DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 februarie 2011

Taxi lansează albumul 'Cele 2 cuvinte' de Dragobete
Trupa Taxi va lansa, astăzi, de Dragobete, cel de-al şaptelea album, intitulat 'Cele 2 cuvinte', care cuprinde 11 melodii. Întreg conţinutul CD-ului prezintă o trecere prin stări sufleteşti, cu accente ironice de analiză socială, în stilul uşor de recunoscut al trupei Taxi. Videoclipul 'Cele 2 cuvinte', lansat la sfârşitul anului 2010, a adunat, până în prezent, peste 2,5 milioane de vizionări pe internet.
Diseară, trupa va marca lansarea albumului printr-un concert susţinut în Jukebox Club din Bucureşti. Trupa Taxi are o tradiţie de 12 ani pe piaţa muzicală românească, fiind fondată la iniţiativa lui Dan Teodorescu şi a lui Adrian Borţun. Printre piesele care i-au făcut celebri se numără 'Criogenia salvează România', melodie care s-a bucurat de un imens succes, dar şi 'Comunitaru'' sau 'Trag un claxon'.

Sting concertează la Bucureşti pe 6 iunie, Shakira pe 7 mai
Sting, fostul solist al trupei The Police, îşi va prelungi turneul mondial 'Symphonicity' în Franţa, Germania, Italia şi Europa de est, inclusiv în România, unde va cânta, acompaniat de live band şi orchestra simfonică, pe 6 iunie, în Piaţa Constituţiei. Turneul 'Symphonicity' îl prezintă pe Sting într-o serie de concerte inedite, în cadrul cărora artistul interpretează cele mai cunoscute hit-uri din cariera sa, într-o nouă versiune, acestea fiind reorchestrate pentru aranjament simfonic. Ca interpret solo şi membru al trupei The Police, Sting a primit nu mai puţin de 16 premii Grammy, două Brit, un Glob de Aur, un Emmy, trei nominalizări la Oscar, trofeul Century Award oferit de Billboard Magazine şi titlul de Persoana Anului în 2004 din partea MusiCares, precum şi prezenţa în 'Rock and Roll Hall of Fame' şi 'Songwriters Hall of Fame'. Pe 7 mai va cânta la Bucureşti şi columbianca Shakira care revine în România după concertul susţinut în 2006 la Timişoara. Alături de şapte albume vândute în peste 60 de milioane de exemplare, palmaresul artistei include şi o colecţie impresionantă de premii care reuneşte nu mai puţin de 142 de trofee.

Premieră absolută la Hollywood Multiplex - "Carmen" de Bizet, în format 3D
Înregistrarea în format 3D a celebrei opere "Carmen", de Georges Bizet, va avea premiera absolută în România pe 5 martie, la Hollywood Multiplex din Capitală. Pe parcursul a patru reprezentaţii, spectatorii vor avea şansa de a trăi experienţa unică a unei opere clasice realizată în cel mai performant sistem 3D din lume – RealD. Opera "Carmen "de Bizet prezintă mult iubita poveste a vulcanicei Carmen, o tânăra ţigancă superbă a cărei iubire este pe cât de efemeră, pe atât de pasională şi care are un efect devastator asupra bărbaţilor care o întâlnesc. Brigadierul Don Jose se îndrăgosteşte iremediabil atunci când o vede pe Carmen pentru prima oară, iar gelozia îi va anihila complet simţurile până la crimă atunci când tânăra îl părăseşte pentru un alt bărbat.

Concertul de deschidere a turneului 'George Enescu în Italia', pe 26 februarie, la Veneţia
Concertul de deschidere a turneului 'George Enescu în Italia', dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea marelui violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, va avea loc sâmbătă, 26 februarie, pe scena prestigiosului teatru la Fenice din Veneţia. În aceeaşi seară, în foaierul teatrului va fi inaugurată expoziţia 'Omagiu lui George Enescu - 130', organizată de Muzeul Naţional 'George Enescu' din Bucureşti. Soliştii concertului vor fi violoniştii Remus Azoiţei şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianiştii Eduard Stan şi Karim Said. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Societatea Enescu şi Institutul Cultural Român de la Londra, Muzeul Naţional 'George Enescu' din Bucureşti şi Festivalul Internaţional 'George Enescu', Fundaţia Teatrului La Fenice şi Conservatorul 'Benedetto Marcello' din Veneţia. Turneul 'George Enescu în Italia' se va desfăşura pe parcursul anului 2011 în alte trei oraşe - Verona, Torino şi Roma.

