DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

9 februarie 2011

Ediţia cu numărul zece a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc între 3 şi 12 iunie, la Cluj-Napoca. Ca şi în anii trecuţi, o selecţie a filmelor din programul TIFF va fi prezentată ulterior la Sibiu, între 15 şi 19 iunie. Echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania a anunţat deschiderea înscrierilor exclusiv online pentru Competiţia Oficială a Festivalului, pentru competiţia Umbre - Scurtmetraj şi pentru secţiunea Zilele Filmului Românesc - Lung şi Scurtmetraj.
Competiţia oficială TIFF este rezervată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film de lungmetraj din carieră. Secţiunea Umbre - Scurtmetraj este dedicată producțiilor de maxim 20 de minute, cu temă horror/ thriller/ bizar. Zilele Filmului Românesc sunt o selecţie competiţională de lungmetraje şi scurtmetraje româneşti sau cu participare românească realizate recent. Toate filmele propuse pentru înscrierea în competiţiile TIFF trebuie să fi fost produse după data de 1 ianuarie 2009.Data-limită de trimitere a DVD-urilor pentru preselecţia Competiţiei Oficiale şi a Competiţiei Umbre - Scurtmetraj este 15 februarie, iar pentru secţiunea Zilele Filmului Românesc - 15 martie.

Prăjituri şi delicatese dintre cele mai diverse vor fi prezentate, timp de trei zile, la Festivalul de dulciuri Choco Fest, care se redeschide la Sala Radio. Vizitatorii se vor putea bucura de dulciuri, de la simplele specialităţi din miere, la cozonaci, baclavale cu vişine, prăjituri de casă şi specialităţi tradiţionale maramureşene, dulciuri din Budapesta, praline belgiene dar şi nenumăratele sortimente de cafea.
Mai mult decât atât, gurmanzii pot câştiga dulciuri, în timp ce copiii se pot lăsa pictaţi pe faţă ori pot fabrica diverse forme din baloane. Festivalul debutează vineri şi se încheie duminică. Accesul vizitatorilor este gratuit.

Reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal "Astra" din Sibiu au anunţat că organizează recitaluri de poezie, muzică şi teatru, în 24 februarie, de Dragobete, iar toţi îndrăgostiţii vor putea intra gratuit în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Încă din vremuri străvechi, Dragobetele este sărbătoarea dragostei la români. Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este celebrat pe 24 februarie, această zi reprezentând începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, se reînnoieşte, păsările îşi caută cuiburi, iar omul participă la bucuria naturii. Conform tradiţiei, de Dragobete, băieţii şi fetele trebuie să glumească, să respecte sărbătoarea, pentru a fi îndrăgostiţi tot timpul anului. Instituţia va organiza, cu această ocazie, recitaluri de poezie, muzică şi teatru oferite de actori ai Teatrului Naţional "Radu Stanca", elevi ai Liceului de Artă, în colaborare cu Asociaţia "Sibiul European", şi elevi ai Cercului de Tradiţii şi Obiceiuri Populare din Mărginimea Sibiului.

Trupa Gipsy Kings revine în Capitală, cu un concert la Sala Palatului, pe 9 aprilie.
Evenimentul face parte din "Gipsy Kings 2010 - 2011 World Tour". Turneul a început pe 18 iulie 2010, în Los Angeles, şi a inclus oraşe precum Montreal, New York, Chicago, Dallas, Zagreb, Berlin şi Moscova, urmând ca acesta să se încheie pe 7 mai, la Budapesta. Trupa Gipsy Kings a fost fondată în 1987, în prezent având opt membri. Formaţia a fost creată din două trupe mai mici, fiecare având în componenţă membri care sunt fraţi. Iniţial, familiile Reyes şi Baliardos cântau la nunţi şi petreceri. Printre hiturile trupei se numără "Bamboleo", "Djobi Djoba" şi "Volare".

