DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Triumf al Orchestrei Române de Tineret la Berlin
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Moara cu noroc' de Ioan Slavici. Dramatizare: Dan Costescu. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Costel Constantin, Magda Popovici, Ion Marinescu, Ioanna Ciomârtan, Emanoil Petruţ, Corado Negreanu, Constantin Dinulescu, Victor Ştrengaru, Alexandru Arşinel, Sorin Gheorghiu, Sergiu Demetriad, Boris Petroff, Mihai Badiu, Jean Reder, Cornel Gârbea. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Timuş Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din 1981

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 aprilie 2011

Tabloul "Pierrot", un portret semnat de Ştefan Luchian, va fi scos la licitaţie de casa Goldart, astăzi, în Capitală. În cadrul sesiunii, colecţionarii vor putea admira şi cumpăra opere rare ale unora dintre cei mai reprezentativi artişti plastici români, precum Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Samuel Mützner, Octav Băncilă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Kimon Loghi şi alţii. "Pierrot" este unul dintre cele mai reuşite portrete din creaţia pictorului Ştefan Luchian, definitoriu pentru armonia dintre surprinderea specificului psihologic al personajului şi echilibrul limbajului plastic. Subiectul, un personaj din commedia dell'arte, înveşmântat în cunoscutul port alb, îi prilejuieşte autorului o virtuoasa lecţie picturală. Lucrarea este estimată la 140.000 - 150.000 de euro, datorită calităţilor artistice intrinseci şi rarităţii unei asemenea piese pe piaţa de artă. Ea provine din binecunoscuta colecţie dr. Coleanu.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului prezintă în această seară, de la ora 19, premiera spectacolului "Shoke-speare". Evenimentul va avea loc la Studioul de Teatru CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu. "Shoke-speare" este un spectacol coordonat de profesorul Marian Râlea şi pregătit de studenţii din anul III de la Actorie pentru examenul de licenţă. Producţia se constituie din mai multe scene preluate din piese celebre semnate de William Shakespeare şi propune o abordare inedită prin intervenţia ludicului şi prin libertatea oferită fiecărui student de a-şi dezvolta rolul conform propriei viziuni. Îşi vor da concursul studenţii actori: Tania Anastasof, Oana Bârză, Diana Cătănescu, Alexandra Ceaca, Corina Vişinescu. Preţul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere.

Volumul 'Forţa politică a femeilor', coordonat de Andreea Paul (Vass), va fi lansat astăzi, la librăria Dalles din Bucureşti, ocazie cu care vor putea fi ascultate o parte din mărturiile celor 86 de coautori. Lansarea va debuta cu intervenţiile Andreei Paul (Vass), alături de invitaţii săi speciali: Emil Hurezeanu, Rodica Culcer, Elena Udrea, Corina Vinţan şi ale coautorilor lucrării. Pornind de la premisa că vocea femeilor este insuficient auzită în spaţiul autohton, Andreea Paul (Vass) propune o schimbare de perspectivă. În volumul 'Forţa politică a femeilor', ea le dă cuvântul doamnelor active în politica românească, doamnelor cu o viaţă profesională remarcabilă care nu au făcut acest pas şi partenerilor de dialog bărbaţi.

Filarmonica de stat din Oradea va oferi astăzi publicului meloman o seară rusească prezentând două compoziţii ample de mare popularitate din repertoriul clasic rusesc, sub bagheta unui dirijor specialist al spaţiului rus, Dumitru Goia. Este un program integral de muzică clasică rusă, Piotr Ilici Ceaikovski şi ucenicul şi continuatorul lui, Serghei Rahmaninov. Nu întâmplător aceste două nume sunt alăturate pentru că au foarte multe în comun deşi sunt şi foarte diferite,' a spus, în conferinţă de presă, dirijorul Dumitru Goia. Prima parte a reprezentaţiei o va constitui 'Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 18', de Serghei Rahmaninov, o creaţie culminantă a lui Rahmaninov, practic cea mai populară compoziţie a autorului, avându-l ca solist pe tânărul pianist de origine română, născut în Italia, Andreas Iliuţă, 19 ani. În partea a doua a concertului va fi interpretată 'Simfonia a VI-a în si minor, op. 74' (Patetica), de Piotr Ilici Ceaikovski, ultima simfonie a compozitorului romantic rus, practic cântecul de lebădă al autorului, o simfonie cu încărcături emoţionale de la cele mai sensibile momente lirice la o exaltare dramatică.

