DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

9 mai 2011

Cafeneaua de ştiinţă – un proiect Radio România Cultural şi UEFISCDI, continuă de Ziua Europei!
Radio România Cultural şi UEFISCDI invită publicul la a treia ediţie a Cafenelei de ştiinţă, intitulată "Proiecte europene cu semnătură românească: ELI, cel mai mare laser din lume şi Strategia Dunării – Pe "Valurile Dunării" secolului 21" ! Evenimentul va avea loc, astăzi, de Ziua Europei, la Ceainăria Cărtureşti – Verona, între orele 19.00 şi 21.00, și va fi transmis în direct, pe Radio România Cultural dar şi on line, pe www.radiocultura.ro. Invitații moderatoarei Corina Negrea sunt Excelenţa sa, Füzes Oszkár, ambasadorul extraordinar şi plenipotentiar al Republicii Ungare la Bucureşti și specialişti români implicaţi în cele două proiecte.

"Going for Green: Britain's 2010 Dream" – proiecție de Ziua Europei
Biblioteca British Council din București se va transforma, astăzi, de la ora 16,00, în sala de proiectie pentru documentarul "Going for Green: Britain's 2010 Dream". Filmul spune povestea Parcului Olimpic din Londra, construit pe principii de protejare a mediului si de conservare a resurselor, prin tehnologii de ultima ora, care, combinate cu inovatia si creativitatea constructorilor britanici, au ca rezultat un parc olimpic de ultima generatie. În perioada februarie-martie 2011 Ambasada Marii Britanii a organizat o competitie constand in solutii de regenerare urbana pentru zona dedicata publicului din cadrul Stadionului National Lia Manoliu din Bucuresti, pornind tocmai de la principiile "verzi" ale constructiei Parcului Olimpic londonez. Proiectele castigatorilor Urban ID vor fi expuse, astăzi și mâine, în incinta British Council.

Bihor: Salonul Internaţional de Artă Fotografică va fi deschis de Ziua Europei
Cea de-a treia ediţie a Salonului internaţional de artă fotografică se va deschide, astăzi, la Oradea. Organizatorii au primit 2.336 de lucrări alb-negru şi color din 33 de ţări din Europa, dar şi de pe alte continente. Un juriu internaţional, prezidat de artistul fotograf Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, şi format din cei mai renumiţi creatori din Serbia, Ucraina şi Ungaria, a făcut selecția finală a lucrărilor. Acestea vor putea fi văzute, timp de o lună, la Galeria Euro Foto Art din Oradea, intrarea publicului fiind liberă.

Seară de jazz cu Cristian Soleanu şi formaţia Dumi Trio, pe 16 mai, în Capitală
Concertul de jazz "Twin Thoughts", care îi are ca protagonişti pe saxofonistul Cristian Soleanu şi formaţia Dumi Trio, va fi prezentat, pe 16 mai, de la ora 20.00, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Capitală, de Radio România Muzical. Concertul va fi difuzat pe 27 mai prin departamentul Euroradio al Uniunii Europene de Radio, dedicat muzicii clasice şi jazz-ului, cu un public potenţial de 17 milioane de ascultători pe zi. Programul va cuprinde piese aparţinând interpreţilor, într-un stil contemporan uşor de perceput de către publicul larg. Cristian Soleanu este considerat în prezent cel mai bun saxofonist de jazz rezident în România - membru al Big Band-ului Radio şi profesor de jazz la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Dumi Trio este o formaţie înfiinţată în urmă cu cinci ani, în prezent foarte activă pe scenele din Olanda şi cu o importantă contribuţie în concerte şi festivaluri din Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, Austria și Elveţia.

Gabriela Adameşteanu, între mari scriitori europeni, la Amsterdam
Scriitoarea Gabriela Adameşteanu va participa, pe data de 11 mai, la Noaptea Literaturii Europene, care se va desfășura la Biblioteca Publică din Amsterdam. La eveniment vor participa şase autori europeni din Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania şi Ungaria. ICR susţine prezenţa scriitoarei Gabriela Adameşteanu, considerată cea mai tradusă autoare din literatura română contemporană, aceasta urmând să participe la o masă rotundă moderată de Margot Dijkgraaf, un important critic literar olandez. Gabriela Adameşteanu este cunoscută cititorilor din afara granițelor datorită traducerilor apărute în Franţa, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria, Rusia, Estonia, Polonia și Olanda. Noaptea Literaturii Europene la Amsterdam se înscrie în seria manifestărilor literare care au loc simultan în mai multe capitale în ziua de 11 mai, pentru a pune în lumină valoroşi scriitori europeni.

