DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

4 aprilie 2011

Dan Perjovschi, invitat la Conferinţele TNB, pe 10 aprilie
Artistul Dan Perjovski va susţine, duminică, 10 aprilie, de la ora 11.00, în Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, conferinţa "Trec prin lume desenând-o!". Însoţită de imagini, prelegerea va jalona 25 de ani de artă şi atitudine, de la cenzura comunistă la aberaţiile pieţei de artă. Dan Perjovschi este grafician, autor de performance şi ilustrator la Revista 22. Artistul combină desenul şi graffiti în lucrări executate direct pe pereţii muzeelor şi centrelor de artă contemporană din toată lumea. Desenele sale sunt comentarii asupra problemelor politice, sociale şi culturale curente şi sunt influenţate de istoria, tradiţiile şi cultura locului în care expune. Dan Perjovski a decorat, printre altele, pereţi ai celebrelor muzee Tate Modern din Londra şi MoMa din New York şi a expus la Paris, Amsterdam, Edinburgh, Liverpool, Frankfurt, Berlin, Seul, Koln, Veneţia sau Moscova. A primit, printre altele, premiul George Maciunas, în 2004, precum şi Henkel CEE Prize for Contemporary Drawing, în 2002, la Viena.

PADUREA DE LACRIMI, pe scena Odeonului
Institutul Francez din Bucuresti prezinta, pe 8 aprilie, la Teatrul Odeon, PADUREA DE LACRIMI, un spectacol de dans contemporan, capoeira, muzica live/percutii, video și poezie declamata, al Companiei La LICORNE din Reims, Franta. Avand ca punct de plecare relatia dintre Om si Natura, spectacolul plonjeaza publicul intr-un univers in care miscarea, corporalitatea, dar si cuvintele, sunetele si imaginile vin ca un raspuns la problematica despaduririlor abuzive si a lipsei de respect pentru mediul inconjurator. Gestul artistic devine semnul unei tensiuni emotionale implicata in starea de fapt a planetei pentru care toti suntem responsabili. Compania La Licorne s-a format in 1990 la Reims, din dorinta de a crea spectacole in care constientizarea corporalitatii si a miscarii este abordata in stansa relatie interdisciplinara pentru a crea intense universuri emotionale si poetice.

EUROPAfest 2011, între 7 şi 13 mai, la Bucureşti
Ediţia din 2011 a EUROPAfest, unul dintre cele mai reprezentative evenimente muzicale internaţionale care se desfăşoară în Bucureşti, dedicat muzicii blues, jazz, pop și clasică, se va desfăşura între 7 şi 13 mai. De 18 ani, EUROPAfest celebrează spiritul european prin muzică şi reprezintă cu succes România pe scena marilor festivaluri internaţionale. Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa circa 300 de muzicieni din 45 ţări. Evenimentul cuprinde secţiunile: Bucharest International Jazz Competition - care îi reuneşte anual pe noii reprezentanţi ai generaţiei de jazz din toată lumea -, Jeunesses International Music Competition - dedicat iubitorilor muzicii clasice, şi Gala EUROPAfest, care se va desfăşura într-o atmosferă de celebrare a celor mai buni muzicieni din festival.

Festivalul Filmului European va avea loc între 5 şi 29 mai
Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Filmului European va avea loc în perioada 5 - 29 mai, în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, informează Institutul Cultural Român. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentând 30 de ţări. Pe lângă un număr record de pelicule, ediţia a XV-a aduce mai multe elemente noi. Cinemateca Română se alătură festivalului şi va completa contribuţia partenerilor tradiţionali cu pelicule din bogata sa arhivă. Astfel, actuala ediţie a festivalului va putea oferi publicului, pe lângă cel mai recent film al lui Milos Forman, "Well paid walk", din 2010, un medalion cu câteva dintre cele mai relevante filme ale sale din arhiva Cinematecii. Republica Moldova participă pentru prima dată la festival cu o selecţie de filme studenţeşti care vor fi prezentate alături de câteva scurtmetraje ale studenţilor de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, în prezenţa tinerilor regizori. În cadrul festivalului va avea loc şi premiera filmului românesc "Metrobranding", un documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, produs de Mandragora, şi care va intra ulterior in cinematografe. Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme româneşti ale anului 2010 - "Marţi, după Crăciun", premiat şi selecţionat în numeroase festivaluri.