Compania 'Passe-Partout Dan Puric' prezintă astăzi spectacolul 'Noi', dedicat strângerii de fonduri pentru Andrei Teodoroiu, un tânăr bolnav de cancer, care are nevoie de un transplant de ficat. Primul spectacol, 'Toţi cinci - pentru Andrei', dedicat lui Andrei Teodoroiu, a avut parte de toată susţinerea şi înţelegerea jurnaliştilor şi a publicului. Deoarece suma necesară pentru transplant şi tratamentul post-operator - 150 de mii de euro - nu a fost atinsă, Trupa Passe Partout Dan Puric a hotărât ca şi spectacolul 'Noi' să fie susţinut în beneficiul cauzei lui Andrei. 'Noi', este un spectacol despre şi cu membrii Trupei Passe Partout Dan Puric, în care, prin mijloacele specifice trupei, actorii îşi exprimă credo-ul. Comedia, dansul, lumina drama şi umorul de calitate au făcut ca acest spectacol să devină unul dintre cele mai iubite şi mai vizionate de public.

Reuniunea Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei se va desfăşura mâine la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, fiind prezidată de ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor. La eveniment vor participa delegaţiile oficiale ale tuturor celor 11 state membre ale Consiliului, invitatul permanent din partea Consiliului Europei, delegatul observator din partea Austriei, precum şi invitaţi din Armenia, Azerbaijan, Georgia şi Republica Moldova. După ceremonia de deschidere a lucrărilor, vor urma discuţii asupra documentelor Reuniunii, prezentarea unor proiecte culturale relevante şi a programelor de cooperare din cadrul organizaţiilor internaţionale. Reuniunea de la Bucureşti marchează sfârşitul anului în care preşedinţia Consiliului a fost deţinută de România. La finalul acestei reuniuni, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, îi va preda preşedinţia Consiliului lui Predrag Marković, ministrul Culturii, Informaţiilor şi Societăţii Informaţionale din Serbia.

Spectacolul "Felii" al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu a fost programat, duminică, special pentru juriul UNITER, care o va urmări pe actriţa Ofelia Popii, nominalizată la categoria "cea mai bună actriţă în rol principal". Juriul final care va decide câştigătorii ediţiei din acest an ai premiilor UNITER este format din scenografa Maria Miu, regizorul Alexandru Berceanu, criticul de teatru Ion Parhon, actriţa Ozana Oancea şi teatrologul Sebastian Vlad Popa. Aceştia vor participa la spectacolul de la Sibiu şi o vor urmări pe Ofelia Popii în cele şapte roluri interpretate în spectacolul "Felii", artista fiind nominalizată la categoria "cea mai bună actriţă în rol principal". Piesa a avut premiera anul trecut, în 2 octombrie, şi are la bază un scenariu scris de Lia Bugnar. Producţia se bucură, de asemenea, de o versiune radiofonică prezentată în premieră în 24 ianuarie 2011 la Teatrul Naţional Radiofonic ca o coproducţie între Radio România Cultural şi Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, în cadrul proiectului "Dramaturgi români contemporani". Cea de-a XIX-a ediţie a Galei Premiilor UNITER va avea loc pe 18 aprilie, de la ora 21.00, şi va fi transmisă în direct pe TVR 1 şi Radio România Cultural.

Pelicula "Morgen", lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, a primit premiul oraşului Wiesbaden pentru cea mai bună regie, iar "Aurora" de Cristi Puiu a obţinut menţiunea juriului, la cea de-a 11 ediţie goEast - festivalul filmului din Europa Centrală şi de Est. Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin a susţinut un variat program românesc în cadrul goEast, care a avut loc, între 6 şi 12 aprilie, la Wiesbaden. În cadrul ceremoniei de premiere au fost decernate cele patru premii ale festivalului pentru care au concurat zece filme artistice şi şase filme documentare. Premiul oraşului Wiesbaden pentru cea mai bună regie, dotat cu suma de 7.500 de euro, i-a revenit regizorului Marian Crişan, pentru pelicula "Morgen". Motivaţia juriului a fost "poezia unor simple relaţii umane, respectul şi iubirea pe care filmul o aduce în faţa personajelor sale, precum şi descoperirea laturii comice în viaţa cotidiană deseori dramatică". Pelicula "Aurora" a regizorului Cristi Puiu a primit menţiunea juriului, din care a făcut parte şi actriţa Anamaria Marinca.

