DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

5 iulie 2011

În perioada 6-10 iulie va avea loc la Sala Polivalentă Parco Monteclaro din Cagliari cea de-a doua ediţie a manifestării multiculturale "Romania, mon amour". Succesul de public al ediţiei precedente şi oportunitatea acestei iniţiative în oraşul Cagliari şi regiunea Sardinia fac ca evenimentul "Romania, mon amour" să devină o tradiţie şi un important reper cultural românesc în zonă. Ediţia din acest an este organizată de Tycoon Communication Italia cu sprijinul Institutului Cultural Român, patronajul Ambasadei României în Italia şi al Provinciei Cagliari. Partener este Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Publicul va avea ocazia să viziteze o expoziţie de obiecte din diferite regiuni ale României: ceramică de Horezu, ceramică de Cucuteni, icoane, ouă încondeiate, troiţe din Maramureş, costume populare, icoane şi podoabe din Negreşti Oaş, fotografii. Vor fi prezenţi artişti şi meşteri români apreciaţi la nivel internaţional precum: Ioan Bârsan, Ionela Sandrina Mihuleac cu echipa sa de ceramişti Nicolae Coşniceru, Nicoleta şi Laurenţiu Pietraru, Elena Torac, Elena Costinaş. Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va participa la această ediţie cu expoziţia "Culorile României" cuprinzând costume tradiţionale din diferite regiuni ale ţării. Tânăra fotografă Anelise Salan va prezenta o expoziţie de fotografie.

Mega producţia "Faust" în regia lui Silviu Purcărete va încheia sezonul de vară al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu prin programarea a două reprezentaţii ce vor avea loc vineri, 22 iulie, şi sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 21:00, la Hala Balanţa. Deşi stagiunea 2010 – 2011 e oficial închisă, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu îşi deschide cortina şi în luna iulie oferind sibienilor şi turiştilor seri speciale de petrecere a timpului liber. Ambele reprezentaţii ale spectacolului Faust, spre exemplu, vor avea supratitrare în limba engleză, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional din Sibiu.

Spectacolul 'Camera 1306 (I Am Myself)' realizat de coregraful Cosmin Manolescu va fi prezentat în premieră sâmbătă la Hotelul InterContinental din Bucureşti. Evenimentul conceput special pentru o cameră de hotel este un spectacol-instalaţie despre limite, ce pune în discuţie individul şi societatea, relaţiile interumane şi problemele vieţii contemporane. Spectacolul este conceput ca un performance maraton cu durata de 12 ore, desfăşurat între ora patru după-amiaza şi patru dimineaţa. Spectacolul va mai avea reprezentaţii şi pe 13 august şi 24 septembrie, tot la Hotelul InterContinental din Bucureşti. Accesul publicului se va face din oră în oră, exclusiv pe bază de rezervare. Rezervările trebuie făcute cu cel puţin o zi înainte de fiecare spectacol programat, urmând să conţină ora aleasă pentru participarea la spectacol. Preţul biletului este de 20 lei sau 10 lei, redus, pentru studenţi şi profesionişti ai dansului iar al unui pachet de trei ore este de 50 lei sau 25 lei, redus. Spectacolul poate include interacţiune cu publicul prezent şi nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Artista plastică Stela Marta expune, până pe 14 iulie, pentru orădeni o parte din lucrările sale de pictură care au putut fi văzute, în martie, timp de două săptămâni, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Expoziţia personală de pictură 'Anotimpuri' cuprinde aproximativ 30 de tablouri în ulei pe pânză, motive florale, triptice, inspirate din peisajele româneşti, naturi statice cu flori, în cele patru anotimpuri, portret combinat cu peisaj floral. De această dată, artista a completat oferta expoziţională cu o colecţie nouă de 23 de tablouri în acril pe pânză, de dimensiuni mici, inspirate din peisajul veneţian, care sunt compoziţii foarte decorative, lucrate cu foiţă de aur şi argint.

