DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

6 iunie 2011

Concert Mozart, susţinut de pianistul Horia Mihail, la Sala Radio
Pianistul Horia Mihail va interpreta, miercuri, 8 iunie, la Sala Radio, Concertul nr. 17 în sol major pentru pian şi orchestră, K. 453, de W.A. Mozart, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Cristian Sandu. Tot din creaţia compozitorului austriac, în aceeaşi seară, publicul va putea audia Uvertura operei Don Giovanni, K. 527. În partea a doua a concertului, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi soliştii Luiza Fatyol, Iulia Merca, Cristian Mogoşan şi Alin Anca vor interpreta una dintre lucrările mai puţin cântate ale lui Beethoven - Misa în do major, op. 86. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim. Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, numărând, de-a lungul carierei sale, mai bine de 1.000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene şi americane. În luna aprilie a acestui an, Horia Mihail a susţinut un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România în cadrul proiectului 'Pianul călător'.

La Grande Journée Liszt, pe 11 iunie, la Bucureşti, cu recitaluri la metrou şi Ateneul Român
Evenimentul La Grande Journée Liszt, dedicat compozitorului maghiar al cărui bicentenar este sărbătorit anul acesta, va avea loc, pe 11 iunie, în Capitală. Acesta cuprinde un recital în staţia de metrou Unirii şi două concerte la Ateneul Român. La Grande Journée Liszt va începe cu un recital în staţia de metrou Unirii, la ora 11.00, susţinut de pianistul Nicolae N. Dumitru. Programul continuă la Ateneul Român, începând cu ora 17.00, cu pianista Brigitte Engerer, laureata premiului I al Conservatorului din Paris la vârsta de 15 ani, invitată în 1980 de către Herbert von Karajan să cânte cu Filarmonica din Berlin şi apoi cu cele mai mari orchestre din lume. De la ora 20.00, va urca pe scena Ateneului pianistul Bertrand Chamayou, laureat al distincţiei Victoires de la musique classique, specialist în muzica lui Liszt, care va interpreta integral lucrarea "Ani de pelerinaj".

Edvin Marton revine la Bucureşti, la Gala "Crăciun Vienez", pe 21 şi 22 decembrie
Celebrul violonist, Edvin Marton, revine la Bucureşti, la Gala "Crăciun Vienez", pe 21 şi 22 decembrie, la Sala Palatului, unde va concerta alături de European Royal Orchestra. Artistul va răsfăţa auditoriul cu sunetele divine, redate pe vioara sa Stradivarius, pe care o foloseşte în spectacole pe tot mapamondul. Extrem de apreciat pentru colaborările muzicale cu Seal, Zucchero, Lou Bega, Supertramp şi Gloria Gaynor, dar şi pentru momentele artistice inedite alături de patinatorul rus Evgeni Plushenko, Edvin Marton va evolua pe scena Sălii Palatului alături de European Royal Orchestra, sub bagheta dirijorului austriac Gottfried Rabl. Edvin Marton va reda atmosfera feerică de sărbători, într-un regal muzical ce va îmbina acordurile sublime de vioară cu un stil energic şi plin de pasiune. Biletele la spectacol au fost puse deja în vânzare. Preţul acestora variază între 80 şi 300 de lei, în funcţie de categoria de loc.

Festivalul Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', la a zecea ediţie
Uniunea Scriitorilor din România anunţă organizarea, în perioada 9 - 13 iunie, a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', care va avea loc la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind 'Literatura fără frontiere? - Exil - Exil interior - Exil în propria limbă', momentul fiind 'consacrat anul acesta aspectelor - multiple, diverse şi contradictorii - ale exilului scriitorului, în toate formele lui'. În cadrul festivalului va avea loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu 'Ovidius' unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi a Premiului Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Mangalia şi Uniunea Scriitorilor.

