DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 mai 2011

Unul dintre cele 12 timbre Mauritius, cele mai rare din lume, estimate de colecţionari ca fiind cele mai valoroase, se află la un colecţionar din Brăila, care s-a hotărât să îl pună în vânzare cu preţul de 2,1 milioane de euro. Celebrul timbru Mauritius, pentru care se bat marii filatelişti ai lumii, este deţinut de preşedintele Asociaţiei Filatelice 'Dunărea', Ion Ivan, care a declarat că, 'după mai bine de 30 de ani de analiză a problemei', s-a hotărât să scoată la vânzare acest timbru. Emis în 1847, pe vremea reginei Victoria, în insula cu acelaşi nume, Mauritius este primul timbru colonial şi, practic, a cincea emisiune de mărci poştale din lume, după Anglia - 1840, Elvetia - 1843, SUA şi Brazilia - 1846.

Radu Pavel Gheo şi Florin Lăzărescu se numără printre scriitorii care vor participa la Salonul Internaţional de Carte de la Torino. Evenimentul debutează astăzi şi se desfăşoară până pe 16 mai. Tema ediţiei din acest an este "Memoria. Il seme del futuro/ Memoria, sămânţa viitorului". Pentru al treilea an consecutiv, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român organizează standul naţional al României la salon, precum şi o serie de manifestări cu tema "Literatura română, astăzi". Vor fi prezenţi la Torino, cu acest prilej, 16 dintre cei mai reprezentativi scriitori români contemporani, din opera cărora au apărut recent în Italia titluri importante: Gabriela Adameşteanu, Adriana Babeţi, Vasile Ernu, Nora Iuga, Adina Rosetti, Doina Ruşti, Cecilia Ştefănescu, Cristian Teodorescu. Standul României, cu o suprafaţă de 72 metri pătraţi, a fost construit după un concept original şi atractiv, atât pentru a atrage publicul larg, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative pentru tema aleasă. Fotografiile celor 16 scriitori români invitaţi au fost realizate de Mircea Struţeanu, urmând să fie reproduse atât pe structura exterioară a standului, cât şi în cadrul unei campanii de promovare vizuale pe autobuzele din oraş.

Cvartetul Voces vă invită în această seară la o expoziţie inedită de bijuterii... sonore. Este vorba de un program integral Schubert, care va beneficia de participarea violoncelistului Răzvan Suma. Concertul va avea loc de la ora 19.00, la Sala Radio şi va include Cvartetul în re minor Moartea şi fata, op. posth. şi Cvintetul cu două violoncele în do major, op. 163 ale compozitorului austriac. Răzvan Suma, doctorand la Universitatea de Muzică din Bucureşti, a obţinut în anul 2002 diploma de masterat de la Longy School of Music în Cambridge, Massachussets şi este cadru didactic la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, violoncelistul şi-a completat studiile muzicale în cadrul cursurilor de perfecţionare cu Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Frans Helmerson. A colaborat cu muzicieni de marcă precum Justus Franz, Silvia Marcovici sau Misha Katz. În 2004 a luat fiinţă Romanian Piano Trio, unde Răzvan Suma îi are ca parteneri de scenă pe Alexandru Tomescu şi Horia Mihail.

Carnavalul de la Veneţia este reprezentat în 30 de fotografii alb-negru, în expoziţia "Venezia. Pasaje, năluci, ocheade", a artistului Iulian Ignat, ce va fi vernisată luni, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. Lucrările, expuse la sediul ICR până pe 30 mai, au fost realizate la ediţiile din 2008 şi 2010 ale celebrului Carnaval de la Veneţia. Iulian Ignat este redactor şi fotograf al revistei Formula As. Cele mai recente expoziţii ale sale au fost dedicate tradiţiilor satului sibian Gura Râului, spectacolului de dans "Urban Kiss" de Răzvan Mazilu, şi concertelor de world music - "Buena Vista şi alte tarafuri".

