DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

25 mai 2011

Asociaţia Editorilor din România organizează, de astăzi și până duminică, în incinta Complexului expoziţional Romexpo din Capitală, cea de-a şasea ediţie a Salonului de carte Bookfest. Târgul este un proiect iniţiat, în anul 2006, de către Asociaţia Editorilor din România cu scopul de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a răspunde, în acelaşi timp, nevoii de informare a publicului iubitor de carte. Onorându-şi promisiunea de a crea o tradiţie prin invitarea unei ţări, după găzduirea - în 2010 - a Spaniei, ediţia din 2011 se va bucura de prezenţa Ungariei, de care România este legată prin vechi tradiţii de dialog cultural. Dorinţa organizatorului este să evidenţieze, la "Bookfest", bogata moştenire culturală a Ungariei și să încurajeze interesul cititorilor români pentru a o cunoaşte în mai mare profunzime.

Orchestrele şi Corurile Radio participă, şi anul acesta, la cel mai important festival dedicat muzicii contemporane. Sala Radio va găzdui, începând de astăzi și până vineri, trei dintre concertele incluse în Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, susţinute de Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi Orchestra Naţională Radio. Muzica nouă le dă întâlnire artiştilor şi publicului din nou în luna mai a anului 2011. Scenele bucureştene fac loc la sfârşitul lunii mai muzicii noi, artiştilor români dedicaţi fenomenului creator actual, artiştilor străini invitaţi care vin să-şi prezinte ideile, realizările, pe parcursul unei săptămâni ce sărbătoreşte muzica, arta, neliniştile sau liniştile creatoare, provocările intelectuale, împărtăşirea ideilor şi emoţiilor artistice. În această seară, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului George Balint, prezintă cele „4 Anotimpuri” în versiunea a „4 Poeţi / Compozitori”. Soliştii Ana Mirescu, Adriana Alexandru, Nicolae Lupu, Ores Pâslariu Ranghilof şi Corul Acoustic dau glas cuvintelor lui Nichita Stănescu, Sf. Efrem Sirul, George Bacovia şi Ion Stratan. Mâine, de la ora 19.00, Corul Academic Radio susţine concertul „Simfonişti în muzica corală românească”. Dirijor: Dan Mihai Goia. Ultimul concert din cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi de la Sala Radio este cel având în centru Orchestra Naţională Radio, cu participarea Corului Academic Radio, vineri, 27 mai, de la ora 19.00.

La Kunstverein Nürnberg are loc până pe 3 iulie expoziţia personală a Marietei Chirulescu, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român «Titu Maiorescu» din Berlin. Tânăra artistă, născută în România în 1974, dar emigrată în Germania la vârsta de 18 ani, este considerată a fi una dintre cele mai promiţătoare artiste contemporane române. Marieta Chirulescu şi-a dezvoltat încă din perioada studiului la Academia de Arte Plastice din Nürnberg un mod foarte personal de a lucra cu imaginea, exprimările artistice abordate fiind foarte variate, de la desen, pictură şi printmaking la colaje realizate mecanic sau digital. Lucrările din această nouă expoziţie sunt create special pentru spaţiul arhitectural din Kunstverein Nürnberg. În paralel, la Neues Museum vor fi expuse lucrări mai vechi ale Marietei Chirulescu, din colecţia Martin, care vor pune în valoare în special dorinţa artistei de a experimenta cu tehnici moderne de reproducere a imaginii.

Cea de-a 11-a conferinţă internaţională a Societăţii Internaţionale pentru Istorie Intelectuală se va desfăşura, în perioada 26-28 mai, la Biblioteca Centrală Universitară. Manifestarea va reuni în jur de 100 de cercetători de la prestigioase instituţii academice europene şi americane, specializaţi în domenii precum istoria intelectuală antică şi medievală, istoria intelectuală a modernităţii timpurii şi a iluminismului, istoria socială, culturală şi politică, cultura materială, psihologie, psihanaliză, evoluţionism, neuroştiinte, fenomenologie, estetică, epistemologie.
Potrivit organizatorilor, ediţia de la Bucureşti a conferinţei, cu tema 'Passionate Minds: Knowledge and the Emotions in Intellectual History', îşi propune să fie un forum de reflecţie, pornind de la felul în care sunt privite, în diverse discipline, interferenţele, separaţia şi chiar confruntarea dintre emoţii şi gândirea cognitivă.