Un al doilea film dintre producţiile clasice ale celebrului regizor John Woo, thriller-ul din 1989 'The Killer', va avea un remake, de această dată în format 3D.
Remake-ul după producţia studiourilor Lion Rock va fi regizat de americanul de origine sud-coreeană John H. Lee, iar rolul principal îi revine starului sud-coreean Jung Woo-sung, care a mai jucat în filme precum 'Reign of Assassins' şi 'The Good, the Bad and the Weird'. Producţia originală din 1989 l-a avut în rolul principal pe Chow Yun-fat. Acesta interpreta un ucigaş plătit care acceptă o ultimă misiune pentru a putea suporta cheltuielile unei operaţii prin care o frumoasă cântăreaţă dintr-un club urma să-şi recapete vederea. Un prim remake după un film de John Woo, 'A Better Tomorrow' din 1986, a fost lansat în septembrie.

Scriitorul Andrei Pleşu va avea luni un dialog cu jurnalistul şi eseistul Adam Michnik pe scena Ateneului Român. Evenimentul face parte din seria de Conferinţe ale Ateneului, reluată de Filarmonica "George Enescu" în septembrie 2010, prin dezbaterea susţinută de scriitoarea Herta Müller, al cărei amfitrion a fost Gabriel Liiceanu. Intrarea se face pe bază de bilet, iar preţul unui tichet este de 5 lei. Andrei Pleşu, născut în 1948, în Bucureşti, este scriitor şi eseist român, estetician şi istoric al artei. A fost ministrul Culturii în perioada 1989 - 1991 şi ministrul Afacerilor Externe între 1997 şi 1999. Cercetător la Institutul de Istoria Artei, participă alături de Gabriel Liiceanu la seminariile private ţinute de Constantin Noica la Păltiniş. Se remarcă prin tematică şi percutanţa ideilor drept unul dintre cei mai importanţi eseişti ai vremii. Adam Michnik, născut în 1946, la Varşovia este redactor-şef al cotidianului de mare tiraj Gazeta Wyborcza, istoric, eseist, jurnalist politic. A devenit o figură emblematică a opoziţiei ilegale, democratice din Polonia anilor 1968-1989, în urma activităţii sale de disident (în special legată de sindicatul Solidaritatea) fiind închis timp de şase ani. A fost distins cu prestigioase premii şi medalii internaţionale.

Regizorul Cristian Mungiu a semnat o petiţie împotriva revizuirii regulilor din industria de film din Ungaria, alăturându-se astfel unor personalităţi precum Michael Haneke, Olivier Assayas, Andrzej Wajda şi Tilda Swinton. Artiştii au susţinut, astfel, protestul colegilor lor maghiari, care au manifestat împotriva planurilor producătorului Andrew Vajna de a modifica regulamentul de funcţionare a industriei cinematografice din această ţară. Guvernul ungar a decis să înlocuiască un organism democratic şi autonom cu un sistem care va depinde de o singură persoană, susţin cineaştii maghiari într-o scrisoare trimisă agenţiei de presă maghiare MTI. În ianuarie, premierul Viktor Orban l-a desemnat pe Andrew Vajna, un producător american de origine maghiară, care a produs serii de filme ca "Rambo" şi "Terminator", în funcţia de comisar guvernamental însărcinat cu reforma industriei cinematografice maghiare. Printre aspectele pe care acesta ar urma să le reformeze, în mandatul său de doi ani, se numără şi sistemul de ajutor de stat pentru cinematografie.

Romanul "Apropierea", de Marin Mălaicu-Hondrari, apărut anul trecut la Editura "Cartea Românească", va sta la baza unui film pe care îl va realiza regizorul Tudor Giurgiu, autorul urmând să scrie el însuşi scenariul. Scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari a declarat că va începe să scrie scenariul filmului în luna mai, filmările urmând să înceapă cel mai probabil în 2012. Marin Mălaicu-Hondrari s-a născut în 29 ianuarie 1971. A debutat cu volumul de versuri "Zborul femeii pe deasupra bărbatului", volum premiat cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. În anul 2006, a publicat romanul "Cartea tuturor intenţiilor".

