DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
22.50 - 23.00
Poezie romaneasca • I.L.Caragiale. Realizator Emil Buruiană

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.00 - 23.50
Arhive pop-rock • Realizator Cristian Marica

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.50 - 24.00
Poezie universala • Din Omilia metrică 'Despre dragoste'. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

5 mai 2011

"Paganini – inger sau demon?" - A patra editie a turneului Stradivarius
Violonistul Alexandru Tomescu începe, astăzi, la Iași, a patra ediție a turneului Stradivarius. Evenimentul care va avea loc până pe 29 mai se va desfășura în 14 orașe din țară, în care artistul propune publicului un spectacol nemaiauzit si nemaivazut: cele 24 de capriciii de Paganini, insotite de proiectii video. Orasele strabatute in cadrul Turneului Stradivarius sunt Iaşi, Oneşti, Focşani, Bacău, Piteşti, Craiova, Timişoara, Bucureşti, Cluj- Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu Mureş şi Baia Mare. Turneul Stradivarius ajunge la maturitate anul acesta, venind cu o propunere pe cat de indrazneata, pe atat de tentanta: Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificila colectie de lucrari muzicale scrise vreodata pentru vioara, concomitent cu dinamizarea intregului specatcol muzical printr-o serie de proiectii video, realizate pe un ecran de mari dimensiuni, la standarde de calitate foarte rar vazute in Romania. Spectatorii vor fi invitati la o calatorie initiatica in care se vor apropia de Paganini si muzica sa intr-un mod cu totul neasteptat, participand la o experienta care le va atinge toate simturile. TVR si Radio Romania vor prelua concertul din Bucuresti, de la Sala Radio, de pe data de 19 mai.

Filmul lui Radu Gabrea, 'Mănuşi roşii' - premiera în cinematografe
Lungmetrajul 'Mănuşi roşii', în regia lui Radu Gabrea, va fi prezentat, în premieră, astăzi, la Cinematograful Patria din Bucureşti. Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner şi prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas, Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de 'Securitatea română' în anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria. Filmul îi are în distribuţie pe Alexandru Mihăescu, Andi Vasluianu, Udo Schenk, Marcel Iureş, Mircea Rusu, Dan Aştilean, Ion Grosu, Victoria Cociaş şi Ioana Iacob. După lansarea de la București, pelicula va rula în cinematografele din mai multe orașe ale țării.

Lucrări de Tonitza şi Petraşcu, vedetele licitaţiilor de artă din această săptămână
Tablourile 'La lumina lămpii', de Nicolae Tonitza, şi 'Noapte la Veneţia', de Gheorghe Petraşcu, sunt cele mai bine cotate la licitaţiile care au loc săptămâna aceasta, cele două lucrări fiind scoase la vânzare de GoldArt la preţuri estimative care ating 60.000 de euro. Ieri, Casa de licitaţii Araart a adus în atenţia colecţionarilor de artă 84 de loturi, cele mai importante tablouri fiind două lucrări semnate de Hans Mattis Teutsch - 'Flori de suflet I' şi 'Flori de suflet II. Ziua de astăzi este dedicată sesiunii GoldArt, unde vedete sunt lucrările 'La lumina lămpii', de Nicolae Tonitza, care este estimată la 55.000-60.000 de euro şi 'Noapte la Veneţia', de Gheorghe Petraşcu, care poate ajunge la 47.000 de euro. Sesiunea GoldArt are loc la noul sediu al casei din Dorobanţi. Săptămâna este încheiată de licitaţia Monavissa, care cuprinde 105 loturi, cap de afiş fiind 'La marginea lanului', de Camil Ressu, un tablou estimat la 83.000 de lei.

Lansare de carte - Întâlnire în Paradis, de Ernesto Pinto-Bazurco Rittler
Editura Humanitas Fiction vă invită publicul, astăzi, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti, la lansarea romanului Întâlnire în Paradis, de Ernesto Pinto-Bazurco Rittler. La eveniment vor fi prezenți, în calitate de invitați, Emil Constantinescu, Juan Carlos Vidal García şi Denisa Comănescu, iar lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe. La graniţa dintre scrierea autobiografică şi ficţiune, romanul Întâlnire în Paradis reuneşte mărturiile cutremurătoare ale unor personaje implicate în istoria tumultuoasă a ţărilor aflate sub dictatură în ultimele decenii ale secolului XX.

