DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 mai 2011

Actori şi companii de teatru din 70 de ţări vor participa la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentul va avea loc în perioada 27 mai-5 iunie. În cadrul manifestării vor fi prezentate publicului peste 300 de evenimente culturale. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi deschis prin două reprezentaţii de excepţie: "Idiotul", după Dostoievski, al companiei Meno Fortas Nekrosius Theatre Company, şi "Transition" al companiei Aktion Theater Pan.Optikum. Spectacolul "Idiotul" este cea mai nouă producţie semnată de Nekroąius, care urmează să fie prezentată pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în prima zi a festivalului, începând cu ora 17.00. Regizorul lituanian a fost premiat, anul trecut, pentru acest spectacol în cadrul Galei "Golden Stage Cross" cu titlul de cel mai bun regizor. Piesa are o durată de cinci ore cu trei pauze de 15 minute fiecare. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din Europa.

Fanii ritmurilor electro, funk, breakbeat, drum'n'bass, dubstep vor putea să vadă la B'estfest Summer Camp trei dintre cele mai apreciate nume internaţionale ale genului. Caspa, Nero şi NAPT şi-au anunţat prezenţa la Dance Arena, lista cu DJ urmând a fi completată cu alte nume până la startul ediţiei din acest an a B'estfest.
Festivalul se va desfăşura în acest an, în perioada 1-3 iulie, la iarbă verde, pe islazul comunei Tunari, lângă lacul Pasărea. Supranumit un 'Guru al muzicii dubstep', Caspa, care va concerta în prima zi a evenimentului, este considerat unul dintre pionierii acestui gen muzical, sutele de remix-uri transformându-l într-unul dintre cei mai apreciaţi DJ la ora actuală. Până în prezent a lucrat cu artişti precum Depeche Mode, Deadmau5, Rusko sau Kid Sister, dar a avut şi apariţii pe scenele principale ale unor mari festivaluri internaţionale precum Glastonbury, Global Gathering sau Exit, unde a împărţit scena cu Lily Allen şi Arctic Monkeys.
Nero, invitatul celei de-a doua zile a B'estfest, este un duo de muzică electronică format din producătorii Daniel Stephens şi Joe Ray, renumit şi apreciat pe scenele de dubstep şi drum'n'bass din întreaga lume datorită fuziunii aparte a celor două stiluri din piesele şi mix-urile lor. Invitaţi în ultima zi a festivalului, Ashley Pope şi Tomek Naden, reuniţi sub numele de NAPT, sunt doi producători britanici care în ultimii ani au asaltat radio-urile internaţionale cu sound-ul lor. Stilul 'inventat' de cei doi - N-funk - combină sonorităţile electro cu muzica house, broken beat, drum'n'bass şi funk, piesele şi remixurile lor regăsindu-se frecvent în playlist-urile radiourilor din toată lumea.

Aurelia Mihai participă la Festivalul Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid din capitala Spaniei cu documentarul experimental 'City of Bucur'. Filmul va fi proiectat vineri, de la ora 12:30, la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Festivalul se desfăşoară în perioada 23-29 mai la Madrid, cu proiecţii în diverse locaţii, cum sunt Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Filmoteca spaniolă ori Sala mare a Ministerului Culturii.

Nomad Theatrical Co. din New York prezintă spectacolul "Polanski Polanski", de Saviana Stănescu, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti. Regia spectacolului "Polanski Polanski", în care joacă Grant Neale, este semnată de Tamilla Woodard. Grant Neale a jucat prima oară la 15 ani într-o piesă scrisă şi regizată de fratele său mai mare Randy. De atunci a jucat în mai mult de 200 de spectacole, filme şi opere. Este director artistic la Nomad Theatrical Company din 1994 şi joacă şi regizează pe scena teatrală new yorkeză din 1987. A făcut parte din trupele "Jean Cocteau Repertory" şi "Ridiculous Theatrical Co." şi a jucat pe scenele teatrelor "The Ohio Theater", "The Ontological Hysterica", "La Mama", "The Mint Theater". Compania Teatrală Nomad a luat fiinţă în 1994 la New York şi de atunci îşi desăvârşeşte misiunea artistică de a crea spectacole dominate de un vocabular fizic şi folosirea de elemente scenice care se metamorfozează în mâinile actorilor. Saviana Stănescu este un dramaturg de origine română, care trăieşte la New York. Piesele sale au fost prezentate de multe ori atât în mediul internaţional, cât şi în SUA.