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul la o incursiune în lumea riturilor şi tradiţiilor africane, pentru a descoperi multiplele lor semnificaţii şi a admira piese unicat, de mare valoare, de la marginea de sud a Saharei, din bazinul Nigerului, de pe Coasta de Aur, din Golful Guineei şi din junglele marelui Congo.
Expoziţia vernisată aseară, sub titlul 'Spiritul Africii - ritual, tradiţie, simbol', prezintă vizitatorilor piese rare, cele mai multe măşti, dar şi statuete şi unelte folosite în timpul ceremoniilor ritualice, din colecţia Daniel Homorodean, un tânăr care a călătorit mult în cuceritoarea Africă, dar şi pe alte continente. Directoarea muzeului Etnografic al Transilvaniei, Simona Munteanu, a arătat că este pentru a doua oară când instituţia clujeană de cultură oferă publicului o expoziţie cu obiecte africane din colecţii particulare. Manifestarea va fi deschisă până în 27 martie.

Christopher Lee va primi premiul Academy Fellowship din partea British Academy of Film and Television Arts. Actorul britanic în vârstă de 88 de ani va primi acest premiu prestigios, considerat cel mai preţios trofeu acordat de Academia de film britanică, în semn de recunoaştere pentru contribuţia extraordinară adusă industriei de film din Marea Britanie. Printre laureaţii din trecut ai acestui premiu se numără Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Elizabeth Taylor, Anthony Hopkins şi Judi Dench. Laureata din 2010 este actriţa Vanessa Redgrave. Recent, reprezentanţii BAFTA au anunţat că, în cadrul aceleiaşi gale, filmele "Harry Potter" vor primi un premiu pentru "contribuţia excepţională adusă cinematografiei". Gala de decernare a premiilor BAFTA va avea loc la Royal Opera House din Londra, pe 13 februarie.

Peste 20 de profesori ai Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj cer, într-un memoriu adresat Ministerului Educaţiei, anularea Legii educaţiei, avertizând că pensionarea cadrelor didactice universitare la 65 de ani "creează o situaţie dificilă", perturbând şi dezorganizând anul universitar în curs. Cei 23 de semnatari ai memoriului au precizat că a forţa pensionarea profesorilor universitari la 65 de ani, fără a lua în seamă opera şi valoarea efectivă a fiecăruia, "va priva instituţiile româneşti de cea mai calificată parte a specialiştilor". Profesorii de la instituția clujeană au susţinut că efortul de conflictualizare a generaţiilor "nu dă rezultate". Printre semnatarii memoriului se numără Michael Shafir, de la Facultatea de Studii Europene, care a returnat preşedintelui Traian Băsescu o distincţie primită.

Publicul meloman al Operei Naţionale Bucureşti va putea să îl asculte, vineri seară, pe tenorul Robert Nagy, invitat să susţină rolul titular din spectacolul 'Faust' de Charles Gounod, iar sâmbătă, pe baritonul Ionuţ Pascu în 'Olandezul zburător'. Îşi dau concursul orchestra ONB şi corul teatrului, pregătit de maestrul Stelian Olariu. Spectacolul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Vlad Conta. În spectacolul 'Der fliegende Holländer' ('Olandezul zburător') de Richard Wagner, în care Ionuţ Pascu, unul dintre cei mai valoroşi solişti ai Operei ,va interpreta pentru prima dată rolul principal, vor evolua soliştii Mihnea Lamatic, Madeleine Pascu, Cristian Mogoşan, Gabriela Drăguşin, Lucian Corchiş. Spectacolul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.

Lungmetrajul "The Green Hornet - Viespea verde" a fost lider în box office-ul românesc de weekend, pentru a doua săptămână consecutiv, cu încasări de aproape 210 mii lei. Comedia de acţiune, care a avut premiera în cinematografele româneşti în urmă cu două săptămâni, spune povestea lui Britt Reid, moştenitorul unui imperiu media, care decide, alături de prietenul său Kato, să lupte împotriva tâlharilor şi a lumii interlope. Britt devine justiţiarul The Green Hornet, care, alături de Kato, face ordine pe străzile oraşului. Din distribuţie face parte şi actriţa Cameron Diaz. Animaţia "O poveste încâlcită/ Tangled", lider în box office-ul românesc timp de trei săptămâni consecutiv, a ocupat locul al doilea în box office-ul de weekend-ul trecut, cu încasări de 200.000 de lei. Pelicula spune povestea lui Rapunzel, o frumoasă captivă, care are un păr blond, lung şi magic. Rapunzel, care caută biletul de ieşire din turnul unde a fost ferecată timp de mulţi ani, face o înţelegere cu cel mai căutat bandit al regatului, Flynn Rider, pe care îl ia ostatic. Premiera "Cum ştii dacă ai noroc?/ How Do You Know?" s-a clasat pe locul al treilea în box office, cu încasări de 189.000 de lei.

