DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 iulie 2011

Concursul "George Enescu" - 180 de concurenţi
Ediţia din acest an a Concursului Internaţional "George Enescu" reuneşte 180 de concurenţi - 63 la vioară, 60 la pian şi 57 la violoncel. Cei 180 de concurenţi provin din 37 de ţări şi 5 continente. Cei mai mulţi sunt din România, urmați de muzicieni din Coreea de Nord, Japonia, Rusia şi Germania. De asemenea, până în acest moment, la cea de-a XX-a ediţie a Concursului internaţional "George Enescu" au fost înregistrate 31 de lucrări pentru secţiunea compoziţie. Anul acesta, Concursul internaţional "George Enescu" se va desfăşura între 3 şi 11 septembrie, iar ceremonia decernării premiilor va avea loc în data de 11 septembrie, cu prilejul concertului de gală al laureaţilor. Concursul va fi jurizat de renumiţi muzicieni şi profesori. Valoarea totală a premiilor pentru fiecare secţiune de interpretare, dar şi pentru secţiunea compoziţie este de 47.000 de euro.

Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ
Cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional "Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ" începe, duminică, 17 iulie, la ora 20.30. Programul evenimentului cuprinde stiluri de muzică dintre cele mai diverse, de la muzica clasică, etno, pop, rock sau jazz, până la folclor. Printre invitaţii din acest an se numără soprana Felicia Filip, cea care asigură şi preşedinţia ediţiei, Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău, dirijorul Valentin Doni, tenorul Hector Lopez, baritonul Adrian Mărcan, mezzosoprana Gabriela Hazarian, soprana Nadejda Cerchez, Ansamblul de percuţie condus de Grigore Pop, Cvartetul de patru corni al Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi, Cvintetul "Anatoly", Trio "Cantabile", formaţia "Terrarte", Marius Mihalache, formaţia K1, Mike Godoroja și mulți alții. Nici în acest an, nu vor lipsi din programul "Vacanţelor..." talentaţii balerini ai Colegiului Naţional de Arte "Octav Băncilă" din Iaşi şi tradiţionalul concert de la Roman, dedicat memoriei lui Sergiu Celibidache, care va avea loc chiar în ultima seară a Festivalului. Cursurile de Masterclass sunt programate în perioada 18-22 iulie şi se vor finaliza cu un concert al cursanţilor în Sala Consiliului Judeţean Neamţ, vineri, 22 iulie, de la ora 18.30. Această ediţie aniversară găzduieşte şi Concursul Naţional de Interpretare – Canto, care se va desfăşura pe 23 iulie.

Pianistul Erdi Tamas va concerta la Ateneul Român
Pianistul ungar Erdi Tamas, care a reuşit să se consacre în lumea internaţională a muzicii deşi este nevăzător, va concerta, în luna decembrie, pe scena Ateneului Român din Bucureşti. Erdi Tamas a susţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, trei concerte de caritate în judeţul Covasna, banii adunaţi din vânzarea biletelor fiind donaţi Fundaţiei Diakonia din Sfântu Gheorghe care derulează proiecte în beneficiul persoanelor cu handicap. La finalul concertelor, Erdi Tamas a declarat pentru AGERPRES că va reveni în România în luna decembrie, fiind invitat să concerteze alături de Filarmonica 'George Enescu' pe scena Ateneului Român din Bucureşti. Tânărul pianist în vârstă de 32 de ani a mai fost prezent şi anul trecut în judeţul Covasna pentru a susţine un concert caritabil. Tot în luna decembrie a anului 2010, el a susţinut un recital şi pe scena Sălii Radio din Bucureşti.

San Sebastian şi Wroclaw împart titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2016
Comitetul de selecţie al viitoarelor oraşe capitale europene ale culturii, din care face parte şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a decis ca titlul să fie acordat, în 2016, oraşelor Donostia – San Sebastian şi Wroclaw. Donostia – San Sebastian este o localitate din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Oraşul se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a peste 12 muzee şi 7 teatre. Aplicaţia pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de valuri de energie prin care să evidenţieze co-existenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Din selecţia finală a oraşelor spaniole au mai făcut parte Burgos, Cordoba, Las Palmas de Gran Canaria, Segovia şi Zaragoza. Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a avut acest titlu în 2000. Cu o istorie impresionantă de peste 1000 de ani, Wroclaw are o infrastructură culturală cu 13 teatre, 6 muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului zone pentru frumuseţe. Din selecţia finală a oraşelor poloneze au mai făcut parte Gdańsk, Katowice, Lublin şi Varşovia.

