DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

11 mai 2011

Când, în 1967, Jimi Hendrix a dat foc chitarei sale, pe scenă, cu un gest ritualic şi psihedelic, divinizând-o şi, totodată, încercând să o distrugă, a fost clar pentru o lume întreagă că secolul XX a fost secolul triumfant al acestui instrument. Radio România Cultural şi Teatrul ACT vă invită să descoperiţi istoria acestui instrument care a contribuit la crearea legendelor muzicale ale secolului trecut, în această seară, într-un concert susţinut de chitariştii Ciprian Pop, Alex Man şi Sorin Romanescu, alături de Cristian Soleanu (saxofon), George Natsis (pian), Adrian Mircea Flautistu (contrabas) şi Vlad Popescu (baterie). Evenimentul este prezentat de Maria Balabaş şi Sorin Romanescu. Evenimentul se înscrie în Stagiunea de Jazz şi va avea loc de la ora 19.00, la Teatrul Act.

Iubitorii genului liric au ocazia să participe, vineri, la o seară deosebită la Opera Naţională Bucureşti - reprezentaţia cu opera 'Evgheni Oneghin' de Ceaikovski - care va fi dedicată Virginiei Zeani, artistă de talie internaţională, una dintre cele mai apreciate voci lirice europene ale secolului XX. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa sopranei. Distribuţia spectacolului va reuni importanţi artişti ai ONB: Iordache Basalic, Teodor Ilincăi, Tina Munteanu, Oana Andra, Marius Boloş, Gabriela Drăguşin, Sorana Negrea, Florin Diaconescu, Dan Indricău. Îşi vor da concursul orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu, întreaga reprezentaţie urmând a se desfăşura sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Marţi, 24 mai, publicul este aşteptat, în Foaierul ONB, la o nouă întâlnire cu Virginia Zeani, ce va avea loc cu prilejul lansării volumului 'Canta che ti passa. Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu', publicat de editura Galaxia Gutenberg.

Expoziţia "Dezgolind-o pe Eva", ce reuneşte lucrări semnate de 19 artiste hispanice, din secolele XX - XXI, printre care celebra Frida Kahlo, va fi vernisată în această seară, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Capitală. Semnatarele lucrărilor care alcătuiesc această expoziţie îşi asumă provocarea de a da chip unor realităţi reduse la tăcere, faţă şi revers ale societăţii noastre. Creaţiile lor extind în imaginarul colectiv un spaţiu din perspectiva căruia putem continua să reflectăm la paşii care trebuie încă făcuţi pentru ca aceste creatoare să-şi implinească visul, cel în care egalitatea şi respectul pentru ceilalţi (în artă, dar şi în viaţa de zi cu zi) să nu fie o utopie, ci un viitor posibil. Curatoarea expoziţiei este Marisa Oropesa, critic şi curator de artă modernă şi contemporană. Expoziţia va putea fi vizitată la MNAC până pe 20 iunie, de miercuri până duminică.

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu va participa la Noaptea Literaturii Europene, astăzi, la Biblioteca Publică din Amsterdam, alături de şase autori europeni din Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania şi Ungaria. ICR susţine prezenţa scriitoarei Gabriela Adameşteanu, considerată cea mai tradusă autoare din literatura română contemporană, aceasta urmând să participe, alături de Péter Nádas, Maureen Freely, Vicente Molina Foix, Stéphane Audeguy, la o masă rotundă moderată de Margot Dijkgraaf, important critic literar olandez.
Gabriela Adameşteanu este cunoscută cititorilor olandezi graţie traducerilor efectuate de Jan Willem Boss, fost lector de neerlandeză la Universitatea din Bucureşti între 1982 şi 1984.

Mult aşteptatul musical al trupei Spice Girls, 'Viva Forever', înregistrează o serie de întârzieri din cauza programului încărcat al fostelor membre ale formaţiei.
Victoria Beckham, Geri Halliwell, Emma Bunton, Melanie Brown şi Melanie Chisholm, fiecare urmându-şi în prezent cariere individuale, au colaborat pentru lansarea musicalului 'Viva Forever', un spectacol inspirat din melodiile Spice Girls. Însă Melanie Chisholm recunoaşte că proiectul, ce este destinat teatrului londonez West End, este în întârziere din cauza programului încărcat al fostelor colege de formaţie. Două dintre fostele membre ale trupei, Victoria Beckham şi Melanie Brown, sunt însărcinate, iar Emma Bunton a născut un băieţel, Tate, vinerea trecută. Melanie Chisholm a exclus de asemenea orice apariţie pe scena musicalului a fostelor membre ale formaţiei.

