DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.12

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 februarie 2011

Publicul meloman al Operei Naţionale Bucureşti va putea să îl asculte, mâine seară, pe tenorul Robert Nagy, invitat să susţină rolul titular din spectacolul 'Faust' de Charles Gounod, iar sâmbătă, pe baritonul Ionuţ Pascu în 'Olandezul zburător'. Îşi dau concursul orchestra ONB şi corul teatrului, pregătit de maestrul Stelian Olariu. Spectacolul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Vlad Conta. În spectacolul 'Der fliegende Holländer' ('Olandezul zburător') de Richard Wagner, în care Ionuţ Pascu, unul dintre cei mai valoroşi solişti ai Operei ,va interpreta pentru prima dată rolul principal, vor evolua soliştii Mihnea Lamatic, Madeleine Pascu, Cristian Mogoşan, Gabriela Drăguşin, Lucian Corchiş. Spectacolul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.

Actorul Victor Rebengiuc va primi o stea pe Walk of Fame din Bucureşti, astăzi, în ziua în care împlineşte 78 de ani. Evenimentul va avea loc în Piaţa Timpului de la ora 14.00. Aceasta este cea de-a doua stea de pe Walk of Fame din Bucureşti, proiectul fiind inaugurat la sfârşitul lui ianuarie, cu o stea dedicată lui Florin Piersic. Walk of Fame este un spaţiu dedicat valorilor artistice ale filmului şi teatrului româneşti, situat în Piaţa Timpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centrului istoric al Capitalei. Acest spaţiu a fost inaugurat de Teatrul Metropolis în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti şi magazinul Cocor. În această seară, Victor Rebengiuc va fi onorat şi la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cu proiecţia filmului "Moromeţii", de Stere Gulea. La eveniment vor participa personalităţi din lumea cinematografiei.

Artistul român Ion Grigorescu va expune în premieră la prestigiosul muzeu Tate Modern din Londra, participând, luna aceasta, la o expoziţie de grup, alături de artişti din Turcia, Siria şi Palestina. Institutul Cultural Român de la Londra colaborează cu Tate Modern pentru participarea artistului Ion Grigorescu la expoziţia de grup "Out of Place", alături de artiştii Cevdet Erek (Turcia), Hrair Sarkissian (Siria) şi Ahlam Shibli (Palestina). Vernisajul expoziţiei va avea loc astăzi, în prezenţa artistului, la Level 2 Gallery, din cadrul muzeului Tate Modern. Manifestarea, deschisă până pe 15 aprilie, va fi însoţită în lunile următoare de o discuţie cu Ion Grigorescu susţinută de curatoarea Katrin Rhomberg, care a organizat expoziţia personală a artistului "In the Body of the Victim" la Bienala de la Berlin 2010. Expoziţia analizează modul în care schimbările politice afectează vieţile individizilor, la nivelul micro al societăţii, neconsemnat de diferitele expresii ale istoriei. Lucrările investighează, în special, arhitecturi sau zone abandonate rezultate în urma unor decizii economice sau a conflictelor politice din regiunile în care activează artiştii - locuri instabile, cu identitate şi memorie în flux permanent.

Cântăreţul Stevie Wonder va fi onorat de Apollo Theatre din New York, el urmând să fie inclus în Legends Hall of Fame. Teatrul newyorkez a anunţat că ceremonia organizată în cinstea autorului hiturilor "I Just Called to Say I Love You" şi "Isn't She Lovely?" va avea loc pe 13 iunie. Recent, au fost incluşi în Apollo Legends Hall of Fame Michael Jackson, Ella Fitzgerald şi Aretha Franklin. Stevie Wonder a debutat la Apollo Theatre, în 1962, când avea 12 ani. Cânta la mai multe instrumente şi era cunoscut ca "Micul Stevie Wonder" şi ca "wonder child". Gala din iunie va include un concert şi o ceremonie de decernare de premii. Stevie Wonder, renumit pentru piesele de succes "Superstition", "I Just Called to Say I Love You" şi "My Cherie Amour", a susţinut în 2008 un turneu mondial al cărui scop principal a fost, potrivit muzicianului, să răspândească în lume un apel la unitate pentru toate rasele şi religiile. Stevie Wonder, în vârstă de 60 de ani, a orbit la puţin timp după naştere, dar a învăţat să cânte la muzicuţă, pian şi tobe încă de la vârsta de nouă ani. De-a lungul carierei sale, Stevie Wonder a avut 32 de piese ajunse pe primul loc în clasamentul R&B din SUA, a câştigat 25 de premii Grammy şi a vândut peste 100 de milioane de discuri.

