DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 iunie 2011

Începe TIFF 2011
La Cluj Napoca, începe, astăzi, a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, spune că ediţia de anul acesta va fi un eveniment "cum nu s-a mai văzut în Cluj şi în ţară", care nu va însemna doar film, ci şi alte evenimente artistice organizate în tot oraşul. Giurgiu a declarat că Piaţa Unirii va reprezenta "punctul zero" al festivalului, cinematograful de aici fiind un concept nou cu pavilioane, lansări de DVD, autografe şi masterclass-uri. În plus, TIFF 2011 va avea şi proiecţii caritabile pentru restaurarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Directorul TIFF promite că spectacolul de la gala de deschidere a evenimentului va fi o surpriză totală, care va putea concura fără emoţii cu meciul de fotbal România-Bosnia.

Festivalul Comediei Româneşti - între 10 şi 17 iunie
Festivalul Comediei Româneşti - festCO 2011 - va avea loc între 10 şi 17 iunie, la Teatrul de Comedie din Capitală. Printre spectacolele care vor fi prezentate în festival se numără titluri precum "Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat" (Teatrul "I. D. Sârbu" din Petroşani), "Don Juan moare ca toţi ceilalţi" (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti) şi "România. Închis pentru inventar (Compania de Teatru Passe-Partout "Dan Puric"). Festivalul Comediei Româneşti a fost înfiinţat în 2003, la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. FestCO are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole care au la bază texte de comedie românească. Din 2006, festivalul a devenit competitiv. În acelaşi an s-a înfiinţat Concursul de Comedie Românească ce a reuşit, la fiecare ediţie, să descopere noi talente în dramaturgia contemporană.

Au început înscrierile pentru ediţia a XIV-a a 'Galei Tânărului Actor
Înscrierile pentru preselecţia la cea de-a XIV-a ediţie a 'Galei Tânărului Actor - HOP', care va avea loc în perioada 30 august - 4 septembrie la Mangalia, au început, data limită fiind 3 iulie, anunţă UNITER. În competiţie se pot înscrie actori care au absolvit facultatea, începând cu promoţia 2007. Cei care întrunesc această condiţie se pot înscrie ca interpreţi cu recitaluri individuale de maximum 15 minute sau ca interpreţi în cadrul unor spectacole cu piese scurte, care nu depăşesc 45 de minute şi nu au mai mult de 10 personaje. Preselecţia va avea loc la Bucureşti, în zilele de 14 şi 15 iulie. Textul probei individuale obligatorii pentru cei rămaşi în concursul final va fi anunţat la o dată ulterioară. Înscrierile se vor face la sediul UNITER. 'Gala Tânărului Actor - HOP' are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.

A treia ediţie a Sighişoara Film Festival are loc între 23 şi 26 iunie
A treia ediţie a Sighişoara Film Festival, un eveniment axat pe promovarea filmului românesc premiat în străinătate, dar mai puţin cunoscut publicului din ţară, va avea loc în perioada 23 - 26 iunie. Evenimentul cinematografic reuneşte cele mai bune lungmetraje, documentare şi scurtmetraje româneşti premiate pe plan internaţional pe parcursul anului 2010 şi prilejuieşte întâlniri între profesioniştii de marcă ai filmului românesc şi tinerii cineaşti. Festivalul îşi propune să legitimeze valorile cu caracter de notorietate din sfera filmului românesc şi să contribuie la redimensionarea imaginii României din perspectiva acestui palier cultural semnificativ. Printre filmele din palmaresul festivalului se numără "Aurora", de Cristi Puiu, premiat la Karlovy Vary, "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, laureat al Festivalului de la Sarajevo şi al Festivalului de Film Francofon de la Namur, "Morgen", debutul multipremiat la Locarno al tânărului Marian Crişan, "Bună, ce faci", în regia lui Alex Maftei, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanău.

