Cohen. "The Dictator" spune povestea eroică a unui dictator care şi-a riscat viaţa pentru a fi sigur că democraţia nu va ajunge niciodată în ţara pe care a tiranizat-o cu atâta dragoste şi este inspirat din romanul de mare succes "Zabibah and the King", scris de Saddam Hussein. Acest proiect marchează prima colaborare cu Baron Cohen a lui Scott Rudin, care a mai produs recent peliculele " True Grit" şi "The Social Network".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!