Unirea Italiei, marcată la Odeon
Editura Humanitas invită publicul, mâine, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Capitală, la o seară dedicată celebrarii a 150 de ani de la Unirea Italiei. Cu aceasta ocazie, va fi lansat volumul Poezii. Opera Omnia, de Michelangelo, aparut la Humanitas în colectia Biblioteca Italiana, si va avea loc dezbaterea "Un geniu in dialogul artelor". Invitaţii serii sunt Excelenţa Sa, Mario Cospito, ambasadorul Italiei in Romania, Gabriel Liiceanu, Dan Hăulică şi Smaranda Bratu Elian. Momentele artistice vor fi susţinute de actorii Jeanine Stavarache şi Stefan Velniciuc, alături de soliştii vocali, Cleopatra David, Nicolae Simonov, Justinian Zetea şi Vladimir Deveselu.

Proba D a examenului de Bacalaureat de evaluare a competenţelor digitale va începe vineri, 10 iunie. Potrivit prevederilor art. 134 din Legea privind Codul Muncii nr. 53/2003 republicată, prima şi a doua zi de Rusalii sunt zile de sărbători legale în care nu se lucrează. Reprezentanţii Ministerului precizează că în luarea deciziei s-a ţinut cont şi de dificultatea probelor pe care absolvenţii de clasa a XII-a le vor susţine în data de 20 iunie - proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (înţelegerea textului audiat şi probă scrisă).
Totodată, Ministerul menţionează că a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/a Municipiului Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru comunicarea acestei decizii în unităţile de învăţământ şi pentru informarea corectă a tuturor candidaţilor. Potrivit calendarului desfăşurării examenului de Bacalaureat perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la 5 zile.

Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea a lansat proiectul 'Catedralele Vrancei. Bisericile de lemn în Patrimoniul UNESCO'. Proiectul, care se desfăşoară în perioada iunie 2011 - mai 2012, urmăreşte introducerea bisericilor de lemn reprezentative din judeţul Vrancea în patrimoniul UNESCO. Proiectul prevede editarea de cărţi poştale cu cele mai importante biserici de lemn din judeţ, dar şi editarea unor colecţii de timbre dedicate acestora. De asemenea, vor fi organizate evenimente de promovare a bisericilor propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Un număr de şase scurtmetraje româneşti şi străine, cu şi despre copii, adresate însă oamenilor mari, vor fi proiectate în această seară, de la ora 18.30 la Institutul Cultural Român din Capitală, fiind oferite de Festivalul Internaţional NexT. Organizatorii NexT îndeamnă publicul să îşi amintească de copilărie prin proiecţia peliculelor "Ştefan", de Stanca Radu, "Peace Talk/ În semn de pace", de Jenifer Malmqvist, "Suplinitorul/ Il Supplente", de Andrea Jublin, "Absent/ Missen", de Jochem de Vries, "Colivia", de Adrian Sitaru şi "Responsabil cu liniştea/ El Encargado", de Sergio Barrejo. Accesul la proiecţii este liber, în limita locurilor disponibile.

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti organizează pentru al şaselea an consecutiv BUCHAREST MUSIC FILM FESTIVAL. Întâlnirea cu acordurile muzicii clasice, cu dansul şi cu operele celebre va avea loc între 11 şi 18 iunie, în Piaţa "George Enescu". Timp de opt zile parcarea din vecinătatea Ateneului Român va fi transformată într-o oază de linişte şi rafinament în mijlocul oraşului, acelaşi spaţiu agreabil cu verdeaţă, flori şi terase elegante, oferite iubitorilor muzicii clasice de toate vârstele. Atmosfera plăcută este completată de standuri cu suveniruri şi un loc de joacă pentru copii, unde aceştia vor putea explora în voie Corabia Piraţilor. Ringul de dans va fi gazda unor demonstraţii ale dansatorilor profesionişti. În fiecare seară, de la orele 21.00, publicul va putea viziona proiecţii ale unor importante concerte şi opere filmate pe marile scene lirice ale lumii. Festivalul cuprinde concerte şi recitaluri, suţinute de: Horia Maxim, Filarmonica Oltenia din Craiova, Cvartetul Artmusik, Trio Veritas, Laura Păuna, Grupul Vocal Acapella, Toma Popovici, Horia Mihail, Camerata Regală, Orchestra Sinfonia Bucureşti.

