DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

4 februarie 2011

Stagiunea de Muzică Veche Bucureşti se deschide la Cercul Militar Naţional
Un concert susţinut de clavecinistul Erich Turk va deschide, astăzi, la Sala Bizantină a Palatului Cercului Militar Naţional, cea de-a doua ediţie a Stagiunii de Muzică Veche Bucureşti. În cadrul concertului - o invitaţie în fascinanta lume a instrumentelor cu claviatura din perioada barocului - Erich Turk propune o călătorie în Europa secolelor XVI-XVIII, acompaniată de creaţiile lui Frescobaldi, Sweelinck, d'Anglebert, Couperin, Bach şi Haydn. Potrivit organizatorilor, încă de la ediţia trecută, stagiunea a beneficiat de prezenţa unor invitaţi importanţi precum Neagu Djuvara şi Grigore Leşe şi a devenit o constantă pe agenda publicului dornic de evenimente artistice de calitate.

Festivalul de Flamenco, la start
Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Flamenco începe, astăzi, şi se va desfăşura până la începutul lunii martie, în mai multe spaţii culturale ale Capitalei. Evenimentul, organizat de Ambasada Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti, propune o lună de muzică, dans şi film despre flamenco. Gazdele festivalului sunt ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, Ateneul Român, Sala Radio şi Cinema "Elvira Popescu". Printre numele importante ale evenimentului se numără chitaristul José María Gallardo del Rey, pianista Rosa Torres Pardo, Ara Malikian şi José Luis Montón, considerat un geniu al chitarei clasice. Flamenco a fost declarat de către UNESCO, alături de Cant de la Sibila din Mallorca şi castellets catalane, parte a Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra concertează, pe 31 martie, la Bucureşti
Budapest Gypsy Symphony Orchestra, ansamblu care numără 100 de muzicieni, va susţine un concert, pe 31 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti. Budapest Gypsy Symphony Orchestra va pune în scenă concertul intitulat "100 de viori", manifestarea fiind organizată în cadrul evenimentelor Anului Cultural 2011 "Artă contra drog". 100 de muzicieni, îmbrăcaţi în costume populare şi fără partituri, vor urca pe scena Sălii Palatului, unde vor îmbina, într-o manieră unică, moştenirea ţiganilor cu rigoarea marilor clasici. Programul este conceput în două părţi, astfel încât instrumentiştii să nu-şi trădeze nici rădăcinile şi nici ataşamentul faţă de marii compozitori clasici. Biletele la spectacolul de la Sala Palatului pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 75 şi 200 de lei.

Muzeul Ţăranului Român organizează Târgul Mărţişorului, în perioada 25 februarie - 1 martie
Muzeul Ţăranului Român va găzdui, în perioada 25 februarie - 1 martie, Târgul Mărţişorului. Organizatorii îşi propun ca la această ediţie a evenimentului să participe cel mult 300 de meşteri şi artişti, având în vedere că anul trecut accesul la târg a fost îngreunat din cauza numărului foarte mare de expozanţi. Selecţia celor care doresc să participe la acest târg este făcută de o comisie de evaluare a mostrelor. Criteriile de selecţie ţin atât de calitatea estetică a produselor şi de adecvarea lor la specificul muzeului, cât şi de posibilităţile de organizare ale instituţiei. Reprezentanţii Muzeului aşteaptă mostre pentru selecţia participanţilor la această expoziţie, până pe data de 11 februarie.

Designerul Andra Cliţan, ales pentru proiectul 'Drumul modei: dialog peste graniţe'
Designerul Andra Cliţan va participa la proiectul 'Drumul modei: dialog peste graniţe', derulat de Institutul Cultural Român, în perioada 2010 - 2012, în colaborare cu British Council, Centrul Ceh, Goethe Institut, Institutul Cultural Danez şi Consiliul Armean al Modei. Potrivit ICR, tânărul designer va participa, alături de patru creatori de modă europeni şi cinci armeni, la seminarii internaţionale şi va beneficia de o rezidenţă în Armenia, în mai 2011. În cadrul acestei rezidenţe, Andra Cliţan va face echipă cu un designer armean cu care va colabora la crearea şi producerea a patru ţinute complete pentru colecţia generală a proiectului. Colecţiile tuturor designerilor vor fi prezentate, anul viitor, într-o expoziţie itinerantă organizată în Armenia, Cehia, Danemarca, Germania, Marea Britanie şi România.

