DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.15 - 13.45
Revista TNR • Realizator: Domnica Ţundrea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 ianuarie 2011

Mezzosoprana Ruxandra Donose concertează, diseară, la Sala Radio
Concert extraordinar la Sala Radio! Mezzosoprana Ruxandra Donose a revenit la Bucureşti pentru a susţine, diseară, un recital, alături de Orchestra Naţională Radio, dirijată de celebrul Julien Salemkour. Programul concertului cuprinde "Ora spaniolă" şi "Copilul şi vrăjile" de Maurice Ravel. Distribuţia serii este una de excepţie, fiind formată din solişti de renume ca Philippe Do, Yuriy Tsiple, Valentin Racoveanu, Petre Burcă, Teodora Gheorghiu, Aura Twarowska, Antoanela Bârnat şi Tina Munteanu, precum şi din cele două ansambluri corale ale Societăţii Române de Radiodifuziune - Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia, şi Corul de Copii Radio, sub bagheta lui Voicu Popescu. Născută în Bucureşti, Ruxandra Donose a câştigat mai multe competiţii atât ca interpretă de canto, cât şi de pian. La puţin timp după absolvire, a început să cânte în străinătate. Debutul internaţional, la Opera din Basel, a fost urmat de cel de la Opera de Stat din Viena. A ajuns ulterior la Covent Garden, Opera din Paris şi Teatro Real din Madrid.

Pentru prima oară în 2011 pe scena Teatrului Maghiar din Cluj: Măsură pentru măsură de William Shakespeare şi Trei surori de Cehov
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a programat, pentru prima oară în acest an, spectacolul Măsură pentru măsură de William Shakespeare, în regia lui Matthias Langhoff, reprezentaţie care se va juca, astăzi, de la ora 18,00. Spectacolul lui Matthias Langhoff a participat în noiembrie 2010 la Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti. O altă montare premiată şi foarte apreciată de public se va juca, miercuri, 26 ianuarie, de la ora 19.00. Este vorba despre spectacolul Trei surori de Cehov, în regia lui Gábor Tompa. Montarea a câştigat în 2008 premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol şi Cea mai bună regie. Ambele spectacole beneficiază de supratitrare în limba română.

Două lumi în muzică, de astăzi, în cinematografe
Filmul lui Radu Gabrea - Două lumi în muzică -, intră, începând de astăzi, în cinematografele din întreaga ţară. Spectatorii sunt invitaţi la un film coupé despre doua lumi culturale, cea a muzicii klezmer şi cea a muzicii clasice a saşilor din Transilvania, pe cât de diferite ca stil, pe atât de fascinante. Primul film al coupé-ului, Concerte la Biserica Neagră, reprezintă o evocare istorică şi muzicală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a celui mai reprezentativ monument de arhitectură gotică din România, Biserica Neagră. Căutându-l pe Schwartz, al doilea film al coupé-ului, evocă istoria muzici klezmer, cu inflexiunile sale similare doinei, prin intermediul călătoriei personale în România, în căutarea strămoşilor, a celebrei cântăreţe de muzică klezmer, Elizabeth Schwartz.Cu acest film, Radu Gabrea a primit Premiul Criticii în cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi din 2008.