Capitalismul, reţeta noastră secretă, la Berlin
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin organizează, pe întreaga durată a anului 2011, programul cadru "Film – reţeta noastră secretă". Acest program cuprinde o serie de întâlniri între regizorii români de film şi publicul german. Cunoscutul şi premiatul regizor de film documentar, Alexandru Solomon, va deschide, astăzi, această serie, cu prezentarea filmului "Capitalism, reţeta noastră secretă". Dupa proiecţie, Alexandru Solomon va susţine un masterclass, va răspunde la întrebările publicului şi va purta o discuţie legată de creaţia şi inspiraţia peliculei. Invitaţi la dezbateri sunt studenţii renumitelor şcoli de film din Berlin şi Potsdam, precum şi studenţii departamentului de ştiinţe politice de la Institutul Otto-Suhr, din cadrul Freie Universität dar şi studenţii de la Humboldt Universität din Berlin. Următoarea întâlnire cinematografică este programată pe data de 14 iunie cu proiecţia filmului "Poliţist, adjectiv" urmată de o dezbatere cu regizorul Corneliu Porumboiu.

Ion Hobana a murit marţi seară, la Spitalul Colţea din Capitală, după o lungă suferinţă. Ion Hobana s-a născut pe 25 ianuarie 1931, la Sânnicolaul Mare, judeţul Timiş. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. În ultimii ani, el a condus secţia de literatură pentru copii şi tineret a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, fiind şi membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România. A publicat cinci volume de versuri pentru copii şi un roman, "Sfârşitul vacanţei", înainte de a se consacra, cu precădere, literaturii SF. Debutul în literatura de gen datează din 1955, cu povestirea "Glasul mării". Au urmat nuvela "Ultimul văl", volumele de povestiri "Oameni şi stele", "Un fel de spaţiu" şi "Timp pentru dragoste", versiunea teatrală a "Omului invizibil", după Wells, pusă în scenă la Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Două concerte din seria 'Clasic e fantastic', un proiect al Filarmonicii 'George Enescu' pentru copii, vor avea loc duminică - dedicat instrumentelor de suflat şi în data de 5 martie - consacrat 'copilăriei lui Vivaldi'. Lansat în premieră în România, 'Clasic e fantastic' este un proiect educaţional de muzică clasică destinat copiilor şi tinerilor între 4 şi 20 de ani, în care sunt implicaţi instrumentiştii Filarmonicii 'George Enescu' şi studenţii Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi care se bucură de susţinerea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Lansat anul trecut, proiectul include, în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, 16 concerte, dintre care opt se vor desfăşura în Sala Mare a Ateneului Român, cu concursul Orchestrei simfonice a Filarmonicii 'George Enescu', dirijată de Ilarion Ionescu Galaţi şi Horia Andreescu, şi alte opt concerte-spectacol ce vor avea loc în Sala de operă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Chiara Schirosi - o tânără traducătoare italiană îndrăgostită de România - îşi va lansa, astăzi, la Colegiul Naţional 'Ion Neculce' din Bucureşti şi, mâine, la Institutul Italian de Cultură 'Vito Grasso', cartea '...e se...', deja prezentă în librăriile din peninsulă, în care povesteşte despre sentimentele trăite de-a lungul anilor în călătoriile petrecute pe plaiurile mioritice. La evenimente este aşteptat ambasadorul Italiei în România, Mario Cospito. Cartea este un jurnal de călătorie în care autoarea îşi împărtăşeşte emoţiile, sentimentele şi trăirile avute într-o ţară necunoscută şi deseori criticata de conaţionalii ei, 'o cronică roz, verde, galbenă, albastră, care vrea să o îngroape pe cea neagră prezentată zilnic de presă şi informaţii despre un popor demn, încăpăţânat şi ambiţios', cum îi place autoarei să spună.