Expoziție la ICR Stockholm
Institutul Cultural Român de la Stockholm va prezenta, de astăzi și până pe 22 aprilie, o expoziţie inedită de fotografie, care conţine lucrări de Carol Popp de Szathmary, primul fotograf de război din Europa. Fotografiile au aparţinut Prinţului Eugen al Suediei, care le-a donat în 1903 Bibliotecii Regale, unde se află şi în prezent. Este pentru prima dată când aceste fotografii sunt expuse public. Seria de la sediul ICR Stockholm cuprinde 30 de fotografii bine conservate, care înfăţişează monumente a căror istorie legitima aspiraţiile de independenţă naţională ale noului stat românesc: Biserica Mănăstirii Cozia ctitorită de Mircea cel Batrân în 1387 sau ruinele Curţii Domneşti din Târgovişte - timp de aproape trei veacuri capitala Ţării Româneşti. Majoritatea fotografiilor poartă semnătura autorului şi unele dintre ele fac parte din binecunoscutul album "România". Circumstanţele exacte în care albumul a intrat în posesia Casei Regale a Suediei nu sunt cunoscute încă, dar o posibilitate ar fi ca ele să fi constituit o selecţie documentară înmânată la începutul anilor 1880 Reginei Sofia a Suediei, cu prilejul călătoriei sale în România şi Turcia.

Teatrul Național Radiofonic vă invită de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic din București, unde va avea loc audiția cu public a premierei absolute "Hronicul Găinarilor" - spectacol realizat după romanul cu același titlu al poetului, dramaturgului și prozatorului basarabean Aureliu Busuioc. Regia artistică: Petru Hadarca. O montare radiofonică prezentată în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani - coordonat de Magda Duțu - difuzată în două părți, la Radio România Cultural, joi, 7 aprilie, și duminică, 10 aprilie, de la ora 19.00. Autor a numeroase volume de poezii, romane și scenarii de film, Aureliu Busuioc face parte din generația "celor mai hărțuiți dintre pamânteni", cea a celor care s-au născut în Regatul României, au fost "mutați" de istorie în Uniunea Sovietică, fără să li se ceară părerea și obligați apoi, să devină cetățeni ai Republicii Moldova.

Televiziunea Publică şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică au încheiat la sfârșitul săptămânii trecute un acord cadru care va oferi celor două instituţii posibilitatea de a dezvolta proiecte comune precum sesiuni de training, schimburi de experienţă şi stagii de practică. Beneficiarii direcţi ai acestui parteneriat vor fi studenţii UNATC şi angajaţii TVR, dar în final vor câştiga telespectatorii, potrivit Televiziunii Publice. La rândul său, rectorul UNATC, Gelu Colceag, spune că deşi în programa UNATC se regăsesc multe cursuri practice este important pentru studenţi să poată lucra chiar în televiziune. Cele mai bune materiale video realizate de ei în cadrul acestor stagii vor fi publicate şi promovate pe site-ul Televiziunii Române. De asemenea, TVR va include în programele sale cele mai valoroase producţii de teatru şi film ale studenţilor din anii terminali. Totodată, UNATC va oferi redactorilor TVR accesul la arhiva de filme, de fotografii şi înregistrări documentare ale unor spectacole, care pot fi de interes pentru diverse emisiuni. De asemenea, reprezentanţii universităţii vor evalua abilităţile profesioniştilor din televiziune şi vor propune şi realiza programe de training pentru aceştia.

