DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

27 aprilie 2011

Trupa rock 'Celelalte Cuvinte' va concerta astăzi, după patru ani, la Sibiu, într-un club privat, unde un bilet de intrare va costa 30 de lei. Călin Pop, Marcel Breazu, Tiberiu Pop, Leontin Iovan şi Ovidiu Roşu aşteaptă cu mult entuziasm reîntâlnirea cu Sibiul, pe care îl consideră 'un oraş european în toată puterea cuvântului'. Cu o carieră de 30 de ani împreună, 'Celelalte Cuvinte' este una dintre cele mai longevive trupe rock din România. Păstrându-şi de-a lungul timpului atât componenţa, cât şi stilul, 'Celelalte Cuvinte' a devenit o trupă-legendă a rockului românesc. Formaţia va concerta la Sibiu cu piese ce au scris istorie în rockul românesc: 'Zmeie', 'Scrisori iubite', 'Stele', 'Lupii', 'Dacă vrei', 'Iarbă prin păr'.

Expoziţia de icoane şi pictură naivă "Patimile în Învierea Mântuitorului în creaţia populară contemporană" va avea loc începând de astăzi şi până pe 12 mai la Centrul de Artă "Tinerimea Română" din Capitală. Vor fi prezentate icoane pe sticlă şi pe lemn şi pictură naivă, realizate de artişti din diferite zone ale ţării: Bacău, Suceava, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca. Vizitatorii vor putea intra în contact cu artiştii, care vor fi prezenţi la standuri, şi achiziţiona dintre lucrările prezentate.

Cântăreţul francez Enrico Macias va susţine în mod excepţional primul său concert în România pe 30 aprilie, la Sala Palatului, eveniment care va marca debutul Festivalului Muzicii Franceze. Cu ocazia festivalului vor veni la Bucureşti o serie de artişti francezi cunoscuţi. În prezent, Enrico Macias este într-un turneu în Franţa, pentru promovarea celui mai nou album al său, 'Voyage d'une melodie', lansat pe 7 martie. Discul conţine melodii în mai multe limbi, cu tonalităţi orientale, fiind conceput ca o călătorie muzicală prin mai multe culturi. Cântăreţul francez de origine algeriană va concerta alături de cei şapte instrumentişti ai săi, interpretând atât melodii noi, cât şi pe cele deja foarte cunoscute în lumea întreagă, precum 'La femme de mon amie', 'Le filles de mon pay', 'Le Mendiant de l'amour' şi 'Zingarella'.

Producătoarea Ada Solomon a fost selectată în programul Producers on the Move, ce va avea loc între 14 şi 17 mai, în timpul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. În total, la acest program, destinat perfecţionării profesionale a producătorilor, vor participa 25 de specialişti, cel mai mare număr de participanţi în cei 12 ani de existenţă a Producers on the Move. Ada Solomon va reprezenta România şi este prezentă în acest progam alături de producători din ţări precum Albania, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Franţa. În ultimii doi ani, România a fost reprezentată de Dan Burlac, respectiv Daniel Mitulescu. Ada Solomon este unul dintre cei mai cunoscuţi producători din România, participând la filme precum "Medalia de onoare", de Călin Netzer, "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, şi "Marilena de la P7", de Cristian Nemescu. De asemenea, aceasta este directoarea Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT din Bucureşti.

Filmele europene domină selecţia oficială a celei de-a 43-a ediţii a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, din cele 25 de lungmetraje incluse în competiţie 16 fiind regizate de cineaşti europeni.
Programul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs este deosebit de bogat în noutăţi în acest an, deoarece din cele 25 de lungmetraje incluse în competiţia oficială 23 reprezintă premiere mondiale şi 8 sunt filme de debut. Lungmetrajul european este deosebit de bine reprezentat în acest an, prin 16 titluri (semnate de regizori francezi, belgieni, bulgari, olandezi, irlandezi, suedezi, austrieci şi islandezi) şi patru coproducţii, selecţionate de Frédéric Boyer, delegatul general al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs.

Orchestra Academiei Santa Cecilia, inclusă în topul celor mai bune 10 orchestre din lume de revista Classic FM, va susţine un concert la Festivalul Internaţional "George Enescu", sub bagheta lui Antonio Pappano. După succesul reputat pe mari scene ale lumii, Orchestra Academiei Santa Cecilia condusă de Antonio Pappano va concerta în faţa publicului român în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", pe 21 şi respectiv 22 septembrie 2011, în cadrul seriei "Mari orchestre ale lumii". Concertul uneia dintre "cele mai bune 10 orchestre din lume", cum a fost desemnată de revista Classic FM, va cuprinde lucrări de Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski, George Enescu, Serghei Rachmaninov şi Nikolai Rimsky- Korsakov. Soliştii concertelor vor fi Hélene Grimaud şi Denis Matsuev.
Aplaudată în acest an la Manchester, Birmingham, Luxembuorg, Atena şi Roma, după magistralul succes obţinut în aprilie la Scala di Milano, Orchestra di Accademia di Santa Cecilia va veni în România cu grandoarea şi vivacitatea apreciată şi ovaţionată de selectul şi intransigentul auditoriu milanez.

