DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

20 aprilie 2011

Pianul călător concertează la Dumbrăveni
Catedrala Armenească din Dumbrăveni găzduiește, în această seară, ultimul concert al lui Horia Mihail și al pianului călător, înainte de destinația finală a intrumentului care va ajunge, mâine, la Mediaș, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de 3 ani. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, între 1 şi 21 aprilie, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi este realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot. Corespondenta virtuala a instrumentului cu prietenul sau, pianistul Horia Mihail, poate fi urmarită în paginile jurnalului de calatorie de pe site-ul proiectului - www.pianulcalator.ro, precum si pe facebook.

First Beat, next Vibe – O poveste despre ritm şi melodie în muzică
Artiștii Alexandru Anastasiu şi Lucian Maxim invită publicul, diseară, de la ora 19,00, la Sala Radio, la "O poveste despre ritm şi melodie în muzică". Cei doi percuţionişti au pregătit un program special, care cuprinde atât compoziţii proprii, cât şi lucrări de Monogo Santamaria, Milt Jackson și Carlos Jobim. Alexandru Anastasiu a activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul GAME, iar ca solist a performat concerte care s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. El a dobândit o pasiune specială pentru vibrafon, dedicându-se studiului aprofundat al acestui instrument de percuţie. Lucian Maxim este percuţionist la Orchestra Radio. A susţinut concerte de jazz alături de nume importante ca Johnny Răducanu, Marius Popp şi Garbis Dedeian. S-a remarcat, de asemenea, prin numeroase apariţii ca percuţionist şi ilustrator muzical pentru diferite performanţe teatrale, inclusiv cunoscuta adaptare a "Trilogiei Greceşti" în regia lui Andrei Şerban, prezentată în România, Franţa, Scoţia şi Brazilia.

"Nabucco" – într-o distribuţie de valoare pe scena ONB
În Săptămâna Patimilor, Opera Naţională Bucureşti a programat unul dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite titluri lirice: Nabucco, de Giuseppe Verdi, într-o distribuţie de valoare. Diseară, povestea confruntării dintre evrei şi babilonienii conduşi de Nabucco, a cărui fiică se îndrăgosteşte de un ofiţer evreu, va prinde viaţă în interpretarea invitaţilor speciali Carlos Almaguer şi Cristian Mogoşan, care va debuta în rolul lui Ismael. Alături de aceştia îşi vor da concursul artiştii Operei - Pompeiu Hărăşteanu, Silvia Sorina Munteanu, Oana Andra, Marius Boloş, Valentin Racoveanu, Dorina Cheşei şi soliştii de balet: Mădălina Slăteanu, Vicenţiu Popescu și Raul Oprea. Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu, întregul spectacol desfăşurându-se sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

Expoziţie cu reproduceri ale pieselor din muzeele din Sibiu, într-un labirint construit în oraş
Fundaţia Culturală Artex va construi, în luna mai, în Piaţa Mare din Sibiu, un labirint de 700 de metri pătraţi, în interiorul căruia va fi organizată o expoziţie cu reproduceri ale unor piese celebre din patrimoniul muzeelor din oraş. Labirintul construit în centrul oraşului va reprezenta suportul pentru expunerea unor reproduceri după piese din patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal, al Complexului Naţional Muzeal "Astra" şi al Muzeului Bisericii Evanghelice. "Muzeul Labirint transformă experienţa vizitării unui muzeu printr-o abordare unică, grupând selecţiile de piese pe tematici, oferind astfel publicului posibilitatea de a urma un traseu narativ, de a face conexiuni logice şi a identifica similitudini între obiectele prezentate de cele trei instituţii partenere. Timp de o săptămână, muzeul iese în întâmpinarea vizitatorilor, propunând un dialog vizual, senzorial şi auditiv, transformându-se într-un spaţiu prietenos care atrage şi prin activităţile metamuzeale propuse: concerte, reprezentaţii de teatru, ateliere de creaţie, proiecţii de filme documentare și dansuri populare.

