DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
23.50 - 24.00
Poezie universala • Documente asupra melancoliei. A.S.Puşkin (1799-1837, Rusia): Eu te-am iubit; Mihai Eminescu (1850-1889): Melancolie; Lanţul coliviilor - Cântec de Mircea Baniciu. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.11

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

28 februarie 2011

Lista completă a câştigătorilor premiilor Oscar 2011
Filmul "Discursul regelui/ The King's Speech" a fost marele câştigător la la cea de-a 83-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane. După ce a împărţit cu "Reţeaua de socializare/ The Social Network" trofeele acordate de-a lungul acestui sezon, "Discursul regelui", de Tom Hooper, a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film. Lungmetrajul în care actorul Colin Firth interpretează rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii a primit cele mai multe nominalizări la Oscar - 12 - dintre care a câştigat trofeele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun scenariu original. Filmul "Reţeaua de socializare" a primit trei premii Oscar - pentru cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun montaj şi cea mai bună coloană sonoră. Alţi favoriţi care au şi obţinut râvnitele statuete au fost Natalie Portman, care şi-a adjudecat Oscarul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din "Lebăda neagră/ Black Swan", şi Christian Bale, premiat pentru cea mai bună interpretare în rol secundar, pentru prestaţia din "The Fighter". Actriţa americană Melissa Leo a fost recompensată, la rândul ei, pentru cea mai bună interpretare în rol secundar, tot în filmul "The Fighter". Pelicula "Începutul/ Inception", de Christopher Nolan, a primit Oscarul pentru cea mai bună imagine şi cel mai bun montaj de sunet, iar cel mai bun film într-o limbă străină a fost desemnat "In A Better World", de Susanne Bier.

Două piese ale "Studio Theater" din Stuttgart vor fi prezentate, la începutul lunii martie, la Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, ambele reprezentaţii jucându-se în limba germană. Primul spectacol, "Stern ohne Namen / Steaua fără nume", va avea loc în 4 martie, iar cel de-al doilea spectacol, "Ein Strich auf der Mitte der Brücke / O linie în mijlocul podului", este programat în 5 martie, la Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, începând cu ora 19.00. "Steaua fără nume" este o comedie romantică ce prezintă întâlnirea dintre un profesor de astronomie timid dintr-un oraş mic de provincie şi Mona, o doamnă de societate cu pretenţii. Cei doi regizori ai spectacolului, Christof Küster şi Georg Peetz, reuşesc să creeze o poveste plină de simbolism subtil. Piesa este o adaptare după textul dramaturgului român Mihail Sebastian şi a avut premiera în 11 februarie 2010. "Ein Strich auf der Mitte der Brücke" este o dramă istorică ce prezintă povestea de iubire dintre Clara şi Rober, doi tineri ce înfruntă marea grevă din RDG a anilor 1953. Scenariul spectacolului a fost scris de Thor Truppel, după texte de Peter Frömmig, ambii autori fiind originari din Eilenburg, oraşul în care are loc acţiunea din spectacol. Regizorul Christof Küster convinge prin tonul liniştit, chiar delicat, în care politicul apare ca un fenomen care distruge relaţiile interumane.

Spectacolul "Femeia ţintă şi cei zece amanţi", după Matei Vişniec, va fi prezentat, mâine, la peste un an de la ultima reprezentaţie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Piesa va fi reluată la cererea publicului. Mărţişorul aduce pe scenă "un spectacol unic în repertoriul instituţiei sibiene". Coproducţie a Teatrului Naţional din Sibiu şi Théâtre de la Licorne, piesa "Femeia ţintă şi cei zece amanţi" a avut premiera în 29 mai 2009, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a fost prezentată, ulterior, în cadrul Bienalei "Lille 3000" din Franţa.

Spectacolul regizat de Claire Dancoisne, directorul Teatrului de la Licrone, prezintă un univers fascinant şi plin de originalitate. Multitudinea formelor alese poartă spectatorul într-o lume unde teatrul clasic, commedia dell'arte şi elementele de circ se îmbină perfect. Spectacolul propune un teatru în care actorii, artiştii plastici şi muzicienii sondează limitele imaginaţiei, iar unicitatea elementelor vizuale şi bizareria măştilor reprezintă o manieră de exploatare a limbajului teatral clasic al trupului, al hârtiei, metalului, culorilor sau sunetului. Această formă de teatru, non-realist şi deseori poetic, explorează şi se foloseşte de arta teatrală contemporană, arta plastică şi teatrul de păpuşi. Cei trei actori ai teatrului - Diana Fufezan, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea - "execută roluri multiple, dificile, dar în acelaşi timp impresionante prin precizie şi prin originalitatea formulei". Scenografia Liei Manţoc şi muzica lui Vasile Şirli argumentează accentele grave ale acestei "parodii cu umor negru".