Volumul "Provizorat" de Gabriela Adameşteanu, publicat în colecţia "Fiction Ltd." a editurii Polirom, în două ediţii - 2010 şi 2011, va apărea în primăvara anului 2013 la prestigioasa editură franceză Gallimard, în traducerea lui Nicolas Cavailles. "Provizorat" este cel de-al treilea roman al Gabrielei Adameşteanu care intră în portofoliul celebrei edituri franceze după "Dimineaţă pierdută/ Une matinée perdue", tradus de Alain Paruit, şi "Drumul egal al fiecărei zile/ Vienne le jour", tradus de Marily Le Nir. "Provizorat", unul dintre cele mai apreciate romane apărute în anul 2010, a obţinut premiul revistei Observator cultural. De asemenea, romanul a fost nominalizat pentru titlul de Cartea Anului, de Fundaţia Anonimul şi România literară, şi la premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România.
Romanul va apărea în 2012 şi în Ungaria, la editura Europa, în traducerea Gabriellei Kosta.

Universităţile pot organiza încă o sesiune de admitere, în baza autonomiei instituţionale, după bacalaureatul din toamnă, pentru ocuparea locurilor rămase libere din cauza promovabilităţii scăzute, a declarat secretarul de stat pentru învăţământul superior, Cătălin Baba. El a precizat că Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineterului şi Sportului nu ar putea interveni pentru organizarea celei de a doua sesiuni de admitere în universităţi. Cifra de şcolarizare în anul întâi pe locuri de la bugetul de stat pentru anul universitar 2011-2012 este de 62.850. La acestea se adaugă aproximativ 60.000 de locuri cu taxă în învăţământul public şi alte 30.000 de locuri în învăţământul privat. Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de 44,47 la sută.

Spectacolul "Eu, Rodin" al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, regizat de Mihai Măniuţiu, va fi prezentat, mâine, la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Almada, competiţie care reuneşte producţii inovatoare din mai multe ţări. Producţia aduce pe scenă lupta pentru putere şi dragoste. "Eu, Rodin" este un spectacol de teatru-dans axat pe două tipuri de raportare la iubire şi la creaţie: unul egocentric şi distructiv - Rodin (Constantin Chiriac) şi celălalt dus până la sacrificiul de sine - Camille (Esther Cloet). Spectacolul a avut premiera la Sibiu în 3 iunie 2004 şi poartă semnăturile regizorului Mihai Măniuţiu şi scenografei Iuliana Vîlsan. Potrivit reprezentanţilor teatrului sibian, spectacolul va fi prezentat în limba română, cu supratitrare în limba portugheză, toate biletele pentru această reprezentaţie fiind epuizate. Turneul artiştilor sibieni în Portugalia se realizează cu sprijinul Institutului Cultural Român din Lisabona.

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău invită publicul pe 7 iulie, de la ora 14.00, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală pentru a evoca împreună Drăgaica (Sânzienele), în spiritul tradiţiei ţărăneşti ancestrale. Veți putea admira zestrea cea mai de seamă a Muzeului – covoarele basarabene – scoase la aer, redescoperi ecourile Paparudei, Caloianului şi simţi miresmele Primului seceriş împreună cu muzeografi, meşteri populari, purtători ai tradiţiei şi artişti ai Teatrului Epic Etnofolcloric "Ion Creangă".

Volumele "Mitra", de Doris Lessing, "Bărbatul făcut din bucăţi", de David Lodge, şi "Regina roşie", de Philippa Gregory, au apărut recent în colecţia "Biblioteca Polirom". La numai trei luni de la apariţia în Marea Britanie, ediţia în limba română a celui mai recent roman al lui David Lodge, "Bărbatul făcut din bucăţi", a apărut în traducerea Onei Frantz, în seria dedicată de Polirom autorului.
"Bărbatul făcut din bucăţi" este o reconstituire, în egală măsură romanţată şi minuţios documentată, a existenţei şi personalităţii lui Wells, scriitorul vizionar care a pus bazele literaturii science-fiction şi a influenţat conştiinţa socială a sfârşitului de secol al XIX-lea şi a începutului de secol al XX-lea. Ţintuit la pat de un cancer în faza terminală, în casa lui din Regent's Park, scriitorul în vârstă de 78 de ani îşi rememorează întreaga viaţă, întrebându-se dacă aceasta a fost un succes sau un eşec. Tot în colecţia "Biblioteca Polirom" a apărut o nouă traducere din opera laureatei premiului Nobel pentru literatură în anul 2007, Doris Lessing, - "Mitra", un scenariu halucinant despre cum ar fi putut să arate lumea dacă ar fi fost populată în întregime numai de femei şi, mai ales, a haosului creat atunci când, din senin, fără nici o explicaţie, s-a născut primul bărbat.