Festivalul Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', la a zecea ediţie
Uniunea Scriitorilor din România anunţă organizarea, în perioada 9 - 13 iunie, a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', care va avea loc la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind 'Literatura fără frontiere? - Exil - Exil interior - Exil în propria limbă', momentul fiind 'consacrat anul acesta aspectelor - multiple, diverse şi contradictorii - ale exilului scriitorului, în toate formele lui'. În cadrul festivalului va avea loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu 'Ovidius' unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi a Premiului Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Mangalia şi Uniunea Scriitorilor.

Concert Mozart, susţinut de pianistul Horia Mihail, la Sala Radio
Pianistul Horia Mihail va interpreta, miercuri, 8 iunie, la Sala Radio, Concertul nr. 17 în sol major pentru pian şi orchestră, K. 453, de W.A. Mozart, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Cristian Sandu. Tot din creaţia compozitorului austriac, în aceeaşi seară, publicul va putea audia Uvertura operei Don Giovanni, K. 527. În partea a doua a concertului, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi soliştii Luiza Fatyol, Iulia Merca, Cristian Mogoşan şi Alin Anca vor interpreta una dintre lucrările mai puţin cântate ale lui Beethoven - Misa în do major, op. 86. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim. Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, numărând, de-a lungul carierei sale, mai bine de 1.000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene şi americane. În luna aprilie a acestui an, Horia Mihail a susţinut un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România în cadrul proiectului 'Pianul călător'.

Serile copiilor, la Teatrul de Operetă
Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” continuă , luna aceasta, dezvoltarea proiectului „Serile Copiilor”. Parintii pot veni la teatru insotiti de copii, in fiecare sambata si duminica. In timp ce adultii urmaresc spectacolul, cei mici pot participa la variate ateliere de creatie, coordonate de artisti ai teatrului. „Serile Copiilor” sunt destinate micuţilor cu varsta intre 3 si 8 ani si sunt concepute pentru a facilita accesul acestora la diverse maniere de exprimare artistica, urmarind sa le stimuleze creativitatea si fantezia. Primele ateliere pentru copii de luna aceasta vor avea loc, pe 4 şi 5 iunie. Este vorba despre un atelier interactiv de poveşti şi muzică, coordonat de Mioara Ifrim, şi despre un atelier de muzică şi joc tradiţional românesc pe înţelesul copiilor, coordonat de Beatrice si Florin Iordan. Biletele sunt disponibile la casa Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”.

Edvin Marton revine la Bucureşti, la Gala "Crăciun Vienez", pe 21 şi 22 decembrie
Celebrul violonist, Edvin Marton, revine la Bucureşti, la Gala "Crăciun Vienez", pe 21 şi 22 decembrie, la Sala Palatului, unde va concerta alături de European Royal Orchestra. Artistul va răsfăţa auditoriul cu sunetele divine, redate pe vioara sa Stradivarius, pe care o foloseşte în spectacole pe tot mapamondul. Extrem de apreciat pentru colaborările muzicale cu Seal, Zucchero, Lou Bega, Supertramp şi Gloria Gaynor, dar şi pentru momentele artistice inedite alături de patinatorul rus Evgeni Plushenko, Edvin Marton va evolua pe scena Sălii Palatului alături de European Royal Orchestra, sub bagheta dirijorului austriac Gottfried Rabl. Edvin Marton va reda atmosfera feerică de sărbători, într-un regal muzical ce va îmbina acordurile sublime de vioară cu un stil energic şi plin de pasiune. Biletele la spectacol au fost puse deja în vânzare. Preţul acestora variază între 80 şi 300 de lei, în funcţie de categoria de loc.