Filmul "Anotimpul vrăjitoarei", cu Nicolas Cage, are premiera în România
Filmul "Anotimpul vrăjitoarei", cu Nicolas Cage în rolul principal, are premiera, astăzi, în cinematografele din România. Pentru acest proiect, Nicolas Cage a avut ocazia sa colaboreze pentru a doua oară cu Dominic Sena, regizor care a semnat şi celebrul film de acţiune "Dispari în 60 de secunde". Filmat în locuri superbe din Austria, Croaţia şi Ungaria, "Anotimpul vrăjitoarei" spune povestea unei epoci demult uitate. Într-un ţinut devastat de războaie, ultimii cruciaţi se întorc acasă, pentru a-şi regăsi pământurile pustiite de ciumă. Nicolas Cage a jucat în peste 60 de filme, printre care se numără "Părăsind Las Vegas" (1995), care i-a adus un premiu Oscar pentru interpretare, şi "Suflet sălbatic" (1990), în regia lui David Lynch, recompensat cu Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Detectivul Sherlock Holmes, readus la viaţă într-un nou roman original
Fondul care administrează averea scriitorului Arthur Conan Doyle, decedat în 1930, l-a desemnat pe scriitorul şi scenaristul britanic Anthony Horowitz să scrie un nou roman din seria "Sherlock Holmes", care va fi lansat în toamna acestui an. Succesul de casă înregistrat de lungmetrajul "Sherlock Holmes" regizat, în 2009, de Guy Ritchie şi audienţa ridicată de care s-a bucurat miniseria TV "Sherlock", produsă şi difuzată de BBC în 2010, au contribuit la apariţia unei adevărate "explozii" de proiecte audiovizuale care îl au în centrul lor pe celebrul detectiv. Continuarea filmului "Sherlock Holmes", care-i va avea ca protagonişti pe Robert Downey Jr., Jude Law şi Noomi Rapace, va fi lansat pe marile ecrane la trei luni după apariţia noului roman. Primul film din seria "Sherlock Holmes", lansat pe 25 decembrie 2009, a avut încasări totale de 524 milioane de dolari.

Recital susţinut de Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Alexandra Coman, de Ziua Unirii Principatelor, la Sala Radio
Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine duminică, la Sala Radio, un recital extraordinar organizat de Orchestrele şi Corurile Radio şi Fundaţia Radio România, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Invitata specială a serii este soprana Alexandra Coman, acompaniată de Livia Teodorescu Ciocănea. Programul cuprinde lucrări cunoscute din muzica clasică românească şi internaţională: Ciprian Porumbescu - Baladă pentru vioară şi pian, Ludwig van Beethoven - Romanţă în Fa major pentru vioară şi pian, George Enescu - Pavana din Suita op.10 pentru piano solo, Piotr Ilici Ceaikovski - Vals scherzo pentru pian şi vioară, George Enescu - Lăutarul pentru vioară solo, T.Brediceanu - Trei cântece româneşti pentru soprană şi pian, F.J.Obradors - El vito şi P.de Sarasate - Melodii lăutăreşti pentru vioară şi pian. Evenimentul se va desfăşura sub patronajul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, iar biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim.

'Nabucco' - spectacol aniversar Pompeiu Hărăşteanu pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Opera Naţională Bucureşti va găzdui, mâine, o reprezentaţie 'Nabucco' - spectacol aniversar dedicat basului Pompeiu Hărăşteanu, manifestare inclusă în cadrul evenimentelor închinate lui Giuseppe Verdi, la împlinirea celor 110 de la moartea acestuia. Alături de artistul sărbătorit - care va urca pe scenă în rolul lui Zaccaria - partitura îndrăgită şi cunoscută publicului larg va prinde viaţă graţie interpretării soliştilor Ştefan Ignat, Teodor Ilincăi, Silvia Sorina Munteanu, Sidonia Nica, Marius Boloş, Liviu Indricău şi Dorina Cheşei. Orchestra, corul - coordonat de maestrul Stelian Olariu - şi artiştii Operei vor evolua sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea. Artist de talie internaţională, aplaudat pe marile scene din ţară şi străinătate, Pompeiu Hărăşteanu a absolvit studiile Conservatorului 'Ciprian Porumbescu' din Bucureşti în 1959, formându-se sub îndrumarea unor nume legendare ale teatrului liric românesc, precum Petre Ştefănescu Goangă, Elena Sachin, George Ionescu şi Constantin Stroescu. Palmaresul artistului cuprinde aproape 3.000 de spectacole de operă şi 2.000 de concerte şi recitaluri.

