DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 septembrie 2010

Expoziția permanentă a Muzeului Țăranului Român, închisă din primăvară pentru renovarea clădirii.
Expoziția permanentă a Muzeului Țăranului Român din Capitală va fi închisă din primăvara lui 2011 pentru renovarea clădirii-monument, în timp ce, săptămâna aceasta, conducerea instituției va redemara investițiile pentru organizarea unei noi săli destinate expozițiilor temporare. Lucrările de reabilitare la celebra clădire din cărămidă roșie în stil neoromânesc din Piața Victoriei urmează să înceapă în martie - aprilie 2011 și vor dura între un an și jumătate și doi ani. Bugetul alocat acestor lucrări se ridică la 8,5 milioane de euro. Muzeul Țăranului Român se numără printre cele peste 20 de instituții de cultură din România ale căror sedii, considerate monumente istorice, sunt sau urmează să fie reabilitate printr-un împrumut de peste 200 de milioane de euro contractat de Guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, gestionat de Ministerul Culturii.
Muzeul Țăranului sărbătorește, astăzi, 20 de ani de la înființare. Cu acest prilej, în curtea instituției are loc Târgul Meșterilor Iconari, iar în Sala Foaier a fost deschisă expoziția "Cruci de piatră".

Jazz pe romanește – un nou CD de la Casa Radio.
Editura Casa Radio pune, în această lună, la dispoziția ascultătorilor un nou CD, ititulat "Jazz... pe româneşte", material discografic ce îi are drept protagoniști pe muzicienii Big Bandului Radio.
Albumul reprezintă o sinteză a activităţii artistice susţinute de profesioniştii Big Band-ului Radio printre care programul de concerte For ever Bucharest by jazz desfăşurat pe o perioadă de cinci ani în Studioul Mihail Jora al Societăţii Române de Radiodifuziune, cu invitaţi de marcă de peste hotare. Înregistrat în 2009, albumul "Jazz... pe româneşte", constituie un itinerar muzical succint, dar plin de semnificaţii, al Big Band-ului Radio, pe compoziţii ale lui Duke Ellington, Count Basie, Peter Herbolzheimer, Adrian Enescu, Mircea Tiberian sau George Natsis, în versiuni interpretative inedite. Albumul mai oferă un amplu booklet (de 24 de pagini) în limbile română şi engleză.

Festivalul de Muzica Veche Bucuresti ii este dedicat lui Bach.
Festivalul de Muzică Veche București își dedică ediția din acest an operei și personalității unui titan al muzicii universale, Johann Sebastian Bach. Între 30 octombrie și 1 noiembrie, pe scena Ateneului Român, melomanii sunt invitați la un regal al muzicii lui Johann Sebastian Bach, în anul în care se împlinesc 325 de ani de la nașterea compozitorului și 260 de ani de la moartea acestuia. An de an, concertele Festivalului de Muzică Veche aduc pe scenea bucuresteană sonorități cu care publicul are prea puține ocazii să se întâlnească, sonorități cum ar fi cele ale epocilor Medievală, Renascentistă sau Barocă. Festivalul de Muzică Veche București și-a câștigat deja cotația de eveniment premium, fiind considerat drept al doilea festival de muzică cultă din România, după festivalul "George Enescu". Biletele pentru ediția din acest an se vor pune în vânzare prin Rețeaua Eventim.

Săptămâna cultural românească, la Alicante
Universitatea din Alicante găzduiește, până pe 18 septembrie, a III-a Săptămână culturală românească, organizată de Asociația ARIPI, în colaborare cu Ambasada României și Institutul Cultural Român din Madrid. Manifestarea cuprinde mai multe evenimente academice și culturale, la care iau parte personalități din România și din cadrul diasporei, care, prin intermediul meditațiilor, concluziilor științifice ori lucrărilor lor artistice, vor apropia publicul de o cultură care rămâne încă foarte necunoscută, în ciuda apartenenței la familia europeană și la mișcările migratoare considerabile, înregistrate în ultimele decenii. Profesorul Domnița Dumitrescu, de la Universitatea de stat din California susține, astăzi, o conferință cu tema 'Spaniol (și român) în SUA: metamorfoză, controverse și 'pedigree'.

