DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

4 iulie 2011

FNT la rampă
Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, are ca generic câteva cuvinte care-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei, întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului. Este şi unul dintre motivele pentru care secţiunea intitulată "Focus" se concentrează asupra personalităţii şi creaţiei regizorului Andrei Şerban, artist de renume internaţional şi autor, în ultimii ani, al câtorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian. Acestora li se adaugă un număr notabil de producţii foarte diverse ca stil şi ideologie, semnate atât de regizori de valoare unanim recunoscută, cât şi de tineri directori de scenă aflaţi la începutul carierei. Director artistic şi selecţioner unic al ediţiei 2011 este criticul de teatru Alice Georgescu, iar director executiv - Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER.

Spectacol realizat într-o cameră, prezentat în premieră la Bucureşti
Spectacolul 'Camera 1306', realizat de coregraful Cosmin Manolescu, va fi prezentat în premieră, pe 9 iulie, la Hotelul InterContinental din Bucureşti. Evenimentul conceput special pentru o cameră de hotel este un spectacol-instalaţie despre limite, care pune în discuţie individul şi societatea, relaţiile interumane şi problemele vieţii contemporane. Spectacolul este conceput ca un performance maraton cu durata de 12 ore, desfăşurat între ora patru după-amiaza şi patru dimineaţa. Spectacolul va mai avea reprezentaţii pe 13 august şi pe 24 septembrie. Accesul publicului se va face din oră în oră, exclusiv pe bază de rezervare. Spectacolul poate include interacţiune cu publicul prezent şi nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Inaugurarea clădirii Teatrului de stat de la Oradea, în debutul noii stagiuni
Clădirea Teatrului de Stat din Oradea va fi inaugurată, pe 25 septembrie, cu un musical de succes - 'Scripcarul pe acoperiş' -, adaptare după Shalom Alehem, actorii revenind pe scenă după patru ani de renovări complete prin care teatrul şi-a regăsit întreaga splendoare şi farmecul de altădată. Potrivit directorului Daniel Vulcu, redeschiderea Teatrului va coincide cu alte două evenimente culturale de excepţie: spectacolul de inaugurare a stagiunii 2011 - 2012 şi debutul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt, unic în ţară. 'Scripcarul pe acoperiş' este unul dintre musicalurile cele mai de succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a cunoscut de-a lungul anilor peste 3.200 de reprezentaţii. Pe 25 septembrie, 'Scripcarul pe acoperiş' va fi prezentat, la Oradea, cu o distribuţie de excepţie, incluzând-o pe Maia Morgenstern într-unul din rolurile principale. Pe scenă vor evolua şi membrii formaţiei de muzică evreiască 'Hakeshet Klezmer Band' a Comunităţii Evreieşti din Oradea, precum şi dansatori ai Ansamblului profesionist 'Crişana'.

Competiţia "Carpathian Adventure" va fi organizată, în luna august, în Apuseni
Competiţia "Carpathian Adventure", ajunsă la cea de-a unsprezecea ediţie, va fi organizată, în luna august, în Munţii Trascăului şi cei ai Gilăului, din Apuseni. În acest concurs şi-au anunţat deja participarea echipe din Bulgaria, România şi Ungaria, foarte multe din Bucureşti, Timişoara, Deva, Piteşti şi Târgu Mureş. Din cauza problemelor financiare, la ediţia din 2011, "Carpathian Adventure" nu va mai avea două categorii, de începători şi avansaţi, ci doar una singură, în care vor intra toate echipele. Tabăra de bază va fi la Rimetea, lângă Arieş. În total, concursul va avea în jur de 220-230 de kilometri, cu toate probele incluse. Între acestea se vor număra probe de canoe, de peşteră, de coborâre în rapel, dar şi probe surpriză. Competiţia va dura 76 de ore non-stop. Data limită de înscriere a concurenţilor este 20 iulie, iar echipele vor fi formate din patru membri. Obiectivele concursului sunt de a pune la încercare condiţia fizică şi mentală, precum şi abilităţile de orientare ale participanţilor, dezvoltarea spiritului de echipă între participanţi, dar şi cunoaşterea frumuseţii şi sălbăticiei naturii din România şi îmbunătăţirea modului de percepţie şi de aplicare a măsurilor de protecţie a mediului.

