DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Love at First Site • Realizator Razvan Stamatescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.30 - 22.00
Jazz lexicon • Emisiune de Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 februarie 2011

Anotimpuri la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul, astăzi, la Sala Radio, la un concert care va avea în program Anotimpurile de A.Vivaldi şi Anotimpurile la Buenos Aires de A. Piazzolla. Dirijor al Orchestrei de Cameră Radio şi solist al concertului a fost invitat Robert Bokor. Dirijor şi violonist sârb, artistul s-a născut în Macedonia într-o familie de muzicieni. Din 2008, Robert Bokor a fost numit director artistic al Filarmonicii din Belgrad, iar din martie 2011 va fi dirijor şef al Orchestrei de Cameră Arpeggione din Austria. În paralel cu activitatea concertistică, Bokor este profesor la Academia de muzică din St Gallen, Elveţia. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Recital de muzică franceză Ruxandra Urdăreanu, la Opera Naţională
Soprana Ruxandra Urdăreanu va susţine, astăzi, un recital de muzică franceză, în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. Programul cuprinde lieduri şi arii din creaţia compozitorilor George Enescu, Claude Debussy, Gabriel Faure, Reynaldo Hahn, Francisc Poulenc, Jules Massenet şi Georges Bizet. Ruxandra Urdăreanu are o carieră apreciată pe scenele europene, la Salzburg, Munchen sau Hamburg, sub bagheta unor dirijori importanţi ca Zubin Mehta, Marcello Viotti, Jaques Delacote, Fabio Luisi, Jun Markl, Heinrich Bender, G. A. Albrecht şi Wolfgang Kurz.

Andrei Şerban şi Cehov, la Bulandra
Spectacolul 'Ivanov', de Cehov, montat de Andrei Şerban, va avea premiera duminică, 6 februarie, la teatrul Bulandra din capitală. După succesul obţinut cu spectacolul 'Lear' de William Shakespeare, Andrei Şerban se întoarce pe scena de la Bulandra cu o montare inedită a uneia dintre cele mai controversate piese ale lui Cehov. Ivanov este portretul unui om bolnav de îndoială şi disperare care îşi doreşte mult mai mult de la viaţă decât cei care îl înconjoară. Din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mirela Oprişor, Dana Dogaru şi Marius Chivu. Decorurile sunt realizate de Octavian Neculai, iar costumele îi aparţin Carmencitei Brojboiu. Avanpremiera spectacolului va avea loc, astăzi, de la ora 19,00, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra.

Dan Perjovschi îşi expune lucrările la Hong Kong
Artistul român Dan Perjovschi îşi expune lucrările la Hong Kong, într-o expoziţie care va putea fi vizitată de public până în luna aprilie. Expoziţia cuprinde o serie de desene grupate sub sloganul "Comunismul este rău, Capitalismul este rău, China este bună". Lucrările artistului român reprezintă, potrivit organizatorilor, adevărate "reacţii ironice faţă de poziţia politică şi economică a autorităţilor" din Hong Kong pe plan local şi regional.
Dan Perjovschi este renumit pentru felul său original în care îmbină mesajele politice cu simple observaţii despre viaţă şi comentarii despre contextul economic şi politic din secolul al XXI-lea. Umorul inteligent se regăseşte în toate comentariile sale critice la adresa unor valori universal acceptate de către societate, fiind de multe ori elementul care declanşează dezbateri publice.
Artistul a decorat pereţi ai celebrelor muzee Tate Modern din Londra şi MoMa din New York şi a expus la Paris, Amsterdam, Edinburgh, Liverpool, Frankfurt, Berlin, Seul, Koln, Veneţia, Moscova şi Toronto.