Biletele pentru concertul pe care britanica Amy Winehouse îl va susţine în premieră la Bucureşti, pe stadionul ''Iolanda Balaş Soter'', pe 15 august au fost puse în vânzare. Cumpărătorii pot beneficia până vineri de primele 1.000 bilete cu preţ redus cu 20%. Ei pot achiziţiona tichete la preţuri de 104 lei Gazon B, 144 lei Gazon A , 216 lei Golden Ring sau 280 lei Premium. Turneul Amy Winehouse din această vară include, până în prezent, opt ţări în întreaga Europă şi debutează pe 18 iunie, la Belgrad. Artista va traversa Turcia, Grecia, Spania, Elveţia, Italia şi Ungaria înainte de a ajunge la Bucureşti.

Trupa 'Tompa Miklós' a Teatrului Naţional Târgu Mureş va pune în scenă două spectacole destinate copiilor, 'Zâna care vede în întuneric' şi 'Pinokkio'. Potrivit secretarului literar al Trupei 'Tompa Miklós', Eva Evelyn Kiss, 'Zâna care vede în întuneric' are ca protagonistă o zână în vârstă de 3.000 de ani, care povesteşte despre cum a dobândit această denumire interesantă, trecând prin felurite aventuri atractive. Spectacolul, în regia Evei Patkó, se va juca astăzi, de la ora 11,00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Târgu Mureş. Piesa muzicală 'Pinokkio' - varianta scenică a basmului 'Pinocchio' de Carlo Collodi, textul spectacolului fiind semnat de Erzsébet B.Fülöp şi Imola Nagy, muzica originală Zeno Apostolache, regia: Erzsébet B.Fülöp - prezintă o figurină-marionetă jucăuşă, care până la urmă ajunge să-şi dorească un trai de copil adevărat'. 'Pinokkio' se va juca în data de 30 aprilie, de la ora 11,00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş. Potrivit Evei Evelyn Kiss, la spectacole sunt invitaţi şi copiii care nu cunosc limba maghiară, întrucât cele două piese vor fi titrate în limba română.

46 de filme din selecţia internaţională şi alte 20 din România vor fi proiectate, în perioada 6 - 8 mai, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj "Tres Courts", care are loc în mai multe state din lume, inclusiv ţara noastră. Coordonatorul evenimentului în România, Moldova, Ungaria şi pentru prima dată anul acesta în Slovacia, Raluca Ghervan, a declarat că festivalul, unic în lume, promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim trei minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Competiţia internaţională compusă din 46 de foarte scurt metraje este difuzată simultan în întreaga lume, 70 de oraşe participante din 15 ţări. Timp de trei zile, fiecare ţară organizează, în funcţie de preferinţe, şi alte proiecţii care pot pune în valoare talentele locale prin intermediul unor selecţii proprii de filme. În plus, publicul poate vota filmele preferate.

Poetul chilian Gonzalo Rojas, considerat unul dintre cei mai talentaţi scriitori sud-americani moderni, a murit la vârsta de 93 de ani în reşedinţa lui din Santiago de Chile. De-a lungul unei cariere prestigioase, Gonzalo Rojas a primit numeroase distincţii internaţionale, inclusiv premiul Cervantes pe anul 2003, considerat cea mai importantă distincţie literară pentru scriitorii de limbă spaniolă. Gonzalo Rojas a fost forţat să trăiască câţiva ani în exil, după lovitura de stat din anul 1973 condusă de generalul Augusto Pinochet. Poetul chilian se confrunta cu o serie de probleme grave de sănătate, după atacul cerebral pe care l-a suferit în luna februarie din acest an. Gonzalo Rojas a scris numeroase volume de poezie, operele sale fiind traduse în 11 limbi, inclusiv în limba română. Printe cele mai importante dintre volumele sale de poezie se numără "La miseria del hombre" , "Contra la muerte" , "Oscuro" şi "El alumbrado".