Patru femei, printre care se numără actriţa italiană Isabella Rossellini, şi trei bărbaţi vor alcătui juriul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până pe 20 februarie. Împreună cu Isabella Rossellini - preşedintele juriului -, producătoarea australiană Jane Chapman - care a lansat cariera regizoarei Jane Campion, al cărei lungmetraj "Pianul" a fost recompensat în 1993 cu Oscarul pentru cel mai bun film -, actriţa germană Nina Hoss şi Sandy Powell, renumita costumieră britanică premiată cu trei Oscaruri - "Shakespeare îndrăgostit", "Aviatorul" şi "Tânăra Victoria" - vor oferi juriului de la Berlin o tentă puternic feminină. Cineastul iranian Jafar Panahi, căruia autorităţile de la Teheran i-au interzis să părăsească ţara, starul de la Bollywood Aamir Khan şi regizorul canadian Guy Maddin completează juriul ediţiei din 2011 a Berlinalei. Cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, va prezenta 22 de filme, dintre care 16 vor concura în competiţia oficială.

Uniunea Scriitorilor din România organizează ediţia pe 2011 a concursului de volume pentru tinerii autori. În cadrul competiţiei pot participa tinerii autori cu vârsta sub 35 de ani. Manuscrisele pot fi depuse la secretariatul USR până pe 15 februarie. Un juriu al Uniunii va premia câte un volum de poezie, proză şi eseu.
Volumele câştigătoare vor fi publicate la editura Cartea Românească. Uniunea Scriitorilor din România este o asociaţie profesională de creatori, fără scop lucrativ sau patrimonial, de utilitate publică, având ca scop sprijinirea şi apărarea literaturii, a intereselor profesionale, economice, sociale şi morale ale scriitorilor. În prezent, instituţia are aproximativ 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în cea de la Chişinău.

'Melodia Dunhuang' - două spectacole susţinute de Opera din Provincia Gansu din China vor fi prezentate iubitorilor de cultură şi artă chineză, astăzi şi mâine, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti. Evenimentul este organizat de reprezentanţa chineză în ţara noastră în colaborare cu TNB şi este dedicat Anului Nou Chinezesc, anul Iepurelui, care reprezintă cea mai importantă sărbătoare tradiţională a poporului chinez. Spectacolul include trei scene de dans şi cântec tematic - parte a programului tematic cultural 'Fericita Sărbătoare a Primăverii' - şi este inspirat din Frescele Dunhuang, incluse pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Promovat de Ministerul Culturii din China în peste 50 de ţări din lume în anul 2011, evenimentul prezintă esenţa dansului chinezesc tradiţional cu melodie şi poezie chinezeşti.

Sala mică a Teatrului Valah din municipiul Giurgiu va intra în renovare şi modernizare. Proiectul este susţinut de Consiliul Judeţean, care, potrivit directorului teatrului, a început deja procedura de obţinere a avizelor, iar primele lucrări vor fi demarate în această primăvară. După modernizare, sala mică a Teatrului Valah va fi transformată într-o sală cu 102 locuri, scena va fi la nivelul zero, iar scaunele spectatorilor vor fi tip fotoliu şi aşezate în stil amfiteatru.
Totodată, se vor amenaja două căi de acces către sala mică de spectacole, pentru a oferi linişte în cazul în care, în paralel, are loc un alt spectacol, în sala mare a teatrului.