Uma Thurman, Jude Law şi Olivier Assayas vor face parte din juriul celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Evenimentul a debutat aseară şi se desfăşoară până pe 22 mai. Juriul va fi prezidat în acest an de actorul american Robert De Niro. În afară de regizorul francez Olivier Assayas, alţi doi cineaşti vor delibera la Cannes - Mahamat Saleh Haroun, din Ciad, şi regizorul din Hong Kong Johnny To. Producătoarea argentiniană Martina Gusman, care este şi actriţă, va face parte din acest juriu, alături de chinezoaica Nansun Shi şi de norvegianca Linn Ullmann, scriitoare şi critic de film. Şi alte jurii vor delibera la Cannes. Astfel, cineastul sârb Emir Kusturica va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard. Juriul care va decerna Palme d'Or pentru scurtmetraj va fi prezidat de cineastul francez Michel Gondry, în timp ce regizorul corean Bong Joon-ho va prezida juriul secţiunii Caméra d'Or, care va premia cel mai bun film de debut prezentat la Cannes.

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a declarat că lucrările de reabilitare a TNB nu ar fi început dacă această clădire nu ar fi prezentat un risc seismic. "Nimeni nu ar fi pornit lucrări care durează trei ani, dacă nu ar fi fost acest pericol, când depăşirile instituției în ceea ce priveşte spectatorii şi încasările sunt substanţiale", a mai spus acesta. Arhitectul-şef al noii clădiri a TNB, Romeo Belea, a spus că TNB, aşa cum este în prezent, are un risc seismic major la cutremure de 5-6 grade pe scara Richter. Perioada de execuţie a lucrărilor de reabilitare este de 28 de luni. În prezent, pe şantierul de la faţada teatrului lucrează 150 de muncitori şi, pe parcurs, în funcţie de evoluţia lucrărilor, numărul acestora va creşte. În timpul lucrărilor, cel puţin o sală de spectacol va fi disponibilă.

Lucrarea "Missa Solemnis", de Ludwig van Beethoven, va fi interpretată, mâine, de Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului olandez Jan Stulen, în cadrul unui concert vocal-simfonic. Invitat de peste zece ani al filarmonicii clujene, dirijorul olandez Jan Stulen conduce catedra de dirijat a Conservatorului din Maastricht. Repertoriul său cuprinde o arie stilistică largă, de la Bach la lucrări de avangardă sau jazz. De asemenea, Jan Stulen a dirijat numeroase concerte pentru tineret. Prestanţa dirijorală a lui Jan Stulen s-a extins şi în domeniul operei, unde a acoperit repertoriul de la Gluck până la Britten. Concertul va avea loc mâine seară, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

Lungmetrajul "Tanti", de Şerban Marinescu, după un scenariu de Mircea Daneliuc, are premiera de gală în această seară, de la ora 20.00, la cinema Patria, urmând să ruleze de mâine în cinematografele din toată ţara. La premiera de gală vor participa toţi actorii şi echipa filmului. Sâmbătă şi cinematograful "Florin Piersic" din Cluj va găzdui o premieră de gală a filmului. "Tanti", care are la bază un scenariu al lui Mircea Daneliuc, inspirat din romanul "Marilena" al aceluiaşi autor, spune povestea unei femei care se îndrăgosteşte de un bărbat mult mai tânăr. Cel mai recent lungmetraj al lui Şerban Marinescu a fost selectat la mai multe festivaluri internaţionale de film, printre care cele de la Odesa şi Mannheim.

Celebrul Alice Cooper revine la Bucureşti, într-un concert care face parte din turneul 'No More Mister Nice Guy: The Original Evil Returns'. Spectacolul va avea loc pe 14 iunie, la Arenele Romane, unde regele shockrock-ului îşi dă întâlnire din nou cu fanii heavy-metalului din România. Show-ul din 2011, încărcat de artificii demne de filmele horror, ca mai toate apariţiile live marca Alice Cooper, include clasica ghilotină şi şarpele boa încolăcit în jurul gâtului. Setlistul va trece prin greatest-hiturile care l-au făcut faimos pe veteranul Cooper, la care se adaugă şi piese mai noi. De la primul său album solo, din 1975, 'Welcome to My Nightmare', până la albume precum 'The Last Temptation' din 1994 sau 'Brutal Planet' din 2000, albumele-concept au fost specialitatea lui Alice. Ultimul său album de studio, 'Along Came a Spider', este istoria unui ucigaş în serie - o pânză de intrigi, înfăşurată în jurul unui hard-rock de calibru greu.

