DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

30 septembrie 2010

Ceai și Teatru radiofonic
Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul ACT încep, din această stagiune, un parteneriat, intitulat TEATRU & CEAI. Vor fi organizate audiţii cu public ale unor spectacole de teatru după dramaturgie modernă şi contemporană, sau variante noi ale unor texte dramatice clasice. La Ceainăria Teatrului ACT, publicul va avea posibilitatea să cunoască operele unor cunoscuţi şi consacraţi actori, sau tineri talentaţi care vor să se impună, în montări ale unor regizori experimentaţi şi convinşi de posibilităţile expresive ale universului artistic sonor ce dă identitate teatrului radiofonic.

Sibiu: După două decenii, actorii Secţiei Germane a Teatrului prezintă un spectacol pentru copii
După 20 de ani, Secţia Germană a Teatrului Naţional 'Radu Stanca' Sibiu va prezenta, astăzi, de la ora 19.00, un spectacol pentru copii. Este vorba de avanpremiera reprezentației 'Frumoasa din Pădurea Adormită, în regia lui Cristian Pepino, o adaptare după basmul cu acelaşi nume al lui Charles Perrault. Varianta scenică a basmului păstrează farmecul poveştii clasice fără a-i eluda dramatismul, asigurând în acelaşi timp un echilibru perfect între suspans şi comedie.
Spectacolul montat la Secţia Germană este unul muzical şi aduce pe scenă personaje noi cu ajutorul cărora să explice mai uşor desfăşurarea acţiunii. Decorul şi costumele reconstituie ilustraţiile din cărţile de basm şi poartă semnătura scenografului Cristina Pepino, iar muzica a fost creată de compozitorul Dan Bălan. Reprezentația va avea o durată de 60 minute şi se va juca în limba germană cu traducere simultană la căşti.

Seară veneţiană dedicată Hertei Müller
Publicul veneţian este invitat, astăzi, la Ateneo Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, la o seară dedicată Hertei Müller, laureata Premiului Nobel pentru literatură 2009.
Manifestarea este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu prestigioasa instituţie veneţiană, fondată în anul 1812 prin decretul semnat de Napoleon Bonaparte. Protagonistele serii vor fi tânăra artistă italiană Paola Zoppi, scriitoare, performer, director artistic al Festivalului LibrInTerra, jurnalist în domeniul cultural şi violonista Helga Ovale, absolventă a Conservatorului din Pavia. Scenariul serii reprezintă un montaj literar şi teatral de fragmente din primul roman tradus în limba italiană al Hertei Muller, Il paese delle prugne, punctate muzical de violonista Helga Ovale. Proiectul se înscrie în strategia filialei de la Veneţia a Institutului Cultural Român privind promovarea scriitorilor români şi a traducerilor de literatură română în Italia.

"Aurora" şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", la Festivalul de Film de la Estoril
Peliculele "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, vor fi prezentate în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului de Film de la Estoril (Portugalia), care va avea loc în perioada 5 - 14 noiembrie. Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a avut premiera mondială, anul acesta, la Festivalul de Film de la Cannes, în afara competiţiei. "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" este realizată după ce autorul, cunoscut pentru filmele sale de montaj, a vizionat peste o mie de ore de imagini de arhivă cu dictatorul român.
Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, ci şi în calitate de actor în rol principal. Puiu îl interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme. Printre numele din distribuţie se regăsesc Clara Vodă şi Gelu Colceag.

Familia Flintstone îşi aniversează nunta de aur
'Familia Flintstone' - celebrul serial de desene animate care aduce în scenă cuplul preistoric Fred şi Wilma şi pe vecinii lor Barney şi Betty, prezentat şi de televiziunile româneşti sub titlul 'Aventuri în epoca de piatră' - împlineşte în această săptămână 50 de ani în SUA. Soţii Flintstone - care s-au bucurat de o largă recunoaştere internaţională, fiind numiţi Pierrafeu în Franţa şi Caillou în Quebec /Canada/ - şi-au făcut apariţia la canalul de televiziune ABC în 1960, viaţa lor prezentând multe puncte comune cu cea a locuitorilor de la periferiile marilor oraşe americane din anii '60, ceea ce şi explică succesul enorm al serialului. El a fost difuzat până în 1966, iar apoi redifuzat de NBC din 1967 până în 1970. 'Familia Flintstone' este serialul de desene animate care a cunoscut cea mai mare longevitate la o oră de mare audienţă pe micul ecran până când o altă familie, Simpson, i-a luat acest titlu în 1997.