Prestigioasa Orchestră din Philadelphia a intrat în faliment
Celebra Orchestră din Philadephia, fondată în 1900, s-a plasat sub legea falimentului, aceasta fiind prima mare instituţie de cultură din Statele Unite care recunoaşte astfel efectele dezastruoase ale crizei economice. Programul orchestrei nu va fi, însă, afectat de plasarea sub legea americană care reglementează falimentul. Această lege permite unei întreprinderi cu probleme financiare să funcţioneze normal, oferindu-i un timp în plus pentru a ajunge la un acord cu finanţatorii săi. Într-o scrisoare publicată pe site-ul orchestrei, preşedintele şi directorul general ai instituţiei au explicat că fondurile operaţionale "se diminuează rapid şi vor fi epuizate până în iunie" şi, chiar dacă "orchestra nu are datorii, aceasta funcţionează cu pierderi semnificative şi cu un deficit de 14,5 milioane de dolari". Pe lângă miile de facturi ale companiei, la deficitul orchestrei a contribuit şi scăderea veniturilor obţinute din vânzarea de bilete. Orchestra din Philadephia este una dintre cele mai mari formaţii de acest fel din Statele Unite. În istoria sa de 111 ani, instituţia a avut opt directori muzicali, printre care și cunoscutul Eugene Ormandy.

Maraton muzical de Paşti la Radio România Cultural
Lumină, meditaţie, iertare şi speranţă – acesta este, pe scurt, programul Radio România Cultural în prima zi de Paşti. Postul public de radio dedicat fenomenului cultural a pregătit, pentru data de 24 aprilie, un program muzical special. Cântările de înviere deschid maratonul muzical pascal, urmate fiind de Oratoriul Bizantin de Paşti - Patimile şi Învierea Domnului de Paul Constantinescu, de la ora 1.00 la 3.00, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi a Corului Academic Radio, dirijor Horia Andreescu. Începând cu ora 3.00, melomanii pot asculta Selecţiuni din Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach. Programul Radio Romania Cultural din 24 aprilie mai cuprinde o colecţie de gospeluri, oratoriul Standing Stone de Paul McCartney, emisiuni dedicate istoriei filmului Iisus din Nazareth de Franco Zefirelli, dar şi albume pop şi rock pe teme religioase. Gazdele maratonului vor fi Sorina şi Ioana Goia, de la ora 0.00 la 10.00, şi Cristian Marica, de la 13.00 la 24.00. În intervalul orar 10.00 – 13.00, pe frecvenţa Radio România Cultural puteţi asculta în direct atât ceremonia ortodoxă de la Patriarhia Română cât şi pe cea catolică desfăşurată la Catedrala Sf. Iosif.

Pianul călător concertează la Dumbrăveni
Catedrala Armenească din Dumbrăveni găzduiește, în această seară, ultimul concert al lui Horia Mihail și al pianului călător, înainte de destinația finală a intrumentului care va ajunge, mâine, la Mediaș, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de 3 ani. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, între 1 şi 21 aprilie, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi este realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot. Corespondenta virtuala a instrumentului cu prietenul sau, pianistul Horia Mihail, poate fi urmarită în paginile jurnalului de calatorie de pe site-ul proiectului - www.pianulcalator.ro, precum si pe facebook.