Fundaţia Raţiu din Marea Britanie organizează, joi, la Londra, o dezbatere pe tema managementului cultural internaţional
Fundaţia Raţiu din Marea Britanie organizează, mâine, la Londra, o dezbatere pe tema managementului cultural internaţional şi a noilor provocări impuse de un climat economic nesigur. La dezbatere a fost invitat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va vorbi publicului alături de scriitorul şi istoricul britanic Mike Phillips. În contextul tensiunilor publice apărute ca o reacţie la tăierile bugetare şi în contextul unei economii nesigure, Mike Phillips va încerca să exploreze, alături de Constantin Chiriac, natura politicii aplicate în antreprenoriatul cultural din Europa de Est. Programul Culture Power iniţiat de Fundaţia Raţiu in 2005 consta într-o serie de conferinţe şi dialoguri libere adresate unui public ales. De-a lungul timpului, Culture Power a avut ca invitaţi atât bursieri ai Fundaţiei Raţiu cât şi diferite personalităţi marcante din mediul cultural. Temele de discuţie variază de la managementul cultural, artă contemporană românească, politica externa a României până la transferul internaţional de bani, problemele comunităţii rromă şi arhitectura de lut.

Scriitorii clujeni deplâng dispariţia 'omului de vastă cultură şi de mare nobleţe' Valeriu Anania
Scriitorii clujeni deplâng dispariţia 'omului de vastă cultură şi de mare nobleţe' Valeriu Anania. Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Bartolomeu Anania, a fost nu doar un mare ierarh ortodox, ci şi un scriitor cu o cultură vastă, autor al unei opere impresionante, se arată într-un comunicat al filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. 'Poet, dramaturg, prozator şi traducător, Valeriu Anania a lăsat în urma sa o operă vastă şi consistentă. Cărţile sale îi vor supravieţui, cu siguranţă, dincolo de bine şi de rău', se mai arată în comunicatul de presă al scriitorilor clujeni. Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Prefectura au instituit trei zile de doliu local, în memoria mitropolitului Bartolomeu Anania. În această perioadă, drapelul naţional va fi arborat în bernă, cu panglică neagră de doliu, pe clădirile tuturor instituţiilor publice.

Hunedoara: Parcul Naţional Retezat poate deveni prima destinaţie ecoturistică din România
Ţara Haţegului şi Parcul Naţional Retezat ar putea deveni prima zonă ecoturistică model din România, modalităţile de punere în practică ale acestui proiect urmând să fie dezbătute, astăzi, de specialişti ai Asociaţiei de Turism Retezat, Administraţiei Parcului Naţional Retezat, Asociaţiei de Ecoturism România şi Fundaţiei ProPark. Întâlnirea este programată la Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat, din localitatea Nucşoara, unde vor fi prezentate noul trend al ecoturismului în Europa şi potenţialul turistic pe care îl oferă Ţara Haţegului împreună cu Parcul Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina. Noul concept de ecoturism este extrem de apreciat în vestul Europei, unde se organizează târguri internaţionale special dedicate acestui gen. Certificarea zonei Ţării Haţegului şi a Retezatului ca destinaţie ecoturistică ar aduce numai beneficii pentru comunitatea locală pentru că ar creşte numărul şi calitatea turiştilor care ne vizitează, a declarat preşedintele Asociaţiei de Turism Retezat, Ovidiu Bodean.

«Rue de l'Exposition», galeria fotografiei româneşti la Paris
Institutul Cultural Român de la Paris inaugurează, astăzi, galeria Rue de l'Exposition, dedicată artei fotografice. Prima expoziţie vernisată în acest spaţiu este « Peisaje interioare », a fotografilor Bogdan Gîrbovan şi Michele Bressan. Expoziţiile de fotografie programate în noua galerie vor gravita în jurul unor subiecte cu tentă socială, sociologică sau antropologică. Tema anului 2011 este « Solitaria » iar subiectele explorate în cele şase expoziţii programate vor fi solitudinea, marginalitatea sau izolarea. Galeria Rue de l'Exposition se adresează publicului francez tânăr, amator de artă fotografică, cu scopul de promova fotografia românească contemporană dar şi de a obişnui acest public cu o prezenţă constantă românească peisajul cultural parizian.