Musicalul 'Scufiţa roşie' de Roman Vlad, o adaptare după povestea Fraţilor Grimm, va fi prezentat în premieră astăzi și mâine în Foaierul Alb al Operei Comice pentru Copii. Colaboratoare permanentă a Operei pentru Copii, actriţa Stela Popescu se va afla acum într-o nouă postură, aceea de regizor al musicalului 'Scufiţa Roşie'.
În perioada 31 mai - 6 iunie, trupa de artişti a Operei Comice pentru Copii, alături de invitata lor specială, actriţa Stela Popescu, şi de directorul-fondator Smaranda Oţeanu-Bunea, va efectua un turneu în SUA cu musicalul 'O noapte furtunoasă' de Roman Vlad, adaptare după Ion Luca Caragiale. Din echipa realizatorilor acestui spectacol face parte şi actorul Mircea Diaconu, în calitate de consultant al Proiectului 'Caragiale'. Spectacolul, care s-a jucat cu succes la Bucureşti toată luna aprilie, se va juca pe 2 iunie pe Broadway, la Townhall.

Expoziţia fotografică 'Vibrant Cyprus' a tinerei artiste românce Anca Suhan va fi organizată de Ambasada României la Nicosia de astăzi și până pe17 mai cu ocazia Zilei Europei. Expoziţia va fi vernisată astăzi, de către ministrul-purtător de cuvânt al Guvernului Republicii Cipru, Stephanos Stephanou, şi de şeful reprezentanţei Comisiei Europene în Cipru, Androulla Kaminara. Manifestarea de la Nicosia continuă proiectul lansat de Ambasada Română în 2008 sub titlul 'Dialog', menit să prezinte artiştii români care trăiesc în Cipru şi absolvenţii ciprioţi de universităţi româneşti.

Radio România Actualităţi a intrat competiţie, la secţiunea feature-documentar, la prestigiosul Festival Internaţional de Radio "Prix Marulic", cu producţia "Exerciţii de inspiraţie", realizată de jurnalista Sorina-Manuela Man. Pornind de la textul biblic al Genezei, autoarea identifică spaţii în care se menţine Triunghiul de aur definit de legătură dintre Respiraţie, ca act fundamental al vieţii, Suflarea divină - actul Creaţiei fiinţei umane şi Inspiraţie, darul nostru special de a ne făuri propriile noastre vieţi. Festivalul Internaţional de Radio "Prix Marulic" se desfăşoară la Hvar (Croaţia) până pe 13 mai. "Exerciţii de inspiraţie", realizată de Sorina Manuela Man, este inclusă şi în selecţia finală a International Feature Conference, competiţie organizată anul acesta la Hilversum, de European Broadcasting Union Feature Group, în perioada 15 - 19 mai.

O expoziţie în premieră a artiştilor români Victor Man şi Dan Perjovschi, cu desene, picturi, instalaţii şi fotografii, va fi prezentată la Kunsthalle, Lingen, Germania, până pe 19 iunie. "The Painting, The Drawings and Other Objects and Situations", semnată de cei doi artişti, este organizată de Asociaţia Kunsthalle Lingen şi Societatea Overbeck, cu sprijinul Institutului Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin. Dan Perjovschi desenează pe suprafeţe mari, direct pe pereţii expoziţiei, ceea ce Victor Man exprimă prin intermediul picturii, al obiectelor şi al instalaţiilor: transformarea unei ţări fost socialiste într-o democraţie capitalistă. Universul creat de Victor Man în spaţiul expoziţional de la Kunsthalle Lingen valorifică însă şi alte surse de inspiraţie, cu trimiteri clare la o lume a fanteziei, a unor stări interioare trăite profund, a unor frici ascunse. La Kunsthalle Lingen vor fi expuse lucrări din perioada 2008 - 2010, care analizează raportul încă nerezolvat dintre istorie şi amintire, reprezentare medială, distanţă şi nostalgia unui aşa zis adevăr. Totodată, Dan Perjovschi va arăta pentru prima dată în Germania, în cadrul acestei expoziţii, fotografii realizate în Beijing, pentru a completa desenele în care sunt ironizate atât situaţii absurde şi evenimente de actualitate, cât şi noţiuni universale, cel mai adesea plasate în antiteză: bine şi răul, estul şi vestul.