Regizorul spaniol Fernando Leon de Aranoa este unul dintre invitaţii speciali ai celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. La TIFF 2011, alături de regizorul german Werner Herzog şi de belgianul Jaco Van Dormael, Aranoa este prezentat în cadrul secţiunii 3 X 3 cu trei dintre filmele carierei sale. 'Lunea, la soare'/ 'Los Lunes al Sol' este o emoţionantă dramă despre un grup de muncitori între două vârste care se trezesc şomeri şi nedoriţi de nimeni. Filmul a obţinut 'Scoica de Aur' pentru cel mai bun film, Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, Premiul World Catholic Association for Communication, Premiul Circulo de Escritores Cinematograficos la Festivalul de Film de la San Sebastian, în 2002, şi trofeele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor (Javier Bardem), cel mai bun actor secundar (Luis Tosar) la Premiile Goya, în 2003. Lungmetrajul 'Amador', cel mai recent film semnat de Aranoa, din 2010, a fost prezentat cu succes la Festivalul de Film de la Berlin.
Pelicula 'Familia' este creaţia regizorului din anul 1996, care i-a adus Premiul pentru cel mai bun regizor debutant, Premiul publicului şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Valladolid.

Cetatea de Scaun a Sucevei va fi reabilitată. Lucrările se vor face cu finanţare europeană, în baza unui proiect promovat prin Programul Operaţional Regional, semnat în urmă cu un an, la Suceava, de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Valoarea proiectului se ridică la 13 milioane de euro, cu o durată de execuţie de 46 de luni. Obiectivele principale ale proiectului vizează consolidarea zidurilor, amenajarea platoului cetăţii şi implementarea unui sistem de sunet şi lumini care să-i transpună pe vizitatori în atmosfera vremii.Proiectul a salvat Cetatea de Scaun care era în pericol de prăbuşire din cauza alunecărilor de teren din zonă.

PERFORMING HISTORY cu Ion Grigorescu şi grupul de artişti Anetta Mona Chişa şi Lucia Tkáčová este proiectul care reprezintă România la cea de-a 54-a Expoziţie Internaţională de Artă - la Biennale di Venezia 2011, Giardini di Castello. PERFORMING HISTORY are ca scop principal relaţionarea, prin mai multe modalităţi, a istoriei şi a istoriei actuale ca ipostază a diverselor modernităţi specifice. Concentrându-se pe practici estetice şi artistice diferite, care nu sunt specifice doar României, ci întregului est european, acest proiect nu încearcă să repună în act o istorie trăită a artei ultimelor decenii sau a istoriei post-totalitarismului din Est, ci încearcă să evidenţieze faptul că unica abordare posibilă este aceea de a compara în mod echitabil diferitele forme de modernizare. Conceptul curatorial evoluează ca dialog comparativ transgeneraţional între Ion Grigorescu, o figură legendară a artei experimentale româneşti, şi artiştii Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, între cei doi curatori, Maria Rus Bojan şi Ami Barak, şi în implicarea scriitorului Bogdan Ghiu şi a sociologului Vasile Dâncu. În 2011, Bienala de la Veneţia se va desfăşura în perioada 4 iunie - 27 noiembrie, când expoziţiile vor fi deschise publicului larg.