Bob Dylan, lider incontestabil al muzicii folk americane din secolul al XX-lea, îşi sărbătoreşte astăzi cei 70 de ani şi nu se gândeşte încă să-şi pună în cui acordeonul şi chitara, care l-au însoţit în cele patru colţuri ale lumii, relatează Agenţia France Press. Pionier al cântecului angajat, el a concertat luna trecută pentru prima oară în Vietnam, în cadrul unui turneu mondial cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră. A fost un loc simbolic de concert pentru autorul piesei 'Blowin in the Wind', cântecul său pacifist, reluat ca un imn în anii 1960 de către adversarii intervenţiei americane în Vietnam. Mulţi artişti au fost influenţaţi de Bob Dylan. Printre ei, Elvis Presley, Beatles şi Jimi Hendrix. Bono, interpretul grupului U2, spune că Dylan a fost la începutul anilor 1960 mult înaintea timpului său, deschizând încă de atunci calea genurilor punk şi hip-hop.

Spectacolul "Aida", dedicat mezzo-sopranei Iulia Buciuceanu, va închide duminică, de la ora 18.30, stagiunea 2010/ 2011 a Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul are loc la finalul a aproape nouă luni de activitate, în care ONB a oferit publicului o varietate de evenimente speciale de o înaltă calitate artistică, premiere de operă şi balet, invitaţi din ţară şi străinătate, spectacole aniversare sau omagiale, lansări de carte, expoziţii, ateliere pentru copii şi tineri. Duminică, publicul este invitat la ultima reprezentaţie a stagiunii, cu "Aida", de Giuseppe Verdi, care va fi dedicată uneia dintre marile mezzo-soprane care au marcat istoria Operei Naţionale Bucureşti - Iulia Buciuceanu. Aceasta şi-a început studiile muzicale la Conservatorul din Iaşi şi le-a continuat la cel din Bucureşti, cu maeştrii Jean Rânzescu şi Jean Bobescu. În anul II de studiu a fost remarcată pentru talentul său şi a debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolul Ondine din opera "Rusalka" de Antonin Dvorak, obţinând un extraordinar succes. Au urmat debuturile în roluri precum Polina din "Dama de pică", de Piotr Ilici Ceaikovski, Olga din "Evgheni Oneghin", de acelaşi compozitor, Maddalena din "Rigoletto", Meg Page din "Falstaff", Azucena din "Il Trovatore" - Giuseppe Verdi, Carmen din opera omonimă de Georges Bizet.

Asociaţia Culturală Musikforum Europa Arad, în colaborare cu Asociaţia Culturală Pro Philharmonia Timişoara, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Arad îi invită pe melomanii arădeni la un eveniment cultural de excepţie: Concertul simfonic al Orchestrei Filarmonicii din Moscova
Concertul va avea loc în această seară, de la ora 19.30, în sala mare a Palatului Cultural Arad. Prestigiosul ansamblu simfonic format din peste 100 de instrumentişti va urca pe scena Palatului Cultural sub bagheta maestrului Yuri Botnari, cu un program ales exclusiv din creaţia compozitorilor ruşi Ceaikovski şi Rahmaninov. Evenimentul va reprezenta o nouă pagina memorabilă în viaţa culturală a oraşului, ducând mai departe tradiţia concertelelor unor iluştri muzicieni precum Brahms, Liszt, Johann Strauss, Richard Strauss, Bela Bartok sau Enescu, pe care Aradul i-a găzduit de-a lungul istoriei. Pentru a oferi tuturor iubitorilor muzicii bucuria acestui eveniment de excepţie, organizatorii au decis ca publicul să aibă acces liber în sala de concert.

