DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

11 ianuarie 2011

Lucrările "Nud cu evantai" de Theodor Pallady şi "La malul mării" de Samuel Mutzner vor fi scoase la licitaţie astăzi, în Bucureşti, de casa Alis. "Nud cu evantai", un ulei pe hârtie lipită pe carton, semnat lateral în dreapta în monogramă cu negru, a făcut parte din colecţia Aurel Baranga. Lucrarea are un preţ de pornire de 50.000 de lei. În schimb, tabloul "La malul mării", de Samuel Mutzner - un ulei pe pânză, semnat - are un preţ de pornire de 40.000 de lei. În licitaţia de astăzi, vor mai fi propuse, printre altele, picturi de Rudolf Schweitzer Cumpăna, Constantin Artachino, Dan Hatmanu, Leon Al. Biju şi Nicolae Enea.

Festivalul Luna Fotografiei în România, aflat la cea de-a doua ediţie, se deschide astăzi la Braşov în prezenţa ministrului Culturii Kelemen Hunor. La ceremonia oficială de deschidere a evenimentului, ce va avea loc la Muzeul de Artă din Braşov, de la ora 11.00, vor mai participa preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Ştefan Tóth, oficialităţi judeţene şi locale, precum şi numeroşi artişti fotografi. La sfârşitul ceremoniei, ministrul Kelemen Hunor va susţine o conferinţă de presă. Festivalul Luna Fotografiei din România, cu participare internaţională, aflat la ediţia a doua, este organizat sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Institutului Cultural Român şi sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică.

Scriitorul Dorin Tudoran revine în România, în perioada 11-18 ianuarie, pentru o serie de evenimente şi întâlniri cu publicul, organizate atât în Capitală, cât şi la Botoşani şi Cernăuţi. Distins în 2010, cu Premiul Naţional pentru Poezie "Mihai Eminescu", secţiunea Opera Omnia, Dorin Tudoran este anul acesta unul dintre invitaţii de onoare ai editurii, el urmând să participe la toate manifestările organizate la Botoşani şi Cernăuţi cu ocazia Jubileului Premiului Naţional pentru Poezie şi a Zilei Culturii Naţionale. La Bucureşti, Dorin Tudoran se va întâlni cu cititorii şi media autohtone în cadrul a două evenimente deschise publicului larg, prilejuite de apariţia, la Editura Polirom, în urmă cu câteva luni, a volumului "Eu, fiul lor. Dosar de securitate". Astăzi, la sediul Institutului Român de Istorie Recentă, scriitorul va susţine o conferinţă cu tema "Eu, fiul lor şi necesitatea recuperării memoriei". Alături de Dorin Tudoran, la eveniment vor mai participa: Radu Călin Cristea, Liviu Antonesei şi Daniel Cristea-Enache.

Conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a anunţat că toate sediile instituţiei din municipiul Sibiu vor fi închise în luna ianuarie, "pentru lucrări de conservare de rutină". Palatul Brukenthal, Casa Albastră şi Galeria de Artă Contemporană sunt închise până în 18 ianuarie. Muzeul de Istorie "Casa Altemberger" va fi închis în perioada 17 ianuarie-1 februarie, iar Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Farmaciei şi Muzeul de Vânătoare vor fi închise între 9 şi 26 ianuarie. După redeschiderea sediilor, turiştii vor putea să vadă zecile de expoziţii temporare sau permanente pregătite atât în sediul central al muzeului, care găzduieşte cea mai mare parte a colecţiei baronului Samuel von Brukenthal, dar şi în celelalte muzee care aparţin complexului Brukenthal.