Trupa Gipsy Kings revine în Capitală, cu un concert la Sala Palatului, pe 9 aprilie.
Evenimentul face parte din "Gipsy Kings 2010 - 2011 World Tour". Turneul a început pe 18 iulie 2010, în Los Angeles, şi a inclus oraşe precum Montreal, New York, Chicago, Dallas, Zagreb, Berlin şi Moscova, urmând ca acesta să se încheie pe 7 mai, la Budapesta. Trupa Gipsy Kings a fost fondată în 1987, în prezent având opt membri. Formaţia a fost creată din două trupe mai mici, fiecare având în componenţă membri care sunt fraţi. Iniţial, familiile Reyes şi Baliardos cântau la nunţi şi petreceri. Printre hiturile trupei se numără "Bamboleo", "Djobi Djoba" şi "Volare".

Institutul Goethe din Bucureşti organizează, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, începând de mâine, timp de zece luni, o retrospectivă a filmelor celebrului cineast Wim Wenders. La fiecare proiecţie va fi invitată o personalitate din lumea filmului românesc sau german pentru a oferi o introducere şi pentru o discuţie la sfârşitul peliculei. În perioada martie -decembrie, în prima zi de marţi a fiecărei luni, cei interesaţi vor descoperi capodoperele lui Wenders. Seria se va deschide mâine, cu "Himmel über Berlin" ("Cerul deasupra Berlinului"), primul invitat fiind criticul Andrei Gorzo. Filmele vor fi subtitrate în limba română. Wim Wenders a fost invitatul special al ediţiei de anul trecut a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar la ediţia de anul acesta a evenimentului ce are loc la Cluj-Napoca îi va fi prezentată cea mai nouă peliculă, "Pina".

Concertul de deschidere a turneului 'George Enescu în Italia' – un succes
Prestigiosul Teatru LA FENICE din Veneţia a găzduit, sâmbătă, concertul de deschidere a turneului 'George Enescu în Italia', dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea marelui violonist, compozitor şi dirijor român. Pe scenă au urcat violoniştii Remus Azoiţei şi Gabriel Croitoru, alături de pianiştii Eduard Stan şi Karim Said. Cu acelaşi prilej, în foaierul teatrului veneţian a fost inaugurată expoziţia 'Omagiu lui George Enescu - 130', organizată de Muzeul Naţional 'George Enescu' din Bucureşti. Turneul 'George Enescu în Italia' continuă până la sfârşitul anului în alte 3 oraşe - Verona, Torino şi Roma. Pe parcursul acţiunii, vor fi oferite lecţii deschise pentru studenţii instituţiilor de învăţământ muzical, având ca scop prezentarea şi promovarea în rândul studenţilor italieni a personalităţii şi creaţiei celui mai mare muzician român, precum şi a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional 'George Enescu'.

Conferinţă şi lansare de carte: Politici ale memoriei în Europa post-comunistă
Prima ediţie internaţională a anuarului History of Communism in Europe (Istoria Comunismului în Europa), publicat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc la editura Zeta Books, a fost lansată la Institutul Cultural Român din Londra. Volumul I al anuarului examinează mutaţiile filozofice şi ideologice ale doctrinei comuniste. Temele vizate sunt rememorarea şi reinterpretarea trecutului comunist în ţările din fostul bloc sovietic - România, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, fosta RDG, Polonia, fosta URSS şi fosta Iugoslavie. Conferinţa de lansare a cărţii a fost deschisă de Excelenţa Sa, Ion Jinga, Ambasadorul României în Marea Britanie, şi de Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, şi face parte din programul ICR de dezbateri care urmăresc stimularea dialogului româno-britanic pe teme actuale importante.

