DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 ianuarie 2011

Cea de-a patra ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei va avea loc între 14 şi 16 aprilie, la Constanţa, tema ediţiei fiind "Presa română interbelică - între mitologizare şi recuperare critică". Manifestarea este organizată de Universitatea Ovidius din Constanţa şi Asociaţia Română de Istorie a Presei, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. Invitaţii de onoare ai congresului sunt academicianul Marius Sala, vicepreşedintele Academiei Române, şi Vasile Cândea, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Toate activităţile se vor desfăşura în cadrul Universităţii Ovidius. Înscrierile se fac până la 10 martie 2011, conform instrucţiunilor de pe site-ul manifestării. Comitetul ştiinţific va comunica rezultatul evaluărilor propunerilor de participare la 15 martie.

Poeţii Vasile Vlad, Ion Mircea, Nicolae Prelipceanu, Dinu Flămând şi Ovidiu Genaru au fost nominalizaţi pentru Premiul Naţional de Poezie 'Mihai Eminescu', ei fiind selectaţi de un juriu prezidat de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Câştigătorul va fi premiat în cadrul unei gale speciale organizată pe 15 ianuarie, la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Poetul care va beneficia de marele premiu pentru Opera Omnia va primi trofeul concursului, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, precum şi un premiu în bani. Vasile Vlad, Ion Mircea, Nicolae Prelipceanu şi Dinu Flămând au făcut parte şi din lista nominalizaţilor ediţiei de anul trecut a Premiului Naţional de Poezie 'Mihai Eminescu'.

Filmul 'Demascarea' în regia lui Nicolae Mărgineanu, un documentar de 70 minute despre 'fenomenul Piteşti' va fi prezentat în premieră în România în luna ianuarie. Pelicula se bazează pe relatările a opt supravieţuitori ai 'reeducării' din închisoarea Piteşti care povestesc prin ce au fost nevoiţi să treacă în perioada detenţiei, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut oferindu-ne consideraţiile lor generale despre scopul şi efectele 'fenomenului'. 'Experimentul Piteşti' s-a desfăşurat între noiembrie 1949 şi decembrie 1951 în mai multe închisori din România comunistă, în principal la Piteşti şi Gherla, dar şi la Canal, Târgu Ocna ori Braşov. Filmul, după un scenariu scris de Alin Mureşan, este o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, AGER Film şi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung.

Caricaturiştii debutanţi sau consacraţi sunt aşteptaţi să îşi înscrie lucrările, până în 16 ianuarie, la primul salon de umor desenat "Anti-Hibernalia", deschis la Târgu Mureş. Sunt acceptate cel mult trei lucrări pentru fiecare participant, pentru oricare dintre temele concursului - la alegere sau "Caloriferul românesc". La final, vor fi acordate Premiul "Constantin Husar", în valoare de 777 de lei, pentru cea mai bună caricatură, Premiul "Calorifer la purtător" acordat celei mai năstruşnice idei şi Premiul "Pescar la copcă" la secţiunea debut. Vernisajul lucrărilor este programat în 16 ianuarie, la ora 16.00, la Galeria din complexul de agrement "Mureşul".

"Concertul", de Radu Mihăileanu, a fost inclus în topul celor mai bune 10 "filme spirituale" din 2010 - producţii ce prezintă marile probleme ale oamenilor, precum libertatea, iertarea, acceptarea celorlalţi, frumuseţea, lupta împotriva răului, curajul de a trăi, alcătuit de cinemanet.info. Pelicula s-a situat pe locul al şaptelea în topul condus de lungmetrajul "Neînfrânt/ Invictus", semnat de Clint Eastwood. În clasament se mai regăsesc filmele "Povestea unui campion/ The Blind Side", de John Lee Hancock, pe locul al doilea, "Brendan şi secretul din Kells/ The secret of Kells", de Tomm Moore şi Nora Twomey, pe locul al treilea, "Lourdes", de Jessica Hausner. Filmul lui Radu Mihăileanu a avut premiera pe marile ecrane spaniole pe 12 martie 2010. Publicaţia arată că Mihăileanu a demonstrat că este un reprezentant al cinematografiei spirituale, cu filmele sale anterioare "Trenul vieţii" şi "Trăieşte!". Cinemanet mai arată că stilul regizorului reprezintă o combinaţie de "umanitate", "denunţ al actelor de violenţă la adresa drepturilor omului" şi "profunzime antropologică". "Concertul" a fost nominalizat la Globurile de Aur 2011, la categoria "cel mai bun film străin".

