DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 mai 2011

Volumul "Lumea Regelui", un omagiu adus Regelui Mihai I, cu texte semnate de personalităţi politice, diplomatice, religioase şi culturale şi editat de Principele Radu, va fi lansat astăzi, de Ziua Regelui, la Muzeul Naţional de Istorie din Capitală, în prezenţa familiei regale. Cartea, publicată la Polirom, este un omagiu adus Regelui Mihai, care împlineşte anul acesta, pe 25 octombrie, 90 de ani.
Evenimentul lansării va avea loc în sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României, începând cu ora 12.00. Volumul "Lumea Regelui/ The King's World" editat de Principele Radu reuneşte contribuţii ale unor personalităţi din sfera politicii, diplomaţiei, religiei şi culturii, toate încercând să schiţeze un portret al Regelui Mihai I al României.

La cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film IndieLisboa, care se va desfăşura până duminică, cinematografia românească va fi reprezentată de trei producţii, la trei secţiuni diferite. Este vorba de "Morgen", de Marian Crişan, inclus la secţiunea Competiţie Internaţională-lung metraje, "Silent River", de Anca Miruna Lăzărescu, va participa la secţiunea Competiţie Internaţională-scurt metraje, iar "Lubaben", de Eva Pervolovici, a fost selecţinat pentru secţiunea Pulsar do Mundo-scurt metraje. La invitaţia organizatorilor festivalului şi cu sprijinul ICR Lisabona vor fi prezenţi la IndieLisboa 2011 regizoarea Eva Pervolovici şi Ozana Nicolau, director executiv al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti.

Trupa 'Hi-Q' aniversează 15 ani de activitate printr-un show de două ore de muzică 100% live, pe 19 mai, în Capitală. Petrecerea aniversară oferită de Mihai Sturzu, Dana Nălbaru şi Florin Grozea reprezintă modalitatea trupei de a mulţumi fanilor săi. Concertul vine în încheierea turneului naţional demarat în toamna trecută, care s-a desfăşurat în peste 30 de oraşe. Show-ul, care va avea loc la Hard Rock Cafe, va conţine trei momente tematice, axate pe trei stiluri muzicale inspirate din numele clubului unde va avea loc petrecerea - o serie Hard (cu piese pop, favoritele lui Mihai), o serie Rock (propusă de Dana), şi una Cafe (piese acustice preferate de Florin). În total vor fi 25 de hituri din perioada 1996-2011.

Musicalul 'Scufiţa roşie' de Roman Vlad, o adaptare după povestea Fraţilor Grimm, va fi prezentat în premieră astăzi în Foaierul Alb al Operei Comice pentru Copii. Colaboratoare permanentă a Operei pentru Copii, actriţa Stela Popescu se va afla acum într-o nouă postură, aceea de regizor al musicalului 'Scufiţa Roşie'.
În perioada 31 mai - 6 iunie, trupa de artişti a Operei Comice pentru Copii, alături de invitata lor specială, actriţa Stela Popescu, şi de directorul-fondator Smaranda Oţeanu-Bunea, va efectua un turneu în SUA cu musicalul 'O noapte furtunoasă' de Roman Vlad, adaptare după Ion Luca Caragiale. Din echipa realizatorilor acestui spectacol face parte şi actorul Mircea Diaconu, în calitate de consultant al Proiectului 'Caragiale'. Spectacolul, care s-a jucat cu succes la Bucureşti toată luna aprilie, se va juca pe 2 iunie pe Broadway, la Townhall.

