DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 iulie 2011

O comisie formată la Ministerul Culturii analizează lucrările efectuate la Sarmizegetusa
Membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie s-au deplasat la Sarmizegetusa Regia, după ce Ministerul Culturii a fost sesizat că un zid al porţii de vest a cetăţii a fost afectat de lucrările executate pentru amenajarea unei parcări. Zidul a fost afectat pe o lungime de 30 de metri de lucrările executate de o firmă privată pentru amenajarea unei parcări, bucăţi din piatră desprinzându-se după ce un utilaj a săpat în apropiere. Lucrările au fost oprite de Consiliul Județean Hunedoara. Dacă se va dovedi că săpăturile au fost efectuate fără avizele şi autorizaţiile legale, reprezentantul firmei care execută lucrarea riscă dosar penal pentru distrugerea unei părţi din zona de protecţie a unui monument istoric.

La Constanţa a început Festivalul Naţional de Film Românesc
Constanţa şi staţiunea Mamaia găzduiesc, până pe 17 iulie, "Festivalul Naţional de Film Românesc", organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio şi Aleea Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Potrivit organizatorilor, în cele şase zile de festival, cinefilii pot urmări producţiile care au intrat în cele patru secțiuni ale festivalului: Lungmetraj, Scurtmetraj, Documentare, Film studenţesc, precum şi medalioane comemorative pentru câţiva dintre marii actori care au dispărut în ultimii ani: Jean Constantin, Dina Cocea, Gheorghe Dinică, Marga Barbu, Ştefan Iordache şi Lucia Mureşan. În cadrul festivalului vor fi acordate premiile pentru cel mai bun film al fiecărei secţiuni, pentru cel mai bun actor, pentru cea mai bună regie, pentru cel mai bun scenariu original, cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună imagine, cea mai bună coloană sonoră, pentru cele mai bune costume, pentru cel mai bun machiaj şi un premiu de Excelenţă.

Festivalul de film rusesc Kino+, lansat simultan la Târgu Mureş, Timişoara şi Braşov
Festivalul de film rusesc Kino+, care se află în plină desfășurare, până pe 17 iulie, a fost lansat simultan, la Târgu Mureş, Timişoara şi Braşov, caravana premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România urmând să ajungă, la sfârşitul lunii august, în alte zece judeţe. În această perioadă, marele public va avea acces gratuit la filme de calitate în regia mai multor generaţii de regizori ruşi, traduse de studenţii Universităţii din Bucureşti. Organizatorii susțin că festivalul naţional de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenţei din sălile româneşti a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume.

Unul din cinci adolescenţi şi mulţi adulţi din Europa nu pot citi corect
Unul din cinci adolescenţi în vârstă de 15 ani, dar şi numeroşi adulţi din Europa nu pot citi corect, deşi cele mai multe state au făcut progrese privind alfabetizarea, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană. Cercetarea, care arată ce fac statele pentru îmbunătăţirea alfabetizării la citire, acoperă 31 de ţări, respectiv statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. Potrivit autorilor studiului, deşi cele mai multe state au făcut progrese în elaborarea de politici privind alfabetizarea, adesea lipseşte concentrarea pe grupurile cu gradul cel mai ridicat de risc, precum băieţii, copiii din gospodării dezavantajate şi cei proveniţi din familii de migranţi. Miniştrii educaţiei din Uniune au stabilit un obiectiv de reducere a procentajului de persoane cu competenţe scăzute de citire de la 20 la sută la mai puţin de 15 procente până în 2020. Numai Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda şi Polonia au atins deja acest obiectiv.

Concursul "George Enescu" - 180 de concurenţi
Ediţia din acest an a Concursului Internaţional "George Enescu" reuneşte 180 de concurenţi - 63 la vioară, 60 la pian şi 57 la violoncel. Cei 180 de concurenţi provin din 37 de ţări şi 5 continente. Cei mai mulţi sunt din România, urmați de muzicieni din Coreea de Nord, Japonia, Rusia şi Germania. De asemenea, până în acest moment, la cea de-a XX-a ediţie a Concursului internaţional "George Enescu" au fost înregistrate 31 de lucrări pentru secţiunea compoziţie. Anul acesta, Concursul internaţional "George Enescu" se va desfăşura între 3 şi 11 septembrie, iar ceremonia decernării premiilor va avea loc în data de 11 septembrie, cu prilejul concertului de gală al laureaţilor. Concursul va fi jurizat de renumiţi muzicieni şi profesori. Valoarea totală a premiilor pentru fiecare secţiune de interpretare, dar şi pentru secţiunea compoziţie este de 47.000 de euro.