Istanbulul văzut de cinci pictori români- expozitie la Bucuresti
De astăzi și până pe 14 iulie, Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul organizează la București o expoziție de pictură dedicată orașului de pe Bosfor. Expoziția este un omagiu adus Istanbulului, capitală culturală europeană în 2010, și aduce perpectiva artistică românească asupra megapolisului. Pictorii Sorin Adam, Vadim Crețu, Mircea Doinaru, Minu Movilă și Mihai Potcoavă vor expune lucrări dedicate metropolei de pe Bosfor la Muzeul Municipiului Bucuresti. Expozitia, prezentată la Istanbul în decembrie 2010, a fost realizată în urma unui stagiu de documentare efectuat de către cei cinci pictori în luna iunie a anului trecut, la invitația ICR Istanbul.

Proiectul care prevede acordarea unei noi săli de spectacol pentru Teatrul Metropolis din București, a fost respins de consilierii generali ai Capitalei.
Printre motivele expuse în vederea adoptării proiectului s-au numărat starea avansată de degradare și poziția pe harta culturală a Bucureștiului. Sumele necesare investiției într-o nouă sală de spectacol ar fi urmat să fie alocate de la bugetul Consiliului General al Muncipiului București și ar fi fost cuprinse în bugetul Teatrului Tineretului Metropolis. Instituția fost înființată la 1 ianuarie 2007 si este situată pe strada Mihai Eminescu.

În perioada 6-10 iulie va avea la Sala Polivalentă Parco Monteclaro din Cagliari cea de-a doua ediţie a manifestării multiculturale "Romania, mon amour". Succesul de public al ediţiei precedente şi oportunitatea acestei iniţiative în oraşul Cagliari şi regiunea Sardinia fac ca evenimentul "Romania, mon amour" să devină o tradiţie şi un important reper cultural românesc în zonă. Ediţia din acest an este organizată de Tycoon Communication Italia cu sprijinul Institutului Cultural Român, patronajul Ambasadei României în Italia şi al Provinciei Cagliari. Partener este Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Publicul va avea ocazia să viziteze o expoziţie de obiecte din diferite regiuni ale României: ceramică de Horezu, ceramică de Cucuteni, icoane, ouă încondeiate, troiţe din Maramureş, costume populare, icoane şi podoabe din Negreşti Oaş, fotografii. Vor fi prezenţi artişti şi meşteri români apreciaţi la nivel internaţional precum: Ioan Bârsan, Ionela Sandrina Mihuleac cu echipa sa de ceramişti Nicolae Coşniceru, Nicoleta şi Laurenţiu Pietraru, Elena Torac, Elena Costinaş. Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va participa la această ediţie cu expoziţia "Culorile României" cuprinzând costume tradiţionale din diferite regiuni ale ţării. Tânăra fotografă Anelise Salan va prezenta o expoziţie de fotografie.

Mega producţia "Faust" în regia lui Silviu Purcărete va încheia sezonul de vară al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu prin programarea a două reprezentaţii ce vor avea loc vineri, 22 iulie, şi sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 21:00, la Hala Balanţa. Deşi stagiunea 2010 – 2011 e oficial închisă, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu îşi deschide cortina şi în luna iulie oferind sibienilor şi turiştilor seri speciale de petrecere a timpului liber. Ambele reprezentaţii ale spectacolului Faust, spre exemplu, vor avea supratitrare în limba engleză, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional din Sibiu.

Banda desenată în presă este tema celei de-a doua expoziții din Galeria Muzeului Benzii Desenate. Vernisajul va avea loc joi, de la ora 19.00, la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană și va fi urmat de o dezbatere. Tema ilustrată de exponate va fi întoarsă pe toate fețele de artişti din breaslă, printre care Vali Ivan, Matei Branea și echipa Kamikaze. Banda desenată s-a născut în paginile ziarelor la începutul secolului 20. Primul personaj notabil a fost The Yellow Kid, care popula paginile ziarului The New York Journal. De atunci, banda desenată s-a diversificat, dar continuă să apară şi în mediul în care îşi are originea. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 10 august 2011. Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România.