Spectacolul "Moartea unui comis voiajor", în regia lui Tom Dugdale, va fi prezentat, în premieră, astăzi, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, fiind cea de-a unsprezecea şi, în acelaşi timp, ultima premieră a acestei stagiuni. "Moartea unui comis voiajor" este cel de-al doilea spectacol în regia lui Tom Dugdale la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, după spectacolul "Jurnalul unui nebun", prezentat în octombrie anul 2010. Arthur Miller a devenit cunoscut în primul rând pentru operele "Moartea unui comis voiajor" şi "Vrăjitoarele din Salem". Protagonistul piesei, Willy Loman, comisarul îmbătrânit, la sfârşitul carierei sale este nevoit să se confrunte cu sine şi cu faptul că în ciuda auto-înşelăciunii sale nici el, nici copii săi nu au ajuns departe. Prezent şi trecut, realitate şi imaginaţie se interconectează: Willy Loman îşi ia adio de la lume. În spectacol vor juca András Hatházi , Emőke Kató, Ferenc Sinkó. Spectacolul va beneficia de supratitrare în limba română şi nu este recomandat persoanelor sub 15 ani. Spectacolul va avea loc astăzi, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Mai mult de 150 de specialişti ai principalelor agenţii spaţiale din lume vor discuta aspecte ştiinţifice, tehnice, juridice şi politice ale protecţiei planetare, în cadrul conferinţei de Apărare Planetară, care se desfăşoară, până pe12 mai, la Palatul Parlamentului. Manifestarea, organizată sub egida Academiei Internaţionale de Astronautica şi a Agenţiei Spaţiale Europene are ca obiectiv căutarea unor soluţii pentru protecţia planetei faţă de impactul cu asteroizi şi alte obiecte cosmice.
În plus, în Aula Academiei Române, va avea loc vineri o sesiune omagială prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în cosmos şi a 30 de ani de la primul zbor în cosmos al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu.

Muzeul Labirint, în care vizitatorii se vor putea pierde printre exponate de la Muzeul Ţăranului şi Muzeul Antipa, asculta concerte şi merge la ateliere pentru copii, va fi amplasat sâmbătă de la ora 18.00 până duminică la ora 17.00, cu ocazia Nopţii Muzeelor, în Piaţa "George Enescu" din Capitală. Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, "cei doi vecini de la Şosea", se mută în Piaţa "George Enescu", lângă Ateneul Român, pentru o noapte şi o zi. Cei care parcurg Muzeul Labirint - un traseu muzeal stradal, unic în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor - vor avea ocazia să afle despre obiceiurile şi sărbătorile satului tradiţional, să cunoască mai multe despre speciile de vieţuitoare ale acestei planete sau să descopere care au fost personalităţile care au schimbat destinele celor două muzee. Labirintul va fi prevăzut cu un sistem de semnalistică şi hărţi pentru orientare, se vor semnaliza expoziţia permanentă (dialogul celor două muzee), spaţiile adiţionale (zonă multimedia, zonă de expoziţie temporară, zonă de activităţi cu copiii, zonă de relaxare, zonă info) şi ieşirea. Nu vor lipsi nici concertele sau activităţile speciale pentru copii. Astfel, sâmbătă, de la ora 18.00, la deschiderea Muzeului Labirint, va concerta cvartetul Resonance, iar de la ora 21.30 - Bourbon Jazz Unit. Muzeul Labirint va fi închis duminică la ora 4.00 şi redeschis între orele 10.00 - 17.00. În această zi, vor fi organizate ateliere pentru copii.

Actorul Damian Crâşmaru, care, în 2011, împlineşte 80 de ani de viaţă şi 59 de ani de carieră, va fi sărbătorit, astăzi, pe scena Teatrului Metropolis din Capitală.
Artistul va fi sărbătorit prin reprezentaţia spectacolului "Floarea de cactus", de Alice Barb. În "Floarea de cactus", Damian Crâşmaru îi are alături pe Adela Mărculescu, Cristiana Răduţă - Bobic, Ionuţ Adăscăliţei, Theodor Danetti/Mihai Niculescu şi Rudy Rosenfeld. Reprezentaţia face parte din Programul de Excelenţă în Teatru, iniţiat de Teatrul Metropolis în anul 2009, când a fost sărbătorită Olga Tudorache. În cadrul aceluiaşi program au mai fost omagiaţi Adela Mărculescu, la împlinirea a 50 de ani de carieră, şi Alexandru Repan, la împlinirea vârstei de 70 de ani şi a 45 de ani de carieră.