Trupa finlandeză Apocalyptica a fost obligată de instanţă să plătească despăgubiri în valoare de 38.000 de lire sterline rockerilor de la Rammstein, după ce trupa germană a câştigat un proces pentru încălcarea drepturilor de autor. Conflictul a pornit din cauza unei campanii de promovare a albumului "Worlds Collide", lansat în 2007 de Apocalyptica, iar la una dintre piese a colaborat şi solistul trupei Rammstein, Till Lindemann. Ulterior, rockerii germani au acuzat trupa Apocalyptica că au vândut albumul în toată Europa având pe copertă un sticker care anunţa că trupa Rammstein apare pe CD şi nu doar solistul trupei germane. În consecinţă, finlandezii au fost obligaţi de instanţă să plătească despăgubiri de 38.000 de lire sterline, adică aproximativ 45.000 de euro, pentru încălcarea drepturilor de autor.

Spectacolul "Romanian Amazing Country" a fost prezentat de Opera Comică din Bucureşti, aseară, pe o scenă amplasată special în mijlocul deşertului Arabiei, în cadrul Dubai Festival - Desert Safari Show 2011. Piesa a fost jucată în premieră absolută. Trupa Operei Comice din Bucureşti este alcătuită din tinerii solişti vocali Roberta Enişor şi Bogdan Şerban, alături de dansatorii Theodora Munteanu, Andrei Ardelean, Mihai Pricope, Claudia Iagăr, Andreea Soare, Alexandra Corneanu, Ionuţ Birjovanu, Alis Gheorghe, Daniel Manea şi Octavian Iuga. Invitaţi de onoare în cadrul Dubai Festival 2011 - International Town Fair Festival, la care participă timp de o lună sute de artişti din întreaga lume, artiştilor Operei Comice din Bucureşti li s-a oferit posibilitatea de a juca într-un "decor" inedit. Pe lângă cei peste 200 de spectatori, localnici şi turişti sosiţi din toată lumea, la spectacol au participat şi numeroşi membri ai comunităţii româneşti din zonă, reprezentanţi ai Consulatului General al României la Dubai şi oficiali ai ministerelor implicate în organizarea Dubai Festival 2011.

Senatul Universităţii Politehnica din Bucureşti îi va conferi joi, 20 ianuarie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Mihail C. Roco. Dr. Roco este cercetător în domeniul sistemelor multifazice, tehnicii de vizualizare, simulărilor pe calculator, nanoparticulelor şi nanosistemelor. Profesorul Roco este fondatorul Subcomitetului de Ştiinţă la scala nano, Inginerie şi Tehnologie din cadrul 'National Science and Technology Council', fiind profesor îndrumător pentru Nanotehnologie la Fundaţia Naţională de Ştiinţă. A coordonat programe de colaborare între industrie şi mediul academic. Înainte de a se alătura Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă, a fost profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Kentucky şi a susţinut vizite profesionale la Institutul de Tehnologie din California, Universitatea Johns Hopkins.

În sala "Mircea Eliade" a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti va avea loc mâine, de la ora 11, lansarea volumului "Clasicii dramaturgiei universale" (vol. I) de Costin Tuchilă şi Puşa Roth, apărut la Editura Academiei Române. Noua apariţie editorială va fi prezentată de Gelu Negrea, Ioan Adam, Marina Roman. Volumul cuprinde studii dedicate marilor dramaturgi, de la tragicii greci până la Marivaux, punând în lumină aspecte mai puţin cunoscute şi comentate, într-o viziune modernă asupra dramaturgiei universale, la un nivel ştiinţific remarcabil. Luând în consideraţie şi biografia scriitorilor, care are la bază seria de emisiuni "Clasicii dramaturgiei universale", difuzată la Radio România Cultural, autorii acestui volum urmăresc în egală măsură evoluţia scrisului fiecăruia dintre ei, ideile novatoare în contextul epocilor, contribuţia fiecărui dramaturg la evoluţia teatrului universal, evidenţiind cu mijloace comparatistice legăturile dintre un autor şi altul, dintre o epocă de creaţie şi alta şi dinamica formelor şi structurilor dramatice.