Spectacolul 'Camera 1306 (I Am Myself)' realizat de coregraful Cosmin Manolescu va fi prezentat în premieră sâmbătă la Hotelul InterContinental din Bucureşti. Evenimentul conceput special pentru o cameră de hotel este un spectacol-instalaţie despre limite, ce pune în discuţie individul şi societatea, relaţiile interumane şi problemele vieţii contemporane. Spectacolul este conceput ca un performance maraton cu durata de 12 ore, desfăşurat între ora patru după-amiaza şi patru dimineaţa. Spectacolul va mai avea reprezentaţii şi pe 13 august şi 24 septembrie, tot la Hotelul InterContinental din Bucureşti. Accesul publicului se va face din oră în oră, exclusiv pe bază de rezervare. Rezervările trebuie făcute cu cel puţin o zi înainte de fiecare spectacol programat, urmând să conţină ora aleasă pentru participarea la spectacol. Preţul biletului este de 20 lei sau 10 lei, redus, pentru studenţi şi profesionişti ai dansului iar al unui pachet de trei ore este de 50 lei sau 25 lei, redus. Spectacolul poate include interacţiune cu publicul prezent şi nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Volumul "Provizorat" de Gabriela Adameşteanu, publicat în colecţia "Fiction Ltd." a editurii Polirom, în două ediţii - 2010 şi 2011, va apărea în primăvara anului 2013 la prestigioasa editură franceză Gallimard, în traducerea lui Nicolas Cavailles. "Provizorat" este cel de-al treilea roman al Gabrielei Adameşteanu care intră în portofoliul celebrei edituri franceze după "Dimineaţă pierdută/ Une matinée perdue", tradus de Alain Paruit, şi "Drumul egal al fiecărei zile/ Vienne le jour", tradus de Marily Le Nir. "Provizorat", unul dintre cele mai apreciate romane apărute în anul 2010, a obţinut premiul revistei Observator cultural. De asemenea, romanul a fost nominalizat pentru titlul de Cartea Anului, de Fundaţia Anonimul şi România literară, şi la premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România.
Romanul va apărea în 2012 şi în Ungaria, la editura Europa, în traducerea Gabriellei Kosta.

Asociaţia Culturală MoCA şi Studio Arte Laguna din Mogliano Veneto, în parteneriat cu Institutul Român de Cercetare Umanistică de la Veneţia şi alte instituţii şi galerii partenere, anunţă lansarea celui de-al VI-lea Premiu Internaţional 'Arte Laguna' 2011. Premiul este decernat de un juriu de specialitate în urma unui concurs cu participare internaţională, destinat artiştilor din variate domenii ale artelor vizuale contemporane şi este organizat începând cu anul 2006. Concursul, cu temă liberă, va cuprinde cinci secţiuni: Pictura, Sculptura, Fotografie, Arta video şi Performance. Concursul prevede acordarea de premii în bani, organizarea unui important eveniment expoziţional colectiv într-un spaţiu de renume din Veneţia şi în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, un premiu special pentru domeniul artă video acordat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia constând într-o expoziţie, precum şi rezidenţe şi expoziţii de artă în Italia şi străinătate şi publicarea unui catalog. Înscrierile sunt deschise până pe data de 11 noiembrie.

Cărăşenii se pregătesc intens pentru apropiatul Festival de Jazz, care, anual, adună peste 15.000 de participanţi. Deşi solicitările de a vinde bilete online curg încă de la începutul anului, organizatorii Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, ajuns la cea de a 15-a ediţie, nu au renunţat, nici anul acesta, la obiceiul instituit la poalele Muntelui Semenic, în locul numit Poiana Lupului, de a nu vinde bilete în avans. De vină pentru faptul că biletele vor putea fi cumpărate doar în perioada festivalului, direct de la poarta de acces, este vremea capricioasă de la Gărâna, care, în fiecare an, se încăpăţânează să încurce socotelile iubitorilor de jazz.
Preţul biletului pentru o zi de concert este de 60 de lei, iar abonamentul costă 200 de lei. Anul acesta, Festivalul de Jazz se va desfăşura în perioada 21 - 24 iulie, iar la fel ca în fiecare an pe scena din Poiana Lupului vor urca, în cele patru zile de concerte, nume mari ale jazz-ului mondial şi autohton, printre care Horia Crişovan Quartet din România, Lars Danielsson din Suedia, Nicolas Simion şi Sorin Romanescu tot din România, Hiromi Feat. Anthoni Jackson şi Simon Philips din Japonia şi, respectiv, SUA, Frederika Krier Quartett din Germania, Mathias Eick Quintet din Norvegia sau Avishai Cohen Trio din Israel. Pe toată perioada festivalului va putea fi admirată expoziţia de fotografie 'All My Jazz', aparţinând marelui artist american Charles Giuliano.