Festivalul Folk You! FLORIAN PITTIŞ va avea loc pe plaja de la Vama Veche, în perioada 21 - 24 iulie, cea de-a şaptea ediţie din acest an fiind organizată de Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă. Pe lângă nume consacrate ale folkului romanesc, din distribuţia festivalului fac parte şi invitaţi speciali care reprezintă fie hardcore-ul moldovenesc - Zdob si Zdub, fie rock-ul - Celelalte Cuvinte, fie pop-rock-ul - Holograf, Vama, sau hip-hop-ul - Puya şi Guess Who. Intrarea este liberă.

Un steag al lui Ştefan cel Mare, recuperat de statul român de la Mănăstirea Zografu, din Grecia, în 1917 şi restaurat în ultimii şapte ani, va fi expus de mâine la Muzeul Naţional de Istorie a României, la vernisaj urmând să participe ambasadori şi oficiali ai Ministerului Culturii. Steagul va fi expus pe toată durata lunii iulie, în cadrul seriei de micro-expoziţii "Exponatul lunii". Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc mâine, la ora 11.00, în prezenţa ambasadorilor Franţei, Henri Paul, şi Republicii Moldova, Iurie Reniţă, şi a oficialilor Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Vernisajul va fi urmat de o prezentare de specialitate privind complexul proces de restaurare întreprins pentru acest obiect liturgic excepţional, cunoscut sub denumirea de "Steagul lui Ştefan cel Mare". Exponatul amintit este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare.

Cea de a 18-a ediţie a Taberei naţionale de jurnalism va reuni, până pe 9 iulie, zeci de tineri din ţară, la Centrul de Agrement Muncel. La evenimentul, organizat de Agenţia Naţională de Sport şi Tineret în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Iaşi, sunt aşteptaţi să participe 60 de tineri cu vârste între 16 şi 18 ani, din 11 judeţe ale ţării. Printre obiectivele taberei de la Muncel se înscriu obţinerea de experienţă în activitatea de redacţie şi din teren, sub îndrumarea unor jurnalişti profesionişti, cunoaşterea realizărilor jurnaliştilor din diverse colective redacţionale, schimbul de păreri şi idei cu colegi din alte colective de presă, însuşirea de tehnici specifice activităţii de jurnalist şi formarea unor deprinderi de lucru în echipă', a declarat Ciprian Paraschiv, coordonator pentru Sport şi Tineret Regiunea Nord-Est.

Mănăstirea ortodoxă cu hramul 'Schimbarea la Faţă' din satul Voivodeni, comuna Dragu (judeţul Sălaj) va găzdui, până pe 9 iulie, ediţia a III-a a taberei naţionale de iconografie, organizate de Şcoala Populară de Arte 'Tudor Jarda' din Cluj-Napoca. Un număr de 20 de invitaţi din oraşele Târgu-Jiu, Sebeş, Satu-Mare, Dej, Huedin şi Cluj-Napoca sunt aşteptaţi de stareţul mănăstirii, Ghelasie Spătăcean, şi de părintele ieromonah Maxim Moldoveanu şi vor realiza icoane pe sticlă după modele originale ale Şcolii de la Nicula, lucrări care vor intra în patrimoniul şcolii de arte şi al mănăstirii. Icoanele pictate în cadrul taberei vor fi expuse la Şcoala Populară de Artă 'Tudor Jarda' şi în instituţii partenere.

