DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Prokofiev - Avatarurile creaţiei'. Scenariu radiofonic de Cristina Sârbu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Silviu Stănculescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1997

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

1 februarie 2011

ICR promovează Festivalul Enescu şi creaţia enesciană
Institutul Cultural Român va organiza şi anul acesta o serie de concerte în străinătate pentru promovarea Festivalului Internaţional "George Enescu" şi a creaţiei compozitorului român. Primele ţări care vor găzdui evenimentele sunt Belgia, Olanda şi Luxemburg. ICR va demara şi turneul "George Enescu în Italia", turneu care cuprinde concerte la Veneţia, Verona, Torino si Roma. Violonistul Gabriel Croitoru va cânta pe vioara Guarnieri, care i-a aparţinut lui Enescu, alături de pianistul Karim Said, câştigătorul primei burse acordate de Societatea Enescu de la Londra şi ICR, în parteneriat cu Royal Academy of Music. În paralel cu aceste concerte, Institutul Cultural Român va organiza o expoziţie cu obiectele personale ale lui George Enescu şi o lecţie deschisă pentru studenţii conservatoarelor din oraşele unde vor fi organizate evenimentele. Festivalul Enescu va mai fi promovat la New York, Lisabona şi Berlin printr-o serie de concerte omagiale la care vor participa nume sonore ale scenei internaţionale.

Recital de muzică franceză Ruxandra Urdăreanu, la Opera Naţională
Soprana Ruxandra Urdăreanu va susţine, mâine, un recital de muzică franceză, în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. Programul cuprinde lieduri şi arii din creaţia compozitorilor George Enescu, Claude Debussy, Gabriel Faure, Reynaldo Hahn, Francisc Poulenc, Jules Massenet şi Georges Bizet. Ruxandra Urdăreanu are o carieră apreciată pe scenele europene, la Salzburg, Munchen sau Hamburg, sub bagheta unor dirijori importanţi ca Zubin Mehta, Marcello Viotti, Jaques Delacote, Fabio Luisi, Jun Markl, Heinrich Bender, G. A. Albrecht şi Wolfgang Kurz.

Festivalul de Flamenco, la start
Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Flamenco va începe vineri, 4 februarie, şi se va desfăşura până la începutul lunii martie, în mai multe spaţii culturale ale Capitalei. Evenimentul, organizat de Ambasada Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti, propune o lună de muzică, dans şi film despre flamenco. Gazdele festivalului sunt ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, Ateneul Român, Sala Radio şi Cinema "Elvira Popescu". Printre numele importante ale evenimentului se numără chitaristul José María Gallardo del Rey, pianista Rosa Torres Pardo, Ara Malikian şi José Luis Montón, considerat un geniu al chitarei clasice. Flamenco a fost declarat de către UNESCO, alături de Cant de la Sibila din Mallorca şi castellets catalane, parte a Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Festival Chinezesc al Primăverii, la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca
Institutul Confucius din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca organizează, astăzi, Festivalul Chinezesc al Primăverii. În cadrul manifestării va fi prezentat un spectacol de dans, cântec, muzică instrumentală, arte marţiale, acrobaţii şi operă, în spirit tradiţional chinezesc. Reprezentaţia este susţinută de un ansamblu al Northwest Normal University din China. La eveniment vor lua parte şi membrii Institutului Confucius, ai Ansamblului Folcloric "Avram Iancu", ai Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă" şi ai Clubului Sportiv "Ming Dao" din România.

Festival al filmului românesc la Queen's Film Theatre din Belfast
Şase filme româneşti pot fi văzute de cinefilii nord-irlandezi începând de vineri, 4 februarie, în cadrul unui festival al filmului românesc, organizat la Queen's Film Theatre din Belfast, eveniment care va dura trei zile. În deschiderea festivalului este proiectat filmul 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu' de Andrei Ujică. Vor mai fi prezentate filmele 'Morgen' de Marian Crişan, 'Aurora' de Cristi Puiu, 'Marţi, după Crăciun' de Radu Muntean, 'Felicia înainte de toate' de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf şi 'Portretul luptătorului la tinereţe' de Constantin Popescu. În cadrul evenimentului, cinefilii nord-irlandezi se vor putea întâlni cu regizorul Cristi Puiu.

