DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 februarie 2011

Pianistul Eduard Stan deschide seria din 2011 a 'Concertelor Enescu' la ICR Londra
Pianistul Eduard Stan, unul dintre cei mai mari experţi ai partiturii enesciene, deschide, astăzi, seria din 2011 a 'Concertelor Enescu' la ICR Londra. Programul cuprinde Suita nr. 2 pentru pian în Re major Op. 10 de Enescu, lucrări de Grieg, Liszt şi Schubert. În ultimii trei ani, după o serie de concerte la Wigmore Hall şi în Salonul 'Enescu' al ICR Londra, Eduard Stan revine pentru o nouă demonstraţie de originalitate şi virtuozitate în transpunerea muzicii marilor compozitori. Împreună cu violonistul Remus Azoiţei, Eduard Stan a înregistrat, în 2007, în premieră mondială, integrala pieselor enesciene pentru pian şi vioară. Caracterizat drept 'un pianist deosebit de sensibil, posedând o cultură foarte flexibilă a tuşeului, o tehnică perfectă şi o mare capacitate de înţelegere a muzicii pe care o face să trăiască', Eduard Stan a concertat în majoritatea ţărilor europene şi în SUA, în săli şi la festivaluri internaţionale de prestigiu.

Avangarda muzicală românească pe unde radio în Cehia
În perioada 7-11 februarie 2011, Radioul Naţional Ceh va difuza o serie de cinci emisiuni dedicate avangardei muzicale româneşti din secolul al XX-lea. Având-o ca invitată pe muzicologul şi compozitorul Irinel Anghel, editorul emisiunii Josef Třeštík va face o prezentare teoretică, cu exemplificări muzicale, privind evoluţia şcolii româneşti de compoziţie de la George Enescu şi până astăzi. În cele peste 200 de minute de emisie sunt incluse lucrări semnate de compozitorii Cornel Ţăranu, Ştefan Niculescu, Doina Rotaru, Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Aurel Stroe, Octavian Nemescu, Corneliu Dan Georgescu, Horaţiu Rădulescu, Iancu Dumitrescu, Călin Ioachimescu, Dan Dediu şi Irinel Anghel. Programul a fost iniţiat de Institutul Cultural Român de la Praga pentru promovarea Şcolii româneşti de compoziţie.

Au început înscrierile pentru Festivalul Astra Film Sibiu
Astra Film Festival a deschis sesiunea de înscrieri pentru cea de-a 11-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 25-30 octombrie, la Sibiu. Data limită pentru aplicaţii este 1 mai. Premiile Astra Film Festival 2011 se ridică la suma de 25.000 de euro. Sunt eligibile documentarele creative produse începând din anul 2008, cu subtitrare în limba engleză, şi care corespund uneia dintre cele patru secţiuni competiţionale: Internaţional (filme documentare realizate în afara Europei), Europa (filme documentare despre Europa), filme documentare despre România şi Student Docs (filme documentare realizate în cadrul unor şcoli de film sau programe de pregătire specializate). Pentru a participa la preselecţie, regizorii sau producătorii trebuie să completeze formularul online, aflat pe site-ul oficial www.astrafilm.ro. Rezultatele preselecţiei se vor anunţa la sfârşitul lunii august. Festivalul de la Sibiu reprezintă un punct de întâlnire pentru regizorii din întreaga lume şi promovează documentarul de cinema din România şi din regiunea sud-est europeană.

Avanpremiera "Omul invizibil", a doua producţie a stagiunii în regie proprie la Teatrul German din Timişoara
Teatrul German de Stat Timişoara prezintă, luna aceasta, un nou proiect în cadrul programului "Rândul întâi" pentru promovarea tinerilor creatori. Este vorba despre spectacolul "Omul invizibil", o adaptare după Herbert George Wells, în versiunea scenică şi în regia actorului Alex Halka. Avanpremiera are loc miercuri, 9 februarie, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat. One-man-show-ul cu Iosif Csorba se bazează pe romanul science-fiction cu acelaşi titlu de Herbert George Wells, publicat în anul 1897. Acţiunea este centrată pe ambiţiile unui cercetător, care doreşte să depăşească limitele ştiinţei, devenind invizibil în urma propriilor experimente, dar care ajunge în scurt timp victima cercetărilor sale. Spectacolul de la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara va fi tradus în limba română.