Un nou roman de Stephen King, ecranizat la Hollywood
Studiourile Warner Bros şi compania de producţie cinematografică CBS Films vor adapta pentru marele ecran romanul "The Stand", de Stephen King, considerat un punct de reper în literatura postapocaliptică. Acest roman a reprezentat o sursă de inspiraţie atât pentru producătorii serialului de televiziune "Lost", cât şi pentru muzica grupului rock Anthrax. Warner Bros şi CBS Films vor încerca în săptămânile următoare să aleagă un scenarist şi un regizor pentru acest proiect. Nu se ştie deocamdată dacă romanul va fi adaptat într-un singur film sau în mai multe. Potrivit presei de specialitate, Stephen King va fi implicat şi el în adaptarea romanului său pentru marele ecran. Romanul "The Stand" prezintă lupta dintre bine şi rău, după ce un virus de origine necunoscută a distrus aproape în întregime populaţia celor două Americi. Deşi conţine multe personaje iar acţiunea se întinde pe parcursul mai multor ani, intriga romanului se concentrează asupra unui grup de supravieţuitori care luptă cu reprezentantul răului suprem.

Britney Spears va cânta în deschiderea galei premiilor Grammy 2011
Cântăreaţa Britney Spears va deschide cea de-a 53-a ediţie a premiilor Grammy, care va avea loc pe 13 februarie, la Staples Center din Los Angeles, cu piesa "Hold It Against Me". Melodia apare pe cel mai recent album al artistei americane, care va fi lansat pe 15 martie. Cântăreaţa, deţinătoare a unui premiu Grammy pentru cel mai bun album dance, "Toxic", la ediţia din 2005, a lansat acest single la începutul lunii ianuarie, pe iTunes. Printre artiştii care vor concerta la ediţia din acest an a premiilor Grammy se numără Eminem, Lady Gaga, Katy Perry şi Arcade Fire. Rapperul american Eminem, care se bucură de o revenire spectaculoasă în industria muzicală, după ce s-a luptat mulţi ani pentru a-şi învinge dependenţa de droguri, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 53-a gală a premiilor Grammy, concurând la 10 categorii.

Autorităţile române vor să promoveze brandul turistic pe canale TV internaţionale
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului lansează procedura de achiziţie de publicitate pe canale internaţionale de televiziune, cu un buget maxim de 4 milioane de euro, pentru promovarea brandului turistic naţional. Obiectivul general al campaniei este crearea unei imagini pozitive a României ca destinaţie turistică, creşterea gradului de cunoaştere a ţării pe plan internaţional şi majorarea numărului de turişti. Canalele vizate sunt primele trei posturi de televiziune internaţionale în funcţie de audienţa în rândul persoanelor care călătoresc în interes de afaceri şi de plăcere şi fac minim 6 călătorii pe an. Criteriul de atribuire a contractului este oferta cea mai avatajoasă din punct de vedere economic în condiţiile celui mai mic cost pe punctul de audienţă.

Anotimpuri la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul, astăzi, la Sala Radio, la un concert care va avea în program Anotimpurile de A.Vivaldi şi Anotimpurile la Buenos Aires de A. Piazzolla. Dirijor al Orchestrei de Cameră Radio şi solist al concertului a fost invitat Robert Bokor. Dirijor şi violonist sârb, artistul s-a născut în Macedonia într-o familie de muzicieni. Din 2008, Robert Bokor a fost numit director artistic al Filarmonicii din Belgrad, iar din martie 2011 va fi dirijor şef al Orchestrei de Cameră Arpeggione din Austria. În paralel cu activitatea concertistică, Bokor este profesor la Academia de muzică din St Gallen, Elveţia. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Avangarda muzicală românească pe unde radio în Cehia
În perioada 7-11 februarie 2011, Radioul Naţional Ceh va difuza o serie de cinci emisiuni dedicate avangardei muzicale româneşti din secolul al XX-lea. Având-o ca invitată pe muzicologul şi compozitorul Irinel Anghel, editorul emisiunii Josef Třeštík va face o prezentare teoretică, cu exemplificări muzicale, privind evoluţia şcolii româneşti de compoziţie de la George Enescu şi până astăzi. În cele peste 200 de minute de emisie sunt incluse lucrări semnate de compozitorii Cornel Ţăranu, Ştefan Niculescu, Doina Rotaru, Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Aurel Stroe, Octavian Nemescu, Corneliu Dan Georgescu, Horaţiu Rădulescu, Iancu Dumitrescu, Călin Ioachimescu, Dan Dediu şi Irinel Anghel. Programul a fost iniţiat de Institutul Cultural Român de la Praga pentru promovarea Şcolii româneşti de compoziţie.