Anotimpuri la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul, mâine, la Sala Radio, la un concert care va avea în program Anotimpurile de A.Vivaldi şi Anotimpurile la Buenos Aires de A. Piazzolla. Dirijor al Orchestrei de Cameră Radio şi solist al concertului a fost invitat Robert Bokor. Dirijor şi violonist sârb, artistul s-a născut în Macedonia într-o familie de muzicieni. Din 2008, Robert Bokor a fost numit director artistic al Filarmonicii din Belgrad, iar din martie 2011 va fi dirijor şef al Orchestrei de Cameră Arpeggione din Austria. În paralel cu activitatea concertistică, Bokor este profesor la Academia de muzică din St Gallen, Elveţia. Biletele pentru concertul de mâine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Florin Piersic a primit prima stea pe Walk of Fame-ul din Bucureşti
Florin Piersic a primit, ieri, prima stea pe Walk of Fame din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în centrul Capitalei, în cadrul unei ceremonii la care au participat câteva sute de persoane. Florin Piersic, care a împlinit recent 75 de ani, este primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame, un spaţiu inaugurat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Asociaţia de Turism a Bucureştiului. Printre personalităţile care i-au fost alături la eveniment s-au numărat Ileana Stana Ionescu, Dorina Chiriac, Monica Davidescu, Maria Dinulescu, Virgil Ianţu, Adela Mărculescu, Adrian Ciobanu, Tudorel Filimon, Meda Victor şi Crina Semciuc. Vizibil emoţionat, Florin Piersic a spus că inaugurarea unui cinematograf din Cluj, care îi poartă numele, chiar de ziua lui, şi primirea primei stele pe Walk of Fame se datorează bogatei sale cariere cinematografice şi publicului pe care îl preţuieşte foarte mult.

Andrei Marga a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava
Rectorul Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Andrei Marga, a primit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava pentru contribuţia sa în domeniul filosofiei, care se bucură de o largă recunoaştere internaţională. Rectorul Universităţii sucevene, prof.univ.dr.ing. Adrian Graur, a declarat că prin acordarea acestui titlu lui Andrei Marga este onorată o personalitate proeminentă a vieţii academice contemporane şi a culturii româneşti. La festivitatea de la Suceava au participat cadre didactice universitare, oameni de cultură, dar şi fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, deputat de Iaşi.

John Barry, compozitorul coloanelor sonore a 11 filme din seria "James Bond", a murit
Compozitorul britanic de muzică de film, John Barry, autorul coloanelor sonore a 11 filme din seria "James Bond", a decedat în urma unei crize cardiace, la vârsta de 77 de ani. Informaţia a fost confirmată de bunul său prieten, compozitorul David Arnold, printr-un mesaj postat pe Twitter. John Barry şi-a început cariera compunând muzica şi coloanele sonore utilizate în cadrul unor emisiuni de televiziune ale postului BBC. Ulterior, el a asigurat aranjamentele muzicale şi orchestraţiile pentru mai multe materiale discografice lansate de casa de discuri EMI şi a fost invitat să participe la compunerea coloanei sonore a primului film din seria "James Bond", intitulat "Dr. No", lansat în 1962. În anii care au urmat, John Barry a compus coloanele sonore pentru unele dintre cele mai emblematice filme din această franciză. De-a lungul impresionantei sale cariere, John Barry a fost recompensat cu cinci premii Oscar şi un premiu BAFTA, onorific.

Carenţa de omega 3 din timpul vieţii intrauterine favorizează apariţia depresiei la vârsta adultă
Carenţa de omega 3 din timpul vieţii intrauterine favorizează declanşarea depresiei la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat de revista Nature Neuroscience. Cercetătorii francezi şi spanioli au descoperit că deficitul de omega 3 din creier perturbă transmisiunile nervoase, iar acest lucru se manifestă încă din stadiul intrauterin. Autorii consideră că studiul lor a reuşit să evidenţieze primele elemente de natură biologică ce sunt capabile să explice corelaţiile observate între regimurile alimentare sărace în omega 3, frecvent întâlnite în ţările industrializate, şi tulburările de dispoziţie, o clasă de afecţiuni din care face parte şi depresia.

Stagiunea de Jazz se deschide cu Gershwin's Beautiful World
Orchestrele si Corurile Radio si Radio Romania Cultural organizeaza, in perioada februarie – iunie 2011, Stagiunea de Jazz. Aceasta cuprinde o serie de cinci recitaluri lunare cu tematica diferita sustinute de membri ai Big Band-ului Radio si studenti ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Recitalurile vor fi inregistrate si difuzate de Radio Romania Cultural, fiind prezentate de Maria Balabas. Stagiunea de Jazz debuteaza, miercuri, 9 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul ACT, cu un program dedicat unuia dintre cei mai populari compozitori de jazz – George Gershwin. Biletele pentru Stagiunea de Jazz se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim.