Un bărbat şi mai multe femei, la Tg. Mureş
Teatrul Studio din Tg. Mureş găzduieşte, sâmbătă, 12 februarie, de la ora 19,00, comedia Teatrului de Artă din Bucureşti - Un Bărbat și mai multe femei, un spectacol cu Paula Chirilă și George Constantinescu, în regia lui Bogdan Hușanu. Piesa abordează relația dintre bărbat și femeie, cu accente pe comunicarea lor mereu conflictuală. Gavrunski, personajul masculin, cunoaște de-a lungul piesei femeia înger, femeia exaltată, femeia paznic, femeia autoritară, femeia disperată, femeia victimă. Toate aceste femei reprezintă norocul și ghinionul din viața sa. Preţul unui bilet pentru spectacolul de la Tg. Mureş este de 20 de lei.

Norman Manea, lansare de carte la ICR Viena
Institutul Cultural Român din Viena a găzduit, aseară, lansarea volumului 'Deportare, Dictatură, Străin şi Minunea Cuvântului', al scriitorului român Norman Manea. Actorul austriac, Erwin Steinhauer, germanist şi istoric, personalitate marcantă a lumii culturale vieneze, s-a aflat în dialog cu publicul şi a prezentat volumul, tipărit în limba germană, dar şi pe autorul acestuia, invitatul de onoare al ICR.Norman Manea a fost, începând cu anul 1982, obiectul unei adevărate campanii de denigrare organizate de revistele Saptamâna, instrument al Securităţii româneşti, Flacara şi Luceafărul. Ultimul roman publicat înainte de a părăsi România, 'Plicul negru', a fost considerat scandalos de către cenzură şi respins în forma lui iniţială. În străinătate, cărţile lui Norman Manea au fost întâmpinate cu elogii de către critică. Volumele publicate în SUA au figurat printre cele mai importante apariţii editoriale semnalate de ziarul The New York Times, iar ultima carte, 'Întoarcerea huliganului', a fost foarte apreciată şi în Germania, Italia şi Spania, fiind desemnată, în 2003, de către cotidianul spaniol La Vanguardia drept 'cartea straină a anului'.

Concursul Naţional de Scenarii organizat de HBO România, la a XI-a ediţie
HBO România anunţă organizarea celei de a XI-a ediţii a Concursului Naţional de Scenarii, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În cadrul concursului vor fi acordate premii pentru cel mai bun scenariu de lung metraj (în valoare de 3.000 de dolari), pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj (1.500 de dolari) şi pentru cel mai bun scenariu de documentar (2.000 de dolari). De asemenea, va fi acordat Premiul 'HBO - trei zile la TIFF', care va fi pus la dispoziţia celor nouă finalişti ai celor trei categorii şi care constă în trei zile de festival al căror cost va fi acoperit integral. Depunerea scenariilor poate fi făcută până pe 21 martie , iar anunţarea câştigătorilor celor trei secţiuni se va face în cadrul galei de decernare a premiilor celei de a X-a ediţii a TIFF, care urmează să se desfăşoare la Cluj-Napoca, în perioada 3 - 12 iunie.

Bihor: Expoziţie de pictură Atelier 35 Oradea, Noua Generaţie
Filiala orădeană a Uniunii Artiştilor Plastici din România a vernisat, la Galeria de arte vizuale, expoziţia 'Zece picturi', proiect-pilot aparţinând grupării Atelier 35 Oradea, Noua Generaţie. Potrivit criticului de artă Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, tinerii artişti care expun, majoritatea formaţi la Facultatea de arte vizuale din oraş, încearcă să reînvie tradiţia Atelierului 35. Aceasta a fost o mişcare foarte puternică în anii '80, Oradea fiind atunci centrul mişcării pe plan naţional printr-un grup de artişti valoroşi. Expoziţia 'Zece picturi' va fi deschisă publicului până pe 15 februarie.