Două tablouri de patrimoniu, de Grigorescu şi Andreescu, expuse public la Muzeul de Artă din Constanţa
Două tablouri de patrimoniu, "Trandafiri sălbatici", de Nicolae Grigorescu, şi "Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, vor fi expuse public, timp de un an, la Muzeul de Artă din Constanţa, după ce proprietarii lor au decis să le cedeze în custodia instituţiei, informează casa de licitaţii Artmark. Pictura "Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, a fost achiziţionată în cadrul unei licitaţii la începutul lunii iulie, pentru suma de 51.000 de euro. Cea de-a doua operă, reprezentând un buchet de "Trandafiri sălbatici" şi semnată de Nicolae Grigorescu, a fost achiziţionată în Licitaţia de Toamnă 2010 Artmark, pentru suma de 52.500 de euro. Din septembrie 2010, trei investitori au cedat unele dintre cele mai valoroase opere vândute pe piaţa de artă din România pentru expunere publică în Muzeul Brukenthal din Sibiu şi Muzeul de Artă din Ploieşti.

Scurtmetrajul "Numărătoarea manuală", în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo
Scurtmetrajul Numărătoarea manuală, scris și regizat de Daniel Sandu, a fost selecționat în competiția Festivalului de Film de la Sarajevo. Evenimentul se va desfăşura între 22 și 30 iulie. Filmul va concura pentru Trofeul "Heart of Sarajevo", alături de producții din Bosnia-Herzegovina, Slovenia, Croația, Turcia, Bulgaria, Ungaria și de un alt scurtmetraj românesc, Fotografia de Victor Dragomir. Produs de Parada Film, scurtmetrajul a avut premiera națională anul acesta la Festivalul Internațional de Film NexT și a fost selecționat în competiția Zilelor Filmului Românesc a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Numărătoarea Manuală redă o zi obișnuită de muncă pentru Mircea, un angajat cu vechime la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale care încearcă să-l angajeze pe nepotul său George, un tânăr şomer cu facultate, la aceeaşi companie. Munca lor constă în a număra maşinile care trec pe şoselele patriei în vederea unor statistici solicitate de Uniunea Europeană. Însă cei doi au păreri diferite despre munca pe care o prestează iar prietenia lor se transformă în conflict. Din distribuția filmului fac parte actorii Alexandru Georgescu și Cătălin Stelian.

CE vrea dublarea numărului de tineri care studiază în străinătate şi propune creşterea bugetului
Planul de buget al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 prevede creşterea semnificativă a investiţiilor pentru educaţie, tineret şi creativitate, unul din obiectivele cheie fiind dublarea numărului de tineri, profesori şi cercetători care primesc burse pentru a învăţa şi a se forma în străinătate. Îmbunătăţirea educaţiei şi formării profesionale şi sprijinirea persoanelor în obţinerea competenţelor adecvate este esenţială pentru satisfacerea viitoarelor necesităţi de locuri de muncă şi pentru lupta împotriva sărăciei. Ca parte a propunerii Comisiei, un nou program pentru educaţie, formare profesională şi tineret va aloca 15,2 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani. Noul program "Europa creativă", care va cuprinde actualele programe Cultura, Media şi Media Mundus, va sprijini sectoarele culturale şi creative cu un buget de 1,6 miliarde de euro, acesta urmând să se concentreze pe sprijinirea organizaţiilor şi întreprinderilor care funcţionează transfrontalier şi sunt puternic legate de promovarea diversităţii culturale şi lingvistice.Comisia va prezenta în toamnă propuneri detaliate pentru noile programe.