"Adevăratul Chopin" la Radio România Cultural
Radio România Cultural sărbătoreşte cei 200 de ani de la naşterea compozitorului şi pianistului polonez, Frédéric Chopin, printr-un maraton muzical intitulat Adevăratul Chopin. Acesta va începe la ora 0.00 a zilei de sâmbătă, 2 octombrie, şi se va încheia după 24 de ore. În acest interval, pe frecventele Radio România Cultural vor putea fi ascultate cele 21 de CD-uri din seria "The Real Chopin" care cuprind înregistrări realizate exclusiv pe instrumentele epocii, mai precis de la mijlocul secolului al 19-lea. Maratonul "Adevăratul Chopin... 24 de ore în compania muzicii la Radio România Cultural" se desfăşoară în aceeaşi zi în care la Varşovia are loc deschiderea celei de-a XVI-a ediţii a Concursului Internaţional "Chopin". Gazdele evenimentului radiofonic vor fi Oltea Şerban Pârâu şi Sebastian Crăciun, care vor prezenta 24 de ore de înregistrări ale creaţiilor lui Chopin în versiunile unora dintre cei mai mari interpreţi ai zilelor noastre. Maratonul este realizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi poate fi ascultat şi pe internet, la adreselewww.radioromaniacultural.ro şi www.radiocultura.ro.

Cea de-a noua Bienală de Arhitectură Bucureşti se deschide, mâine, la TNB
Cea de-a noua ediţie a Bienalei de Arhitectură Bucureşti se deschide, mâine, la ora 18.30, la Galeria 3/4 din cadrul Teatrului Naţional. Expoziţia principală a evenimentului va putea fi vizitată până pe 26 octombrie şi cuprinde o selecţie a celor mai valoroase proiecte româneşti realizate în ultimii doi ani în domeniile arhitecturii, urbanismului, restaurării şi publicaţiilor. Ceremonia de premiere a proiectelor câştigătoare va avea loc pe 11 octombrie. La ediţia din acest an a Bienalei de Arhitectură au fost înregistrate 215 proiecte - un număr record de lucrări. Iniţiată în 1991 de către Uniunea Arhitecţilor din România, Bienala de Arhitectură de la Bucureşti a devenit principalul eveniment de arhitectură desfăşurat la nivel naţional.

Retrospectivă Dinu Cocea, la Iaşi
Regizorul şi scenaristul Dinu Cocea va primi Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, care îi va dedica integral secţiunea Retrospective. Iubitorii de film vor putea şi viziona câteva dintre cele mai renumite pelicule ale sale: Haiducii lui Şaptecai, Zestrea Domniţei Ralu şi Săptămâna Nebunilor. Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi va avea loc în perioada 06 – 10 octombrie şi se doreşte a fi un festival eclectic, deschis tuturor genurilor, de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animaţie sau scurtmetraj.

Opera Comică pentru Copii, la Festivalul Internaţional al Artei Lirice de la Sibiu
Opera Comică pentru Copii a prezentat, aseară, la Teatrul Gong din Sibiu, musicalul 'Bărbierul din Sevilla', o adaptare după celebra operă a lui Gioachino Rossini, în regia lui Cătălin Voineag, cu Pompei Hărăşteanu în rolul principal, ansamblul 'Serioso' şi Mădălina Florescu la orgă. Evenimentul a avut loc cu prilejul Festivalului Internaţional al Artei Lirice, desfăşurat în fosta capitală culturală europeană. Bucurestenii vor putea viziona spectacolul pe 4 şi 5 octombrie, în Foyerul Alb din incinta fostului Teatru Giuleşti.