'Nud cu evantai' de Theodor Pallady este cea mai bine cotată lucrare la prima licitaţie din acest an, urmând a fi pusă în vânzare astăzi, la sesiunea Casei Alis cu preţul de pornire de 50.000 de lei. În catalogul Alis, pe lângă 'Nud cu evantai' care a făcut parte din colecţia deţinută de poetul şi dramaturgul Aurel Baranga, mai figurează şi alte nume importante, precum Samuel Mutzner cu 'La malul mării', la preţul de pornire de 40.000 de lei. Licitaţia, care numără 78 de picturi, va avea loc la sediul Casei Alis situat în clădirea Uzinexport. O altă casă importantă de licitaţii de artă, GoldArt, a pregătit pentru prima sesiune din acest an care urmează a fi organizată pe 20 ianuarie, la sala Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, o ofertă bogată, catalogul însumând 107 tablouri, dar cu preţuri mai mici. Cea mai bine cotată lucrare la GoldArt este 'Peisaj în Franţa' semnată de Samuel Mutzner, estimată la 34.000 de lei.

Drama western "Adevăratul curaj/ True Grit", noul film al fraţilor Joel şi Ethan Coen, cu Jeff Bridges în rolul principal, a urcat pe prima poziţie în box office-ul nord-american în weekendul trecut. Comedia "O familie de coşmar/ Little Fockers", în care tandemul infernal Ben Stiller-Robert De Niro apare pentru a treia oară pe marile ecrane, a coborât pe locul al doilea. Filmul "Anotimpul Vrăjitoarei/ Season of the Witch", regizat de Dominic Sena şi avându-i în rolurile principale pe Nicolas Cage şi Ron Perlman, a debutat pe locul al treilea în box office-ul nord-american cu încasări de 10,7 milioane de dolari. Filmul prezintă aventurile prin care trece, la întoarcerea dintr-o cruciadă, cavalerul templier Behmen, interpretat de Nicolas Cage, şi slujitorul său fidel, obligat să se lupte cu oamenii cardinalului, într-o regiune devastată de ciumă.

Teatrul Masca inaugurează mâine o nouă sală de spectacole în Bucureşti, care va purta numele Jacques Lecoq. Noua sală va fi inaugurată cu spectacolul 'Iunia' de Ioana Macarie. Noul spațiu are 100 de metri pătraţi, gradenele permiţând accesul a 50 - 60 de spectatori. Teatrul Masca a fost înfiinţat, în 1990, de actorul Mihai Mălaimare. Artiştii susţin reprezentaţii atât în sală, cât şi în diferite spaţii neconvenţionale. Spectacolul 'Iunia', pus în scenă de Ioana Macarie, aduce în atenţie povestea unei artiste singure, în jur de 45 de ani, care a ales întotdeauna cariera de cântăreaţă în locul familiei. În rolul Iuniei poate fi urmărită Ana Maria Pâslaru.

Scriitorul Dorin Tudoran va susţine astăzi la sediul Institutului Român de Istorie Recentă, o conferinţă cu tema 'Eu, fiul lor şi necesitatea recuperării memoriei'.
Alături de Dorin Tudoran, la eveniment vor mai participa criticii literari Daniel Cristea-Enache şi Radu Călin Cristea şi scriitorul Liviu Antonesei. Cunoscutul scriitor va fi prezent în România, până pe 18 ianuarie, pentru o serie de evenimente şi întâlniri cu publicul organizate în Capitală şi la Botoşani, dar şi la Cernăuţi. Distins în 2010 cu Premiul Naţional pentru Poezie 'Mihai Eminescu', secţiunea Opera Omnia, Dorin Tudoran este anul acesta unul dintre invitaţii de onoare ai editurii, el urmând să participe la toate manifestările organizate la Botoşani şi Cernăuţi cu ocazia Jubileului Premiului Naţional pentru Poezie şi a Zilei Culturii Naţionale. De asemenea, Dorin Tudoran se va întâlni cu cititorii la Bucureşti în această seară, începând cu ora 18,00, la Librăria Dalles, când va lansa cel mai recent volum al său - 'Eu, fiul lor. Dosar de securitate', o selecţie din documentele de urmărire informativă a lui Dorin Tudoran din perioada 1976-1986. La eveniment vor lua parte gazetarul Cristian Tudor Popescu, criticii literari Mircea Martin şi Daniel Cristea-Enache, precum şi scriitorul şi publicistul Ovidiu Şimonca.