Peste o sută de monumente istorice din judeţul Gorj necesită lucrări urgente de restaurare
Peste o sută de monumente istorice din judeţul Gorj, incluse în lista obiectivelor de patrimoniu naţional, necesită lucrări urgente de restaurare, mare parte dintre acestea fiind într-o stare avansată de degradare. Autorităţile susţin că monumentele au ajuns în această situaţie din cauza fondurilor insuficiente necesare reabilitării. Restaurarea unui monument istoric este destul de costisitoare, mai spun responsabilii locali, care precizează că numai proiectul pentru o asemenea lucrare costă în jur de 100.000 de lei. Conform informaţiilor publicate pe site-ul www.monumenteistoricegorj.ro, patrimoniul cultural imobil al judeţului are înscrise în Lista monumentelor istorice 511 obiective. Statistic vorbind, acestea reprezintă a şasea parte din totalul monumentelor din Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Luiza Zan şi Big Band-ul Radio – emisiune-concert cu public, la Sala Radio
Big Band-ul Radio oferă un cadou tuturor iubitorilor de jazz – o emisiune-concert cu intrarea liberă, care va avea loc, astăzi, în Studioul Alfred Alessandrescu al Radiodifuziunii. Ansamblul îi va avea ca parteneri de scenă pe îndrăgita solistă Luiza Zan, contrabasistul Pedro Negrescu şi pe chitaristul Sorin Romanescu. Concertul deschide noua serie a emisiunii-concert live Jazz pe româneşte de la Radio România Cultural, prezentată şi moderată de Florian Lungu. În cadrul emisiunii soliştii vor putea fi ascultaţi atât cântând cât şi în dialog cu gazda. Accesul publicului este permis până la ora 18.45, deoarece la ora 19.00 începe transmisiunea în direct la Radio România Cultural. Emisiunea-concert cuprinde blues, jazz şi evergreen-uri semnate de unii dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai genului - Duke Ellington, George Gershwin, Bart Howard şi Matt Dennis.

Scenart – primii absolvenţi
Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian va găzdui, astăzi, de la ora 18,00, festivitatea de absolvire pentru prima promoţie de cursanţi ai proiectului Scenart. Evenimentul este organizat cu ocazia încheierii etapei de formare pentru angajatii Teatrului "Ion Dacian". În cadrul galei de absolvire, vor fi prezentate rezultatele acestei prime etape a proiectului care îşi propune constituirea unui centru de formare profesională în domeniul artelor spectacolului, primul de acest tip din România. Evenimentul marcheaza, in acelasi timp, indeplinirea unui obiectiv strategic al Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" si anume contributia la dezvoltarea sectorului artelor spectacolului din Romania, la formarea si informarea asupra meseriilor specifice artelor spectacolului. SCENART este un proiect initiat de Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti in parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano si este primul proiect strategic dedicat dezvoltarii resurselor umane si a pietei muncii din domeniul artelor spectacolului din Romania.

"Alice în Ţara Minciunilor", la Opera Naţională din Bucureşti
Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, în colaborare cu Facultatea de Teatru din cadrul UNATC, continuă proiectul dedicat tinerilor coregrafi, cu o nouă reprezentaţie. Miercuri, 2 martie, de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei, va avea loc spectacolul "Alice în Ţara Minciunilor" creat de Simona Deaconescu, studentă la Master în coregrafie. Simona Deaconescu se apropie foarte mult de teatru-dans, cu mari influenţe din "physical theatre" şi "teatru instrumental", lucrând de-a lungul anilor de facultate cu o echipă de interpreţi de la care a dorit să obţină o triplă specializare, fiecare dintre ei fiind în acelaşi timp dansator, actor şi muzician. Opera Naţională Bucureşti anunţă din nou publicul, cu acest prilej, că, începând de mâine, toate spectacolele Studioului Experimental de Operă şi Balet programate seara vor incepe de la ora 19:00.

Premiera filmului 'Bună! Ce faci?', regizat de Alexandru Maftei
Comedia romantică 'Bună! Ce faci?', lungmetrajul de debut al lui Alexandru Maftei, va fi prezentat în premieră, pe 3 martie, la Cinematograful Patria din Capitală. Inventivă, amuzantă şi plină de tandreţe, comedia romantică 'Bună! Ce faci?' este povestea a doi soţi care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nicio atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare dintre ei îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat nebun, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit amantul perfect pe Internet. Scenariul filmului îi aparţine actriţei şi dramaturgului Lia Bugnar, în timp ce imaginea poartă semnătura lui Radu Aldea. Muzica originală compusă de Dragoş Alexandru acompaniază jocul celor trei protagonişti: Ionel Mihăilescu, Dana Voicu şi Paul Diaconescu. Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Alexandru Maftei a făcut turul festivalurilor internaţionale cu filmul său de diplomă, 'În fiecare zi e noapte'.

