DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Drumul florilor' de Valentin Kataev. Adaptarea: Leonard Efremov. Regia artistică: Ion Vova. În distribuţie: Vasilica Tastaman, Silvia Dumitrescu Timică, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dem Savu, Stefan Mihăilescu Brăila, Mariana Mihuţ, Aurel Cioranu, Sandu Sticlaru. Regia muzicală: Marga Capitanovici. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din anul 1973

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 ianuarie 2011

Ziua Unirii la Iasi
La Iaşi, vor avea loc, astăzi, mai multe manifestări dedicate Unirii Principatelor. Primăria din capitala culturală a Moldovei a anunţat că tradiţionala Horă a Unirii va fi precedată de un ceremonial religios şi de o depunere de coroane de flori în centrul oraşului, momente urmate de defilarea Gărzii de Onoare. Astăzi, la Iaşi, vor fi împărţite mii de steguleţe tricolore şi cocarde cu tricolor. Ziua Unirii Principatelor a fost marcată, aseară, la Sala Radio, de un concert extraordinar, susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail. Invitata specială a serii a fost soprana Alexandra Coman, acompaniată de Livia Teodorescu Ciocănea.

Milioane de euro, necesare pentru reabilitarea şi punerea în valoare a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia
Peste 12 milioane de euro ar fi necesare pentru ca Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, găzduit de Palatul Babilon şi Sala Unirii, monumente istorice şi de arhitectură, să fie reabilitat în întregime. Directorul general al muzeului, Gabriel Rustoiu, a declarat că imobilul care găzduieşte principalele expoziţii şi piese, datează din 1853, fiind necesare lucrări de drenare a infiltraţiilor de apă din subsol. Conducerea muzeului intenţionează mutarea la etaj a expoziţiei de bază, urmând ca aceasta să fie pusă în valoare şi prin imagine şi sunet, iar la parter să funcţioneze o cafeterie, asemenea altor instituţii similare europene. Anul trecut, muzeul a înregistrat venituri extrabugetare proprii în valoare de peste 460.000 de lei, în scădere faţă de 2009. De altfel, în ultimii trei ani, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a avut pierderi de zeci de mii de lei anual, din cauza crizei economice care a afectat domeniul construcţiilor, în condiţiile în care principala sursă a veniturilor extrabugetare o reprezintă cercetările arheologice preventive.

Andrei Şerban la Conferinţele TNB
Invitatul Conferinţelor Teatrului Naţional de duminică, 30 ianuarie, este omul de teatru, Andrei Şerban, care va vorbi publicului DESPRE CEHOV sau CINE MAI VREA SĂ MEARGĂ LA MOSCOVA? Regizorul consider că "prin personajele sale, Cehov ne arată că noi oamenii suntem atât de obsedaţi de ceea ce am dori să fim în mod ideal, atât de preocupaţi de viitor, un viitor iluzoriu, încât ignorăm ce suntem şi unde suntem în momentul prezent. În plină carieră internaţională în teatru şi operă în cele mai importante centre culturale din America şi Europa, Andrei Şerban este tenured professor şi directorul artistic al Hammerstein Center for Theater Studies la Columbia University din New York. Cartea sa "O biografie", publicată la Polirom în 2006, a fost reeditată. Două volume fotografice, publicate la ICR, îi urmăresc cariera în imagini din spectacolele de teatru şi operă.

Audiţii pentru Orchestra Europeană de Tineret EUYO
Preselecţia anuală pentru Orchestra Europeană de Tineret, deschisă muzicienilor români, va avea loc în data de 11 februarie, la Sala Mică a Ateneului Român, anunţă Institutul Cultural Român. Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual preselecţii, în fiecare ţară a Uniunii Europene. EUYO are şi o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră la un moment dat în timpul anului. Data limită pentru înscrierea la preselecţie este 8 februarie. EUYO este un proiect care îi reuneşte pe cei mai talentaţi muzicieni din toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională. Prin concertele şi turneele susţinute în întreaga lume şi prin nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor, Orchestra Europeană de Tineret a devenit unul dintre ansamblurile prestigioase ale lumii. De anul trecut, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de ICR.