Ministrul Culturii cere anchetă penală şi "sancţiuni exemplare" pentru cazul Sarmizegetusa
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cere anchetă penală şi "sancţiuni exemplare" pentru distrugerile provocate la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia ca urmare a unor lucrări de amenajare a unei parcări executate de o firmă privată fără avizul Ministerului. Kelemen Hunor a solicitat instituţiilor din subordine depunerea unei plângeri penale împotriva făptaşilor şi a celor care au responsabilitatea demarării respectivelor lucrări. De asemenea, Ministerul va acorda asistenţa necesară pentru ca zona afectată să fie izolată şi protejată, astfel încât să se prevină amplificarea distrugerilor. Pe 6 iulie, un utilaj care executa lucrări pentru amenajarea unei parcări în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia a lovit zidul de vest, provocând daune majore monumentului. Direcţia judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Hunedoara s-a sesizat şi a informat imediat ministerul, care a trimis la faţa locului o echipă a Comisiei Naţionale de Arheologie.

Reabilitarea clădirilor-monument, un pas înainte în valorificarea patrimoniului cultural bucureştean
Semnarea a două contracte de finanţare din fonduri europene prin care urmează să fie reabilitate şi consolidate două clădiri-monument din Capitală, Muzeul 'Nicolae Minovici' şi Casa Cesianu, reprezintă un pas important în recondiţionarea şi valorificarea patrimoniului cultural al municipiului Bucureşti, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Primarul general a menţionat că, pe lângă cele două contracte, instituția pe care o conduce are depuse alte şase proiecte la Ministerul Dezvoltării. Valoarea proiectului de reabilitare şi consolidare a Muzeului 'Dr. Nicolae Minovici' este de aproape 15 milioane de lei. Muzeul este un monument arhitectural unic în România şi face parte din patrimoniul cultural naţional, clasat ca monument istoric cu gradul de importanţă A. Este una dintre cele mai remarcabile case construite în stilul românesc, în anul 1905. Muzeul nu mai funcţionează din 2004, din cauza degradării avansate. Consolidarea, restaurarea şi conservarea Casei Cesianu este un proiect a cărui valoare se ridică la aproximativ 8 milioane 600 de mii de lei. Casa Cesianu, în prezent degradată şi afectată de trecerea timpului, este monument istoric şi un obiectiv de patrimoniu cultural local.

Familia Ceauşescu pierde procesul intentat Teatrului Odeon privind folosirea mărcii "Ceauşescu"
Moştenitorii familiei Ceauşescu au pierdut, la Tribunalul Bucureşti, procesul intentat Teatrului Odeon din Capitală în care au reclamat folosirea fără drept a mărcii "Ceauşescu" în spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceauşescu". Instanţa a constatat că nu a fost încălcat dreptul la marcă, argument pe care reclamanţii îl invocaseră. Teatrul Odeon a susţinut în permanenţă în faţa instanţei că nu a făcut decât să găzduiască spectacolul, astfel că a fost chemat în proces şi producătorul. De asemenea, Teatrul Odeon a argumentat că spectacolul nu este programat pentru a mai fi jucat. Valentin Ceauşescu a chemat Teatrul Odeon în judecată, cerând daune morale simbolice de un leu pentru folosirea mărcii "Ceauşescu" fără drept.Totodată, acesta a solicitat ca spectacolul să nu mai fie pus în scenă. Spectacolul despre ultimul şi cel mai celebru proces din istoria Europei a fost pus în scenă pe baza unor documente audio şi video, pornind de la mărturii ale celor implicaţi şi în urma unei documentări la faţa locului şi a unei reconstituiri minuţioase a evenimentelor şi a decorului.

Andre Rieu: "LIVE in Maastricht", în direct prin satelit, la București
Acompaniat de faimoasa Orchestra Johann Strauss, celebrul violinist, Andre Rieu, va concerta, pe 23 iulie, la Maastricht, in Olanda, iar fanii sai din intreaga lume vor avea posibilitatea sa urmareasca spectacolul in direct prin satelit, pe marile ecrane. Concertul va putea fi văzut și la The Light Cinema Liberty Center din București, de la ora 21,00. Cunoscut ca "Regele Valsului", Andre Rieu a devenit faimos pe plan international, avand peste 2,5 milioane de CD-uri si DVD-uri vandute in tara sa natala, Olanda, si peste 20 milioane in intreaga lume. În fiecare an, el sustine o serie de concerte in orasul sau natal, Maastricht. Aceste recitaluri au loc in fata a mii de fani si se claseaza printre cele mai prestigioase evenimente culturale ale frumosului oras olandez.