Zece documentare româneşti de scurt metraj, realizate de Discovery Channel, difuzate la TIFF
Zece documentare româneşti de scurt metraj, realizate de Discovery Channel în urma campaniei "Oricine poate fi erou", începută în luna martie a acestui an, vor fi difuzate, în premieră, pe 6 iunie, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Cei 10 eroi au fost aleşi din sutele de propuneri trimise de publicul din România, în cursul lunii martie, pe pagina de Facebook Discovery România, unde se desfăşoară campania. Un juriu internaţional din cadrul Discovery a ales cele mai interesante 10 poveşti, iar cei care le-au propus au participat la realizarea scurtmetrajelor. Toate cele 10 documentare vor fi difuzate în cursul acestui an pe Discovery Channel. Cei zece "eroi Discovery" sunt pasionaţi de sporturi extreme, aventurieri incurabili şi cercetători inediţi. Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Începe TIFF 2011
La Cluj Napoca, începe, astăzi, a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, spune că ediţia de anul acesta va fi un eveniment "cum nu s-a mai văzut în Cluj şi în ţară", care nu va însemna doar film, ci şi alte evenimente artistice organizate în tot oraşul. Giurgiu a declarat că Piaţa Unirii va reprezenta "punctul zero" al festivalului, cinematograful de aici fiind un concept nou cu pavilioane, lansări de DVD, autografe şi masterclass-uri. În plus, TIFF 2011 va avea şi proiecţii caritabile pentru restaurarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Directorul TIFF promite că spectacolul de la gala de deschidere a evenimentului va fi o surpriză totală, care va putea concura fără emoţii cu meciul de fotbal România-Bosnia.

A treia ediţie a Sighişoara Film Festival are loc între 23 şi 26 iunie
A treia ediţie a Sighişoara Film Festival, un eveniment axat pe promovarea filmului românesc premiat în străinătate, dar mai puţin cunoscut publicului din ţară, va avea loc în perioada 23 - 26 iunie. Evenimentul cinematografic reuneşte cele mai bune lungmetraje, documentare şi scurtmetraje româneşti premiate pe plan internaţional pe parcursul anului 2010 şi prilejuieşte întâlniri între profesioniştii de marcă ai filmului românesc şi tinerii cineaşti. Festivalul îşi propune să legitimeze valorile cu caracter de notorietate din sfera filmului românesc şi să contribuie la redimensionarea imaginii României din perspectiva acestui palier cultural semnificativ. Printre filmele din palmaresul festivalului se numără "Aurora", de Cristi Puiu, premiat la Karlovy Vary, "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, laureat al Festivalului de la Sarajevo şi al Festivalului de Film Francofon de la Namur, "Morgen", debutul multipremiat la Locarno al tânărului Marian Crişan, "Bună, ce faci", în regia lui Alex Maftei, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanău.

La Grande Journée Liszt, pe 11 iunie, la Bucureşti, cu recitaluri la metrou şi Ateneul Român
Evenimentul La Grande Journée Liszt, dedicat compozitorului maghiar al cărui bicentenar este sărbătorit anul acesta, va avea loc, pe 11 iunie, în Capitală. Acesta cuprinde un recital în staţia de metrou Unirii şi două concerte la Ateneul Român. La Grande Journée Liszt va începe cu un recital în staţia de metrou Unirii, la ora 11.00, susţinut de pianistul Nicolae N. Dumitru. Programul continuă la Ateneul Român, începând cu ora 17.00, cu pianista Brigitte Engerer, laureata premiului I al Conservatorului din Paris la vârsta de 15 ani, invitată în 1980 de către Herbert von Karajan să cânte cu Filarmonica din Berlin şi apoi cu cele mai mari orchestre din lume. De la ora 20.00, va urca pe scena Ateneului pianistul Bertrand Chamayou, laureat al distincţiei Victoires de la musique classique, specialist în muzica lui Liszt, care va interpreta integral lucrarea "Ani de pelerinaj".

