DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.15 - 13.45
Revista TNR • Realizator: Domnica Ţundrea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

26 mai 2011

Filarmonica de stat din Oradea le va oferi astăzi melomanilor un concert cu muzică din filme celebre, sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki. Directorul Filarmonicii, Todor Albert, a declarat că instituţia a dorit să aducă în faţa publicului orădean un concert deosebit, mai atractiv şi agreabil, care să încânte, deopotrivă, cinefilii şi iubitorii muzicii clasice şi care să devină tradiţional, de acum încolo, în fiecare an, sub bagheta dirijorului nipon. Prezent de 16 ani în România ca dirijor permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, dirijorul Shinya Ozaki a afirmat că iubeşte românii şi publicul meloman din ţară, iar Oradea este un oraş încântător. Concertul va cuprinde melodii celebre din coloana sonoră a unor producţii cinematografice cunoscute precum: 'My Fair Lady', 'Pe aripile vântului', 'Piraţii din Caraibe', 'Războiul stelelor', 'Titanic', 'Memoriile unei gheişe', 'Apollo 13'.

Cea de-a 11-a conferinţă internaţională a Societăţii Internaţionale pentru Istorie Intelectuală se va desfăşura, începând de astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară. Manifestarea va reuni în jur de 100 de cercetători de la prestigioase instituţii academice europene şi americane, specializaţi în domenii precum istoria intelectuală antică şi medievală, istoria intelectuală a modernităţii timpurii şi a iluminismului, istoria socială, culturală şi politică, cultura materială, psihologie, psihanaliză, evoluţionism, neuroştiinte, fenomenologie, estetică, epistemologie. Potrivit organizatorilor, ediţia de la Bucureşti a conferinţei, cu tema 'Passionate Minds: Knowledge and the Emotions in Intellectual History', îşi propune să fie un forum de reflecţie, pornind de la felul în care sunt privite, în diverse discipline, interferenţele, separaţia şi chiar confruntarea dintre emoţii şi gândirea cognitivă.

Licitaţia "Primul Meu Tablou", dedicată Zilei Copilului, va avea loc pe 2 iunie, în Capitală. Evenimentul va cuprinde 36 de lucrări de pictură şi grafică ce ilustrează copilăria. Ziua Copilului aduce la Artmark un prilej de a sărbători copilăria, printr-o licitaţie dedicată acestei tematici, urmărită în opera unora dintre cei mai importanţi artişti români, din secolul al XIX-lea până în prezent. Lucrări de grafică şi pictură fermecătoare, realizate de artişti consacraţi, precum şi tineri contemporani, ce vorbesc despre misterul primei perioade a vieţii, sunt propuse ca prime piese de valoare ale unei colecţii de artă. Vedeta acestei licitaţii este opera "Fiul pădurarului" de Nicolae Tonitza, un portret, realizat de cel cunoscut drept cel mai însemnat şi mai sensibil pictor al copiilor. Pictura a participat la expoziţia retrospectivă a maestrului din 1979 şi este menţionată în catalog ca aparţinând colecţiei ministrului de atunci, Alexandru Bîrlădeanu. O variantă a lucrării se află în Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad, oraşul natal al artistului.

Un concert vocal-simfonic va fi susţinut, duminică, în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, de Orchestra Simfonică şi de Corul Filarmonicii de Stat "Transilvania", sub bagheta dirijorului Radu Popa, alături de solistul Cosmin Bălean. Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor municipiului Cluj-Napoca.
Astfel, Filarmonica de Stat "Transilvania" prezintă un program cu lucrări din creaţia compozitorilor Bizet, Haciaturian, Piazzola, Anderssohn, Brahms, Negrea, Strauss, Beethoven, Händel şi Haydn. Protagoniştii concertului vocal-simfonic sunt dirijorul Radu Popa şi solistul Cosmin Bălean, alături de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii "Transilvania".

Anul şcolar 2011-20012 va avea mai puţine vacanţe, dispărând aceea dintre semestre, în schimb vacanţa de iarnă va avea trei săptămâni în loc de două, iar cea de primăvară două în loc de una. Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. El a adăugat că anul şcolar 2011 - 2012 are un număr egal de zile ca şi anul şcolar în curs. Decizia privind modificarea structurii anului şcolar a fost luată împreună cu partenerii de dialog. Ministrul Educaţiei şi-a exprimat dorinţa ca această structură a anului şcolar să nu se modifice periodic dar a arătat că ar putea apărea unele ajustări pentru anul şcolar viitor.