Numărul de bilete vândute de cinematografele româneşti a crescut cu 23,3% în anul 2010, a anunţat Observatorul European al Audiovizualului. În cadrul Uniunii Europene, graţie tehnologiei 3D, încasările brute din cinematografie au atins în 2010 un nivel record (6,45 miliarde de euro). Această creştere cu 5% pe anul 2010 a fost însă atribuită creşterii preţurilor biletelor, pentru că "frecvenţa în sălile de cinematograf a scăzut cu 1,6%, fiind de 966 milioane de bilete vândute". Italia şi Franţa au înregistrat creşteri considerabile - de 11%, respectiv 5,6% - în ceea ce priveşte numărul de bilete vândute. Producţia de lungmetraje din Uniunea Europeană a continuat să crească, atingând un nou record de 1.203 filme (inclusiv documentare). În schimb, cota de piaţă a filmului european a scăzut (25,3%) în sălile de cinematograf, unde 68% din totalul filmelor proiectate sunt americane.
Observatorul European al Audiovizualului, înfiinţat în 1992, este un organism de serviciu public european, compus din 36 state membre UE şi din Comunitatea Europeană. Observatorul lucrează în colaborare cu organisme partenere şi cu profesionişti din sectorul audiovizual, are sediul la Strasbourg şi funcţionează în cadrul serviciului juridic din cadrul Consiliului Europei.

Scriitorii Doris Lessing, Byatt, Hilary Mantel, Naipaul, Salman Rushdie, poeţii Carol Ann Duffy, Seamus Heaney, Derek Walcott şi astrofizicianul Stephen Hawking au fost incluşi în Top 300 al celor mai mari intelectuali din Marea Britanie, publicat pe site-ul publicaţiei The Guardian. Acest clasament a fost realizat de academicianul irlandez John Naughton şi conţine o serie de personalităţi de prim rang din Marea Britanie, ale căror nume apar grupate în 25 de profesii şi domenii de activitate. Astfel, la categoria "scriitori" se remarcă Doris Lessing, Antonia Susan Byatt, Hilary Mantel, Vidiadhar Naipaul, Salman Rushdie, Hanif Kureishi, Philip Pullman şi Ian McEwan. La categoria "dramaturgi" apar, printre altele, numele scriitorilor Alan Bennett, Bonnie Greer şi David Hare. Carol Ann Duffy, James Fenton, Seamus Heaney, Denise Riley şi Derek Walcott sunt câteva dintre personalităţile incluse la categoria "poeţi", iar Stephen Hawking se regăseşte printre savanţii incluşi la categoria "oameni de ştiinţă".

Scriitorul Gheorghe Ene, reprezentant al textualismului, curent literar românesc din anii '80, a murit, ieri, la locuinţa sa din satul natal Căldărăşti, oraşul Pogoanele.
'Membru marcant al optzeciştilor şi 'Desant 83', iniţiator al textualismului alături de Mircea Nedelciu, Gheorghe Crăciun, Gheorghe Iova, Gheorghe Ene a fost unul dintre poeţii care au reformat limbajul, preocupat în permanenţă de valenţele intrinseci ale cuvântului. Poet, prozator, traducător, publicist, Gheorghe Ene s-a născut la 16 octombrie 1950, în satul Căldăreşti, comuna Pogoanele, judeţul Buzău. După terminarea liceului din Pogoanele, s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, secţia română-franceză, pe care a absolvit-o în 1973.

