DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Love at First Site • Realizator Razvan Stamatescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

19 iulie 2011

Ce-a de-a doua ediţie oficială Muscel cLoverFest se va desfăşura între 19-21 august la Muscel (Dâmboviţa). Printre trupele prezente pe afiş se numără Partizan, Marcian Petrescu şi Trenul de Noapte, Nişte Băieţi. Muscel cLoverFest este singurul festival de coveruri din România, desfăşurat în spaţii neconvenţionale. Festivalul promovează ideea de cover ca inovaţie şi aport de originalitate, ca experiment muzical. Pe scenă sunt invitate nu doar trupele-tribut, ci mai ales trupele care îşi arată măiestria în reinterpretarea pieselor celebre.

Cel mai prolific concurs muzical românesc, 'Festivalul de la Mamaia' va avea, la cea de-a 41-a ediţie, din ultimul week-end al lunii august, o zi de concurs în plus pentru formaţiile rock. Preşedintele evenimentului, Cristian Zgabercea, preşedintele juriului, Mădălin Voicu, şi producătorul artistic al manifestării, Niki Constantinescu, ultimul fiind creatorul multor formaţii pop-rock şi rock prezente pe scena muzicală autohtonă, au căzut de acord ca, în al 41-lea an de la înfiinţarea festivalului să cinstească numele lui Teo Peter, regretatul basist al trupei Compact, chemând sub semnul competiţiei şi formaţii rock. Manifestarea va dura patru zile iar înscrierile vor demara la începutul lunii august. Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia este unul dintre cele mai vechi festivaluri de acest gen din România, desfăşurându-se anual la Constanţa, la Teatrul de Vară.

22 de tineri muzicieni români - elevi, studenţi şi profesori - se perfecţionează în arta interpretării la instrumentele de percuţie, în cadrul unui atelier specializat găzduit de Aşezământul de cultură şi creaţie de la Tescani. Este locul unde compozitorul George Enescu a creat opera ,,Oedip rege'. Având un caracter de perfecţionare profesională, dar şi de lansare a unor lucrări experimentale destinate instrumentelor de percuţie, atelierul, derulat în condiţii de gratuitate financiară pentru participanţi, este organizat de Muzeul Naţional ,,George Enescu' - Secţia ,,Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu', în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Liceul de Artă ,,George Apostu' şi Filarmonica ,,Mihail Jora', ambele din Bacău. Cursurile sunt susţinute de profesorul universitar doctor Alexandru Matei de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. La final, cursanţii, care vor primi o diplomă de participare, vor susţine un spectacol în parcul Aşezământului de cultură din Tescani.

Cărăşenii se pregătesc intens pentru apropiatul Festival de Jazz, care, anual, adună peste 15.000 de participanţi. Deşi solicitările de a vinde bilete online curg încă de la începutul anului, organizatorii Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, ajuns la cea de a 15-a ediţie, nu au renunţat, nici anul acesta, la obiceiul instituit la poalele Muntelui Semenic, în locul numit Poiana Lupului, de a nu vinde bilete în avans. De vină pentru faptul că biletele vor putea fi cumpărate doar în perioada festivalului, direct de la poarta de acces, este vremea capricioasă de la Gărâna, care, în fiecare an, se încăpăţânează să încurce socotelile iubitorilor de jazz. Preţul biletului pentru o zi de concert este de 60 de lei, iar abonamentul costă 200 de lei. Anul acesta, Festivalul de Jazz se va desfăşura în perioada 21 - 24 iulie, iar la fel ca în fiecare an pe scena din Poiana Lupului vor urca, în cele patru zile de concerte, nume mari ale jazz-ului mondial şi autohton, printre care Horia Crişovan Quartet din România, Lars Danielsson din Suedia, Nicolas Simion şi Sorin Romanescu tot din România, Hiromi Feat. Anthoni Jackson şi Simon Philips din Japonia şi, respectiv, SUA, Frederika Krier Quartett din Germania, Mathias Eick Quintet din Norvegia sau Avishai Cohen Trio din Israel. Pe toată perioada festivalului va putea fi admirată expoziţia de fotografie 'All My Jazz', aparţinând marelui artist american Charles Giuliano.