Cea de-a 4-a ediţie a Zilelor Filmului Portughez propune o selecţie de trei titluri de referinţă în istoria cinematografică lusitană, în perioada 19 - 21 aprilie, la Institutul Cultural Român din Capitală. Evenimentul este organizat de Ambasada Portugaliei în parteneriat cu ICR, cu sprijinul Institutului Camoes. În deschiderea evenimentului va lua cuvântul António Antas de Campos, ambasadorul Portugaliei la Bucureşti, şi Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român. Această ediţie - prima exclusiv alb-negru - propune o selecţie de trei titluri de referinţă în istoria cinematografică lusitană, dar şi mondială. Proiecţiile vor începe la ora 18.30. Filmele vor fi subtitrate în limba română.

Volumul "Minunata lume nouă", de Aldous Huxley, s-a clasat pe locul al treilea în topul cărţilor pe care americanii au vrut să le interzică în 2010, realizat de The American Library Association. Cartea fost interzisă în Irlanda, când a apărut pentru prima dată, în 1932. Romanul distopic a fost cartea care a avut cele mai multe plângeri din partea cititorilor, în Statele Unite ale Americii, aceştia remarcând scenele de sex explicit, limbajul ofensator şi "insensibilitatea" scriiturii. The American Library Association a publicat lista primelor zece cărţi pe care americanii au încercat să le interzică, anul trecut. Pe primul loc s-a clasat "And Tango Makes Three" de Justin Richardson şi Peter Parnell - povestea unui pui adoptat de doi pinguini imperiali, la Grădina Zoo din New York. Mai multe persoane au insistat ca această carte să fie scoasă din lista de lecturi a copiilor, blamând "homosexualitatea" celor doi pinguini. Pe locul al doilea s-a clasat cartea "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian" de Sherman Alexie.

În călătoria sa "pe urmele lui Franz Liszt", Horia Mihail ajunge la Bucureşti, la Sala Radio, mâine, de la ora 19.00. Va fi cel de-al şaptelea recital din cadrul turneului "Pianul călător", care marchează deopotrivă mijlocul turneului demarat la 1 aprilie şi începutul călătoriei propriu-zise a pianului. Instrumentul pe care se va cânta în cadrul recitalului de la Sala Radio nu este cel care îl va însoţi pe Horia Mihail în următoarele cinci oraşe, deşi acesta se va afla şi el la Radio, de unde va porni pe drumul spre Mediaş în dimineaţa de 17 aprilie. Pianul călător a fost retras din stagiunea concertistică a Sălii Radio în urmă cu mai mult timp, din cauza uzurii. În urma recondiţionării, pianul va intra din nou în lumina reflectoarelor şi va aduce muzica în oraşe care nu beneficiază de instrumente performante. "Pianul călător" va ajunge la Mediaş, destinaţia sa finală, pe 21 aprilie, unde va fi dat în folosinţă comunităţii locale de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Actorii Maria Dinulescu şi Tudor Chirilă vor fi invitaţii celei de-a doua ediţii a emisiunii "Filmul Scurt pe 2", care va fi difuzată astăzi, de la ora 23.00, pe TVR 2.
Emisiunea coprodusă de ShortsUP şi TVR 2 continuă cu două scurtmetraje premiate şi două personalităţi care le comentează. Maria Dinulescu şi Tudor Chirilă vor vorbi despre "Suplinitorul", în regia lui Andrea Jublin, şi "Nunta Lui Oli", în regia lui Tudor Cristian Jurgiu. "Suplinitorul" este un film italian care a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj şi care a câştigat marele premiu la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de gen. Produs în 2007, filmul este o comedie care încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra alienării individului într-o lume în care adolescenţii se dovedesc a fi mai echilibraţi decât adulţii. Pe de altă parte, "Nunta Lui Oli" este câştigător al trofeului Augustin la Short Film City, al premiului pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul NexT în 2009. În plus, "Nunta Lui Oli" a obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la gala premiilor Gopo din 2010.

Teatrul în aer liber construit în bastionul ciunt al Cetăţii medievale din Oradea se apropie de finalizare. Anunțul a fost făcut de viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia, care a precizat că teatrul ar trebui dat în folosinţă în 31 august 2011. Până în prezent s-au executat lucrări de construcţii, arhitectură şi instalaţii în bastionul ciunt şi la corpul L (anexe si cafenea), structura de rezistenţă a spaţiilor de sub scenă şi gradene, lucrări la infrastructura şi suprastructura gradenelor, compartimentări, pardoseli, refacere zidării, instalaţii sanitare şi electrice. Pentru a fi abordabil de către vizitatori, se va amenaja un drum de acces către spaţiul teatrului de vară, dar şi pentru a se putea delimita de restul şantierului în care se află mai multe corpuri de clădire din cetate.