Prestigioasa Operă de Stat din Viena (Wiener Staatsoper) a încheiat stagiunea 2010/2011 cu un record de public şi de încasări. În primul sezon în care i-a avut la conducere pe directorul Dominique Meyer şi pe directorul muzical Franz Welser-Möst, instituţia culturală vieneză a atras nu mai puţin de 584.974 de spectatori. Aceasta înseamnă că reprezentaţiile sale s-au jucat cu sala practic plină, media de ocupare fiind de 98,33% şi chiar de 99,70% la spectacolele de operă. Încasările au atins şi ele un nivel record, de 29,53 milioane de euro, cu 3,12 milioane mai mult decât previziunile bugetare. În total, artiştii Staatsoper au dat 331 reprezentaţii de operă, balet şi spectacole pentru copii. Un succes fără precedent a cunoscut şi baletul, condus de fosta stea franceză Manuel Legris. Stagiunea s-a încheiat cu o Gală Nureev şi cu opera 'Katia Kabanova', a compozitorului ceh Leos Janacek, prezentată în premieră în acest sezon. Francezul Dominique Meyer i-a succedat la 1 septembrie 2010 la conducerea Staatsoper româno-austriacului Ioan Holender, al cărui directorat longeviv s-a întins pe parcursul a 18 ani.

Alexandru Tocilescu este primul regizor care va primi o stea pe Walk of Fame, Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii organizate joi, de la ora 12.00. Cunoscutul regizor român Alexandru Tocilescu va fi recompensat cu o stea pentru întreaga carieră. Evenimentul va fi organizat joi, de la ora 12.00, în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului. Alexandru Tocilescu, care în această lună va împlini vârsta de 65 de ani, devine astfel primul regizor care primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. Proiectul "Walk of Fame" este dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc". Înaintea regizorului Alexandru Tocilescu au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, şi Maia Morgenstern, în mai.

Molnar Tunde, solistă a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, va susţine în această lună mai multe concerte de orgă în bisericile din Târgu Mureş, în cadrul unui proiect muzical intitulat 'Seri de vară cu muzică de orgă'. Recitalurile sunt programate începând cu data de 7 iulie, joia şi duminica, de la ora 19,00.
Molnar Tunde va începe seria concertelor joi seară la Biserica Reformată Mică, cu un program cu lucrări de Johann Sebastian Bach, Sweelink şi Franz Liszt.
Artista va concerta duminică la Biserica Reformată din Cetate, unde va interpreta bucăţi din operele compozitorilor Croner, Diruta, Jokhann Pachelbel şi Franz Liszt.

Laurenţiu Belizan, Petru Albu şi Dumitra Stoica sunt câştigătorii celei de-a patra ediţii a Concursului de Debut Literar Unicredit, desemnaţi în cadrul unei ceremonii de premiere care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în Bucureşti. Anul acesta, numărul celor înscrişi a fost cu 30% mai mare decât în 2010, însumând 186 de creaţii literare, dintre care 18 au fost nominalizate la marile premii. Astfel, secţiunea de poezie a avut două nominalizări, iar câştigătorul este Laurenţiu Belizan, din Buzău, premiat pentru volumul de poezii "Între noi un zid pe lună". La secţiunea de proză scurtă, competiţia a fost acerbă, cu 11 lucrări nominalizate. Petru Albu, din localitatea Simeria, judeţul Hunedoara, a câştigat premiul secţiunii, cu volumul "Trestii". La secţiunea de proză scurtă a fost acordată şi o menţiune specială, lui Şerban Mihai Georgescu, din Bucureşti, pentru volumul său "Ghidul cititorului miotonic", pentru că este "textul cel mai bine scris şi cel mai inteligent; dar din păcate, nu e proză scurtă", după cum explică Radu Paraschivescu. La secţiunea roman, şase opere literare au fost la un pas de premiul cel mare, dar una singură a câştigat: "Nu mă atinge", scrisă de Dumitra Stoica din Bucureşti.

Muzeul Naţional de Istorie a României va expune în luna iulie, în seria de micro-expoziţii 'Exponatul lunii', un obiect liturgic excepţional, cunoscut sub denumirea de 'Steagul lui Ştefan cel Mare'. Exponatul este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare. Iconografia şi încadrarea cronologică a piesei au creat iniţial confuzia că ar fi vorba despre un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, dar absenţa stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare, nu susţine ipoteza amintită. Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pe steag sunt brodate două inscripţii - una în limba slavonă cu o rugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfântul Gheorghe - şi alta în limba greacă 'Sfântul Gheorghe din Capadocia', care nu pomeneşte însă faptul că steagul ar fi fost dăruit de Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Athos, aşa cum se obişnuia în epocă.