O versiune "comunistă" a jocului Monopoly, lansată în Polonia
Institutul Memoriei Naţionale din Polonia a lansat un joc educaţional intitulat "Coada", considerat o versiune "comunistă" a jocului Monopoly, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare în rândul tinerilor a ceea ce însemna viaţa de zi cu zi în Polonia comunistă. Fiecare jucător primeşte o listă cu zece bunuri de larg consum pe care trebuie să le cumpere. Jucătorii află însă destul de repede că achiziţionarea produselor pe care le doresc - pantofi, hârtie igienică, cafea, rechizite - nu reprezintă o sarcină tocmai uşoară în epoca "întunecată" a regimului comunist. Jucătorii trebuie să stea la coadă pentru fiecare produs pe care doresc să îl cumpere, însă află de multe ori, pe măsură ce se apropie de ghişeu, că stocul magazinului în cauză s-a epuizat, iar un alt jucător a avut prioritate pentru a cumpăra acel produs. Jocul este însoţit de materiale documentare despre felul în care se efectuau cumpărăturile în Polonia comunistă şi de o broşură despre economia comunistă centralizată.

Teatrul Naţional Radiofonic va invită astăzi, de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic din Bucureşti, unde va avea loc audiţia cu public a premierei "Felii" de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii în toate rolurile. Este un spectacol în regia lui Gavriil Pinte, realizat şi prezentat în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani - program complex de promovare şi aprofundare a dramaturgiei naţionale contemporane, coordonat de Magda Duţu. Varianta radiofonică propusă de Gavriil Pinte are la bază textul Liei Bugnar şi va fi difuzată în premieră joi, de la ora 19.00, la Radio România Cultural. Este o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic realizată în parteneriat cu Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. "Felii" e o înlănţuire de poveşti, o intersectare de destine care gravitează în jurul unui bărbat, cu a cărui moarte începe piesa. "Felii", adică mai puţin decât bucăţi şi mai mult decât firimituri" - îşi descrie Lia Bugnar piesa.

Mai multe organizaţii civice şi sindicale propun autorităţilor schimbarea denumirii Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti în Casa de Cultură "Cristian Paţurcă" a Studenţilor Bucureşti, în memoria cantautorului care a încetat din viaţă la 18 ianuarie. Propunerea, făcută publică la sfârşitul săptămânii trecute, este adresată Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Printre semnatari se numără Asociaţia 21 Decembrie 1989, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Societatea Timişoara şi Seniorii Ligii Studenţilor. Autor al cunoscutului "Imn al golanilor" cântat de protestatarii din Piaţa Universităţii în 1990, Paţurcă a încetat din viaţă la vârsta de 45 de ani, după o îndelungată suferinţă cauzată de tuberculoză. Decesul s-a produs în casa din Bucureşti unde locuia artistul. Cantautorul a fost înmormântat, vineri, în cimitirul Bellu din Capitală, lângă locurile de veci ale lui Valeriu Sterian şi Florian Pittiş.

Spectacolul cu piesa "Visul lui Don Quijote", inspirat de o dramatizare a lui Mihail Bulgakov după romanul lui Cervantes, va fi prezentat în avanpremieră la Teatrul de Comedie din Capitală, în 26 şi 27 ianuarie, la Sala Studio. Pe scenă vor urca actorii Marius Bodochi, Mihaela Teleoacă, Marius Drogeanu, Tiberiu Păun şi Andrei Amariei. Regizorul spectacolului este Dan Tudor, care semnează şi textul. "Visul lui Don Quijote" este o coproducţie ARCUB (centrul de proiecte culturale al municipalităţii bucureştene) - Teatrul de Comedie.