Un concert special de Paşte va avea loc, pe 25 aprilie, la Arenele Romane din Bucureşti. Evenimentul este organizat de Primăria sectorului 4 al Capitalei şi Centrul Cultural pentru UNESCO 'Nicolae Bălcescu'. Concertul propus de unii artişti de talie majoră în cultura română contemporană îşi propune să fie un pios eveniment care să marcheze bucuria unui neam care de Paşti se reuneşte în jurul Bisericii. Invitaţii spectacolului sunt Felicia Filip & Dream Band, Mircea Vintilă, Mike Godoroja & Blue Spirit, Marius Mihalache, Andreea Sofron. Intrarea la eveniment va fi liberă.

Filmul "Restless" regizat de Gus Van Sant va deschide secţiunea Un Certain Regard din cadrul Festivalului de Film de la Cannes din acest an. Evenimentul va avea loc între 11 și 22 mai. Acest lungmetraj explorează relaţia dintre doi adolescenţi, interpretaţi de Mia Wasikowska şi Henry Hooper. Aproximativ 20 de filme caracterizate prin originalitatea dialogurilor şi estetica abordată sunt prezentate în fiecare an în secţiunea Un Certain Regard, iar premiul acesteia recompensează de regulă cineaşti puţin cunoscuţi. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat în acest an de cineastul sârb Emir Kusturica. Regizorul Gus Van Sant a fost recompensat la Cannes cu Palme d'Or şi premiul pentru cel mai bun regizor, în anul 2003, pentru drama "Elefant/ Elephant" şi cu un premiu special, în 2007, acordat cu ocazia celei de-a 60-a ediţii aniversare a festivalului, pentru filmul "Paranoid Park".

Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor vor organiza în Capitală, sâmbătă, în ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim, pelerinajul de Florii. Acesta va începe la mănăstirea 'Radu Vodă' la orele 16 și 15 minute şi se va desfăşura pe traseul strada Radu Vodă, bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Şerban Vodă (cu oprire la biserica 'Sfântul Spiridon' Nou, paraclis patriarhal), strada Principatele Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la biserica 'Sfânta Ecaterina', paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă 'Patriarhul Justinian' a Universităţii din Bucureşti), strada Bibescu Vodă, Aleea Dealul Mitropoliei. Evenimentul, la care vor participa ierarhi, preoţi, monahi şi credincioşi din Capitală şi din judeţul Ilfov, se va încheia în jurul orelor 18,00, la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Prima ediţie a Târgului de universităţi adresat elevilor de liceu din Râmnicu Vâlcea, la care participă 20 de instituţii de învăţământ superior din România, se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. Au confirmat participarea la eveniment Politehnica Bucureşti, Facultatea Româno-Americană, Universitatea 'Constantin Brâncoveanu', Universitatea 'Spiru Haret', Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Bucureşti, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Craiova, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase' prezintă, astăzi, la Sala Savoy, spectacolul 'Alo, aici e Stroe!', dedicat aniversării a 100 de ani de la naşterea actorului Nicolae Stroe şi, de asemenea, a 80 de ani de la debutul pe scena de la 'Tănase' a cuplului Stroe şi Vasilache. În plus, în pauza spectacolului va avea loc lansarea cărţii 'Stroe şi Vasilache. Aplauze' de Eugen Stroe, fiul actorului omagiat, volum apărut la editura '24 Ore' din Iaşi. Din distribuţia spectacolului fac parte Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Cristina Stamate, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Liliana Mocanu, Cristian Simion şi Nae Alexandru. De partea muzicală se vor ocupa Adrian Enache, Mirela Boureanu Vaida şi Daniela Cristea. Regia spectacolului poartă semnătura maestrului Biţu Fălticineanu. Invitaţi în spectacol sunt Florin Piersic, Horaţiu Mălăele, Cristina Deleanu şi Eugen Cristea, iar invitat special va fi fiul actorului omagiat, Eugen Stroe.