Zilele Filmului Chilian
Ambasada Republicii Chile în România si Institutul Cervantes din Bucuresti, în colaborare cu Institutul Francez, organizeaza, de astăzi şi până luni, 24 ianuarie, la Cinema "Elvira Popescu", Zilele Filmului Chilian. Deschiderea evenimentului are loc, în această seară, de la ora 19.00, în prezenta doamnei María Eliana Cuevas, Ambasadorul Republicii Chile în România. Toate filmele proiectate beneficiază de subtitrare în limba engleză iar biletele, în valoare de 7 lei, se pun in vanzare inaintea fiecarei proiectii la casa de bilete a cinematografului.

Programul ICR Londra 2011 se deschide cu o colaboarare între Societatea Enescu şi Societatea Grieg
Institutul Cultural Român din Londra deschide, astăzi, seria programelor din 2011 cu un concert intitulat "Rădăcini folclorice europene", realizat în parteneriat de Societăţile Grieg şi Enescu din Marea Britanie. Evenimentul va fi susţinut de trei muzicieni de mare virtuozitate: Tudor Andrei, la vioară, John Paul Ekins şi Ronan Magill, la pian. Programul inlcude: Sonata Torso în La minor de Enescu; Sonata pentru vioară şi pian nr. 2 in Sol major Op. 13, Piese lirice, selecţie din Dansuri Naţionale, Op. 72 şi Nuntă la Troldhaugen, Op. 65, nr. 6 de Grieg; Dansuri româneşti de Bartók; Nocturna lui Lipatti şi piesa Pastourelle de Poulenc. Selecţia lucrărilor subliniază importanţa inspiraţiei folclorice în opera marilor compozitori.

Fotografii inedite cu Hitler, vândute la licitaţie cu 35.800 de euro
Aproximativ 600 de fotografii inedite şi 800 de clişee care au aparţinut fostului fotograf al lui Hitler au fost vândute la o licitaţie, în Marea Britanie, pentru suma de 30.000 de lire sterline. Fotografiile şi negativele datează din perioada ascensiunii partidului nazist, înainte de Al Doilea Război Mondial. Ele au fost achiziţionate de un cumpărător privat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Imaginile îl prezintă pe Hitler vizitând un centru de pregătire a ofiţerilor nazişti sau salutând din automobil mulţimea adunată cu ocazia unui miting organizat la Nuremberg. Fotograful a realizat şi câteva clişee cu ocazia unei întâlniri dintre Hitler şi Mussolini la Munchen şi altele care îl prezintă pe Hitler asistând la întrecerile sportive din timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin din 1936.

Stagiunea de Compozitie Britanica
British Council organizează, marţi, 25 ianuarie, al doilea concert din "Stagiunea de Compozitie Britanica", eveniment care va avea loc, de la ora 18.30, la Centrul National de Arta "Tinerimea Romana" din Bucureşti. Concertul va fi precedat de o conferinta gazduita de Universitatea Nationala de Muzica, la care au fost invitaţi compozitorii Joe Cutler si Simon Bainbridge, precum si Philip Cashian, conducătorul catedrei de compoziţie a Academiei Regale de Muzică din Londra. Stagiunea de Compozitie Britanica prezinta in premiera in Romania creatia muzicala a 31 de compozitori britanici contemporani, in cadrul unei serii de patru concerte si patru conferinte lunare. Selecţia compozitorilor şi a lucrărilor prezentate în acest proiect îşi propune să acopere şi să ilustreze întreaga diversitate şi complexitate a muzicii britanice contemporane din ultimii 20 de ani.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu prezintă spectacolul "Balul", la Târgu Mureş
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu prezintă, în premieră la Târgu Mureş, spectacolul "Balul", în regia lui Radu Alexandru Nica. Evenimentul va avea loc, luni, 31 ianuarie 2011, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Naţional din oraş. Premiera este un eveniment susţinut de Societatea Ambient cu scopul de a promova arta în diferite centre urbane din ţară şi pentru a menţine treaz interesul comunităţii pentru evenimentele culturale. Câştigător al unui premiu UNITER, regizorul Radu – Alexandru Nica pune în scenă o istorie a României din anii 1920 – 2000, fără cuvinte. "Balul" este un spectacol de gest, dans şi mişcare în care muzica reprezintă un element cheie. Proiectul a fost realizat special pentru Programul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană, fiind prezentat ulterior la Liverpool, oraş care a fost Capitală Culturală Europeană, în 2008.