Lecție despre Enescu, la Torino
La sediul Auditorium RAI din Torino, va avea loc, astăzi, o lecţie deschisă despre viaţa şi opera lui George Enescu, lecție susţinută de Laura Manolache, directorul Muzeului Naţional "George Enescu", şi de Alexandra Şolea, reprezentantul Festivalului Internaţional cu același nume. Cu această ocazie, Ioana Croitoru, lector univ. dr. la catedra de vioară a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine prelegerea cu tema "Ecouri paganiniene in creaţia lui George Enescu", în care vor fi abordate cele trei capricii scrise de Niccolò Paganini pentru care George Enescu a compus acompaniamentul de pian. Manifestarea face parte din turneul "George Enescu în Italia", organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Lecţia deschisă are ca scop prezentarea şi promovarea vieţii şi operei celui mai mare muzician român, precum şi a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu.

Festivalul Filmului European 2011 începe, astăzi, în Capitală, cu un film polonez
Festivalul Filmului European va fi deschis oficial, astăzi, cu filmul polonez "Essential Killing", în regia lui Jerzy Skolimowski, la CinemaPro din Capitală. Pelicula a fost recompensată cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia din 2010 şi cu alte numeroase distincţii internaţionale. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentând 30 de ţări. Anul acesta, Cinemateca Română se alătură festivalului şi va completa contribuţia partenerilor tradiţionali cu pelicule din bogata sa arhivă. Astfel, actuala ediţie a festivalului va putea oferi publicului, pe lângă cel mai recent film al lui Milos Forman, "Well paid walk", din 2010, un medalion cu câteva dintre cele mai relevante filme ale sale din arhiva Cinematecii. Republica Moldova participă pentru prima dată la festival, cu o selecţie de filme studenţeşti care va fi prezentată alături de câteva scurtmetraje ale studenţilor de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, în prezenţa tinerilor regizori. În cadrul festivalului va avea loc şi premiera filmului românesc "Metrobranding", un documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, produs de Mandragora şi care va intra ulterior in cinematografe. Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme româneşti ale anului 2010, "Marţi, după Crăciun", premiat şi selecţionat în numeroase festivaluri.

Radu Muntean regizează un documentar despre deţinuţi pentru HBO România
Regizorul Radu Muntean a început filmările pentru un lungmetraj documentar care urmăreşte poveştile unor deţinuţi care şi-au găsit partenerii de viaţă în timpul executării pedepselor. Filmările pentru acest nou documentar original HBO, care va fi regizat de Radu Muntean împreună cu scenaristul Alex Baciu, se desfăşoară în principal în închisorile din Rahova, Tulcea, Giurgiu, Craiova, Poarta Albă şi Târgşor şi vor dura până în luna iulie. Premiera la HBO România va avea loc în decembrie anul acesta. Ultimul mare succes al lui Radu Muntean este filmul "Marţi, după Crăciun", care a rulat, anul trecut, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.

Se deschide primul teatru construit în ultimii 20 de ani - Teatrul Excelsior Bucureşti
Noul sediu al Teatrului Excelsior a fost inaugurat, ieri, în prezenţa directorului, maestrul Ion Lucian, şi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Evenimentul a fost urmat de premiera spectacolului 'Vrăjitorul din Oz', în sala care va purta numele lui Ion Lucian. Cu o capacitate de 181 de locuri, Teatrul pentru copii şi tineret Excelsior este primul construit în Bucureşti în ultimii 20 de ani. Instituția dispune de trei etaje, cu o suprafaţă utilă de aproximativ 600 mp. Teatrul pentru copii şi tineret Excelsior are înscrise în repertoriul său unele dintre cele mai valoroase opere ale dramaturgiei româneşti şi mondiale, crezul artistic fiind că tânărul public merită să i se ofere numai lucrări de referinţă. Considerat drept unul dintre centrele culturale reprezentative pentru Bucureştiul de după perioada comunistă, Teatrul Excelsior a luat naştere la 1 aprilie 1990.

Statutul social determină felul în care oamenii se comportă cu cei din jur - studiu
Creierul uman reacţionează diferit în funcţie de felul în care oamenii percep statutul social al celor din jur, arată un studiu publicat în revista Current Biology, informează bbc. Potrivit acestui studiu, realizat de savanţii de la National Institute of Mental Health din Statele Unite ale Americii, persoanele cu un înalt statut social prezintă o activitate cerebrală mult mai intensă atunci când discută cu persoane având un statut social echivalent. Autorii studiului susţin că oamenii adoptă un anumit comportament în funcţie de felul în care îi percep pe cei din jur. În opinia cercetătorilor, prima impresie este crucială în ceea ce priveşte felul în care oamenii reacţionează unii faţă de alţii. Studiile anterioare au scos în evidenţă faptul că şi maimuţele reacţionează în acelaşi fel, primatele adoptând un anumit comportament în funcţie de poziţia pe care o ocupă un anumit individ în ierarhia grupului din care face parte.

