DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

26 ianuarie 2011

Cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoca va fi inaugurat mâine, de ziua de naştere a actorului, după ce sala fostului Cinema "Republica" a fost modernizată în urma unei investiţii care depăşeşte un milion de euro. Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat că noul cinematograf va avea o capacitate de 750 de locuri şi va fi dotat cu un sistem de proiecţie a filmelor în format 3D şi sistem de sunet Dolby Surround. Potrivit acestuia, în cadrul cinematografului va funcţiona şi o cafenea. Primarul din Cluj-Napoca şi-a manifestat convingerea că noul cinematograf "Florin Piersic" va atrage spectatorii prin faptul că este situat în zona centrală a municipiului, prin filmele achiziţionate de RADEF, prin calitatea proiecţiei şi a sunetului şi prin preţul biletului.

Spectacolul "Don Quijote", în regia lui Dan Tudor, va avea premiera astăzi, la Sala Studio a Teatrului de Comedie din Capitală. Piesa este inspirată din dramatizarea lui Mihail Bulgakov după romanul "Don Quijote" de Miguel de Cervantes.
Scenografia este semnată de Cătălin Arbore, iar muzica, de Vlad Creţu.
Din distribuţie fac parte Marius Bodochi, Mihaela Teleoacă, Marius Drogeanu, Tiberiu Păun şi Andrei Amariei.

Trei dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart, printre care Simfonia nr. 40, vor fi prezentate, în această seară, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului german Eckart Hübner. Programul concertului mai include Adagio şi Fuga în do minor pentru orchestră de coarde şi Simfonia concertantă pentru oboi, clarinet, corn şi fagot în mi bemol major. Soliştii concertului vor fi Valerica Miron, Ion Nedelciu, Vlad Andrei Buzdugan şi Seban Novac, toţi membri ai Orchestrei de Cameră Radio. Dirijorul Eckart Hübner şi-a început cariera ca fagotist în câteva dintre marile orchestre ale Germaniei. În acelaşi timp, a fost activ ca solist sau în ansambluri de muzică de cameră, printre care Cvintetul "Albert Schweitzer", câştigator al primei ediţii a prestigiosului concurs ARD. Ca instrumentist, Hübner are numeroase înregistrări solo - cele mai recente ca solist şi dirijor al concertelor pentru fagot şi orchestră de Anton Rosetti -, care au contribuit şi ele la confirmarea statutului său, fiind considerat de "Klassik Heute" drept unul dintre cei mai valoroşi fagotişti ai Germaniei.

Adrian Berinde, unul dintre cei mai originali muzicieni autohtoni, va lansa, în această săptămână, un nou album, intitulat "AZIL", care este primul său disc din ultimii opt ani. Evenimentul va consta, de fapt, într-o triplă lansare - mâine în Capitală (la Silver Church, ora 20:00), vineri în Timişoara (Club Life Pub, ora 21:00) şi duminică la Cluj (Diesel Club, ora 20:30). Remarcat şi ca pictor, Berinde mai are în discografie albumele "Absent", "Negru de fum", "Vertical", "Captiv în inutil" şi "Albaştri după ploi", toate apreciate pentru muzica "asimilată" unui folk cu influenţe medievale şi pentru textele scrise, în majoritate, chiar de el. Artistul s-a născut la 4 mai 1965, în Cluj. În 1982, s-a stabilit în Elveţia, unde, ca pictor, a avut peste zece expoziţii personale până în anii '90. Primul disc muzical al său, "Absent", a fost lansat în 1995 şi a fost desemnat Albumul Anului.

Actriţa Julianne Moore va primi, săptămâna aceasta, premiul Hasty Pudding pentru femeia anului, din partea secţiei de teatru a Universităţii Harvard, în cadrul unei ceremonii fastuoase care parodiază un obicei datând din secolul al XVIII-lea. Actriţa americană, de patru ori nominalizată la premiile Oscar, va primi acest titlu în cadrul unei ceremonii ce va avea loc mâine. Membrii asociaţiei Hasty Pudding Theatricals au declarat că au decis să o premieze în acest an pe Julianne Moore, deoarece talentul actriţei americane depăşeşte cu mult universul producţiilor de la Hollywood, permiţându-i să se remarce şi în piese de teatru pe Broadway şi să se lanseze cu succes în cariera de scriitor, actriţa fiind autoarea a două cărţi pentru copii care s-au vândut foarte bine în Statele Unite. Clubul Hasty Pudding de la Harvard, fondat în 1795, reprezintă cea mai veche trupă de teatru de amatori din Statele Unite ale Americii şi oferă acest premiu în fiecare an.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane derulează, în colaborare cu Teatrul Nou, o campanie de prevenire a exploatării sexuale a femeilor, în cadrul căreia va fi lansată o piesă de teatru pentru "informarea şi sensibilizarea oamenilor". Piesa "Anunţ: Vând femei" va avea premiera duminică, 30 ianuarie.
Spectacolul urmăreşte să aducă în atenţia publicului faţa reală a traficului de persoane. Premiera va avea loc la clubul Prometheus, la ora 19.00. Începând cu luna februarie, piesa se va juca în zece oraşe ale României.