Universitatea din Bucureşti organizeză, până pe 18 februarie, o expoziţie de fotografie care încorporează aspectele sociologice, geografice şi biologice ale zonei Măcin. Lucrările expuse au fost realizate de studenţii Universităţii, în decursul mai multor sesiuni de cercetare în zona respectivă. ,,Sub genericul 'Măcin... Munţii din umbra Deltei', expoziţia îşi propune să deschidă noi orizonturi privitorilor, reliefând diversitatea naturală, biologică şi etnică a zonei. În oraşul Măcin există de 10 ani Filiala Măcin a Facultăţii de Geografie a Universităţii din Bucureşti. Zona Măcin este importantă pentru dezvoltarea cercetării prin integrarea, în planul strategic operaţional, a construirii unei noi staţiuni de cercetare. În acest sens, o echipă interdisciplinară formată din studenţi ai Universităţii din Bucureşti a realizat o serie de cercetări ilustrate printr-o prezentare media a zonei. Rezultatele acestei 'descoperiri' a zonei de nord a Dobrogei sunt expuse în cadrul expoziţiei 'Măcin... Munţii din umbra Deltei'.

Instituţiile de învăţământ superior româneşti pot participa, la Berlin, în zilele de 20 şi 21 mai, la cea de-a şasea ediţie a Târgului Internaţional pentru Învăţământ Superior şi Formare Continuă 'Study World'. Evenimentul va fi organizat de Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării din Germania şi Serviciul German de Schimburi Academice. La târg sunt aşteptaţi să le prezinte oferta educaţională celor peste 9.000 de potenţiali studenţi din Germania un număr de 180 de expozanţi din peste 25 de state.

Compozitoarea Liana Alexandra a murit ieri dimineața. Potrivit soţului artistei, Şerban Nichifor, sicriul cu corpul neînsufleţit al compozitoarei, va fi depus, joi, între orele 10,00 - 13,00, la sediul UCMR, urmând ca înmormântarea să aibă loc în aceeaşi zi, la Cimitirul Sf. Vineri din Capitală. Născută în anul 1947, Liana Alexandra, doctor în muzicologie, a fost profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Şi-a făcut studiile la Bucureşti în perioada 1965 - 1971, cu Tudor Ciortea, Tiberiu Olah, Emilia Comişel, urmând mai târziu cursuri la Weimar şi Darmstadt. În creaţia sa se regăsesc opusuri vocal simfonice, concertante, simfonice, corale, camerale. A fondat, în anul 1990, împreună cu Şerban Nichifor, Duo Intermedia. Liana Alexandra a obţinut mai multe premii ale UCMR, precum şi distincţii oferite de instituţii din Statele Unite ale Americii, Germania, Israel, Marea Britanie, Mexic, Elveţia.

Teatrul Bulandra începe actuala stagiune cu premiera spectacolului 'Îngropaţi-mă pe după plintă', o dramatizare în regia lui Yuri Kordonsky după romanul omonim al lui Pavel Sanaev. 'Îngropaţi-mă pe după plintă' este o 'cronică' în miniatură despre dragostea unui copil pentru mama lui, despre obstacolele pe care trebuie să le depăşească pentru a putea fi alături de ea, despre sentimente care nu pot fi înăbuşite şi despre nevoia de dragoste a unei fiinţe umane prinse într-un conflict nimicitor între cele două 'puncte cardinale' ale Universului său - mama şi bunica. Din distribuţia spectacolului fac parte Andreea Bibiri, Claudiu Stănescu, Valentin Popescu, Marius Florea Vizante, Profira Serafim. Spectacolul va avea premiera pe 14 ianuarie, la Sala Izvor, iar pe 12 ianuarie - avanpremiera.