Universitatea de Arte din Târgu Mureş este, începând de ieri, timp de o săptămână, gazda Edinburgh's Telford College, în cadrul proiectului IMPRO-SCOTT-VISITING TEAM, destinat studenţilor la Regie. La instituția din Târgu Mureş se vor afla profesorul Scott Johnston şi 19 studenţi din Edinburgh, care vor lucra împreună cu studenţii de la secţia română şi secţia maghiară în atelierele de improvizaţie, respectiv cu clasa de regia spectacolului contemporan - masterat, anul I. Pe lângă atelierele comune destinate regizorilor-studenţi, profesorul Scott Johnston va susţine în fiecare zi un atelier cu titlul Three Languages - One Voice - Devising Theatre. Sâmbătă, în sala Studio a Universităţii de Arte Târgu Mureş, vor fi prezentate rezultatele workshop-urilor realizate de studenţii-regizori.

"Dicţionarul Tezaur al Limbii Române", reeditat în 19 volume, va fi lansat astăzi la Academia Română, cu ocazia sărbătoririi a 145 de ani de la înfiinţarea instituţiei.
Anul trecut, în aprilie, Academia Română lansa ultimul şi cel de-al 37-lea volum al Dicţionarului Tezaur, lucrare iniţiată în urmă cu mai mult de un secol. Preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, a precizat că cele 37 de volume erau diferite între ele, iar Editura Academiei a reeditat lucrarea prin scanarea paginilor deja tipărite. Astfel lucrarea are în prezent un format unitar, "aşa cum trebuie să fie un dicţionar, de la primul la ultimul volum", a spus Haiduc. Coordonatorul proiectului a fost Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei şi directorul Institutului de Lingvistică al forului cultural şi ştiinţific. "Dicţionarul Limbii Române", numit şi "Dicţionarul Tezaur al Limbii Române", este un proiect care a fost început de un grup de cercetatori coordonat de lingvistul Sextil Puşcariu, în 1907. Până în 1948 s-au realizat, sub coordonarea savantului, trei volume şi trei fascicule neterminate. Activitatea de elaborare a dicţionarului a fost reluată în 1959.

Cunoscutul interpret britanic Cliff Richards, care anul trecut a împlinit 70 de ani, va pleca în cursul acestei luni în Statele Unite ale Americii, la Memphis, pentru a realiza un disc alături de stele ale muzicii soul precum Dennis Edwards, Candi Staton, Percy Sledge şi The Temptations. Proiectul acestor înregistrări aparţine lui David Gest, fost soţ al cântăreţei şi artistei Liza Minnelli. Discul va apărea în octombrie, când Cliff Richards va efectua un nou turneu prin Marea Britanie.
La sfârşitul anului trecut, el a mai înregistrat un album în SUA, la Nashville. Intitulat 'Bold and Brass' (Curajos şi insolent) discul cu piese de swing şi jazz clasic l-a readus din nou pe Cliff Richards în top ten.

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită miercuri, de la ora 19.00, la Sala Radio, la următorul şi cel mai important concert al dirijorului român, Tiberiu Soare. Sub bagheta sa vor performa Orchestra de Cameră Radio şi pianistul Daniel Goiţi. Programul serii cuprinde Uvertura operei Cosi fan tutte, K. 588 de W.A. Mozart, Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră op. 15 de L.v. Beethoven şi Simfonia a IV-a în do minor, D. 417 - Tragica de Schubert. Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (din 2005), dirijor al ansamblului de muzică contemporană "Profil" (2002), Tiberiu Soare este un abil şi carismatic ambasador al marii muzici în rândurile spectatorilor, ascultătorilor şi telespectatorilor. Toată activitatea sa, aflată sub semnul unor standarde calitative înalte este direcţionată spre atragerea unui public cât mai larg şi mai eterogen spre muzica bună.