Trei flaute şi o chitară la Palatul Şuţu
La Palatul Șuțu din Capitală, va avea loc, astăzi, de la ora 19,00, în cadrul "Serilor de chitară", un nou concert susținut de chitaristul Costin Soare şi invitatul său, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu. Recitalul va cuprinde câteva dintre cele mai frumoase lucrări pe care cei doi le-au cântat de-a lungul timpului: Sonata în La major, K 330 de Mozart, Istoria Tangoului de Astor Piazzolla, Dansurile româneşti de Bela Bartok și balada scoţiană a englezului Peter Maxwell Davies, Farewell to Stromness. Ion Bogdan Ştefănescu şi Costin Soare au cântat pentru prima dată împreună în 2006, cu ocazia recitalului care a comemorat 10 ani de la moartea compozitorului japonez Toru Takemitsu. Programul de recital al celor doi, de la muzică barocă până la muzica contemporană, a putut fi audiat de-a lungul timpului în sălile de concerte ale Ateneului Român, Filarmonicii din Timişoara, Academiei Regale de Muzică din Stockholm şi la Sala Radio din Bucureşti.

"Clujul - peisaj cultural"
Consiliul Judeţean Cluj a lansat proiectul "Clujul - peisaj cultural", care îşi propune promovarea obiectivelor cultural-turistice din judeţ, acoperind principalele etape ale istoriei medievale, moderne şi contemporane, reprezentative pentru toate comunităţile etnice şi confesionale. Au fost selectate pentru promovare mai multe obiective cultural-turistice, printre care Domeniul de la Ciucea, Cetatea din Bologa, Castelul Bánffy din Răscruci, castrul roman Potaissa, biserica din localitatea Feleacu, biserica din Vad, Biserica Reformată - Calvină din Mănăstireni, Biserica de Lemn din Nicula, Biserica Reformată - Calvină din comuna Sic, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - Colecţia de Istorie a Farmaciei. Pentru promovarea acestor obiective se vor edita albume, pliante, broşuri, CD-uri multimedia, se vor realiza filme şi spoturi publicitare dar şi un website accesibil de pe site-ul Consiliului Județean Cluj. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional.

Mediaș - destinația finală a Pianului Călător
Orașul Mediaș va avea, începând de mâine, pentru 3 ani, un pian de concert oferit comunității locale de Societatea Română de Radiodifuziune, la sfârșitul turneului desfășurat de Horia Mihail și pianul călător în perioada 1 – 21 aprilie. Concertul care încheie acest proiect, extrem de apreciat de public, va avea loc, mâine seară, de la ora 19,00, în sala Traube din Mediaș. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot. Proiectul "Pianul calator" nu va ramane un eveniment singular, deoarece se bucură de sustinerea Societatii Romane de Radiodifuziune si pentru urmatorii doi ani.

First Beat, next Vibe – O poveste despre ritm şi melodie în muzică
Artiștii Alexandru Anastasiu şi Lucian Maxim invită publicul, diseară, de la ora 19,00, la Sala Radio, la "O poveste despre ritm şi melodie în muzică". Cei doi percuţionişti au pregătit un program special, care cuprinde atât compoziţii proprii, cât şi lucrări de Monogo Santamaria, Milt Jackson și Carlos Jobim. Alexandru Anastasiu a activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul GAME, iar ca solist a performat concerte care s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. El a dobândit o pasiune specială pentru vibrafon, dedicându-se studiului aprofundat al acestui instrument de percuţie. Lucian Maxim este percuţionist la Orchestra Radio. A susţinut concerte de jazz alături de nume importante ca Johnny Răducanu, Marius Popp şi Garbis Dedeian. S-a remarcat, de asemenea, prin numeroase apariţii ca percuţionist şi ilustrator muzical pentru diferite performanţe teatrale, inclusiv cunoscuta adaptare a "Trilogiei Greceşti" în regia lui Andrei Şerban, prezentată în România, Franţa, Scoţia şi Brazilia.