Ediţia din acest an a Concursului Internaţional "George Enescu" reuneşte 180 de concurenţi - 63 la vioară, 60 la pian şi 57 la violoncel. Cei 180 de concurenţi provin din 37 de ţări şi 5 continente. Cei mai mulţi sunt din România, urmați de muzicieni din Coreea de Nord, Japonia, Rusia şi Germania. De asemenea, până în acest moment, la cea de-a XX-a ediţie a Concursului internaţional "George Enescu" au fost înregistrate 31 de lucrări pentru secţiunea compoziţie. Anul acesta, Concursul internaţional "George Enescu" se va desfăşura între 3 şi 11 septembrie, iar ceremonia decernării premiilor va avea loc în data de 11 septembrie, cu prilejul concertului de gală al laureaţilor. Concursul va fi jurizat de renumiţi muzicieni şi profesori. Valoarea totală a premiilor pentru fiecare secţiune de interpretare, dar şi pentru secţiunea compoziţie este de 47.000 de euro.

Filmele "Loverboy" de Cătălin Mitulescu şi "Morgen" de Marian Crişan au fost selectate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, care se desfăşoară între 22 şi 30 iulie. Dacă "Loverboy" rulează în competiţia de lungmetraj a festivalului, "Morgen", debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, a fost selectat în secţiunea In Focus. "Loverboy" a avut premiera mondială, anul acesta, în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes. Cu George Piştereanu şi Ada Condeescu în rolurile principale, "Loverboy" spune povestea lui Luca, un tânăr care convinge tinere să se prostitueze prin "metoda îndrăgostirii". "Morgen" este o emoţionantă poveste despre relaţiile interumane, avându-i în centru pe Nelu, care trăieşte la graniţa româno-ungară, şi un imigrant ilegal turc, care îi cere ajutorul celui dintâi pentru a trece graniţa. România mai este reprezentată la Sarajevo şi de filmul "Votul meu" de Monica Lăzurean Gorgan şi Andrei Gorgan, inclus în competiţia de documentar.

Salina din Turda va găzdui, sâmbătă, 23 iulie, un concert susţinut de renumite fanfare din România, în cadrul proiectului 'Promovarea obiectivului turistic Salina Turda', finanţat din fonduri europene. Concertul se va desfăşura în amfiteatrul din Mina Rudolf, care dispune de 100 de locuri, începând cu ora 11,00, evenimentul fiind o premieră în România, prin locul unde este organizat. În 2010, salina a fost vizitată de 370.000 de turişti români şi străini, care au fost încântaţi de frumuseţea acesteia şi de noua spaţialitate conferită de lucrările de modernizare. În Mina Rudolf au fost amenajate, pe lângă amfiteatrul de spectacole, un teren de sport, un altul de minigolf şi a fost instalat un ascensor de sticlă. Totodată, în Mina Terezia s-a construit un debarcader, iar vizitatorii se pot plimba cu bărcile pe lacul salin.

HBO România va difuza cea de-a 63-a ediţie a galei premiilor Emmy, în direct, în noaptea de 18 spre 19 septembrie, de la ora 03.00. Ceremonia premiilor Emmy, echivalentul premiilor Oscar în televiziunea americană, va putea fi văzută în direct şi în exclusivitate la HBO România, în limba originală, nedublată. Totodată, pe 20 septembrie, de la ora 20.00, HBO România va difuza versiunea editată şi subtitrată a galei premiilor Emmy. Cea de-a 63-a gală Primetime Emmy Awards va avea loc la Los Angeles, iar ceremonia a va fi prezentată de Jane Lynch, starul serialului "Glee". HBO a primit, anul acesta, 104 nominalizări, mai mult decât oricare altă televiziune. "Mildred Pierce" conduce lista cu 21 de nominalizări, "Imperiul din Atlantic City" a primit 18 nominalizări, în timp ce "Urzeala tronurilor" a primit 13 nominalizări. Pe de altă parte, serialele "Mad Men" şi "Modern Family" se numără printre producţiile cu cele mai multe nominalizări la Primetime Emmy Awards din acest an.