Ce s-a mai intamplat cu filmul românesc, de la celebrul Palme d'Or al lui Cristian Mungiu și până acum? Criticul de film Ileana Bîrsan vine la "Vorba de cultură" pentru a dezbate această chestiune, de luni până vineri, între orele 12.00 și 13.00. Absolventă a unui masterat în studii cinematografice la Universitatea din Zurich, Ileana Bîrsan publică de ani buni recenzii și articole în reviste culturale clasice și online, precum "Observator cultural", "Time Out București", Cinemart.ro, și este colaboratoare a festivalului de film documentar One World Romania. O puteți asculta imediat, la Radio România Cultural, în emisiunea "Vorba de cultură". Realizator Ema Stere.

Centrul Judeţean Bacău pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale organizează, sub egida Consiliului Judeţean Bacău, până pe 18 aprilie, suita de manifestări înscrise în programul celei de a XX-a ediţii a Salonului Naţional de Primăvară al Artei Naive. La acest eveniment unic în România, găzduit de Centrul Internaţional de Cultură şi Arte 'George Apostu', au fost invitaţi 33 de creatori, care redau, în mai bine de 70 de lucrări expuse pe simeze, cu talent nativ şi fără a fi urmat şcoli superioare din domeniul plasticii, aspecte din viaţa urbană şi rurală surprinse prin sugestiile anecdoticii populare. Cele mai valoroase lucrări etalate pe simeze vor fi răsplătite cu Marele Premiu al Salonului şi alte trei premii acordate de organizatori, în urma deciziei juriului alcătuit din personalităţi artistice din domeniu.

La Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti va avea loc mâine seară, de la ora 19,00, ediţia cu numărul trei a programului cultural - artistic, intitulat relevant Rampa de lansare. Programul va debuta cu vernisajul expoziţiei personale de fotografie Doria Drăguşin, subiectul fiind "Viaţa monahală". În continuare, invitaţi vor fi poeţii George Stanca şi Ovidiu Mihăilescu. Crista Bilciu, câştigătoarea Premiului Uniunii Scriitorilor pe anul 2010, pentru debut în volum va citi pagini memorabile din proza sa. Programul muzical este susţinut de tineri artişti, elevi şi studenţi.

Lungmetrajele "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Morgen", de Marian Crişan, vor fi prezentate la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul, cel mai vechi eveniment de profil din Turcia, care va avea loc până pe 17 aprilie.
Cele două producţii româneşti vor avea premiera în Turcia în cadrul evenimentului, cu sprijinul ICR Istanbul. Filmul "Aurora" va rula alături de alte 11 producţii în secţiunea Mined zone, definită de organizatori prin includerea de filme extraordinare, provocatoare şi originale, care ies în afara tendinţelor prin stilul, formatul, tehnica, abordarea sau naraţiunea lor. Lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, "Morgen", este prezent în secţiunea Young Masters care include 14 filme ale unor tineri regizori care au primit aprecierea criticii şi a publicului şi premii în festivaluri ca cele de la Locarno, Chicago, Montreal, Cannes, Toronto şi Sundance, demonstrând o abordare unică a cinematografiei prin filmul de debut. La premiera filmului, vor participa regizorul Marian Crişan, directorul de producţie Răzvan Bumbeş şi editorul Tudor Pojoni, care vor răspunde la întrebări după proiecţie.

Elevii cu vârsta între 14 şi 18 ani, care studiază instrumente precum flaut, oboi, clarinet, saxofon, trompetă, trombon, tobe, bas, pot participa la Programul internaţional 'Music Camp', din Dakota de Nord. Potrivit site-ului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, fiecărei ţări i-au fost alocate burse pentru câte doi elevi care ar urma să participe la programul internaţional.
Bursele vor acoperi cheltuielile de cazare, taxele de şcolarizare şi lecţiile particulare, transportul internaţional revenind în sarcina participanţilor.
Persoanele interesate pot opta pentru două perioade de desfăşurare a taberei cuprinse între 26 iunie - 9 iulie sau 17 - 30 iulie. Termenul limită pentru înregistrarea participanţilor este 1 mai.