Scriitorul, scenaristul şi publicistul Fănuş Neagu va fi înmormântat astăzi, la Cimitirul Bellu, în Parcul memorial al Academiei Române. Cortegiul funerar va pleca la ora 11,30 de la sediul Uniunii Scriitorilor din România, spre Cimitirul Bellu şi va fi depus în Capela mare, unde la ora 14,00 va fi oficiată slujba de înmormântare. Scenaristul, scriitorul şi publicistul Fănuş Neagu a murit marţi dimineaţă, la Spitalul Elias din Capitală, ca urmare a unei afecţiuni neoplazice metastazante, consumptive şi cu evoluţie îndelungată, după cum a anunţat unitatea sanitară. Fănuş Neagu avea 79 de ani. Moartea marelui scriitor a fost deplânsă de colegii de breaslă, de politicieni, de oameni din lumea sportului şi de academicieni.

Expoziţia de documente 'Istoria administraţiei locale la Cluj-Napoca (1919 - 1940)' va fi vernisată astăzi, în Sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca. Manifestarea este organizată de Arhivele Naţionale Cluj, cu ocazia Zilelor Municipiului, care se desfăşoară între 27 mai şi 3 iunie. Pe panouri vor fi expuse planuri ale clădirii Primăriei care au rămas în fază de proiect, imagini ale primarilor din perioada interbelică - Iulian Pop, Nicolae Drăganu, Sebastian Bornemisa şi Theodor Mihali -, imagini şi documente referitoare la vizita unor delegaţii străine la Primăria Cluj, printre care cea a premierului francez Louis Barthou. De asemenea, vor fi expuse cereri către Primăria Cluj înregistrate din partea cetăţenilor pe diverse probleme edilitare, culturale şi sportive, planuri de construcţie din perioada interbelică aprobate de primărie, imagini de la construcţia Catedralei Ortodoxe din Piaţa Avram Iancu şi de la construcţia Liceului 'Sfânta Terezia', actualul Colegiu 'George Coşbuc' sau colaje cu imagini cuprinzând funcţionari publici din serviciile Tehnic şi Financiar de la Primăria Cluj-Napoca. Expoziţia va fi prezentată de istoricii Ioan Drăgan, Paula Ivan şi Vasile Lechinţan.

159 de arheologi din România, din care 21 membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie sunt aşteptaţi de astăzi până duminică, la Muzeul Naţional Brukenthal, unde va avea loc Sesiunea Naţională de Rapoarte Arheologice. În această seară, de la ora 18.00, va avea loc deschiderea oficială a sesiunii, la Casa Albastră, în Sala Polivalentă, din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. Vineri şi sâmbătă, între orele 10.00-19.00, vor avea loc lucrările pe secţiuni, discutându-se despre arheologia preistorică, cea a epocii fierului, cea greco-romană şi cea a civilizaţiei medievale. Sâmbătă, de la ora 15.00 va fi organizată şi o masă rotundă pe tema 'Arheologia preventivă din România în contextul legislativ actual privind patrimoniul cultural'.

Filme din Portugalia, Norvegia şi Belgia vor fi prezentate în secţiunea Focus a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul se va desfăşura în perioada 3-12 iunie la Cluj-Napoca. Opt producţii de succes vor fi prezentate publicului clujean în secţiunea Focus Norvegia, între care "Cumplit de fericită" de Anne Sewitsky, "Acasă de Crăciun" de Bent Hamer, "Îngerul" de Margreth Olin şi "Max Manus" de Joachim Roenning şi Espen Sandberg.
În 4 iunie, tinerii clujeni sunt invitaţi, la Casa de Cultură a Studenţilor, la proiecţia filmului "Regele de pe Insula Diavolului" de Marius Holst, o producţie norvegiană proiectată în secţiunea "Tinereţe Irosită". La eveniment vor participa şi studenţi ai secţiei de limba şi literatura norvegiană de la Universitatea Babeș Bolyai.

Actorii Catherine Zeta-Jones şi Daniel Radcliffe se numără printre vedetele care au fost invitate să îl ajute pe Neil Patrick Harris să prezinte viitoarea ediţie a galei Tony Awards. Evenimentul va avea loc pe 12 iunie, la Beacon Theatre din New York. Decernate de American Theatre Wing şi de League of American Theatres and Producers, premiile Tony au fost create în 1947, în memoria Antoinettei Perry, preşedinta American Theatre Wing în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Din 1978, gala premiilor Tony este difuzată de postul de televiziune CBS şi se desfăşoară la Radio City Music Hall din New York.