Trupa Direcţia 5 susţine tradiţionalul său concert de Sfântul Valentin, pe 14 februarie, de la ora 19.30, la Sala Palatului din Capitală. Formaţia va interpreta la acest eveniment cele mai frumoase cântece scrise pe parcursul celor 20 ani de carieră, care vor crea atmosfera specifică de Ziua Îndrăgostiţilor. Trupa mai pregăteşte o serie de surprize celor prezenţi la concert. Biletele, ce au preţuri cuprinse între 70 şi 150 de lei, au fost puse în vânzare la Sala Palatului, magazinul Muzica, în reţelele magazinelor Diverta şi online pe eventim.ro. Direcţia 5 este formată din Marian Ionescu, Cristi Enache, Niculae Damalan şi Marius Keseri. Formaţia s-a înfiinţat în anul 1991. Genurile muzicale abordate de-a lungul anilor sunt: rock alternativ, baladă rock, electronic-rock, pop-rock, instrumental.

Cineastul american Quentin Tarantino, celebru pentru filme ca "Pulp Fiction", "Kill Bill" sau "Inglourious Basterds", va primi o distincţie specială, pentru întreaga carieră, la gala premiilor César de anul acesta, relatează presa internaţională. Preşedintele Académie des Arts et Techniques du Cinéma, producătorul Alain Terzian, a declarat că francezii vor premia astfel "un mare artist al lumii". În cursa de anul acesta pentru premiile César - echivalentul francez al Oscarurilor -, cele mai multe nominalizări, 11, le-a primit pelicula algeriană "Des hommes et des dieux", care candidează inclusiv la categoria Cel mai bun film al anului. Opt nominalizări au "The Ghost", al lui Roman Polanski, şi biografia cinematografică "Gainsbourg", despre legendarul cântăreţ francez cu acelaşi nume. Gala César 2011 va avea loc la 25 februarie în Paris şi va fi prezidată de actriţa americană Jodie Foster. Ea va fi prima vedetă din afara Franţei aflată în această postură în ultimii 18 ani. În 1993, gala César a fost prezidată de starul italian Marcello Mastroianni.

Aproximativ două sute de lucrări de pictură şi grafică semnate de artişti români renumiţi, printre care Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady şi Camil Ressu, vor fi scoase la licitaţie în 27 ianuarie, la Bucureşti. Operele îşi vor căuta cumpărător în cadrul unei iniţiative în premieră, respectiv la "Licitaţia de Alb & Negru", primul eveniment de gen consacrat operelor de grafică şi pictură grisaille, şi la "Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti", primul proiect de recuperare a operelor marilor pictoriţe din România interbelică. Vedetele licitaţiilor vor fi, potrivit organizatorilor, tablourile Rodicăi Maniu Mützner, "Plaja" (estimat la 50.000 de euro) şi "Confidenţe" (25.000 de euro), şi o serie de grafică de Nicolae Tonitza, aparţinând celei mai înnoitoare şi mai prolifice faze a creaţiei sale. Licitaţiile vor avea loc la Marriott Grand Hotel. Până pe 27 ianuarie, operele pot fi admirate, tot acolo, la o expoziţie cu intrare liberă, deschisă între orele 11.00 şi 21.00.

Cea mai nouă peliculă din seria "Batman" - "The Dark Knight Rises" -, ce va fi regizată de Christopher Nolan, ar putea fi filmată în Bucureşti, în primăvara acestui an, au declarat reprezentanţi ai Primăriei Capitalei. Regizorul Christopher Nolan a lăsat o listă cu locuri din Capitală unde doreşte să filmeze pentru un viitor proiect, care va fi analizată de conducerea municipalităţii. Întrebat care ar fi locurile în care regizorul Christopher Nolan ar vrea să filmeze, Oprescu a dat ca exemplu Centrul Istoric şi strada Edgar Quinet. Potrivit unor surse, filmările s-ar putea desfăşura şi la Palatul Parlamentului, câţiva membri ai echipei de filmare vizitând deja câteva săli ale clădirii. În rolurile principale ale filmului sunt distribuiţi Christian Bale şi Anne Hathaway.