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti vă aşteaptă duminică, în Parcul Cişmigiu, la manifestările dedicate Zilei Copilului, odată cu cei 10 ani pe care îi împlineşte acest eveniment de tradiţie. Maratonul surprizelor pentru copii se va desfăşura între orele 11.00 – 21.00. Personaje costumate, mimi, jongleuri, statui vii, clovni şi magicieni îi vor introduce pe cei mici într-o lume de poveste. Parcul, decorat cu baloane colorate şi panouri ilustrate cu imagini din basme va găzdui ateliere, jocuri şi concursuri. Copiii sunt invitaţi să construiască păpuşi, să devină maeştri Origami, să deseneze şi să modeleze împreună cu artiştii plastici; cei mai năzdrăvani pot participa la experimente distractive şi întreceri sportive. În chioşcul central, micuţii sunt aşteptaţi la face-painting şi la coafor. Portretişti şi caricaturişti le vor imortaliza figurile şi le vor oferi desenele în dar.

Rezultatele cercetărilor medicale ştiinţifice vor putea fi consultate prin intermediul unei platforme online, implementată de Institutul Naţional "Matei Balş" cu scopul de a centraliza toate aceste informaţii şi de a facilita colaborarea dintre institute, universităţi, studenţi şi cercetători. Baza Naţională de date de Cercetare va fi lansată, astăzi, de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş". Proiectul vizează atragerea cercetătorilor ştiinţifici şi a tuturor specialiştilor în domeniul medical pentru a publica direct pe platforma online rezultatele obţinute din activitatea de cercetare şi de a colabora între ei. Informaţiile postate vor fi protejate potrivit legii dreptului de proprietate intelectuală. De asemenea, în cadrul Bazei Naţionale de date de Cercetare vor fi disponibile module de e-learning adresate studenţilor în domeniul medical, astfel încât aceştia să poată beneficia de asistenţă metodologică din partea specialiştilor în domeniu.

Volumul bilingv 'Liana Alexandra: mărturii despre muzica ei - confessions about her music', semnat de soţul artistei, compozitorul Şerban Nichifor, va fi lansat astăzi, în sala de concerte 'George Enescu' a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Publicată la Editura Stephanus, lucrarea constituie o culegere de aprecieri semnate de mari personalităţi ale culturii române, europene şi internaţionale, precum Grigore Constantinescu, Alfred Hoffman, Viorel Cosma, Grete Tartler, Robert Voisey, Jacques Leduc, care evocă memoria şi contribuţiile regretatei compozitoare de renume mondial. Evenimentul va fi urmat de un concert 'in memoriam Liana Alexandra'.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, cere primăriei Cluj-Napoca să îndepărteze inscripţia cu citatul din Nicolae Iorga de pe soclul grupului statuar 'Matei Corvin' din Piaţa Libertăţii, pentru 'a nu se provoca artificial tensiuni' între comunitatea română şi cea maghiară. Grupul statuar 'Matei Corvin', o creaţie a sculptorului Fadrusz Janos, este un monument istoric de categorie A şi prin recenta restaurare s-a dorit readucerea sa la forma care a fost iniţial proiectată de artist.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, persoane rămase neidentificate au amplasat, în zona de protecţie a grupului statuar 'Matei Corvin' din Piaţa Libertăţii din Cluj-Napoca, o inscripţie care reproduce un citat din Nicolae Iorga, care fusese montat pe soclul respectivului grup statuar în perioada interbelică.

Cea de-a 11-a conferinţă internaţională a Societăţii Internaţionale pentru Istorie Intelectuală se va desfăşura, în perioada 26-28 mai, la Biblioteca Centrală Universitară. Manifestarea va reuni în jur de 100 de cercetători de la prestigioase instituţii academice europene şi americane, specializaţi în domenii precum istoria intelectuală antică şi medievală, istoria intelectuală a modernităţii timpurii şi a iluminismului, istoria socială, culturală şi politică, cultura materială, psihologie, psihanaliză, evoluţionism, neuroştiinte, fenomenologie, estetică, epistemologie.
Potrivit organizatorilor, ediţia de la Bucureşti a conferinţei, cu tema 'Passionate Minds: Knowledge and the Emotions in Intellectual History', îşi propune să fie un forum de reflecţie, pornind de la felul în care sunt privite, în diverse discipline, interferenţele, separaţia şi chiar confruntarea dintre emoţii şi gândirea cognitivă.