Cesaria Evora revine în România
Cesaria Evora, cântăreaţa din Insulele Capului Verde, revine în România în turneul de promovare a albumului 'Nha Sentimente'. Ea va susţine două concerte - unul la Braşov, pe 15 octombrie, şi al doilea în Bucureşti, pe data de 18 octombrie. Supranumită 'Diva desculţă' , Cesaria Evora, este cea mai cunoscută cântăreaţă de morna, un melanj între fado portughez şi blues. Ea cântă întotdeauna desculţă, în semn de solidaritate cu femeile şi copiii săraci din ţara sa. La începutul acestui an, artista a fost decorată, la Paris, cu 'Legiunea de Onoare', cea mai înaltă distincţie civilă a Franţei. Cesaria Evora va cânta pentru a cincea oară în România.

"Star Wars", va fi relansata în versiune 3D
Creatorul seriei, regizorul şi producătorul american George Lucas, a anunţat relansarea în versiune 3D a celebrei serii STAR WARS. El fost inspirat pentru acest demers de succesul filmului "Avatar" - instalat confortabil pe primul loc în topul încasarilor din toate timpurile. Seria "Star Wars" a fost lansată în 1977 si a creat un veritabil fenomen social, filmele cu acest titlu inspirând carti, jocuri video, seriale de televiziune şi teme de discuţie în cadrul unor fan-club-uri cu sute de mii de membri în toata lumea.

Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio", în perioada 1 - 11 octombrie.
Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" începe mâine , la sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti, şi va cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională pe cea mai mare orgă din România. Evenimentul debutează, de Ziua Internaţională a Muzicii, la ora 19.00, cu "Misa de orgă" de J. S. Bach, în interpretarea renumitei soliste Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea. Vedeta Festivalului va fi chiar orga Sălii Radio - cea mai mare din România, cu 7.420 de tuburi, artiştii români şi internaţionali invitați urmând să cânte exclusiv pe impresionantul instrument. Sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti are cea mai bună acustică dintre toate sălile de concerte simfonice româneşti şi adăposteşte una dintre cele mai mari orgi din Europa. Ambele au fost renovate, pentru prima oară după 50 de ani, în vara anului 2009. Biletele pentru Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, de pe www.eventim.ro. Coproducătorul evenimentului este TVR Cultural, iar parteneri sunt Fundaţia Vodafone România, Centrul Ceh, Institutul Polonez Bucureşti şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

"Car cu boi" - de N. Grigorescu ar putea stabili un nou record de preţ la licitaţie
"Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, tablou care va fi scos la licitaţie astăzi, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, ar putea fi cea mai scumpă lucrare vândută vreodată în România. Licitația de la Operă va fi cea mai mare din Europa, ca număr de participanţi, aproximativ 900, şi cu 127 de lucrări expuse. În premieră pentru piaţa de artă din România, lucrări ale celor mai importanţi pictori români care au abordat genurile impresionism şi postimpresionism vor fi scoase la vânzare într-o licitaţie publică. Vedeta evenimentului este lucrarea "Car cu boi", o capodoperă a artistului Nicolae Grigorescu, estimată la peste 200.000 de euro. În acest moment, "Car cu boi" este cel mai valoros tablou din România. De asemenea, lucrările "Băieţi scăldându-se", semnată de Camil Ressu, şi "Trandafiri", a lui Ştefan Luchian, fiecare dintre ele estimată la o sumă de circa 35.000 de euro, se numără printre cele mai aşteptate picturi de la această licitație.