60 de machete de dinozauri în mărime naturală sunt prezentate la o expoziţie educativă deschisă la Cluj-Napoca, cel mai mare exponat având peste patru metri înălţime şi cântărind două tone. Manifestarea este realizată de o firmă din Austria care organizează astfel de prezentări itinerante în mai multe state europene. Organizatorul evenimentului, Kozak Zoltan, a declarat că expoziţia va fi deschisă până în 27 februarie, fiind încheiat un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj pentru atragerea cât mai multor vizitatori din rândul copiilor de grădiniţă şi al elevilor. Expoziţia dinozaurilor este una educativă. Printre machetele de mari dimensiuni expuse se numără cele de Apatosaur sau Mamut, dar este prezentată şi o machetă de Psitacossaurus, care măsoară doar 90 de centimetri înălţime.

Spectacolul de circ "Mother Africa - Circus of Joy" va avea loc pe 27 februarie, la Sala Palatului din Bucureşti. Acrobaţii ce taie respiraţia, costume colorate şi dansuri extraordinare au făcut ca spectacolul "Mother Africa" să constituie o experienţă cu adevărat memorabilă pentru audienţă şi să atragă comentarii pozitive din partea presei din întreaga lume. Făcând parte dintr-un amplu turneu mondial, show-ul inedit oferit de aceasta trupă se va desfăşura într-o lume fluorescentă generând o seară excepţională a tradiţiei africane, în care divertismentul de înaltă clasă îşi va spune cuvântul. Aproximativ 50 de artişti din diferite ţări ale continentului african - Tanzania, Etiopia, Kenya, Sudan, Egipt şi Africa de Sud - vor prezenta acrobaţii periculos de incitante, muzică şi mişcări tipic africane, precum şi momente inedite de jonglerii.

Programul ediţiei 2011 a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin va include şi o serie de proiecţii ale cineastului iranian Jafar Panahi, ca formă de protest faţă de condamnarea acestuia la şase ani de închisoare, dictată de regimul de la Teheran, anunţă presa internaţională. Printre peliculele care vor fi prezentate se numără şi "Offside", pentru care Panahi a primit, în 2006, Ursul de Argint la Berlin. Tot la ediţia 2011 a Berlinalei, programată între 10 şi 20 februarie, va avea loc o dezbatere privind cenzura şi îngrădirea libertăţii de exprimare din Iran, dezbatere la care au fost invitaţi mai mulţi artişti din această ţară. În decembrie 2010, Jafar Panahi, unul dintre adversarii regimului de la Teheran, a fost condamnat la şase ani de închisoare de către magistraţii din ţara sa, care, în plus, i-au interzis să mai facă filme timp de 20 de ani. Potrivit avocatului cineastului, condamnarea a fost dictată pentru conspiraţie şi propagandă contra regimului de la Teheran.

Peliculele "15 iulie", de Cristi Iftime, şi "Apele Tac", de Anca Lăzărescu, au fost selectate în competiţia dedicată scurtmetrajelor din cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul se desfăşoară în perioada 10 - 20 februarie. "15 iulie", de Cristi Iftime, este o producţie românească şi are o durată de 12 minute, în timp ce "Apele Tac", de Anca Miruna Lăzărescu, este o coproducţie România/ Germania şi are 31 de minute. Cele două pelicule concurează cu alte 23 de filme din 20 de ţări. Producţiile vor concura pentru premiile Ursul de Aur, Ursul de Argint, DAAD Short Film Prize şi pentru o nominalizare la premiul Academiei de Film Europene pentru cel mai bun scurtmetraj. Anul acesta, secţiunea dedicată scurtmetrajelor - Berlinale Shorts - împlineşte cinci ani.