Elevii celebrului Michael Flatley, irlandezii de la Lord of The Dance, vor susţine un nou concert în România, la Sala Palatului din Bucureşti, pe 5 noiembrie, de această dată în cadrul unui turneu naţional. Lord Of The Dance este cel mai grandios show din istoria divertismentului. Oamenii au supranumit acest show 'o minune a lumii moderne', datorită faptului că întotdeauna realizează spectacole cu casa închisă. Din America şi Canada până în Europa şi Asia, aceşti maeştri împletesc dansul cu muzica, luminile cu efectele pirotehnice, oferind plăcere ochilor şi minţii iar incredibilele aventuri prin care eroul spectacolului trece poartă publicul într-o lume plină de mister, dragoste, pericol şi pasiune. Creatorul spectacolului este dansatorul şi coregraful Michael Flatley. El deţine şi titlul de 'cel mai rapid dansator de step', având performanţa de 35 de paşi de step pe secundă. A primit din partea Guiness Book premiul pentru 'Cele mai rapide picioare din lume', urmând ca mai târziu să i se acorde şi titlul pentru 'Cel mai bine plătit dansator'.

Pe 13 şi 14 august, va avea loc, pe Domeniul Stirbey din Buftea festivalul Summer Well. La eveniment vor cânta Interpol, Plan B, Noisettes, The Raveonettes, The Wombats, Mystery Jets, Chapel Club, Graffiti6, Alex Clare si Chew Lips. Gândită ca o vacanţă de weekend, prima ediţie a festivalului a fost creată în jurul conceptului de "affordable entertainment" - distracţia pe care ţi-o poţi permite. Organizatorii îşi doresc ca preţul mic al abonamentelor să facă festivalul accesibil pentru tinerii pasionaţi de muzică şi arte noi. Pe lângă concerte, festivalul va prezenta filme, expoziţii si happening-uri, toate acestea în cadrul spectaculos al Domeniului Stirbey.

Comitetul de selecţie al viitoarelor oraşe capitale europene ale culturii din care face parte şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu, a decis ca titlul de capitală culturală europeană a culturii să fie acordat în 2016 oraşelor Donostia – San Sebastian şi Wroclaw. Donostia – San Sebastian este un oraş din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Cu o populaţie de 190.000 de locuitori, Donostia – San Sebastian este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe europene. Oraşul se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a peste 12 muzee şi 7 teatre. Aplicaţia oraşului pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de waves of energy / valuri de energie prin care să evidenţieze co-existenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Din selecţia finală a oraşelor spaniole au mai făcut parte Burgos, Cordoba, Las Palmas de Gran Canaria, Segovia şi Zaragoza. Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a purtat acest titlu în 2000. Cu o populaţie de 636.350 de locuitori, Wroclaw este situat în partea de sud – vest a ţării şi se distinge ca oraşul cu cea mai mare creştere economică din Polonia. Cu o istorie impresionantă de peste 1000 de ani, Wroclaw are o infrastructură culturală bună cu 13 teatre, 6 muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului spaces for beauty / zone pentru frumuseţe.

Lungmetrajul "The Ides of March", o dramă politică regizată de George Clooney, care este totodată protagonist, scenarist şi producător al peliculei, va deschide, pe 31 august, cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia. George Clooney îşi va prezenta acest film la Veneţia, locul unde a avut mult succes în trecut. Cu doi ani în urmă, Clooney şi-a prezentat la Veneţia pelicula "Omul care se holba la capre/ The Men Who Stare at Goats", în care a şi jucat, iar în anul 2005 a primit o serie de trofee pentru "Noapte bună şi noroc!/ Good Night, and Good Luck". În filmul "The Ides of March", realizat pe baza piesei "Farragut North" pusă în scenă pe Broadway de regizorul Beau Willimon, George Clooney interpretează rolul unui guvernator cu ambiţii politice, Ryan Gosling joacă rolul purtătorului de cuvânt al acestuia, iar Paul Giamatti este managerul de campanie al taberei rivale. Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 31 august - 10 septembrie.