Romanian International Film Festival, între experiment şi provocare
Cea de-a şasea ediţie a Romanian International Film Festival va prezenta, începând de mâine, în cadrul secţiunii necompetitive 'Underground', pelicule experimentale şi provocatoare, care trec orice barieră, fără limite sau cenzură, premiate la festivaluri internaţionale de profil. Evenimentul va oferi publicului, timp de 10 zile, peste 80 de lungmetraje, documentare şi scurtmetraje, împărţite pe cinci secţiuni: CineBlackSea, Femeia în Cinema, Underground, Focus şi Panorama. Proiecţiile filmelor vor avea loc la cinematografele Scala, Eforie, Corso şi Clubul Ţăranului Român din Capitală, iar accesul spectatorilor în săli va fi gratuit. Programul festivalului va include şi evenimente muzicale.

România la Târgul de Carte de la Frankfurt
România va avea propriul stand la Târgul de Carte de la Frankfurt care se va desfăşura între 6 şi 10 octombrie. Evenimentul este principalul loc de întâlnire pentru actorii cei mai importanţi ai industriei editoriale din întreaga lume. Cu mii de expozanţi din peste o sută de ţări, târgul propune, în fiecare an, un program dens şi variat, adresat atât editorilor, cât şi industriilor complementare. Anul acesta, unul dintre subiectele principale ale Târgului de Carte de la Frankfurt este digitizarea cărţilor, căreia îi este dedicat un program profesional special, numit 'Bune practici - noi idei'. La standul românesc, sunt aşteptaţi scriitorii Gabriel Chifu, Dan Lungu şi Varujan Vosganian, care vor susţine lecturi publice, în română şi germană, din cărţile lor cele mai recente. Vor avea loc, de asemenea, lansări de carte sau lecturi ale scriitorilor Nora Iuga, Horia Gârbea, Karin Gundisch, Joachim Grem şi Adriana Cârcu.

Lady Gaga vrea castel
Cântăreaţa americană Lady Gaga intenţionează să îşi cumpere un castel în Marea Britanie, după ce va încheia turneul mondial intitulat Monster Ball Tour. Excentrica artistă americană s-a îndrăgostit de peisajele rurale din Marea Britanie şi intenţionează să calce pe urmele "reginei muzicii pop" Madonna, cumpărându-şi o locuinţă la ţară. Cântăreaţa americană a declarat că adoră tradiţionalul preparat "fish and chips" şi că îi iubeşte pe muzicienii britanici. Lady Gaga are 24 de ani şi este câştigătoare a două premii Grammy. Ea este considerată una dintre cele mai interesante şi originale artiste din noul val şi se bucură de un imens succes comercial.

Ziua Florian Pittiş, la Radio 3 Net
Radio3Net "Florian Pittiş", post de radio din portofoliul Societăţii Române de Radiodifuziune, va organiza cea de-a treia ediţie a maratonului "Ziua Florian Pittiş", luni, 4 octombrie, ziua în care părintele Generaţiei Blue Jeans ar fi împlinit 67 de ani. Începând cu ora 8.00 şi până după miezul nopţii, publicul va putea urmări online materiale audio şi video, multe dintre ele inedite, cu şi despre Moţu Pittiş. De-a lungul carierei sale, actorul Florian Pittiş a fost Alencon din "Elisabeta I", Alioşka din "Azilul de noapte", Edmund şi Jamie din "Lungul drum al zilei către noapte", şi Ariel din "Furtuna", toate în regia lui Liviu Ciulei. În 1992, Florian Pittiş a fondat trupa Pasărea Colibri, împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici. A fost, în permanenţă, o prezenţă activă în lumea muzicii, prin emisiuni la radio şi televiziune, articole, prezentări de concerte şi colaborări pe diferite discuri. Istoria îl leagă de radio timp de 40 de ani, ca actor, prezentator, realizator şi director la Radio3Net.

"100, 1000, un milion de poveşti", la ediţia a VI-a
Teatrul Ion Creangă din Bucureşti organizează, în perioada 2-9 octombrie, cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1000, un milion de poveşti". Ediţia din acest an este una specială, pentru că Teatrul Ion Creangă sărbătoreşte 45 de ani de existenţă. Festivalul are un caracter competitiv şi se adresează tuturor teatrelor din ţară şi din străinatate, care au în repertoriul lor spectacole pentru copii. Evenimentul este structurat pe două secţiuni adresate categoriilor de vârstă: 1-4 şi 4-12 ani.