“Paganini – inger sau demon?” - A patra editie a turneului Stradivarius
Violonistul Alexandru Tomescu începe, astăzi, la Iași, a patra ediție a turneului Stradivarius. Evenimentul care va avea loc până pe 29 mai se va desfășura în 14 orașe din țară, în care artistul propune publicului un spectacol nemaiauzit si nemaivazut: cele 24 de capriciii de Paganini, insotite de proiectii video. Orasele strabatute in cadrul Turneului Stradivarius sunt Iaşi, Oneşti, Focşani, Bacău, Piteşti, Craiova, Timişoara, Bucureşti, Cluj- Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu Mureş şi Baia Mare. Turneul Stradivarius ajunge la maturitate anul acesta, venind cu o propunere pe cat de indrazneata, pe atat de tentanta: Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificila colectie de lucrari muzicale scrise vreodata pentru vioara, concomitent cu dinamizarea intregului specatcol muzical printr-o serie de proiectii video, realizate pe un ecran de mari dimensiuni, la standarde de calitate foarte rar vazute in Romania. Spectatorii vor fi invitati la o calatorie initiatica in care se vor apropia de Paganini si muzica sa intr-un mod cu totul neasteptat, participand la o experienta care le va atinge toate simturile. TVR si Radio Romania vor prelua concertul din Bucuresti, de la Sala Radio, de pe data de 19 mai.

„Rebecca” – premieră la Teatrul Național de Operetă din București
„Rebecca”, una dintre cele mai de succes productii semnate de echipa Sylvester Levay – Michael Kunze, laureati ai premiului Grammy si creatori ai celebrelor productii „Mozart!”, „Elisabeth” si „Marie Antoinette”, va avea premiera la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”, in datele de 7 si 8 mai, la ora 19.00, in regia lui Attila Béres. Realizat in colaborare cu Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, spectacolul are la baza povestea romanului omonim scris de Daphne du Maurier in 1938, care a facut-o pe autoarea engleza una dintre cele mai celebre scriitoare ale vremii. Ca si alte lucrari ale autoarei, precum „Jamaica Inn” sau „Birds”, „Rebecca” a fost adaptata pentru marele ecran de catre regizorul castigator al Premiului Oscar, Afred Hitchcock, devenind una dintre cele mai cunoscute productii ale acestuia. Musicalul a fost prezentat in premiera la Viena, la Raimund Theater, pe 28 septembrie 2006, in regia lui Francesca Zambello, si a devenit in scurt timp un succes international, jucandu-se cu casa inchisa pentru mai bine de trei ani consecutiv.

Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca se redeschide publicului cu proiecţia filmului "Ursul"
Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca se redeschide publicului, mâine, cu proiecţia de gală a filmului "Ursul", în regia lui Dan Chişu, peliculă a cărei coloană sonoră este semnată de Goran Bregović. Spectacolul va avea loc, de la ora 20.00, iar accesul se face doar pe bază de invitaţie. Regizorul Dan Chişu şi protagonista Magda Catone vor fi prezenţi la eveniment pentru a răspunde întrebărilor publicului. "Ursul" este un road-movie plasat în România anilor 90. Noul director al circului de stat încearcă să rezolve problemele financiare ale instituţiei prin vânzarea singurului urs - bătrân şi pe moarte - unui vânător german. Mânaţi de pasiunea pentru meserie şi de dragostea pentru urs, artiştii circului se împotrivesc directorului şi îl urmăresc pe acesta până în locul unde urma să aibă loc tranzacţia. Aventurile pline de neprevăzut prin care trec ursul, angajaţii circului şi toţi cei ce le ies în cale fac din "Ursul" o comedie spumoasă.

'Colocviile romanului românesc contemporan', la Alba Iulia
Nume de marcă ale literaturii române vor fi prezente, astăzi, la Alba Iulia, la o nouă ediţie a 'Colocviilor romanului românesc contemporan', manifestare culturală organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba. Tema din acest an a colocviilor, ajunse la cea de a IV-a ediţie, este 'Romanul românesc contemporan şi critica literară'. Deschiderea manifestării va avea loc în Aula Magna a Universităţii '1 Decembrie 1918', moment urmat de un pelerinaj la Lancrăm, la casa memorială şi la mormântul lui Lucian Blaga.