Filmele "Doctorul Moarte", cu Al Pacino în rolul principal, şi "O relaţie specială", care prezintă relaţia dintre Tony Blair şi Bill Clinton, vor fi proiectate la "Ziua HBO", pe 9 iunie, organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. "You don't know Jack/ Doctorul Moarte" este un film biografic despre Jack Kevorkian, doctorul care a uimit lumea atacând frontal dezbaterea viaţă-moarte cu a sa "maşină a milei", fiind "autorul" primei sinucideri asistate. Laureatul cu Oscar Al Pacino joacă în filmul lui Barry Levinson rolul unui om care este obsedat de contestarea regulilor după care ne ghidăm şi care insistă cu încăpăţânare să încalce legea pentru a reuşi. "Special relationship/ O relaţie specială" povesteşte relaţia dintre fostul prim-ministru britanic Tony Blair şi Bill Clinton. Distribuţia filmului îi reuneşte pe Dennis Quaid, Michael Sheen şi Adam Godley. Intrarea este liberă la toate proiecţiile producţiilor originale HBO în cadrul TIFF.

Trupul neînsufleţit al scriitorului Fănuş Neagu va fi depus astăzi, în jurul orei 12.30, la sediul din Bucureşti al Uniunii Scriitorilor din România, pentru a primi ultimul omagiu al publicului. Înmormântarea va avea loc mâine, pe Aleea Academicienilor de la cimitirul Bellu din Capitală. Fănuş Neagu a murit în noaptea de luni spre marţi, la spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungi suferinţe. Scriitorul a fost internat mult timp la spitalul Elias din cauza unui cancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă. Născut pe 5 aprilie 1932, la Grădiştea de sus, judeţul Brăila, academicianul Fănuş Neagu a urmat cursurile Liceului Militar din Iaşi şi ale Şcolii Pedagogice "Costachi Negri" din Galaţi, ale Şcolii de Literatură "Mihai Eminescu", unde a fost coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, şi ale Facultăţii de Filologie din Bucureşti. Între anii 1993-1996, a fost directorul Teatrului Naţional "I. L. Caragiale". Împreună cu Eugen Simion, Marin Sorescu şi Valeriu Cristea au reluat apariţia revistei Literatorul. Înzestrat cu un talent cu totul de excepţie, autentic creator de limbă, Fănuş Neagu a fost distins cu premii ale Uniunii Scriitorilor în 1964, 1968, 1970 şi 1988. În anul 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi membru titular în anul 2001.

Gabriel Liiceanu îşi prezintă cartea "Itinerariile unei vieţi: Emil Cioran", la Humanitas, în cadrul Salonului de Carte Bookfest 2011, care se deschide, astăzi, la Romexpo în Capitală, şi se încheie duminică. Peste 1.000 de titluri la preţuri speciale, "de târg", îi aşteaptă la standul editurii Polirom pe vizitatorii ediţiei de anul acesta a Salonului de Carte Bookfest. Printre noutăţi se numără seria de autor "Gellu Naum", seria de autor "Marta Petreu", cărţi noi semnate de Dan Lungu - "În iad toate becurile sunt arse" -, Doina Ruşti - "Patru bărbaţi plus Aurelius" -, Tatiana Niculescu-Bran - "Nopţile Patriarhului". Una dintre prezenţele notabile ale ediţiei de anul acesta a Salonului de Carte Bookfest o constituie cea a istoricului polonez Adam Burakowski, un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est, care va lansa, cu sprijinul Institutului Polonez, volumul "Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor". Editura Cartea Românească va fi prezentă la Bookfest 2011 cu peste 100 de titluri şi le va oferi cititorilor o reducere de 20 %. Humanitas aduce la Bookfest, printre altele, un inedit volum semnat de Valentin Uritescu, "Aşa sunt eu, prost. Fragmente autobiografice". Acestuia i se adaugă "Cartea feţelor. Revoluţia Facebook în spaţiul social", de Alexandru-Brăduţ Ulmanu, dar şi "Tinereţe ciudată şi alte scrieri", de Dinu Pillat.