Spectacolele "Purificare", în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, şi "Vizita bătrânei doamne", în regia bulgarului Alexander Morfov, se numără printre premierele ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, până la finalul stagiunii, pe 15 iunie. Potrivit directorului Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, spectacolul "Purificare", montat de Mâzgăreanu după textul lui Petr Zelenka, va avea premiera la sfârşitul lunii mai. Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Adrian Titieni, Lamia Beligan, Medeea Marinescu, Florentina Ţilea.
Totodată, la Sala Amfiteatru va intra în repetiţii spectacolul "Omul cu mârţoaga". Regia este semnată de Anca Bradu, iar din distribuţie fac parte, printre alţii, Monica Davidescu, Andrei Duban şi Gavril Pătru. Luna aceasta, intră în repetiţii spectacolul "Vizita bătrânei doamne", care va fi regizat de Alexander Morfov.

Aproximativ o sută de edituri, importatori şi distribuitori de carte, dar şi producători de birotică participă la cea de-a 19-a ediţie a Târgului de Carte "Librex" de la Iaşi, reducerile oferite de firmele expozante ajungând până la 40 la sută. Evenimentul se desfăşoară la Sala Sporturilor din Iaşi şi este socotit de organizatori drept cel mai important eveniment cultural, care are loc anual în oraş.
La târg sunt prezente aproximativ o sută de edituri, importatori şi distribuitori de carte, dar şi producători de birotică, manifestarea urmând să se încheie duminică după-amiază. Astăzi și mâine târgul este deschis publicului între orele 10.00 şi 19.30, sâmbătă între 10.00 şi 20.30, iar duminică între 10.00 şi 15.00, accesul fiind gratuit.

Universitatea din Bucureşti va acorda luni, 16 mai, titlul de Doctor Honoris Causa lordului Alan Watson of Richmond, personalitate britanică marcantă, a cărui carieră îmbină vocaţiile de jurnalist, om de afaceri şi politician. Potrivit site-ului Universităţii din Bucureşti, lordul Watson a fost membru al Grupului de Nivel Înalt pentru România din Parlamentul European şi în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale, a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional 'Pentru Merit' în grad de Mare Cruce. Alan Watson a urmat studiile la Cambridge, după absolvire începând să lucreze la BBC, unde a devenit mai târziu prezentator al emisiunilor de televiziune 'Money Programme' şi 'Panorama'.

România este prezentă la Marché du Film din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes pentru al şaselea an consecutiv. Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc va organiza, până pe 20 mai, un stand dedicat cinematografiei autohtone. Marché du Film este un eveniment care adună anual aproximativ 10.000 de participanţi din peste 100 de ţări. Standul românesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional şi pune la dispoziţia celor interesaţi (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalişti) informaţii şi noutăţi legate de activităţile industriei de film româneşti, facilitând totodată prin diverse evenimente interacţiunea dintre cineaştii români şi cei străini. În plus, APFR va reedita broşura "Shooting Romania", un ghid esenţial ce prezintă avantajele alegerii României pentru realizarea unei producţii cinematografice.

Lucrarea "16 Jackies", de Andy Warhol, în care Jackie Kennedy, văduva fostului preşedinte american John F. Kennedy, este reprezentată de 16 ori, a fost adjudecată pentru 20,4 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii ce a fost organizată, marţi, de casa Sotheby's, la New York. Preţul de vânzare pentru această serigrafie în acril pe pânză se încadrează în intervalul de preţ estimat de specialişti. "Round Jackie", o altă operă de Andy Warhol, care o are pe văduva preşedintelui american ca sursă de inspiraţie, a fost cumpărată cu 3,7 milioane de dolari, iar opera "Shadow - Red" a fost adjudecată cu 4,8 milioane de dolari. În cadrul aceleiaşi şedinţe de licitaţie, "Pink Panther" de Jeff Koons, o sculptură în porţelan care reprezintă o femeie blondă ce ţine în braţe o panteră roz, a fost adjudecată cu 16,8 milioane de dolari.

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul special al emisiunii ‘’Literatura ca Destin’’ în două dintre ediţiile sale, vineri 13 şi 27 mai, de la ora 21.30. Întors, de curând, de la New York, unde a fost invitat sa citească în deschiderea Festivalului Internaţional de Literatură ‘’PEN World Voices’’, alături de scriitori importanţi ca Salman Rushdie sau Amelie Nothomb, Mircea Cărtărescu a acordat un amplu interviu Ancăi Mateescu, realizator de emisiuni la Radio România Cultural. Scriitorul a vorbit despre experienţa americană, mai nouă şi mai veche, despre faptul că anul viitor, romanul său, Orbitor , va apărea şi în Statele Unite ale Americii, despre Aerul cu diamante al anilor 80 şi despre ce înseamnă să fii scriitor de succes în România zilelor noastre .