CÂNTECE SACRE DE PAŞTE, la Opera Națională București
Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti invită publicul, mâine, de la ora 19:00, la un nou recital extraordinar al sopranei Felicia Filip. De această dată, cunoscuta artistă va oferi spectatorilor CÂNTECE SACRE DE PAŞTE, mai precis lucrări ale compozitorilor J. S. Bach, W. A. Mozart, A. Vivaldi, J. Massenet, P. Mascagni, Andrei Tudor și muzică bisericească ortodoxă. În acest periplu artistic coordonat de Anda Tabacaru Hogea, Felicia Filip va fi acompaniată de pianista Ioana Maxim şi îi va avea ca invitaţi pe Marius Olteanu, tenor, prim-solist al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", şi Corul de copii şi tineret "Symbol" al Patriarhiei Române, dirijat de profesorul Jean Lupu, alături de alţi oaspeți surpriză. Evenimentul va avea loc în foaierul galben al Operei bucureștene.

Botoşani: 'Telmah', Hamlet în oglindă, pus în scenă la Teatrul Mihai Eminescu de un regizor ucrainean
Regizorul ucrainian, Sergii Pavliuk, a pus în scenă, la Botoșani, spectacolul 'Telmah', Hamlet în oglindă, premiera urmând să aibă loc, în această seară, de la ora 19,00, la Teatrul Mihai Eminescu. Sergii Pavliuk, aflat la prima colaborare cu teatrul din Botoşani, a creat un spectacolul-eveniment, care se doreşte a fi principalul produs teatral al stagiunii. 'Telmah' este - potrivit conducerii teatrului - 'o dezbatere despre erodarea pe care o produce puterea asupra sufletelor, dar şi despre posibilitatea de salvare, care constă în aducerea în prim-plan a dragostei şi înţelegerii umane'. Din distribuţie fac parte actorii Ioan Creţescu, Sorin Ciofu, Bogdan Muncaciu, Gheorghe Frunză, Volin Costin, Irina Mititelu, Cristina Ciofu, Andreea Moţcu și Cezar Amitroaei.

Filmul "My Little Princess" de Eva Ionesco, proiectat la Cannes, în secţiunea Semaine de la Critique
Filmul "My Little Princess" al regizoarei franceze de origine română Eva Ionesco, având-o ca protagonistă pe Isabelle Hupert, va rula la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul unor proiecţii speciale care vor avea loc cu ocazia celei de-a 50-a ediţii a secţiunii Semaine de la Critique. În acest film, cu care Eva Ionesco debutează ca regizor, celebra actriţă franceză Isabelle Huppert joacă rolul mamei regizoarei, Irina Ionesco, cunoscută ca fotograf de artă în anii 70 după ce a convins-o pe fiica ei, pe atunci adolescentă, să pozeze într-o serie de fotografii semipornografice. La vârsta de 5 ani, Eva Ionesco a devenit modelul preferat al mamei sale. Ea este cel mai tânăr model care a apărut într-un pictorial nud în Playboy, la vârsta de 11 ani, în ediţia italiană a revistei. Un alt pictorial nud, apărut în noiembrie 1978 în ediţia spaniolă a Penthouse, a fost realizat tot pe baza fotografiilor realizate de mama sa.

Mediaș - destinația finală a Pianului Călător
Orașul Mediaș va avea, începând de mâine, pentru 3 ani, un pian de concert oferit comunității locale de Societatea Română de Radiodifuziune, la sfârșitul turneului desfășurat de Horia Mihail și pianul călător în perioada 1 – 21 aprilie. Concertul care încheie acest proiect, extrem de apreciat de public, va avea loc, mâine seară, de la ora 19,00, în sala Traube din Mediaș. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot. Proiectul "Pianul calator" nu va ramane un eveniment singular, deoarece se bucură de sustinerea Societatii Romane de Radiodifuziune si pentru urmatorii doi ani.