La sala Suntory Hall din Tokyo a avut loc aseară concertul de gală al câștigătorilor celei de-a 6-a ediții a Concursului Internațional de Muzică Clasică "România", desfășurat la Tokyo între 25 și 28 august 2010. Alături de câștigătoarea marelui premiu, violonista Ribon Aida, între cei care au susținut recitaluri într-una dintre cele mai mari săli de concerte din capitala niponă s-a numărat și violoncelistul Michiaki UENO, căruia Radio România Cultural i-a acordat un premiu special, prin intermediul unui reprezentant al Orchestrei Naționale Radio care a făcut parte din juriul internațional al concursului. În urma parteneriatului dintre Asociația Muzicală Japonia-România (Romanian Music Society in Japan) și Radio România Cultural, câștigătoarea marelui premiu Ribon AIDA va veni la București în luna februarie pentru a înregistra alături de Orchestra de Cameră Radio un concert de Mozart.

Prima ediţie a BookLand, un nou târg de carte, cu orientare urbană, va avea loc la AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, între 15 şi 17 aprilie. Potrivit organizatorilor, la târg sunt aşteptate peste 150 de edituri, iar investiţia este de aproximativ 300.000 de euro. Evenimentul este conceput ca o manifestare interactivă, care să atragă oamenii către cărţi, într-un mod natural şi conectat la viaţa actuală. BookLand ar fi, astfel, al treilea târg de carte major din Capitală, după Bookfest şi Gaudeamus, care se desfăşoară în iunie, respectiv noiembrie.

Dramaturgul ucrainean Hanna Maşutina, cunoscută şi sub pseudonimul Iablonska, a murit în atentatul comis la începutul săptămânii la aeroportul Domodedovo din Moscova, afirmă Daniil Dondurei, jurnalist la revista Ciname Art. Numele ei real este Hanna Maşutina şi figurează pe lista cu persoanele ucise prezentată de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit jurnalistului, Maşutina venise la Moscova pentru a primi un premiu decernat de revista Cinema Art.

Filmul "The King's Speech" a primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar 2011, lungmetrajul britanic candidând la 12 categorii. În topul producțiilor cu cele mai multe nominalizări la Oscar 2011 urmează "True Grit", cu 10, şi "The Social Network" şi "Inception", cu câte opt. Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 27 februarie, la Kodak Theatre din Los Angeles. Javier Bardem şi Jeff Bridges se numără printre nominalizaţii la premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru prestaţiile din "Biutiful" de Alejandro Gonzalez Innaritu, respectiv "True Grit" de Ethan şi Joel Coen. Acestora li s-au alăturat Colin Firth, James Franco şi Jesse Eisenberg. Natalie Portman, Nicole Kidman, Anette Benning, Jennifer Lawrence şi Michelle Williams au fost nominalizate la premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal la ediţia din 2011. Nominalizările au fost anunţate ieri, într-o conferinţă de presă, la Los Angeles, de actriţa Mo'Nique şi preşedintele Academiei de film americane, Tom Sherak.

Scriitorul şi publicistul Ioan T. Morar îşi va lansa astăzi, la Clubul Ţăranului din Capitală, al cincilea volum de versuri, intitulat "Paloarea", la eveniment urmând să participe, în calitate de invitaţi, Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieş şi Cristian Teodorescu. Celelalte volume de versuri ale lui Ioan T. Morar au apărut în 1984, 1989, 2003 şi 2006. Pentru primul dintre acestea, intitulat "Vara indiană", autorul a fost distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. Un alt premiu, pentru poezie, i-a fost acordat în 2003 tot de către Uniunea Scriitorilor, pentru volumul "Şovăiala". Volumul "Paloarea" va apărea la Editura Brumar.