60 de muzeografi, conservatori şi referenţi ai Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, din totalul celor 79, au adresat, ieri, o scrisoare deschisă ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, în care îi solicită 'sprijinul decisiv' pentru mutarea instituţiei într-o cladire reprezentativă din centrul municipiului Cluj-Napoca, cu atât mai mult cu cât oraşul candidează pentru a deveni Capitală Culturală Europeană, în 2020. Semnatarii scrisorii evidenţiază că Muzeul deţine cel mai important patrimoniu arheologic şi istoric din România, dar şi cea mai nepotrivită clădire în care este expus acesta, sediul instituţiei neavând necesara vizibilitate, respectiv o poziţionare urbană centrală care să îi confere rolul principal în prezentarea Transilvaniei ca zonă istorică a ţării şi a Europei. Specialiştii instituției spun că orice comparaţie cu instituţii similare din mari oraşe din Europa Centrală şi de Est “dezavantajează şi umileşte Muzeul”.

Michael York, unul dintre actorii englezi emblematici ai ultimei jumătăţi de veac, anunţat ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, nu va mai fi prezent la eveniment deoarece s-a îmbolnăvit. Michael York va primi premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. După Claudia Cardinale, Catherine Deneuve şi Franco Nero, Michael York urma să fie unul dintre oaspeţii de onoare ai Festivalului Internaţional de Film de la Cluj-Napoca. Roluri precum Brian Roberts din "Cabaret", D'Artagnan în "Cei Trei Muschetari", contele Andrenyi din "Crimă în Orient Express" l-au impus definitiv pe scena cinematografiei europene şi l-au făcut să fie îndrăgit de generaţii întregi de spectatori.

Lungmetrajul "Aurora" al regizorului Cristi Puiu şi a cărui premieră mondială a avut loc la Festivalul de Film de la Cannes, în mai 2010, fiind selectat în competiţia Un Certain Regard, va fi proiectat la Festivalul Filmului European de la Târgu Mureş, care începe astăzi. Festivalul va include proiecţia a zece filme europene, la Casa de Cultură "Mihai Eminescu" şi la Teatru 74. Ediţia de la Târgu Mureş a Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, va începe, astăzi, la ora 19.00, la Casa de Cultură "Mihai Eminescu". Târgu Mureşul încheie ediţia din acest an a Festivalului Filmului European, după proiecţii în Capitală, Braşov, Iaşi şi Timişoara.

'Istoria critică a literaturii române' de Nicolae Manolescu poate fi achiziţionată de la standul Editurii Paralela 45 din cadrul Salonului internaţional de carte 'Bookfest' la doar 100 de lei. Un best-seller la apariţia ei pe piaţă, în noiembrie 2008, când a generat, în scurt timp, tiraje de 3.000-5.000 de exemplare, epuizate rapid, celebra lucrare este vândută în librării cu 250 de lei. Aceasta cuprinde într-un singur volum de peste 1.500 de pagini istoria literaturii române de la origini şi până în prezent şi a stârnit vii dispute în viaţa literară românească, profesorului Manolescu reproşându-i-se absenţa din paginile cărţii a unor autori notabili.

Actori şi companii de teatru din 70 de ţări vor participa la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentul va avea loc începând de mâine până pe 5 iunie. În cadrul manifestării vor fi prezentate publicului peste 300 de evenimente culturale. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi deschis prin două reprezentaţii de excepţie: "Idiotul", după Dostoievski, al companiei Meno Fortas Nekrosius Theatre Company, şi "Transition" al companiei Aktion Theater Pan.Optikum. Spectacolul "Idiotul" este cea mai nouă producţie semnată de Nekroąius, care urmează să fi prezentată pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în prima zi a festivalului, începând cu ora 17.00. Regizorul lituanian a fost premiat, anul trecut, pentru acest spectacol în cadrul Galei "Golden Stage Cross" cu titlul de cel mai bun regizor. Piesa are o durată de cinci ore cu trei pauze de 15 minute fiecare. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din Europa.

Candidaţii care au fost eliminaţi la bacalaureatul din sesiunile precedente întrucât au fost prinşi copiind pot participa la examenul din 2011. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Oana Badea. Interdicţia de a participa la două sesiuni dacă elevii vor fi prinşi copiind la bacalaureat intră în vigoare din sesiunea 2011, ea fiind cuprinsă în metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul şcolar 2010-2011 şi nu se aplică retroactiv, a precizat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei. Un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru că a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost sporite, iar cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, ei fiind eliminaţi şi primind interdicţie de a participa la două sesiuni ulterioare.