Festivalul Internaţional al Filmului 'Document. Art.', la Otopeni
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Artă, Ecologie şi Turism 'Document. Art.' are loc, începând de astăzi şi până pe 2 octombrie, în Sala Mare a Centrului Cultural 'Ion Manu' din Otopeni. Evenimentul include proiecţia a 45 filme intrate în competiţie, a unor documentare incluse în secţiunea paralelă, conferinţe de presă ale unor regizori străini, vernisarea expoziţiei de pictură Dan Isăilă şi Orlando Năstase, a expoziţiei de artă fotografică Bogdan Militaru, precum şi vizitarea unor obiective turistice din Bucureşti şi judeţul Ilfov. În cadrul festivalului va fi marcată aniversarea a 200 ani de la naşterea compozitorului Fryderyk Chopin, precum şi cei 90 ani ai artistei cubaneze Alicia Alonso. Festivalul a fost lansat în 1994 sub numele de 'TourFilm', la iniţiativa lui Nicolae Luca, şi a fost unul dintre primele evenimente de acest gen organizate în Europa de Sud-Est, cu scopul promovării filmului turistic şi al cunoaşterii realizărilor altor şcoli naţionale de film documentar.

Expoziţie de cristale, la Cluj
La Muzeul de Artă din Cluj Napoca va avea loc, începând de mâine, Expoziţia Mineralia. Timp de trei zile vor putea fi admirate pietre semipreţioase şi preţioase, pietre şlefuite şi geme. În plus, cei peste 25 de expozanţi vor etala bijuterii confecţionate din coral, perle, sidef sau chihlimbar. De asemenea, vor fi expuse cristale, colecţii didactice, cărţi şi enciclopedii din lumea mineralelor. Expoziţia va fi deschisă vineri şi sâmbătă, între orele 10:00 şi 19:00, iar duminică între orele 10:00 şi18:00.

"Misiune: Imposibilă", patru, la Dubai
Cel de-al patrulea film din franciza "Misiune: Imposibilă", în care Tom Cruise va juca din nou rolul super-spionului Ethan Hunt, va fi turnat parţial în Dubai. Pelicula va fi regizată de Brad Bird, cunoscut pentru premiatul "Ratatouille" şi va fi lansată în decembrie, anul viitor.

În încheiere, vă reamintim că Radio România Cultural sărbătoreşte cei 200 de ani de la naşterea compozitorului şi pianistului polonez, Frédéric Chopin, printr-un maraton muzical intitulat Adevăratul Chopin. Acesta va începe la ora 0.00 a zilei de sâmbătă, 2 octombrie, şi se va încheia după 24 de ore. Maratonul este realizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi poate fi ascultat şi pe internet, la adresele www.radioromaniacultural.ro şi www.radiocultura.ro.

Vaya con Dios revine în România
Vaya con Dios revine în România, pentru un concert care va avea loc pe 11 noiembrie în capitală. Povestea formaţiei a început în Belgia, în urmă cu mai bine de 20 de ani, însă lansarea la nivel mondial s-a produs în 1990 cu albumul "Night Owls". Band-ul s-a destrămat după câţiva ani iar revenirea la muzică s-a produs în 1999, cu albumul "Purple Prose", şi apoi, în 2004, cu "The Promise", care include hiturile "Je l'aime, Je l'aime" şi "Don't Deny". În 2006, a fost lansat cel mai important album al trupei, "The Ultimate Collection". Materialul recompune istoria celei mai cunoscute formaţii belgiene, care şi-a menţinut popularitatea de-a lungul anilor în rândul a milioane de fani europeni. Biletele pentru concertul de la Bucureşti s-au pus deja în vânzare.