După succesul repurtat în turneul naţional care a cuprins 12 oraşe din România, proiectul „Pianul călător” îşi face debutul internaţional cu un prim recital pe care pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, îl va susţine, în Noaptea Muzeelor, sâmbătă, de la ora 20,00, la Paris în organizarea ICR Paris. Evenimentul va avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague – sediul Ambasadei României din capitala Franţei - şi va fi precedat de o prezentare a proiectului ”Pianul călător” şi a relaţiilor între Franz Liszt şi România. Programul ICR Paris dedicat Nopţii Muzeelor mai cuprinde expoziţia «L’Inconvénient d’être né? », care propune o explorare fotografică a gândirii lui Cioran, inclusă în cadrul manifestărilor dedicate centenarului acestuia. Concertul de la Paris al lui Horia Mihail este primul dintr-o serie de recitaluri pe care pianistul le va susţine pe parcursul anului 2011 în mai multe oraşe europene, aşa cum făcea, în urmă cu un secol şi jumătate, compozitorul şi pianistul Franz Liszt. Recitalul de sâmbătă, din capitala Franţei, se va intitula „Franz Liszt şi România” şi este o versiune a periplului naţional de mare succes „Pianul călător”, desfăşurat în perioada 1-21 aprilie.

Cel mai apreciat expert, la ora actuală, din domeniul distribuţiei de film şi marketing, Thomas Mai, va susţine, în 10 iunie, un workshop la TIFF, aplicat şi dedicat "Crowdfunding-ului, Social Media şi Distribuţiei 2.0.". Astfel, profesioniştii industriei de film români, dar şi invitaţii străini ai festivalului, cei ce activează în domenii precum Marketing, Relaţii publice, Vânzări, dar şi toţi cei interesaţi de modul în care se poate promova rapid şi eficient un "produs" prin intermediul Internetului, au acum şansa să aprofundeze secretele platformelor de socializare online. Timp de şapte ore, în baza unui plan de lucru intensiv, participanţii la workshop vor putea să descopere şi să înţeleagă modul prin care social-media poate funcţiona pentru obţinerea de finanţări pentru o producţie de film, cât şi pentru distribuţia şi vânzarea filmelor. Internetul a devenit o alternativă esenţială şi complementară, totodată, promovării şi distribuţiei de film, cât şi obţinerii de fonduri necesare realizării unui film. Producătorul de film are şansa să acţioneze pe cont propriu în ceea ce priveşte finanţarea, promovarea şi distribuţia filmelor pe care le realizează apelând la mediul online. TIFF 2011 are loc între 3 şi 12 iunie la Cluj-Napoca şi 15 şi 19 iunie la Sibiu.

Tabloul "Ulcică cu flori de primăvară", de Ioan Andreescu, evaluat la o sumă între 125.000 şi 175.000 de euro, va fi scos la vânzare la Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, organizată astăzi, în Bucureşti. Pentru prima dată pe piaţa românească de artă, Artmark oferă o selecţie de opere aflate la temelia şcolii româneşti de pictură, realizate mai ales în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de către cei mai de seamă pictori ai perioadei. Aceasta este, totodată, prima dată când opere importante realizate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu şi Ion Luchian, trei corifei ai artei româneşti de tezaur, sunt scoase la vânzare împreună într-o licitaţie de artă. Opera centrală a licitaţiei, "Ulcică cu flori de primăvară", este una dintre cele mai valoroase picturi aparţinând perioadei buzoiene a lui Ioan Andreescu şi a făcut parte din celebra colecţie a familiei Gheorghe Bellu, cunoscut ca unul dintre primii colecţionari ai impresioniştilor francezi. Opera a trecut, mai târziu, în colecţia istoricului de artă Radu Bogdan, cel mai important exeget al lui Andreescu şi cel căruia i se datorează larga cunoaştere a operei pictorului, prin includerea sa în expoziţii şi apariţii în studii de specialitate. Încetând din viaţă prematur, la vârsta de doar 32 de ani, Andreescu a realizat puţine opere, care l-au recomandat însă ca unul dintre cei mai importanţi artişti români ai tuturor timpurilor.