Cameron Diaz va juca alături de Colin Firth într-un film regizat de fraţii Coen
Actriţa americană Cameron Diaz va juca alături de britanicul Colin Firth în drama "Gambit", care va fi regizată de fraţii Joel şi Ethan Coen. Acest proiect reprezintă un remake al filmului britanic omonim din 1966, în care rolurile principale au fost interpretate de Michael Caine şi Shirley MacLaine. Filmul spune povestea unui curator de artă din Londra, interpretat de Colin Firth, care intenţionează să îl convingă pe un colecţionar bogat, prin intermediul unui plan ingenios, să cumpere un tablou fals de Monet. Pentru a-şi duce planul la bun sfârşit, el apelează la serviciile unei americance, specializată în mânuirea lasoului în timpul show-urilor de rodeo din statul Texas, pe care o angajează să joace rolul unei colecţionare de artă, al cărei presupus bunic ar fi descoperit pictura la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cameron Diaz, în vârstă de 38 de ani, este o obişnuită a comediilor romantice, iar Colin Firth, în vârstă de 50 de ani, pare să fie unul dintre marii favoriţi în cursa pentru obţinerea Oscarului din acest an, graţie interpretării sale din drama "The King's Speech", în care joacă rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii.

Jane Fonda îşi arată ridurile într-un pictorial pentru a le demonstra fanilor că nu este "perfectă"
Celebra actriţă Jane Fonda a refuzat să-i fie modificată imaginea pe calculator pentru cel mai recent pictorial al său. Ea a dorit să i se vadă ridurile pentru a demonstra fanilor că nu este perfectă. Vedeta apare pe coperta celui mai recent număr al revistei Good Housekeeping şi a cerut editorilor să nu-i modifice fotografiile cu ajutorul tehnologiei digitale. Jane Fonda, în vârstă de 73 de ani, declară că femeile tinere au impus standarde de frumuseţe imposibile, dar speră că prin apariţia ei naturală din acest pictorial lucrurile vor începe să se schimbe la Hollywood. Jane Fonda a câştigat premiul Oscar în 1979, pentru rolul din "Întoarcerea acasă", şi în 1972, pentru partitura din "Klute". Actriţa va începe în curând filmările pentru "Peace, Love and Misunderstanding", un lungmetraj independent regizat de Bruce Beresford.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra concertează, pe 31 martie, la Bucureşti
Budapest Gypsy Symphony Orchestra, ansamblu care numără 100 de muzicieni, va susţine un concert, pe 31 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti. Budapest Gypsy Symphony Orchestra va pune în scenă concertul intitulat "100 de viori", manifestarea fiind organizată în cadrul evenimentelor Anului Cultural 2011 "Artă contra drog". 100 de muzicieni, îmbrăcaţi în costume populare şi fără partituri, vor urca pe scena Sălii Palatului, unde vor îmbina, într-o manieră unică, moştenirea ţiganilor cu rigoarea marilor clasici. Programul este conceput în două părţi, astfel încât instrumentiştii să nu-şi trădeze nici rădăcinile şi nici ataşamentul faţă de marii compozitori clasici. Biletele la spectacolul de la Sala Palatului pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 75 şi 200 de lei.

Cluj: Lucrări ale unor artişti consacraţi, într-o expoziţie eveniment la Muzeul de Artă
Artişti consacraţi din ţară şi din străinătate prezintă publicului, începând de astăzi, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, lucrări interesante din creaţia lor, titlul expoziţiei alese de organizatorii acestui eveniment fiind 'Ceaţa'. Lucrările transpun sensuri figurate ale cuvântului 'ceaţă' în diferite limbi europene. Preşedintele Universităţii de Artă şi Design Cluj, profesorul Ioan Sbârciu, este unul dintre artiştii de renume care expune cu acest prilej la Muzeul de Artă. Lucrarea sa prezintă giganticul edificiu al Casei Poporului. Şi rectorul Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca, artistul Radu Solovăstru, care a inovat arta grafică folosind ca suport de lucru pielea de animal, propune publicului o lucrare care reprezintă patru portrete alăturate, privitorul fiind invitat să descifreze conexiunile dintre ele, fără a rămâne, nicio clipă, 'în ceaţă'.
În expoziţia de Muzeul de Artă din Cluj mai pot fi admirate lucrări ale unor cunoscuţi artişti din Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Germania.

