DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

20 mai 2011

Lansare Bookcrossing, la Maratonul de poezie şi jazz
O nouă lansare Bookcrossing va avea loc, astăzi, la ora 22,00 şi 7 minute, în foyerul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Este vorba de antologia „Maratonul de Poezie şi Jazz”, ediţia a III-a, care va fi pusă în circulaţie, iubitorii Bookcrossing având şansa de a fi printre primii cititori ai acesteia. Lansarea va deschide cea de-a III-a ediţie a Maratonului de poezie şi jazz, eveniment transmis, în direct, timp de 7 ore non-stop, de Radio România Cultural. Pentru că noaptea de 20 spre 21 mai va fi una de sărbătoare a poeziei, în foyerul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, cunoscut deja ca o crossing zone, vor fi lansate cărţi ale celor mai îndrăgiţi poeţi contemporani, puse la dispoziţie de Editura Tracus Arte. Primele lansări Bookcrossing au avut loc la Târgul de carte Gaudeamus 2010, când au fost puse în circulaţie zeci de cărţi şi au fost deschise, cu sprijinul RATB şi Metrorex, primele zone de tranzit. Toate cărţile pot fi urmărite pe site-ul proiectului, www.bookcrossingrrc.radiocultura.ro. Cititorii Bookcrossing sunt invitaţi să comenteze pe site, atunci când găsesc sau lansează o carte, şi să spună părerile lor despre proiect.

Horváth József şi Dana Borşan în concert la Sala Radio
Armonii caleidoscopice, sonorităţi mistice şi efecte teatrale – aceasta este oferta Orchestrei Naţionale Radio pentru concertul de astăzi. Organizat la Sala Radio de la ora 19.00, programul include Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Dans Macabru de Franz Liszt, Uvertura Carnavalul Roman, op. 9 de Hector Berlioz şi Uvertura operei Tannhäuser de Richard Wagner. Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Dans Macabru de Franz Liszt vor beneficia de interpretarea cunoscutei pianiste Dana Borşan, sub bagheta dirijorală a lui Horváth József. De-a lungul carierei sale, Dana Borșan a susţinut peste 850 de concerte şi recitaluri în 17 ţări, propunând, de fiecare dată, programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist. Solistă concertistă a formaţiilor muzicale radio, Dana Borşan a realizat în anul 2006 un proiect deosebit - Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de CD-uri apărute la Editura Casa Radio. Horváth József este invitat ca dirijor oaspete al pricipalelor filarmonici din ţară, precum şi al Orchestrei de Cameră Radio sau al Operelor Naţionale din Bucureşti şi Timişoara.

Despre poezia de astăzi, la Cafeneaua Critică
Ediţia de săptămîna aceasta a Cafenelei Critice se va desfăşura, astăzi, în cadrul Tîrgului Naţional al Cărţii de Poezie, care are loc în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române. Tema dezbaterii este “Cărţi de poezie 2010-2011. Bilanţ de etapă”. Vor lua cuvântul, în calitate de invitaţi, poeţii Traian T. Coşovei, Ion Mureşan, Radu Vancu, Daniel D. Marin şi alţi autori de cărţi, precum şi poeta Magda Cârneci şi criticul Cosmin Ciotloş. Amfitrionul întâlnirii este Ion Bogdan Lefter. Ediţia a II-a a Tîrgului Naţional al Cărţii de Poezie se desfăşoară, până duminică, la Muzeul Naţional al Literaturii Române şi în alte locaţii complementare. Cafeneaua Critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 90, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria actuală a fost inaugurată în martie 2010, la Clubul Control din Capitală.

Saint Petersburg State Ballet on Ice revine la Bucureşti, cu spectacolul "Spărgătorul de nuci"
Trupa de dansatori pe gheaţă de la Saint Petersburg State Ballet on Ice revine la Bucureşti, anul viitor, pe 19 ianuarie, cu spectacolul "Spărgătorul de nuci", care va fi prezentat pe scena Sălii Palatului. Baletul "Spărgătorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovski, a mai fost prezentat la Bucureşti, pe 21 ianuarie, anul acesta. Compania a mai fost, de altfel, pe scena Sălii Palatului şi cu spectacolul "Lacul lebedelor", în aprilie 2010. Prima punere în scenă a acestei poveşti s-a produs în 1892, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Compania Saint Petersburg State Ballet on Ice, pioniera ideii de balet pe gheaţă, a susţinut peste 7.000 de spectacole la nivel internaţional. Biletele pentru spectacolul "Spărgătorul de nuci" de anul viitor au fost deja puse în vânzare. Preţurile sunt cuprinse între 50 şi 300 de lei.