Zilele Filmului Românesc, organizate de ICR Stockholm, împlinesc cinci ani de existenţă. Aniversarea din acest an are loc în contextul participării României, în calitate de ţară-focus, la recent încheiatul Festival Internaţional de Film de la Göteborg. Secţiunea specială "Valul filmului românesc", organizată în colaborare cu ICR Stockholm, a reprezentat o premieră în istoria Festivalului de la Göteborg, cel mai important eveniment cinematografic din Scandinavia. Ediţia aniversară a Zilelor Filmului Românesc este marcată printr-un turneu al filmelor româneşti în patru oraşe suedeze: Stockholm, Västerås, Malmö şi Lund. Festivalul are loc în perioada 9 – 21 februarie şi include şapte producţii lansate în 2010, două filme de referinţă ale cinematografiei dinainte de 1989, o selecţie de scurtmetraje, precum şi o retrospectivă de filme experimentale realizate de regizorul avantgardist suedez de origine română Mihail Livadă. În cadrul ediţiei de la Stockholm va avea loc pe data de 11 februarie un seminar dedicat lui Mihail Livadă, care a trăit cea mai mare parte a vieţii în Suedia şi care este considerat unul dintre fondatorii filmului experimental din această ţară.

James Franco este în negocieri pentru a juca rolul principal într-un nou film inspirat de celebrul roman "Vrăjitorul din Oz", de Lyman Frank Baum, intitulat "Oz: Great and Powerful" şi care va fi regizat de Sam Raimi. Starul nominalizat la Oscar pentru rolul din filmul "127 Hours" este solicitat de producători pentru rolul vrăjitorului, care le-a mai fost propus actorilor Robert Downey Jr. şi Johnny Depp, dar care au refuzat oferta. Lungmetrajul spune povestea unui tânăr iluzionist forţat să călătorească cu un circ într-un balon, cu care ajunge, în urma unei tornade, pe tărâmul lui Oz - condus de două vrăjitoare malefice. Dacă actorul în vârstă de 32 de ani va accepta rolul, el va lucra împreună cu Sam Raimi pentru prima dată din 2007, când a fost lansată partea a treia a seriei "Spider-Man". Noul proiect cinematografic va fi realizat de studiourile Disney, filmările urmând să înceapă în cea de-a doua jumătate a acestui an.

Dirijorul Mădălin Voicu se va afla, mâine seară, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, şi va propune melomanilor prezenţi la Sala Radio o seară muzicală ce include Simfonia a IX-a în mi minor Din Lumea Nouă, op.95 de Antonin Dvořák şi Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 de Ludwig van Beethoven. Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim. Mădălin Voicu a descoperit mai întâi vioara şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea lui George Manoliu şi a Corneliei Bronzetti şi a studiat, ulterior, dirijatul, cu muzicieni de prestigiu precum Corneliu Dumbrăveanu, Carlo Zecchi, Hans Swarowsky sau Sergiu Celibidache. A fost dirijor al Filarmonicii 'Oltenia' şi al Filarmonicii din Ploieşti, invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară şi a susţinut numeroase concerte alături de Orchestra de cameră 'Bucureşti', înfiinţată de tatăl său, distinsul violonist Ion Voicu. Artistul a întreprins numeroase turnee în Anglia, Austria, Argentina.

Cinematografia românească este reprezentată, anul acesta, într-o secţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Dublin. Evenimentul se va desfăşura în perioada 17-27 februarie. Festivalul este organizat de ICR Londra, cu sprijinul ambasadei României în Irlanda, în parteneriat cu Jameson Dublin International Film Festival, şi include cinci dintre cele mai recente şi premiate filme româneşti, precum şi invitaţi de onoare din România. Potrivit programului, vineri 18 februarie, va fi proiectat filmul 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu', de Andrei Ujică; sâmbătă 19 februarie - 'Medalia de onoare', de Călin Peter Netzer; duminică 20 februarie - 'Portretul luptătorului la tinereţe', de Constantin Popescu şi 'Bună, ce faci?', de Alexandru Maftei, iar joi 24 februarie - 'Morgen', de Marian Crişan.
Proiecţiile vor avea loc la Light House Cinema şi Screen Cinema din Dublin.