Milioane de euro, necesare pentru reabilitarea şi punerea în valoare a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia
Peste 12 milioane de euro ar fi necesare pentru ca Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, găzduit de Palatul Babilon şi Sala Unirii, monumente istorice şi de arhitectură, să fie reabilitat în întregime. Directorul general al muzeului, Gabriel Rustoiu, a declarat că imobilul care găzduieşte principalele expoziţii şi piese, datează din 1853, fiind necesare lucrări de drenare a infiltraţiilor de apă din subsol. Conducerea muzeului intenţionează mutarea la etaj a expoziţiei de bază, urmând ca aceasta să fie pusă în valoare şi prin imagine şi sunet, iar la parter să funcţioneze o cafeterie, asemenea altor instituţii similare europene. Anul trecut, muzeul a înregistrat venituri extrabugetare proprii în valoare de peste 460.000 de lei, în scădere faţă de 2009. De altfel, în ultimii trei ani, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a avut pierderi de zeci de mii de lei anual, din cauza crizei economice care a afectat domeniul construcţiilor, în condiţiile în care principala sursă a veniturilor extrabugetare o reprezintă cercetările arheologice preventive.

Lungmetrajul "Periferic", de Bogdan Apetri, va fi proiectat la New York, la New Directors/ New Films
Filmul "Periferic", de Bogdan George Apetri, va fi proiectat la Festivalul "New Directors/ New Films", care se desfăşoară între 23 martie şi 3 aprilie, informează New York Times. Selecţia completă a festivalului, organizat la Lincoln Center pentru promovarea tinerilor regizori talentaţi, va fi anunţată în luna februarie.
Filmul "Periferic" spune povestea Matildei, personaj interpretat de Ana Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros. "Periferic" a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în cadrul căruia Ana Ularu a primit trofeul Boccalino - premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă. Filmul lui Bogdan George Apetri a mai primit premiul special al juriului pentru scenariu şi premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varşovia, unde actriţa Ana Ularu a fost, de asemenea, recompensată cu o menţiune specială.

"The Dark Knight Rises", cea mai nouă peliculă din seria "Batman", ar putea fi filmată în Bucureşti
Cea mai nouă peliculă din seria "Batman" - "The Dark Knight Rises" -, care va fi regizată de Christopher Nolan, ar putea fi filmată în Bucureşti, în primăvara acestui an. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că producătorii peliculei îşi doresc să filmeze în Centrul Istoric, pe strada Edgar Quinet şi la Palatul Parlamentului. Potrivit unor surse de la Hollywood, pentru noul film din seria "Batman", regizorul Christopher Nolan doreşte să le ofere personajelor sale mai multă profunzime şi o tentă întunecată cu accente de thriller psihologic.

Mezzosoprana Ruxandra Donose concertează, diseară, la Sala Radio
Mezzosoprana Ruxandra Donose a revenit la Bucureşti pentru a susţine, diseară, un recital, alături de Orchestra Naţională Radio, dirijată de celebrul Julien Salemkour. Programul concertului cuprinde "Ora spaniolă" şi "Copilul şi vrăjile" de Maurice Ravel. Distribuţia serii este una de excepţie, fiind formată din solişti de renume ca Philippe Do, Yuriy Tsiple, Valentin Racoveanu, Petre Burcă, Teodora Gheorghiu, Aura Twarowska, Antoanela Bârnat şi Tina Munteanu, precum şi din cele două ansambluri corale ale Societăţii Române de Radiodifuziune - Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia, şi Corul de Copii Radio, sub bagheta lui Voicu Popescu. Născută în Bucureşti, Ruxandra Donose a câştigat mai multe competiţii atât ca interpretă de canto, cât şi de pian. La puţin timp după absolvire, a început să cânte în străinătate. Debutul internaţional, la Opera din Basel, a fost urmat de cel de la Opera de Stat din Viena. A ajuns ulterior la Covent Garden, Opera din Paris şi Teatro Real din Madrid.