Javier Bardem ar putea interpreta personajul negativ în următorul film din seria "James Bond"
Javier Bardem a primit un rol important în următorul film din seria "James Bond" şi, potrivit unor surse, actorul spaniol va interpreta rolul personajului negativ în această producţie. Daniel Craig va interpreta pentru a treia oară rolul agentului 007 în cel de-al 23-lea film din seria "James Bond", iar Judi Dench a confirmat că va juca din nou rolul "M", directoarea MI6, şefa superspionului britanic. Potrivit zvonurilor din presă, filmul se va intitula "Red Sky At Night" şi va fi realizat pe baza unui scenariu scris de Neal Purvis şi Robert Wade. Continuarea seriei "James Bond" a fost amânată din cauza problemelor financiare prin care au trecut studiourile MGM, care încearcă în prezent să îşi reia activitatea, după ce au cerut, în noiembrie 2010, să fie plasate sub protecţia legii falimentului. Filmările pentru noua peliculă din seria "James Bond" vor începe în partea a doua a anului 2011, iar lansarea este programată pentru noiembrie 2012, la 50 de ani de la apariţia pe marile ecrane a primului film din franciză.

Noul album U2 va fi lansat pe 27 mai – presă
Următorul album al trupei irlandeze U2 va fi lansat pe piaţă pe 27 martie, potrivit reprezentanţilor unei companii germane, specializată în comerţul online. În octombrie 2010, Paul McGuinness, managerul trupei irlandeze a declarat că noul material discografic al rockerilor de la U2 va fi lansat la începutul anului 2011. Trupa va începe un turneu în Statele Unite în luna mai şi va fi cap de afiş la celebrul festival Glastonbury din Marea Britanie, în luna iunie. Trupa U2 a fost fondată în 1976, când membrii acesteia erau încă adolescenţi fără cunoştinţe aprofundate de muzică. Până la mijlocul anilor '80, grupul a căpătat notorietate la nivel internaţional, fiind remarcat pentru sound-ul său intens şi profund, pentru vocea plină de pasiune a lui Bono şi interpretarea la chitară a lui The Edge.

Au început înscrierile pentru Festivalul Astra Film Sibiu
Astra Film Festival a deschis sesiunea de înscrieri pentru cea de-a 11-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 25-30 octombrie, la Sibiu. Data limită pentru aplicaţii este 1 mai. Premiile Astra Film Festival 2011 se ridică la suma de 25.000 de euro. Sunt eligibile documentarele creative produse începând din anul 2008, cu subtitrare în limba engleză, şi care corespund uneia dintre cele patru secţiuni competiţionale: Internaţional (filme documentare realizate în afara Europei), Europa (filme documentare despre Europa), filme documentare despre România şi Student Docs (filme documentare realizate în cadrul unor şcoli de film sau programe de pregătire specializate). Pentru a participa la preselecţie, regizorii sau producătorii trebuie să completeze formularul online, aflat pe site-ul oficial www.astrafilm.ro. Rezultatele preselecţiei se vor anunţa la sfârşitul lunii august. Festivalul de la Sibiu reprezintă un punct de întâlnire pentru regizorii din întreaga lume şi promovează documentarul de cinema din România şi din regiunea sud-est europeană.

Lansare de carte, in prezenta personajului: Viata lui Kostas Venetis de Octavian Soviany
La Libraria Dalles din Bucuresti va avea loc, astăzi, de la ora 18,00, lansarea romanului Viata lui Kostas Venetis, de Octavian Soviany, aparut recent la editura Cartea Romaneasca. La eveniment vor participa, alături de autor, Radu Aldulescu, Nicolae Barna, Dragos C. Butuzea şi, în calitate de invitat special, Nora Iuga. Romanul Viata lui Kostas Venetis contine aventurile unui picaro cu identitate scindata, un virtual ascet convertit la o religie a viciului. Tinarul Kostas Venetis, care uceniceste in anii copilariei intr-o manastire din Grecia de la sfirsitul secolului al XIX-lea, cunoaste o spectaculoasa schimbare la fata. Octavian Soviany s-a nascut în 1954 la Brasov, a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj si a colaborat, de-a lungul anilor, la principalele reviste din Romania cu poezie, proza si critica literara.