Pianistul Matei Varga, în concert la New York
Pianistul Matei Varga va susţine, duminică, 6 februarie, un concert organizat de Institutul Cultural Român din New York. Recitalul, care va avea loc în sala Le Poisson Rouge, cuprinde lucrări de Enescu, Janacek, Bartok şi Syzmanowski. În cadrul aceluiaşi eveniment, pianistul de origine română, stabilit în Statele Unite, îşi va lansa ultimul album care cuprinde lucrări rare semnate de George Enescu. Matei Varga este recunoscut in prezent drept unul dintre cei mai importanti tineri pianisti originari din Romania. A sustinut concerte in sali importante din intreaga lume și a primit numeroase distincții internaționale de prestigiu. Artistul a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in 2004, după care si-a continuat studiile la New York.

Spectacol cu Maia Morgenstern în cadrul expoziţiei "Artişti evrei în perioada Holocaustului" la MNAR
Spectacolul "Tangoul final", o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Tudor Aaron Istodor, va fi prezentat miercurea viitoare, de la ora 19.00, în cadrul expoziţiei "Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului", de la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. În "Tangou final", o dramă scrisă de Mario Diament, în regia lui Moshe Yassur, Maia Morgenstern joacă rolul unei foste stele de cinema, Valeria Duran, care s-a retras subit, în plină glorie, şi timp de 20 de ani a refuzat să mai apară în public. Tudor Aaron Istodor este Diego Goldstein, un reporter naiv care o convinge pe actriţă să-i acorde un ultim interviu. Expoziţia "Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului", deschisă la MNAR în perioada 13 octombrie 2010 - 13 februarie 2011, prezintă operele a 16 artişti evrei care au avut contribuiţii majore la introducerea în spaţiul românesc a "artei noi", unii dintre ei numărându-se printre iniţiatorii unor direcţii avangardiste occidentale.

Timiş: 'De la primele scrieri la multimedia' - o premieră tehnologică la limita dintre cultură şi economie
O expoziţie deosebită, intitulată 'De la primele scrieri la multimedia', este găzduită de Muzeul de Artă din Timişoara, evenimentul situându-se la limita dintre artă, cultură și economie. O seamă de obiecte, aparţinând unei largi palete de utilizare, sunt expuse pe simezele Palatului Baroc, de la afişe care par să indice reclame turistice până la produse alimentare sau porturi populare ori instrumente muzicale care aparţin zonelor folclorice. Exponatele au în comun o etichetă care conţine un cod 2D, asemănător actualului cod de bare de pe orice produs expus comercializării. Codul de bare poate fi scanat cu un telefon mobil inteligent iar vizitatorii pot obţine imediat toate informaţiile legate de acel exponat. Sistemul este folosit și la Muzeul Luvru din Paris. Expoziţia de la Muzeul de Artă din Timișoara va rămâne deschisă publicului până la sfârșitul lunii aprilie.

Cel mai recent film al lui Woody Allen, "Midnight in Paris", deschide Festivalul de la Cannes
Cel mai recent film al lui Woody Allen, "Midnight in Paris", în care apare şi prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy, va fi proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, pe 11 mai, în prezenţa juriului prezidat de Robert De Niro. Filmul va fi lansat în aceeaşi zi în cinematografele din Franţa. Selecţia oficială a peliculelor care vor intra în competiţia de la Cannes va fi anunţată la jumătatea lunii aprilie. Criticii consideră că "Midnight in Paris" este o minunată scrisoare de dragoste adresată Parisului, o operă în care Woody Allen aprofundează întrebările puse în cele mai recente filme ale sale: raportul cu istoria, arta, plăcerea şi viaţa. Comedia romantică îi reuneşte pe Marion Cotillard, Léa Seydoux şi Gad Elmaleh, dar şi pe Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates şi Adrien Brody. Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 11 - 22 mai.