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, va fi difuzat pe 27 februarie, de la ora 20:00, în premieră pe HBO. Filmul este o comedie neagră despre Ion, personaj interpretat de Victor Rebengiuc, un pensionar din România anilor '90, care primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte. Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă - se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă, de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente Ion este un om împlinit. Distribuţia filmului este plină de nume sonore - în rolurile principale se regăsesc Victor Rebengiuc şi Camelia Zorlescu, iar în roluri secundare, Mimi Brănescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Doru Ana. Din distribuţia filmului face parte şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

Trupa Gogol Bordello revine în România, într-un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 9 martie. Recitalul trupei face parte din turneul "We Comin' Rougher". Un fusion multietnic venit de niciunde şi de oriunde, care este ilustrarea artei de a amesteca genurile fără a pierde forţa lăutărească originară, muzica Gogol Bordello nu ţine seama de tabuuri: este o explozie dementă de energie, versuri fără perdea şi umor negru. Trupa are la activ cinci albume de studio, un EP şi sute de spectacole incendiare pe toate scenele lumii. Gogol Bordello reprezintă o combinaţie insolită din toate punctele de vedere. Un ucrainean, doi ruşi, un israelian, un etiopian, un ecuadorian şi un american, o chinezoaică scoţiană şi o thailandeză americană amestecă sunetele tradiţionale ale muzicii ţigăneşti cu orice altceva se mai poate cânta din acordeon, vioară, tobe, trompete sau saxofon. Rezultă un punk-cabaret nebun, cu o sonoritate aspră pe alocuri, dar delirant de antrenantă. Jumătate din numele trupei este o trimitere evidentă la scriitorul Nikolai Gogol, iar cealaltă particulă nu necesită explicaţii.

"The Dictator", o nouă comedie produsă de Sacha Baron Cohen, care va interpreta rolul titular, va avea premiera mondială pe 11 mai. Regia va fi semnată de Larry Charles, realizatorul filmelor "Borat" şi "Bruno", produse de Sacha Baron Cohen. "The Dictator" spune povestea eroică a unui dictator care şi-a riscat viaţa pentru a fi sigur că democraţia nu va ajunge niciodată în ţara pe care a tiranizat-o cu atâta dragoste şi este inspirat din romanul de mare succes "Zabibah and the King", scris de Saddam Hussein. Acest proiect marchează prima colaborare cu Baron Cohen a lui Scott Rudin, care a mai produs recent peliculele " True Grit" şi "The Social Network".

"The King's Speech", biografia cinematografică a Regelui George al VI-lea - tatăl Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii -, are cele mai multe nominalizări, respectiv 14, la premiile BAFTA de anul acesta, acordate de Academia Britanică de Film şi Televiziune. Al doilea film, după numărul de nominalizări, este drama cu accente de thriller "Black Swan", care candidează la 12 categorii ale premiilor British Academy of Film and Television Arts. Marele câştigător de la gala Globurilor de Aur 2011, "The Social Network", are şase nominalizări. "The King's Speech" a avut cele mai multe nominalizări şi la Globurile de Aur de anul acesta, însă a plecat acasă cu un singur trofeu, primit de Colin Firth la categoria Cel mai bun actor în rol principal într-o dramă. Gala premiilor BAFTA 2011 va avea loc la 13 februarie, cu două săptămâni înainte de Oscaruri.

Filmul "Periferic", de Bogdan George Apetri, va fi proiectat la Festivalul "New Directors/ New Films", care se desfăşoară între 23 martie şi 3 aprilie. Selecţia completă a evenimentului, care este organizat la Lincoln Center şi este responsabil pentru promovarea tinerilor regizori talentaţi, va fi anunţată în februarie. Filmul "Periferic" spune povestea Matildei, personaj interpretat de Ana Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere.

Actorul Dan Puric va susţine conferinţa "Martiri", pe 19 martie, la Ateneul Român. Conştiinţa martirică este profund salvatoare. Ne salvează de la înecul istoric. Ea este un paradox izbăvitor ce anulează în chip firesc instinctul de conservare atunci când este vorba de apărarea chipului lui Dumnezeu. Iese astfel în mod nebănuit din lanţul cauzal al naturii aducându-ne o natură superioară. Contrazice flagrant raţiunea omenească, ascultând de o altă raţiune, de cea a lui Dumnezeu, spune Dan Puric. Biletele se găsesc la Ateneul Român şi prin reţeaua Eventim la: Sala Palatului, magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas şi online pe eventim.ro. Dan Puric este autor al volumelor "Cine suntem" şi "Omul frumos" şi a unui DVD-box care cuprinde conferinţele susţinute de acesta în 2009 la Ateneul Român.