Expoziţia "Rudolf Schweitzer-Cumpăna 125 de ani de la naştere", ce numără peste 120 de lucrări, de la începuturile marelui artist şi până la ultima parte a creaţiei acestuia, va putea fi vizitată până pe 31 august, la Muzeul Naţional Cotroceni din Capitală. Expoziția care are loc în Spaţiile Medievale ale muzeului, a fost realizată de Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România şi în colaborare cu Muzeul Judeţean Argeş - Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer-Cumpăna" - Piteşti, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Complexul Muzeal Naţional "Moldova" - Muzeul de Artă - Iaşi. Cu ocazia expoziţiei a fost editat şi un catalog color, care poate fi achiziţionat de la magazinul de prezentare al muzeului. Expoziţia face parte din proiectul "Cotroceni XX", legat de sărbătorirea a 20 de ani de existenţă a Muzeului Naţional Cotroceni în spaţiul cultural al Capitalei, proiect în cadrul căruia au mai fost sărbătoriţi alţi doi mari clasici ai picturii româneşti: Theodor Aman şi Iosif Iser. De asemenea, împlinirea a 125 de ani de la naşterea pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna este înscrisă şi în calendarul UNESCO al marilor sărbători din acest an.

Actorul Cuba Gooding Jr., deţinător al unui premiu Oscar, filmează în prezent în Bucureşti pentru thrillerul "One in the Chamber", în care mai joacă Dolph Lundgren şi Billy Murray. Filmul, regizat de William Kaufman, spune povestea unui asasin plătit care joacă la dublu în mijlocul unui război între clanuri mafiote ruseşti. Acesta devine, astfel, ţinta unui inamic necunoscut. Filmările vor dura câteva săptămâni şi au loc exclusiv în Bucureşti. La filmări participă şi mai mulţi figuranţi români.Cuba Gooding Jr. a devenit cunoscut pentru rolul din "Jerry Maguire" pentru care a fost recompensat cu un premiu Oscar. A mai jucat în "Mai bine nu se poate", alături de Jack Nicholson, "Bărbaţi de onoare" şi "Pearl Harbor". Un cunoscut al filmelor de acţiune, actorul regizorul şi maestrul artelor marţiale Dolph Lundgren a jucat în filme precum "Rocky IV" şi "Eroi de sacrificiu/ The Expendables".

Pentru unul dintre cele mai aşteptate evenimente de rock din această vară, concertul Deftones din cadrul Festivalului Alternative Summer Day, fanii vor beneficia de un preţ special de 90 de lei până pe data de 31 iulie. Începând cu 1 august prețurile biletelor se vor modifica după cum urmează: 110 lei până pe12 august, 130 lei in ziua concertului – 13 august.

Un manuscris de Jane Austen a fost vândut pentru 1,12 milioane de euro, săptămâna trecută la Londra, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's, depăşind de peste trei ori estimările specialiştilor. Manuscrisul neterminat al romanului "The Watsons" era evaluat de reprezentanţii casei Sotheby's la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de lire sterline. Manuscrisul, aflat într-o colecţie privată, a fost achiziţionat de o instituţie. Specialiştii consideră că Jane Austen a scris acest roman în anul 1804. Manuscrisul este cu atât mai important cu cât foarte puţine dintre textele originale ale autoarei britanice au supravieţuit până în zilele noastre. Niciunul dintre manuscrisele romanelor finalizate de scriitoarea Jane Austen nu a supravieţuit până în zilele noastre, cu excepţia a două capitole din "Persuasion" - păstrate la British Library -, unui roman din tinereţe - "Lady Susan", păstrat la Pierpont Morgan Library din New York - şi a unui fragment din "Sandition" - păstrat la King's College din Cambridge, acesta din urmă fiind şi singurul manuscris semnat şi de o lungime comparabilă cu cel pentru "The Watsons".