Licitaţia "Primul Meu Tablou", dedicată Zilei Copilului, va avea loc pe 2 iunie, în Capitală. Evenimentul va cuprinde 36 de lucrări de pictură şi grafică ce ilustrează copilăria. Ziua Copilului aduce la Artmark un prilej de a sărbători copilăria, printr-o licitaţie dedicată acestei tematici, urmărită în opera unora dintre cei mai importanţi artişti români, din secolul al XIX-lea până în prezent. Lucrări de grafică şi pictură fermecătoare, realizate de artişti consacraţi, precum şi tineri contemporani, ce vorbesc despre misterul primei perioade a vieţii, sunt propuse ca prime piese de valoare ale unei colecţii de artă. Vedeta acestei licitaţii este opera "Fiul pădurarului" de Nicolae Tonitza, un portret, realizat de cel cunoscut drept cel mai însemnat şi mai sensibil pictor al copiilor. Pictura a participat la expoziţia retrospectivă a maestrului din 1979 şi este menţionată în catalog ca aparţinând colecţiei ministrului de atunci, Alexandru Bîrlădeanu. O variantă a lucrării se află în Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad, oraşul natal al artistului.

Gary Shteyngart a fost recompensat cu Bollinger Everyman Wodehouse Prize pe 2011 pentru comedie, graţie romanului său intitulat "Super Sad True Love Story", devenind astfel primul scriitor american care primeşte această distincţie literară britanică. Volumul a fost descris de membrii juriului ca "o poveste distopică din viitorul apropiat, într-o Americă funcţională şi analfabetă". Aşa cum tradiţia acestui premiu insolit o cere, autorul va primi o ladă cu sticle de şampanie Bollinger, dar şi un porc din rasa Gloucestershire Old Spot, care va purta numele de "Super Sad True Love", după titlul romanului câştigător în 2011. Scriitorul american îşi va primi premiul pe 4 iunie, la Hay Literary Festival din Ţara Galilor.
Scriitorul Ian McEwan a fost recompensat cu Wodehouse Prize pe 2010 pentru romanul "Solar".

Filmul documentar Dancing Dreams a avut premiera aseară la Sala Atelier a Teatrului Național București. La eveniment au fost prezenți atât critici de film, cât și de dans care au vizionat pelicula ce redă ultimul interviu cu faimoasa coregrafă Pina Bausch. Dancing Dreams va rula începând de vineri, 27 mai la Cinema Studio si Glendale Studio urmând ca de pe 30 mai să poată fi vizionat și la Noul Cinematograf al Regizorului Român la MȚR. După ce la începutul lunii mai a avut premiera în Portugalia, Dancing Dreams se lansează vineri concomitent în Marea Britanie și România. Producția Dancing Dreams/Tanztraeume vorbește despre entuziasmul și dedicarea cu care 40 de elevi dintr-un oraș industrial din Germania repetă timp de aproape un an spectacolul de dans Kontakthof de Pina Bausch, sub îndrumarea dansatoarelor Josephine Ann Endicott și Bénédicte Billiet.

Un concert vocal-simfonic va fi susţinut, duminică, în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, de Orchestra Simfonică şi de Corul Filarmonicii de Stat "Transilvania", sub bagheta dirijorului Radu Popa, alături de solistul Cosmin Bălean.Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor municipiului Cluj-Napoca.
Astfel, Filarmonica de Stat "Transilvania" prezintă un program cu lucrări din creaţia compozitorilor Bizet, Haciaturian, Piazzola, Anderssohn, Brahms, Negrea, Strauss, Beethoven, Händel şi Haydn. Protagoniştii concertului vocal-simfonic sunt dirijorul Radu Popa şi solistul Cosmin Bălean, alături de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii "Transilvania".