Înscrierile pentru nominalizările celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo - care va avea loc pe 28 martie, la Bucureşti - se vor desfăşura până pe 28 ianuarie. În anul cel mai prolific pentru filmul românesc după 1989, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc anunţă o ediţie-record a Premiilor. Urmând modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat filmului românesc, unul dintre cele mai efervescente fenomene cinematografice ale deceniului. De-a lungul primelor patru ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor. În 2010, filmul care a cucerit cele mai multe statuete a fost "Poliţist adjectiv", de Corneliu Porumboiu, răsplătit cu şase trofee, la categoriile "cel mai bun film", "cea mai bună regie", "cel mai bun scenariu" (ambele semnate de Corneliu Porumboiu), "cel mai bun actor într-un rol principal" (Dragoş Bucur), "cel mai bun actor într-un rol secundar" (Vlad Ivanov) şi "cea mai bună imagine" (Marius Panduru). Un alt film care a plecat acasă cu multe distincţii a fost "Concertul", de Radu Mihăileanu, care a obţinut patru premii.

Green Day va lansa un album live pe 22 martie. Acest material a fost înregistrat în timpul turneului mondial "21st Century Breakdown", susţinut de trupa americană în perioada 2009 - 2010. Filmările pentru DVD au fost realizate cu ocazia concertelor susţinute de Green Day în Japonia în ianuarie 2010. Green Day a anunţat prima oară că lucrează la un nou album în august 2010, cu ocazia unui concert în oraşul american Denver. Cel mai recent album al trupei Green Day, intitulat "21st Century Breakdown", a fost lansat pe piaţă în 2009 şi s-a vândut în peste 1 milion de copii, potrivit datelor furnizate de Nielsen SoundScan. Precedentul disc, "American Idiot", s-a vândut în 6 milioane de copii şi a stat la baza unui spectacol pe Broadway. Billie Joe Armstrong, solistul grupului Green Day, interpretează rolul St. Jimmy în acest spectacol, care include 50 de reprezentaţii, ultima dintre acestea urmând a avea loc pe 27 februarie.

Piesele lui William Shakespeare vor fi jucate în 38 de limbi străine, printre care şi maori şi dialectul mandarin, ca parte a unui extravagant program de teatru pentru celebrarea Jocurilor Olimpice din 2012, care vor avea loc la Londra. Toate cele 38 de piese ale lui Shakespeare vor fi puse în scenă de câte o companie de teatru în tot atâtea limbi şi dialecte. Reprezentaţiile vor avea loc începând cu data de 23 aprilie 2012, în celebrul teatru londonez Shakespeare's Globe, o replică fidelă a teatrului din epoca elisabetană, The Globe, unde se jucau piesele dramaturgului în timpul vieţii acestuia. Printre spectacole se vor număra "Îmblânzirea scorpiei", în limba urdu, "Furtuna", în arabă, "Troilus şi Cressida", în maori, şi o montare a piesei "Regele Lear" în limbi aborigene. De asemenea, piesele vor fi montate în turcă, greacă, lituaniană şi în dialectul shona din Zimbabwe. Programul include şi o reprezentaţie în limbajul semnelor a piesei "Zadarnicele chinuri ale dragostei". Shakespeare's Globe este localizat pe malul de sud al Tamisei, în apropierea locului unde se afla teatrul original, şi este construit în acelaşi stil, având o scenă în aer liber, un spaţiu cu locuri ieftine la sol şi un acoperiş din stuf deasupra galeriilor, unde sunt locuri mai scumpe.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!