Filmul "Restless" regizat de Gus Van Sant va deschide secţiunea Un Certain Regard din cadrul Festivalului de Film de la Cannes din acest an. Acest lungmetraj explorează relaţia dintre doi adolescenţi, interpretaţi de Mia Wasikowska şi Henry Hooper. Aproximativ 20 de filme caracterizate prin originalitatea dialogurilor şi estetica abordată sunt prezentate în fiecare an în secţiunea Un Certain Regard, iar premiul acesteia recompensează de regulă cineaşti puţin cunoscuţi. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat în acest an de cineastul sârb Emir Kusturica. Regizorul Gus Van Sant a fost recompensat la Cannes cu Palme d'Or şi premiul pentru cel mai bun regizor, în anul 2003, pentru drama "Elefant" şi cu un premiu special, în 2007, acordat cu ocazia celei de-a 60-a ediţii aniversare a festivalului, pentru filmul "Paranoid Park".

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va începe procedurile pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, care curpinde operele lui Constantin Brâncuşi "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului" şi "Coloana Infinitului", pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Centrul Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu a depus la începutul săptămânii, la Ministerul de Resort, o solicitare în acest sens. Ansamblul a fost inclus în 1991 pe lista tentativă, însă până în prezent, nu au fost reiniţiate demersurile necesare definitivării procesului. Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu a aprobat, printr-o hotărâre din 20 februarie 2011, începerea procedurilor pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, şi anume constituirea, prin dispoziţia primarului, a unei comisii de lucru care va elabora calendarul acţiunilor ce urmează a fi întreprinse. Iniţiativa este susţinută atât de ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, cât şi de numeroşi oameni de cultură, artişti, politicieni, jurnalişti, personalităţi ale societăţii civile, iubitori ai lui Brâncuşi din ţară şi străinătate.

Zeci de fotografii şi documente de arhivă despre regii României, dar şi replicile coroanelor regale purtate de primii suverani români, Regele Ferdinand şi Regina Maria, sunt expuse, începând de ieri, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Expoziţia este intitulată "Regii României Mari la Alba Iulia - 130 de ani de la proclamarea Regatului României". Manifestarea este realizată de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi va fi deschisă timp de o lună.

'Cuierul şi oglinda'- o expoziţie semnată de artistul Saşa-Liviu Stoianovici se va deschide, în această seară, la Sala Foaier, de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Potrivit criticului Ileana Pintilie, format la Timişoara, Saşa-Liviu Stoianovici practică cu egală pasiune muzica experimentală şi artele vizuale într-un amestec bine dozat, mărturie pentru aceasta stând filmul unui 'performance muzicalo-culinar, desfăşurat la Maastricht şi intitulat Cina'. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 25 mai.

Prima ediţie a Salonului Naţional de Literatură 'Rotonda Plopilor Aprinşi' va reuni, începând de astăzi timp de trei zile, peste 40 de scriitori din România, Republica Moldova şi Ucraina şi va fi dedicată cinstirii memoriei Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania. Evenimentul se va desfăşura anual, în prima jumătate a lunii mai, în două secţiuni. Prima secţiune are loc întotdeauna în municipiul Râmnicu Vâlcea, iar a doua într-o altă localitate, în acest an în Prundeni, judeţul Vâlcea. Manifestarea va debuta astăzi şi se va încheia vineri. Scriitorii participanţi la prima ediţie a Salonului Naţional de Literatură 'Rotonda Plopilor Aprinşi', membrii Comitetului de iniţiativă şi colaboratorii sunt fondatori de drept şi vor semna, în această calitate, actul constitutiv, precum şi în cartea de onoare a Salonului Naţional.

Cvartetul Voces vă invită mâine la o expoziţie inedită de bijuterii... sonore. Este vorba de un program integral Schubert, care va beneficia de participarea violoncelistului Răzvan Suma. Concertul va avea loc de la ora 19.00, la Sala Radio şi va include Cvartetul în re minor Moartea şi fata, op. posth. şi Cvintetul cu două violoncele în do major, op. 163 ale compozitorului austriac. Răzvan Suma, doctorand la Universitatea de Muzică din Bucureşti, a obţinut în anul 2002 diploma de masterat de la Longy School of Music în Cambridge, Massachussets şi este cadru didactic la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, violoncelistul şi-a completat studiile muzicale în cadrul cursurilor de perfecţionare cu Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Frans Helmerson. A colaborat cu muzicieni de marcă precum Justus Franz, Silvia Marcovici sau Misha Katz. În 2004 a luat fiinţă Romanian Piano Trio, unde Răzvan Suma îi are ca parteneri de scenă pe Alexandru Tomescu şi Horia Mihail.