O reprezentaţie cu spectacolul 'Crăiasa zăpezii', balet pentru copii, după povestea lui Hans Christian Andersen, pe un colaj muzical din creaţia compozitorului suedez Hugo Alfven, va avea loc sâmbătă, în sala mare a Operei Naţionale Bucureşti, pentru a da posibilitatea unui număr mai mare de spectatori să-l vizioneze. De asemenea din motive tehnice, independente de voinţa instituţiei, reprezentaţia programată în data de 19 martie se anulează, iar spectatorii care au achiziţionat deja bilete pentru acest spectacol de la casa de bilete ONB îşi pot recupera suma corespunzătoare preţului biletului. Acei spectatori care au achiziţionat tichete online sunt rugaţi să contacteze bilet.ro. Regia şi coregrafia spectacolului, realizat de Studioul Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' din cadrul ONB, sunt semnate de Maria Popa, iar scenografia de Andreea Koch. Colajul muzical este realizat de Alexandru Istrate. Din distribuţie fac parte tineri solişti de balet, colaboratori ai Studioului, precum şi elevi ai Liceului de coregrafie Floria Capsali.

Max Schreck, actorul german care a stabilit un model pentru filmele cu vampiri prin legendarul rol Nosferatu, a fost onorat cu o nouă piatră de mormânt care îi marchează locul în istoria cinematografiei. Schreck a stabilit în 1922 un model pentru reprezentarea vampirului în cultura pop, prin interpretarea înspăimântătorului conte Orlok din filmul 'Nosferatu' al lui Murnau, considerat în prezent un clasic al genului horror. Actorul a mai jucat în alte aproximativ 40 de filme, însă locul în care fusese îngropat nu a fost cunoscut mulţi ani. 'S-a presupus că mormântul lui Schreck era la Munchen, unde a murit' în urmă cu 75 de ani, a spus Stefan Eickoff, autorul biografiei despre actor. Un jurnalist care făcea o cercetare în cimitirele din Berlin a descoperit din întâmplare că 'Nosferatu' era de fapt îngropat în sudul capitalei germane.

Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu", ce se va desfăşura între 1 şi 25 septembrie, în Bucureşti, are o nouă identitate vizuală, care îşi propune să sublinieze atât stilul, cât şi dinamismul seriei de evenimente. Noua identitate vizuală a fost reconstruită pornind de la elemente cu care festivalul a fost identificat în mod repetat în ediţiile precedente. Redesenarea identităţii vizuale a început prin crearea unui nou logo, elegant, cu stil - portretul lui George Enescu, în alb pe un fond negru. Celor şase serii de evenimente cuprinse în Festivalul Internaţional "George Enescu" - spectacole de operă şi balet; recitaluri şi concerte camerale; muzica secolului XXI - Enescu şi contemporanii săi; world music; mari orchestre ale lumii; concerte la miezul nopţii - le-au fost asociate şase culori, cu rolul de a informa asupra varietăţii festivalului şi de a genera perceperea lui ca dinamic, surprinzător, actual. Procesul de redefinire a identităţii Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" a fost conceput de Ioana Gheorghiu şi Robert Blaj, graphic designeri Artexim. Elementele care formează identitatea vizuală a festivalului vor fi prezente atât pe bannere, cât şi pe obiectele promoţionale ale evenimentului. Festivalul "George Enescu", ce are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958, ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin, a primit, pentru al doilea an consecutiv, premiul pentru "Performanţă în management" de la Forumul Muzical Român, concertele Filarmonicii Sibiu, turneele şi parteneriatele cu instituţii de prestigiu din domeniul muzical fiind apreciate de juriu. Directorul instituției a mai obţinut acest premiu şi anul trecut, pentru activitatea din 2009. Premiile Forumului Muzical Român, independente de cele acordate de uniunile de creatori, abordează şi alte zone, precum media, managementul sau mecenatul. For de opinie şi de atitudine, înfiinţat în anul 2000, Forumul Muzical Român este un organism independent la care au aderat numeroase personalităţi din diverse zone ale muzicii sau aflate în conexiune cu această artă - critici muzicali, muzicologi, scenografi, regizori, dirijori, manageri de instituţii de rang naţional, interpreţi, jurnalişti - pentru a susţine în faţa structurilor de decizie rezolvarea unor importante probleme care privesc viaţa artistică românească.