TVR Cultural va transmite, începând de astăzi, zilnic, pentru iubitorii de carte, informaţii de la Salonul de carte Bookfest 2011 din Capitală, în cadrul ediţiilor speciale programate pentru perioada 25 - 29 mai. Telespectatorii vor putea urmări transmisii în direct de la Bookfest, dezbateri pe teme culturale şi invitaţi speciali.
"Jurnalul Cultural" va urmări acest eveniment prin trei ediţii speciale, de astăzi, până vineri, în intervalul 12.30 -13.00. Camelia Văcaru, Andra Gavril şi Marius Constantinescu îi vor avea ca invitaţi pe Geza Szocs, Kelemen Hunor, Grigore Arsene, Radu Paraschivescu şi Dan C.Mihăilescu. Programul dezbaterilor va cuprinde cinci ediţii, de miercuri, până duminică, şi va avea ca subiecte centrale "Literatura română - literatura maghiară", "Carte scrisă - audiobook", "Arta şi literatura", "Carte motivaţională", "Motive, scuze şi pretexte".

Anul şcolar 2011-20012 va avea mai puţine vacanţe, dispărând aceea dintre semestre, în schimb vacanţa de iarnă va avea trei săptămâni în loc de două, iar cea de primăvară două în loc de una. Anunțul a fost făcut ieri de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. El a adăugat că anul şcolar 2011 - 2012 are un număr egal de zile ca şi anul şcolar în curs. Decizia privind modificarea structurii anului şcolar a fost luată împreună cu partenerii de dialog. Ministrul Educaţiei şi-a exprimat dorinţa ca această structură a anului şcolar să nu se modifice periodic dar a arătat că ar putea apărea unele ajustări pentru anul şcolar viitor.

Un manuscris al scriitoarei Jane Austen, singurul rămas într-o colecţie privată până în zilele noastre, va fi scos la licitaţie pe 14 iulie, la Londra. Manuscrisul romanului "The Watsons" este estimat de casa Sotheby's la un preţ cuprins în intervalul 200.000-300.000 de lire sterline. Scris probabil în 1804, această schiţă plină de corecturi reprezintă cel mai vechi manuscris al unui roman scris de Jane Austen şi care a supravieţuit până în zilele noastre. Volumul "The Watson" descrie povestea de viaţă a unei familii ce este compusă din patru surori şi tatăl lor, un preot rămas văduv. Eroina principală este Emma, cea mai tânără dintre surori, care a fost crescută de o mătuşă bogată. Atunci când mătuşa ei se recăsătoreşte, Emma este obligată să revină în casa tatălui ei şi să îndure cruda "vânătoare" de soţi pentru două dintre surorile ei, trecute de vârsta de 20 de ani. Specialiştii britanici consideră că volumul este finalizat în proporţie de doar 25%, iar manuscrisul conţine 68 de pagini scrise de mână, grupate în 11 capitole, marcate de numeroase revizuiri şi completări, realizate de Jane Austen cu celebrul ei scris de mână mărunt, îngrijit şi extrem de precis.

România este anul acesta ţara invitată la Târgul de carte (Feria del Libro) de la Zaragoza. Evenimentul va aduna peste 250 de autori şi 42 de participanţi, cu peste 60 de manifestări. Institutul Cultural Român din Madrid a organizat mai multe evenimente în cadrul acestui Târg de carte. Astfel, duminică, 29 mai, în cadrul evenimentului vor avea loc prezentări de carte românească tradusă în spaniolă, în prezenţa scriitorilor Varujan Vosganian şi Petru Cimpoeşu, alături de traducătorii Joaquín Garrigós şi Juan Bolea. De asemenea, luni, 30 mai, la Librăria Cálamo din Zaragoza se va desfăşura o altă prezentare de carte, la care vor participa Varujan Vosganian, Joaquín Garrigós şi Leonardo Romero Tovar. Totodată, va avea loc şi o masă rotundă, în prezenţa conducerii ICR Madrid. Prezenţa României la Târgul de carte de la Zaragoza, ca ţară invitată, are loc în contextul festivalului Zaragoza Latina, la care Bucureştiul este oraşul invitat anul acesta.