Andrei Şerban şi Cehov, la Bulandra
Spectacolul 'Ivanov', de Cehov, montat de Andrei Şerban, va avea premiera duminică, 6 februarie, la teatrul Bulandra din capitală. După succesul obţinut cu spectacolul 'Lear' de William Shakespeare, Andrei Şerban se întoarce pe scena de la Bulandra cu o montare inedită a uneia dintre cele mai controversate piese ale lui Cehov. Ivanov este portretul unui om bolnav de îndoială şi disperare care îşi doreşte mult mai mult de la viaţă decât cei care îl înconjoară. Din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mirela Oprişor, Dana Dogaru şi Marius Chivu. Decorurile sunt realizate de Octavian Neculai, iar costumele îi aparţin Carmencitei Brojboiu. Avanpremiera spectacolului va avea loc, mâine, de la ora 19,00, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra.

Cinematografia românească, prezentată la Berlinale Film Market, între 10-20 februarie
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc va fi prezentă, pentru a patra oară consecutiv, cu un stand românesc în Berlinale Film Market, o piaţă de film organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 10-20 februarie. În acest context, va fi reeditată cea de-a cincea ediţie a catalogului "Romanian Films", o broşură detaliată care cuprinde toate producţiile româneşti de lungmetraj şi documentar, care au avut premiera în ultimii trei ani sau care urmează să fie lansate în prima parte a anului 2011. APFR continuă astfel campania de promovare şi susţinere a industriei de film româneşti, demarată cu mai mulţi ani în urmă şi susţinută de o serie de evenimente cinematografice, printre care Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Gala Premiilor Gopo şi Noaptea albă a Filmului Românesc.
Pe lângă standul de prezentare, cinematografia românească va fi reprezentată la cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei de două filme de scurtmetraj prezente în competiţia Berlinale Shorts: "15 Iulie", în regia lui Cristi Iftime, şi "Apele tac", de Anca Miruna Lăzărescu.

Roman Polanski începe, la Paris, filmările la o nouă peliculă
Regizorul Roman Polanski a început, la Paris, filmările pentru o adaptare a unei piese de teatru. Cineastul, în vârstă de 77 de ani, şi-a recâştigat libertatea după refuzul Elveţiei de a-l extrăda în Statele Unite pentru un caz din 1977 în care este acuzat de relaţii sexuale cu o minoră. Publicaţia Le Parisien a precizat că din distribuţia filmului regizat de Roman Polanski fac parte Kate Winslet, Jodie Foster, John C. Reilly şi Christoph Waltz. 'Le Dieu du carnage' spune povestea unei dispute violente între două cupluri reunite pentru a rezolva un diferend între copiii lor. Adaptarea americană a acestei scrieri a câştigat, în 2009, premiul pentru cea mai bună piesă la a 63-a ediţie a 'Tony Awards', premiile americane pentru lumea teatrului şi a music-hall-ului.

Trupa Bon Jovi va lua o pauză de doi ani după încheierea turneului mondial actual
Membrii trupei Bon Jovi au declarat că vor lua o pauză de doi ani după încheierea turneului mondial pe care îl susţin în prezent şi care se va termina cu un show la Lisabona, pe 31 iulie, considerând că în acest fel fanii îi vor "aprecia" mai mult când vor reveni pe scenă. În prezent, Bon Jovi se află în plin turneu mondial, "The Circle" fiind seria de recitaluri cu cele mai mari încasări din 2010. Potrivit Billboard, Bon Jovi a ocupat prima poziţie în clasamentul "Top 25 Tours" pe anul trecut, graţie celor 69 de concerte susţinute în cadrul "The Circle Tour", care au generat încasări de 146,5 milioane de dolari şi care au fost urmărite de peste 1,5 milioane de spectatori. Trupa americană Bon Jovi va concerta la Bucureşti pe 10 iulie, show-ul urmând să aibă loc în Piaţa Constituţiei.