Biblioteca din Galaţi va lansa campania 'Zilele Îngăduinţei' prin care speră să recupereze aproximativ 4.500 de cărţi de la 2.200 de gălăţeni restanţieri care au ''uitat' să înapoieze volumele împrumutate. Anunțul a fost făcut de directorul instituției, Ilie Zanfir. Potrivit acestuia, campania are rolul de a determina cititorii care au împrumutat cărţi de la bibliotecă să vină să le restituie, facilitatea acordată fiind scutirea de la plata amenzii, mai ales că unii dintre ,,uituci' au luat cărţi, chiar şi în urmă cu cinci ani. În ceea ce priveşte amenzile de care ar fi pasibili restanţierii, bibliotecarii nu au socotit exact la cât s-ar ridica suma totală. Zanfir a precizat că pentru evitarea situaţiilor neplăcute, în holul mare al bibliotecii va fi amplasată o urnă în care restanţierii pot lăsa cărţile fără nicio altă formalitate.

Filmul regizorului român, Andrei Ujică, despre personalitatea lui Nicolae Ceauşescu ne oferă un tablou de epocă care reaminteşte, prin amploarea sa, frescele cinematografice americane despre generaţia războiului din Vietnam, de exemplu, relatează site-ul Excessif.com. Din punct de vedere formal, 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu' demonstrează că este posibil să se realizeze opere cinematografice despre subiecte recente numai prin folosirea imaginilor existente, opere care au un suflu epic similar celui întâlnit în filmele istorice de ficţiune. Avem de-a face aici cu un demers eminamente sintactic în care montajul are un rol dublu: de punere în scenă, deoarece construieşte scene care nu există în filmările brute, şi apoi un rol clasic, de legare a acestor scene între ele. Este foarte posibil să asistăm aici la naşterea unui nou gen cinematografic, potrivit site-ului citat.

Cântăreţul francez Enrico Macias va susţine în mod excepţional primul său concert în România pe 30 aprilie, la Sala Palatului, eveniment care va marca debutul Festivalului Muzicii Franceze. Cu ocazia festivalului vor veni la Bucureşti o serie de artişti francezi cunoscuţi. În prezent, Enrico Macias este într-un turneu în Franţa, pentru promovarea celui mai nou album al său, 'Voyage d'une melodie', lansat pe 7 martie. Discul conţine melodii în mai multe limbi, cu tonalităţi orientale, fiind conceput ca o călătorie muzicală prin mai multe culturi. Cântăreţul francez de origine algeriană va concerta alături de cei şapte instrumentişti ai săi, interpretând atât melodii noi, cât şi pe cele deja foarte cunoscute în lumea întreagă, precum 'La femme de mon amie', 'Le filles de mon pay', 'Le Mendiant de l'amour' şi 'Zingarella'.

Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi Administraţie ai Universităţii 'Nicolae Titulescu' vor putea efectua stagii de practică în instituţiile de administraţie publică, în urma semnării unui protocol de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi reprezentaţii instituţiilor de învăţământ superior. Protocolul asigură diverse forme de colaborare în zona administraţiei publice, a declarat prorectorul Universităţii 'Nicolae Titulescu', Viorel Cornescu. El le-a spus studenţilor prezenţi că sunt pregătiţi să muncească şi în administraţia privată. Secretarul de stat Andras Szakal, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, a afirmat că aceste colaborări cu universităţile româneşti reprezintă o prioritate pentru ANFP în mandatul său.

Spectacolul "Noaptea lui Helver", susţinut de artiştii de la Teatro Caprile din Viena şi regizat de Andreas Kosek, va fi jucat, luni, la Sibiu. Reprezentaţia face parte dintr-un turneu al trupei vieneze care a inclus spectacole în Serbia şi Bulgaria."Noaptea lui Helver" este o adaptare după romanul omonim al autorului polonez Ingmar Villqist, ce prezintă ultimele ore din viaţa lui Helver, un bolnav psihic a cărui moarte coincide cu prăbuşirea regimului hitlerist. Andreas Kosek, regizorul spectacolului, pune în scenă o poveste marcantă, alertă, în care se respinge ideea de normal, adecvat sau nedemn de viaţă, tocmai pentru a susţine persoanele cu alte nevoi sau nevoi speciale. Acest spectacol a fost creat pentru a respinge ideea că oamenii sunt un capital a cărui valoare constă în utilitate. Reprezentația va avea loc luni, de la ora 19.00, în sala studio a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, sală utilizată şi de Teatrul Naţional "Radu Stanca".