Citigroup a preluat casa de discuri EMI
Citigroup a preluat casa de discuri EMI, dupa ce proprietarul companiei, un important fond de investiții, a intrat in incapacitate de plata. EMI, care promoveaza artisti precum Iron Maiden, Beatles, Katy Perry sau Kylie Minogue, a fost in centrul unei lupte pentru putere in ultimele luni, perioadă în care proprietarul a încercat să păstreze controlul casei de discuri, sufocata de datoriile create in 2007. După ce Citigroup a preluat toate actiunile EMI, datoriile casei de discuri au fost reduse cu 65%, de la 3,4 miliarde de lire sterline la 1,2 miliarde. Preluarea casei de productie muzicala are loc mai devreme decat se estima, termenul initial fiind stabilit dupa sfarsitul lunii martie. Surse apropiate acestei afaceri au declarat pentru Agenția Reuters ca Citi va cauta sa vanda EMI, insa, deocamdată, amână cererea de oferte.

Filmul "Principii de viaţă", într-un festival spaniol desfăşurat într-o peşteră
Filmul "Principii de viaţă", al doilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, a fost inclus în selecţia festivalului spaniol Muestra de cine europeo de Lanzarote, desfăşurat într-o sală de proiecţii amenajată într-o peşteră, pe insula Lanzarote din arhipelagul Canare. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu al Academiei de Film Europene, prin care se urmăreşte aducerea cinematografului contemporan de calitate în zonele europene mai îndepărtate de marile centre urbane. Ideea şi selecţia festivalului îi aparţin criticului de film Javier Tolentino, cunoscut pentru emisiunile sale de radio şi un mare susţinător al cinematografiei româneşti în Spania. Filmul "Principii de viaţă" va fi proiectat cu sprijinul ICR Madrid.

"Mai mult sau mai puţin", la ICR Berlin
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin prezintă marţi, 8 februarie, de la ora 19.00, filmul documentar "Mai mult sau mai puţin", realizat de regizorul german Björn Reinhardt. "Mai mult sau mai puţin", documentar realizat în 2007, este o poveste emoţionantă despre Nastaca şi Grigore, doi ţărani din Maramureş, care împărtăşesc aceeaşi soartă grea, deşi nu se cunosc. Filmul oferă totodată o imagine autentică a vieţii cotidiene din Maramureş. Prezentat în repetate rânduri la festivaluri de renume, acest documentar din "Arhiva de film Maramureş" (realizată în 2001) face parte dintr-o serie de eseuri cinematografice despre viaţa din această regiune a României. În încheierea filmului va avea loc o discuţie cu regizorul Björn Reinhardt, despre subiectul peliculei şi despre sursele de inspiraţie ale documentarelor sale.

Se deschide Concursul Naţional de Teatru 'Ştefan Mihăilescu-Brăila'
Cea de-a doua ediţie a Concursului Naţional de Teatru 'Ştefan Mihăilescu-Brăila' a fost deschis la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila, în competiţie fiind înscrise trupe de teatru ale elevilor de liceu din zece judeţe ale ţării. Tinerii concurenți vor fi evaluaţi de un juriu de specialitate format din cadre universitare din Iaşi, Cluj şi Timişoara. Se vor acorda premii în bani, însoţite de materiale culturale, plachete şi trofeul 'Ştefan Mihăilescu-Brăila', gala laureaţilor şi festivitatea de premiere fiind programate duminică, în sala mare a Teatrului 'Maria Filotti'. Evocarea omului Ştefan Mihăilescu-Brăila va fi făcută de fiul acestuia, Florin Mihăilescu-Brăila, iar în deschiderea evenimentului va fi lansat volumul semnat de actriţa Rodica Mandache, 'O carte atipică despre un actor atipic'.