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti va susţine, în perioada 29 aprilie - 2 iunie, şase spectacole de dans contemporan la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Iniţiativa acestui proiect, care împlineşte trei ani în 2011, porneşte de la faptul că Bucureştiul a fost întotdeauna privilegiat în ceea ce priveşte evenimentele de dans, majoritatea având loc în Capitală. Spectacolul "Corporis Memoriae", din 2009, la Teatrul Naţional din Cluj, precum şi stagiunea centrului de anul trecut care cuprindea unsprezece spectacole de dans contemporan, au convins pe deplin organizatorii că publicul clujean este foarte interesat de spectacolele de dans contemporan. Aceste lucrări coregrafice produse în România au fost prezentate nu numai în stagiunea centrului, dar şi pe scenele internaţionale. Programul spectacolelor este următorul: 29 aprilie, de la ora 19.00, "Pretend we make you happy", de Andreea Novac, 29 aprilie, de la ora 20.00, "Extraterrestrial activity", de Alexandra Pirici, 24 mai, de la ora 19.00, "I.C." [progressive work], de Paul Dunca, 24 mai, de la ora 20.00, "Stage psychosis", de Carmen Coţofană, 25 mai, de la ora 20.00, "Bun rămas", de Farid Fairuz, 2 iunie, de la ora 20.00, "Iluzionistele", de Mădălina Dan. Reprezentaţiile Centrului Naţional al Dansului Bucureşti vor avea loc la Noua Sală Studio a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.

O expoziţie de gravură japoneză intitulată 'Pelerinaj la Muntele Fuji. Gravuri de Katsushika Hokusai' se va deschide, mâine, la Muzeul Naţional de Artă al României. Manifestarea, al cărui curator este specialistul în arta extrem orientală Carmen Brad, este organizată în semn de omagiu şi de solidaritate faţă de poporul japonez, greu încercat în urma recentelor evenimente tragice care avut ca punct de pornire cutremurul din 11 martie. Apelând la mijloacele sale specifice, prin intermediul imaginii şi al informaţiei culturale, MNAR se alătură manifestărilor de simpatie, admiraţie şi respect pentru modul exemplar în care Japonia a reacţionat la drama care a produs enorme pagube umane şi materiale. Publicul este invitat într-o călătorie imaginară în arhipelagul japonez, aşa cum a ilustrat-o marele gravor Katsushika Hokusai în seria intitulată 'Cele treizeci şi şase de vederi ale muntelui Fuji', serie de gravuri, căreia autorul i-a adăugat ulterior încă zece lucrări, care a fost publicată pentru prima dată între anii 1829-1833. Datorită imensului lor succes, cele 46 gravuri au fost imprimate în mai multe ediţii, atât în timpul vieţii lui Hokusai, cât şi postum. În cadrul expoziţiei sunt expuse un număr de 38 piese din colecţiile MNAR, publicate în tiraje moderne, de bună calitate, la începutul secolului al XX-lea.

Animaţia "Rio", care rulează şi în România din 15 aprilie, este noul lider al box-office-ului american, dupa ce a realizat încasări de 26,8 de milioane de dolari la proiecţiile din weekend-ul de Paşte. Filmul este realizat de cei care au făcut şi populara serie "Ice Age". Vocile personajelor principale sunt asigurate de Jesse Eisenberg, cunoscut pentru rolul din "The Social Network", şi Anne Hathaway, prezentatoarea Oscarurilor de anul acesta. Locul 2 în box-office-ul de weekend din SUA este ocupat de comedia "Madea's Big Happy Family", care a avut încasări de 25,8 milioane de dolari. Pe locul 3, cu 17,5 milioane de dolari, se află drama "Water for Elephants", în care joacă Robert Pattinson, Reese Witherspoon şi Christoph Waltz.

Norio Ohga, considerat "părintele CD-urilor" a murit la vârsta de 81 de ani. Norio Ohga, un fost student la conservator, a condus grupul Sony între 1982 şi 1995 şi a transformat această firmă japoneză de produse electronice într-un gigant mondial în domeniul multimedia. În afară de rolul său major în procesul de elaborare şi dezvoltare a formatului CD, Norio Ohga a înfiinţat Sony Music, a iniţiat achiziţionarea studiourilor Columbia Pictures şi a încurajat lansarea consolei de jocuri PlayStation. Cariera lui Norio Ohga a început în 1953, când acest student la muzică la Universitatea naţională din Tokyo a trimis o scrisoare directorilor grupului Tokyo Telecommunications Engineering, considerat strămoşul grupului Sony, în care le sugera o serie de îmbunătăţiri pentru prototipul de magnetofon pe care această companie îl lansase recent pe piaţă şi despre care el spunea că ar fi avut un sunet "catastrofal". Impresionaţi de ideile acestui inginer autodidact, fondatorii grupului Sony, Masaru Ibuka şi Akio Morita, l-au angajat pe post de consultant. Începând din 1959, Norio Ohga se dedică total acestei companii şi devine în scurt timp unul dintre directorii ei.