Lungmetrajul "Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi" a intrat, weekend-ul trecut, în clubul select al filmelor care au obţinut încasări de peste 1 miliard de dolari. Regizat de Rob Marshall, acest film - al patrulea din franciza "Piraţii din Caraibe" -, în care Johnny Depp interpretează din nou rolul căpitanului Jack Sparrow, a fost lansat pe marile ecrane pe 20 mai. Lungmetrajul ocupă locul al şaptelea în box office-ul mondial, cu încasări de 233,7 milioane de dolari în Statele Unite şi 774 milioane de dolari în box office-ul internaţional. Producția este, totodată, cea de-a treia dintre filmele în care joacă Johnny Depp ce au depăşit pragul de 1 miliard de dolari din încasări, după un alt film din seria "Piraţii din Caraibe" - "Cufărul Omului Mort" şi "Alice în Ţara Minunilor".

Lungmetrajul "Morgen", de Marian Crişan, se află printre cele zece pelicule nominalizate care concurează pentru prestigiosul premiu LUX pe 2011 oferit de Parlamentul European. Cele zece producții care concurează pentru această distincţie au fost anunţate în timpul celei de-a 46-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary. Peliculele selecţionate, produse sau coproduse în Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie, reflectă excelenţa şi diversitatea cinematografiei europene. Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, "Morgen", spune povestea unui bărbat - Nelu care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, "pescuieşte" un emigrant ilegal turc. Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine".

Cu o ţinută impecabilă şi accesorii pe măsură, "desenată" cu grijă de designerii audio Diana Joicaliuc şi Ioan Budura, emisiunea "vedeta" a postului Radio Romania Cultural este, în această vara, mai colorată, mai veselă, mai caldă… Moda la temperaturi inalte – styling pentru asfalt incins, Alternative de vară – pentru cei care-si petrec vacanța în oraș, O carte pe zi, Repere culturale – plimbări la braț prin Târgu Mureș, București, Timișoara, Iași; sunt doar câteva dintre rubricile matinalului de la Radio România Cultural. Espresso este un matinal cultural cu ingredientele esențiale ale genului: informații de ultimă oră din domeniile artistice, interviuri și reportaje legate de evenimentele la zi, dar și informații de ordin general devenite repere la anumite intervale orare.

Alexandru Tocilescu este primul regizor care va primi o stea pe Walk of Fame, Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii organizate joi, de la ora 12.00. Cunoscutul regizor român Alexandru Tocilescu va fi recompensat cu o stea pentru întreaga carieră. Evenimentul va fi organizat joi, de la ora 12.00, în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului. Alexandru Tocilescu, care în această lună va împlini vârsta de 65 de ani, devine astfel primul regizor care primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. Proiectul "Walk of Fame" este dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc". Înaintea regizorului Alexandru Tocilescu au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, şi Maia Morgenstern, în mai.

Universităţile pot organiza încă o sesiune de admitere, în baza autonomiei instituţionale, după bacalaureatul din toamnă, pentru ocuparea locurilor rămase libere din cauza promovabilităţii scăzute, a declarat secretarul de stat pentru învăţământul superior, Cătălin Baba. El a precizat că Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineterului şi Sportului nu ar putea interveni pentru organizarea celei de a doua sesiuni de admitere în universităţi. Cifra de şcolarizare în anul întâi pe locuri de la bugetul de stat pentru anul universitar 2011-2012 este de 62.850. La acestea se adaugă aproximativ 60.000 de locuri cu taxă în învăţământul public şi alte 30.000 de locuri în învăţământul privat. Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de 44,47 la sută.

Actorul Leonardo DiCaprio și cântăreața Beyonce ar putea fi colegi de platou în noul film regizat de Clint Eastwood, care se va intitula "A Star Is Born". Dacă Beyonce este confirmată pentru distribuție, DiCaprio se află încă în discuții pentru a primi rolul. Un posibil obstacol în calea acestui proiect este programul încarcat al actorului care, în perioada următoare, va filma pentru "The Great Gatsby". Eastwood si DiCaprio au lucrat împreună, până de curând, la "J. Edgar", ecranizarea biografiei primului șef al FBI, care va avea premiera în decembrie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!