Anotimpuri la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul, mâine, la Sala Radio, la un concert care va avea în program Anotimpurile de A.Vivaldi şi Anotimpurile la Buenos Aires de A. Piazzolla. Dirijor al Orchestrei de Cameră Radio şi solist al concertului a fost invitat Robert Bokor. Dirijor şi violonist sârb, artistul s-a născut în Macedonia într-o familie de muzicieni. Din 2008, Robert Bokor a fost numit director artistic al Filarmonicii din Belgrad, iar din martie 2011 va fi dirijor şef al Orchestrei de Cameră Arpeggione din Austria. În paralel cu activitatea concertistică, Bokor este profesor la Academia de muzică din St Gallen, Elveţia. Biletele pentru concertul de mâine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Concertele lunii februarie, între show-urile de Valentine's Day, Gotan Project şi James Walsh
Luna februarie aduce în Bucureşti tradiţionalele concerte de Valentine's Day şi Dragobete, susţinute de Direcţia 5 şi Taxi, dar şi un nou show semnat de Gotan Project, precum şi un recital acustic al lui James Walsh, solistul trupei britanice Starsailor. Gotan Project revine pentru a patra oară la Bucureşti, pe 28 februarie, când celebra formaţie de electro-tango va susţine un concert la Sala Palatului. James Walsh, solistul de la Starsailor, una dintre cel mai bine cotate trupe din Marea Britanie, va susţine un concert acustic, pe 4 februarie, la The Ark. Totodată, trupa Direcţia 5 va susţine, pe 14 februarie, la Sala Palatului, tradiţionalul său concert de Sfântul Valentin. Evenimentul va coincide cu lansarea cei mai nou disc al trupei, albumul "Clasic". Şi Ţapinarii îşi continuă tradiţia legată de Ziua Îndrăgostiţilor, organizând cea de-a zecea ediţie a turneului "Anti-Valentine's Day". Concertul de la Bucureşti va avea loc pe 14 februarie, în Club A. În schimb, cei de la Taxi au ales ziua de Dragobete (24 februarie), pentru a cânta pentru îndrăgostiţi, în Club Jukebox. Trupa Byron îşi va lansa cel de-al treilea album de studio intitulat "Perfect", pe 17 februarie, la The Silver Church, în timp ce formaţia de hip hop, Ad Litteram, va lansa albumul "Răni Cicatrizate", pe 6 februarie, în acelaşi club din Capitală.

Dan Perjovschi îşi expune lucrările la Hong Kong
Artistul român Dan Perjovschi îşi expune lucrările la Hong Kong, într-o expoziţie care va putea fi vizitată de public până în luna aprilie. Expoziţia cuprinde o serie de desene grupate sub sloganul "Comunismul este rău, Capitalismul este rău, China este bună". Lucrările artistului român reprezintă, potrivit organizatorilor, adevărate "reacţii ironice faţă de poziţia politică şi economică a autorităţilor" din Hong Kong pe plan local şi regional.
Dan Perjovschi este renumit pentru felul său original în care îmbină mesajele politice cu simple observaţii despre viaţă şi comentarii despre contextul economic şi politic din secolul al XXI-lea. Umorul inteligent se regăseşte în toate comentariile sale critice la adresa unor valori universal acceptate de către societate, fiind de multe ori elementul care declanşează dezbateri publice.
Artistul a decorat pereţi ai celebrelor muzee Tate Modern din Londra şi MoMa din New York şi a expus la Paris, Amsterdam, Edinburgh, Liverpool, Frankfurt, Berlin, Seul, Koln, Veneţia, Moscova şi Toronto.

Activitatea cerebrală poate să indice dacă o persoană va renunţa la fumat - studiu
Activitatea cerebrală poate fi folosită pentru a evalua hotărârea unei persoane care vrea să renunţe la fumat, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, care au analizat cu ajutorul unui scaner o regiune a cortexului asociată cu modificările de comportament. Studiul, publicat în revista Health Psychology, a fost efectuat pe un eşantion de 28 de fumători, înscrişi într-un program creat cu scopul de a-i ajuta să renunţe la acest viciu. Participanţii au fost invitaţi să privească o serie de mesaje referitoare la procesul de renunţare la fumat, în timp ce un scaner înregistra activitatea creierelor lor. După fiecare mesaj, pacienţii notau într-un caiet în ce fel acel mesaj le-a influenţat decizia de a renunţa la fumat şi dacă mesajul în cauză le-a sporit hotărârea. Persoanele ale căror creiere manifestau o anumită activitate în timpul difuzării mesajelor s-au dovedit a fi semnificativ mai hotărâte să îşi reducă consumul de ţigări. În fiecare an, în Statele Unite, mor aproximativ 443.000 de persoane din cauza unor maladii asociate cu tabagismul.

Stagiunea de Jazz se deschide cu Gershwin's Beautiful World
Orchestrele si Corurile Radio si Radio Romania Cultural organizeaza, in perioada februarie – iunie 2011, Stagiunea de Jazz. Aceasta cuprinde o serie de cinci recitaluri lunare cu tematica diferita sustinute de membri ai Big Band-ului Radio si studenti ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Recitalurile vor fi inregistrate si difuzate de Radio Romania Cultural, fiind prezentate de Maria Balabas. Stagiunea de Jazz debuteaza, miercuri, 9 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul ACT, cu un program dedicat unuia dintre cei mai populari compozitori de jazz – George Gershwin. Biletele pentru Stagiunea de Jazz se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim.