Biletele individuale pentru Festivalul Internaţional "George Enescu" 2011, ce va avea loc în perioada 1 - 25 septembrie, vor fi puse în vânzare începând cu data de 15 mai. Acestea vor putea fi procurate din cadrul reţelei Eventim. Pentru ediţia de anul acesta s-a renunţat la faza de rezervare a biletelor şi abonamentelor prin formulare, în favoarea unui sistem de vânzare directă. Aşadar, persoanele din ţară sau din străinătate care doresc să cumpere bilete sau abonamente au la dispoziţie trei metode de informare şi cumpărare: pe site-ul eventim.ro, care pune la dispoziţie multiple metode de plată şi livrare, precum şi posibilitatea de a alege direct locurile pe planul de sală, în magazinele din reţeaua Eventim în toată ţara şi în reţelele Eventim internaţionale. Festivalul "George Enescu", ajuns la cea de-a 20-a ediţie, este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender, care, din 1992 şi până în vara acestui an, a condus Opera din Viena. La organizarea festivalului vor contribui Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Regizorul Beatrice Rancea a fost învestită, ieri, în funcţia de director al Operei Naţionale din Iaşi, în prezenţa ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Noul director a afirmat că ţinta sa este să redea strălucirea Operei din Iaşi, întrucât de la Bucureşti aceasta se vede "îngrozitor de prost". Beatrice Rancea a câştigat, în luna aprilie, concursul pentru postul de director al Operei Naţionale din Iaşi, organizat de Ministerul Culturii. Ea a declarat că, într-o primă etapă, îşi doreşte ca pe scena Operei ieşene să fie montate spectacolele cerute de public şi să invite oameni valoroşi pentru a colabora cu instituţia din Iaşi. Totodată, Beatrice Rancea a mai precizat că aşteaptă ca lucrările de reabilitare a sediului Operei Naţionale din Iaşi, începute în urmă cu mai mulţi ani, să fie finalizate cât mai repede.

Romanul "Legături bolnăvicioase", de Cecilia Ştefănescu, publicat în două ediţii în colecţia "Ego. Proză" a editurii Polirom, a apărut recent în limba italiană, la editura Nikita, cu titlul "Relazioni morbose". Volumul va fi lansat la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, vineri, începînd cu ora 13.30, în Sala Rossa. Participă, alături de autoare: Anita Bernacchia, Maria Luisa Lombardo, Sabina Trzan.
Romanul "Legături bolnăvicioase" a mai fost tradus în franceză, bulgară şi polonă şi a fost ecranizat, în regia lui Tudor Giurgiu, după un scenariu semnat de autoare. Ecranizarea a fost selecţionată în secţiunea "Panorama" a Festivalului de Film de la Berlin.

Ray Manzarek şi Robbie Krieger, organistul şi chitaristul formaţiei The Doors, vor susţine un concert la Paris, pe 3 iulie, la 40 de ani de la moartea legendarului cântăreţ al grupului californian de rock, Jim Morrison. Cei doi membri fondatori ai grupului, creat în 1965, vor fi acompaniaţi de Dave Brock, Ty Denis şi Phil Chen.
Cântăreţ carismatic şi provocator, idol al amatorilor de rock şi poet psihedelic, Jim Morrison a fost găsit mort în baie, la Paris, pe 3 iulie 1971. Avea 27 de ani. Grupul The Doors, în a cărui componenţă originală figura şi bateristul John Densmore, s-a dizolvat în 1973.

Lungmetrajul "Loverboy", de Cătălin Mitulescu, va fi proiectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până pe 22 mai. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, spune povestea lui Luca, un tânăr de 20 de ani din Hârşova, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele din Constanţa. Pentru poliţiştii de la combaterea crimei organizate, această tehnică de racolare se numeşte "metoda prin îndrăgostire", iar cei ce o practică sunt numiţi "loverboys". În film mai joacă Bogdan Dumitrache, Clara Vodă, Coca Bloss, Ion Besoiu, Remus Mărgineanu şi Alexandru Mititelu, alături de actori neprofesionişti. Cătălin Mitulescu şi-a făcut debutul regizoral în 2006, cu lungmetrajul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii". Filmul a câştigat premiul Un Certain Regard pentru cea mai bună interpretare feminină (Dorotheea Petre) la Festivalul de la Cannes, în 2006. Anul acesta, preşedintele secţiunii Un Certain Regard este regizorul Emir Kusturica.