Teatrul Bulandra îşi invită spectatorii la premiera spectacolului cu piesa 'Ivanov' de Anton Pavlovici Cehov, în regia cunoscutului regizor Andrei Şerban, care va avea loc duminică, 30 ianuarie, la Sala Toma Caragiu. După succesul obţinut cu spectacolul 'Lear' de William Shakespeare, Andrei Şerban se întoarce pe scena Teatrului Bulandra cu o montare inedită a uneia dintre piesele controversate ale clasicului dramaturgiei ruseşti Cehov. Ivanov este portretul unui om bolnav de îndoială şi disperare. Considerat unul dintre cele mai evazive personaje ale lui Cehov, Ivanov îşi doreşte mult mai mult de la viaţă decât cei care îl înconjoară. Ca şi aceştia, el nu este deloc ceea ce crede că e. Ivanov trăieşte în iluzie - îşi închipuie că este într-un anumit fel şi ajunge să creadă în imaginea pe care şi-o construieşte, pierzând percepţia asupra realităţii şi îndreptându-se cu paşi repezi spre un final dramatic. Din distribuţie fac parte: Vlad Ivanov, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mirela Oprişor. Decorurile sunt creionate de Octavian Neculai, iar costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu. Avanpremiera spectacolului este programată pentru astăzi, de la ora 19,00, la Sala Toma Caragiu.

Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia culturală K'ARTE organizează, la Teatrul 74 din Târgu Mureş, prima ediţie a manifestării intitulate 'Zilele Filmului Polonez'. Proiecţiile celor cinci producții propuse de Institutul Polonez vor avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. Organizatorii au anunțat că intrarea la film va fi liberă, iar fiecare dintre pelicule este subtitrată în limba română. Producțiile care vor putea fi vizionate sunt 'Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic', 'Zero', 'Sânge din sângele meu', 'Casa rea' şi 'O simplă poveste despre iubire', care tratează efectele perioadei sovietice în mentalitatea tinerilor polonezi.

Trupa de fete Almas a Circului Globus din Bucureşti a câştigat premiul Clovnul de Bronz la Festivalul de Artă a Circului de la Monte Carlo, care are loc între 20 şi 30 ianuarie. Susţinute de Prinţul Paul şi Prinţesa Lia, cele 23 de acrobate române au concurat cu trupe de circ din Italia, China, Canada, Statele Unite ale Americii, Rusia, Germania, Franţa, Republica Cehă, Brazilia, Kazahstan. Pe lângă Clovnul de Bronz, Almas a mai primit două premii speciale din partea Asociaţiei Europene a Circului, respectiv din partea Televiziunii Naţionale din Monte Carlo. Trupa de acrobate din România a prezentat două numere la Festivalul de la Monte Carlo: primul număr, pe 20 şi 21 ianuarie, iar cel de-al doilea, pe 23 şi 24 ianuarie. Acestea vor susţine un spectacol pentru public mâine, când vor participa la o recepţie la care sunt invitaţi prinţul Albert şi prinţesa Stephanie de Monaco.

Paleontologii au descoperit în China o nouă specie de dinozauri, care aveau mărimea unui papagal şi erau înzestraţi cu o singură gheară la capătul membrelor superioare. Cel puțin așa relevă studiu publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences . Noua specie de dinozauri a fost numită "Linhenykus monodactylus". Linhenykus vine de la Linhe, localitatea unde a fost făcută descoperirea. Acest dinozaur face parte din familia Alvarezsauridae, o ramură a teropodelor, un grup de dinozauri carnivori din care făcea parte şi faimosul Tyrannosaurus rex şi Velociraptorul. Teropodele sunt strămoşii păsărilor din zilele noastre. Paleontologii au descoperit acele fosile în formaţiunile geologice din Wulansuhai, datând din urmă cu peste 75 de milioane de ani, în regiunea autonomă Mongolia interioară din nordul Chinei.