Muzeul Ţăranului Român organizează Târgul Mărţişorului, în perioada 25 februarie - 1 martie
Muzeul Ţăranului Român va găzdui, în perioada 25 februarie - 1 martie, Târgul Mărţişorului. Organizatorii îşi propun ca la această ediţie a evenimentului să participe cel mult 300 de meşteri şi artişti, având în vedere că anul trecut accesul la târg a fost îngreunat din cauza numărului foarte mare de expozanţi. Selecţia celor care doresc să participe la acest târg este făcută de o comisie de evaluare a mostrelor. Criteriile de selecţie ţin atât de calitatea estetică a produselor şi de adecvarea lor la specificul muzeului, cât şi de posibilităţile de organizare ale instituţiei. Reprezentanţii Muzeului aşteaptă mostre pentru selecţia participanţilor la această expoziţie, până pe data de 11 februarie.

Thrillerul SF "Începutul/ Inception", marele învingător la gala premiilor Visual Effects Society
Thrillerul SF "Începutul/ Inception" a fost marele câştigător la cea de-a noua gală Visual Effects Society Awards, organizată la Los Angeles, unde lungmetrajul regizat de Christopher Nolan a fost recompensat cu patru trofee - "cele mai bune efecte speciale dintr-un lungmetraj", "cel mai bun mediu artificial", "cele mai bune modele şi miniaturi" şi "cel mai bun montaj". Lungmetrajul "Cum să îţi dresezi dragonul/ How To Train Your Dragon" a dominat categoria filmelor de animaţie, fiind recompensat cu trei trofee. La rândul său, lungmetrajul "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1" s-a impus la categoria "cel mai bun personaj animat dintr-un lungmetraj de acţiune", iar drama "Hereafter" a fost recompensată cu un premiu VES la categoria "cele mai bune efecte speciale secundare".

Elton John şi Lady Gaga cântă în duet pe coloana sonoră a filmului "Gnomeo şi Julieta în 3D"
Elton John şi Lady Gaga interpretează împreună o piesă de pe coloana sonoră a comediei animate "Gnomeo şi Julieta în 3D", după ce, anul trecut, la gala Grammy, cei doi artişti au cântat în duet pentru prima dată, moment care a avut un mare succes în rândul fanilor. "Hello Hello", melodia care îi reuneşte pe Elton John şi Lady Gaga, a fost compusă special pentru filmul "Gnomeo şi Julieta în 3D" şi va putea fi auzită în momentul în care cele două personaje principale se întâlnesc pentru prima oară şi se îndrăgostesc iremediabil. Albumul "Gnomeo şi Julieta" va fi lansat pe piaţa internaţională luna aceasta, majoritatea melodiilor fiind semnate de Elton John. În completarea lor vin "Crocodile Rock" - un remake al piesei lansate în 1972, interpretat de Nely Furtado, şi alte piese semnate de James Newton Howard, Wally Boag, Thurl Ravenscroft, Fulton Burley şi The Mellomen. "Gnomeo şi Julieta în 3D" este o frumoasă poveste de dragoste între doi pitici de grădină.

Un peisaj din Vlaici de Dărăscu, evaluat la peste 10.000 de euro
Un peisaj din Vlaici, semnat de Nicolae Dărăscu, este cel mai bine cotat tablou la licitaţia de astăzi a Casei GoldArt, fiind estimat la 45.000 - 50.000 de lei. În catalogul GoldArt figurează 106 loturi, iar printre cele mai valoroase lucrări se numără 'Paris donne la pomme d'or a Venus' de Theodor Aman, estimată la 25.000 - 27.000 de lei, 'Casă' de Marius Bunescu, 'Primăvara' de Constantin Piliuţă, 'În faţa sobei' de Aurel Băeşu, şi 'Plajă la Beg-Meil' de Kimon Longhi. De asemenea, Casa Alis organizează, pe 8 februarie, o nouă sesiune, care va cuprinde 79 de loturi. Cea mai bine cotată lucrare la această sesiune este un studiu pentru 'Amurg în câmpie' de Nicolae Tonitza, care va intra în licitaţie cu suma 56.000 de lei. La preţuri ridicate vor fi licitate şi 'Natură statică cu flori şi carte' de Ştefan Popescu, 'Datorie Creştinească' de Rudolf Schweitzer Cumpăna, 'Pe malul râului' de Samuel Mutzner, sau 'Jocul ielelor' de Nicolae Vermont.