San Sebastian şi Wroclaw împart titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2016
Comitetul de selecţie al viitoarelor oraşe capitale europene ale culturii, din care face parte şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a decis ca titlul să fie acordat, în 2016, oraşelor Donostia – San Sebastian şi Wroclaw. Donostia – San Sebastian este o localitate din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Oraşul se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a peste 12 muzee şi 7 teatre. Aplicaţia pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de valuri de energie prin care să evidenţieze co-existenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Din selecţia finală a oraşelor spaniole au mai făcut parte Burgos, Cordoba, Las Palmas de Gran Canaria, Segovia şi Zaragoza. Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a avut acest titlu în 2000. Cu o istorie impresionantă de peste 1000 de ani, Wroclaw are o infrastructură culturală cu 13 teatre, 6 muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului zone pentru frumuseţe. Din selecţia finală a oraşelor poloneze au mai făcut parte Gdańsk, Katowice, Lublin şi Varşovia.

Pianistul Erdi Tamas va concerta la Ateneul Român
Pianistul ungar Erdi Tamas, care a reuşit să se consacre în lumea internaţională a muzicii deşi este nevăzător, va concerta, în luna decembrie, pe scena Ateneului Român din Bucureşti. Erdi Tamas a susţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, trei concerte de caritate în judeţul Covasna, banii adunaţi din vânzarea biletelor fiind donaţi Fundaţiei Diakonia din Sfântu Gheorghe care derulează proiecte în beneficiul persoanelor cu handicap. La finalul concertelor, Erdi Tamas a declarat pentru AGERPRES că va reveni în România în luna decembrie, fiind invitat să concerteze alături de Filarmonica 'George Enescu' pe scena Ateneului Român din Bucureşti. Tânărul pianist în vârstă de 32 de ani a mai fost prezent şi anul trecut în judeţul Covasna pentru a susţine un concert caritabil. Tot în luna decembrie a anului 2010, el a susţinut un recital şi pe scena Sălii Radio din Bucureşti.

"Afizé", de Nicolae Tonitza, va fi scoasă la vânzare
Lucrarea "Afizé", semnată de Nicolae Tonitza, va fi scoasă la vânzare în cadrul Licitaţiei de Orientalism organizate de casa Artmark pe 17 iulie, la Mamaia, având o estimare cuprinsă între 90.000 şi 160.000 de euro. Acest nud este una dintre cele mai reprezentative realizări din ultimul an de viaţă al pictorului - 1938 -, dar şi din întregul ciclu de lucrări ale sale în care Balcicul şi-a relevat motivele cele mai puternice. Arta românească revine pe litoralul autohton, într-o nouă ediţie Artmark a Licitaţiei de Orientalism, ce va avea loc pe 17 iulie, la Hotelul Vega din Mamaia, începând cu ora 20.30. În cadrul Licitaţiei de Orientalism ediţia 2011, iubitorii de artă au ocazia de a-şi îmbogăţi colecţiile cu opere fermecătoare, care transmit dragostea pentru ţinuturile orientale, realizate de artişti precum Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Kimon Loghi, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza şi mulţi alţii.

Liza Minnelli a primit Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie culturală franceză
Cântăreaţa Liza Minnelli, denumită de ministrul francez al Culturii drept "o preoteasă a musicalului contemporan şi întruchipare a polivalenţei de talente în versiune americană", a fost decorată cu Legiunea de Onoare. Artista americană a fost întâmpinată cu formula "Willkommen, bienvenue, welcome!" de către ministrul Frédéric Mitterrand, care, vizibil încântat, a reluat formula de întâmpinare folosită de maestrul de ceremonii din "Cabaret", celebrul film al lui Bob Fosse din 1972, pentru care Liza Minnelli a fost recompensată cu premiul Oscar. Ministrul Culturii a lăudat totodată angajamentul cântăreţei faţă de marile cauze umanitare precum lupta contra maladiei SIDA. Liza Minnelli, care a împlinit vârsta de 65 de ani în luna martie, a lansat recent un nou album, intitulat "Confessions". Palmaresul ei cuprinde toate premiile majore decernate de reprezentanţii industriei de divertisment - Oscar, Grammy, Tony, BAFTA şi Globul de Aur.