60 de artişti la Bienala Tinerilor Artişti de la Bucureşti
Circa 60 de artişti din 20 de ţări expun, între 8 octombrie şi 7 noiembrie, la Bienala Tinerilor Artişti de la Bucureşti. Ajuns la cea de-a patra ediţie, evenimentul se desfăşoară sub sloganul "Police the police" şi cuprinde secţiuni noi de film şi fotojurnalism. Bienala se va desfăşura la Palatul Ştirbei şi testează tensiunea care se creează între două noţiuni problematice: supravegherea şi subvegherea. Deschiderea expoziţiei va avea loc pe 8 octombrie, fiind precedată de un simpozion cu titlul "Catcher in the Eye. Despre practici creative incorecte, dispozitive şi strategii ale subvegherii". Evenimentul urmăreşte promovarea creaţiei tinere, precum şi o mai bună reprezentare a artei contemporane româneşti pe plan local şi internaţional.

Artişti renumiţi, ateliere şi filme, la eXplore dance festival
Festivalului eXplore dance începe mâine la Bucureşti cu spectacolele unor artişti renumiţi dar şi cu filme despre dansul contemporan. Cea de-a cincea ediţie a festivalului internaţional de dans contemporan se va desfăşura sub genericul "What Next?" şi va prezenta, timp de zece zile, 14 reprezentaţii de dans contemporan semnate de coregrafi din România, Serbia, Franţa, Austria, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Italia şi Germania. Printre cei mai importanţi artişti invitaţi se numără compania belgiană Ultima Vez. De asemenea, în festival vor fi prezente şi două spectacole româneşti, realizate în colaborare cu artişti străini: "EIO" de Maria Baroncea, Eduard Gabia şi Dragana Bulut, şi "Posthuman" de Florin Flueraş, Iuliana Stoianescu şi Valentina Desideri.

Film şi muzică în expoziţia 'Dracula - voievod şi vampir'
Ansamblul Einuiea va susţine duminică, 3 octombrie, un recital inedit, pe durata proiecţiei filmului 'Nosferatu, simfonia groazei', din cadrul expoziţiei 'Dracula - voievod şi vampir'. Evenimentul are loc la Muzeul Naţional de Artă al României. Concertul şi proiecţia filmului au loc în ultima sală a expoziţiei, dedicată evoluţiei imaginii lui Dracula şi a vampirilor în cinematografia mondială. Acest spectacol – un tandem de muzică şi film - face parte dintr-un proiect care constă în proiecţia, în spaţii neconvenţionale, a unor filme mute din arhivele cinematografiei mondiale. Aceste filme sunt însoţite de muzică originală, interpretată live. Expoziţia 'Dracula - voievod şi vampir' rămâne deschisă până duminică, 10 octombrie.

Românca Liliana Lazăr şi-a adjudecat premiul celor cinci continente ale Francofoniei
Românca Liliana Lazăr a câştigat ediţia din acest an a concursului literar susţinut de Organizaţia Internaţională a Francofoniei 'Prix des cinq continents de la Francophonie' pentru romanul intitulat 'Terre des Affranchis' / Pământul celor eliberaţi. Premiul, în valoare de 10.000 de euro, va fi acordat vineri, 22 octombrie, la Château de Chillon, Montreux, în Elveţia. Juriul a considerat romanul Lilianei Lazăr 'o poveste crudă, politică şi metafizică, unde, în lupta dintre bine şi rău şi în faţa brutalităţii faptelor, nu există mântuire'. Liliana Lazăr este născută în anul 1972 în România şi locuieşte în prezent în Franţa. Ea a mai fost distinsă în martie anul acesta cu premiul literar 'La Premiere' din Belgia, pentru acelaşi roman.

La final, vă reamintim că mâine, de Ziua Internaţională a Muzicii, debutează Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" cu "Misa de orgă" de J. S. Bach, în interpretarea renumitei soliste Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea. Vedeta Festivalului va fi chiar orga Sălii Radio - cea mai mare din România, cu 7.420 de tuburi, artiştii români şi internaţionali invitați urmând să cânte exclusiv pe impresionantul instrument.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!