Iubitorii de muzică rock sunt aşteptaţi, în perioada 27 mai - 5 iunie, la şase concerte ce vor fi susţinute, în Piaţa Mare din centrul municipiului Sibiu, de trupele Holograf, Direcţia 5, Zdob şi Zdub, IRIS, Voltaj şi Vama. Spectacolele vor avea loc în cadrul celei de a 18-a ediţii a Festivalului Internațional de teatru, cel mai mare eveniment al artelor spectacolelor din România şi al treilea ca importanţă din Europa, după festivalurile de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Avignon (Franţa).
Intrarea la concerte va fi liberă. Prima zi de festival - vineri, 27 mai - va aduce şi primul concert rock, pe scena din Piaţa Mare urmând să urce Holograf. După recital, Piaţa Mare se va transforma într-o imensă scenă unde se va juca spectacolul ''TRANZIŢIE''. Sâmbătă, tot în Piaţa Mare, vor urca pe scenă membrii trupei Direcţia 5, iar duminică - Zdob şi Zdub. Pe 3 iunie, IRIS va concerta timp de o oră în Piaţa Mare, Voltaj - pe 4 iunie, iar în ultima zi a festivalului - trupa Vama.

Primul serial documentar privind prezentarea siturilor Natura2000 din România va avea premiera anul viitor, acesta fiind parte integrantă din campania naţională de conştientizare privind conservarea biodiversităţii ale cărei costuri depăşesc 14 milioane de lei. Serialul va fi structurat în şapte episoade info-documentare, fiecare a câte 52 de minute. Primul episod va introduce conceptul de biodiversitate, istoricul reţelei Natura 2000 în România şi va prezenta siturile din bioregiunea Pontica, în timp ce următoarele cinci episoade vor prezenta bioregiunile Continentală, Panonică, Stepică şi Alpină. Nu în cele din urmă, episodul cu numărul 7 va fi unul de sinteză în care va fi prezentată relaţia dintre dezvoltare durabilă şi biodiversitate. Noul serial documentar va cuprinde prezentarea generală a bioregiunilor, interviuri cu specialişti şi reprezentanţi ai comunităţilor locale, prezentarea habitatelor şi a speciilor sălbatice, importanţa, starea de conservare şi particularităţile siturilor, prezentarea unor activităţi economice care nu afectează calitatea siturilor. Regizorul serialului documentar este Jon Grig, iar scenarist Dan Mihai Vasiliu. Serialul va fi difuzat pe un post TV generalist în cursul anului 2012.

'Gâlceava lemnului cu piatra' este tema ultimei întâlniri din acest an a 'Conferinţelor de la Şosea', eveniment găzduit de Clubul Ţăranului, care-şi propune să răspundă la întrebarea 'dacă viaţa unui om poate fi la fel dacă acesta se naşte şi trăieşte în lemn sau trăieşte şi moare în piatră'. La această ediţie a evenimentului sunt invitaţi cercetătorul Ioana Popescu şi criticul literar Dan C. Mihăilescu.
MŢR- cunoscut pe vremuri ca Muzeul de la Şosea, a continuat în 2011 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Intitulate 'Conferinţele de la Şosea', aceste manifestări, organizate în fiecare lună la Clubul Ţăranului, se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste.

Filmul "Pina", primul lungmetraj 3D semnat Wim Wenders, va fi proiectat la TIFF 2011. Pelicula va fi prezentată la Cinema “Florin Piersic” din Cluj-Napoca. "Pina" este una din peliculele care au făcut senzaţie la ediţia 2011 a Festivalului de Film de la Berlin, unde a rulat în selecţia oficială, în afara competiţiei. Potrivit regizorului care a primit premiul pentru întreaga activitate oferit unei personalităţi din cinematografia europeană la TIFF 2010, “Pina” este un film pentru Pina Bausch, una dintre cele mai importante coregrafe ale ultimelor decenii şi prietenă bună a lui Wim Wenders. Pelicula va avea premiera în această toamnă în cinematografele din România fiind distribuită de Parada Film.