Sibiu: Şase români talentaţi vor deprinde tainele meşteşugurilor în Italia, Spania şi Finlanda
Şase români, designeri şi creatori populari talentaţi, vor deprinde tainele meşteşugurilor, alături de bursieri selectaţi din alte patru state europene, în ţări precum Italia, Spania şi Finlanda, în cadrul proiectului Designul şi cercetarea meşteşugurilor artistice europene. Proiectul este finanţat prin Programul Cultura 2007-2013, la care Muzeul ASTRA din Sibiu participă în calitate de partener. Potrivit Muzeului ASTRA, designerul Anamaria Silea Şut şi creatoarea populară din Avrig, Aniela Hanciuc, au participat deja, în perioada 16-27 ianuarie, la primul atelier experimental Master Class, la Florenţa. În cadrul aceluiaşi proiect, în perioada imediat următoare, se va mai desfăşura un atelier pe sticlă găzduit de Escola Massana şi Fundaţia Spaniolă pentru Inovaţie în Artizanat. Acest atelier va avea loc la Barcelona, în perioada 21 februarie-3 martie. Obiectele realizate în Spania vor fi valorificate printr-o expoziţie găzduită de Muzeul ASTRA din Sibiu, în prima jumătate a acestui an.

Bacău: Expoziţie de carte didactică tipărită la începutul secolului XX
O inedită expoziţie de carte veche a fost vernisată la Casa Corpului Didactic din Bacău sub genericul 'Curente noi în didactica de la începutul secolului XX'. Cele aproximativ 350 de lucrări prezentate publicului în premieră au fost recondiţionate în cursul anului trecut. Purtând semnătura unor importanţi pedagogi români, volumele abordează teme precum 'Şcoala activă', 'Pedagogia experimentală' şi 'Educaţia liberă - curente pedagogice care au marcat începutul de secol XX în Europa şi Statele Unite'. Organizatorii expoziţiei susţin că încearcă, în acest fel, să promoveze colecţia de carte veche de care dispun şi să etaleze maniera de prezentare a cărţii didactice în debutul veacului trecut.

O continuare a filmului horror "Vineri 13", în pregătire la Hollywood
O continuare a filmului "Vineri 13" este în pregătire la Hollywood, scenariul pentru acest horror fiind finalizat recent, a anunţat Brad Fuller, producătorul peliculei lansate pe marile ecrane în 2009. Pelicula de acum doi ani a fost de fapt un remake al filmului cu acelaşi nume din 1980. Realizat de producătorii filmului "The Texas Chain Saw Massacre", "Vineri 13" reia vechile reţete de succes ale filmelor horror: pe malul unui lac îndepărtat şi izolat, un grup de tineri se confruntă cu un ucigaş psihopat. Filmul "Vineri 13" a avut încasări de 91,3 milioane de dolari pe plan mondial.

Cel mai recent videoclip al cântăreţei Rihanna, interzis în 11 ţări
Videoclipul piesei "S&M", interpretată de Rihanna, a generat numeroase controverse, fiind interzis în 11 state, la o zi după ce a fost lansat, deoarece scenele pe care le conţine, inspirate din tehnicile sado-masochiste şi fetişiste, sunt mult prea şocante. Potrivit site-ului revistei New Musical Express, postul MTV, care a acceptat să difuzeze acest clip doar pe timpul nopţii, intenţionează să reediteze întregul videoclip pentru a putea să îl difuzeze şi ziua. Totodată, site-ul YouTube îi obligă pe utilizatorii săi să confirme faptul că au peste 18 ani înainte de a putea să vadă acest videoclip. Potrivit Popeater.com, noul videoclip al cântăreţei originare din Barbados transmite un mesaj către reprezentanţii mass-media. Artista apare prinsă de un zid cu ajutorul unor benzi din plastic, în timpul unei conferinţe de presă, iar în altă scenă, membrii presei apar legaţi şi poartă căluş, în timp ce Rihanna îi ameninţă cu o cravaşă.