Scriitorul Mircea Horia Simionescu va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu
Scriitorul Mircea Horia Simionescu va fi înmormântat, astăzi, la Cimitirul Bellu din Capitală. Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori ai literaturii române, a făcut parte din aşa-numita "Şcoală de la Tîrgovişte", care a deschis drumul postmodernismului românesc. Scriitorul s-a născut la Târgovişte, într-o familie descinzând din ramura Brătienilor argeşeni, cu întinse ramificaţii în burghezia furnizoare de nume ilustre în medicină, armată, finanţe sau drept. Mircea Horia Simionescu a fost membru al Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, secţia Proză, din cadrul Uniunii Scriitorilor din România. În 1998, el a primit premiul Opera Omnia al prestigioasei instituţii.

Sibiu: Au fost suplimentate biletele pentru Festivalul Internaţional de Teatru
Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu a anunţat suplimentarea biletelor pentru spectacolele indoor din cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru, care se va desfăşura în perioada 27 mai - 5 iunie. Au fost puse în vânzare alte 5.000 de bilete care se adaugă celor 10.000 oferite la începutul acestei luni. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală din Sibiu, de luni până vineri, între orele 11,00 şi 18,00, iar sâmbăta, între orele 11,00 şi 15,00, dar şi online, pe www.sibfest.ro. Preţul unui bilet variază în funcţie de spectacol, între 10 şi 40 de lei. Decizia suplimentării biletelor a venit în urma numărului mare de cereri înregistrat în ultimele zile şi a epuizării locurilor pentru zece spectacole.

Pianistul norvegian Bugge Wesseltoft va concerta pentru prima dată în România
Celebrul pianist norvegian, Bugge Wesseltoft, va susţine un recital la Bucureşti, pe 11 iunie, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, în seria de concerte 'Modern Solo Piano', care are loc în cadrul programului 'TNB Parateatral-Muzică'. Pianistul norvegian este una dintre cele mai importante figuri ale scenei contemporane de jazz din Europa şi va cânta pentru prima oară în România. Bugge Wesseltoft provine din cea mai importantă şcoală de jazz europeană actuală, cea care, la începutul anilor '70, a dat câteva legende vii ale genului, precum Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal şi Jon Christensen. Toate albumele sale, apărute în formula New Conception of Jazz, sunt aclamate de critică. Albumul său de solo piano, 'It's snowing on my piano', editat în 1998 la Act Music în peste 100.000 de exemplare, devine cel mai vândut album din istoria cunoscutei case de discuri germane.

Dancing Dreams – un film cu Pina Bausch - ajunge pe marile ecrane din România
Parada Film va lansa, vineri, 27 mai, în cinematografe filmul documentar Dancing Dreams, regizat de Anne Linsel şi Rainer Hoffmann. Producţia germană redă experienţa inedită a unor tineri care repetă timp de aproape un an spectacolul de dans Kontakthof, al faimoasei coregrafe Pina Bausch. Filmul Dancing Dreams redă repetiţiile elevilor care culminează cu seara premierei spectacolului. Adolescenţii sunt surprinşi făcând primele lor încercări stângace de a transforma ideile şi elementele dansului în mişcare şi de a dezvolta o expresie proprie a corpului. În decursul unui an, tinerii se descoperă iar procesul prin care trec îi ajută să se maturizeze. Faimoasa dansatoare Pina Bausch, numită şi “coregrafă a sufletelor”, a murit în vara anului 2009. Considerată una din figurile cheie ale dansului modern şi recunoscută pentru originalitatea spectacolelor sale, Pina Bausch a inventat conceptul de teatru-dans. Filmul Dancing Dreams a avut premiera mondială în 2010 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în cadrul secţiunii Berlinale Special şi a primit menţiunea specială a Juriului la Dance on Camera Festival din New York.

Jean-Paul Belmondo, premiat cu un Palme d'Or pentru întreaga carieră, aclamat la Cannes
Aclamat de mii de fani şi aplaudat de fotografii prezenţi în faţa Palais des Festivals din Cannes, actorul francez Jean-Paul Belmondo a primit un Palme d'Or pentru întreaga carieră, în cadrul unui omagiu emoţionant care i-a fost adus de organizatorii festivalului de pe Croazetă. "Sunt foarte emoţionat pentru acest Palme d'Or, care îmi merge drept la inimă", a declarat celebrul actor francez, în vârstă de 78 de ani. Belmondo a fost îndelung ovaţionat, în picioare, de publicul prezent în Palais des Festivals din Cannes, unde a fost proiectat un documentar inedit despre cariera lui, regizat de Vincent Perrot şi Jeff Domenech, difuzat simultan de postul de televiziune France 2. Trofeul Palme d'Or pentru întreaga carieră a mai fost acordat, în trecut, unor personalităţi de seamă ale cinematografiei precum Jeanne Moreau, Catherine Deneuve, Clint Eastwood şi Gérard Oury.