Parov Stelar Band va susţine un concert la Arenele Romane din Bucureşti, pe 12 martie, dar şi la Timişoara şi Cluj-Napoca. Muzicianul austriac va susţine, în total, patru show-uri în România, în acest an. Mai întâi, Parov Stelar va evolua într-un club din Braşov, pe 19 februarie. Artistul va susţine un spectacol la Timişoara, pe 11 martie, urmat de show-ul de la Bucureşti. Artistul se va întoarce în România pentru un spectacol pe 20 mai, la Cluj-Napoca. Parov Stelar Band a mai fost prezentă, anul trecut, la Târgu Mureş, la Festivalul Peninsula. Parov Stelar este numele de scenă al muzicianului austriac Marcus Füreder, care susţine spectacole singur sau împreună cu trupa sa. Printre hiturile Parov Stelar se numără "Chambermaid Swing", "Charleston Butterfly" sau "Shine".

Javier Bardem a declarat că este "foarte onorat" de nominalizarea pe care a primit-o la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, în special pentru că filmul pentru care a primit recunoaştere, "Biutiful", în regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu, a fost filmat în limba spaniolă. Actorul a mai spus că filmul "Biutiful" tratează "subiecte pe care este important ca oamenii să le privească franc". În film, Bardem joacă rolul unui tată care descoperă că are cancer în fază terminală. Actorul a mai spus că, după terminarea filmărilor la peliculă, a avut nevoie de şase luni pentru a-şi reveni. Javier Bardem, în vârstă de 41 de ani - nominalizat la Oscar în 2001 pentru rolul "Viaţa şi epoca lui Reinaldo Arenas " -, a obţinut prestigioasa statuetă în 2007, pentru rolul din "Nu există ţară pentru bătrâni/ No country for old men", regizat de fraţii Joel şi Ethan Coen.

Actorul Victor Rebengiuc va primi o stea pe Walk of Fame din Bucureşti, mâine, în ziua în care împlineşte 78 de ani. Evenimentul va avea loc în Piaţa Timpului de la ora 14.00. Aceasta este cea de-a doua stea de pe Walk of Fame din Bucureşti, proiectul fiind inaugurat la sfârşitul lui ianuarie, cu o stea dedicată lui Florin Piersic. Walk of Fame este un spaţiu dedicat valorilor artistice ale filmului şi teatrului româneşti, situat în Piaţa Timpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centrului istoric al Capitalei. Acest spaţiu a fost inaugurat de Teatrul Metropolis în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti şi magazinul Cocor. Mâine seară, Victor Rebengiuc va fi onorat şi la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cu proiecţia filmului "Moromeţii", de Stere Gulea. La eveniment vor participa personalităţi din lumea cinematografiei.

Piesa de teatru 'Tango final', aflată pe afişul Teatrului Evreiesc de Stat, avându-i drept protagonişti pe actriţa Maia Morgenstern şi pe fiul acesteia, Tudor Aaron Istodor, se va juca, astăzi, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Evenimentul, la care accesul se va face pe bază de invitaţie, este organizat de instituţia gazdă, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania 'Elie Wiesel' şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. În 'Tango final', o dramă scrisă de Mario Diament, în regia lui Moshe Yassur, Maia Morgenstern joacă rolul unei foste stele de cinema, Valeria Duran, care s-a retras subit, în plină glorie, şi timp de 20 de ani a refuzat să mai apară in public. Tudor Aaron Istodor este Diego Goldstein, un reporter naiv care o convinge pe actriţă să-i acorde un ultim interviu.Evenimentul se înscrie în acţiunile organizate de muzeu în cadrul prezentării expoziţiei 'Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului', care mai poate fi vizitată până duminică.