Bucharest Biennale 5, între 25 mai şi 22 iulie 2012, pe tema "Tactici pentru aici şi acum"
Cea de-a 5-a ediţie Bucharest Biennale va avea loc între 25 mai şi 22 iulie 2012, curatoarea acestei ediţii fiind Anne Barlow din Marea Britanie, iar tema aleasă - "Tactici pentru aici şi acum". Scopul Bucharest Biennale a fost, de la început, poziţionarea, stabilizarea şi creşterea vizibilităţii Bucureştiului pe harta internaţională, precum şi educarea publicului privind arta contemporană. Ediţia de anul trecut a fost un mare succes, bucurându-se de 58.000 de vizitatori, dintre care 20.000 au fost străini. Anul viitor va exista şi un program educaţional al Bienalei în universităţi, constând în proiecţii de film, conferinţe dar şi proiecte artistice specifice. Bucharest Biennale este organizată de revista Pavilion, o publicaţie de artă şi cultură contemporană editată la Bucureşti şi difuzată pe patru continente, cu apariţie bianuală, având şi o versiune care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul său.

Leonard Cohen, recompensat cu premiul "Prinţul Asturiei" pentru Litere pe 2011
Cântăreţul şi compozitorul canadian, Leonard Cohen, a fost recompensat cu premiul "Prinţul Asturiei" pentru Litere pe 2011, a anunţat fundaţia care decernează această prestigioasă distincţie spaniolă. Artistul, în vârstă de 77 de ani, cunoscut mai ales în calitate de cântăreţ, este şi un poet talentat, fiind preferat de juriul spaniol scriitorului britanic, Ian McEwan, şi scriitoarei canadiene, Alice Munro. Acest premiu a fost atribuit în 2010 scriitorului franco-libanez, Amin Maalouf, iar în 2009 distincţia a revenit scriitorului albanez, Ismail Kadare. Leonard Cohen şi-a publicat primul volum de poezie, "Let Us Compare Mythologies" imediat după ce a terminat facultatea. Cohen şi-a reluat turneele muzicale în 2008, după 15 ani de absenţă de pe scenă. În 2008 şi în 2009, artistul a susţinut show-uri şi la Bucureşti.

Serile copiilor, la Teatrul de Operetă
Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” continuă , luna aceasta, dezvoltarea proiectului „Serile Copiilor”. Parintii pot veni la teatru insotiti de copii, in fiecare sambata si duminica. In timp ce adultii urmaresc spectacolul, cei mici pot participa la variate ateliere de creatie, coordonate de artisti ai teatrului. „Serile Copiilor” sunt destinate micuţilor cu varsta intre 3 si 8 ani si sunt concepute pentru a facilita accesul acestora la diverse maniere de exprimare artistica, urmarind sa le stimuleze creativitatea si fantezia. Primele ateliere pentru copii de luna aceasta vor avea loc, pe 4 şi 5 iunie. Este vorba despre un atelier interactiv de poveşti şi muzică, coordonat de Mioara Ifrim, şi despre un atelier de muzică şi joc tradiţional românesc pe înţelesul copiilor, coordonat de Beatrice si Florin Iordan. Biletele sunt disponibile la casa Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”.

Festivalul European al Artelor "Ciprian Porumbescu" include "Lira de Aur", recitaluri şi expoziţii
Prima ediţie a Festivalului European al Artelor "Ciprian Porumbescu", desfăşurat în perioada 3-5 iunie la Suceava şi Stupca, va include Concursul Internaţional "Lira de Aur", recitaluri de muzică clasică, spectacole folclorice, vernisaje de pictură, sculptură şi fotografie, dar şi lansări de carte. Directorul Centrului Cultural Bucovina, Sever Dumitrache, a declarat că este pentru prima dată când sub genericul "Ciprian Porumbescu" sunt reunite toate artele. La Concursul Internaţional "Lira de Aur" participă 136 de concurenţi din România, Republica Moldova şi Austria, la ediţia din acest an înregistrându-se un număr record de elevi. Festivalul European al Artelor "Ciprian Porumbescu" a debutat, astăzi, la Casa Polonă din Suceava, cu deschiderea festivă a Concursului Internaţional "Lira de Aur", moment urmat, în cursul serii, de un recital extraordinar susţinut de pianista Ilinca Dumitrescu, la Sala Auditorium a Universităţii "Ştefan cel Mare".