Expoziţie Victor Man – Dan Perjovschi la Kunsthalle Lingen
La Berlin va fi vernisată, mâine, expoziţia „The Painting, The Drawings and Other Objects and Situations“, semnată de doi dintre mai apreciaţi artişti români, Victor Man şi Dan Perjovschi. Expoziţia este organizată de Asociaţia Kunsthalle Lingen şi Societatea Overbeck, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin. Victor Man si Dan Perjovschi expun pentru prima dată împreună - două abordări artistice ale aceleiaşi tematici, a schimbărilor sociale şi politice apărute odată cu deschiderea graniţelor Europei de Est, şi implicit cu nevoia de adaptare la noua economie de piaţă. Dan Perjovschi desenează pe suprafeţe mari, direct pe pereţii expoziţiei ceea ce Victor Man exprimă prin intermediul picturii, al obiectelor şi al instalaţiilor: transformarea unei ţări fost socialiste într-o democraţie capitalistă.

Noaptea Muzeelor 2011 va avea loc pe 14 mai, cu participarea a peste 40 de instituţii din România
Noaptea Muzeelor va avea loc, anul acesta, pe 14 mai, peste 40 de instituţii din toată ţara deschizându-şi porţile vizitatorilor cu expoziţii şi evenimente speciale. Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şaptea ediţie. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc în anul 2011 evenimentul, în timp ce în România, peste patruzeci de muzee îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive. Toate detaliile legate de acest eveniment pot fi găsite pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro

Filmul lui Radu Gabrea, 'Mănuşi roşii' - premiera în cinematografe
Lungmetrajul 'Mănuşi roşii', în regia lui Radu Gabrea, va fi prezentat, în premieră, astăzi, la Cinematograful Patria din Bucureşti. Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner şi prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas, Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de 'Securitatea română' în anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria. Filmul îi are în distribuţie pe Alexandru Mihăescu, Andi Vasluianu, Udo Schenk, Marcel Iureş, Mircea Rusu, Dan Aştilean, Ion Grosu, Victoria Cociaş şi Ioana Iacob. După lansarea de la București, pelicula va rula în cinematografele din mai multe orașe ale țării.

Festivalul internaţional de foarte scurt metraj 'Tres Courts', prima dată la Sibiu
A 13-a ediţie a festivalului de foarte scurt metraj 'Tres Courts' va avea loc, în perioada 6-8 mai, în localităţi din Franţa şi România. La noi în țară, festivalul va fi prezent în premieră la Sibiu, cu proiecţii la Centrul Cultural Habitus, situat sub Biserica Catolică din centrul oraşului, unde intrarea va fi liberă. Unic în lume, acest festival promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu îl împiedică însă să fie un eveniment mondial inovator, care aduce în atenţia publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecând prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv şi Ramallah. Proiecţiile de la Sibiu se adresează tuturor vârstelor, incluzând şi filme pentru copii. Organizatorii evenimentului sunt Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca si Institutul European pentru Itinerarii Culturale.

Bihor: Lucian Blaga, comemorat la Oradea
Trupa 'Iosif Vulcan' a Teatrului de Stat Oradea şi cele mai importante instituţii culturale ale oraşului vor omagia memoria lui Lucian Blaga, la împlinirea a 50 de ani de la moarte, timp de patru zile, începând de mâine și până pe 9 mai, sub genericul 'Lucian Blaga - Pietre pentru templul nostru'. Programul manifestărilor cuprinde un simpozion 'Remember Lucian Blaga', susţinut de reprezentanţi ai Revistei Familia, şi o serie de trei recitaluri, în care îşi dau concursul artişti ai Teatrului de Stat Oradea, ai Filarmonicii şi ai Fundaţiei Rock Filarmonica. Toate spectacolele vor avea loc la Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret Arcadia, de la ora 19,30, intrarea fiind gratuită.

'Reţeta fericirii', colocviu, prezentare de carte, spectacol de teatru cu acompaniament muzical, la ICR Berlin
Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' din Berlin organizează, mâine, un program dedicat relaţiei dintre intelectuali şi putere în România anilor '60 şi readuce în atenţie procesele purtate de regimul comunist-stalinist, în urmă cu aproximativ 50 de ani, împotriva unui grup de intelectuali, printre care s-au numărat Constantin Noica şi Nicolae Steinhardt. Manifestarea include un colocviu cu titlul «Intelectualii în vremuri grele», la care sunt invitaţi Andrei Pleşu şi Toma Pavel, momentul fiind urmat de prezentarea cărţii lui George Ardeleanu 'N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii. O perspectivă monografică' şi de spectacolul de teatru 'Juliet' de András Visky. Colocviul «Intelectualii în vremuri grele» este dedicat sutelor de intelectuali, victime ale regimului stalinist din România şi va aborda teme legate de suspiciune, cenzură, tortură, deportare, trădare, dar punând accentul pe aspectele umane, pe speranţa şi pe sentimentul de dreptate, care nu au dispărut din sufletele victimelor în acele teribile momente.