Pianistul Lucian Ban, care în urmă cu mai mult de o decadă a părăsit România pentru o carieră în muzica de jazz la New York, revine la Bucureşti cu un proiect special, un recital de pian solo intitulat "American Landscapes", care va avea loc pe 1 iunie, la Teatrul Act. “American Landscapes” este un proiect pentru solo piano dezvoltat de-a lungul unei decade petrecute în America. După ce a abordat muzica românească populară pentru un proiect realizat împreună cu saxofonistul american Sam Newsome, "Suita de jazz româno-americană", după ce a semnat un complex proiect de reinterpretare a muzicii lui George Enescu pentru jazz, "Enesco Re-Imagined", Lucian Ban prezintă acum publicului din România o versiune personală a Americii, filtrată prin muzică, în proiectul "American Landscapes". Pianistul se inspiră pentru acest proiect din peisajul muzical larg al Americii, de la american songbook la blues şi cântece tradiţionale, de la avangarda clasică a lui Charles Ives la inovaţiile lui Duke Ellington, de la extraordinara muzică a marilor centre urbane, precum New York, Chicago şi New Orleans, la muzica populară din mijlocul Americii.

Iubitorii de cultură sunt invitaţi, timp de patru zile, la un regal de artă în Bastionul Croitorilor din Cetatea de la Târgu Mureş, cu prilejul aniversării unui deceniu de activitate a Teatrului 'Scena' din municipiu. În fiecare din cele patru zile ale sărbătorii, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi au fost pregătite spectacole de teatru, expoziţii de pictură şi fotografie, târguri şi lansări de carte, concerte şi workshopuri. Teatrul 'Scena', dezvoltat ca un program al Fundaţiei Scena, conduse de actorul şi regizorul Liviu Pancu, a 'debutat' în anul 2001 cu piesa 'Romeo şi Julia', o piesă prin care se dorea o reconciliere între români şi maghiari după evenimentele din martie 1990. Au urmat nenumărate spectacole, printre care 'Fahrenheit 451', 'Hamlet', 'Cei trei muşchetari', 'Eu' sau 'Oedip Rege', piesa 'Zamolxe' înregistrând un adevărat succes virtual, fiind vizionată pe internet de peste 56.000 de utilizatori. În cadrul acestei sărbători are loc şi cea de a IX-a ediţie a Festivalului Televiziunilor Locale şi a Producătorilor Independenţi SIMFEST, cea de a IV-a ediţie a Festivalului Naţional 'UmorScena' şi Festivalul Lucian Blaga.

Sub forma unui preambul la toamna anului 2011, care va fi marcată în Spania de cultura românească, datorită statutului României de ţară invitată la cel mai mare târg de carte din această ţară, în perioada mai-iunie, Institutul Cultural Român din Madrid a pregătit trei săptămâni cu numeroase evenimente culturale româneşti. Cel mai mare dintre ele este Festivalul Zaragoza Latina. Bucarest en Zaragoza, care se va desfăşura timp de trei luni, având ca invitat principal oraşul Bucureşti. Cinci expoziţii cu artişti din România se vor deschide săptămâna aceasta în Zaragoza: două dintre ele aparţin Clubului Ilustratorilor (realizate de Suzana Suliman şi Andreeea Constantin), una reuneşte artişti consacraţi, o alta aparţine unor fotografi spanioli şi are ca subiect Bucureştiul, iar o alta, de performance şi street-art, va fi susţinută de Alexandru Ciubotariu - alias PisicaPătrată - şi poartă titlul Bucharest. Performance Live-Art. În deschiderea celor trei luni dedicate Bucureştiului în Zaragoza este organizat şi un concert, al trupei The Amsterdams, iar aici vor veni şi scriitorii Varujan Vosganian, aflat în turneu de promovare în Spania, precum şi Petru Cimpoeşu. De asemenea, în 10 iunie, tot la Zaragoza, va cânta Fanfara Shavale.