Proiectele de film "365 New Year's Eves" de Paul Negoescu şi "Touch Me Not" de Adina Pintilie au fost selectate în programele CineLink, respectiv CineLink+, care se vor desfăşura la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Evenimentul se va desfășura între 22 și 30 iulie. În total, la ediţia de anul acesta a Cinelink au fost înscrise peste 70 de proiecte din 16 ţări din Europa de Sud-Est. Comitetul de selecţie a ales 14 proiecte pentru Cinelink şi CineLink +. În urma participării la concurs, echipele proiectelor selectate pot câştiga marile premii ale secţiunilor sau pot participa într-un atelier de dezvoltare de proiect. În 2008, marele câştigător al secţiunii CineLink a fost proiectul cinematografic "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban. Filmul a câştigat, anul trecut, două premii la Festivalul Internaţional de la Berlin.

Peste o sută de artişti şi artizani din 11 ţări ale lumii vor participa la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional al Artei Romani. Evenimentul se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 23 şi 26 iunie. Programul manifestării include concerte, reprezentaţii de dans, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, lansări de carte, spectacole de circ modern, un târg al meşteşugarilor, activităţi pentru copii, ateliere de lucru şi dezbateri. Cei 12 lăutari ai 'Tarafului de Haudouks' din Clejani vor susţine un mare spectacol vineri, 24 iunie. Încă de la lansarea primului său album, în 1991, taraful s-a bucurat de succes, devenind un simbol al interpretării muzicii rome. Lăutarii au fost apreciaţi în spectacole susţinute la Tokyo şi New York.

Directorul Teatrului de Stat 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea, Adrian Roman, a anunţat că pe scena mare a instituţiei se vor juca trei premiere pe acest final de stagiune. Astfel, pe 21 mai, va avea loc premiera piesei 'Prinţul Fericit', urmând ca pe 27 mai să fie prezentată publicului vâlcean 'Apa de Havel'. În luna iunie, va avea loc şi ultima premieră din această stagiune, fiind vorba de punerea în scenă a piesei de teatru 'Foca albastră', a dramaturgului vâlcean, Doru Moţoc. 'Foca albastră' va fi regizat de Adrian Roman. Tot pe scena Teatrului 'Anton Pann', la sfârşitul acestei săptămâni, va avea loc cea de a-V-a ediţie a Festivalului Naţional de Dramaturgie 'Goana după Fluturi', manifestare anuală dedicată scriitorului vâlcean Bogdan Amaru.

Celebra soprană româncă Virginia Zeani va sosi la Oradea în data de 19 mai unde va onora cu prezenţa sa o Gală de operă, susţinută, la cererea expresă a artistei, doar de cântăreţi ardeleni, după care se va lansa cartea 'Canta che ti passa', un volum de interviuri realizat de Sever Voinescu şi primul volum de CD-uri cu interpretări istorice ale sopranei, din anii 50-60. Gala de operă va cuprinde arii şi duete celebre din creaţiile lui Donizetti, Rossini, Bellini, Verdi, Puccini, Bizet, fiind alese pasaje din opere în care a cântat Virginia Zeani, câte o imagine a artistei din spectacolul respectiv fiind proiectată la fiecare moment muzical.

Aproximativ 30 de filme, între care "The Way Back", de Peter Weir şi "Ursul", de Dan Chişu, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Sibiu. Evenimentul va avea loc în perioada 15-19 iunie, bugetul total al manifestării ajungând la aproape 160.000 de euro. Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a declarat că festivalul care va avea loc la Sibiu, în perioada 15-19 iunie, va aduce în faţa publicului între 25 şi 30 de pelicule, cuplate pe trei mari secţiuni, filmele adresate publicului larg urmând să fie prezentate, în premieră, în Piaţa Mare a oraşului. "The Way Back", "nevăzut în România până acum", îl aduce în faţa publicului pe Dragoş Bucur, alături de Ed Harris, Collin Farrell şi Saoirse Ronan, în cea mai recentă peliculă semnată Peter Weir, regizorul unor filme precum "The Truman Show", "Dead Poets' Society" şi "Master and Commander". "Ursul", al doilea lungmetraj în regia lui Dan Chişu, este un road-movie plasat în România anilor '90, un film a cărui coloană sonoră poartă semnătura muzicianului Goran Bregovic.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!