La Grande Journée Liszt, pe 11 iunie, la Bucureşti, cu recitaluri la metrou şi Ateneul Român
Evenimentul La Grande Journée Liszt, dedicat compozitorului maghiar al cărui bicentenar este sărbătorit anul acesta, va avea loc, pe 11 iunie, în Capitală. Acesta cuprinde un recital în staţia de metrou Unirii şi două concerte la Ateneul Român. La Grande Journée Liszt va începe cu un recital în staţia de metrou Unirii, la ora 11.00, susţinut de pianistul Nicolae N. Dumitru. Programul continuă la Ateneul Român, începând cu ora 17.00, cu pianista Brigitte Engerer, laureata premiului I al Conservatorului din Paris la vârsta de 15 ani, invitată în 1980 de către Herbert von Karajan să cânte cu Filarmonica din Berlin şi apoi cu cele mai mari orchestre din lume. De la ora 20.00, va urca pe scena Ateneului pianistul Bertrand Chamayou, laureat al distincţiei Victoires de la musique classique, specialist în muzica lui Liszt, care va interpreta integral lucrarea "Ani de pelerinaj".

Unirea Italiei, marcată la Odeon
Editura Humanitas invită publicul, marti, 7 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Capitală, la o seară dedicată celebrarii a 150 de ani de la Unirea Italiei. Cu aceasta ocazie, va fi lansat volumul Poezii. Opera Omnia, de Michelangelo, aparut la Humanitas în colectia Biblioteca Italiana, si va avea loc dezbaterea „Un geniu in dialogul artelor“. Invitaţii serii sunt Excelenţa Sa, Mario Cospito, ambasadorul Italiei in Romania, Gabriel Liiceanu, Dan Hăulică şi Smaranda Bratu Elian. Momentele artistice vor fi susţinute de actorii Jeanine Stavarache şi Stefan Velniciuc, alături de soliştii vocali, Cleopatra David, Nicolae Simonov, Justinian Zetea şi Vladimir Deveselu.

O schiţă rară făcută de Michelangelo Buonarroti, scoasă la licitaţie
O schiţă rară făcută de Michelangelo Buonarroti în anul 1504 va fi scoasă la licitaţie de casa Christie's, în luna iulie, la Londra, experţii britanici fiind de părere că acest desen va putea fi cumpărat cu un preţ care va depăşi 5 milioane de lire sterline. Desenul, care reprezintă nudul unui bărbat, face parte din cele 24 de schiţe pe care Michelangelo le-a realizat pentru a picta fresca "Bătălia de la Cascina", o operă care nu a fost finalizată de maestrul renascentist. De-a lungul secolelor, această schiţă a fost expusă o singură dată în public, anul trecut, la Viena. Michelangelo a fost angajat pentru a celebra Bătălia de la Cascina din anul 1364 într-o frescă ce urma să fie pictată în Sala del Gran Consiglio din Florenţa, în anul 1504. Maestrul italian a fost angajat, totodată, să picteze şi o altă frescă, inspirată de Bătălia de la Anghiari din 1440. Niciuna dintre cele două lucrări nu a fost finalizată şi au supravieţuit până în zilele noastre doar prin intermediul unor gravuri şi schiţe realizate de artistul italian.

Concert Mozart, susţinut de pianistul Horia Mihail, la Sala Radio
Pianistul Horia Mihail va interpreta, miercuri, 8 iunie, la Sala Radio, Concertul nr. 17 în sol major pentru pian şi orchestră, K. 453, de W.A. Mozart, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Cristian Sandu. Tot din creaţia compozitorului austriac, în aceeaşi seară, publicul va putea audia Uvertura operei Don Giovanni, K. 527. În partea a doua a concertului, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi soliştii Luiza Fatyol, Iulia Merca, Cristian Mogoşan şi Alin Anca vor interpreta una dintre lucrările mai puţin cântate ale lui Beethoven - Misa în do major, op. 86. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim. Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, numărând, de-a lungul carierei sale, mai bine de 1.000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene şi americane. În luna aprilie a acestui an, Horia Mihail a susţinut un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România în cadrul proiectului 'Pianul călător'.