Legea Educaţiei Naţionale a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, săptămâna trecută, decretul de promulgare a acestui act normativ, după ce Curtea Constituţională a României a decis că legea este constituţională. Curtea a respins astfel sesizările depuse de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi de parlamentarii PSD+PC şi PNL. Traian Băsescu a susţinut, săptămâna trecută, că era obligat să promulge Legea Educaţiei atât din punct de vedere politic, dar şi constituţional, şi a afirmat că actul normativ 'nu putea mulţumi pe toată lumea' şi 'nu era de aşteptat să fie o lege perfectă'. În opinia sa, promulgarea noii Legi a Educaţiei reprezintă un moment important pentru reforma României în ansamblul ei, actul normativ înscriindu-se, din acest motiv, în seria Legii pensiilor, Legii-cadru a salarizării, procesului de reducere a aparatului bugetar, a descentralizării spitalelor, şcolilor sau poliţiei.

Trupa AB4 va cânta, pe 22 ianuarie, pe scena Sălii Radio, în cadrul evenimentului ShortsUP. Manifestarea va propune un "Hall of Fame" al filmelor de scurtmetraj. Evenimentul va fi o întâlnire între filme şi muzică, demonstrând din nou că este din ce în ce mai greu să trasezi graniţe categorice între diferite forme de artă. Muzica, filmele şi covorul roşu vor crea experienţa ShortsUP "Hall of Fame" ce va fi intensificată de acustica unui spaţiu precum Sala Radio. Biletele pentru ShortsUP "Hall of Fame" vor putea fi cumpărate în curând de pe eventim.ro. Un tichet costă 25 de lei şi oferă acces la programul de scurtmetraje şi la concertul AB4. În limita locurilor disponibile, biletele vor putea fi achiziţionate şi la intrare, pe 22 ianuarie, la preţul de 30 de lei.

Artistul Tara (von Neudorf) prezintă expoziţia "Trans(a)gressive Millennium", la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană de la Debrecen, Ungaria, aceasta fiind prima expoziţie personală a artistului în cadrul unui muzeu de talie internaţională. Vernisajul va avea loc sâmbătă, de la ora 16.00. Expoziţia "Trans(a)gressive Millennium" va putea fi vizionată la Modem până pe 27 martie. Curatorul este Diana Dochia de la Anaid Art Gallery din Capitală. Tara (von Neudorf) a mai expus la Modem în 2009, în cadrul amplei expoziţii internaţionale de grup "Messiahs". Manifestarea prezintă opera unui artist român controversat şi adesea cenzurat, datorită perspectivei sale extrem de critice asupra societăţii contemporane.

Regizorul şi producătorul britanic Peter Yates, realizatorul filmului clasic "Locotenentul Bullitt", a murit la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 81 de ani, la Londra, în urma unei boli de care a suferit mai mult timp. După ce s-a format la Royal Academy of Dramatic Art, Peter Yates a început să lucreze în cinema în anii '50, fiind apoi asistent de regie la filmul "Tunurile din Navarone", de J. Lee Thompson şi Alexander Mackendrick. Peter Yates şi-a câştigat celebritatea cu filmul "Locotenentul Bullitt", o peliculă poliţistă clasică, în care o infernală urmărire în maşină, încărcată de violenţă, marchează istoria celei de-a şaptea arte. Yates se va specializa în astfel de urmăriri, care se regăsesc şi în "Breaking Away" şi "Mother, Jugs & Speed". A lucrat apoi cu Peter O'Toole pentru pelicula "Războiul lui Murphy", în care celebrul actor îl interpretează strălucit pe personajul principal, un adept al maximei "ochi pentru ochi". Regizorul a primit patru nominalizări la Oscar - pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie - pentru peliculele "Breaking Away" şi "Garderobierul".