Opera Naţională Bucureşti organizează două evenimente speciale, o reprezentaţie "Evgheni Oneghin" dedicată sopranei Virginia Zeani, pe 13 mai, de la ora 19.00, şi spectacolul "Rigoletto", cu participarea baritonului Boris Statsenko, pe 14 mai, de la ora 19.00. Vineri iubitorii genului liric au ocazia să participe la o seară deosebită la Opera Naţională Bucureşti: reprezentaţia cu opera semnată de Ceaikovski "Evgheni Oneghin" va fi dedicată Virginiei Zeani, artistă de talie internaţională, una dintre cele mai apreciate voci lirice europene ale secolului XX. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa sopranei. În anul 1946, în urma unei serii de concerte, Virginia Zeani a fost remarcată de presa vremii ca o tânără voce având calităţi excepţionale. Ca urmare a acestor aprecieri, ea a plecat în Italia, unde a studiat cu tenorul Aureliano Pertile, abordând cu acest prilej repertoriul de belcanto. Debutul său în rolul Violetta din "La Traviata", de Giuseppe Verdi, în 1948, la Teatrul Duse din Bologna, a fost o revelaţie pentru întreaga lume a teatrului liric. Acest debut i-a deschis drumul către o carieră internaţională excepţională, care a purtat-o pe mari scene ale lumii precum Teatro alla Scala din Milano, Opera di Roma, Metropolitan Opera din New York. Sâmbătă, 14 mai, un alt eveniment special îşi aşteaptă spectatorii la Opera Naţională Bucureşti: "Rigoletto" de Giuseppe Verdi, cu participarea extraordinară a baritonului rus Boris Statsenko în rolul titular.

Michael York, unul dintre actorii englezi emblematici ai ultimei jumătăţi de veac, va primi premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. După Claudia Cardinale, Catherine Deneuve şi Franco Nero, Michael York va fi unul dintre oaspeţii de onoare ai Festivalului Internaţional de Film de la Cluj-Napoca, unde publicul îl va putea întâlni în cadrul unei proiecţii speciale. Roluri precum Brian Roberts din "Cabaret", D'Artagnan în "Cei Trei Muschetari", contele Andrenyi din "Crimă în Orient Express" l-au impus definitiv pe scena cinematografiei europene şi l-au făcut să fie îndrăgit de generaţii întregi de spectatori.

Cea de a VIII-a ediţie a festivalului 'VEDETEATRU', organizat anual de Teatrul 'George Ciprian' din Buzău cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi UNITER, va fi dedicată comediei, în cele opt zile ale manifestării urmând a fi prezentate 12 spectacole. Evenimentul va avea cinci secţiuni. Secţiunea oficială se va deschide sâmbătă cu spectacolul Teatrului Odeon - 'Natură moartă cu nepot obez' de Ion Sapdaru, în regia lui Eugen Făt - şi se va încheia pe 21 mai, cu festivitatea de premiere. O altă secţiune - Vedeta de mâine - se va desfăşura la Cafeneaua Artiştilor în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I. L. Caragiale', iar secţiunea 'Bucuria ochiului din ureche' în parteneriat cu Teatrul Naţional Radiofonic, la Biblioteca 'V. Voiculescu', alte două secţiuni fiind dedicate teatrului pentru elevi şi cărţii de teatru.

Carnavalul de la Veneţia este reprezentat în 30 de fotografii alb-negru, în expoziţia "Venezia. Pasaje, năluci, ocheade", a artistului Iulian Ignat, ce va fi vernisată luni, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. Lucrările, expuse la sediul ICR până pe 30 mai, au fost realizate la ediţiile din 2008 şi 2010 ale celebrului Carnaval de la Veneţia. Iulian Ignat este redactor şi fotograf al revistei Formula As. Cele mai recente expoziţii ale sale au fost dedicate tradiţiilor satului sibian Gura Râului, spectacolului de dans "Urban Kiss" de Răzvan Mazilu, şi concertelor de world music - "Buena Vista şi alte tarafuri".

"Polanski, Polanski", o nouă piesă de Saviana Stănescu, va fi prezentată la soloNova Arts Festival din New York, urmând să ajungă şi în ţară la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, la Teatrul Odeon din Bucureşti şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF. Piesa Savianei Stănescu, scrisă pentru actorul de teatru Grant Neale, va fi prezentată în festivalul newyorkez cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York. Scriitura este uimitoare. Cu o remarcabilă şi captivantă interpretare a lui Grant Neal şi o regie adesea surprinzătoare de Tamilla Woodard. "Interpretarea lui Grant Neal este extraordinară în profunzimea şi corporalitatea ei", potrivit unei cronici pe nytheatre.com. Spectacolul îl prezintă pe Polanski care se luptă cu Polanski şi ceea ce se întâmplă cu un om strălucit, complex şi fabulos în defectele sale când este obligat să se confrunte cu propriile greşeli. Festivalul soloNova Arts, ajuns la cea de-a 8-a ediţie, va avea loc începând de astăzi şi până pe 28 mai şi este dedicat reprezentaţiilor solo din diverse domenii: muzică, teatru, dans şi multimedia.