Violonistul şi şeful de ochestră leton Gidon Kremer a anunţat la sfârșitul săptămânii trecute că renunţă la conducerea Festivalului de muzică de cameră de la Lockenhaus, după 30 de ani de când dirijează această manifestare creată de el însuşi. Dedicat tinerilor interpreţi şi compozitori, precum şi copiilor-spectatori, Festivalul de muzică de cameră de la Lockenhaus a fost fondat de Gidon Kremer în 1981, cu sprijinul pastorului protestant local, Josef Herowitsch. Ediţia din 2011, care va începe în 7 iulie şi se va termina în 17 iulie, va fi deci dirijată pentru ultima oară de Gidon Kremer, care totuşi nu a exclus să se mai producă în cadrul acestui festival în viitor ca violonist sau şef de orchestră. În afară de Gidon Kremer şi formaţia sa de muzică de cameră Kremerata Baltica, pianistul austriac de origine rusă Oleg Maisenberg şi soprana austriacă de origine maghiară Ildiko Raimondi vor figura printre principalii artişti care vor concerta. Noul director al festivalului va fi desemnat în toamnă.

Extraordinarii violoniști Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya vor aduce în premieră simultan pe scena Sălii Radio două viori istorice: Stradivarius "Pachoud" din 1694 și Andrea Guarneri "Maria Theresia" din 1676. Membri ai prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, considerată cea mai valoroasă orchestră europeană a momentului, cei doi violoniști vor putea fi ascultați în premieră la București în Concertul pentru două viori şi orchestră de coarde de Sir Malcom Arnold, alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Gerd Schaller, vineri, 13 mai, la ora 19.00, la Sala Radio. De asemenea, în deschiderea serii veţi avea surpriza să îl auziți pe Valentin Gheorghiu în calitate de organist cu o compoziţie proprie, Coral şi fugă în stil clasic pentru orchestră şi orgă. Există creatori care au afinităţi atât de profunde cu spiritualitatea poporului lor, încât pentru conştiinţa întregii omeniri ei o reprezintă plenar şi indubitabil. Un astfel de simbol este Antonin Dvořák pentru sufletul poporului ceh. Prin Dvořák, cultura muzicală a ţării sale se impune în marele romantism la cele mai înalte cote. Simfonia a VIII-a de Antonin Dvořák va încheia concertul Orchestrei Naționale Radio sub bagheta lui Gerd Schaller.

Spectacolul "Moartea unui comis voiajor", în regia lui Tom Dugdale, va fi prezentat, în premieră, mâine, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, fiind cea de-a unsprezecea şi, în acelaşi timp, ultima premieră a acestei stagiuni. "Moartea unui comis voiajor" este cel de-al doilea spectacol în regia lui Tom Dugdale la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, după spectacolul "Jurnalul unui nebun", prezentat în octombrie anul 2010. Arthur Miller a devenit cunoscut în primul rând pentru operele "Moartea unui comis voiajor" şi "Vrăjitoarele din Salem". Protagonistul piesei, Willy Loman, comisarul îmbătrânit, la sfârşitul carierei sale este nevoit să se confrunte cu sine şi cu faptul că în ciuda auto-înşelăciunii sale nici el, nici copii săi nu au ajuns departe. Prezent şi trecut, realitate şi imaginaţie se interconectează: Willy Loman îşi ia adio de la lume. În spectacol vor juca András Hatházi , Emőke Kató, Ferenc Sinkó. Spectacolul va beneficia de supratitrare în limba română şi nu este recomandat persoanelor sub 15 ani. Spectacolul va avea loc mâine, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Mai multe lucrări vor fi interpretate, în primă audiţie mondială, la a doua ediţie a Festivalului de Muzică Barocă "La Stravaganza". Manifestarea va avea loc, între 17 şi 23 mai, la Cluj-Napoca. Unul dintre directorii Festivalului de Muzică Barocă "La Stravaganza", Maria Abrudan, a declarat că evenimentul doreşte să promoveze interpretarea autentică a muzicii baroce, cu procedee interpretative bazate pe studiul vechilor tratate şi cu instrumente de epocă sau cópii ale acestora. Prima ediţie a avut loc în 2009 şi s-a bucurat de succes, justificându-se reeditarea festivalului după doi ani. În cadrul evenimentului mai multe lucrări vor fi interpretate în primă audiţie mondială. Directorul Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca, Bernard Houliat, a declarat că instituția pe care o conduce organizează concertul "Ausonia" în premieră mondială, continuând astfel promovarea muzicii baroce.