Clădirea Teatrului de stat din Oradea va fi inaugurată, pe 25 septembrie, cu un musical de succes - 'Scripcarul pe acoperiş' -, adaptare după Shalom Alehem, actorii revenind pe scena 'de acasă' după patru ani de renovări complete prin care teatrul şi-a regăsit întreaga splendoare şi farmecul de altădată. Potrivit directorului Daniel Vulcu, redeschiderea instituției va coincide cu alte două evenimente culturale de excepţie: spectacolul de inaugurare a stagiunii 2011 - 2012 şi debutul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt, unic în ţară. Adaptare după povestirea lui Shalom Alehem, 'Scripcarul pe acoperiş' este unul dintre musicalurile cele mai de succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a cunoscut de-a lungul anilor peste 3.200 de reprezentaţii. În 25 septembrie 'Scripcarul pe acoperiş' va fi prezentat la Oradea cu o distribuţie de excepţie, incluzând-o pe Maia Morgenstern într-unul din rolurile principale. Pe scenă vor evolua şi membrii formaţiei de muzică evreiască 'Hakeshet Klezmer Band' a Comunităţii Evreieşti din Oradea şi dansatori ai Ansamblului profesionist 'Crişana'.

A cincea ediţie de vară a Târgului Kilipirim s-a deschis la sfârșitul săptămânii trecute, pe faleza cazinoului din Constanţa. Evenimentul aduce pentru constănţeni, lecturi alese la discounturi de până la 70% faţă de preţul de librărie. Pentru ediția de vară, Kilipirim a pregătit un număr record de edituri românești și străine ce vor fi acompaniate de muzică și produse de sezon, pentru cititori diverși, mici și mari. Boutique-ul de accesorii asteapta turistii cu propuneri de frumoase amintiri de la malul marii: semne de carte, cărți poștale și reclame vintage pe suport de metal, ceasuri deșteptătoare, seturi magneți și notesuri cu un design care vă va duce cu gândul la vacanță. Târgul Kilipirim va fi deschis zilnic până pe 7 august, cu un program de vizitare intre orele 10:00 si 24:00.

Institutul Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' Istanbul organizează, în perioada 4-14 iulie, la Muzeul Municipiului Bucureşti, o expoziţie de pictură dedicată oraşului de pe Bosfor, semnată de pictorii Sorin Adam, Vadim Creţu, Mircea Doinaru, Minu Movilă şi Mihai Potcoavă. Manifestarea este un omagiu adus Istanbulului, capitală culturală europeană 2010, şi aduce perspectiva artistică românească asupra megapolisului. Prezentată la Istanbul în decembrie 2010 la Galeria ARTE, expoziţia a fost realizată în urma unui stagiu de documentare efectuat de cei cinci pictori în iunie 2010, la invitaţia ICR Istanbul. Pictorii au fost selectaţi cu sprijinul criticului de artă Corneliu Ostahie, curatorul expoziţiei, criteriile principale fiind apartenenţa la generaţii şi şcoli diferite, apetenţa pentru peisaj şi interesul pentru zona islamică.

Artista plastică Stela Marta expune, până pe 14 iulie, pentru orădeni o parte din lucrările sale de pictură care au putut fi văzute, în martie, timp de două săptămâni, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Expoziţia personală de pictură 'Anotimpuri' cuprinde aproximativ 30 de tablouri în ulei pe pânză, motive florale, triptice, inspirate din peisajele româneşti, naturi statice cu flori, în cele patru anotimpuri, portret combinat cu peisaj floral. De această dată, artista a completat oferta expoziţională cu o colecţie nouă de 23 de tablouri în acril pe pânză, de dimensiuni mici, inspirate din peisajul veneţian, care sunt compoziţii foarte decorative, lucrate cu foiţă de aur şi argint.

Patru filme de excepţie vor fi proiectate în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara, cu ocazia ediţiei din acest an a manifestării 'Dracula Night at Corvinilor Castle'. Evenimentul a debutat aseară cu o expoziţie de fotografie ce va putea fi văzută pe simezele din Sufrageria Bethlen a Castelului Corvinilor. În aceasta seară va fi proiectată pelicula 'Concertul', semnată de Radu Mihăileanu şi nominalizată la Globul de Aur. Thriller-ul psihologic 'Shutter Island', regizat de Martin Scorsese, va putea fi vizionat mâine seara, urmând ca gala filmelor de calitate să fie încununată, miercuri, de 'Discursul Regelui', producţie câştigătoare a patru premii Oscar, în acest an. Toate proiecţiile vor avea loc în aer liber, la dispoziţia publicului fiind puse 450 de locuri, pe scaune. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, proiecţiile de film vor fi mutate în Sufrageria Betheln, dar aici numărul de locuri va fi limitat la 200.