Filarmonica de stat din Oradea le va oferi mâine melomanilor un concert cu muzică din filme celebre, sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki.
Directorul Filarmonicii, Todor Albert, a declarat că instituţia a dorit să aducă în faţa publicului orădean un concert deosebit, mai atractiv şi agreabil, care să încânte, deopotrivă, cinefilii şi iubitorii muzicii clasice şi care să devină tradiţional, de acum încolo, în fiecare an, sub bagheta dirijorului nipon. Prezent de 16 ani în România ca dirijor permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, dirijorul Shinya Ozaki a afirmat că iubeşte românii şi publicul meloman din ţară, iar Oradea este un oraş încântător. Concertul va cuprinde melodii celebre din coloana sonoră a unor producţii cinematografice cunoscute precum: 'My Fair Lady', 'Pe aripile vântului', 'Piraţii din Caraibe', 'Războiul stelelor', 'Titanic', 'Memoriile unei gheişe', 'Apollo 13'.

Directorul general al Companiei Das Werk, Wolf Bosse, va susţine duminică, 5 iunie, la Cinematograful 'Florin Piersic', în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania , o prezentare despre tehnicile de filmare în sistem 3D.
Wolf Bosse se va referi și la filmările din 2010, de la Wuppertal pentru filmul 'Pina', regizat de Wim Wenders, precum şi la anumite detalii ale post-producţiei digitale. Festivalul Internaţional de Film Transilvania, aflat la cea de-a zecea ediţie, se desfăşoară în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca. Pelicula 'Pina' va rula în cinematografele din toată țara din 9 septembrie, fiind distribuită în România de Parada Film.

Centrul Cultural 'Dunărea de Jos' Galaţi organizează cea de-a V-a ediţie a Concursului Naţional de Arte Vizuale 'Nicolae Mantu'. Competiția se adresează tuturor şcolilor de artă şi centrelor culturale din ţară şi are ca temă principală, 'Amintirile'. Manifestarea se desfăşoară pe două secţiuni - pictură şi grafică, pe simezele instituţiei gălăţene fiind prezentate aproximativ 70 de lucrări, de la şcoli de artă şi centre culturale din Constanţa, Cluj-Napoca, Ploieşti, Brăila, Botoşani, Focşani, Arad, Piteşti, Târgu Mureş şi Galaţi. Lucrările expuse în cadrul concursului sunt realizate în tehnici variate, fiind caracterizate prin diversitate.

Curtea Veche Publishing va lansa volumul „Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediția pentru bărbați” în prezența autorului Gary Chapman. Evenimentul va avea loc vineri, 27 mai, începând cu ora 18.00 la standul editurii Curtea Veche din cadrul Târgului de carte Bookfest. Bestseller internațional, volumul “Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediția pentru bărbați. Cum să-i arăți partenerei că ești implicat trup și suflet în relație” a fost tradus în aproape 40 de limbi și vândut în peste 2 milioane și jumătate de exemplare, după ce a ocupat numărul 1 în topul New York Times. Cartea este o versiune adăugită a celebrei cărți „Cele cinci limbaje ale iubirii”, scrisă de același autor. Volumul se adresează bărbaților căsătoriți sau implicați într-o relație și oferă sfaturi pertinente pentru rezolvarea problemelor de cuplu.