Documentarul 3D "Pina", de Wim Wenders, despre Pina Bausch, una dintre cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 9 septembrie. Producţia a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin, în selecţia oficială, în afara competiţiei. Aşa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, "Pina" este un film pentru Pina Bausch, una din cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Filmat în 3D cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, producţia ilustrează revoluţionara şi originala artă a marii coregrafe germane care a murit în vara anului 2009. Filmul îi introduce pe spectatori într-o dimensiune nouă, invitându-i într-o călătorie senzuală, cu imagini uimitoare: pe scenă, alături de trupa de dans, în afara teatrului, în oraş şi în zonele din apropierea oraşului industrial Wuppertal - locul unde, timp de 35 de ani, Pina Bausch a trăit şi a creat.

Un mormânt care datează din secolul al VIII-lea şi o oală de lut au fost descoperite în comuna Făcăeni, judeţul Ialomiţa, de un bărbat din localitate care săpa o groapă în curtea locuinţei sale. În urma consultării specialiştilor din cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa s-a stabilit că este vorba despre un mormânt care datează din secolul al VIII-lea, iar oala de lut are o valoare istorică şi arheologică deosebită, deoarece a fost scoasă intactă din sol. Specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Ialomiţa vor stabili măsurile de protejare, conservare şi valorificare a bunurilor arheologice şi a sitului unde acestea au fost descoperite, existând probabilitatea ca în zonă să mai fie astfel de vestigii.

Regizorul american Martin Scorsese va ecraniza tumultoasa poveste de dragoste dintre celebrii actori Elizabeth Taylor şi Richard Burton. La baza scenariului acestui film, care va fi produs de Paramount, va sta cartea semnată de Sam Kashner şi Nancy Schoenberger, 'Firious Love'. Înainte de aceasta, casa de producţie cumpărase drepturile asupra unei părţi din arhiva personală a lui Burton, de la văduva acestuia, Sally Hay. Burton şi Taylor s-au cunoscut în timpul filmărilor la 'Cleopatra', în care actriţa de 29 de ani avea rol principal. Ambii erau la acel moment căsătoriţi, Elizabeth Taylor fiind chiar la al patrulea mariaj. Iubirea dintre cei doi actori, condamnată oficial de Vatican, a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice prin intermediul unui 'fenomen' pe atunci destul de nou: paparazzi.
Relaţia dintre Elizabeth Taylor şi Richard Burton era una tumultoasă. În 1964 cei doi s-au căsătorit, iar peste 10 ani au divorţat, urmând ca peste 16 luni să se căsătorească pentru a doua oară. Al doilea mariaj a durat din octombrie 1975 până în iulie 1976.

Biblioteca Academiei va expune online manuscrisele lui Emil Cioran donate de omul de afaceri George Brăiloiu, acestea urmând să fie disponibile pe site-ul instituţiei în termen de două-trei luni. Eugen Simion a spus că a fost recent la Sibiu şi a vorbit cu directorul Bibliotecii Astra, precum şi cu Eleonora Cioran, cumnata scriitorului, şi se doreşte publicarea online a tuturor scrierilor româneşti ale lui Emil Cioran. La rândul său, Florin Filip a spus că manuscrisele lui Cioran cumpărate de George Brăiloiu în licitaţia de la Paris şi donate Bibliotecii Academiei Române vor fi publicate pe site-ul instituţiei, "cât de curând", indicând că vor fi necesare două-trei luni pentru acest proiect. Eugen Simion a adăugat că se doreşte şi publicarea în facsimil a manuscriselor lui Emil Cioran, aşa cum au fost publicate Caietele lui Mihai Eminescu, în măsura în care vor exista fondurile necesare. La rândul ei, Gabriela Dumitrescu a precizat că documentele donate de George Brăiloiu au sosit la Academie direct din Franţa şi că acestea vor fi păstrate într-o cameră blindată alături de manuscrise de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Liviu Rebreanu şi alţii.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Sibiu va găzdui un proiect original, în cadrul căruia unele filme clasice ale cinematografiei mondiale vor fi prezentate însoţite de muzică live şi chiar de recitaluri de poezie. Evenimentul se va desfăşura între 15 şi 19 iunie. Una dintre surprizele TIFF Sibiu 2011 este proiectul "Moartea obosită" - o călătorie imaginară însoţită de muzică şi sugestii literare, la care sibienii sunt invitaţi vineri, 17 iunie, la ora 20.00, la Teatrul Gong. Proiecţia filmului "Der müde Tod" va fi ilustrată sonor de ansamblul Einuiea şi acompaniat de un recital poetic după opera lui Emil Botta. Un alt eveniment special din cadrul TIFF Sibiu 2011 este proiecţia filmului mut "Omul cu aparatul de filmat", programată sâmbătă, 18 iunie, la ora 21.30.