Spectacolul "Falling Angels", semnat de coregraful ceh Jiri Kylian, unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani, va avea premiera naţională duminică la Opera Naţională Bucureşti. "Falling angels" este o creaţie de referinţă a artistului, concepută în jurul unor teme precum lupta pentru perfecţiune. Spectacolul va fi pus în scenă la Bucureşti de Nancy Euverink, asistentă a coregrafului Jiri Kylian. Muzica este compusă de Steve Reich ("Drumming", partea I), costumele sunt create de Joke Visser, luminile poartă semnătura lui de Joop Caboort, iar coordonarea tehnica a producţiei va fi asigurată de Erik van Houten. Omagiu adus balerinelor, "Falling Angels" este o lucrare coregrafică creată pentru opt interprete, un spectacol despre artişti şi arta lor, o coregrafie a cărei montare va aduce compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante trupe de balet din lume.

O expoziţie cu lucrări ale artistului Ion Grigorescu a fost vernisată aseară, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul acesteia fiind prezentate lucrări de fotografie, grafică şi pictură. Curatorul manifestării, Călin Stegerean, a declarat că evenimentul este organizat de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Galeria Plan B. Expoziţia intitulată "Ion Grigorescu - colecţia Mircea Pinte" cuprinde lucrări de fotografie, grafică, pictură, dar şi un film. De asemenea, va fi proiectat şi un interviu cu artistul realizat de Călin Stegerean. Ion Grigorescu, născut în 1945, unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, reprezentant al experimentalismului din România, a realizat o operă artistică a cărei tematică se centrează pe relaţia artistului cu propriul corp, cu ambianţa imediată sau cu societatea în ansamblul său.

Lungmetrajele "In a Better World", premiat cu Oscar şi Globul de Aur, "Beyond" şi "La vida de los peces" vor fi proiectate la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul se va desfăşura între 3 şi 12 iunie, la Cluj-Napoca. În acest an festivalul va surprinde publicul cu o ofertă extrem de tentantă, care cuprinde producţii de senzaţie, concerte, expoziţii, dezbateri, conferinţe şi multe alte evenimente, transformând Clujul, timp de zece zile, într-o veritabilă Capitală Culturală. Având în palmares un Oscar şi un Glob de Aur, ambele la categoria Cel mai bun film străin, "In a Better World", al regizoarei daneze Susanne Bier, este o dramă despre două familii a căror întâlnire generează situaţii riscante şi emoţii greu de suportat. Susanne Bier este unul dintre cei mai talentaţi regizori din generaţia sa, fiind nominalizată la Oscar în 2007 pentru "After The Wedding". La TIFF 2011 va fi prezentat şi "Beyond", debutul regizoral al celebrei actriţe de origine suedeză Pernilla August. Filmul este o dramă psihologică cu Noomi Rapace în rolul principal, care s-a bucurat de apreciere în rândul criticii şi al festivalurilor din întreaga lume, fiind distins cu două trofee la Festivalul de la Veneţia (Premiul Special al Fundaţiei "Christopher D. Smithers" şi Premiul secţiunii Săptămâna Criticii Internaţionale).

Formaţia 'Celelalte Cuvinte' va susţine mâine, în club Jukebox Venue, primul său concert din Capitală din 2011. În anul în care aniversează trei decenii de când s-au înfiinţat, cei cinci rockeri ai trupei 'Celelalte Cuvinte' promit un spectacol plin de surprize pentru toţi cei care vor veni să-i vadă.Biletele se găsesc în reţeaua Eventim și online pe eventim.ro, dar şi la Jukebox Venue.

Muzicianul american Prince intenţionează să nu mai permită altor artişti să preia melodiile sale, pe motiv că un cover ar face să fie uitat originalul. Multă lume crede ca artistul cântă melodii ale lui Chaka Khan sau Sinead O'Connor, însă puţini ştiu că acelea sunt, de fapt, piesele lui Prince. Artistul a compus "Nothing Compares 2 U", cea mai cunoscută piesă cântată de irlandeza Sinead O'Connor.
Artistul american spune că realizarea cover-urilor în industria muzicală contemporană este favorizată de legile foarte permisive din acest punct de vedere. Prince a evitat însă orice comentariu despre piesele pe care el însuşi le-a preluat de la alţi artişti. Printre aceste melodii se numără "Crimson in Clover", lansată de Tommy James & the Shondells, şi "One of Us" (Joan Osbourne), ambele mai cunoscute în variantele originale, decât în cele interpretate de Prince.