Pianistul român Eduard Stan la primul său concert în Polonia
La invitaţia Institutului Cultural Român de la Varşovia, pianistul român Eduard Stan va susţine un concert, duminică, 17 iulie, la ora 12.00, în parcul Łazienkowski din Varşovia, lângă statuia celebrului compozitor Fryderyk Chopin. Aflată la a cincizeci şi doua ediţie, seria de concerte "Chopin" este organizată anual, din mai până în septembrie, în cel mai cunoscut parc din capitala poloneză. Astfel, timp de cinci luni, în fiecare duminică au loc concerte pe muzică de Chopin, în interpretarea unor pianişti polonezi şi străini. ICR-Varşovia susţine pentru a doua oară participarea unui pianist român la acest important eveniment muzical estival, după concertul din 2009 al tânărului pianist Andrei Licareţ. Eduard Stan s-a născut la Braşov, dar s-a afirmat după emigrarea în Germania, la vârsta de 11 ani. Absolvent al Academiei de Muzică şi Teatru din Hanovra, pianistul a concertat pe mari scene din Europa şi din S.U.A. Muzicianul a înregistrat un dublu CD cu lucrările pentru vioară şi pian ale lui George Enescu, realizat împreună cu violonistul român Remus Azoiţei, cu care a format un duo de succes în ultimii zece ani, precum şi un CD Chopin, apărut anul trecut, despre care presa a scris că "este înregistrat sub semnul unei inspiraţii clare". Eduard Stan este fondatorul şi directorul artistic al Festivalul Enescu din Heidelberg/Mannheim.

"Loverboy" şi "Morgen", la Festivalul de Film de la Sarajevo
Filmele "Loverboy" de Cătălin Mitulescu şi "Morgen" de Marian Crişan au fost selectate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, care se desfăşoară între 22 şi 30 iulie, informează site-ul oficial al evenimentului. Dacă "Loverboy" rulează în competiţia de lungmetraj a festivalului, "Morgen", debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, a fost selectat în secţiunea In Focus. "Loverboy" a avut premiera mondială, anul acesta, în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes. Cu George Piştereanu şi Ada Condeescu în rolurile principale, "Loverboy" spune povestea lui Luca, un tânăr care convinge tinere să se prostitueze prin "metoda îndrăgostirii". "Morgen" este o emoţionantă poveste despre relaţiile interumane, avându-i în centru pe Nelu, care trăieşte la graniţa româno-ungară, şi un imigrant ilegal turc, care îi cere ajutorul celui dintâi pentru a trece graniţa. România mai este reprezentată la Sarajevo şi de filmul "Votul meu" de Monica Lăzurean Gorgan şi Andrei Gorgan, inclus în competiţia de documentar.

Mureş: Festivalul de film de scurtmetraj din mediul rural, la ediţia a doua
Unicul festival de film de scurtmetraj din mediul rural din România - Festivalul Spune pe Scurt - SPS TALENT CAMP 2011 -, ajuns la ediţia a doua, se desfășoară, până duminică, în comuna Râciu din Mureș. Directorul de programe al Centrului Multimedia Teatru 74 din Târgu Mureş, Laurenţiu Blaga, unul dintre organizatorii manifestării, a declarat că primele proiecţii vor începe, mâine, când echipa 'Spune pe Scurt', în frunte cu Alex Năstoiu, va prezenta două calupuri de filme de scurtmetraj, proiecţii de comedie şi un calup de spoturi comerciale sub forma unor filme de scurtmetraj din întreaga lume. Seara de mâine va continua cu un concert al formaţiei Dreamers. Duminică, Institutul Polonez din Bucureşti oferă aproape 200 de minute de proiecţii de filme de scurtmetraj, produse în 2010.

Premieră în România - concert de muzică de fanfară în Salina Turda
Salina din Turda va găzdui, sâmbătă, 23 iulie, un concert susţinut de renumite fanfare din România, în cadrul proiectului 'Promovarea obiectivului turistic Salina Turda', finanţat din fonduri europene. Concertul se va desfăşura în amfiteatrul din Mina Rudolf, care dispune de 100 de locuri, începând cu ora 11,00, evenimentul fiind o premieră în România, prin locul unde este organizat. În 2010, salina a fost vizitată de 370.000 de turişti români şi străini, care au fost încântaţi de frumuseţea acesteia şi de noua spaţialitate conferită de lucrările de modernizare. În Mina Rudolf au fost amenajate, pe lângă amfiteatrul de spectacole, un teren de sport, un altul de minigolf şi a fost instalat un ascensor de sticlă. Totodată, în Mina Terezia s-a construit un debarcader, iar vizitatorii se pot plimba cu bărcile pe lacul salin.