Studenţii de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi de la cea de Administraţie şi Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti au obţinut două medalii de aur, din cele trei maximum posibil, şi şapte medalii de bronz la cea de-a XV-a sesiune Markstrat a Programului Intensiv organizat de consorţiul Dukenet la Budapesta. Echipa care a reprezentat Universitatea din Bucureşti, în perioada 29 ianuarie - 6 februarie, a fost formată din şapte studente de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia Limbi Moderne Aplicate şi Masteratul Cultura şi Limbajul Organizaţiilor Europene. În cadrul programului Markstrat, studenţii au luat parte timp de o săptămână la 10 runde de simulare pe probleme de marketing în limba engleză, online, fiind coordonaţi de către profesori/instructori din ţările participante. Au fost testate cunoştinţele de limba engleză, limbajul terminologic specific domeniului marketing, conceptele teoretice de marketing şi management, competenţele IT, dar şi modul de lucru în echipă, viteza şi spontaneitatea luării de decizii sau găsirii de soluţii, munca în regim de stres, competenţa de autoevaluare şi de reacţie în situaţii limită.

Chitaristul Gary Moore a murit din cauze naturale, decesul muzicianului britanic fiind provocat cel mai probabil de un atac de cord, informează un raport postmortem preliminar realizat de autorităţile spaniole. Gary Moore, fostul chitarist al trupei Thin Lizzy, se afla în vacanţă în Spania împreună cu iubita sa. Artistul în vârstă de 58 de ani a murit duminică, în somn. Medicii legişti au dispus efectuarea unor teste suplimentare înainte de a da publicităţii concluziile raportului final. Rudele chitaristului britanic se află deja în Spania pentru a face pregătirile în vederea repatrierii trupului muzicianului. Gary Moore, pe numele său adevărat Robert William Moore, şi-a început cariera muzicală în anii '60 şi a evoluat de-a lungul timpului alături de artişti precum Thin Lizzy, B.B. King, Colosseum II, Greg Lake sau trupa de blues-rock Skid Row, precum şi Albert Collins, Jim Capaldi, The Beach Boys, Gary Husband, Ozzy Osbourne sau Andrew Lloyd Webber. Portofoliul său a fost completat şi de o complexă carieră solo.

Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei, care va debuta mâine, în prezenţa preşedintelui juriului, Isabella Rossellini, mizează pe creativitate, înnoire, cinematograful de artă şi de autor, tehnica 3D, debutul lui Ralph Fiennes în spatele camerei şi ultimele zvonuri despre noul film regizat de Madonna. Potrivit Agenției France Press, la Berlin se vorbeşte mult în aceste zile despre o posibilă apariţie în oraş a celebrei cântăreţe americane, în timp ce pasaje din cel mai recent lungmetraj al ei, intitulat "W.E.", vor fi prezentate în avanpremieră mondială la Târgul european de film de la Berlin, locul unde se vând şi se cumpără drepturile de difuzare şi distribuţie pe plan internaţional pentru peliculele ce urmează să fie lansate în curând. Redusă la 16 lungmetraje - faţă de 20 câte au fost înscrise anul trecut -, competiţia pentru Ursul de Aur, trofeul suprem ce va fi decernat pe 19 februarie, face loc în acest an femeilor şi tinerilor cineaşti, conform dorinţei directorului festivalului, Dieter Kosslick. Berlinala va debuta mâine seară, odată cu proiecţia, în afara competiţiei, a filmului western "Adevăratul curaj/ True Grit", un remake realizat de fraţii Joel şi Ethan Coen după un clasic al genului regizat de Henry Hathaway în 1969.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta, la sfârșitul săptămânii, spectacolul "Nora", în regia lui Radu-Alexandru Nica. "Nora", care se va juca, sâmbătă, pe scena teatrului, după mai bine de un an de la ultima reprezentaţie, este o adaptare după piesa "O casă de păpuşi", a dramaturgului norvegian Henrik Ibsen. Spectacolul va fi prezentat din nou la cererea publicului. Considerat una dintre cele mai controversate publicaţii de la sfârşitul secolului al XIX- lea, manuscrisul semnat de autor a fost inclus, în urmă cu zece ani, în Programul Memoria al UNESCO ca semn al recunoaşterii valorii istorice a textului prin faptul că a influenţat naturalismul şi feminismul. Nora Helmer este o femeie care a fost condusă toată viaţa fie de tatăl ei, fie de soţul Torvald. În momentul în care căsnicia îi este pusă la încercare, valorile Norei încep să se schimbe şi femeia decide să îşi ia soarta în propriile mâini. Spectacolul de la Sibiu se remarcă prin schimburile de replici condensate, relaţiile puternice şi dezinvolte dintre personaje.