Stagiunea de Muzică Veche Bucureşti se deschide la Cercul Militar Naţional
Un concert susţinut de clavecinistul Erich Turk va deschide, mâine seară, la Sala Bizantină a Palatului Cercului Militar Naţional, cea de-a doua ediţie a Stagiunii de Muzică Veche Bucureşti. În cadrul concertului - o invitaţie în fascinanta lume a instrumentelor cu claviatura din perioada barocului - Erich Turk propune o călătorie în Europa secolelor XVI-XVIII, acompaniată de creaţiile lui Frescobaldi, Sweelinck, d'Anglebert, Couperin, Bach şi Haydn. Potrivit organizatorilor, încă de la ediţia trecută, stagiunea a beneficiat de prezenţa unor invitaţi importanţi precum Neagu Djuvara şi Grigore Leşe şi a devenit o constantă pe agenda publicului dornic de evenimente artistice de calitate.

Designerul Andra Cliţan, ales pentru proiectul 'Drumul modei: dialog peste graniţe'
Designerul Andra Cliţan va participa la proiectul 'Drumul modei: dialog peste graniţe', derulat de Institutul Cultural Român, în perioada 2010 - 2012, în colaborare cu British Council, Centrul Ceh, Goethe Institut, Institutul Cultural Danez şi Consiliul Armean al Modei. Potrivit ICR, tânărul designer va participa, alături de patru creatori de modă europeni şi cinci armeni, la seminarii internaţionale şi va beneficia de o rezidenţă în Armenia, în mai 2011. În cadrul acestei rezidenţe, Andra Cliţan va face echipă cu un designer armean cu care va colabora la crearea şi producerea a patru ţinute complete pentru colecţia generală a proiectului. Colecţiile tuturor designerilor vor fi prezentate, anul viitor, într-o expoziţie itinerantă organizată în Armenia, Cehia, Danemarca, Germania, Marea Britanie şi România.

Alexandria: Tradiţionala maşină de tors, exponatul lunii februarie la muzeu
Tradiţionala maşină de tors, o piesă din lemn care face parte din categoria uneltelor folosite cândva în meşteşugurile casnice, este exponatul lunii februarie la Muzeul Judeţean din Alexandria. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Corina Iordan, a declarat că maşina de tors prezentată vizitatorilor este datată în prima jumătate a secolului trecut şi face parte din bogata colecţie etnografică a muzeului, în urma donaţiei făcute de o familie din Alexandria. Manifestarea 'exponatul lunii' face parte dintr-un program lansat anul trecut la Muzeul Judeţean din Alexandria cu scopul de a fi puse în valoare obiecte de patrimoniu mai puţin cunoscute publicului vizitator.

Adam Sandler a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame
Actorul american, Adam Sandler, a primit o stea pe renumitul bulevard al celebrităţilor din Los Angeles. Aceasta este cea de-a 2.431-a stea de pe Hollywood Walk of Fame. Actorul american în vârstă de 44 de ani, care a devenit celebru în anii '90 graţie rolurilor sale din câteva comedii de succes precum "Ghinionistul/ Happy Gilmore" şi "Băiatul cu apa rece/ The Waterboy", a declarat că a muncit foarte mult pentru a-şi realiza visul. Potrivit reprezentanţilor Camerei de industrie şi comerţ din Hollywood, filmele în care a jucat Adam Sandler au generat încasări de peste 3 miliarde de dolari pe plan mondial. Adam Sandler, care deţine campania de producţie cinematografică Happy Madison şi scrie uneori scenariile filmelor în care joacă, are o avere estimată la peste 160 de milioane de dolari. Într-un sondaj recent, Adam Sandler a ocupat poziţia a noua în topul actorilor cel mai puţin profitabili de la Hollywood.

O reclamă la parfum, interzisă în Marea Britanie pentru că simulează consumul de droguri
O reclamă TV pentru parfumul Belle D'Opium al unei celebre case de modă şi parfumuri a fost interzisă în Marea Britanie deoarece ar putea simula consumul de droguri. Protagonista reclamei apare dansând în ritmurile unei tobe, înainte să cadă pe podea, într-o poziţie sexy. Sloganul reclamei este "I am your addiction, I am Belle D'Opium. ". Confruntaţi cu asemenea probleme, reprezentanţii casei de modă au declarat că firma lor ia în serios responsabilitatea socială şi că au un cod etic foarte strict. Pe de altă parte, membrii autorităţii britanice care reglementează reclamele de televiziune s-au declarat foarte îngrijoraţi de scena în care personajul din spot îşi plimbă un deget de-a lungul braţului, ca şi cum ar încerca injectarea unei substanţe.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!