Compania AEG Live va fi dată în judecată de familia Jackson
Justiţia americană a autorizat familia lui Michael Jackson să dea în judecată compania AEG Live, organizatoarea seriei de 50 de concerte pe care "regele muzicii pop" ar fi trebuit să le susţină la Londra, începând din iulie 2009. Mama cântăreţului, Katherine Jackson, şi de cei trei copii ai starului - Prince Michael, Paris Katherine şi Prince Michael al II-lea -, au afirmat că stresul provocat de pregătirea acelor concerte a fost un factor important care a contribuit la moartea starului. Familia Jackson a declarat că firma AEG Live este responsabilă şi pentru deciziile luate de ultimul medic al starului, Conrad Murray, al cărui proces pentru omor prin imprudenţă trebuie să înceapă în luna martie. Mama cântăreţului a declarat, totodată, că în luna care a precedat moartea fiului ei, acesta era "confuz, uşor de influenţat, suferea de pierderi de memorie, avea un comportament obsesiv şi părea dezorientat". Avocaţii companiei AEG Live neagă toate aceste acuzaţii.

Serialul "Beavis and Butt-Head" revine pe micile ecrane în vara acestui an
Serialul animat de comedie "Beavis and Butt-Head" va reveni pe micile ecrane în vara acestui an. Informaţia a fost dezvăluită în premieră de actorii din distribuţia serialului "Skins", difuzat de MTV, în faţa sediului din New York al acestui post de televiziune. Serialul "Beavis and Butt-Head", creat de Mike Judge, s-a bucurat de o mare popularitate în anii '90. Eroii principali sunt doi liceeni pasionaţi de muzica heavy-metal, care urmăresc toată ziua videoclipuri la televizor, încearcă să agaţe fete şi care, de regulă, nu fac altceva decât să lenevească pe o canapea. Serialul a stat la baza unui lungmetraj intitulat "Beavis and Butt-Head Do America", lansat în 1996. Vocile personajelor din acest film au fost asigurate de Bruce Willis, Demi Moore, Cloris Leachman, David Letterman şi Robert Stack.

Concert Gipsy Kings la Bucureşti, pe 9 aprilie
Trupa Gipsy Kings va veni în România pentru a susţine, pe 9 aprilie, un nou spectacol cu ritmuri latino combinate cu flamenco şi condimentate cu fragmente de rapsodie de inspiraţie ţigănească. Concertul, care face parte din 'Gipsy Kings World Tour', va avea loc la Sala Palatului din Capitală. Turneul a început în iulie 2010 la Los Angeles şi îi poartă pe membrii trupei prin două continente, ei susţinând concerte în oraşe precum Montreal, New York, Chicago, Dallas, Hollywood, Zagreb, Berlin şi Moscova, urmând ca ultimul spectacol să aibă loc pe 7 mai 2011, la Budapesta. Gipsy Kings a luat fiinţă în 1987. În prezent, formaţia este alcătuită din opt membri, iar originalitatea acesteia constă în faptul că s-a format din unirea a două trupe mai mici, fiecare având în componenţă două familii. Printre hiturile care îi vor încânta pe bucureşteni se vor afla şi cele care au fost în vogă în anii '80 - 'Bamboleo', 'Djobi Djoba' sau 'Volare'. Biletele, cu preţuri cuprinse între 50 şi 300 de lei, au fost puse deja în vânzare.

Spectacol cu Maia Morgenstern în cadrul expoziţiei "Artişti evrei în perioada Holocaustului" la MNAR
Spectacolul "Tangoul final", o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Tudor Aaron Istodor, va fi prezentat miercurea viitoare, de la ora 19.00, în cadrul expoziţiei "Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului", de la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. În "Tangou final", o dramă scrisă de Mario Diament, în regia lui Moshe Yassur, Maia Morgenstern joacă rolul unei foste stele de cinema, Valeria Duran, care s-a retras subit, în plină glorie, şi timp de 20 de ani a refuzat să mai apară în public. Tudor Aaron Istodor este Diego Goldstein, un reporter naiv care o convinge pe actriţă să-i acorde un ultim interviu. Expoziţia "Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului", deschisă la MNAR în perioada 13 octombrie 2010 - 13 februarie 2011, prezintă operele a 16 artişti evrei care au avut contribuiţii majore la introducerea în spaţiul românesc a "artei noi", unii dintre ei numărându-se printre iniţiatorii unor direcţii avangardiste occidentale.