Institutul Francez din Bucureşti prezintă, pe 8 Aprilie, ora 20:30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, spectacolul de dans "Pădurea de lacrimi". Având ca punct de plecare relația dintre Om și Natură, spectacolul plonjează publicul într-un univers în care mișcarea, corporalitatea, dar și cuvintele, sunetele și imaginile vin ca un răspuns la problematica despăduririlor abuzive și a lipsei de respect pentru mediul înconjurător. Gestul artistic devine semnul unei tensiuni emoționale implicată în starea de fapt a planetei pentru care toți suntem responsabili. Acest spectacol multidisciplinar, « Coup de Cœur » al Fundației Nicolas Hulot la premiera din 2007, aduce pe scena trei dansatori, un slamer și un muzician.

La Teatro dell'Angelo din Roma Accademia di Romania va avea loc mâine, de la ora 20, spectacolul "Şi cu violoncelul ce facem?" de Matei Vişniec. Piesa într-un act ce îmbină comedia cu teatrul absurd este propusă într-o viziune integral românească, fiind pusă în scenă în regia Laviniei Jemna. În distribuţia spectacolului se regăsesc actori de marcă ai scenei bucureştene: Omul cu Ziarul -Toma Dănilă, Bătrânul cu Baston - Gheorghe Dănilă, Doamna cu voal- Tamara Creţulescu, Omul cu violoncelul - Cristian Munteanu. Matei Vișniec: Născut în România în 1956, în prezent trăieşte la Paris şi lucrează ca jurnalist la Radio France International. Dat fiind că scrierile lui erau constant cenzurate de regimul comunist, din 1987 Matei Vişniec a cerut azil politic în Franţa. După căderea regimului a devenit unul dintre autorii de teatru cei mai prezenţi pe scenele româneşti. Operele sale au fost traduse şi reprezentate în peste 20 de ţări din lumea întreagă.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi Grupul "Iza" din Maramureş vor participa, astăzi și mâine, cu spectacolul "Electra", la un festival de teatru care are loc în localitatea Adana, Turcia. Turneul este susţinut de Institutul Cultural Român din Istanbul. Evenimentul se va desfășura în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a "Turkish State Theatres Sabanci International Theatre Festival". Ambele reprezentaţii vor avea loc la Teatrul de Stat din Adana şi vor avea subtitrare în limba engleză şi limba turcă". "Electra" lui Măniuţiu este un spectacol al eternului tragic, veşnic dispus să ia formele zilei, dar conservându-şi perpetuu esenţa destinală, implacabilă. Întâlnirea inedită dintre texte din marea tragedie greacă - fondatoare a marilor mituri culturale europene - şi muzica populară maramureşeană interpretată live de Grupul "Iza" readuce în vremea de azi o mitologie extraordinară, provocând crearea unui spaţiu al confluenţelor arhaice".
Regizorul spectacolului, Mihai Măniuţiu, spune că muzica din Maramureş l-a inspirat profund.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est include anul acesta workshop-ul Animation Worksheep, o premieră în peisajul educaţional românesc. Destinat tinerilor animatori români cu diferite niveluri de experienţă Animation Worksheep va oferi câteva oportunităţi unice în România, iar cursanţii şi publicul vor putea urmări rezultatele atelierului pe marele ecran, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Anim'est. În total, 15 cursanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani vor participa la prima ediţie a Animation Worksheep - un curs teoretic şi practic de animaţie 2D şi 3D, desfăşurat la o pensiune din Şimon-Bran, timp de două săptămâni, în perioada 4 - 17 aprilie, la finalul căruia fiecare participant va avea în portofoliu un nou scurtmetraj de animaţie şi o experienţă consistentă de lucru în filmul de animaţie, având la dispoziţie software şi hardware de ultimă generaţie, precum şi traineri cu reputaţie.