Mircea Cărtărescu face recomandări de lecturi estivale pentru Time
Scriitorul Mircea Cărtărescu se numără printre cei 23 de autori apreciaţi de revista Time care fac recomandări de lecturi estivale, artistul alăturându-se unor nume mari din literatură, precum Salman Rushdie şi Vladimir Sorokin. "Mereu recitesc cărţile lui J. D. Salinger. Acum citesc Franny şi Zooey. Cred că este a zecea oară când am citit-o. Aproape că o ştiu pe de rost. Nu este o carte de literatură pentru mine. Este un fel de evanghelie", spune Cărtărescu pentru Time. Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Romană a Universităţii din Bucureşti, în 1980. În prezent este conferenţiar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase precum cele de la Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino. Scriitorul a fost decorat anul trecut cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, prestigioasă decoraţie acordată de statul francez în domeniul culturii.

Patrimoniul cultural al zonei Roşia Montană poate fi protejat dacă investiţia demarează
Protejarea şi restaurarea patrimoniului, precum şi dezvoltarea economică din zona Roşia Montană, sunt posibile numai dacă proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation va fi demarat. Aceasta este concluzia celui mai nou studiu întocmit de Grupul Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural de la Roşia Montană. Totodată, experţii organizaţiei independente sunt de părere că planurile alternative de dezvoltare a Roşiei Montane, care pornesc de la premisa conservării in situ, iar apoi a punerii în circuit a tuturor vestigiilor de patrimoniu, conţin, în marea lor majoritate, doar declaraţii generoase, fără a avea însă un fundament realist de implementare. Din datele raportului mai reiese faptul că Roşia Montană nu îndeplineşte criteriile şi standardele prevăzute de regulamentul UNESCO. Chiar şi sub protecţie UNESCO, în absenţa unui program masiv de investiţii, patrimoniul din Roşia Montană nu poate fi salvat.

Covasna: Tabără de teatru pentru liceeni
Trupa Osono din Sfântu Gheorghe va organiza, luna aceasta, o tabără de teatru pentru liceeni în judeţul Covasna. Coordonatorul formaţiei, Fazakas Misi, a declarat că în această tabără vor fi organizate două - trei ateliere, dintre care unul pentru 'profesionişti', adică pentru elevii cu experienţă de scenă, şi unul pentru amatori, precum şi o secţiune dedicată dezvoltării personalităţii şi comunicării.
Potrivit acestuia, teatrul este un excelent element de pedagogie, mai ales în cazul adolescenţilor care se află la vârsta căutărilor şi au nevoie de repere clare, de empatie şi dialog, iar experienţa acumulată în aceste tabere îi va ajuta în viaţă indiferent dacă vor alege sau nu o carieră artistică. Tabăra va avea loc în perioada 24 - 29 iulie în localitatea Chichiş, iar înscrierile se pot face online pe site-ul www.osono.ro. Trupa Osono a împlinit recent 18 ani, iar de-a lungul existenţei sale în această formaţie au activat peste 140 de elevi de la mai multe şcoli din Sfântu Gheorghe, care au montat 13 piese şi au câştigat 17 premii naţionale şi internaţionale.

Anish Kapoor şi Judi Dench, printre laureaţii Praemium Imperiale din Japonia
Sculptorul britanic Anish Kapoor şi actriţa britanică Judi Dench au fost desemnaţi laureaţi ai celei de-a 23-a ediţii a Praemium Imperiale, una dintre cele mai înalte distincţii culturale japoneze. Pictorul american Bill Viola, arhitectul mexican Ricardo Legorreta şi dirijorul nipon Seiji Ozawa au primit şi ei această recompensă prestigioasă, atribuită în mai multe discipline artistice. Ceremonia de înmânare a acestor premii decernate de Japan Art Association va avea loc la Tokyo, pe 19 octombrie. Laureaţii acestor premii îşi văd astfel recompensate realizările artistice şi contribuţiile aduse artei pe plan internaţional. Praemium Imperiale se acordă în cinci discipline: pictură, sculptură, arhitectură, muzică şi teatru sau cinematografie. Fiecare dintre laureaţi este premiat cu un cec în valoare de 130.000 de euro şi o medalie care le este înmânată de prinţul Hitachi, directorul onorific al Japan Art Association.