Peste 850 de elevi şi preşcolari au participat la Concursul naţional de pictură de icoane pentru copii 'Iconarul' organizat de Fundaţia Aldea-Tudorache împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Evenimentul, aflat la a X-a ediţie, a debutat pe 7 martie şi se va încheia astăzi. Organizatorii şi-au propus ca prin intermediul concursului să încurajeze simţul artistic şi creativitatea copiilor, ei utilizând tehnici cât mai diverse de realizare a icoanelor în manieră tradiţională românească. Festivităţile de decernare a premiilor la faza naţională vor avea loc astăzi, la Liceul 'Miguel de Cervantes' din Bucureşti pentru şcolari şi mâine la magazinul Cocor pentru preşcolari, unde va fi vernisată o expoziţie ce reuneşte cele mai frumoase lucrări ale micilor iconari. Toţi copiii care vor participa la festivităţile de premiere vor asista şi la două spectacole interactive cu trupa de teatru condusă de Leon Magdan.

Trupa Dark Tranquillity va reveni în România pentru a susţine, în 19 mai, un concert în clubul Silver Church. Cu 14 albume până în prezent, pionierii metalului de Gothenburg oferă o experienţă intensă, puternic marcată de rădăcinile lor scandinave.Suedezii propun o muzică elevată în stilul lor personal, rafinat până la forma actuală în peste 20 de ani de carieră. În 1989, Mikael Stanne (voce şi chitară) şi Niklas Sundin (chitară) au format trupa Septic Broiler. La scurt timp după aceea, li s-au alăturat Anders Fridén, Anders Jivarp şi Martin Henriksson, iar în 1990, după înregistrarea primului demo, trupa şi-a schimbat denumirea în Dark Tranquillity. Membrii In Flames şi Dark Tranquillity sunt pionierii unui stil deosebit, care combină melodicitatea noului val de heavy metal britanic cu intensitatea death metalului, numit Gothenburg Metal.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Joia linguritelor, dulceata cu cafea pe terasa Librariei Humanitas Kretzulescu

Libraria Humanitas Kretzulescu si vecinii sai va invita de Joia linguritelor la o dulceata cu cafea.

mai mult...
Harap Alb continua

La 135 de ani de la prima aparitie a basmului Povestea lui Harap Alb, personajele lui Creanga revin in forta intr-o revista de benzi desenate.

mai mult...
Repetitie cu publicul la teatru

Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu prezinta joi, 9 august 2012 si vineri, 10 august 2012, spectacolul Gegen die Demokratie / �mpotriva democratiei �n regim de repetitie cu public.

mai mult...
Triumf al Orchestrei Rom�ne de Tineret la Berlin

Ambasadorii artistici ai Romaniei au cucerit publicul berlinez. Orchestra Rom�na de Tineret, dirijata de Cristian Mandeal, a triumfat �n fata publicului din arhiplina Sala Mare de la Konzerthaus.

mai mult...
Corneliu Porumboiu si UNATC la espressofilm 2012

Festivalul vienez de scurtmetraje espressofilm dedica, �n parteneriat cu ICR Viena, pentru a doua oara �n tot at�tea ediţii consecutive o seara speciala scurtmetrajelor UNATC.

mai mult...
Pianista de talie internationala, Mihaela Ursuleasa s-a stins din viata

Vestea ca pianista Mihaela Ursuleasa a murit a facut zilele acestea �nconjurul lumii.

mai mult...
Humanitas va da intalnire la mare

Editura Humanitas va invita sa va petreceti cateva seri minunate la Targul Estival de Carte Carte la Nisip din Mangalia.

mai mult...
3 x Mozart

�n perioada 3-5 august 2012, Centrul de Cultura Arcus, �n parteneriat cu Uniunea Muzicienilor Interpreti din Rom�nia si Fundatia Diakonia, organizeaza turneul 3 x Mozart.

mai mult...
Sale for the rest of me

Raluca Ghideanu isi prezinta lucrarile adunate pana in acest moment in expozitia de sculptura Sale for the rest of me. Ea scoate la vanzare ce a ramas din perioada de creatie care s-a incheiat.

mai mult...
Orchestra Rom�na de Tineret la Berlin

�n perioada 2-5 august 2012, Orchestra Rom�na de Tineret se va afla la Berlin pentru a participa la cel mai important festival international pentru orchestre de tineret - Young Euro Classic - aflat la a 12-a editie.

mai mult...
Shakespeare si Caragiale la Palatele Br�ncovenesti de la Mogosoaia

Cea de-a patra editie a Academiei Itinerante Andrei Serban s-a �ncheiat s�mbata, 21 iulie 2012, la Palatele Br�ncovenesti de la Mogosoaia.

mai mult...
Vara Culturala Rom�neasca �n Portugalia s-a �ncheiat cu brio

Vara Culturala Rom�neasca �n Portugalia, proiect iniţiat de Institutul Cultural Rom�n din Lisabona, a prezentat cu succes, pe parcursul lunii iulie a acestui an, un evantai de evenimente din diverse domenii: literatura, teatru, muzica clasica, c�ntece şi dansuri populare.