Libra Film şi Mandragora Film se numără printre companiile de producţie de film româneşti finanţate anul acesta de Eurimages. Cea de-a 121-a Reuniune a Comitetului Director Eurimages s-a desfăşurat în perioada 15 - 17 decembrie, la Lucerna, în Elveţia. Instituția a selecţionat 14 proiecte de coproducţie europeană cărora le-a atribuit un sprijin financiar total de 5.050.000 de euro. Proiectul "Sette Opere di Misericordia", în regia lui Gianluca şi Massimiliano De Serio, o coproducţie Italia/ România, a primit un sprijin financiar în valoare de 100.000 de euro. Totodată, Eurimages susţine distribuţia a 42 de filme europene, cu suma totală de 222.000 de euro. Producătorii români Mandragora Film şi Libra Film au primit un sprijin financiar în valoare de 33.047 de euro pentru digitalizarea filmelor "Aurora", de Cristi Puiu şi "Marele jaf comunist", de Alexandru Solomon. Premiul Eurimages pentru dezvoltarea unei coproducţii, în valoare de 30.000 de euro, a fost acordat proiectului "Lupu", ce urmează să fie regizat de Bogdan Mustaţă şi produs de Strada Film.

Trupa Gogol Bordello revine în România, într-un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 9 martie. Recitalul trupei face parte din turneul "We Comin' Rougher". Un fusion multietnic venit de niciunde şi de oriunde, care este ilustrarea artei de a amesteca genurile fără a pierde forţa lăutărească originară, muzica Gogol Bordello nu ţine seama de tabuuri: este o explozie dementă de energie, versuri fără perdea şi umor negru. Trupa are la activ cinci albume de studio, un EP şi sute de spectacole incendiare pe toate scenele lumii. Gogol Bordello reprezintă o combinaţie insolită din toate punctele de vedere. Un ucrainean, doi ruşi, un israelian, un etiopian, un ecuadorian şi un american, o chinezoaică scoţiană şi o thailandeză americană amestecă sunetele tradiţionale ale muzicii ţigăneşti cu orice altceva se mai poate cânta din acordeon, vioară, tobe, trompete sau saxofon. Rezultă un punk-cabaret nebun, cu o sonoritate aspră pe alocuri, dar delirant de antrenantă. Jumătate din numele trupei este o trimitere evidentă la scriitorul Nikolai Gogol, iar cealaltă particulă nu necesită explicaţii.

Actorul britanic Ralph Fiennes ar putea interpreta rolul unui personaj negativ "revoluţionar" în cel de-al 23-lea film din seria "James Bond", în care Daniel Craig va juca pentru a treia oară rolul celebrului spion britanic. Ralph Fiennes a fost contactat de producătorii şi de regizorul acestui film, Sam Mendes, care i-au oferit starului britanic "un rol complex şi întunecat". Potrivit presei britanice, Fiennes s-ar fi declarat interesat de acest rol. Daniel Craig va interpreta pentru a treia oară rolul agentului 007 în cel de-al 23-lea film din seria "James Bond", iar Judi Dench a confirmat în urmă cu câteva zile că va juca din nou rolul "M", directoarea MI6, şefa superspionului britanic. Continuarea seriei "James Bond" a fost amânată din cauza problemelor financiare prin care au trecut studiourile MGM, care încearcă în prezent să îşi reia activitatea, după ce au cerut, în noiembrie 2010, să fie plasate sub protecţia legii falimentului.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!