Spectacolele "Gâlcevile din Chioggia" şi "Trei surori" ale trupei "Harag György" a Teatrului de Nord Satu Mare vor fi jucate, în luna martie, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Astfel, în 1 martie, de la ora 19.00, va avea loc comedia "Gâlcevile din Chioggia", de Carlo Goldoni, în regia lui Keresztes Attila. În 2 martie, de la ora 19.00, este programată piesa "Trei surori" de Cehov, la Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în regia lui Keresztes Attila. Surorile Prozorov, împreună cu fratele lor, trăiesc de ani de zile într-un orăşel mic, visând continuu la Moscova, locul copilăriei lor. Îşi fac planuri, îşi fixează noi şi noi termene, însă fără a schimba nimic în vieţile lor de provincie. Piesa "Trei surori" este drama căutării fericirii în care dramaticul provine nu atât din faptul că fericirea ar fi imposibil de atins, ci mai degrabă din neputinţa personajelor de a-şi schimba sau măcar de a încerca să îşi schimbe soarta. Spectacolele sunt subtitrate în limba română şi au loc în cadrul unui schimb cultural între Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi Teatrul de Nord Satu Mare.

Românii sărbătoresc astăzi Dragobetele. Sărbătoarea dragostei la români îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii. Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă. Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană numită Năvalnic, de Maica Precista, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările. În lumea satului românesc, pînă la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului "Zile şi mituri". Probabil că, în vechime, 24 februarie însemna începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

Ion Hobana va fi înmormântat mâine la Cimitirul Izvorul Nou din Bucureşti. Trupul neînsufleţit al scriitorului va fi depus în această după-amiază la sediul Uniunii Scriitorilor din Capitală, pentru un ultim omagiu. Ion Hobana a murit marţi seară, la Spitalul Colţea din Capitală, după o lungă suferinţă. Scriitorul s-a născut pe 25 ianuarie 1931, la Sânnicolaul Mare, judeţul Timiş. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. În ultimii ani, el a condus secţia de literatură pentru copii şi tineret a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, fiind şi membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România. A publicat cinci volume de versuri pentru copii şi un roman, "Sfârşitul vacanţei", înainte de a se consacra, cu precădere, literaturii SF. Debutul în literatura de gen datează din 1955, cu povestirea "Glasul mării". Au urmat nuvela "Ultimul văl", volumele de povestiri "Oameni şi stele", "Un fel de spaţiu" şi "Timp pentru dragoste", versiunea teatrală a "Omului invizibil", după Wells, pusă în scenă la Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Primăria Cluj-Napoca vrea să construiască un centru cultural, care să cuprindă o clădire pentru sediul Filarmonicii şi alte spaţii cu caracter cultural, şi estimează că proiectul va avea o valoare de 336 milioane lei, fără TVA. Data prevăzută pentru începerea procedurilor de atribuire a contractului pentru construcţia sediului Filarmonicii este 15 aprilie. Reprezentanţii instituţiei au precizat că valoarea estimată a contractului din acest anunţ include şi finanţarea altor obiective, care vor fi stabilite în luna martie. Proiectul final ar putea cuprinde şi o zonă de parcări, săli expoziţionale, o bibliotecă, dar şi o clădire de birouri sau un hotel. Primăria Cluj-Napoca a anunţat în 2008 că intenţionează să contracteze lucrări de construcţie a clădirii în care va funcţiona Filarmonica de Stat Transilvania Cluj, proiect cu o valoare estimată de până la 64,3 milioane de lei, neconcretizat însă până în prezent.