Felicia Filip va susţine miercuri un recital la Opera Naţională Bucureşti, alături de artişti-prieteni precum prim-solista Companiei de Balet ONB, Corina Dumitrescu, actorul Vlad Rădescu, tenorul mexican Hector Lopez şi formaţia de gospel The Sinners Quartet. Recitalul "Eu sunt Felicia!" va fi prezentat de la ora 18.30 de Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess". Potrivit Operei Naţionale, "Eu sunt Felicia!" nu este doar un recital, ci mai curând o aspiraţie şi o mărturie. Despre vocaţia Feliciei Filip, despre talentul şi succesele sale pe patru continente s-a vorbit şi s-a scris în nenumărate rânduri. De data aceasta, aşa cum arată şi titlul, artista se înfăţisează publicului sub mai multe faţete ce conduc spre o manifestare sincretică în care opera se împleteşte cu opereta, cu baletul, cu poezia, dar şi cu gospel-ul. În acest periplu artistic regizat de Anda Tăbăcaru Hogea, Felicia Filip va fi acompaniată de pianista Ioana Maxim.

Scriitorul Dorin Tudoran revine în România, în perioada 11-18 ianuarie, pentru o serie de evenimente şi întâlniri cu publicul, organizate atât în Capitală, cât şi la Botoşani şi Cernăuţi. Distins în 2010, cu Premiul Naţional pentru Poezie "Mihai Eminescu", secţiunea Opera Omnia, Dorin Tudoran este anul acesta unul dintre invitaţii de onoare ai editurii, el urmând să participe la toate manifestările organizate la Botoşani şi Cernăuţi cu ocazia Jubileului Premiului Naţional pentru Poezie şi a Zilei Culturii Naţionale. La Bucureşti, Dorin Tudoran se va întâlni cu cititorii şi media autohtone în cadrul a două evenimente deschise publicului larg, prilejuite de apariţia, la Editura Polirom, în urmă cu câteva luni, a volumului "Eu, fiul lor. Dosar de securitate". Mâine, la sediul Institutului Român de Istorie Recentă, scriitorul va susţine o conferinţă cu tema "Eu, fiul lor şi necesitatea recuperării memoriei". Alături de Dorin Tudoran, la eveniment vor mai participa: Radu Călin Cristea, Liviu Antonesei şi Daniel Cristea-Enache.

Festivalul de muzică ARTmania de la Sibiu va avea loc în acest an între 8 şi 14 august. Printre trupele care vor concerta în cadrul evenimentului se vor număra Nevermore şi Lacrimas Profundere. Festivalul ARTmania 2011 prezintă concerte, expoziţii şi evenimente speciale dedicate artelor frumoase timp de şapte zile în luna august. Spectacolele din Piaţa Mare vor avea loc pe 12 şi 13 august. Primele 1.000 de abonamente în valoare de 70 de lei sunt disponibile în reţeaua librăriilor Cărtureşti, a magazinelor Diverta şi online, prin myticket.ro. Oferta este valabilă în perioada 3 - 16 ianuarie 2011.

Festivalul Luna Fotografiei în România, aflat la cea de-a doua ediţie, se deschide mâine la Braşov în prezenţa ministrului Culturii Kelemen Hunor. La ceremonia oficială de deschidere a evenimentului, ce va avea loc la Muzeul de Artă din Braşov, de la ora 11.00, vor mai participa preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Ştefan Tóth, oficialităţi judeţene şi locale, precum şi numeroşi artişti fotografi. La sfârşitul ceremoniei, ministrul Kelemen Hunor va susţine o conferinţă de presă. Festivalul Luna Fotografiei din România, cu participare internaţională, aflat la ediţia a doua, este organizat sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Institutului Cultural Român şi sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică.

Julia Roberts spune că Javier Bardem, premiat cu Oscar în 2008, ar trebui să mai primească un premiu al Academiei americane, pentru prestaţia sa din filmul "Biutiful", de Alejandro Gonzalez Inarritu. Actriţa a lăudat prestaţia lui Bardem declarând că actorul spaniol merită mai mult decât o nominalizare la premiile Academiei de film americane. Bardem, care a jucat anul trecut alături de Julia Roberts în "Mănâncă, roagă-te, iubeşte", a câştigat un Oscar în 2008 pentru rolul din filmul fraţilor Coen "Nu există ţară pentru bătrâni". Până în prezent, rolul lui Javier Bardem în "Biutiful" a trecut neobservat în SUA, în special când s-au făcut nominalizările pentru Globurile de Aur şi pentru premiile Sindicatului actorilor americani, ce vor fi acordate luna aceasta.