Jacqueline Bisset, una dintre cele mai renumite şi apreciate figuri ale cinematografiei internaţionale, va fi omagiată la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, prin Premiul Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială. Actrița va participa la Gala de Închidere a celei de-a zecea ediţii a TIFF, unde va primi Premiul Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială. Născută pe 13 septembrie 1944, în Weybridge, Marea Britanie, Jacqueline Bisset are o carieră impresionantă, ce cuprinde peste 80 de apariţii în filme de cinema şi producţii TV. Star al marelui ecran încă din anii '60, Jacqueline Bisset s-a făcut remarcată rapid, reuşind să câştige aprecierea criticii şi a publicului deopotrivă, prin rolurile sale pline de forţă şi farmec.

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti vă aşteaptă duminică, în Parcul Cişmigiu, la manifestările dedicate Zilei Copilului, odată cu cei 10 ani pe care îi împlineşte acest eveniment de tradiţie. Maratonul surprizelor pentru copii se va desfăşura între orele 11.00 – 21.00. Personaje costumate, mimi, jongleuri, statui vii, clovni şi magicieni îi vor introduce pe cei mici într-o lume de poveste. Parcul, decorat cu baloane colorate şi panouri ilustrate cu imagini din basme va găzdui ateliere, jocuri şi concursuri. Copiii sunt invitaţi să construiască păpuşi, să devină maeştri Origami, să deseneze şi să modeleze împreună cu artiştii plastici; cei mai năzdrăvani pot participa la experimente distractive şi întreceri sportive. În chioşcul central, micuţii sunt aşteptaţi la face-painting şi la coafor. Portretişti şi caricaturişti le vor imortaliza figurile şi le vor oferi desenele în dar.

159 de arheologi din România, din care 21 membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie sunt aşteptaţi de astăzi până duminică, la Muzeul Naţional Brukenthal, unde va avea loc Sesiunea Naţională de Rapoarte Arheologice. În această seară, de la ora 18.00, va avea loc deschiderea oficială a sesiunii, la Casa Albastră, în Sala Polivalentă, din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. Vineri şi sâmbătă, între orele 10.00-19.00, vor avea loc lucrările pe secţiuni, discutându-se despre arheologia preistorică, cea a epocii fierului, cea greco-romană şi cea a civilizaţiei medievale. Sâmbătă, de la ora 15.00 va fi organizată şi o masă rotundă pe tema 'Arheologia preventivă din România în contextul legislativ actual privind patrimoniul cultural'.

Spectacolul "Aida", dedicat mezzo-sopranei Iulia Buciuceanu, va închide duminică, de la ora 18.30, stagiunea 2010/ 2011 a Operei Naţionale Bucureşti.
Evenimentul are loc la finalul a aproape nouă luni de activitate, în care ONB a oferit publicului o varietate de evenimente speciale de o înaltă calitate artistică, premiere de operă şi balet, invitaţi din ţară şi străinătate, spectacole aniversare sau omagiale, lansări de carte, expoziţii, ateliere pentru copii şi tineri. Duminică, publicul este invitat la ultima reprezentaţie a stagiunii, cu "Aida", de Giuseppe Verdi, care va fi dedicată uneia dintre marile mezzo-soprane care au marcat istoria Operei Naţionale Bucureşti - Iulia Buciuceanu. Aceasta şi-a început studiile muzicale la Conservatorul din Iaşi şi le-a continuat la cel din Bucureşti, cu maeştrii Jean Rânzescu şi Jean Bobescu. În anul II de studiu a fost remarcată pentru talentul său şi a debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolul Ondine din opera "Rusalka" de Antonin Dvorak, obţinând un extraordinar succes. Au urmat debuturile în roluri precum Polina din "Dama de pică", de Piotr Ilici Ceaikovski, Olga din "Evgheni Oneghin", de acelaşi compozitor, Maddalena din "Rigoletto", Meg Page din "Falstaff", Azucena din "Il Trovatore" - Giuseppe Verdi, Carmen din opera omonimă de Georges Bizet.

Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie, va fi sărbătorită la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în cadrul proiectului ecoTIFF. Organizatorii au pregătit o serie de filme şi acţiuni menite să îndrepte interesul publicului către protejarea mediului înconjurător. Astfel, în 5 iunie, va fi proiectat filmul "În eternitate / Into Eternity", regizat de Michael Madsen, unul dintre cele mai aşteptate documentare de la TIFF, care va putea fi vizionat de la ora 13.00, la cinema Victoria. Premiat cu trofeul Green Award la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, filmul prezintă soluţia pe care Finlanda s-a hotărât să o adopte pentru depozitarea deşeurilor radioactive, respectiv construirea unui sistem de hale şi tuneluri subterane numit "Onkalo". Experţii încearcă să găsească o soluţie pentru ca aceste deşeuri să nu devină o ameninţare la adresa omenirii. Proiecţia lungmetrajului va fi urmată de o sesiune de discuţii şi dezbateri referitoare la depozitarea în siguranţă a deşeurilor nucleare pornind de la soluţia aleasă de Finlanda. Alt film proiectat la ecoTIFF este "O sâmbătă obişnuită / Innocent Saturday", regizat de Aleksandr Mindadze. Filmul este un al titlu inclus în programul ecoTIFF din acest an, fiind selectat şi în competiţia oficială a festivalului.

În perioada 31 mai - 6 iunie, trupa de artişti a Operei Comice pentru Copii, alături de invitata lor specială, actriţa Stela Popescu, şi de directorul-fondator Smaranda Oţeanu-Bunea, va efectua un turneu în SUA cu musicalul 'O noapte furtunoasă' de Roman Vlad, adaptare după Ion Luca Caragiale. Din echipa realizatorilor acestui spectacol face parte şi actorul Mircea Diaconu, în calitate de consultant al Proiectului 'Caragiale'. Spectacolul, care s-a jucat cu succes la Bucureşti toată luna aprilie, se va juca pe 2 iunie pe Broadway, la Townhall.

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României la Paris, organizează între 6 şi 9 iunie 2011 festivalul de muzică barocă «Nuits Baroques au Palais de Béhague», cu participarea unor muzicieni de talie internaţională din România, Franţa şi alte ţări. Concertele vor avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague în fiecare seară. Beneficiile obţinute în urma concertului « Orient-Occident. Le Dialogue des Âmes », susţinut de către Jordi Savall şi Montserrat Figueras, vor fi donate restaurării Sălii Bizantine. ICR Paris continuă, cu acest festival, organizarea ciclului «Nopţi... la Palatul Béhague» care a debutat în septembrie 2010 cu «Nuits Classiques au Palais de Béhague». Aceste evenimente de anvergură au scopul de a pune în valoare Sala Bizantină a Palatului Béhague, monument istoric, proprietate a statului român.

Proiectele "Performing History" şi "Romanian Cultural Resolution" vor reprezenta România la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia. Evenimentul se va desfăşura între 4 iunie şi 27 noiembrie. Cele două proiecte au fost selectate în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, în ultima parte a anului trecut. În concurs au fost înscrişi 23 de participanți, cu un număr total de 24 de proiecte. Jurizarea proiectelor înscrise în concurs s-a desfăşurat în perioada 6-8 decembrie 2010. Astfel, la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă, România va prezenta proiectul "Performing History", care va fi expus la Veneţia în Pavilionul României din Giardini della Biennale, precum şi proiectul "Romanian Cultural Resolution", care va fi expus în Noua Galerie a Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Pianistul Lucian Ban, care în urmă cu mai mult de o decadă a părăsit România pentru o carieră în muzica de jazz la New York, revine la Bucureşti cu un proiect special, un recital de pian solo intitulat "American Landscapes", care va avea loc pe 1 iunie, la Teatrul Act. “American Landscapes” este un proiect pentru solo piano dezvoltat de-a lungul unei decade petrecute în America. După ce a abordat muzica românească populară pentru un proiect realizat împreună cu saxofonistul american Sam Newsome, "Suita de jazz româno-americană", după ce a semnat un complex proiect de reinterpretare a muzicii lui George Enescu pentru jazz, "Enesco Re-Imagined", Lucian Ban prezintă acum publicului din România o versiune personală a Americii, filtrată prin muzică, în proiectul "American Landscapes". Pianistul se inspiră pentru acest proiect din peisajul muzical larg al Americii, de la american songbook la blues şi cântece tradiţionale, de la avangarda clasică a lui Charles Ives la inovaţiile lui Duke Ellington, de la extraordinara muzică a marilor centre urbane, precum New York, Chicago şi New Orleans, la muzica populară din mijlocul Americii.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!