Pianistul Eduard Stan deschide seria din 2011 a 'Concertelor Enescu' la ICR Londra
Pianistul Eduard Stan, unul dintre cei mai mari experţi ai partiturii enesciene, deschide, mâine, seria din 2011 a 'Concertelor Enescu' la ICR Londra. Programul cuprinde Suita nr. 2 pentru pian în Re major Op. 10 de Enescu, lucrări de Grieg, Liszt şi Schubert. În ultimii trei ani, după o serie de concerte la Wigmore Hall şi în Salonul 'Enescu' al ICR Londra, Eduard Stan revine pentru o nouă demonstraţie de originalitate şi virtuozitate în transpunerea muzicii marilor compozitori. Împreună cu violonistul Remus Azoiţei, Eduard Stan a înregistrat, în 2007, în premieră mondială, integrala pieselor enesciene pentru pian şi vioară. Caracterizat drept 'un pianist deosebit de sensibil, posedând o cultură foarte flexibilă a tuşeului, o tehnică perfectă şi o mare capacitate de înţelegere a muzicii pe care o face să trăiască', Eduard Stan a concertat în majoritatea ţărilor europene şi în SUA, în săli şi la festivaluri internaţionale de prestigiu.

Expoziţia "Solidari cu România" la Varşovia
La Centrul de Educaţie al Institutului pentru Memorie Naţională din Varşovia a fost vernisată expoziţia de fotografie "Solidari cu România". Expoziţia prezintă 184 de fotografii din perioada decembrie 1989 - ianuarie 1990, realizate de cinci polonezi din Poznań, cu ocazia transportului ajutoarelor acordate de Polonia ţării noastre. Expoziţia a fost concepută şi realizată la începutul anului 2009 de către Institutul pentru Memorie Naţională - Filiala Poznań - şi a fost prezentată la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie a României. Fotografiile au făcut subiectul unui album bilingv polono-român cu acelaşi titlu, lansat cu ocazia vernisajul bucureştean al expoziţiei. Ulterior, expoziţia a mai fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timişoara şi la Muzeul Regional din Międzychód, Polonia. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia.

Nume mari şi debutanţi în competiţia pentru Ursul de Aur 2011
Organizatorii au anunţat programul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se desfăşoară în perioada 10 - 20 februarie, menţionând cele 22 de filme care vor fi prezentate în competiţie la diferitele categorii, dintre care 16 în lupta directă pentru prestigiosul trofeu Ursul de Aur. Caracterizat prin diversitate, programul ediţiei cu numărul 61 a Berlinalei reuneşte nume mari ale cinematografiei şi debutanţi. Astfel, Ralph Fiennes îşi va face debutul regizoral, Wim Wenders va fi prezent cu un film 3D despre lumea dansului, iar celebrul realizator iranian, Jafar Panahi, aflat în închisoare, va fi omagiat prin proiectarea filmelor sale şi printr-o masă rotundă pe tema cenzurii din Iran. Fraţii Joel şi Ethan Coen vor fi prezenţi la Berlin cu filmul 'True Grit', multiplu nominalizat la Oscar, un remake după un western clasic cu John Wayne, alături de filmul 'The Prize' al regizoarei argentiniene debutante Paula Markovitch. Pentru prima oară în istoria Berlinalelor, anul acesta vor fi prezentate în competiţie şi două filme 3D: 'Tales of the Night' al regizorului francez Michel Ocelot şi 'Pina' de Wim Wenders - un film tribut în memoria coregrafei germane Pina Bausch. În total, la această ediţie a Berlinalei vor fi prezentate aproape 400 de producţii, iar juriul festivalului va fi prezidat de actriţa Isabella Rossellini.