Clădirea Teatrului de Stat din Oradea, monument emblematic al oraşului, renovată complet, a fost predată simbolic, ieri, de Ziua Europei. După aproape patru ani de şantier, lucrările de renovare a clădirii Teatrului de Stat din Oradea, păstrând proiectul iniţial din anul 1899, au ajuns la final, costurile totale ale lucrărilor suportate de Consiliul Judeţean fiind de 15,5 milioane de lei. Potrivit directorului secţiei române a Teatrului de stat, Daniel Vulcu, primul spectacol în clădirea renovată a teatrului va avea loc pe 25 septembrie, odată cu deschiderea Festivalului de teatru scurt, întrerupt pe durata celor cinci ani de lucrări. Clădirea Teatrului de stat Oradea este una dintre clădirile emblematice ale municipiului Oradea, monument de arhitectură ce face parte din realizările de vârf ale stilului eclectic din Oradea. Faţadele poartă amprenta neoclasicismului, în timp ce interiorul este dominat de elemente neorococo.

Consiliul Elevilor din Colegiul Naţional 'Gheorghe Lazăr' în parteneriat cu Teatrul 'Lucia Sturdza Bulandra' organizează până mâine a IV-a ediţie a Festivalului Naţional de arte pentru liceeni 'Florian Pitiş'. La eveniment s-au înscris peste 50 de trupe de teatru şi muzică din liceele din ţară. Spectacolele din cadrul festivalului 'Florian Pitiş' vor continua astăzi cu secţiunea teatru, iar mâine va avea loc festivitatea de premiere şi recital extraordinar al cântăreţilor Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Zoia Alecu, Nicu Alifantis.

Asociaţia hispano-română din Cuenca participă vineri la al II-lea maraton de poveşti organizat de Biblioteca Publica din Villamayor de Santiago. În cadrul acestui eveniment, asociaţia menţionată va prezenta povestea 'Capra cu trei iezi', a îndrăgitului scriitor Ion Creangă, precum şi poezia 'Mortua Est', de Mihai Eminescu. Aceasta este ultima manifestare desfăşurată de asociaţie în cadrul proiectului 'Zilele cărţii în provincia Cuenca'. Anterior, aceeaşi asociaţie a participat, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Madrid, la Târgul de carte organizat în oraşul Tarancón.

Galeria Naţională britanică se aşteaptă ca expoziţia Leonardo Da Vinci să fie una din cele mai populare din istoria sa de 187 ani şi va pune în vânzare un număr limitat de bilete, pentru a evita supraaglomeraţia, relatează Agenția France Press.
Galeria a anunţat că va vinde 180 de bilete la fiecare jumătate de oră la 'Leonardo Da Vinci: Painter at the Court of Milan', cu 50 mai puţine decât este permis, conform regulilor de sănătate şi siguranţă. Expoziţia, care va fi găzduită de galeria britanică timp de trei luni, se concentrează pe anii 1480 - 1490. Cele 60 de picturi şi desene care vor fi prezentate au fost aduse din Italia, Franţa, Statele Unite, Rusia şi Polonia, alături de 'Fecioara pe stânci', proaspăt restaurată de galeria engleză. La expoziţie se va afla şi o copie în mărime naturală a picturii 'Cina cea de taină', adusă de la Royal Academy, originalul aflându-se la mânăstirea Santa Maria delle Grazie din Milano. Expoziţia se va afla la Londra între 9 noiembrie 2011 şi 5 februarie 2012.

Baritonul rus Boris Statsenko va evolua sâmbătă, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în rolul titular din opera 'Rigoletto' de Giuseppe Verdi. Alături de invitatul special, îşi vor da concursul artiştii ONB: Marius Manea, Irina Iordăchescu, Horia Sandu, Sidonia Nica, Adriana Alexandru, Mihnea Lamatic, Daniel Filipescu, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Valentina Tudose, Adrian Ionescu, Ruxandra Ispas. Vor evolua, de asemenea, orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu, iar conducera muzicală a spectacolului îi va aparţine dirijorului Cornel Trăilescu. Baritonul rus Boris Statsenko a urmat studiile de canto la Conservatorul de Stat din Moscova şi este laureat a numeroase competiţii lirice. A cântat pe multe dintre scenele importante ale lumii, la Hamburg, Dresda, Berlin, Stuttgart, Frankfurt, Oslo, Amsterdam, Toulouse, Marsilia.