Filmele "Harry Potter" vor fi premiate la gala BAFTA
Filmele "Harry Potter" vor primi un premiu pentru "contribuţia excepţională adusă cinematografiei", la gala de decernare a premiilor BAFTA, care va avea loc pe 13 februarie la Londra. Distincţia Outstanding British Contribution to Cinema îi va fi decernată scriitoarei romanelor "Harry Potter", J. K. Rowling, şi producătorului peliculelor din franciza cu acelaşi nume, David Heyman. Primele şase filme din serie, care prezintă povestea unui băiat vrăjitor, au avut încasări de 5,4 miliarde de dolari, devenind franciza cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei. "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I" a fost lansat în noiembrie, anul trecut. Seria de succes se va încheia cu lansarea celei de-a doua părţi "Harry Potter şi Talismanele Morţii", programată pe 15 iulie. Premiul Outstanding British Contribution to Cinema a fost instituit în 1978, în onoarea producătorului Michael Balcon.

Modelul care a pozat pentru "Mona Lisa" a fost un bărbat tânăr, afirmă cercetătorii italieni
Cercetătorii italieni specializaţi în descifrarea misterelor din lumea artelor au anunţat că modelul care a pozat pentru tabloul "Mona Lisa", al lui Leonardo Da Vinci, nu a fost o femeie, ci un bărbat tânăr. Silvano Vincenti, preşedintele Comitetului naţional pentru valorificarea bunurilor istorice, a declarat, în faţa reprezentanţilor presei străine, la Roma, că un tânăr asistent al maestrului renascentist, cunoscut sub numele de "Salai", a fost modelul care a pozat pentru celebrul portret "Mona Lisa". Potrivit specialiștilor, cei doi bărbaţi întreţineau o relaţie "ambiguă" şi au fost probabil amanţi. Cercetătorii au prezentat presei asemănările frapante dintre trăsăturile protagoniştilor din tablourile "Ioan Botezătorul" şi "Îngerul" şi forma nasului şi a buzelor din "Mona Lisa". Această teorie este, însă, puternic contestată de experţii Muzeului Luvru din Paris, proprietarul tabloului "Mona Lisa".

Oraşul New York interzice fumatul în parcuri, pe plajă şi în Times Square
Consiliul Municipal din New York a adoptat interdicţia de a fuma în parcurile din oraş, pe plajă şi în alte locuri în aer liber, un vot care a fost salutat imediat de primarul Michael Bloomberg. Interdicţia se aplică în aproximativ 1.700 de parcuri şi celor aproximtiv 22 de kilometri de plaje din oraş, dar şi în anumite zone pietonale, ca Times Square, sau în zone de promenadă. Amenzile, în valoare de 50 de dolari, vor fi aplicate de poliţia parcurilor, care patrulează pentru a efectua inspecţii sanitare în restaurante şi pieţe. Fumătorii din New York denunță această măsură pe care o consideră abuzivă, apreciind că aduce atingere libertăţilor şi drepturilor omului.

Lansarea volumului Bucureştiul european de Bogdan Andrei Fezi, la Palatul Sutu
Volumul Bucureştiul European, de Bogdan Andrei Fezi, aparut la editura Curtea Veche, va fi lansat marti, 8 februarie, de la ora 17.30, la Palatul Sutu din Capitală. La eveniment, vor lua cuvântul, alături de autor, personalităţi ale istoriei, arhitecturii şi literaturii între care Neagu Djuvara, Ana-Maria Zahariade și Ioana Pârvulescu. Volumul readuce în discuţie istoria arhitecturală a "micului Paris". În perioada interbelică, acesta devansează o bună parte dintre metropolele lumii în ceea ce priveşte operaţiunile urbane şi este recunoscut pe plan internaţional ca având unele dintre cele mai importante realizări din lume. Bogdan Andrei Fezi este arhitect, doctor în arhitectură şi urbanism al Universităţii Paris VIII, şef de lucrări la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti şi director de proiect la Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză şi Consulting al Universităţii. Autorul are în portofoliu nu doar numeroase proiecte publicate şi premiate internaţional, ci şi publicaţii în reviste de specialitate, multe dintre acestea analizând arhitectura şi urbanismul Bucureştiului.