Scenografa Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Carmencita Brojboiu, a fost nominalizată la premiile Masca de Aur din Rusia, pentru cea mai bună scenografie a spectacolului "Unchiul Vania'. Piesa a mai fost nominalizată pentru premiile pentru cel mai bun spectacol din Rusia al anului, cea mai bună regie (Andrei Şerban), cel mai bun actor (Semyon Sytnik) şi cea mai bună actriţă (Julia Marchenko). Decernarea distincțiilor Masca de Aur va avea loc în 15 aprilie 2011. Carmencita Brojboiu este din 2006 membru al companiei Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi a făcut scenografia la zeci de spectacole de teatru, teatru de păpuşi, dans şi de operă.

Filmele "Balonul" de Sergiu Ciorescu şi "Hoţ de biciclete în Bucureşti" de Vlad Ursulean s-au numărat printre producţiile premiate la cea de-a doua ediţie a festivalului Filmul de Piatra. Evenimentul s-a desfăşurat între 6 şi 9 ianuarie, la Piatra Neamţ. În cadrul festivalului au rulat scurtmetraje din România şi Republica Moldova. Pelicula "Balonul", regizată de cineastul din Republica Moldova Sergiu Ciorescu, a câştigat premiul pentru cel mai bun film de ficţiune. Producția spune povestea unei tinere de 17 ani care, după ce părinţii i-au plecat în străinătate, este pusă în situaţia de a-şi îngriji bunicul bolnav. Juriul a apreciat pelicula pentru că "abordează o problemă socială serioasă" şi a numit "Balonul" "un film matur şi emoţionant, marcat de un puternic realism". Dintre documentarele din competiţie a fost premiat "Hoţ de biciclete în Bucureşti" de Vlad Ursulean. Protagonistul filmului reuşeşte să fure de mai multe ori aceeaşi bicicletă, în plină zi, în mai multe locuri foarte aglomerate din Capitală. În motivaţia juriului se afirmă că filmul este "un studiu despre pasivitatea şi despre alienarea din marile oraşe, redat într-un mod accesibil şi amuzant".

Expoziţia de fotografie "Tibet", a artistului Bogdan Stoica, va fi vernisată pe 17 ianuarie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. Imaginile prezentate au fost realizate în decursul unei călătorii de şapte zile în Tibet, făcută de Bogdan Stoica, anul trecut, după încheierea studiilor de fotografie şi producţie de film la Universitatea Concordia din Montreal. La vernisaj vor fi proiectate materiale video realizate de artist. Expoziţia "Tibet" va putea fi vizitată în perioada 17 - 24 ianuarie la sediul ICR.

Centrul Cultural ArtSociety organizează, sâmbătă, de Ziua Culturii Naţionale, o masă rotundă despre "Grupul celor patru", din care au făcut parte artiştii Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Francisc Şirato şi Oscar Han, cărora le-a dedicat, din octombrie 2010, şi o expoziţie. Sediul Centrului Cultural ArtSociety va găzdui, de la ora 11.00, o masă rotundă despre "Grupul celor patru", care marchează în acelaşi timp închiderea expoziţiei omonime, deschise publicului în octombrie 2010. Masa rotundă se va desfăşura în jurul întrebării: "Credeţi că o expoziţie dedicată Grupului celor patru, la aproape 80 de ani după dispariţia lui, îşi mai are rostul?", cu participarea unor personalităţi ale vieţii artistice.

Anthony Hopkins a fost votat cel mai valoros actor britanic al tuturor timpurilor, într-un sondaj în care Judi Dench a fost desemnată cea mai bună actriţă, iar "The Italian Job", cel mai bun film. Hopkins, care a adunat 12% dintre voturi, i-a întrecut pe Laurence Olivier şi pe Michael Caine. Judi Dench a câştigat mult mai clar "competiţia" actriţelor, cu 25% dintre voturi, faţă de cele 14% primite de Helen Mirren. Filmul de acţiune "The Italian Job", după care americanii au făcut un remake în 2003, a adunat 15% dintre voturi, mai mult decât dublu faţă de pelicula de pe locul 2, comedia "Life Of Brian" realizată de grupul umoristic Monty Python. În acelaşi sondaj, maestrul filmelor de suspans, Alfred Hitchcock, a fost votat cel mai valoros regizor britanic din istorie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!