mai mult...
A aparut editia de vara a revistei Lettre Internationale

Criza economica si raporturile ei cu sfera culturala, cenzura comunista, procesul de decolonizare, �economia politica� a lecturii, arta contemporana ca business sunt c�teva dintre temele noului numar al revistei Lettre Internationale, editata sub auspiciile Institutului Cultural Rom�n.

mai mult...
ICR Londra celebreaza deschiderea Jocurilor Olimpice printr-o premiera absoluta

Pentru prima data, sediul unui institut cultural dintr-o mare capitala a lumii va avea afisate pe cladire �nsemnele Rom�niei, sub forma unor stegulete festive, pentru a celebra at�t �nceputul Jocurilor Olimpice, c�t si prezenta valorilor culturale si sportive rom�nesti la Londra.

mai mult...
I.L. Caragiale interpretat multinational la Brasov

Participantii la cursurile de vara de limba, cultura si civilizatie rom�neasca organizate de Institutul Cultural Rom�n vor prezenta joi, 26 iulie 2012, pe scena Scolii Populare de Arta din Brasov, montajul teatral D`ale amorului dupa I.L. Caragiale.

mai mult...
Ada Kaleh. Insula din suflet

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta joi, 2 august 2012, ora 17.00 la vernisajul expozitiei Ada Kaleh. Insula din suflet.

mai mult...
Pistoalele lui Bonnie şi Clyde, scoase la licitaţie

Armele legendarilor amanţi jefuitori ai Americii, Bonnie Parker şi Clyde Barrow, vor fi scoase spre v�nzare de o casa de licitaţii din New Hampshire, SUA.

mai mult...
Gustav Klimt si Kunstlerkompanie la Castelul Peles

�n perioada 15 septembrie � 15 decembrie 2012, Muzeul National Peles pregateste unul dintre cele mai atragatoare proiecte curatoriale de anul acesta: expozitia Gustav Klimt si Kunstlerkompanie.

mai mult...
PlayPoint Puzzle

PlayPoint Puzzle de Miruna Amza si Liviu Zagan, o instalatie interactiva, invita londonezii si turistii sa descopere imagini cu marii sportivi ai lumii �n Victoria Park si London Pleasure Gardens.

mai mult...
ARTmania Festival Sibiu 2012 prezinta Harley-Davidson® Stage �n Piata Mica

Cea de-a saptea editie a Festivalului ARTmania (6-12 august 2012), culmineaza �n weekendul 10-12 august cu o serie de concerte organizate �n centrul orasului Sibiu.

mai mult...
S-a incheiat o etapa importanta a proiectului studiOpera

Dupa zeci de ore de specializare organizate in cadrul studiOpera, proiectul a fost prezentat la conferinta nationala Romania acceseaza fonduri europene, iar toamna va aduce trei evenimente de neratat pentru specialisti si publicul larg.

mai mult...
Centrul de Cercetare si Consultanta �n Domeniul Culturii lanseaza proiectul PRO.urban

Centrul de Cercetare si Consultanta �n Domeniul Culturii anunta lansarea proiectului PRO.urban - Vitalitatea culturala a orasului Bucuresti. Promovarea vizuala a potentialului spatiilor publice.

mai mult...
Artistul Ern� Bartha participa la Jocurile Olimpice din Londra cu trei sculpturi impresionante din f�n organic

Trei sculpturi ale artistului clujean Ern� Bartha vor fi expuse �n Victoria Park si London Pleasure Gardens de pe 27 iulie p�na pe 12 august, �n cadrul programului rom�nesc pentru Olimpiada Culturala.

mai mult...
Editura Humanitas lanseaza miniseria Carti bune pentru parinti buni

Humanitas a tradus de-a lungul timpului sapte carti practice adresate parintilor (si bunicilor!). Carti alese cu atentie, pe care cititorii le-au apreciat, de vreme ce au trebuit republicate, unele de mai multe ori. Carti perene. Carti bune. Carti utile parintilor buni.

mai mult...
Turul Romaniei in 7 zile

Club Electroputere lanseaza concursul pentru participarea in proiectul Turul Romaniei in 7 zile.

mai mult...
Licitarea casei PRISPA

PRISPA este proiectul de casa independenta energetic, realizat de prima echipa de studenti romani calificata la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai cunoscuta competitie care promoveaza cercetarea in domeniul arhitecturii sustenabile.