Oscar 2011
Pelicula "Discursul Regelui" a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film, iar Collin Firth a primit statueta pentru cea mai bună interpretare masculină a unui rol principal, la cea de-a 83-a ediţie a premiilor Academiei de film americane. "Tocmai am atins vârful carierei mele", a declarat Colin Firth, la primirea trofeului. Actorul britanic a glumit pe seama emoţiilor sale, spunând că este în pericol ca fluturii din stomac să se transforme în mişcări de dans. Firth interpretează în pelicula regizată de de Tom Hooper rolul regelui George al VI-lea, care este bâlbâit şi apelează la serviciile unui logoped înainte de a susţine discursul în care anunţă intrarea Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial în direct la BBC. "Discursul regelui" a primit Oscarul şi pentru cea mai bună regie, a lui Tom Hooper. Regizorul britanic a mulţumit "triunghiului iubirii" alcătuit din Colin Firth, Helena Bonham Carter şi Geofrey Rush. În cadrul aceleiaşi gale, Natalie Portman a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru prestaţia ei din pelicula "Lebăda neagră". Natalie Portman interpretează în filmul regizat de Darren Aronofsky rolul Ninei, o balerină care încearcă să obţină prestaţia perfectă în rolul principal din "Lacul lebedelor". Filmul "Reţeaua de socializare" a primit trei premii Oscar - pentru cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun montaj şi cea mai bună coloană sonoră. Pelicula "Începutul/ Inception", de Christopher Nolan, a primit Oscarul pentru cea mai bună imagine şi cel mai bun montaj de sunet, iar cel mai bun film într-o limbă străină a fost desemnat "In A Better World", de Susanne Bier.

Luiza Zan şi Big Band-ul Radio – emisiune-concert cu public, la Sala Radio
Big Band-ul Radio oferă un cadou tuturor iubitorilor de jazz – o emisiune-concert cu intrarea liberă, care va avea loc, astăzi, în Studioul Alfred Alessandrescu al Radiodifuziunii. Ansamblul îi va avea ca parteneri de scenă pe îndrăgita solistă Luiza Zan, contrabasistul Pedro Negrescu şi pe chitaristul Sorin Romanescu. Concertul deschide noua serie a emisiunii-concert live Jazz pe româneşte de la Radio România Cultural, prezentată şi moderată de Florian Lungu. În cadrul emisiunii soliştii vor putea fi ascultaţi atât cântând cât şi în dialog cu gazda. Accesul publicului este permis până la ora 18.45, deoarece la ora 19.00 începe transmisiunea în direct la Radio România Cultural. Emisiunea-concert cuprinde blues, jazz şi evergreen-uri semnate de unii dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai genului - Duke Ellington, George Gershwin, Bart Howard şi Matt Dennis.

Al Di Meola şi New World Sinfonia revin la Bucureşti
Al Di Meola, unul dintre monştrii sacri ai jazz-ului, va reveni la Bucureşti pe 21 aprilie, la Sala Palatului, pentru un recital de excepţie alături de trupa sa, 'New World Sinfonia'. Îndrăgostit de jazzul fusion experimental, Al Di Meola este în prezent unul dintre cei mai promeninenţi reprezentanţi ai genului. Tehnica sa inegalabilă i-a pavat drumul către o carieră fabuloasă, iar pasiunea şi profunzimea spiritului său creativ i-au câştigat fani în întreaga lume. Fiul unor emigranţi din Nepal şi Italia, Al Di Meola s-a născut în New Jersey. A crescut ascultând Elvis Presley, Ventures şi The Beatles, învăţând să cânte la chitară şi să danseze salsa. În 1971, s-a înscris la faimosul colegiu de muzică Berklee din Boston, iar din 1974, s-a alăturat trupei lui Chick Corea, 'Return to Forever'. Primul său album solo 'Midnight Sun' a apărut în 1976 şi a intrat în atenţia criticilor datorită complexităţii tehnicii sale interpretative. Revista Guitar Player Magazine l-a clasat de patru ori pe primul loc în topul celor mai buni chitarişti de jazz ai tuturor timpurilor.

Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti
Istoricul Adrian Majuru susţine, pe 2 martie, în centrul vechi al Capitalei, o nouă conferinţă intitulată Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti, eveniment organizat de Fundaţia Calea Victoriei, în cadrul căruia publicul va putea asculta poveştile vechilor localuri de divertisment bucureştene, în incinta Teatrului de pe Lipscani. Conferinţa va pleca de la ideea că divertismentul nocturn, ca prelungire şi variaţie a diurnului, mai riguros cu moravurile şi mai intolerant cu deviaţiile ludicului, a explodat după primul război mondial. Cabaretele bucureştene deveniseră cuiburi de spionaj internaţional şi mijloc de racolare a fetelor frumoase. Istoricul Adrian Majuru susţine că, dincolo de aceste aspecte, divertismentul a însemnat şi cultură veritabilă, unul dintre exemple fiind compania teatrului «Cărăbuş», înfiinţat de Constantin Tănase.

Publicul cere, Teatrul oferă
Spectacolul "Femeia ţintă şi cei zece amanţi", după Matei Vişniec, va fi prezentat, mâine, la peste un an de la ultima reprezentaţie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Piesa va fi reluată la cererea publicului. Coproducţie a Teatrului Naţional din Sibiu şi Théâtre de la Licorne, piesa "Femeia ţintă şi cei zece amanţi" a avut premiera în 29 mai 2009, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a fost prezentată, ulterior, în cadrul Bienalei "Lille 3000" din Franţa. Spectacolul regizat de Claire Dancoisne, directorul Teatrului de la Licrone, prezintă un univers fascinant şi plin de originalitate. Multitudinea formelor alese poartă spectatorul într-o lume unde teatrul clasic, commedia dell'arte şi elementele de circ se îmbină perfect. Spectacolul propune un teatru în care actorii, artiştii plastici şi muzicienii sondează limitele imaginaţiei, iar unicitatea elementelor vizuale şi bizareria măştilor reprezintă o manieră de exploatare a limbajului teatral clasic al trupului, al hârtiei, metalului, culorilor sau sunetului. Cei trei actori ai teatrului - Diana Fufezan, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea - "execută roluri multiple, dificile, dar în acelaşi timp impresionante prin precizie şi prin originalitatea formulei". Scenografia Liei Manţoc şi muzica lui Vasile Şirli argumentează accentele grave ale acestei "parodii cu umor negru".

Pelicula "Oameni şi zei" a caştigat premiul César pentru cel mai bun film
Lungmetrajul "Oameni şi zei/ Des hommes et des dieux", regizat de Xavier Beauvois, a primit trofeul pentru cel mai bun film la premiile César, decernate la Paris de Académie des Arts et Techniques du Cinema. Filmul are la bază povestea călugărilor cistercieni din Tibhirine, in Algeria, din 1993 şi pană la răpirea lor de către Grupul Islamic Armat. Pelicula a primit şi premiul César pentru cel mai bun actor in rol secundar - Michael Lonsdale ? dar şi pentru cea mai bună imagine. Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Roman Polanski, pentru "Marioneta/ The Ghost Writer", al treilea film al său recompensat de Academia de film franceză. Cineastul a ridicat sala in picioare cand a urcat pe scenă pentru a primi trofeul şi le-a mulţumit tuturor celor care l-au susţinut. "Marioneta" a primit cele mai multe trofee, fiind premiat şi pentru cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun montaj. "Reţeaua de socializare/ The Social Network", in regia lui David Fincher, a primit trofeul pentru cel mai bun film străin.Un premiu César onorific i-a fost decernat regizorului american, Quentin Tarantino.