Unele filme clasice vor fi acompaniate de muzică live, la TIFF
Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania au anunţat că manifestarea va găzdui, la Sibiu, un proiect original, în cadrul căruia unele filme clasice ale cinematografiei mondiale vor fi prezentate însoţite de muzică live şi chiar de recitaluri de poezie. Una dintre surprizele TIFF Sibiu 2011 este proiectul "Moartea obosită" - o călătorie imaginară însoţită de muzică şi sugestii literare, la care sibienii sunt invitaţi vineri, 17 iunie, la ora 20.00, la Teatrul Gong. Proiecţia filmului "Der müde Tod" - Germania, 1921 - va fi ilustrată sonor de ansamblul Einuiea şi acompaniat de un recital poetic după opera lui Emil Botta. Un alt eveniment special din cadrul TIFF Sibiu 2011 este proiecţia filmului mut "Omul cu aparatul de filmat" - URSS, 1929-, programată sâmbătă, 18 iunie, la ora 21.30. Coloana sonoră va fi asigurată live de DJ Dubase şi DJ Leizaboy". Joi, 16 iunie, începând cu ora 21.00, cunoscutul artist Goran Bregovic va urca pe scena din Piaţa Mare din Sibiu alături de Wedding and Funeral Orchestra într-un spectacol menit să celebreze legătura dintre muzică şi film.

Documentarul 3D "Pina", de Wim Wenders, în cinematografele româneşti, din 9 septembrie
Documentarul 3D "Pina", de Wim Wenders, despre Pina Bausch, una dintre cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 9 septembrie. Documentarul 3D a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin, în selecţia oficială, în afara competiţiei. "Pina" a câştigat doar într-o singură săptămână marele premiu la 3D Festival din Paris şi premiul pentru cel mai bun documentar german la Dokville. Aşa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, "Pina" este un film pentru Pina Bausch, una dintre cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Filmat în 3D cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, producţia ilustrează revoluţionara şi originala artă a marii coregrafe germane care a murit în vara anului 2009. Filmul îi introduce pe spectatori într-o dimensiune nouă, invitându-i într-o călătorie senzuală, cu imagini uimitoare: pe scenă, alături de trupa de dans, în afara teatrului, în oraş şi în zonele din apropierea oraşului industrial Wuppertal - locul unde, timp de 35 de ani, Pina Bausch a trăit şi a creat.

De la festivalul Visa pour l’Image, în galeria Rue de l’Exposition
Institutul Cultural Român de la Paris prezintă, până în luna august, în galeria sa « Rue de l’Exposition », expoziţia fotoreportaj « Le Platz des Roms », de Gabriela Lupu. Expoziţia face parte din tema galeriei în anul 2011, « Solitaria », o explorare antropo-fotografică a subiectelor izolării şi marginalizării. Fotografia “vedetă” a expoziţiei “Le Platz des Roms”, “Lucreţia, 62 de ani”, a fost selecţionată în secţiunea Off a prestigiosului festival de fotojurnalism “Visa pour l’Image” de la Perpignan, ediţia 2010. Fotoreportajul Gabrielei Lupu documenteaza obiectiv situaţia unui grup de romi căldărari, instalaţi, în 2010, pe un teren viran de lângă şantierul noii clădiri a primăriei din oraşul francez Montpellier. Gabriela Lupu este fotograf- jurnalist şi absolventă de sociologie. Fotoreportajul său nu judecă şi nu trage concluzii, ci doar relevă aspecte ale vieţii într-un aşa-numit “bidon-ville”, dintr-o perspectivă sociologică.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!