Cea de-a 56-a ediţie a Eurovision debutează astăzi pe scena din Arena Fortuna din Dusseldorf cu prima semifinală a concursului, trupa Hotel FM, care reprezintă România la această ediţie, urmând să evolueze joi în cea de-a doua fază a calificărilor în finală. Mâine, concurenţii români vor avea repetiţia finală care va fi jurizată, urmând ca joi să aibă loc semifinala a doua cu televoting-ul. Cea de-a doua semifinală va fi deschisă de reprezentantul Bosniei şi Herţegovinei, Dino Merin cu melodia 'Love In Rewind'. Din cele două semifinale se vor califica concurenţii din 20 de ţări în marea finală, unde Germania, Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie în calitate de ţări organizatoare ale concursului au deja un bilet asigurat. Câştigătoarea de anul trecut a Eurovision, Lena, reprezintă şi la această ediţie a concursului Germania cu piesa 'Taken by a stranger'.

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu va participa la Noaptea Literaturii Europene, mâine, la Biblioteca Publică din Amsterdam, alături de şase autori europeni din Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania şi Ungaria. ICR susţine prezenţa scriitoarei Gabriela Adameşteanu, considerată cea mai tradusă autoare din literatura română contemporană, aceasta urmând să participe, alături de Péter Nádas, Maureen Freely, Vicente Molina Foix, Stéphane Audeguy, la o masă rotundă moderată de Margot Dijkgraaf, important critic literar olandez.
Gabriela Adameşteanu este cunoscută cititorilor olandezi graţie traducerilor efectuate de Jan Willem Boss, fost lector de neerlandeză la Universitatea din Bucureşti între 1982 şi 1984.

Romanele "Omoară-mă!" şi "Fata din casa vagon" de Ana Maria Sandu vor apărea în traducere italiană la editura Aisara. "Omoară-mă!" va fi publicat în Italia anul viitor şi va fi lansat la Târgul de carte de la Torino din 2012, când România va fi ţară invitată. Traducerea romanului "Fata din casa vagon"urmează să apară în 2013. Editura Aisara a mai publicat de curând romanul "Circul nostru vă prezintă" de Lucian Dan Teodorovici, cu titlul "La casta dei suicidi". "Omoară-mă!", cea mai recentă carte a Anei Maria Sandu, este o poveste despre prietenie, intimitate şi demonii ei. Ceea ce pare a fi începutul unei fulgerătoare istorii de amor, întâlnirea dintre Vali şi Ramona, alunecă pe nesimţite într-un fals policier cu implicaţii terifiante: personajul principal al acestui roman-confesiune se dovedeşte a fi o sexagenară cu veleităţi de vampir, care-şi retrăieşte pasiunile cu ajutorul tinerei sale chiriaşe.

Un număr record de 85.000 de bilete pentru Festivalul BBC Proms a fost achiziţionat în primele 12 ore de la punerea lor în vânzare. Seria de concerte de muzică clasică va avea loc începând din 15 iunie, la Royal Albert Hall din Londra. Biletele cu loc pentru concertul Gustavo Dudamel şi Simon Bolivar Symphony Orchestra au fost epuizate în primele trei ore. De asemenea, au fost epuizate tichetele pentru concertele "Requiem", de Giuseppe Verdi, şi "Gothic Symphony", de Havergal Brian. Totuşi, un total de până la 1.400 de bilete vor fi puse în vânzare în ziua fiecărui concert.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Palatul Mogoşoaia s-au desemnat câştigătorii concursului "Drumul spre celebritate"- ediţia a II a. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" şi Radio România Cultural, cu sprijinul ExcesMusic, prin programul "Oportunităţi la tine acasă", finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. După 5 luni de competiţie, după 10 etape, care au desemnat prin voturile a 695 de elevi şi profesionişti 10 finalişti din 78 de candidaţi înscrişi, un juriu prezidat de Oltea Şerban Pârâu - director al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi Redactor Şef al Radio Romania Cultural, a hotărât care este ierarhia finală. Premiul I a fost câştigat de violoncelistul Ştefan Cazacu - elev în clasa a XI a la Liceul de Muzică "George Enescu" din Bucureşti. Premiul al II lea a fost obţinut de pianistul Mihai Ritivoiu, iar pe cea de-a treia poziţie s-a clasat violonistul Alexandru Mălaimare, ambii studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Primii trei clasaţi vor avea şansa de a face înregistrări speciale în studiourile Radio România, vor fi solişti ai Orchestrei de Cameră Radio în stagiunea 2011- 2012.