Ambasada Franţei şi mai multe firme franceze prezente în România au semnat, ieri, convenţii de parteneriat prin care oferă studenţilor şi tinerilor angajaţi români burse de studii în Franţa, cu posibilitatea efectuării unor stagii de pregătire. Potrivit parteneriatelor semnate, unii dintre bursieri vor urma un master în Franţa care va cuprinde şi un stagiu de şase luni în cadrul unei societăţi, după această etapă tinerii urmând să fie recrutaţi în România de către societatea care i-a finanţat. Vor fi atribuite în total, pe baza parteneriatelor încheiate, 13 burse, dintre care unele vor fi destinate exclusiv angajaţilor unei firme. Potrivit datelor ambasadei, numărul burselor oferite tinerilor români este mult mai mare. Instituția susţine că în anul 2009 peste 4.500 de elevi români s-au înscris într-o instituţie franceză de învăţământ superior, Franţa fiind de altfel, de mai mulţi ani, ţara care primeşte cei mai mulţi studenţi români. De asemenea, numărul de studenţi care învaţă limba franceză în România este cel mai ridicat din Europa.

Filmul "Misiunea directorului de resurse umane", de Eran Riklis, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 4 februarie. Filmat în toamna lui 2009 în Israel şi România, pelicula este o tragicomedie bazată pe un bestseller din 2004, scris de Abraham Yehoshua. Filmul descrie călătoria epică a unui om ce lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă şi ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est, totul pentru a reda demnitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată. Distribuţia filmului include o importantă prezenţă românească: Irina Petrescu - într-un rol memorabil -, Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum şi actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos.

Documente de arhivă şi fotografii de epocă din perioada de început a colectivizării forţate a agriculturii în România vor fi expuse, de astăzi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, cu prilejul expoziţiei 'Ţăranii şi comunismul', realizate de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundaţiei Academia Civică. Manifestarea va fi completată şi de mărturiile documentare ale colectivizării desfăşurate pe teritoriul actualului judeţ Alba. La vernisaj este aşteptat să participe şi scriitorul Romulus Rusan, originar din Alba Iulia, director al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, care va susţine cu această ocazie şi o conferinţă pe tema calvarului ţăranului român din perioada colectivizării. Expoziţia va fi găzduită de muzeul din Alba Iulia până pe 1 martie.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani propune desfiinţarea, începând din anul şcolar 2011- 2012, a 50 de şcoli care funcţionează cu un număr mai mic de 20 de elevi. Şeful ISJ, Alexandrina Ada Macovei, a declarat într-o conferinţă de presă, că şcolile propuse pentru desfiinţare au un sistem de învăţământ simultan, dezagreat de Ministerul Educaţiei. Macovei consideră că funcţionarea şcolilor cu mai puţin de 20 de elevi afectează atât calitatea învăţământului, cât şi bugetele locale.

"The King's Speech", biografia cinematografică a Regelui George al VI-lea - tatăl Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii -, are cele mai multe nominalizări, respectiv 12, la premiile Oscar de anul acesta, urmată de westernul "True Grit", cu 10 nominalizări. Marele câştigător de la gala Globurilor de Aur de anul acesta, filmul "The Social Netwok", a fost nominalizat la opt categorii, la fel ca SF-ul "Inception", conform anunţului făcut de Academia Americană de Film. "The King's Speech" este nominalizat inclusiv la categoria Cel mai bun film al anului, alături de "127 Hours", "Black Swan", "The Fighter", "Inception", "The Kids Are All Right", "The Social Network", "Toy Story 3", "True Grit" şi "Winter's Bone". Tot "The King's Speech" a avut cele mai multe nominalizări, şapte, şi la Globurile de Aur 2011, însă nu a plecat acasă decât cu un singur trofeu, acordat actorului britanic Colin Firth. "Toy Story 3" este în cursa şi pentru Oscarul 2011 acordat celui mai bun film de animaţie, la aceeaşi categorie fiind nominalizate "L'illusionniste" şi "How To Train Your Dragon".

Violonistul de reputaţie internaţională Alexandru Tomescu va susţine vineri seară un concert extraordinar la Palatul Ghika, alături de tinerii artişti Sânziana Mircea, Alexandra Potîngă şi Mălina Ciobanu. Programul cuprinde: Beethoven - Sonata nr. 5, Liszt - Rapsodia spaniolă, Beethoven - variaţiuni pe o temă din 'Flautul fermecat', Handel - Halvorsen - Passacaglia, Sarasate - Zigeunerweise şi Navarra. În deschiderea evenimentului va cânta Corul de Copii Radio, dirijat de maestrul Voicu Popescu. La pian - Camelia Chiţibea. Concertul este organizat de echipa de 21 de liceeni a programului YouthBank Bucureşti şi are ca scop strângerea de fonduri pentru finanţarea iniţiativelor comunitare ale elevilor bucureşteni în cadrul unui concurs de proiecte. Cu acelaşi prilej va fi deschisă o expoziţie de pictură cu lucrări realizate de şase tineri, inspiraţi de repertoriul concertului. Preţul biletelor, care pot fi cumpărate de la Palatul Ghika, este de 50 de lei.