Editura Humanitas Fiction lansează, pe 3 martie, trei noi romane cu trei personaje feminine fascinante, apărute în colecţia "Raftul Denisei" - "Cazul Jane Eyre", de Jasper Fforde, "Femeia din amiază", de Julia Frank, şi "Tânără în comă", de Douglas Coupland. În cadrul evenimentului, care va avea loc la ceainăria Cărtureşti din Bucureşti, vor vorbi Simona Kessler, Florin Iaru, Cristian Teodorescu şi Denisa Comănescu, iar invitatul special va fi actriţa Maia Morgenstern. "Cazul Jane Eyre" este o carte tradusă în peste 20 de limbi străine, un bestseller internaţional. Volumul este primul roman dintr-o serie de mare succes în Marea Britanie, America şi multe ţări din Europa. "Femeia din amiază", de Julia Franck, este un roman distins cu Deutscher Buchpreis, tradus în 35 de limbi străine şi vândut în peste un milion de exemplare. "Tânără în comă" este unul dintre cele mai traduse romane ale lui Douglas Coupland, după care BBC a realizat o adaptare radiofonică de succes în 2008.

72 de piese de sfârşit de secol XVIII, început de secol XIX, vor fi expuse la Suceava în cadrul expoziţiei "Obiecte masonice din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal". Manifestarea va putea fi vizitată, în perioada 18 martie- 3 aprilie.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat într-o conferinţă de presă, că expoziţia "Obiecte masonice din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal" este rezultatul unui parteneriat încheiat între instituţia suceveană şi Muzeul Naţional Brukenthal, iar piesele, din categoria tezaur, fac parte din patrimoniul muzeului sibian. Expoziţia este inedită pentru publicul sucevean datorită rarităţii pieselor şi a subiectului propus, a spus directorul Muzeului Bucovinei. Ursu a precizat că expoziţia cuprinde 72 de piese care au aparţinut masonilor din Transilvania, valoarea totală a asigurării acestor piese fiind de 732 de milioane de lei vechi.
El a mai declarat că ideea organizării unei astfel de expoziţii este mult mai veche, iar publicul sucevean are ocazia să vadă piese rare, importante din punct de vedere artistic.

Spectacolul "O lume pe dos", cu Tudor Chirilă şi Iarina Demian, va avea reprezentaţiii pe 5 şi 12 martie la Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti - ArCuB. După "Biloxi Blues" (piesa celebrului Neil Simon, jucată cu mare succes la Teatrul de Comedie şi în turnee prin ţară) regizoarea Iarina Demian revine la dramaturgia americană contemporană, reunind într-o singură montare trei piese scurte ale unor autori consacraţi. "Preludiu şi Liebestod", de Terrence Mc Nally, "Problema", de Gurney, şi "Naomi în camera de zi", de Cristopher Durang, sunt cele trei farse tragice care alcătuiesc "Lumea pe dos" în care Tudor Chirilă, alături de regizoare, trece cu dezinvoltură de la o partitură la alta. Din distribuţie mai fac parte actorii Simona Stoicescu, Smaranda Caragea, Marius Drogeanu, Mircea Drâmbăreanu şi Andrei Runcanu. Spectacolul s-a jucat în perioada 2009 - 2010 într-o primă serie de reprezentaţii la Sala Studio a Teatrului de Comedie, cu casa închisă, în faţa unor spectatori uimiţi, intimidaţi, incitaţi.

O expoziţie de pictură şi fotografie cu lucrări ale unor tineri artişti timişoreni a fost deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Manifestarea "În miezul lucrurilor" face parte din programul muzeului de prezentare a creaţiei artistice contemporane din centre culturale importante ale României. Ileana Pintile, curatorul expoziţiei, absolventă a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei şi profesor la Facultatea de Arte a Universităţii de Vest Timişoara, a declarat că apariţia unei generaţii de tineri pictori în Timişoara, diversitatea şi dinamica excepţională a creaţiei lor, imprimând o energie nouă culturii oraşului şi chiar a regiunii, au determinat realizarea acestei selecţii. Expoziţia cuprinde lucrări realizate de Daniel Brici, Gheorghe Fikl, Andreea Foanene, Cosmin Haiaş, Robert Köteles, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Neamţu, Laurian Popa. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Galeria Calina din Timişoara. Expoziția este deschisă până pe 20 martie.