Producătorul de film portughez Paulo Branco va prezida juriul competiţiei oficiale din cadrul celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Locarno. Paulo Branco a produs o serie de filme ale unor regizori celebri, precum Manoel de Oliveira, Wim Wenders, Alain Tanner, Jao Cesar Monteiro şi David Cronenberg. Din juriul renumitului festival elveţian, dedicat în general regizorilor tineri, mai fac parte actorul francez Louis Garrel, actriţa germană Sandra Hueller, regizoarea elveţiană Bettina Oberli şi actriţa italiană Jasmine Trinca. Coproducţia româno-italiană "Şapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia" a fost selectată în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno. Filmul este regizat de Massimiliano şi Gianluca de Serio. Cei doi sunt cunoscuţi pentru scurtmetrajul "Zakaria", care a fost nominalizat, în 2006, la European Film Awards. Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno va avea loc în perioada 3 - 13 august.

Proiectul care prevede acordarea unei noi săli de spectacol pentru Teatrul Metropolis din Bucureşti, a fost respins de consilierii generali ai Capitalei.
Printre motivele expuse în vederea adoptării proiectului s-au numărat starea avansată de degradare şi poziţia pe harta culturală a Bucureştiului. Sumele necesare investiţiei într-o nouă sală de spectacol ar fi urmat să fie alocate de la bugetul Consiliului General al Muncipiului Bucureşti şi ar fi fost cuprinse în bugetul Teatrului Tineretului Metropolis. Instituţia fost înfiinţată la 1 ianuarie 2007 si este situată pe strada Mihai Eminescu.

Mega producţia "Faust" în regia lui Silviu Purcărete va încheia sezonul de vară al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu prin programarea a două reprezentaţii ce vor avea loc vineri, 22 iulie, şi sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 21:00, la Hala Balanţa. Deşi stagiunea 2010 – 2011 e oficial închisă, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu îşi deschide cortina şi în luna iulie oferind sibienilor şi turiştilor seri speciale de petrecere a timpului liber. Ambele reprezentaţii ale spectacolului Faust, spre exemplu, vor avea supratitrare în limba engleză, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional din Sibiu.

Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, are ca generic câteva cuvinte care-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei, întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului. Este şi unul dintre motivele pentru care secţiunea intitulată "Focus" se concentrează asupra personalităţii şi creaţiei regizorului Andrei Şerban, artist de renume internaţional şi autor, în ultimii ani, al câtorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian. Acestora li se adaugă un număr notabil de producţii foarte diverse ca stil şi ideologie, semnate atât de regizori de valoare unanim recunoscută, cât şi de tineri directori de scenă aflaţi la începutul carierei. Director artistic şi selecţioner unic al ediţiei 2011 este criticul de teatru Alice Georgescu, iar director executiv - Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER.

Banda desenată în presă este tema celei de-a doua expoziţii din Galeria Muzeului Benzii Desenate. Vernisajul va avea loc joi, de la ora 19.00, la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană şi va fi urmat de o dezbatere. Tema ilustrată de exponate va fi întoarsă pe toate feţele de artişti din breaslă, printre care Vali Ivan, Matei Branea şi echipa Kamikaze. Banda desenată s-a născut în paginile ziarelor la începutul secolului 20. Primul personaj notabil a fost The Yellow Kid, care popula paginile ziarului The New York Journal. De atunci, banda desenată s-a diversificat, dar continuă să apară şi în mediul în care îşi are originea. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 10 august 2011. Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România.

Spectacolul 'Camera 1306 (I Am Myself)' realizat de coregraful Cosmin Manolescu va fi prezentat în premieră sâmbătă la Hotelul InterContinental din Bucureşti. Evenimentul conceput special pentru o cameră de hotel este un spectacol-instalaţie despre limite, ce pune în discuţie individul şi societatea, relaţiile interumane şi problemele vieţii contemporane. Spectacolul este conceput ca un performance maraton cu durata de 12 ore, desfăşurat între ora patru după-amiaza şi patru dimineaţa. Spectacolul va mai avea reprezentaţii şi pe 13 august şi 24 septembrie, tot la Hotelul InterContinental din Bucureşti. Accesul publicului se va face din oră în oră, exclusiv pe bază de rezervare. Rezervările trebuie făcute cu cel puţin o zi înainte de fiecare spectacol programat, urmând să conţină ora aleasă pentru participarea la spectacol. Preţul biletului este de 20 lei sau 10 lei, redus, pentru studenţi şi profesionişti ai dansului iar al unui pachet de trei ore este de 50 lei sau 25 lei, redus. Spectacolul poate include interacţiune cu publicul prezent şi nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!