Caravana Filmelor TIFF 2011 – până pe 18 septembrie
Caravana Filmelor TIFF are loc, până pe 18 septembrie, în 13 localităţi din ţară. Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, continuă proiectul de mare anvergură Caravana Filmelor TIFF - Operation Kino, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul, proiect sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene. Cele 13 destinaţii ale caravanei sunt Porolissum, Zalău, Timişoara, Mediaş, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Călăraşi, Turda, Oradea, Tulcea, Siret și Rădăuţi. Caravana Filmelor TIFF este principalul proiect din campania naţională demarată încă din 2009, cu scopul de a re-atrage publicul român către cinema, de a oferi cinefililor evenimente speciale de 2-3 zile, în care se proiectează filme premiate din ultimii doi ani, filme de succes, cele mai noi producţii româneşti, pelicule de artă, dar şi filme de public, oferind celor prezenţi o atmosferă unică de festival.

"Crulic" şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", în competiţie la Locarno
Lungmetrajele "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, au fost selectate în competiţia principală a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, care se desfăşoară între 3 şi 13 august. "Crulic - Drumul spre dincolo" este un documentar animat realizat de Anca Damian, care prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în luna ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia.
"Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" vorbeşte despre alegerile pe care personajul principal trebuie să le facă, în condiţii extreme. Cele două lungmetraje vor fi prezentate la Festivalul de la Locarno în premieră mondială.
Coproducţia româno-italiană "Şapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia" a fost selectată, de asemenea, în competiţia oficială a Festivalului. Filmul este regizat de Massimiliano şi Gianluca de Serio. Cei doi sunt cunoscuţi pentru scurtmetrajul "Zakaria", care a fost nominalizat, în 2006, la European Film Awards.

Aproape 500 de lucrări de artă, într-o expoziţie la Palatul Parlamentului
Expoziţia 'Tablouri de vis' care cuprinde aproximativ 500 de lucrări semnate de peste 30 de artişti precum Horaţiu Mălăele, Doriu Deliu sau Mihai Ionescu a fost vernisată la sala Constantin Brâncuşi a Palatului Parlamentului. La deschiderea evenimentului au participat peste 100 de persoane, printre care şi Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Ea a afirmat că expoziţia la care participă peste 30 de artişti cu aproape 500 de lucrări în acrilic sau uleiuri cu peisaje, portrete, scene religioase sau mitologice reprezintă 'intenţia de a înţelege menirea creatorului şi reîntoarcerea la armonie, dar mai ales la cultură, într-un spaţiu în care fiecare artist cunoscut sau debutant îşi exprimă visul'. Organizatorul expoziţiei, Mihai Ionescu, a arătat că evenimentul va cuprinde, pe 23 iulie, şi un moment artistic susţinut de Horaţiu Mălăele. Cele aproape 500 de lucrări din expoziţia 'Tablouri de vis' sunt semnate de artişti celebri dar şi debutanţi.

Ultimele texte ale lui Jose Saramago, reunite într-o ediţie inedită, în limba română, la Polirom
Volumul "Ultimul caiet. Texte scrise pentru blog: martie 2009 - noiembrie 2009", cu cele din urmă scrieri ale lui Jose Saramago, a fost publicat în limba română la editura Polirom. Traducerea volumului a fost făcută pentru a cuprinde ultimele cuvinte ale lui Saramago, dictate familiei, când nu mai putea să scrie, însă continua să observe lumea din jur, cu aceeaşi vigilenţă faţă de cauzele sociale, menţinând tăişul polemicilor politice şi religioase, continuând critica literară, conştient şi fascinant până în ultima clipă. "Ultimul caiet" reproduce textele scrise pentru blog din martie 2009 şi până în iunie 2010, pe lângă alte câteva eseuri din arhiva autorului, "adormite", cum spune în prolog văduva scriitorului, Pilar del Rio.