Cinematografia românească, prezentată la Berlinale Film Market, între 10-20 februarie
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc va fi prezentă, pentru a patra oară consecutiv, cu un stand românesc în Berlinale Film Market, o piaţă de film organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 10-20 februarie. În acest context, va fi reeditată cea de-a cincea ediţie a catalogului "Romanian Films", o broşură detaliată care cuprinde toate producţiile româneşti de lungmetraj şi documentar, care au avut premiera în ultimii trei ani sau care urmează să fie lansate în prima parte a anului 2011. APFR continuă astfel campania de promovare şi susţinere a industriei de film româneşti, demarată cu mai mulţi ani în urmă şi susţinută de o serie de evenimente cinematografice, printre care Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Gala Premiilor Gopo şi Noaptea albă a Filmului Românesc.
Pe lângă standul de prezentare, cinematografia românească va fi reprezentată la cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei de două filme de scurtmetraj prezente în competiţia Berlinale Shorts: "15 Iulie", în regia lui Cristi Iftime, şi "Apele tac", de Anca Miruna Lăzărescu.

Fundaţia Raţiu din Marea Britanie organizează, joi, la Londra, o dezbatere pe tema managementului cultural internaţional
Fundaţia Raţiu din Marea Britanie organizează, joi, la Londra, o dezbatere pe tema managementului cultural internaţional şi a noilor provocări impuse de un climat economic nesigur. La dezbatere a fost invitat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va vorbi publicului alături de scriitorul şi istoricul britanic Mike Phillips. În contextul tensiunilor publice apărute ca o reacţie la tăierile bugetare şi în contextul unei economii nesigure, Mike Phillips va încerca să exploreze, alături de Constantin Chiriac, natura politicii aplicate în antreprenoriatul cultural din Europa de Est. Programul Culture Power iniţiat de Fundaţia Raţiu in 2005 consta într-o serie de conferinţe şi dialoguri libere adresate unui public ales. De-a lungul timpului, Culture Power a avut ca invitaţi atât bursieri ai Fundaţiei Raţiu cât şi diferite personalităţi marcante din mediul cultural. Temele de discuţie variază de la managementul cultural, artă contemporană românească, politica externa a României până la transferul internaţional de bani, problemele comunităţii rromă şi arhitectura de lut.

Iranul ameninţă să rupă relaţiile culturale cu Franţa
Iranul ar putea întrerupe relaţiile culturale cu Franţa dacă Muzeul Luvru nu se angajează să organizeze la Teheran o expoziţie cu piese istorice iraniene. Conform unui acord între Muzeul Luvru şi o organizaţie iraniană, Teheranul a livrat muzeului francez piese pentru două expoziţii temporare, iar Luvrul s-a angajat în schimb să organizeze în Iran o expoziţie cu unele piese vechi ale sale, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent. În februarie 2009, Iranul a anunţat ruperea relaţiilor cu British Museum, în semn de protest împotriva mai multor amânări ale împrumutului 'cilindrului lui Cyrus' de către muzeul londonez. În cele din urmă, după câteva luni de polemică, British Museum a trimis la Teheran această comoară arheologică, pentru o expoziţie de patru luni, prelungită în urma succesului de care s-a bucurat. Expoziţia a fost inaugurată cu mare fast de preşedintele Mahmud Ahmadinejad, care a elogiat cu acea ocazie Iranul milenar şi cultura persană pre-islamică, într-un discurs transmis în direct la televiziune.

Clint Eastwood ar reveni pe marile ecrane dacă i s-ar oferi rolul James Bond
Clint Eastwood, care în ultima vreme a preferat munca de regizor, a declarat că ar fi tentat să revină pe marile ecrane dacă i s-ar oferi rolul James Bond. Actorul, în vârstă de 80 de ani, a declarat că rolul din "Gran Torino" va fi ultimul din cariera sa, dar recunoaşte că ar fi dispus să treacă din nou în faţa camerelor de filmat dacă ar primi oferta potrivită. Clint Eastwood a câştigat cinci premii Oscar ca actor, regizor şi producător. Şi-a început cariera jucând în câteva producţii neînsemnate ale studiourilor Universal, dar primele succese le-a avut în filmele western regizate de Sergio Leone: "Pentru un pumn de dolari", "Pentru câţiva dolari în plus" şi "Cel bun, cel rău, cel urât".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!