Centrul pentru Studierea Politicilor şi Societăţii Europene, organizează anual, în preajma Zilei Europei, evenimentul EUROFEST. Tema festivalului din acest an este 'Mituri şi legende europene', în fiecare zi a manifestării urmând să fie prezentate diverse zone culturale tradiţionale din Europa. Pe 17 mai va avea loc un panel în care vor fi prezenţi specialişti central- şi est-europeni în mitologie şi tradiţii populare. Participant din România, cu sprijinul ICR Tel Aviv, este prof. dr. Adrian Poruciuc, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, cu prezentarea 'Romanian Folklore - Between Lions and Vampires'. Tot cu prilejul Zilei Europei, ICR Tel Aviv participă cu un stand propriu la Universitatea Ebraică din Ierusalim, în cadrul evenimentului EUROFEST. Vor fi prezentate activităţile cuturale ale institutului, vor avea loc discuţii cu studenţii şi se vor înregistra noi membri. În această perioadă se mai poate vizita la Universitatea din Beersheva expoziţia de artă contemporană cu titlul 'Eu sunt român: ruta Bucureşti - Tel Aviv'.

Muzeul Leopold din Viena va scoate la licitaţie un tablou al pictorului expresionist austriac Egon Schiele, 'Case cu rufe colorate', a cărui valoare este estimată la 30 milioane de euro. Lucrarea, pictată în 1914, va fi pusă în vânzare pe 22 iunie la casa de licitaţii Sotheby's din Londra. Sotheby's a vorbit despre 'una dintre cele mai importante opere ale lui Egon Schiele', estimând-o la 24-33 milioane de euro.

Muzeul vienez intenţionează să compenseze astfel achiziţionarea în 2010 a unei alte opere a artistului, portretul 'Wally', pentru care a plătit 15 milioane de euro, după o îndelungată bătălie judiciară cu Statele Unite, unde tabloul, spoliat de nazişti, a fost confiscat apoi în timpul unei expoziţii la New York. În 2006, un peisaj semnat de Egon Schiele a fost vândut la licitaţie pentru suma de 22,4 milioane de dolari. Directorul muzeului, Peter Weinhäupl, a numit 'dureroasă' despărţirea de 'Case cu rufe colorate', precizând că ea se face 'pentru o cauză importantă şi dreaptă'. Muzeul vienez mai deţine în colecţie încă opt tablouri cu peisaje urbane semnate de Schiele. Alături de Gustav Klimt şi Oscar Kokoschka, Egon Schiele este unul dintre principalii exponenţi ai expresionismului austriac în pictură.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX că instituţia pe care o reprezintă nu va susţine iniţiativa legislativă a lui Victor Socaciu privind obligativitatea de a dubla toate filmele străine în limba română. "Nici economic şi nici artistic nu găsesc un argument pentru această iniţiativă", a spus el, adăugând că România are o tradiţie în ceea ce priveşte subtitrarea filmelor. Mai mulţi actori, ca Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mircea Albulescu şi senatorul Mircea Diaconu, criticul de film Irina Margareta Nistor dar şi preşedintele-director general al Televiziunii Române, Alexandru Lăzescu, şi vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, au criticat această propunere legislativă. Deputatul PSD Victor Socaciu a depus, săptămâna trecută, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului care prevede obligativitatea dublării filmelor străine în limba română, în locul subtitrării folosite în prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului urmând să vegheze asupra respectării şi aplicării acestei prevederi. Victor Socaciu susţine în expunerea de motive că urmăreşte în special "protejarea identităţii naţionale". "Folosirea subtitrării introduce cuvinte noi, care ulterior vor fi asimilate de populaţie. Aceste cuvinte sunt apoi folosite din ce în ce mai des în limbaj şi ajung să fie considerate ca termeni obişnuiţi. Din această cauză, limba se deteriorează, acest aspect conducând la afectarea identităţii naţionale", spune deputatul PSD. Iniţiativa legislativă a fost depusă la Camera Deputaţilor, fiind solicitate avizul Consiliului Legislativ şi punctul de vedere al Guvernului.