Cluj: Ziua Porţilor Deschise, mâine, în trei mari muzee
Publicul care nu a vizitat sau doreşte să revadă lucrări de valoare şi expoziţii temporare din trei mari muzee clujene - de Artă, Etnografic al Transilvaniei şi 'Octavian Goga' din Ciucea - este invitat, mâine, la prima ediţie locală a Zilei Porţilor Deschise, organizată de Consiliul Judeţean. Intrarea vizitatorilor va fi liberă iar muzeele vor fi deschise între orele 9,00 şi 17,00. Autorităţile locale au anunţat că îşi doresc ca acest gen de eveniment să fie organizat periodic şi că unul dintre proiectele ambiţioase anunţate pentru 2011 se referă la facilitarea accesului la cultură al elevilor şi preşcolarilor din mediul rural.

Românul Sebastian Stan, într-un film inspirat de o piesă celebră de Arthur Miller
Actorul român, Sebastian Stan, va juca într-un film inspirat de piesa de teatru "A View From The Bridge" a dramaturgului american, Arthur Miller. Filmările vor debuta la Melbourne şi vor continua la New York. Piesa originală este o poveste despre dragoste şi trădare în Brooklyn-ul anilor '50, ai cărei protagonişti sunt docherul Eddie Carbone, soţia sa Beatrice şi nepoata sa orfană, Catherine. Născut în 1983, la Constanţa, Sebastian Stan este cunoscut pentru rolurile Prince Jack Benjamin din producţia de televiziune "Kings" şi Carter Baizen din serialul TV "Gossip Girl". Actorul român a putut fi văzut recent pe marile ecrane în drama "Black Swan", regizată de Darren Aronofsky, în care a jucat alături de Natalie Portman, Mila Kunis şi Vincent Cassel.

Deschiderea sezonului cultural ICR Berlin
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin organizează, mâine, un concert de tangouri şi romanţe, susţinut de românca Oana Cătălina Chiţu, sârbul Dejan Jovanovic şi sudanezul Dimitris Christides, în apreciata sală din fosta Fabrică de ciocolată, Studioul Niculescu, din cartierul berlinez Kreuzberg. Concertul va aminti spectatorilor de Bucureştiul anilor 30, cu cântăreţi de tango, care se bucurau de un imens succes în "Micul Paris". Programul serii cuprinde cântece îndrăgite din perioada interbelică, între care "Zaraza", "Cine iubeşte şi lasă", "Bun îi vinul ghiurghiuliu" sau "Mărie şi Mărioară". Seara organizată de ICR Berlin se va încheia cu o degustare de bucate româneşti.

Scorpions, Lara Fabian şi Melanie C, la aniversarea lui Mihail Gorbaciov
Fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, îşi va sărbători cea de-a 80-a aniversare la Londra, printr-un concert la care vor participa, printre alţii, trupa Scorpions, şi cântăreţele Lara Fabian şi Mel C. Concertul va avea loc la Royal Albert Hall, având-o drept gazdă pe Sharon Stone. Biletele pentru acest eveniment au fost puse în vânzare cu preţuri pornind de la 35 de lire sterline. O parte din încasări va acoperi costurile concertului, restul urmând să fie donat unor organizaţii caritabile. Organizatorii se aşteaptă la încasări de cinci milioane de lire sterline. Mihail Gorbaciov a fost al şaptelea şi totodată ultimul lider al Uniunii Sovietice şi este celebru pentru încercările sale de reformă care au dus la destrămarea URSS. Gorbaciov a primit pemiul Nobel pentru pace, în 1990.