Se deschide Concursul Naţional de Teatru 'Ştefan Mihăilescu-Brăila'
Cea de-a doua ediţie a Concursului Naţional de Teatru 'Ştefan Mihăilescu-Brăila' a fost deschis la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila, în competiţie fiind înscrise trupe de teatru ale elevilor de liceu din zece judeţe ale ţării. Tinerii concurenți vor fi evaluaţi de un juriu de specialitate format din cadre universitare din Iaşi, Cluj şi Timişoara. Se vor acorda premii în bani, însoţite de materiale culturale, plachete şi trofeul 'Ştefan Mihăilescu-Brăila', gala laureaţilor şi festivitatea de premiere fiind programate duminică, în sala mare a Teatrului 'Maria Filotti'. Evocarea omului Ştefan Mihăilescu-Brăila va fi făcută de fiul acestuia, Florin Mihăilescu-Brăila, iar în deschiderea evenimentului va fi lansat volumul semnat de actriţa Rodica Mandache, 'O carte atipică despre un actor atipic'.

Pianistul Matei Varga, în concert la New York
Pianistul Matei Varga va susţine, duminică, 6 februarie, un concert organizat de Institutul Cultural Român din New York. Recitalul, care va avea loc în sala Le Poisson Rouge, cuprinde lucrări de Enescu, Janacek, Bartok şi Syzmanowski. În cadrul aceluiaşi eveniment, pianistul de origine română, stabilit în Statele Unite, îşi va lansa ultimul album care cuprinde lucrări rare semnate de George Enescu. Matei Varga este recunoscut in prezent drept unul dintre cei mai importanti tineri pianisti originari din Romania. A sustinut concerte in sali importante din intreaga lume și a primit numeroase distincții internaționale de prestigiu. Artistul a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in 2004, după care si-a continuat studiile la New York.

James Cameron, în fruntea topului vedetelor de la Hollywood cu cele mai mari încasări din 2010
James Cameron ocupă prima poziţie în topul vedetelor de la Hollywood cu cele mai mari încasări din 2010, veniturile obţinute anul trecut de cineastul canadian ridicându-se la 257 de milioane de dolari, potrivit unui clasament alcătuit anual de revista Vanity Fair. James Cameron a obţinut aceste venituri în calitate de regizor şi producător al peliculei "Avatar", filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei - 2,8 miliarde de dolari. Pe locul al doilea s-a clasat actorul Johnny Depp, cu încasări de 100 de milioane de dolari în 2010. Depp este actorul cu cele mai mari încasări din acest top, fiind plătit cu 40 de milioane de dolari pentru rolul Pălărierului Nebun din animaţia 3D "Alice în Ţara Minunilor", film care a avut încasări de peste un miliard de dolari. Podiumul a fost completat de renumitul cineast american Steven Spielberg, ale cărui venituri din 2010 au fost de 80 de milioane de dolari.

Şase exoplanete gravitând în jurul aceleiaşi stele, descoperite de astronomii americani
Şase exoplanete de talie medie, care gravitează în jurul unei stele de mărimea Soarelui, au fost descoperite de cercetătorii de la NASA, care consideră că aceasta este cea mai remarcabilă descoperire din ultimii 15 ani. Acest nou sistem planetar "neaşteptat", în opinia astronomilor, a fost descoperit de satelitul Kepler în jurul unei stele ce a primit numele de Kepler-11, situată la o distanţă de 2.000 de ani lumină de Terra. Lansat de NASA în 2009, telescopul spaţial Kepler are misiunea de a detecta acele planete care sunt asemănătoare Terrei şi care ar putea să susţină viaţa, observând peste 100.000 de stele de mărimea Soarelui. Cinci dintre planetele recent descoperite sunt foarte apropiate de steaua lor şi parcurg o orbită completă într-un interval cuprins între 10 şi 47 de zile. Specialiștii consideră că fiind foarte fierbinţi, aceste planete nu pot oferi condiţii propice pentru întreţinerea formelor de viaţă.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!