"Oameni şi zei", câştigătorul Marelui Premiu la Cannes 2010, în cinematografele din România, din 4 martie
"Oameni şi zei"/"Des Hommes et des Dieux", pelicula care anul trecut a primit Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes, va fi lansată, pe 4 martie, în România. Regizat de Xavier Beauvois, deopotrivă regizor, scenarist şi actor, lungmetrajul va rula, în prima săptămână, în cinematografele Hollywood Multiplex şi Studio din Bucureşti, urmând ca ulterior să ajungă în toată ţara. Filmul are la bază povestea călugărilor cistercieni din Tibhirine, Algeria, din 1993 şi până la răpirea lor de către Grupul Islamic Armat. Răpirea şi uciderea celor şapte călugări francezi a fost unul dintre punctele culminante ale violenţei şi atrocităţilor din Algeria, urmare a confruntării dintre guvern şi grupările teroriste extremiste pentru preluarea puterii. Dispariţia călugărilor – prinşi la mijloc între cele două părţi – a avut un efect puternic şi de lungă durată asupra guvernelor, comunităţilor religioase şi opiniei publice internaţionale.

Retrospectiva Wim Wenders la Noul Cinematograf al Regizorului Român
Institutul Goethe din Bucureşti va prezenta, începând de mâine, timp de 10 luni, filme ale celebrului Wim Wenders. La fiecare proiecţie va fi invitată o personalitate din lumea filmului românesc sau german pentru a oferi publicului o introducere şi pentru a susţine o dezbatere. Primul eveniment al acestei serii va avea loc, mâine, când va putea fi vizionat filmul din 1987 "Himmel über Berlin" (Cerul deasupra Berlinului), invitat fiind criticul Andrei Gorzo. În această peliculă, Berlin-ul este răvăşit de război, plin de îngeri ocrotitori, care ascultă răbdători chinuitele gânduri ale muritorilor, încercând apoi să le aline durerea. Unul dintre îngeri, Damiel, se îndrăgosteşte şi este gata să renunţe la nemurire pentru cîteve clipe de fericire alături de cea pe care o iubeşte. Filmul a obţinut numeroase premii, printre care şi cel pentru regie la Festivalul de la Cannes, în 1987. Toate proiecţiile vor avea subtitrare în limba română.

"Alice în Ţara Minciunilor", la Opera Naţională din Bucureşti
Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, în colaborare cu Facultatea de Teatru din cadrul UNATC, continuă proiectul dedicat tinerilor coregrafi, cu o nouă reprezentaţie. Miercuri, 2 martie, de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei, va avea loc spectacolul "Alice în Ţara Minciunilor" creat de Simona Deaconescu, studentă la Master în coregrafie. Simona Deaconescu se apropie foarte mult de teatru-dans, cu mari influenţe din "physical theatre" şi "teatru instrumental", lucrând de-a lungul anilor de facultate cu o echipă de interpreţi de la care a dorit să obţină o triplă specializare, fiecare dintre ei fiind în acelaşi timp dansator, actor şi muzician. Opera Naţională Bucureşti anunţă din nou publicul, cu acest prilej, că, începând de mâine, toate spectacolele Studioului Experimental de Operă şi Balet programate seara vor incepe de la ora 19:00.

Târgul mărţişorului, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Bucureştenii mai au la dispoziţie doar o zi în care pot vizita Târgul Mărţişorului de la Muzeul Ţăranului Român. 300 de meşteri, artişti plastici şi studenţi au adus în Capitală marţişoare tradiţionale din Bucovina sau Bistriţa, mărţişoare suprarealiste, trendy, emo şi catchy. De la Târg, nu lipsesc nici mărţişoarele gastronomice: turtă dulce, dulceţuri, zacuscă, gem de prune, kürtös kalács, prăjituri de Alexandria şi de Baia Mare, suc de mere de Mălâncrav, miere şi alte bunătăţi. Târgul Mărţişorului de la MŢR este deschis între orele 10:00 şi 18:00. Preţul unui bilet este de 4 lei pentru adulţi şi de 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

O capsulă spaţială sovietică Vostok, scoasă la licitaţie, pe 12 aprilie, la New York
Capsula spaţială Vostok, folosită la ultimul test dinaintea trimiterii lui Yuri Gagarin în spaţiu, va fi scoasă la licitaţie pe 12 aprilie la New York, la 50 de ani de când cosmonautul rus a devenit primul om care a zburat în spaţiu. Aceasta este în prezent expusă la sediul casei de licitaţii Sotheby's din New York unde va fi scoasă la vânzare, fiind estimată la o sumă cuprinsă între 2 şi 10 milioane de dolari. Proprietarul, care a dorit să rămână anonim, a cumpărat capsula din Rusia în urmă cu câţiva ani. Misiunea lui Yuri Gagarin a fost efectuată pe o copie fidelă a acestei capsule.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!