Regizorul Corneliu Porumboiu va face parte din juriul secţiunii Cinefondation şi al competiţiei de scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul va debuta astăzi şi se va desfăşura până pe 22 mai. Din juriul prezidat de regizorul francez Michel Gondry, vor mai face parte actriţa şi producătoarea franceză Julie Gayet, regizoarea şi producătoarea austriacă Jessica Hausner şi regizorul portughez Joao Pedro Rodrigues. Acest juriu va desemna trei filme câştigătoare, din cele 16 selectate în cadrul secţiunii Cinefondation, dedicată peliculelor realizate la absolvirea studiilor. Cele trei premii sunt în valoare de 15.000, 11.250 şi respectiv 7.500 de euro şi vor fi decernate pe 20 mai. Acelaşi juriu va alege şi scurtmetrajul care va fi premiat cu Palme d'Or, la ceremonia de închidere a celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, pe 22 mai.

ViennaFair, singurul târg internaţional de artă contemporană cu un focus pronunţat asupra artei central şi est-europene, se desfăşoară în acest an în perioada 12-15 mai, marcând un record de înscrieri la cea de a 7-a ediţie şi o accentuare masivă a prezenţei româneşti. În 2011, consiliul curatorial, în care a fost invitat anul acesta şi Mihai Pop, a selectat 130 galerii din 20 de ţări. România este reprezentata de 10 galerii şi centre de artă contemporană. Vizibilitatea prezenţei româneşti este sporită semnificativ anul acesta de accentul pus pe artiştii români contemporani şi curatorii români în cadrul prestigiosului program 'curated by'. Programul, ce acoperă cea mai mare parte a peisajului galeriilor vieneze, se derulează anul acesta sub titlul EAST by SOUTH WEST, tematizează rolul Vienei ca placă turnantă a scenei de artă contemporană actuală şi include doi curatori români (Ion Grigorescu şi Liliana Popescu).

Celebrul interpret Demis Roussos va reveni în acest an în România pentru un concert ce va avea loc pe 20 decembrie, la Sala Palatului. Organizatorii anunţă că la recitalul pe care artistul îl va susţine înainte de Crăciun vor fi piese specifice sărbătorilor de iarnă precum 'Ave Maria' 'White Christmas', 'Silent night' sau 'Amazing Grace'. De asemenea, playlistul va conţine şi celebrele hituri 'Dinata Dinata', 'Goodbye, my Love, Goodbye' sau 'My Friend the Wind'. Biletele pentru concert se vor pune în vânzare astăzi, la preţuri cuprinse între 50 şi 300 de lei. Demis Roussos a mai fost prezent în România cu ocazia programului de Revelion organizat de postul naţional de televiziune în 2000, în cadrul turneului '40 Years of Music' din 2008, precum şi în 2009 şi 2010, la Sala Palatului, de sărbători.

O proiecţie specială a filmului "Marfa şi banii", de Cristi Puiu, va deschide secţiunea Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Tudor Giurgiu a spus că ediţia de anul acesta sărbătoreşte zece ani de existenţă a evenimentului de la Cluj-Napoca, dar şi zece ani de la primul succes al noului val al cinematografiei româneşti, cu "Marfa şi banii", de Cristi Puiu. Astfel, filmul lui Puiu va fi proiectat în prima seară a Zilelor Filmului Românesc, în prezenţa echipei. De altfel, filmele "Morgen", de Marian Crişan, şi "Marfa şi banii", de Cristi Puiu, vor fi lansate pe DVD la TIFF. Un alt DVD pe care organizatorii festivalului doresc să îl lanseze la TIFF este un material care adună 13 din cele mai bune filme de debut ale noului val şi se numeşte "New Romanian Cinema. The Beginning". Ca în fiecare an, începând de la ediţia din 2005, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, una dintre cele mai aşteptate secţiuni în rândul publicului festivalier este cea dedicată cinematografiei autohtone. Timp de trei zile, cinefilii se pot bucura în cadrul Zilelor Filmului Românesc de cele mai recente producţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România sau chiar în premieră mondială. Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!