Piaţa vânzărilor de artă prin licitaţii s-a dublat în 2010, depăşind suma de 8 milioane de euro faţă de 3,7 milioane de euro în 2009, au anunţat reprezentanţii Casei Artmark. Aceştia au precizat că anul trecut vânzările s-au cifrat la 5,5 milioane de euro, reprezentând 68% în vânzările pe casele de licitaţii. În acelaşi clasament, Alis deţine 15% din vânzări, GoldArt 14%, iar Monavissa, Araart şi Quadro fiecare câte un singur procent. Anul trecut, la Artmark, s-a atins recordul celei mai bine vândute lucrări, în decembrie 2010 lucrarea 'Păstoriţa' semnată de Nicolae Grigorescu fiind adjudecată la 175.000 de euro. Anul acesta, Artmark va organiza 16 licitaţii, prima sesiune urmând să aibă loc mâine, când vor fi organizate de fapt două licitaţii, respectiv 'Alb&Negru' şi 'Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti'.

Filmul de animaţie "O poveste încâlcită/ Tangled" a fost din nou lider în box office-ul românesc de weekend, pentru a treia săptămână consecutiv, cu încasări de aproape 350 de mii şi 17.000 de spectatori. Pe poziţia a doua s-a clasat premiera "Anotimpul vrăjitoarei", cu încasări de 244.000 de lei şi 13.128 de spectatori. Pe locul al treilea s-a clasat "Dragoste şi alte dependenţe/ Love and Other Drugs", cu încasări de 207.000 de lei şi peste 11.000 de spectatori. Bazată pe cartea autobiografică "Hard Sell: The Evolution of a Viagra Salesman" a autorului Jamie Reidy, comedia romantică explorează deopotrivă metodele lipsite de etică ce se practicau în anii '90 în industria farmaceutică din Statele Unite ale Americii şi idila care se înfiripă între un agent de vânzări ambiţios şi o artistă rebelă.

Cinematograful 'Republica' din Cluj-Napoca se va redeschide astăzi, după ample lucrări de renovare, sub noua sa denumire 'Florin Piersic', cu proiecţia unui film în care rolul principal este interpretat de marele actor, care va fi prezent la eveniment. Mâine, în ziua dedicată lui Florin Piersic, care coincide şi cu ziua de naştere a maestrului, cinefilii vor avea ocazia să vizioneze patru lungmetraje de mare succes, în care actorul a excelat prin modul în care s-a identificat cu personajele interpretate: 'Haiducii lui Şaptecai', 'Colierul de turcoaze', 'Trandafirul Galben' şi 'Drumul oaselor'. Intrarea la proiecţii va fi liberă. Lucrările de renovare a fostului Cinematograf 'Republica' au început în luna decembrie 2010. Fotoliile sălii au fost înlocuite cu altele noi, confortabile şi cu un design modern, dar cea mai plăcută surpriză pentru spectatori este că vor putea viziona filmele în format 3D şi digital. De asemenea, cafeneaua cinematografului a fost modernizată.

James Cameron urmează să lucreze mai rapid decât de obicei dacă vrea să respecte planificarea lansării continuării la 'Avatar'. Lansarea filmelor 'Avatar 2' şi 'Avatar 3' este anunţată pe ecrane cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2014 şi 2015. Este calendarul fixat de James Cameron, producătorul Jon Landau şi studiourile 20-th Century Fox, o provocare pentru regizorul care obişnuieşte să facă pauze între lungmetraje. Cele două urmări vor fi turnate în paralel. În privinţa distribuţiei, Cameron a declarat la Entertainment Weekly: 'În mare, personajele care supravieţuiesc la sfârşitul primului Avatar vor apărea şi în al doilea, într-o formă sau alta. Studiourile Fox au fost de acord să verse o parte din profituri unor organizaţii de protecţie a mediului, temă care este în centrul acestor filme'.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!