Scurtmetraje din Chile, Thailanda şi Finlanda concurează pentru trofeul Festivalului Timishort, care se desfăşoară între 4 şi 8 mai, la Timişoara.
În total, 12 producții vor concura pentru trofeul Timishort, iar alte opt scurtmetraje româneşti vor concura pentru premiul oferit celui mai bun film românesc. Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român.

Pianistul Cristian Petrescu va susţine, în această seară, un recital la Bucureşti, în cadrul stagiunii Filarmonicii 'George Enescu', în Sala Mare a Ateneului Român.
Programul cuprinde Bagatela în sol major, op. 126 şi Sonata în mi major, op. 109 de Ludwig van Beethoven, Sonetul de Petrarca nr. 104, Feux follets, Valse oubliee nr. 1, Gnomenreigen, Funerailles şi Nuages gris de Franz Liszt, Variaţiuni pentru pian op. 27 de Anton Webern. Imediat după admiterea în 1969 în Universitatea de Muzică la clasa de pian a profesoarei Ana Pitiş, pianistul şi compozitorul Cristian Petrescu a emigrat, datorită originii armene a familiei sale. După o scurtă şedere la Beirut, Liban, unde a debutat într-un recital la Universitatea Americană din Beirut, primeşte în octombrie 1970 o bursă la Juilliard School din New York. În 1972, la New York, Cristian Petrescu este distins cu premiul 'Aram Haciaturian' rezervat pianiştilor de origine armeană, iar în 1974, după încheierea cu un Master Degree a studiilor sale, primeşte din partea 'Cursurilor de vară pentru muzică contemporană' din Darmstadt o bursă pentru cursurile de pian din acelaşi an cu pianistul german Aloys Kontarski.

Scriitoarea Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, vizitează Suedia în luna septembrie, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm. Primul punct din turneu este Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg, unde Herta Müller va participa ca invitat de onoare. Ea va fi prezentă la o dezbatere cu tema 'Limba ca Heimat' şi va lansa două noi apariţii în limba suedeză: cartea de debut Niederungen, republicată acum în Suedia în versiune revizuită şi necenzurată, şi volumul de eseuri Hunger und Seide. Întâlnirile Hertei Müller cu cititorii suedezi vor continua pe 27 septembrie la Stockholm, cu o discuţie care va avea loc pe Scena Internaţională a Scriitorilor. Turneul suedez al Hertei Müller este organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm, în parteneriat cu Târgul de Carte Bok & Bibliotek, Scena Internaţională a Scriitorilor şi editurile suedeze Wahlström & Widstrand şi Tranan.

Biletele pentru concertul pe care britanica Amy Winehouse îl va susţine în premieră la Bucureşti, pe stadionul ''Iolanda Balaş Soter'', pe 15 august au fost puse în vânzare. Cumpărătorii pot beneficia până vineri de primele 1.000 bilete cu preţ redus cu 20%. Ei pot achiziţiona tichete la preţuri de 104 lei Gazon B, 144 lei Gazon A , 216 lei Golden Ring sau 280 lei Premium. Turneul Amy Winehouse din această vară include, până în prezent, opt ţări în întreaga Europă şi debutează pe 18 iunie, la Belgrad. Artista va traversa Turcia, Grecia, Spania, Elveţia, Italia şi Ungaria înainte de a ajunge la Bucureşti.

Larry Mullen Jr., toboşarul trupei U2, debutează ca actor într-un thriller care va fi proiectat luna viitoare la Marché du Film din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Muzicianul irlandez în vârstă de 49 de ani joacă alături de Donald Sutherland în lungmetrajul "Man on the Train", o coproducţie irlandezo-canadiană inspirată din filmul francez "L'Homme du Train" din 2002. În pelicula originală, regizată de Patrice Leconte, rolul jucat de Larry Mullen Jr. a fost interpretat de cântăreţul francez Johnny Hallyday. Regizat de Mary McGuckian, acest remake spune povestea unui profesor dintr-un oraş de provincie al cărui destin se intersectează cu cel al unui străin misterios, care intenţionează să jefuiască o bancă locală. Deşi a mai apărut pe marele ecran într-o serie de documentare despre turneele şi concertele trupei U2, precum filmele "Rattle and Hum" şi "U2 3D", acest film marchează debutul în calitate de actor pentru Larry Mullen Jr. Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11-22 mai.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!