Lansare Bookcrossing, la Maratonul de poezie şi jazz
O nouă lansare Bookcrossing va avea loc, astăzi, la ora 22,00 şi 7 minute, în foyerul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Este vorba de antologia „Maratonul de Poezie şi Jazz”, ediţia a III-a, care va fi pusă în circulaţie, iubitorii Bookcrossing având şansa de a fi printre primii cititori ai acesteia. Lansarea va deschide cea de-a III-a ediţie a Maratonului de poezie şi jazz, eveniment transmis, în direct, timp de 7 ore non-stop, de Radio România Cultural. Pentru că noaptea de 20 spre 21 mai va fi una de sărbătoare a poeziei, în foyerul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, cunoscut deja ca o crossing zone, vor fi lansate cărţi ale celor mai îndrăgiţi poeţi contemporani, puse la dispoziţie de Editura Tracus Arte. Primele lansări Bookcrossing au avut loc la Târgul de carte Gaudeamus 2010, când au fost puse în circulaţie zeci de cărţi şi au fost deschise, cu sprijinul RATB şi Metrorex, primele zone de tranzit. Toate cărţile pot fi urmărite pe site-ul proiectului, www.bookcrossingrrc.radiocultura.ro. Cititorii Bookcrossing sunt invitaţi să comenteze pe site, atunci când găsesc sau lansează o carte, şi să spună părerile lor despre proiect.

Ungaria, la cea de-a şasea ediţie a Salonului internaţional de carte 'Bookfest 2011'
Cea de-a şasea ediţie a Salonului internaţional de carte 'Bookfest' va avea loc în perioada 25 - 29 mai, la complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti, în organizarea Asociaţiei Editorilor din România, Ungaria participând în calitate de invitat. Cei mai importanţi scriitori maghiari vor fi prezenţi anul acesta la Salonul de carte 'Bookfest'. De asemenea, se vor afla la Bucureşti redactori de carte sau ai unor reviste literare, dornici să publice pe piaţa ungară scriitori români. În ziua deschiderii salonului, va fi organizat 'Forumul Dunării', iar în cea de-a doua zi a târgului Mircea Cărtărescu va participa la lansarea cărţii sale, 'Enciclopedia zmeilor', tradusă în limba maghiară. La eveniment vor susţine concerte Mircea Tiberian, Mike Godoroja & the Blue Spirits şi trupa Taxi, iar oaspeţii din Ungaria vor oferi două spectacole. Vizitatorii vor avea intrare liberă la 'Bookfest', în fiecare dintre cele cinci zile, de la ora 10,00 la 22,00.

Cluj: TIFF îşi promovează acţiunile şi printr-o echipă de bloggeri şi voluntari
Organizatorii Festivalului Internaţional de film Transilvania vor coopta doi bloggeri clujeni care să urmărească pas cu pas evenimentele de pe parcursul celor zece zile ale manifestării. Misiunea celor doi bloggeri, care fac echipă cu câţiva voluntari, va fi să transmită, sub titlul generic 'TIFF în Vitrină', tot ce se întâmplă la festival. Materialele bloggerilor vor promova online, pe canalele social-media ale companiei şi pe cele personale ale membrilor echipei, toate filmele, evenimentele, workshop-urile, întâlnirile şi conferinţele de presă. Cei doi bloggeri vor avea ocazia să vadă toată filmele, să discute cu personalităţile din domeniul cinematografic prezente la TIFF şi să participe la petrecerile festivalului.

Philip Roth, recompensat cu Man Booker International Prize pe 2011
Scriitorul american Philip Roth este câştigătorul celei de-a patra ediţii a Man Booker International Prize, un prestigios premiu literar care a fost decernat, la Sydney, în Australia. Man Booker International Prize, care se acordă o dată la doi ani, constă într-un cec în valoare de 60.000 de lire sterline şi este considerat versiunea internaţională a celui mai prestigios premiu literar britanic - Man Booker Prize. Spre deosebire de Man Booker Prize, care se acordă unei singure opere literare, versiunea internaţională a acestui premiu onorează întreaga creaţie a unui autor. Philip Roth a debutat vârsta de 26 de ani cu romanul "Goodbye, Columbus". Printre operele sale se numără romanul "Pastorala americană", din 1997, pentru care scriitorul american a fost recompensat cu premiul Pulitzer. Philip Roth a lansat, în 1969, controversatul roman "Portnoy's Complaint", graţie căruia a devenit celebru pe plan mondial, printr-o descriere aproape grafică a sexualităţii personajelor sale. Romanul său "The Human Stain", din 2000, a fost adaptat pentru marele ecran şi i-a avut în distribuţie pe Anthony Hopkins şi Nicole Kidman.

Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest
Green Hours 22 jazz-café invită publicul la cea de-a treia ediţie a Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest, care are loc, până duminică, în Grădina Green Hours din Bucureşti. În ediţia din acest an a festivalului sînt invitate grupuri de excepţionali muzicieni din mediul internaţional precum şi configuraţii mixte dintre cele mai valoroase de jazzmani români şi străini. Evenimentul se extinde odată cu această a III-a ediţie printr-un parteneriat inedit cu Cafeneaua Artiştilor din Buzău - un nou club dedicat evenimentelor artistice live - unde în zilele de 20, 21 si 22 mai vor concerta trei dintre trupele invitate în festivalul din Green Hours - Alexandrina, Polar Bear şi Twin Thoughts. Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest este o manifestare culturală independentă iniţiată în 2008 ca prim festival internaţional al unui club din România.

La MNLR continuă Târgul Naţional al Cărţii de Poezie
Cea de-a doua ediţie a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie continuă, până pe 22 mai, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Bucureştiul era printre singurele capitale din Europa care nu avea un festival de poezie şi jazz. În cele patru zile ale Târgului, poezia, poeţii şi editurile care publică poezie sunt protagoniştii unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist, care pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil. La această ediţie sunt prezenţi peste 70 de poeţi, atât din România, cât şi din alte ţări europene. Din program nu lipsesc lectura de poezie, serile de proiecţii video cu poeţi din străinătate, colocviile şi lansările de carte.

„Canta che ti passa. Virginia Zeani in dialog cu Sever Voinescu”
În foaierul Operei Nationale Bucuresti, va avea loc, marti, 24 mai, la ora 18.00, o intalnire cu soprana Virginia Zeani, cu prilejul lansarii volumului „Canta che ti passa. Virginia Zeani in dialog cu Sever Voinescu”, carte publicată de editura Galaxia Gutenberg. Evenimentul vine in continuarea spectacolului dedicat de Opera Naţională Virginiei Zeani în data de 13 mai si se alatura seriei de manifestari inchinate artistei cu prilejul vizitei pe care aceasta o efectueaza in Romania. Volumul, care insumeaza aproape 300 de pagini, va fi lansat in prezenta artistei, alaturi de care vor lua cuvantul autorul Server Voinescu, Silviu Hodis – directorul editurii Galaxia Gutenberg, Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care a semnat prefata cărţii, si muzicologul Viorel Cosma.

Rezidenţă în diplomaţie culturală la Institutul Cultural Român de la Londra
Institutul Cultural Român de la Londra lansează Rezidenţa în diplomaţie culturală. Acordată cetaţenilor români şi moldoveni, prin concurs, rezidenţa este un program de instruire practică şi coaching, cu durata de 3 luni, derulat în cadrul ICR Londra şi al unei instituţii britanice partenere. Instruirea va începe cu un stagiu intensiv de pregătire teoretică si practică la ICR Londra după care bursierii vor lucra, în regim normal, alături de echipa Institutului la proiecte culturale pe diferite domenii: film, teatru, muzică, literatură, dans sau cultură tradiţională. Programul oferă trei rezidenţe anual, în valoare de 4500 Euro de persoană, acordate în trei tranşe lunare de 1500 Euro fiecare. Cheltuielile de cazare, la sediul din 1 Belgrave Square, Londra, sunt acoperite de ICR. În prima sesiune din 2011 se va acorda o rezidenţă de trei luni, iar cei interesaţi se pot înscrie la concurs până pe data de 20 iunie.

Friedrich Christian Delius, recompensat cu premiul Georg-Büchner pe 2011
Poetul, romancierul şi eseistul Friedrich Christian Delius a fost recompensat cu premiul Georg-Büchner pe 2011, considerat cea mai prestigioasă distincţie literară decernată în cultura germanofonă. "Observator critic, maliţios şi inventiv, el povesteşte prin intermediul romanelor şi scrierilor sale evoluţia conştiinţei germane în secolul al XX-lea, de la premizele erei naţionalist-socialiste până în prezentul imediat, trecând prin perioada separării est-vest", se arată în comunicatul emis de Academia de limbă şi poezie germană, care decernează acest premiu. Operele sale au fost traduse în 17 limbi. Printre romanele sale figurează "Die Birnen von Ribbeck", vândut în 161.000 de exemplare în Germania, dar şi "Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde", care povesteşte felul în care un copil în vârstă de 11 ani a trăit ziua în care Germania a devenit campioană mondială la fotbal în 1954, restaurând o fărâmă de onoare în sufletul unui popor înfrânt în urmă cu nouă ani. Premiul Georg-Büchner recompensează, începând din 1951, un autor care a contribuit de o manieră remarcabilă la dezvoltarea limbii germane şi culturii germanofone. Câştigătorul acestui premiu primeşte, totodată, un cec în valoare de 50.000 de euro.