12 lungmetraje care au primit aprecieri la cele mai importante festivaluri de profil din lume, precum acelea de la Cannes, Locarno, San Sebastian, Palm Springs, Berlin, vor intra în competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Competiţia este dedicată în mod tradiţional regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, iar în acest an este alcătuită din producţii recente, din ţări precum Islanda, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Argentina, Belgia, Uruguay, Israel, Rusia, India. Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, promite o selecţie echilibrată, eclectică: filme de gen (comedia "King's Road", două thriller-uri "No Return" şi "The Silence"), dar şi filme care sfidează orice clasificare ("A Useful Life" şi "The Untitled Kartik Krishnan Project"), filme realizate cu buget confortabil, dar şi filme regizate cu microbugete. România este prezentă şi în acest an în cadrul competiţiei oficiale TIFF, cu producţia "Principii de viaţă", al doilea film de lung metraj al regizorului Constantin Popescu (autorul "Portretul luptătorului la tinereţe"). Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc, în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

"Polanski, Polanski", o nouă piesă de Saviana Stănescu, va fi prezentată la soloNova Arts Festival din New York, urmând să ajungă şi în ţară la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, la Teatrul Odeon din Bucureşti şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF. Piesa Savianei Stănescu, scrisă pentru actorul de teatru Grant Neale, va fi prezentată în festivalul newyorkez cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York. Scriitura este uimitoare. Cu o remarcabilă şi captivantă interpretare a lui Grant Neal şi o regie adesea surprinzătoare de Tamilla Woodard. "Interpretarea lui Grant Neal este extraordinară în profunzimea şi corporalitatea ei", potrivit unei cronici pe nytheatre.com. Spectacolul îl prezintă pe Polanski care se luptă cu Polanski şi ceea ce se întâmplă cu un om strălucit, complex şi fabulos în defectele sale când este obligat să se confrunte cu propriile greşeli. Festivalul soloNova Arts, ajuns la cea de-a 8-a ediţie, va avea loc în perioada 11 - 28 mai şi este dedicat reprezentaţiilor solo din diverse domenii: muzică, teatru, dans şi multimedia.

Regizorul Jiří Menzel, deţinător al unui premiu Oscar, o legendă a cinematografiei cehe, va veni la Bucureşti pentru a-şi prezenta filmele în cadrul unei retrospective care îi este dedicată, organizată la cinema Studio din Capitală, săptămâna viitoare. Astfel, publicul bucureştean va avea ocazia să vadă şapte filme clasice marca Jiří Menzel, inclusiv lungmetrajul său de debut - "Moartea Domnului Baltazar" -, dar şi cel mai recent film al său "În slujba regelui Angliei". Jiří Menzel va fi prezent la majoritatea proiecţiilor, aşadar publicul va avea oportunitatea de a-l cunoaşte personal pe marele regizor. Retrospectiva va debuta pe 16 mai, la ora 20.00, cu proiecţia filmului "Amintiri". Biletul pentru o proiecţie, inclusiv pentru seara deschiderii oficiale, va costa 8 lei. Abonamentele pentru patru proiecţii vor costa 24 de lei şi se pot achiziţiona de la Cinema Studio. Evenimentul este organizat de Centrul Ceh din Bucureşti împreună cu Ambasada Cehiei din Capitală. În vârstă de 73 de ani, Jiří Menzel este regizor de film, teatru, actor şi scenarist. Filmele sale îmbină adesea sarcasmul cu o viziune umanistă asupra lumii. O parte din filmele sale sunt adaptări după opere ale unor scriitori cehi, precum Bohumil Hrabal şi Vladislav Vančura. A devenit celebru în 1967, când lungmetrajul său de debut, "Trenuri bine păzite", a fost recompensat cu un premiu Oscar.

Concertul de jazz "Twin Thoughts", ce-i are ca protagonişti pe saxofonistul Cristian Soleanu şi formaţia Dumi Trio, va fi prezentat pe 16 mai, de la ora 20.00, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Capitală. Recitalul va fi difuzat pe 27 mai prin departamentul Euroradio al Uniunii Europene de Radio, dedicat muzicii clasice şi jazz-ului, cu un public potenţial de 17 milioane de ascultători pe zi. Programul va cuprinde piese aparţinând interpreţilor, într-un stil jazzistic contemporan uşor de perceput de către publicul larg. Evenimentul reprezintă un punct de reper pentru iubitorii genului, atât datorită calităţii interpreţilor, cât şi datorită contextului special pentru care este realizat - Stagiunea Euroradio de Jazz desfăşurată de Uniunea Europeană de Radio. Seara va fi prezentată de Daniela Nicolae, realizatoarea emisiunii "Colecţia de jazz" de la Radio România Muzical, ea însăşi pianistă de jazz şi unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti specializaţi în acest gen.