Fundaţia Calea Victoriei organizează, începând de sâmbătă, un atelier de arta actorului destinat copiilor cu vârste între şase şi treisprezece ani. Atelierul îşi propune, printre altele, să dezvolte imaginaţia artistică a copiilor, să le îmbunătăţească abilităţile de comunicare şi socializare, să le dezvolte limbajul nonverbal şi să le înlăture problemele de timiditate. Cursanţii vor desprinde aspecte legate de arta actorului prin intermediul exerciţiilor în grup, prin joc, prin exerciţii de improvizaţie şi prin observare şi acţionare. Cursurile vor fi ţinute de Maria Smaranda Caragea, absolventă a masteratului 'Arta actorului' şi a Facultăţii de teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie. De asemenea, Fundaţia Calea Victoriei organizează, tot de sâmbătă, un curs de modelaj adresat copiilor cu vârste între şase şi zece ani. Copiii vor putea deprinde tehnica de modelaj în lut, vor învăţa cum să realizeze plăci decorative, obiecte utile de inspiraţie antropomorfă, zoomorfă şi cum să picteze obiectele făcute în lecţiile anterioare.

Tabloul 'La Lecture', portretul unei tinere doamne realizat în 1932 de Picasso, s-a vândut la o licitaţie organizată săptămâna aceasta de casa Sotheby's din Londra, pentru suma de aproximativ 25.240.000 de lire sterline. Portretul realizat de Picasso îi aparţine unei tinere de 17 ani, Marie-Therese Walter, o blondă pe care artistul a întâlnit-o în faţa unei staţii de metrou din Paris în 1927. Celebrul artist, pe atunci în vârstă de 45 de ani, a abordat-o pe tânără cu cuvintele: 'Eu sunt Picasso. Tu şi cu mine vom face lucruri mari împreună'. Relaţia dintre artist şi tânără a rămas secretă timp de mai mulţi ani, având în vedere vârsta fragedă a acesteia şi faptul că pictorul era căsătorit. Marie-Therese Walter a fost însă muza unora dintre cele mai apreciate pânze ale artistului. Pictura realizată în ulei a fost cumpărată de un licitator anonim, prin telefon. Preţul de vânzare estimat înainte de licitaţie a fost de 12 milioane de lire.

Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, organizat în memoria cineaştilor Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, va avea loc între 6 şi 10 aprilie, în Bucureşti. NexT 2011 va însemna o competiţie puternică, programe în afara competiţiei deja tradiţionale, dar şi câteva secţiuni prezentate în premieră. Mai mult decât atât, din programul NexT nu vor lipsi seminariile la care sunt invitaţi toti cei care doresc să se întâlnească cu nume marcante ale cinematografiei autohtone şi internaţionale. Dedicate regiei, sound-design-ului, producţiei de film şi - în mod special anul acesta - criticii de film, seminariile NexT se vor desfăşura în Mansarda Cărtureşti. Filmele selecţionate în competiţie vor concura pentru trofeul NexT, premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră, premiul pentru cel mai bun film românesc şi premiul publicului. Ca de obicei, realizatorii filmelor din competiţie vor fi prezenţi la Bucureşti, pentru întâlnirea cu publicul NexT.