"Nabucco" – într-o distribuţie de valoare pe scena ONB
În Săptămâna Patimilor, Opera Naţională Bucureşti a programat unul dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite titluri lirice: Nabucco, de Giuseppe Verdi, într-o distribuţie de valoare. Diseară, povestea confruntării dintre evrei şi babilonienii conduşi de Nabucco, a cărui fiică se îndrăgosteşte de un ofiţer evreu, va prinde viaţă în interpretarea invitaţilor speciali Carlos Almaguer şi Cristian Mogoşan, care va debuta în rolul lui Ismael. Alături de aceştia îşi vor da concursul artiştii Operei - Pompeiu Hărăşteanu, Silvia Sorina Munteanu, Oana Andra, Marius Boloş, Valentin Racoveanu, Dorina Cheşei şi soliştii de balet: Mădălina Slăteanu, Vicenţiu Popescu și Raul Oprea. Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu, întregul spectacol desfăşurându-se sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

Volumul "Născut în URSS", de Vasile Ernu, publicat în limba maghiară
Volumul "Născut în URSS", de Vasile Ernu, a fost publicat în limba maghiară, la editura L'Harmattan, în traducerea lui László Noémi. "Născut în URSS" reprezintă debutul în literatură al lui Vasile Ernu. Volumul a fost distins cu premiul pentru debut al României Literare şi al Uniunii Scriitorilor din România. Cartea mai este în curs de apariţie la edituri din Georgia şi Polonia. Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. A absolvit Facultatea de Filosofie de la Iasi, după care a fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff. În ultimii ani, Vasile Ernu a avut rubrici permanente în revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

ICR Stockholm, prezent la Festivalul de Film de la Copenhaga
La invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm, regizorii Bogdan George Apetri şi Marian Crişan, precum şi actorul Vlad Ivanov, participă la CPH PIX Feature Film Festival de la Copenhaga, eveniment care se desfăşoară în perioada 14 aprilie - 1 mai. Festivalul, ajuns la a treia ediţie, a inclus în selecţia din acest an o secţiune intitulată Spotlight: Romania, care cuprinde câteva dintre noile producţii cinematografice, respectiv 'Aurora', 'Morgen', 'Principii de viaţă' şi 'Periferic'. Invitaţii vor susţine sesiuni de întrebări si răspunsuri după proiecţii, iar Marian Crişan şi Bogdan George Apetri vor participa, pe data de 28 aprilie, la un seminar intitulat 'The Romanian Perspective'. Este pentru a doua oară în acest an când filmului românesc i se acordă o atenţie specială în Scandinavia. În perioada 28 ianuarie - 7 februarie, ICR Stockholm şi Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg au organizat evenimentul intitulat 'Noul val românesc', în cadrul căruia au fost invitaţi Bogdan George Apetri, Marian Crişan, Cristi Puiu şi Alexandru Solomon.

Două filme de animaţie, incluse în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes
Două filme de animaţie au fost incluse în selecţia din acest an pentru secţiunea Cinéfondation a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfășura între 11 și 22 mai. Selecţia Cinéfondation, secţiune creată în 1998 de Gilles Jacob, preşedintele Festivalului de la Cannes, numără 16 filme din 11 ţări, de pe trei continente. Câştigătorul premiului întâi are asigurată selecţia automată a primului său lungmetraj la Festivalul de la Cannes. Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi include şi un atelier care permite tinerilor cineaşti selecţionaţi să îşi dezvolte proiectele.

Pianul călător concertează la Dumbrăveni
Catedrala Armenească din Dumbrăveni găzduiește, în această seară, ultimul concert al lui Horia Mihail și al pianului călător, înainte de destinația finală a intrumentului care va ajunge, mâine, la Mediaș, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de 3 ani. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, între 1 şi 21 aprilie, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi este realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot. Corespondenta virtuala a instrumentului cu prietenul sau, pianistul Horia Mihail, poate fi urmarită în paginile jurnalului de calatorie de pe site-ul proiectului - www.pianulcalator.ro, precum si pe facebook.