Cafeaua, istoria şi secretele ei constituie tema unei expoziţii itinerante ce va fi găzduită până în luna septembrie de Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Directorul instituţiei, Vargha Mihaly, a declarat că expoziţia, ce reuneşte piese din colecţiile Muzeului Maghiar al Comerţului şi Turismului, Muzeului Maghiar al Tehnicii şi Transportului şi Colecţiei Fazekas & Kimmel din Ungaria, face o incursiune în istoria europeană a ''supei negre'', cum i se mai spunea în vechime, prezentând nu doar modul de preparare a acesteia în diferite ţări, ci şi evoluţia aparatelor de cafea, de la banalele ibrice până la cafetierele şi espresso-urile din ziua de azi. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 30 septembrie, în fiecare zi, cu excepţia celei de luni, între orele 9,00 şi 17,00.
Înainte de a fi adusă la Sfântu Gheorghe, expoziţia a mai fost prezentată în localităţile Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc şi Gheorgheni din judeţul Harghita.

Un tablou "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu a fost vândut pentru 35.300 de euro la o licitaţie organizată de casa Bonhams la Londra. Tabloul, în ulei pe lemn, cu dimensiuni de 14 x 23 centimetri, a fost inclus într-o licitaţie dedicată picturii din secolul al 19-lea, ce a cuprins 195 de loturi. Lucrarea era estimată la o sumă cuprinsă între 4.000 şi 6.000 de lire sterline, iar preţul final de vânzare a inclus şi comisionul cumpărătorului. Nicolae Grigorescu a fost unul dintre fondatorii picturii moderne româneşti, iar "Car cu boi", o temă pe care a abordat-o de mai multe ori, este o pictură încântătoare, ce relevă stilul artistului influenţat de curentul impresionist, se arată în prezentarea casei de licitaţii. Grigorescu a fost influenţat de artişti francezi precum Jean-François Millet, Camille Corot şi Gustave Courbet şi a urmat moda vremii de a picta în aer liber.

Ediţia din acest an a Concursului Internaţional "George Enescu" reuneşte 180 de concurenţi - 63 la vioară, 60 la pian şi 57 la violoncel. Cei 180 de concurenţi provin din 37 de ţări şi 5 continente. Cei mai mulţi sunt din România, urmați de muzicieni din Coreea de Nord, Japonia, Rusia şi Germania. De asemenea, până în acest moment, la cea de-a XX-a ediţie a Concursului internaţional "George Enescu" au fost înregistrate 31 de lucrări pentru secţiunea compoziţie. Anul acesta, Concursul internaţional "George Enescu" se va desfăşura între 3 şi 11 septembrie, iar ceremonia decernării premiilor va avea loc în data de 11 septembrie, cu prilejul concertului de gală al laureaţilor. Concursul va fi jurizat de renumiţi muzicieni şi profesori. Valoarea totală a premiilor pentru fiecare secţiune de interpretare, dar şi pentru secţiunea compoziţie este de 47.000 de euro.

Concertul pe care Cesaria Evora trebuia să-l susţină pe 4 octombrie la Sala Palatului din Bucureşti a fost mutat pe 5 octombrie 'din cauza unor probleme logistice'. Cesaria Evora revine în România, locul unde oamenii o întâmpină cu bucurie, apreciere şi mii de aplauze, locul care ocupă un loc special în inima ei. Artista a vizitat România de mai multe ori, pentru scurte perioade de timp, susţinând aici mai multe concerte. Eleganţa şi emoţia pe care cântecele ei le transmit sunt de nepreţuit, iar oamenii care o văd în concert o dată îşi doresc să revină să o vadă iar şi iar. Special pentru publicul ei drag, artista din insulele Capului Verde se întoarce de fiecare dată cu bucurie în România. Cesaria Evora şi-a început cariera internaţională la 47 de ani. Prima întâlnire adevărată cu muzica a fost în 1988, când un cetăţean francez originar din insulele Capului Verde i-a propus să meargă la Paris să înregistreze un disc. De atunci, a scos 11 albume, a vândut peste cinci milioane de unităţi, a câştigat numeroase premii - printre care şi un premiu Grammy. De la concerte în faţa a câtorva zeci de oameni, Cesaria a ajuns în doar cinci ani la spectacole în faţa a zeci de mii de oameni. Biletele pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 50 şi 250 de lei sau 300 de lei tichetele la categoria VIP.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!