Recital de muzică franceză Ruxandra Urdăreanu, la Opera Naţională
Soprana Ruxandra Urdăreanu va susţine, astăzi, un recital de muzică franceză, în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. Programul cuprinde lieduri şi arii din creaţia compozitorilor George Enescu, Claude Debussy, Gabriel Faure, Reynaldo Hahn, Francisc Poulenc, Jules Massenet şi Georges Bizet. Ruxandra Urdăreanu are o carieră apreciată pe scenele europene, la Salzburg, Munchen sau Hamburg, sub bagheta unor dirijori importanţi ca Zubin Mehta, Marcello Viotti, Jaques Delacote, Fabio Luisi, Jun Markl, Heinrich Bender, G. A. Albrecht şi Wolfgang Kurz.

Avanpremiera "Omul invizibil", a doua producţie a stagiunii în regie proprie la Teatrul German din Timişoara
Teatrul German de Stat Timişoara prezintă, luna aceasta, un nou proiect în cadrul programului "Rândul întâi" pentru promovarea tinerilor creatori. Este vorba despre spectacolul "Omul invizibil", o adaptare după Herbert George Wells, în versiunea scenică şi în regia actorului Alex Halka. Avanpremiera are loc miercuri, 9 februarie, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat. One-man-show-ul cu Iosif Csorba se bazează pe romanul science-fiction cu acelaşi titlu de Herbert George Wells, publicat în anul 1897. Acţiunea este centrată pe ambiţiile unui cercetător, care doreşte să depăşească limitele ştiinţei, devenind invizibil în urma propriilor experimente, dar care ajunge în scurt timp victima cercetărilor sale. Spectacolul de la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara va fi tradus în limba română.

Un bărbat şi mai multe femei, la Tg. Mureş
Teatrul Studio din Tg. Mureş găzduieşte, sâmbătă, 12 februarie, de la ora 19,00, comedia Teatrului de Artă din Bucureşti - Un Bărbat și mai multe femei, un spectacol cu Paula Chirilă și George Constantinescu, în regia lui Bogdan Hușanu. Piesa abordează relația dintre bărbat și femeie, cu accente pe comunicarea lor mereu conflictuală. Gavrunski, personajul masculin, cunoaște de-a lungul piesei femeia înger, femeia exaltată, femeia paznic, femeia autoritară, femeia disperată, femeia victimă. Toate aceste femei reprezintă norocul și ghinionul din viața sa. Preţul unui bilet pentru spectacolul de la Tg. Mureş este de 20 de lei.

Expoziţie de carte pentru românii din Serbia
O expoziţie de carte românească organizată sub genericul 'Punţi de lumină' a fost deschisă la Casa Românească din Uzdin, aşezământ cultural unic în Serbia. Preşedintele acesteia, scriitorul Vasile Barbu, a declarat pentru Agerpres că manifestarea marchează 11 ani de la înfiinţarea Editurii Tibiscus din localitate şi apariţia celui de-al 200-lea volum, intitulat 'Apocalipsa după Gheorghe', care aparţine scriitorului vâlcean, Gheorghe Puiu Răducan. La eveniment au fost prezenţi numeroşi scriitori din Banatul Sârbesc ale căror lucrări au văzut lumina tiparului la Editura Tibiscus. Cu acest prilej, scriitorul Trifu Şoşdean a primit premiul pentru 'Cea mai bună carte a anului 2010'. Este vorba despre 'Înaintea casei mele', volum care cuprinde poezii de factură populară, inspirate din mediul rural.

Filmul "The Green Hornet - Viespea verde", lider în box office-ul românesc de weekend
Filmul 3D de acţiune "The Green Hornet - Viespea verde", în regia lui Michel Gondry, a ocupat primul loc în box office-ul românesc în weekend-ul premierei, având încasări de peste 345 de mii de lei şi aproximativ 15.400 de spectatori, informează Agenţia Champions. Comedia de acţiune spune povestea lui Britt Reid, moştenitorul unui imperiu media, care decide, alături de prietenul său, Kato, să lupte împotriva tâlharilor şi a lumii interlope. Britt devine justiţiarul care face ordine pe străzile oraşului. Animaţia "O poveste încâlcită/ Tangled", lider în box office-ul românesc pentru trei săptămâni consecutive, a ocupat locul al doilea în box office-ul de weekend-ul trecut. Pe poziţia a treia s-a clasat filmul de aventuri "Anotimpul vrăjitoarei/ Season of the Witch", cu încasări de peste 154 de mii de lei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!