AFCN a acordat finanţare de 4.387.500 de lei pentru 136 de proiecte culturale
Administraţia Fondului Cultural Naţional a acordat o finanţare totală de 4.387.500 de lei pentru 136 de proiecte culturale, potrivit rezultatelor sesiunii de finanţare dedicate proiectelor culturale din acest an, postate pe site-ul instituţiei. AFCN a alocat, anul acesta, 4,5 milioane de lei pentru sesiunea anuală de finanţare dedicată proiectelor culturale, în creştere faţă de anul trecut cu 2,6 milioane de lei. Printre domeniile care au atras cele mai mari finanţări s-au numărat Patrimoniu cultural, Artele vizuale şi Artele spectacolului. Au fost finanţate 11 proiecte de teatru şi tot atâtea de muzică şi 6 proiecte de dans. Cea mai mare finanţare, de 48.260 de lei, a fost obţinută de Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Capitală, pentru proiectul "Cu alai, de sărbătoare - spectacol naţional al obiceiurilor de iarnă". Cele mai mai finanţări în domeniul teatrului, de câte 47.890 de lei, au fost obţinute de Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca şi Asociaţia culturală TETA pentru Festivalul Naţional de Teatru Tânăr "Ideo Ideis" de la Alexandria. AFCN, o instituţie autonomă aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, a fost înfiinţată în 2005, cu misiunea de a sprijini, prin concursurile de finanţare pe care le organizează, instituţiile şi organizaţiile culturale.

Peste o sută de artişti din nouă ţări, la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc
Peste o sută de artişti din nouă ţări participă la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche care se desfăşoară, până duminică, la Miercurea Ciuc. Festivalul, chiar şi după 30 de ani de existenţă, oferă publicului noi surprize, teme muzicale noi, spectacole în premieră și invitaţi speciali. Tema concertelor şi a programelor ediţiei din acest an este Relaţia est-vest în domeniul istoriei muzicale. În paralel cu Festivalul de Muzică Veche, se desfăşoară şi cea de-a IV-a ediţie a Universităţii de Vară de Muzică Veche, la care participă aproximativ 40 de studenţi doritori să înveţe muzică de la profesori de renume internaţional. Festivalul de Muzică Veche a luat fiinţă în 1980 din iniţiativa ansamblurilor Barozda şi Kájoni, fiind cea mai veche manifestare de acest fel din ţară. Între anii 1986-1989 organizarea manifestării a fost interzisă, festivalul fiind reluat în 1990, când a căpătat un caracter internaţional.

'Bucureşti - Cartier de Vară' începe sâmbătă în cinci parcuri
Între 16 iulie şi 4 septembrie, zilele de sâmbătă şi duminică sunt rezervate atmosferei de vacanţă în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău, Lumea Copiilor, Sebastian şi Moghioroş, în cadrul evenimentului 'Bucureşti - Cartier de Vară'. Manifestarea este iniţiată de Comisia pentru Învăţământ Cultură, Culte şi Sport a Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi Primăria Capitalei prin ArCuB. Dimineaţa de la ora 10,00 şi seara de la ora 20,00, bucureştenii sunt invitaţi să vadă spectacole de teatru şi concerte în aer liber. În Parcul Cişmigiu spectacolele încep de la ora 17,00. Din 20 august, reprezentaţiile de seară încep de la ora 19,00. Indiferent de preferinţă - creaţii pentru copii, comedie dell'arte, teatru de magie sau spectacole clasice -, asistenţa se va bucura de reprezentaţii de succes ale unor artişti cunoscuţi ai teatrelor bucureştene. Evenimentul este organizat, pentru al treilea an consecutiv, în parteneriat cu primăriile sectoarelor 4, 5 şi 6 prin Centrul Cultural European.

Vrancea: Biserică de lemn restaurată la Valea Sării
Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea a efectuat recepţia tehnică a lucrărilor la biserica de lemn 'Cuvioasa Paraschiva' din Valea Sării. Lucrările demarate în luna mai au avut o valoare de peste 400.000 de lei. La nivelul judeţului Vrancea, mai sunt în derulare lucrări de restaurare la bisericile de lemn din Moviliţa, Corbiţa şi Rugineşti. Toate lucrările de restaurare a bisericilor de lemn sunt efectuate de firme din Maramureş. Biserica 'Cuvioasa Paraschiva' este un lăcaş de închinăciune realizat din lemn de către meşteri locali între anii 1772 - 1773. Meşterii au folosit bârne de lemn de stejar, încheiate în 'coadă de rândunică' pentru pereţii edificiului, pe care l-au clădit pe un soclu din piatră de râu. Interiorul este simplu, fiind reprezentat de uşile împărăteşti din lemn şi de scenele pictate care redau în culori pastelate pe arhanghelul Gavril şi Fecioara Maria. În biserică se mai păstrează fragmente de icoane pe pânză provenind de la o veche catapeteasmă în care sunt redate scenele 'Judecata de apoi' şi 'Împărtăşirea Mariei Elisabeta'.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!