Orbitoare, transparentă, difuză, colorată: lumina este prezentată în toate 'formele sale' la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia. Evenimentul va dezvălui publicului operele a 83 de artişti din toată lumea şi pavilionale celor 89 de ţări participante. Ca de obicei, Bienala de la Veneţia va găzdui o expoziţie tematică, denumită în acest an 'ILLUMInations', în timp ce ''i Giardini' /'Grădinile'/ vor servi drept cadru pavilioanelor naţionale. 'Referirea la lumină se manifestă în numeroase opere', a ţinut să sublinieze Bice Curiger, directoarea din acest an a Bienalei, cunoscut istoric şi critic de artă, directorul Muzeului de Artă Contemporană Zurich Kunsthaus. Emblematică pentru această alegere, opera impresionantă a britanicului James Turrell, care-l face pe vizitator să intre într-un cub alb imaculat, unde va fi învăluit într-o lumină difuză cu reflexe schimbătoare: bleu, violet, roz.

Zece documentare româneşti de scurt metraj, realizate de Discovery Channel, vor fi difuzate în premieră, astăzi, la Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În urma campaniei "Oricine poate fi erou", începută în luna martie a acestui an, Discovery Channel a realizat 10 documentare de scurt metraj despre poveştile unor români care pot fi consideraţi "eroi Discovery", prin pasiunile, curiozitatea şi spiritul lor de aventură. Filmele vor putea fi urmărite în premieră la TIFF la Meeting Point, începând cu ora 21.30. Cei 10 eroi au fost aleşi din sutele de propuneri trimise de publicul din România, în cursul lunii martie, pe pagina de Facebook Discovery România, unde se desfăşoară campania. Un juriu internaţional din cadrul Discovery a ales cele mai interesante 10 poveşti, iar cei care le-au propus au participat la realizarea scurtmetrajelor.

Compozitorul italian Ennio Morricone a fost desemnat preşedintele juriului la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Roma. Evenimentul se va desfăşura în perioada 27 octombrie - 4 noiembrie. Prolificul compozitor italian, care are numeroşi admiratori în lumea întreagă, graţie coloanelor sonore din filmele aparţinând genului spaghetti western regizate de Sergio Leone, este originar din Roma şi are numeroase legături cu industria cinematografică italiană. Festivalul de Film de la Roma a fost criticat în ultima perioadă de noul ministru al Culturii din Italia, Giancarlo Galan, care pare să privilegieze Festivalul de Film de la Veneţia. Din fericire, primarul Romei, Gianni Alemanno, a rămas un suporter fidel al festivalului de film din capitala italiană, considerat o "extravaganţă" prin prisma vedetelor invitate. Festivalul de Film de la Roma, care încearcă să-şi găsească o identitate distinctă în umbra mai cunoscutului Festival de Film de la Veneţia, este organizat de Piera Detassis, în calitate de director artistic, şi Gianluigi Rondi, în calitate de preşedinte al festivalului.