Andrei Şerban la Conferinţele TNB
Invitatul Conferinţelor Teatrului Naţional de duminică, 30 ianuarie, este omul de teatru, Andrei Şerban, care va vorbi publicului DESPRE CEHOV sau CINE MAI VREA SĂ MEARGĂ LA MOSCOVA? Regizorul consider că "prin personajele sale, Cehov ne arată că noi oamenii suntem atât de obsedaţi de ceea ce am dori să fim în mod ideal, atât de preocupaţi de viitor, un viitor iluzoriu, încât ignorăm ce suntem şi unde suntem în momentul prezent. În plină carieră internaţională în teatru şi operă în cele mai importante centre culturale din America şi Europa, Andrei Şerban este tenured professor şi directorul artistic al Hammerstein Center for Theater Studies la Columbia University din New York. Cartea sa "O biografie", publicată la Polirom în 2006, a fost reeditată. Două volume fotografice, publicate la ICR, îi urmăresc cariera în imagini din spectacolele de teatru şi operă.

Înscrieri pentru Concursul Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice'
Opera Naţională Bucureşti anunţă începerea înscrierilor pentru cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice', eveniment care se va derula între 21 şi 27 martie. În acest an, competiţia va fi închinată baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, artist aplaudat pe toate scenele importante din ţară şi străinătate, care a marcat lumea lirică românească şi prin bogata sa activitate pedagogică. La concurs se pot înscrie voci din toate categoriile, cântăreţi, solişti sau corişti din instituţiile muzicale, studenţi ai institutelor superioare de muzică, tinere talente cu pregătire profesională din România şi din străinătate. Sunt admişi concurenţii cu vârste cuprinse între 20 şi 32 ani, pentru voci feminine, şi între 20 şi 34 ani, pentru vocile masculine.

Audiţii pentru Orchestra Europeană de Tineret EUYO
Preselecţia anuală pentru Orchestra Europeană de Tineret, deschisă muzicienilor români, va avea loc în data de 11 februarie, la Sala Mică a Ateneului Român, anunţă Institutul Cultural Român. Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual preselecţii, în fiecare ţară a Uniunii Europene. EUYO are şi o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră la un moment dat în timpul anului. Data limită pentru înscrierea la preselecţie este 8 februarie. EUYO este un proiect care îi reuneşte pe cei mai talentaţi muzicieni din toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională. Prin concertele şi turneele susţinute în întreaga lume şi prin nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor, Orchestra Europeană de Tineret a devenit unul dintre ansamblurile prestigioase ale lumii. De anul trecut, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de ICR.

Prima ediţie a festivalului 'Folk & Lyrics Fest' debutează pe 25 februarie
Prima ediţie a Festivalului 'Folk & Lyrics Fest' va debuta pe 25 februarie la Cinematograful Patria din Bucureşti. Evenimentul se va bucura de prezenţa artiştilor George Nicolescu, Maria Ploae şi Cătălin Stepa, fiul regretatei Tatiana Stepa. Potrivit organizatorilor, festivalul s-a născut din dorinţa de a promova simbioza dintre muzică şi poezie, urmând ca unele dintre cele mai cunoscute nume ale genului folk şi artişti mari ai scenei româneşti să ofere publicului spectacole inedite. Biletele pentru prima ediţie a festivalului 'Folk & Lyrics Fest', în valoare de 40 de lei, au fost puse déjà în vânzare.

Spectacol de flamenco cu Los Vivancos, de Ziua Femeii
'Los Vivancos', cea mai iubită trupă de flamenco din lume, va susţine, în premieră la Bucureşti, un spectacol pe scena Sălii Palatului, pe data de 8 martie, de Ziua Femeii. Trupa, compusă din şapte fraţi, va oferi publicului un show incendiar, plin de energie, senzualitate şi de o înaltă ţinută artistică, un spectacol total, care reinventează ritmurile flamenco. Programul va reuni un un mix artistic în care vor fi cuprinse, pe lângă flamenco, stiluri variate de dans precum baletul, dansul contemporan, breake-dance-ul şi elemente acrobatice spectaculoase. Spectacolul de la Bucureşti face parte din turneul mondial care a străbătut deja 35 de ţări, 500 de oraşe şi a adunat în faţa scenei peste un milion de spectatori. Preţul biletelor variază între 50 şi 290 de lei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!