Volumul de versuri "Orice (uverturi&reziduuri)", de Sorin Gherguţ, ce deschide colecţia "Cercul Poeţilor Apăruţi", va fi lansat în această seară, de la ora 19.00, la librăria Cărtureşti Verona din Capitală. Editura Pandora M lansează o nouă colecţie coordonată de Svetlana Cârstean, manifestându-şi în acest fel convingerea că există un public important pentru cartea de poezie. La lansarea de astăzi vor lua cuvântul Mircea Cărtărescu, Magda Mărculescu şi Svetlana Cârstean. Sorin Gherguţ, născut în 1973, a debutat în volumul colectiv "Tablou de familie". După o altă antologie - "Marfă", în care este prezent alături de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu şi Dan Pleşa, câştigă, în noiembrie 1998, Concursul de debut "Aurelian Dumitraşcu". În 1999, a publicat primul său volum de versuri, "Time Out", la Editura Timpul.

Trupa Scorpions va susţine un concert la Bucureşti, la Zone Arena, pe 9 iunie, în cadrul turneului de adio, "Get Your Sting And Blackout World Tour". Membrii Scorpions şi-au anunţat retragerea glorioasă din rândul greilor rockului printr-un turneu gigant, "Get Your Sting And Blackout World Tour", început pe 10 martie anul trecut, la Praga, şi care se va încheia la sfârşitul anului viitor. Începând din 7 iunie, în Bucureşti, Zone Arena se va transforma în cartierul general al celor peste 110 membri ai staff-ului tehnic al formaţiei Scorpions, pentru ca în 9 iunie românii să fredoneze alături de muzicieni versurile pieselor "Wind of Change"? "Still Loving You" şi alte melodii devenite adevărate legende ale muzicii. Membrii Scorpions vor ajunge în Bucureşti cu două zile înainte de concert, cu un avion privat, din Budapesta, urmând ca la aeroport să fie aşteptaţi de cinci limuzine.

Dragoş Bucur nu a fost lăsat să intre într-o sală de cinema din Londra pentru a-şi vedea filmul "The Way Back". Actorul de 33 de ani încă nu a reuşit să vadă producția, din cauza numărului mare de angajamente, dar criticii i-au descris prestaţia drept "excepţională". Ducându-se luni la Londra pentru un casting, Bucur a văzut că la un cinematograf rula "The Way Back" şi s-a decis să cumpere bilet. Însă a fost uimit când i s-a spus că nu poate intra în sală, pentru că aceasta fusese rezervată. Chiar dacă a discutat cu managerul, Bucur a fost nevoit până la urmă să plece. Anul trecut, Bucur a fost premiat la festivalul de film de la Berlin.De asemenea, a apărut în două pelicule care au obţinut premii la Cannes - "Moartea domnului Lăzărescu" şi "Poliţist, adjectiv"."The Way Back" se bazează pe cartea din 1956 a lui Slawomir Rawicz, un locotenent polonez care evadează dintr-un lagăr sovietic în Al Doilea Război Mondial.

Julia Roberts va juca rolul reginei malefice într-unul dintre cele trei proiecte cinematografice inspirate din basmul "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici" aflate în derulare la Hollywood. Actriţa americană va juca într-o versiune modernă a basmului, regizată de Tarsem Singh şi produsă de Relativity Media. Acest film va prezenta o Albă ca Zăpada care vrea să se răzbune, ajutată de cei şapte pitici, pe mama ei vitregă, care i-a ucis tatăl. Filmările vor debuta în luna aprilie, iar lungmetrajul va fi lansat pe marile ecrane pe 29 iunie 2012. Julia Roberts, deţinătoare a unui premiu Oscar, care şi-a câştigat celebritatea cu rolul din filmul "Frumuşica/ Pretty Woman", a putut fi văzută în toamna anului trecut în filmul "Mănâncă roagă-te iubeşte/ Eat Pray Love" şi va juca împreună cu Tom Hanks în lungmetrajul "Larry Crowne", ce va fi lansat pe marile ecrane anul acesta, pe 1 iulie.

Introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar şi aplicarea costul standard per elev şi a principiului "finanţarea urmează elevul" intră în vigoare din 2012, iar examenul de bacalaureat va fi susţinut conform prevederilor din noua Lege a educaţiei din 2016. Noua Lege a educaţiei a fost publicată în Monitorul Oficial din 10 ianuarie. Unele prevederi au început să fie aplicate încă de ieri, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar pentru altele actul normativ prevede intrarea în vigoare la alte date. În ce priveşte ciclurile de învăţământ, introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013, iar a clasei a IX-a în gimnazial, de la generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012. Noua lege a educaţiei introduce obligativitatea învăţământului de 10 ani, care se va finaliza la împlinirea vârstei de 16 ani a copilului. Prin introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar se instituie învăţământul obligatoriu de la vârsta de şase ani. Admiterea la liceu şi examenul de bacalaureat vor avea loc în 2011 la fel ca în anul şcolar precedent.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta, luni, de Ziua Îndrăgostiţilor, spectacolul "Cerere în căsătorie", de Cehov, în regia lui Robert Raponja, iar pentru că toate biletele scoase la vânzare au fost deja epuizate, conducerea instituţiei a decis suplimentarea acestora. Piesa este un studiu cu accente comice despre oamenii singuri care nu şi-au găsit jumătatea, care sunt confuzi şi nu îşi mai găsesc locul şi echilibrul. Singura lor dorinţă este de a-şi trăi viaţa alături de cineva, de a se implica emoţional într-o relaţie. Dar piedica în calea fericirii este însăşi natura lor, felul lor de a fi. Spectacolul de la Sibiu este regizat de Robert Raponja şi îi aduce pe scenă pe actorii Ofelia Popii, Pali Vecsei şi Gelu Potzolli. Prezentarea spectacolului cu prilejul Zilei Îndrăgostiţilor face parte din noua strategie a teatrului sibian de planificare a spectacolelor.

Uniunea Scriitorilor din România organizează ediţia pe 2011 a concursului de volume pentru tinerii autori. În cadrul competiţiei pot participa tinerii autori cu vârsta sub 35 de ani. Manuscrisele pot fi depuse la secretariatul USR până pe 15 februarie. Un juriu al Uniunii va premia câte un volum de poezie, proză şi eseu.
Volumele câştigătoare vor fi publicate la editura Cartea Românească. Uniunea Scriitorilor din România este o asociaţie profesională de creatori, fără scop lucrativ sau patrimonial, de utilitate publică, având ca scop sprijinirea şi apărarea literaturii, a intereselor profesionale, economice, sociale şi morale ale scriitorilor. În prezent, instituţia are aproximativ 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în cea de la Chişinău.

Sala mică a Teatrului Valah din municipiul Giurgiu va intra în renovare şi modernizare. Proiectul este susţinut de Consiliul Judeţean, care, potrivit directorului teatrului, a început deja procedura de obţinere a avizelor, iar primele lucrări vor fi demarate în această primăvară. După modernizare, sala mică a Teatrului Valah va fi transformată într-o sală cu 102 locuri, scena va fi la nivelul zero, iar scaunele spectatorilor vor fi tip fotoliu şi aşezate în stil amfiteatru.
Totodată, se vor amenaja două căi de acces către sala mică de spectacole, pentru a oferi linişte în cazul în care, în paralel, are loc un alt spectacol, în sala mare a teatrului.

Axl Rose a postat pe platforma de microblogging Twitter un mesaj în care a negat categoric zvonurile despre o eventuală reunire a membrilor din componenţa originală a trupei americane Guns N' Roses. Muzicianul american a dorit să lămurească lucrurile, după ce Slash, fostul chitarist al trupei Guns N' Roses, a declarat că este dispus să discute despre o eventuală reunire a grupului, doar dacă Axl Rose îl va suna pentru a-şi cere scuze. Slash a părăsit trupa Guns N' Roses în 1996 şi, potrivit presei americane, nu a mai vorbit niciodată cu Axl Rose de atunci. Slash şi-a lansat în aprilie 2010 primul său album solo, care îi poartă numele şi care cuprinde o serie de colaborări cu diverşi muzicieni. Acest material discografic a fost desemnat "albumul anului" la gala Classic Rock Awards 2010.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!