Uniunea Scriitorilor din România anunţă organizarea, în perioada 9 - 13 iunie, a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', care va avea loc la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind 'Literatura fără frontiere? - Exil - Exil interior - Exil în propria limbă', colocviul USR fiind 'consacrat anul acesta aspectelor - multiple, diverse, contradictorii - ale exilului scriitorului, în toate formele lui'. În cadrul festivalului va avea loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu 'Ovidius' unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Premiului Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Mangalia şi Uniunea Scriitorilor din România.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti - festCO 2011, care se va desfăşura între 10 şi 17 iunie, propune spectatorilor o gamă variată de forme de spectacol, incluzând şi teatru non-verbal, musical, teatru de revistă, teatru de magie, teatru pentru copii şi teatru de stradă. Timp de opt zile atât pe scenele sălilor Teatrului de Comedie cât şi pe alte scene convenţionale şi neconvenţionale din Bucureşti şi din ţară vor fi prezentate spectacole susţinute de Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul 'Constantin Tănase', Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Naţional 'Radu Stanca' Sibiu, Teatrul Dramatic 'I.D. Sîrbu' Petroşani, Teatrul Naţional 'Vasile Alecsandri' Iaşi, Compania de Teatru Passe Partout 'Dan Puric', Clubul Ţăranului Român şi Muzeul Naţional la Literaturii Române. În afara concursului vor fi prezente cu spectacole Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L. Caragiale' Bucureşti, Universitatea 'Spiru Haret', Teatrul Ţăndărică şi Teatrul de Magie. Centrul istoric va găzdui, pe străzile aflate în zona Teatrului de Comedie, scurte momente de teatru de stradă. Prima zi a festCO va fi dedicată dramaturgului Matei Vişniec. În deschidere va avea loc, în prezenţa autorului, lansarea antologiei de teatru scurt 'Omul din cerc', apărută la Editura Paralela 45.

Evenimentul La Grande Journée Liszt, în cinstea compozitorului maghiar al cărui bicentenar este sărbătorit anul acesta, va avea loc pe 11 iunie, în Capitală. Manifestarea va cuprinde un recital în staţia de metrou Unirii şi două concerte la Ateneul Român. Pe 11 iunie, Institutul Francez oferă melomanilor bucureşteni o zi întreagă dedicată compozitorului maghiar Franz Liszt, de la naşterea căruia se împlinesc anul acesta 200 de ani. La Grande Journée Liszt va începe cu un recital în staţia de metrou Unirii 1, la ora 11.00, susţinut de pianistul Nicolae N. Dumitru. Programul acestei zile speciale continuă la Ateneul Român, începând cu ora 17.00, cu pianista Brigitte Engerer, laureata premiului I al Conservatorului din Paris la vârsta de 15 ani, invitată în 1980 de către Herbert von Karajan în persoană să cânte cu Filarmonica din Berlin şi apoi cu cele mai mari orchestre. De la ora 20.00, va urca pe scena Ateneului pianistul Bertrand Chamayou, laureat al distincţiei Victoires de la musique classique, specialist în Liszt, care va interpreta integral lucrarea "Ani de pelerinaj".

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică braziliană, care se desfăşoară până pe 11 iunie, la Oradea, este dedicat compozitorului Antonio Carlos Gomes, de la a cărui naştere se împlinesc 175 de ani. Organizatorul evenimentului, un promotor al muzicii clasice braziliene, este artistul Thurzo Sandor Jozsef, membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii de stat Oradea şi al Cvartetului Varadinum. Primul său contact artistic cu muzica braziliană, de care s-a îndrăgostit, după cum el însuşi declară, a avut loc în vara anului 1996, când orchestra simfonică orădeană a participat la o mare sărbătoare naţională în Brazilia, prilejuită de împlinirea unui centenar de la moartea compozitorului Antonio Carlos Gomes. Concertele vor fi susţinute benevol de membrii Cvartetului Varadinum, de studenţii şi profesorii Facultăţii de muzică, dar şi de invitaţi din Cluj. Reprezentanţiile vor avea loc în diferite spaţii culturale şi biserici din oraş, la toate cele şase concerte intrarea publicului fiind liberă.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!