Sala de spectacole a Teatrului Excelsior va intra de astăzi în renovare, lucrările de reabilitare a căror valoare se ridică la peste 3 milioane de lei urmând să se încheie până la 1 aprilie. Sala de spectacole renovată ar urma să fie inaugurată cu piesa "Vrăjitorul din Oz". Teatrul Excelsior a fost înfiinţat la 1 aprilie 1990, cu sprijinul Ministerului Culturii, director fondator al instituţiei fiind Ion Lucian. Denumit "teatrul tuturor copiilor", Excelsior a trecut în 1999 sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti. După şase ani de activitate itinerantă prin ţară şi prin străinătate, după zeci de spectacole prezentate publicului în săli de împrumut, Teatrul Excelsior şi-a deschis stagiunea 1996/ 1997 în propriul spaţiu scenic, amenajat în strada Academiei 28.

Expoziţia de fotografie "Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia", prezentată în Italia anul trecut, va fi itinerată în 2011 la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, dar şi la Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea. Manifestarea va fi găzduită în perioada 12 - 30 ianuarie de Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, iar apoi va ajunge în Oltenia la Muzeul Judeţean Vâlcea şi la Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" din Târgu Jiu. Expoziţia va fi însoţită şi de prezentarea unor bunuri culturale ce ilustrează istoria locală şi a unor obiecte de cult.Tematica manifestării a fost determinată de faptul că pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia din secolele XVIII şi XIX reprezintă un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie, numărul redus de astfel de lăcaşuri de cult conservate transformându-le în adevărate repere arhitectonico-iconografice.

Regizorul Andrei Ujică face parte din juriul competiţiei de lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, care se va desfăşura între 26 ianuarie şi 6 februarie. În cadrul evenimentului vor fi prezentate şi filmele realizate de membri ai juriului. Astfel, Andrei Ujică îşi va prezenta cel mai recent film al său, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu". Din juriul care va hotărî cine pleacă acasă cu trofeul Tigrul de Aur mai fac parte, pe lângă Ujică, Lucrecia Martel - regizoare, scenaristă, producătoare, Sandra den Hamer - director EYE Film Institute, Wisit Sasanatieng - regizor şi Lee Ranaldo - muzician, fondator al trupei Sonic Youth.

Alice Cooper, Neil Diamond şi Tom Waits se află pe lista muzicienilor care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2011. Pe această listă mai figurează cântăreaţa americană Darlene Love şi pianistul Dr. John. Ceremonia de includere a celor cinci muzicieni în Rock and Roll Hall of Fame va avea loc pe 14 martie la New York. Rock and Roll Hall of Fame este un muzeu din Cleveland, din statul american Ohio, dedicat cântăreţilor, trupelor şi producătorilor muzicali care au avut o influenţă deosebită asupra industriei muzicale americane.

Actorul american Robert De Niro va fi preşedintele juriului la Festivalul de Film de la Cannes. Evenimentul se va desfăşura între 11 şi 22 mai. Robert De Niro "a intrat în istoria Festivalului de la Cannes cu prima sa apariţie, în "Taxi Driver", care a câştigat Palme d'Or, în 1976", au spus Gilles Jacob şi Thierry Frémaux, preşedintele şi, respectiv, delegatul general al festivalului de la Cannes. Anul trecut, juriul Festivalului de Film de la Cannes a fost prezidat de către regizorul Tim Burton. În 2008, preşedintele juriului a fost actorul Sean Penn. Actorul, regizorul şi producătorul Robert De Niro, în vârstă de 67 de ani, a jucat în peste 70 de filme şi a câştigat de-a lungul unei cariere impresionante, ce a debutat în 1968, opt Globuri de Aur, două premii Oscar şi Kennedy Center Honor. El este considerat unul dintre cei mai talentaţi şi mai influenţi cineaşti din toate timpurile.

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită miercuri, la recitalul trio-ului Musica Viva. Evenimentul, programat să înceapă la ora 19.00, va avea loc la Sala Radio. Programul susţinut de Andreea Butnaru – pian, Florin Mitrea – violoncel şi Andrei Cristian Theodoru – clarinet, include lucrări de Beethoven, Schumann şi Brahms. Proiectul "Musica Viva" a început în anul 2004, odată cu recitalul dedicat în întregime lui George Enescu, susţinut în Germania de doi artişti români, absolvenţi ai Universităţii de Arte din Berlin - pianista Andreea Butnaru şi violonistul Răzvan Hamza. Manifestarea din decembrie 2004, primită cu entuziasm de public şi de specialişti, a constituit o premieră în stagiunea Filarmonicii din Kassel şi o reafirmare a valorilor componistice româneşti pe scenele europene.

Conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a anunţat că toate sediile instituţiei din municipiul Sibiu vor fi închise în luna ianuarie, "pentru lucrări de conservare de rutină". Palatul Brukenthal, Casa Albastră şi Galeria de Artă Contemporană sunt închise până în 18 ianuarie. Muzeul de Istorie "Casa Altemberger" va fi închis în perioada 17 ianuarie-1 februarie, iar Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Farmaciei şi Muzeul de Vânătoare vor fi închise între 9 şi 26 ianuarie. După redeschiderea sediilor, turiştii vor putea să vadă zecile de expoziţii temporare sau permanente pregătite atât în sediul central al muzeului, care găzduieşte cea mai mare parte a colecţiei baronului Samuel von Brukenthal, dar şi în celelalte muzee care aparţin complexului Brukenthal.

Compania de Teatru "Passe Partout Dan Puric" va susține cea de-a 10-a reprezentație a spectacolului "Royal Fashion" care va avea loc pe scena Teatrului Național de Operetă "Ion Dacian" București, miercuri, la orele 19.00. "Royal Fashion" este o parabolă inedită a monarhiei, realizată cu mijloace originale, îmbinând pantomima, baletul, stepul dar și cadrilul cu rockul. Balerinii și actorii reinstaurează grația, ca formă a inefabilului. Puteți descoperi în acest spectacol, marca Dan Puric, umor, pasiune, subtilitate durere, caință dar și speranță, într-o poveste despre drame colective și personale care ne-au marcat, direct sau indirect, destinul fiecăruia dintre noi. "Royal Fashion" nu este doar o punere în scenă a unor momente importante din istoria monarhiei ci, în concepția lui Dan Puric, reprezintă un mod de a ne cunoaște și de a ne redescoperi originile și valorile. Costumele realizate de Doina Levința, scenografia Corinei Grămoșteanu și coregrafia lui Traian Vlas completează lumea imaginată de Dan Puric, nuanțând momente și spărgând conveniențe.

Lucrările "Nud cu evantai" de Theodor Pallady şi "La malul mării" de Samuel Mutzner vor fi scoase la licitaţie mâine, în Bucureşti, de casa Alis. "Nud cu evantai", un ulei pe hârtie lipită pe carton, semnat lateral în dreapta în monogramă cu negru, a făcut parte din colecţia Aurel Baranga. Lucrarea are un preţ de pornire de 50.000 de lei. În schimb, tabloul "La malul mării", de Samuel Mutzner - un ulei pe pânză, semnat - are un preţ de pornire de 40.000 de lei. În licitaţia de mâine, vor mai fi propuse, printre altele, picturi de Rudolf Schweitzer Cumpăna, Constantin Artachino, Dan Hatmanu, Leon Al. Biju şi Nicolae Enea.

Regizorul iranian Jafar Panahi, condamnat în decembrie 2010 la şase ani de închisoare, a fost invitat să facă parte din juriul celei de-a 9-a ediţii a Festivalului de film şi forumului internaţional dedicate drepturilor omului. Evenimentul va avea loc între 4 şi 13 martie la Geneva. Organizatorii festivalului au anunţat că, pentru ediţia din acest an, i-au invitat să facă parte din juriul festivalului pe actriţa şi regizoarea franceză Zabou Breitman, scriitorii Jorge Semprun şi Antonio Tabucchi, regizorul elveţian Jean-Stéphane Brin şi cineastul iranian Jafar Panahi, condamnat la şase ani de închisoare în ţara sa, unde a fost acuzat de "instigare, conspiraţie şi propagandă împotriva regimului". În mai 2010, Festivalul de la Cannes l-a invitat de asemenea pe Panahi să participe în calitate de membru al juriului şi organizatorii au păstrat, simbolic, un scaun gol în juriu, cu ocazia ceremoniei de deschidere şi a celei de închidere, unde regizorul iranian nu a putut să participe, fiind reţinut de autorităţile din ţara sa. În acea perioadă, numeroase personalităţi de prim rang din lumea filmului - Robert Redford, Steven Spielberg, Michael Moore şi Oliver Stone - au solicitat eliberarea imediată a regizorului iranian.