„Pentru cine, cartea de ştiinţă?”
Radio România Cultural şi Dalles Revolution invită publicul, mâine, la o dezbatere cu titlul „Pentru cine, cartea de ştiinţă?”, eveniment care va avea loc în cadrul Târgului Kilipirim de la galeria Dalles din Bucureşti. Editori de carte de ştiinţă prezenţi la Kilipirim vor discuta despre piaţa de carte de ştiinţă din România, despre evoluţia şi dificultăţile acesteia dar şi despre nevoia de carte de ştiinţă. Dezbaterea, moderată de Corina Negrea, va fi transmisă pe Postul Radio România Cultural între orele 10 și 5 minute și 11,00, în cadrul emisiunii „Texte şi pretexte”, realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu.

Festivalul Filmului European 2011 începe, astăzi, în Capitală, cu un film polonez
Festivalul Filmului European va fi deschis oficial, astăzi, cu filmul polonez "Essential Killing", în regia lui Jerzy Skolimowski, la CinemaPro din Capitală. Pelicula a fost recompensată cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia din 2010 şi cu alte numeroase distincţii internaţionale. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentând 30 de ţări. Anul acesta, Cinemateca Română se alătură festivalului şi va completa contribuţia partenerilor tradiţionali cu pelicule din bogata sa arhivă. Astfel, actuala ediţie a festivalului va putea oferi publicului, pe lângă cel mai recent film al lui Milos Forman, "Well paid walk", din 2010, un medalion cu câteva dintre cele mai relevante filme ale sale din arhiva Cinematecii. Republica Moldova participă pentru prima dată la festival, cu o selecţie de filme studenţeşti care va fi prezentată alături de câteva scurtmetraje ale studenţilor de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, în prezenţa tinerilor regizori. În cadrul festivalului va avea loc şi premiera filmului românesc "Metrobranding", un documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, produs de Mandragora şi care va intra ulterior in cinematografe. Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme româneşti ale anului 2010, "Marţi, după Crăciun", premiat şi selecţionat în numeroase festivaluri.

Lansare de carte - Întâlnire în Paradis, de Ernesto Pinto-Bazurco Rittler
Editura Humanitas Fiction vă invită publicul, astăzi, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti, la lansarea romanului Întâlnire în Paradis, de Ernesto Pinto-Bazurco Rittler. La eveniment vor fi prezenți, în calitate de invitați, Emil Constantinescu, Juan Carlos Vidal García şi Denisa Comănescu, iar lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe. La graniţa dintre scrierea autobiografică şi ficţiune, romanul Întâlnire în Paradis reuneşte mărturiile cutremurătoare ale unor personaje implicate în istoria tumultuoasă a ţărilor aflate sub dictatură în ultimele decenii ale secolului XX.

Bihor: Salonul Internaţional de Artă Fotografică va fi deschis de Ziua Europei
Cea de-a treia ediţie a Salonului internaţional de artă fotografică se va deschide, la Oradea, pe 9 mai, de Ziua Europei. Organizatorii au primit 2.336 de lucrări alb-negru şi color din 33 de ţări din Europa, dar şi de pe alte continente. Un juriu internaţional, prezidat de artistul fotograf Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, şi format din cei mai renumiţi creatori din Serbia, Ucraina şi Ungaria, a făcut selecția finală a lucrărilor. Acestea vor putea fi văzute, timp de o lună, la Galeria Euro Foto Art din Oradea, intrarea publicului fiind liberă.

“Paganini – inger sau demon?” - A patra editie a turneului Stradivarius
La final, vă reamintim că violonistul Alexandru Tomescu începe, astăzi, la Iași, a patra ediție a turneului Stradivarius. Evenimentul care va avea loc până pe 29 mai se va desfășura în 14 orașe din țară, în care artistul propune publicului un spectacol nemaiauzit si nemaivazut: cele 24 de capriciii de Paganini, insotite de proiectii video. Orasele strabatute in cadrul Turneului Stradivarius sunt Iaşi, Oneşti, Focşani, Bacău, Piteşti, Craiova, Timişoara, Bucureşti, Cluj- Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu Mureş şi Baia Mare. Spectatorii vor fi invitati la o calatorie initiatica in care se vor apropia de Paganini si muzica sa intr-un mod cu totul neasteptat, participand la o experienta care le va atinge toate simturile. TVR si Radio Romania vor prelua concertul din Bucuresti, de la Sala Radio, de pe data de 19 mai.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!