Concursul "George Enescu" - 180 de concurenţi
Ediţia din acest an a Concursului Internaţional "George Enescu" reuneşte 180 de concurenţi - 63 la vioară, 60 la pian şi 57 la violoncel. Cei 180 de concurenţi provin din 37 de ţări şi 5 continente. Cei mai mulţi sunt din România, urmați de muzicieni din Coreea de Nord, Japonia, Rusia şi Germania. De asemenea, până în acest moment, la cea de-a XX-a ediţie a Concursului internaţional "George Enescu" au fost înregistrate 31 de lucrări pentru secţiunea compoziţie. Anul acesta, Concursul internaţional "George Enescu" se va desfăşura între 3 şi 11 septembrie, iar ceremonia decernării premiilor va avea loc în data de 11 septembrie, cu prilejul concertului de gală al laureaţilor. Concursul va fi jurizat de renumiţi muzicieni şi profesori. Valoarea totală a premiilor pentru fiecare secţiune de interpretare, dar şi pentru secţiunea compoziţie este de 47.000 de euro.

Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ
Cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional "Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ" începe, duminică, 17 iulie, la ora 20.30. Programul evenimentului cuprinde stiluri de muzică dintre cele mai diverse, de la muzica clasică, etno, pop, rock sau jazz, până la folclor. Printre invitaţii din acest an se numără soprana Felicia Filip, cea care asigură şi preşedinţia ediţiei, Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău, dirijorul Valentin Doni, tenorul Hector Lopez, baritonul Adrian Mărcan, mezzosoprana Gabriela Hazarian, soprana Nadejda Cerchez, Ansamblul de percuţie condus de Grigore Pop, Cvartetul de patru corni al Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi, Cvintetul "Anatoly", Trio "Cantabile", formaţia "Terrarte", Marius Mihalache, formaţia K1, Mike Godoroja și mulți alții. Nici în acest an, nu vor lipsi din programul "Vacanţelor..." talentaţii balerini ai Colegiului Naţional de Arte "Octav Băncilă" din Iaşi şi tradiţionalul concert de la Roman, dedicat memoriei lui Sergiu Celibidache, care va avea loc chiar în ultima seară a Festivalului. Cursurile de Masterclass sunt programate în perioada 18-22 iulie şi se vor finaliza cu un concert al cursanţilor în Sala Consiliului Judeţean Neamţ, vineri, 22 iulie, de la ora 18.30. Această ediţie aniversară găzduieşte şi Concursul Naţional de Interpretare – Canto, care se va desfăşura pe 23 iulie.

Două tablouri de patrimoniu, de Grigorescu şi Andreescu, expuse public la Muzeul de Artă din Constanţa
Două tablouri de patrimoniu, "Trandafiri sălbatici", de Nicolae Grigorescu, şi "Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, vor fi expuse public, timp de un an, la Muzeul de Artă din Constanţa, după ce proprietarii lor au decis să le cedeze în custodia instituţiei, informează casa de licitaţii Artmark. Pictura "Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, a fost achiziţionată în cadrul unei licitaţii la începutul lunii iulie, pentru suma de 51.000 de euro. Cea de-a doua operă, reprezentând un buchet de "Trandafiri sălbatici" şi semnată de Nicolae Grigorescu, a fost achiziţionată în Licitaţia de Toamnă 2010 Artmark, pentru suma de 52.500 de euro. Din septembrie 2010, trei investitori au cedat unele dintre cele mai valoroase opere vândute pe piaţa de artă din România pentru expunere publică în Muzeul Brukenthal din Sibiu şi Muzeul de Artă din Ploieşti.

San Sebastian şi Wroclaw împart titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2016
Comitetul de selecţie al viitoarelor oraşe capitale europene ale culturii, din care face parte şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a decis ca titlul să fie acordat, în 2016, oraşelor Donostia – San Sebastian şi Wroclaw. Donostia – San Sebastian este o localitate din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Oraşul se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a peste 12 muzee şi 7 teatre. Aplicaţia pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de valuri de energie prin care să evidenţieze co-existenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Din selecţia finală a oraşelor spaniole au mai făcut parte Burgos, Cordoba, Las Palmas de Gran Canaria, Segovia şi Zaragoza. Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a avut acest titlu în 2000. Cu o istorie impresionantă de peste 1000 de ani, Wroclaw are o infrastructură culturală cu 13 teatre, 6 muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului zone pentru frumuseţe. Din selecţia finală a oraşelor poloneze au mai făcut parte Gdańsk, Katowice, Lublin şi Varşovia.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!