Cea de a şasea ediţie a Salonului internaţional de carte 'Bookfest' a debutat astăzi la complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti. Timp de cinci zile, într-o primitoare 'casă a cărţii', în pavilioanele Romexpo se vor reîntâlni scriitori, editori, personalităţi ale culturii româneşti şi internaţionale, jurnalişti şi prieteni de toate vârstele ai vedetei salonului - Cartea. După găzduirea cu succes - în 2010 - a Spaniei în calitate de invitat special, ediţia din 2011 se va bucura de prezenţa Ungariei, de care România este legată prin vechi tradiţii de dialog cultural, printr-o largă simbioză culturală, prin existenţa unei elite de traducători în cele două ţări. Vizitatorii vor avea intrare liberă la 'Bookfest', în fiecare dintre cele cinci zile, de la ora 10,00 la 22,00.

O nouă expoziţie permanentă de artefacte neolitice, greceşti, romane şi romano-bizantine va fi inaugurată, astăzi, la Muzeul de arheologie Callatis din Mangalia. Directorul muzeului, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a declarat că inaugurarea se face după ce, timp de câteva săptămâni, instituţia a fost închisă pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii şi modernizare. Potrivit primarului Mangaliei, Claudiu Tusac, ''pe lângă lucrările de reparaţii, expoziţia de bază a fost îmbogăţită cu noi obiecte din depozit, dar şi cu noi artefacte restaurate şi conservate de specialiştii instituţiei'', iar vizitatorii pot vedea expoziţia de artefacte într-o nouă prezentare. Directorul Muzeului Callatis a declarat că prin modernizarea expoziţiei autorităţile locale speră ca numărul vizitatorilor să crească, acesta fiind tot mai mic în ultimii ani.

Paul Negoescu şi Matei-Alexandru Mocanu se numără printre finaliştii Concursului Naţional de Scenarii HBO, ai cărui câştigători vor fi anunţaţi în cadrul galei Festivalului Internaţional de Film Transilvania, pe 11 iunie, la Cluj-Napoca. Pentru categoria scenariu de lungmetraj, finaliştii sunt: Coțovanu Roxana, cu scenariul "1 mai", Paul Negoescu, cu scenariul "365 de Revelioane", şi Paul Emil Cioran, cu scenariul "De-aici vă descurcaţi singuri". Finaliştii categoriei de scurtmetraj sunt: Ionuţ Vasile Gaga, cu scenariul "Penny", Marian Enache, cu scenariul "Burn Out", şi Alexandru Tocilescu, cu scenariul "Petrecerea de firmă".Pentru categoria scenariu de documentar, finaliştii sunt: Matei-Alexandru Mocanu, cu scenariul "O crimă banană", Ada Maria Ichim, cu scenariul "Hijacked! Bunicul meu şi primul avion de cursă deturnat din lume", şi Ozana Nicolau, cu scenariul "Prea devreme".

Liceenii din clasele a XII-a şi a XIII-a vor termina cursurile vineri în vederea susţinerii examenului de bacalaureat care va începe în 6 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Examenul va continua între 8 şi 10 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru candidaţii aparţinând minorităţilor naţionale, apoi între 13 şi 17 iunie cu evaluarea competenţelor digitale. Candidaţii pentru sesiunea august-septembrie se vor putea înscrie între 11 şi 15 iulie.

Judas Priest se întoarce în România într-un concert ce va avea loc pe 3 iulie, la Romexpo ce face parte din turneul "Epitaph", ultimul din cariera de peste 40 de ani a trupei. După spectacolul de la Bucureşti, trupa va cânta la Sofia, pe 8 iulie şi la Istanbul, pe 10 iulie. Turneul final al formaţiei începe pe 9 iunie, în Suedia şi continuă cu reprezentaţii la festivaluri din Peninsula Scandinavă, Anglia, Belgia şi Germania. Trupa Judas Priest a fost înfiinţată în anul 1969, în oraşul Birmingham, şi a lansat 16 albume de studio. Considerată una dintre cele mai bune trupe din lume din istoria genului heavy metal, Judas Priest a vândut peste 40 de milioane de discuri pe plan mondial. Formaţia a mai cântat la Bucureşti, în 2009, fiind cap de afiş la B'estfest Aftershock.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!