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României la Paris, organizează între 6 şi 9 iunie 2011 festivalul de muzică barocă «Nuits Baroques au Palais de Béhague», cu participarea unor muzicieni de talie internaţională din România, Franţa şi alte ţări. Concertele vor avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague în fiecare seară. Beneficiile obţinute în urma concertului « Orient-Occident. Le Dialogue des Âmes », susţinut de către Jordi Savall şi Montserrat Figueras, vor fi donate restaurării Sălii Bizantine. ICR Paris continuă, cu acest festival, organizarea ciclului «Nopţi... la Palatul Béhague» care a debutat în septembrie 2010 cu «Nuits Classiques au Palais de Béhague». Aceste evenimente de anvergură au scopul de a pune în valoare Sala Bizantină a Palatului Béhague, monument istoric, proprietate a statului român.

Noaptea Muzeelor va avea loc anul acesta pe 14 mai, peste 40 de instituţii din toată ţara deschizându-şi porţile vizitatorilor toată noaptea, cu expoziţii şi evenimente speciale. Aproximativ 3.000 de instituții muzeale din Europa sărbătoresc în anul 2011 evenimentul. Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şaptea ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009.

Spectacolul 'Comedie pe întuneric' de Peter Schaffer, în regia lui Cristian Dumitru, va fi prezentat duminică, de la ora 20,00, la Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB. Din distribuţie fac parte actorii Anda Caropol, Cornel Ciupercescu, Viorel Comanici, Tiberiu Păun, Vlad Jipa, Viorica Bantaş şi Cristina Florea, în timp ce scenografia este semnată de Raluca Ştefan, iar traducerea este realizată de Dorin Dron. Peter Shaffer este unul dintre cei mai importanţi dramaturgi britanici ai secolul al XX-lea. Mai multe dintre creaţiile sale au fost ecranizate, cel mai mare succes fiind înregistrat cu Equus şi Amadeus, cu care a câştigat opt premii Oscar. Piesa pusă în scenă la ArCuB este o savuroasă comedie de situaţie, care reaminteşte cu originalitate că oamenii sunt supuşi mereu neprevăzutului. O simplă pană de curent generează un lanţ de surprize amuzante, ce amplifică umorul englezesc, conturând o farsă modernă.

Un "turn Babel" din 30.000 de cărţi în toate limbile, cu o înălţime de 25 de metri, realizat în spirală, a fost ridicat la iniţiativa artistei argentiniene Marta Minujin într-o piaţă din centrul oraşului Buenos Aires. "Ideea este de a uni toate rasele prin intermediul cărţilor", a explicat, artista demersul său. Turnul va fi inaugurat mâine în piaţa San Martin şi va putea fi vizitat până la sfârşitul lunii mai. Iniţiativa face parte din programul Buenos Aires - Capitală mondială a cărţii 2011, al UNESCO. Începând de joi, şapte etaje pot fi urcate gratuit de grupuri de până la 100 de persoane, iar vizita va fi acompaniată de o coloană sonoră, creată de Marta Minujin, pe care se poate auzi cuvântul "carte" în toate limbile pământului. Jumătate din volumele care au servit drept "cărămizi" pentru construirea turnului au fost oferite de circa 50 de ambasade la Buenos Aires, cealaltă jumătate provenind din donaţii. În ultima zi a proiectului, pe 28 mai, vizitatorii îşi pot alege orice carte doresc.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!