Maraton muzical de Paşti la Radio România Cultural
Lumină, meditaţie, iertare şi speranţă – acesta este, pe scurt, programul Radio România Cultural în prima zi de Paşti. Postul public de radio dedicat fenomenului cultural a pregătit, pentru data de 24 aprilie, un program muzical special. Cântările de înviere deschid maratonul muzical pascal, urmate fiind de Oratoriul Bizantin de Paşti - Patimile şi Învierea Domnului de Paul Constantinescu, de la ora 1.00 la 3.00, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi a Corului Academic Radio, dirijor Horia Andreescu. Începând cu ora 3.00, melomanii pot asculta Selecţiuni din Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach. Programul Radio Romania Cultural din 24 aprilie mai cuprinde o colecţie de gospeluri, oratoriul Standing Stone de Paul McCartney, emisiuni dedicate istoriei filmului Iisus din Nazareth de Franco Zefirelli, dar şi albume pop şi rock pe teme religioase. Gazdele maratonului vor fi Sorina şi Ioana Goia, de la ora 0.00 la 10.00, şi Cristian Marica, de la 13.00 la 24.00. În intervalul orar 10.00 – 13.00, pe frecvenţa Radio România Cultural puteţi asculta în direct atât ceremonia ortodoxă de la Patriarhia Română cât şi pe cea catolică desfăşurată la Catedrala Sf. Iosif.

First Beat, next Vibe – O poveste despre ritm şi melodie în muzică
Artiștii Alexandru Anastasiu şi Lucian Maxim invită publicul, diseară, de la ora 19,00, la Sala Radio, la "O poveste despre ritm şi melodie în muzică". Cei doi percuţionişti au pregătit un program special, care cuprinde atât compoziţii proprii, cât şi lucrări de Monogo Santamaria, Milt Jackson și Carlos Jobim. Alexandru Anastasiu a activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul GAME, iar ca solist a performat concerte care s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. El a dobândit o pasiune specială pentru vibrafon, dedicându-se studiului aprofundat al acestui instrument de percuţie. Lucian Maxim este percuţionist la Orchestra Radio. A susţinut concerte de jazz alături de nume importante ca Johnny Răducanu, Marius Popp şi Garbis Dedeian. S-a remarcat, de asemenea, prin numeroase apariţii ca percuţionist şi ilustrator muzical pentru diferite performanţe teatrale, inclusiv cunoscuta adaptare a "Trilogiei Greceşti" în regia lui Andrei Şerban, prezentată în România, Franţa, Scoţia şi Brazilia.

'Drumul Crucii' - expoziţie de icoane la Muzeul Judeţean de Artă din Râmnicu Vâlcea
Muzeul Judeţean de Artă din Râmnicu Vâlcea prezintă, timp de două săptămâni, expoziţia de icoane 'Drumul Crucii'. Expoziţia îşi propune să ilustreze un tablou sugestiv al continuităţii creatoare în materie de artă religioasă, reunind icoane mai vechi şi mai noi în sensul armonizării tradiţiei şi inovaţiei. Sunt expuse prăznicare, pictate pe panouri de mici dimensiuni, cu tonalităţi atinse de vreme, dar şi icoane împărăteşti somptuoase, realizate de zugravul Gheorghe - Gherontie în anul 1853, când se afla în mănăstirea Hurezi.

Premiile Pulitzer 2011
Publicaţiile New York Times şi Los Angeles Times au primit câte două premii Pulitzer, la ediţia din 2011 a acestor prestigioase distincţii. Pentru prima dată în istoria de 95 de ani a acestora, premiul Pulitzer nu a fost acordat la categoria "Breaking News". Doi reporteri de la site-urile de informaţii online ProPublica au fost recompensaţi la categoria "reportaj naţional", pentru articolele lor despre anumite practici de pe Wall Street care au contribuit la declanşarea crizei financiare mondiale. New York Times a primit premiul Pulitzer la categoria "reportaj internaţional", pentru o serie de articole despre sistemul judiciar din Rusia. Los Chicago Sun-Times s-a impus la categoria "reportaj local", pentru o serie de articole despre violenţa din Chicago, victimele ei şi legea tăcerii care domneşte în oraş.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!