Andrei Pleşu este invitat în această seară, de la ora 18.30, la o întâlnire pe tema "Morală, morale şi prinţipuri", organizată de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate la Institutul Cultural Român din Capitală. În cadrul evenimentului, va fi proiectat şi un reportaj realizat de voluntarii ARCEN în care sunt redate opiniile bucureştenilor de toate vârstele în legătură cu morala, valorile şi principiile după care îşi ghidează viaţa. Manifestarea face parte din programul de serate culturale "Ceai, biscuiţi, Cultură şi Normalitate" iniţiat de ARCEN, prin care organizatorii îşi propun promovarea, în rândul tinerilor, a unor personalităţi contemporane, încurajarea dialogului şi a dezbaterii între tinerii participanţi şi personalităţile invitate, precum şi crearea unei alternative de petrecere a timpului liber. Participanţii la serata "Morală, morale şi prinţipuri" vor fi întâmpinaţi cu arii compuse de Georg Philipp Telemann. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul "Dragostea durează trei ani", în regia lui Chris Simion, va fi prezentat în această seară - de Dragobete -, la The Ark, în Capitală. Piesa este o punere în scenă după romanul cu acelaşi titlu scris de Frederic Beigbeder. Spectacolul a avut premiera în 2006, de atunci jucându-se mereu cu sala plină. Piesa de teatru se adresează unui public lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi, aşa cum spune chiar regizoarea spectacolului, Chris Simion . În urmă cu 11 ani, aceasta a înfiinţat, împreună cu scriitorul francez Pascal Bruckner, Compania de Teatru D'AYA, ce are ca principal scop promovarea teatrului contemporan şi a regiei moderne. Alături de "Dragostea durează trei ani", printre spectacolele celebre regizate de Chris Simion se numără "Hell", "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?" şi "Te iubesc, te iubesc".

Înregistrarea în format 3D RealD a celebrei opere "Carmen", de Georges Bizet, va avea premiera absolută în România pe 5 martie, la Hollywood Multiplex din Capitală. Pe parcursul a patru reprezentaţii, spectatorii Hollywood Multiplex vor avea şansa de a trăi experienţa unică a unei opere clasice realizată în cel mai performant sistem 3D din lume - RealD - şi prezentată în exclusivitate de către Hollywood Multiplex. Opera "Carmen "de Bizet prezintă mult iubita poveste a vulcanicei Carmen, o tânăra ţigancă superbă a cărei iubire este pe cât de efemeră, pe atât de pasională şi care are un efect devastator asupra bărbaţilor care o întâlnesc. Brigadierul Don Jose însuşi se îndrăgosteşte iremediabil atunci când o vede pe Carmen pentru prima oară, iar gelozia îi va anihila complet simţurile până la crimă atunci când tânăra îl părăseşte pentru un alt bărbat. O coproducţie RealD şi Royal Opera House din Londra, filmul "Carmen" prezintă o poveste de iubire cu toate ingredientele: pasiune, gelozie şi trădare- toate în 3D.

Trupa Bere Gratis va lansa luni cel mai recent album, intitulat 'O colecţie', printr-un concert susţinut la Teatrul Naţional din Bucureşti de la ora 20. Discul este un colaj al celor mai frumoase balade Bere Gratis, cântece lansate în perioada 1998-2010, care au ajuns la inimile fanilor. Printre piesele de pe album se vor regăsi atât melodii mai vechi precum 'Ce n-a văzut Parisul', 'În braţe', 'Iertat', 'Câmpuri de luptă', cât şi melodii noi sau piesa de rezistenţă a albumului - 'Stai pe acelaşi drum'. Tichetele pentru concert se găsesc la casa de bilete a Teatrului Naţional, în reţeaua Diverta, magazinul Muzica, casieria Sălii Palatului şi on-line pe bilete.ro.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!