Spectacolul "Richard III" al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca va fi jucat, luna aceasta, în mai multe oraşe din Coreea de Sud, în cadrul unui turneu al instituţiei teatrale. Piesa va fi prezentată, în 21 şi 22 mai, la Daejeon, iar în 26 şi 27 mai, în Seoul. La Daejeon, spectacolul va fi jucat la Centrul de Cultură şi Artă, care funcţionează de opt ani şi a găzduit evenimente de talie internaţională, precum concertul Filarmonicii din New York. În Seoul, spectacolul va avea loc la Centrul LG Arts, în cadrul stagiunii CoMPASS 11, o stagiune de muzică şi artele spectacolului contemporan organizată între 13 martie şi 27 noiembrie. Repertoriul include atât muzică clasică, jazz şi world music, cât şi teatru şi producţii de dans. În acest an, alături de spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, se vor prezenta artişti precum Gilberto Gil, Carolyn Carlson, Baletul Naţional Spaniol, Il Gardellino, Compania Akram Khan.

Editura Casa Radio a lansat cea de-a doua ediţie, revăzută şi adăugită, a cărţii audio intitulate "Poeţii", în anul UNESCO Lucian Blaga, ce marchează cinci decenii de la moartea marelui scriitor. Apărut în "Biblioteca de poezie românească", seria "Colecţionarul de voci", albumul (CD + text ilustrat) restituie singurele înregistrări pe bandă magnetică realizate de Lucian Blaga în 1954 şi 1960, păstrate în Arhivele Radio România din Cluj şi Bucureşti. Fragmente sonore de o valoare inestimabilă prin calitatea şi raritatea lor sunt reproduse, transcrise şi adnotate în acest CD ce reuneşte, alături de 12 traduceri din lirica universală (de la antichitatea egipteană la Ady Endre), 49 de poeme pe care autorul le-a ales, rostit şi înregistrat la microfonul radioului. Actuala ediţie reproduce, în exclusivitate, Addenda, o înregistrare radio inedită, prilejuită de "Seara comemorativă Lucian Blaga", desfăşurată pe 29 mai 1965 la sediul Uniunii Scriitorilor.

Peste 10.000 de bilete pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu au fost puse în vânzare de organizatorii manifestării. Evenimentul va avea loc în perioada 27 mai - 5 iunie. Festivalul va include sute de evenimente, prezentate în săli de teatru şi spaţii neconvenţionale din Sibiu şi împrejurimi. Evenimentul se va desfășura sub genericul "Comunităţi". Preţul unui bilet variază între 10 şi 40 de lei, în funcţie de eveniment şi de locul în sală. Tichetele pot fi achiziţionate online, la bilete.sibfest.ro, sau direct de la Agenţia Teatrală din Sibiu, de luni până vineri, între orele 11.00 şi 18.00, iar sâmbăta între orele 11.00 şi 15.00. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important eveniment de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi dimensiune din lume. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.

Grupul editorial suedez Bonnier înfiinţează o nouă editură, 2244, specializată în literaturile din zona Mării Negre, în principal literatura română. Instituția va publica 8-10 volume pe an, primele două titluri româneşti din oferta editorială fiind "Întoarcerea huliganului", de Norman Manea, şi "Viaţa începe vineri", de Ioana Pârvulescu.Unul dintre iniţiatorii editurii 2244 este Institutul Cultural Român de la Stockholm, a cărui colaborare cu grupul editorial Bonnier, începută cu câţiva ani în urmă, va continua şi pe viitor. Editura îşi propune să fie o contrapondere la influxul de literatură anglosaxonă: "Manhattan-ul a fost deja cucerit, există însă şi alte lumi care aşteaptă să fie descoperite", a declarat editorul Ingemar Nilsson. "Literaturile din jurul Mării Negre sunt prea puţin cunoscute în Suedia, lucru pe care ne propunem să-l schimbăm. A porni această editură e ca şi cum ai rupe un stăvilar", a mai spus aceasta.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!