Horváth József şi Dana Borşan în concert la Sala Radio
Armonii caleidoscopice, sonorităţi mistice şi efecte teatrale – aceasta este oferta Orchestrei Naţionale Radio pentru concertul de astăzi. Organizat la Sala Radio de la ora 19.00, programul include Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Dans Macabru de Franz Liszt, Uvertura Carnavalul Roman, op. 9 de Hector Berlioz şi Uvertura operei Tannhäuser de Richard Wagner. Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Dans Macabru de Franz Liszt vor beneficia de interpretarea cunoscutei pianiste Dana Borşan, sub bagheta dirijorală a lui Horváth József. De-a lungul carierei sale, Dana Borşan a susţinut peste 850 de concerte şi recitaluri în 17 ţări, propunând, de fiecare dată, programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist. Solistă concertistă a formaţiilor muzicale radio, Dana Borşan a realizat în anul 2006 un proiect deosebit - Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de CD-uri apărute la Editura Casa Radio. Horváth József este invitat ca dirijor oaspete al pricipalelor filarmonici din ţară, precum şi al Orchestrei de Cameră Radio sau al Operelor Naţionale din Bucureşti şi Timişoara.

Covasna: Spaţiile expoziţionale ale Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, modernizate cu sprijinul Ministerului Culturii
Spaţiile expoziţionale ale Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe au fost modernizate şi aduse la standarde europene cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Conducerea muzeului a redeschis pentru public casa memorială a scriitorului Romulus Cioflec din Araci, precum şi spaţiul expoziţional din cadrul muzeului din Sfântu Gheorghe care au fost reamenajate de o echipă specializată din Bucureşti. Conducerea instituţiei a menţionat că spaţiile expoziţionale au fost regândite astfel încât să devină mai accesibile şi mai animate, iar vizitatorul să perceapă cu mai multă uşurinţă informaţia ştiinţifică. Întregul proiect a fost finanţat de Ministerul Culturii cu peste 2,5 milioane de euro.

O expoziţie Constantin Brâncuşi - Richard Serra, prezentată în premieră în Elveţia
O expoziţie care pune în dialog opere de Constantin Brâncuşi şi lucrări ale artistului contemporan american, Richard Serra, a cărui orientare artistică a fost determinată de întâlnirea cu opera sculptorului român, va fi prezentată, începând de duminică, de Fundaţia Beyeler din Riehen, în premieră în Elveţia. Expoziţia îşi propune să prezinte o retrospectivă concentrată a creaţiei fiecăruia dintre cei doi artişti şi un dialog între operele acestora, pornind de la faptul recunoscut de sculptorul american că orientarea sa artistica a fost determinată de întâlnirea cu opera lui Brâncuşi. Fundaţia Beyeler organizează anual trei mari expoziţii temporare, expoziţia Constantin Brâncuşi & Richard Serra fiind, în 2011, una dintre acestea.

Woody Allen şi Ethan Coen colaborează la un spectacol de teatru pus în scenă pe Broadway
Woody Allen, Ethan Coen şi Elaine May au scris scenariile pentru trei minipiese de teatru într-un singur act, jucate împreună în acelaşi spectacol, care va avea premiera pe Broadway în a doua jumătate a acestui an. Actorul John Turturro, unul dintre preferaţii fraţilor Ethan şi Joel Coen, va regiza acest proiect, intitulat "Relatively Speaking". Woody Allen a declarat pentru The New York Times că piesa se va intitula "Honeymoon Hotel". Cineastul american a precizat că producţia sa va fi "o comedie mare, creată pentru a-i face pe oameni să râdă, nu pentru a revigora valorile sociale". Ethan Coen - care a regizat şi produs cu fratele său Joel filme celebre precum "Nu există ţară pentru bătrâni" şi "Fargo" - îşi va face debutul pe Broadway cu o minipiesă, intitulată "Talking Cure". Piesa scrisă de Elaine May, de două ori nominalizată la Oscar, se intitulează "George Is Dead". Spectacolul "Relatively Speaking" va avea premiera pe Broadway în luna octombrie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!