La Kunstverein Nürnberg are loc până pe 3 iulie expoziţia personală a Marietei Chirulescu, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român «Titu Maiorescu» din Berlin. Tânăra artistă, născută în România în 1974, dar emigrată în Germania la vârsta de 18 ani, este considerată a fi una dintre cele mai promiţătoare artiste contemporane române. Marieta Chirulescu şi-a dezvoltat încă din perioada studiului la Academia de Arte Plastice din Nürnberg un mod foarte personal de a lucra cu imaginea, exprimările artistice abordate fiind foarte variate, de la desen, pictură şi printmaking la colaje realizate mecanic sau digital. Lucrările din această nouă expoziţie sunt create special pentru spaţiul arhitectural din Kunstverein Nürnberg. În paralel, la Neues Museum vor fi expuse lucrări mai vechi ale Marietei Chirulescu, din colecţia Martin, care vor pune în valoare în special dorinţa artistei de a experimenta cu tehnici moderne de reproducere a imaginii.

Filmul "Gandu", în regia lui Kaushik Mukherjee, va fi proiectat la TIFF. Pelicula va fi prezentată într-o secţiune nouă a Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, intitulată Wasted Youth (Tinereţe irosită), alături de alte producţii despre viaţa de adolescent. "Gandu" spune povestea unui tânăr ale cărui frustrări şi probleme îl determină să caute refugiul într-o lume dominată de rap, pornografie şi droguri. Alte producții proiectate în secţiunea Wasted Youth sunt "King of Devil’s Island", regia Marius Holst, un film despre începutul secolului al XX-lea, în iarna norvegiană, "Suicide Room", povestea lui Dominik, un elev de liceu care a fost umilit de colegii săi de prea multe ori. Tot în cadrul secţiunii Wasted Youth va fi proiectat filmul "Tilva Ros", care a câştigat Trofeul Inima oraşului Sarajevo pentru Cel mai bun film. Ediţia din acest an a TIFF va avea loc între 3 şi 12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

În perioada 31 mai - 6 iunie, trupa de artişti a Operei Comice pentru Copii, alături de invitata lor specială, actriţa Stela Popescu, şi de directorul-fondator Smaranda Oţeanu-Bunea, va efectua un turneu în SUA cu musicalul 'O noapte furtunoasă' de Roman Vlad, adaptare după Ion Luca Caragiale. Din echipa realizatorilor acestui spectacol face parte şi actorul Mircea Diaconu, în calitate de consultant al Proiectului 'Caragiale'. Spectacolul, care s-a jucat cu succes la Bucureşti toată luna aprilie, se va juca pe 2 iunie pe Broadway, la Townhall.

Trupa 'The Manhattan Transfer', laureată a mai multor premii Grammy şi una dintre cele mai longevive prezenţe pe scena jazz-ului internaţional, va concerta pe 11 noiembrie la Bucureşti. Peste 25 de albume şi nu mai puţin de 12 premii Grammy sunt doar două dintre reperele unei cariere impresionante pe care 'The Manhattan Transfer' a construit-o în aproape patru decenii de muzică.Devenit unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale genului, trupa a reuşit să-şi construiască în timp un renume care pe scena jazz-ului a reprezentat întotdeauna garanţia unui spectacol fascinant, fiecare reprezentaţie live fiind o veritabilă demonstraţie de virtuozitate muzicală. Cel mai recent material al trupei, 'The Chick Coreea Songbook', este un tribut adus muzicianului american Chick Corea, el însuşi prezent pe una dintre piesele albumului, intitulată 'Free Samba'.

O versiune 3D a filmului "Titanic" va fi lansată pe marile ecrane anul viitor. "Titanic" a fost lansat în 1997 şi a avut un mare succes de public. Versiunea 3D a acestui lungmetraj va apărea pe marile ecrane pe 6 aprilie 2012, pentru a marca cei 100 de ani de la data la care celebrul pachebot şi-a început prima şi totodată ultima lui călătorie, pornind pe 10 aprilie 1912 din portul britanic Southampton. Lungmetrajul "Titanic", cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet în rolurile principale, a câştigat 11 premii Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor" (James Cameron). "Titanic" a vândut bilete în valoare de 1,8 miliarde de dolari pe plan mondial şi a deţinut timp de foarte mulţi ani recordul de încasări, fiind depăşit abia în 2010 de blockbusterul 3D "Avatar", regizat de acelaşi James Cameron, care a obţinut încasări totale de 2,7 miliarde de dolari.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!