mai mult...
Comisia Europeana si Muzeul National al Taranului Rom�n a prezentat expozitia PAC@50: Trecut, prezent si viitor �n Rom�nia

Expozitia itineranta PAC@50: Trecut, prezent si viitor, organizata de Comisia Europeana �n acest an �n mai multe state membre ale Uniunii Europene, a fost deschisa publicului din Rom�nia �n perioada 18 - 22 iulie 2012, �n sala Acvariu a Muzeului National al Taranului Rom�n.

mai mult...
O instalatie inedita conceputa de doi rom�ni va fi amplasata �n Trinity Square Gardens, chiar l�nga Turnul Londrei

Instalatia Statii culturale/Cultural Stations, conceputa de Minodora Cerin si arhitectul Mircea Margarit, va fi amplasata �n Trinity Square Gardens, l�nga Turnul Londrei si va putea fi vizitata de pe 19 iulie, p�na pe 13 august 2012.

mai mult...
EtnoPraga - La muzica prin bucatarie

�n perioada 20-22 iulie 2012, Institutul Cultural Rom�n de la Varsovia participa la organizarea proiectului EtnoPraga - La muzica prin bucatarie, un caleidoscop de manifestari artistice dedicate culturii si traditiilor rom�nesti.

mai mult...
Versul eminescian �n interpretarea lui Ion Caramitru, acompaniat de Aurelian-Octav Popa, un spectacol complet, �n turneu american

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, ICR New York a prezentat publicului rom�nesc din Statele Unite recitalul extraordinar Eminescu av�ndu-i ca protagonisti pe Ion Caramitru, acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa.

mai mult...
Teatrul Globe a cucerit publicul bucurestean

Miercuri, 11 iulie si joi, 12 iulie 2012, Piata George Enescu a fost arhiplina la spectacolul de teatru Cum va place de William Shakespeare, sustinut de celebra trupa londoneza Shakespeare�s Globe.

mai mult...
Pianistul Sergiu Tuhutiu concerteaza la Londra

Pianistul Sergiu Tuhutiu concerteaza astazi, 13 iulie 2012, pe una dintre cele mai cunoscute scene britanice, St Martin in the Fields din Trafalgar Square, �n inima Londrei.

mai mult...
The Ingenious Drama Festival

�n perioada 15 - 21 iulie 2012, Asociaţia Ingenious Drama va prezenta pe scena Teatrului Municipal Bacovia din Bacau cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru �n Limba Engleza pentru Tineri, The Ingenious Drama Festival (pe scurt, ID Fest).

mai mult...
Expozitie de caligrafie japoneza la Muzeul Taranului Rom�n

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta miercuri, 18 iulie 2012, de la ora 18.00, la Sala Foaier, la vernisajul expozitiei de caligrafie japoneza realizata de Rodica Frentiu, Meditatiile pensulei.

mai mult...
Danube Connection. Story and Glory

Duminica, 8 iulie 2012, Institutul Cultural Roman de la Praga, in colaborare cu Asociatia �Ivan Patzachin - Mila 23�, a organizat proiectele Amiral la Bord, concurs de canoe si prezentarea filmului iMyth: mitologii dunarene.

mai mult...
Numar record de tineri actori �nscrisi la preselectia pentru Gala T�narului Actor, editia a XV-a

Editia a XV-a a Galei T�narului Actor HOP va avea loc la Mangalia, la Casa de Cultura �n perioada 29 august - 1 septembrie 2012.

mai mult...
Coregraful Arcadie Rusu a debutat pe doua scene britanice din cadrul Big Dance Festival 2012

Coregraful si regizorul Arcadie Rusu a prezentat spectacolul Nesomn �n deschiderea Big Dance Festival 2012, cel mai mare eveniment de gen care se desfasoara �n cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra.

mai mult...
Soprana Letitia Vitelaru pe scena Teatrului La Scala din Milano

Vineri, 13 iulie 2012, �ncep�nd cu ora 20.00, pe scena prestigiosului Teatrul La Scala din Milano va avea loc punerea �n scena a operei Don Pasquale de Gaetano Donizetti.

mai mult...
Canin f�lin ou l'homme poubelle, un spectacol de Eugen Jebeleanu, inspirat de un text de Matei Visniec

Compania 28 si Th��tre du Bourg Neuf au placerea de a va invita la Festival Off d�Avignon 2012, la Th��tre du Bourg Neuf, �n perioada 7 � 28 iulie 2012.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!