Proiectele "Performing History" şi "Romanian Cultural Resolution" vor reprezenta România la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia. Evenimentul se va desfăşura între 4 iunie şi 27 noiembrie. Cele două proiecte au fost selectate în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, în ultima parte a anului trecut. În concurs au fost înscrişi 23 de participanți, cu un număr total de 24 de proiecte. Jurizarea proiectelor înscrise în concurs s-a desfăşurat în perioada 6-8 decembrie 2010. Astfel, la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă, România va prezenta proiectul "Performing History", care va fi expus la Veneţia în Pavilionul României din Giardini della Biennale, precum şi proiectul "Romanian Cultural Resolution", care va fi expus în Noua Galerie a Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Radu Paraschivescu îşi va prezenta cel mai recent volum, "Fluturele negru", la Timişoara, Lugoj, Braşov, Sibiu şi Cluj, între 13 şi 26 ianuarie. Prima lansare va avea loc la Timişoara, pe 13 ianuarie, ora 17.00, la Librăria "Cartea de nisip", autorul avându-i invitaţi pe Adriana Babeţi şi Robert Şerban. Vineri, 14 ianuarie, Radu Paraschivescu va fi prezent la întâlnirea cu cititorii din Lugoj, începând cu ora 17.00, la Galeria Pro Arte. Pe 20 ianuarie, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Braşov, Radu Paraschivescu împreună cu Ioana Pârvulescu vor vorbi despre "Fluturele negru", al doilea roman al autorului, primul - "Cu inima smulsă din piept" - fiind publicat în colecţia "Cartea de pe noptieră", iniţiată de Ioana Pârvulescu. Următoarele două lansări vor fi găzduite de Librăriile Humanitas din Sibiu şi Cluj.

Spectacolul "Noi", cea mai îndrăzneaţă manifestare a unei generaţii de tineri artişti de până acum, în care, timp de două ore, 23 de oameni vor fi in acelaşi timp actori, regizori, scenografi şi coregrafi, va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Rapsodia. Piesa, prezentată de Compania Passe-Partout Dan Puric, ironizează senin toate nebuniile vremurilor noastre, de la talk-show-urile isterice până la problemele de alimentaţie. Protagoniştii spectacolului încearcă să aducă în faţa spectatorilor propria lor variantă de lume, ceva mai putin zbuciumată, ceva mai puţin speriată de greutăţile zilei, o lume mai colorată, în care oamenii ştiu să râdă fără batjocură şi să fie trişti fără dulcegării. Spectacolul este o creaţie colectivă realizată sub bagheta artistului Dan Puric, o adevărată demonstraţie de curaj şi originalitate, o Commedia dell' Arte a zilelor noastre, un comentariu fermecător asupra contemporaneităţii. Limbajul teatral folosit este unic prin faptul că adună pe scenă dans, teatru de cuvânt, teatru non-verbal, pantomimă comportamentală şi imitativă, dans popular, step .

'Eu când vreau să fluier, fluier', o dramă captivantă cu un erou magnetic în stilul lui James Dean, ar putea fi un bun început pentru a afla cum sunt filmele româneşti, scrie publicaţia online de cultură Salon. Pelicula tânărului regizor Florin Şerban, o poveste extrem de simplă şi bine construită, nu este o capodoperă postcomunistă în linia teribilului thriller despre avort '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile' a lui Cristian Mungiu sau a comediei negre danteşti 'Moartea domnului Lăzărescu' a lui Cristi Puiu. Însă nu este nici atât de descurajator şi înspăimântător din punct de veder tematic ca acele filme şi oferă o introducere în stilul românesc social-realist de a povesti care este construită pe un carismatic tânăr actor şi pe un gen cinematografic cunoscut.

"Reţeaua de socializare/ The Social Network", regizat de David Fincher, continuă să domine sezonul premiilor de la Hollywood, acest lungmetraj fiind desemnat, la sfârșitul săptămânii trecute, cel mai bun film al anului 2010 de către membrii National Society of Film Critics. În cadrul aceleiaşi gale, instituția i-a premiat pe regizorul, scenaristul şi actorul principal din acest film care prezintă felul în care s-a născut reţeaua de socializare Facebook. Astfel, Jesse Eisenberg a fost desemnat cel mai bun actor al anului - pentru rolul Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei Facebook, David Fincher a fost desemnat cel mai bun regizor al anului, iar Aaron Sorkin a fost premiat pentru cel mai bun scenariu al anului. Această nouă victorie consolidează statutul de mare favorit al acestei pelicule în cursa pentru obţinerea Oscarului pentru cel mai bun film al anului. Lungmetrajul "Reţeaua de socializare" are parte de un debut de sezon senzaţional, primind, la începutul lunii decembrie, titlul de cel mai bun film din 2010 din partea National Board of Review of Motion Pictures. La câteva zile după, pelicula a fost desemnată cel mai bun film al anului şi de reprezentanţii tuturor marilor asociaţii de critici din Statele Unite. Filmul lui Fincher a fost declarat apoi marele câştigător la cea de-a 15-a gală Satellite Awards şi a primit şase nominalizări la premiile Globul de Aur.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!