Regizorul Andrei Ujică este membru în juriul care va stabili câştigătorul selecţiei oficiale argentiniene la Festivalul Internaţional de Film Independent de la Buenos Aires. Evenimentul se desfăşoară între 6 şi 17 aprilie. Totodată, documentarele "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică şi "Lumea văzută de Ion B." de Alexander Nanau vor rula în cadrul festivalului. Cu o pregătire filologică, după ce scrie împreună cu Şerban Foarţă versuri memorabile pentru grupul rock Phoenix şi după publicarea unor nuvele şi eseuri, timişoreanul Andrei Ujică se dedică, din 1990, cinematografiei. Realizează în 1992 "Videogramele unei revoluţii", iar în 1995, "Out of the Present", comparat adeseori cu "Odiseea spaţială" sau "Solaris" şi considerat cel mai important film nonficţional din anii '90. Datorită convergenţei dintre viziunea cinematografică şi scenele artistice, acesta a devenit subiectul unor expoziţii de renume, cum ar fi "Unknown Quantity", de la Fundaţia Cartier, Paris, unde Andrei Ujică a creat o instalaţie bazată pe dialogul dintre Paul Virilio şi Svetlana Alexievitch, în care tradiţiile dialogului filosofic se confruntă cu cinematograful ca "maşinărie vizionară". Andrei Ujică a emigrat în Germania în anul 1981. În prezent, el este profesor la Universitatea din Karlsruhe, unde predă literatură, teoria mass-media şi arta filmului.

NexT Kids, un program dedicat copiilor, va avea loc în cadrul Festivaului Internaţional de Film NexT, sâmbătă, de la ora 11.00, la cinematograful Scala din Bucureşti. Cea de-a doua ediţie a evenimentului pregăteşte pentru copii, părinţi şi bunici un program cu filme fascinante, cu jocuri distractive şi alte surprize pentru cei mici. Programul NexT Kids, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, cuprinde o serie de filme scurte, majoritatea animaţii, din Marea Britanie, Germania, Elveţia şi România, care vorbesc în mod emoţionant, surprinzător, amuzant, înduioşător despre timp, magie, prietenie, onoare, sălbăticie, curaj, sacrificiu şi consolare. Proiecţia de o oră va fi urmată, în holul cinematografului Scala, de două ore de activităţi menite să-i distreze pe micuţii spectatori, care vor fi invitaţi să voteze şi să comenteze în mod inedit filmul şi personajul preferat, să recreeze mascotele NexT sau obiectele din filme şi să exploreze spaţiul cinematografului amenajat special pentru proiecţia NexT Kids.

Trupa Gipsy Kings revine în Capitală, cu un concert la Sala Palatului, pe 9 aprilie. Evenimentul face parte din "Gipsy Kings 2010 - 2011 World Tour". Turneul a început pe 18 iulie 2010, în Los Angeles, şi a inclus oraşe precum Montreal, New York, Chicago, Dallas, Zagreb, Berlin şi Moscova, urmând ca acesta să se încheie pe 7 mai, la Budapesta. Trupa Gipsy Kings a fost fondată în 1987, în prezent având opt membri. Formaţia a fost creată din două trupe mai mici, fiecare având în componenţă membri care sunt fraţi. Iniţial, familiile Reyes şi Baliardos cântau la nunţi şi petreceri. Printre hiturile trupei se numără "Bamboleo", "Djobi Djoba" şi "Volare".

Cineastul Radu Gabrea va fi preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2011. Evenimentul va avea loc între 11 şi 17 aprilie. Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente nou apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film care s-au făcut deja cunoscuţi pe plan intern sau în competiţii internaţionale, Bucharest International Film Festival îşi respectă şi în acest an tradiţia, organizând o competiţie de lungmetraje în cadrul căreia cele mai bune filme vor fi răsplătite cu trofeul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, premiul pentru cea mai bună imagine, premiul criticii şi premiul publicului. Pe lângă deja consacratul juriu oficial, al cărui preşedinte este regizorul român Radu Gabrea, anul acesta, pentru prima dată în cei şapte ani de la lansare, festivalul va avea şi un juriu al criticii, compus din Manuela Cernat, Cristina Corciovescu şi Dana Duma, membre FIPRESCI.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!