Personajul lui Brad Pitt din "Ticăloși fără glorie", lansat ca păpușă
Personajul interpretat de Brad Pitt în filmul "Ticăloși fără glorie", de Quentin Tarantino, a fost lansat ca păpușă de o companie de jucării cu sediul în Hong Kong. Păpușa, cu o înălțime de circa 30 de centimetri, are trăsăturile lui Brad Pitt, realizate în cele mai mici detalii, prezentându-l pe acesta cu ținuta și coafura purtate în "Ticăloși fără glorie/ Inglorious Basterds", pentru rolul locotenentului Aldo Raine. Jucăria este dotată cu trei perechi de mâini care pot fi schimbate - o pereche de palme relaxate, o pereche de mâini flexate pentru a putea atașa o armă și o pereche ce pot susține o sabie. Păpușa – personaj și accesoriile sunt vândute la prețul de 154,99 dolari. Filmul "Ticăloși fără glorie" a fost nominalizat la Oscar în 2009, iar actorul Christoph Waltz a fost recompensat pentru partitura din acest film cu Oscarul pentru cel mai bun rol secundar.

A MURIT ANTON ȘUTEU
Lumea muzicală românească deplânge moartea compozitorului Anton Şuteu care a decedat, ieri, la vârsta de 63 de ani. Din 2005, Anton Șuteu a fost doctor în muzicologie la Universitatea Natională de Muzică din România, iar din 2006, profesor la catedrele de compoziţie si muzicologie la aceeași universitate. El fost distins cu Premiul Gaudeamus la Concursul internaţional din Olanda, în 1979, Menţiunea specială a juriului Trandafirul de aur de la Montreux/Elveţia în 1984, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, Premiul Uniunii Cineaştilor, Premiul Marocului la Casablanca, în 1989 şi cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler în anul 2000. Anton Șuteu a compus melodii interpretate de Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Adrian Daminescu sau Angela Similia.

România – invenții de top
România a câştigat 27 de medalii şi premii speciale la cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Inovaţii şi Investiţii de la Moscova pentru cele 20 de invenţii cu care Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a fost prezentă la eveniment. Inventatorii români au câştigat opt medalii de aur, nouă medalii de argint, trei medalii de bronz şi şapte premii speciale. După Salonul Internaţional de la Geneva, unde inventatorii români au câştigat 58 de medalii şi premii speciale, aceasta este cea de-a doua reuşită importantă a României în acest an. Cea de-a zecea ediţie a Salonului Internaţional de Inovaţii şi Investiţii de la Moscova s-a desfăşurat între 7 şi 10 septembrie. Aceasta este cea de-a doua participare a României la acest Salon, prima având loc anul trecut. Pavilionul expoziţional a găzduit peste 1.000 de invenţii pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi.

Arta sfidează criza
Lucrarea 'Peisaj cu râu' de Camil Ressu a fost fost adjudecată, la sfârșitul săptămânii trecute, la prima licitaţie de toamnă GoldArt la preţul de 58.000 de lei, în timp ce vedeta sesiunii, 'Culesul de vii' de Gheorghe Petraşcu, nu a stârnit interesul colecţionarilor. Tabloul semnat de Ressu a intrat în licitaţie la 50.000 de lei iar pe lista lucrărilor adjudecate la sume mari se mai numără şi 'Capri' de Rudolf Negely, la 13.000 de lei, şi 'Casă în mahala' de Dumitru Ghiaţă, la 8.000 de lei. Următoarea sesiune GoldArt se va desfăşura pe 26 septembrie la sala Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, unde capete de afiş vor fi pictorii Iosif Iser şi Camil Ressu.

"Mar Nero" – lansare oficială în România
Lansarea în Romania a filmului "Mar Nero", în regia lui Federico Bondi, va avea loc astăzi de la ora 11:00, la Cinema Union. Aceasta se va desfăşura în prezenţa Ambasadorului Italiei la Bucuresti, Excelenta Sa domnul Mario Cospito, actorilor Dorotheea Petre şi Vlad Ivanov precum şi a producătoarei Ada Solomon. Filmul redă impresionanta poveste de prietenie dintre o tânără româncă venită în Italia să lucreze şi bătrâna de care fata are grijă cu infinită răbdare şi afecţiune. Inspirat din viaţa bunicii regizorului, "Mar Nero" oferă o imagine intimă, personală şi autentică asupra relaţiilor ce se clădesc între italieni şi emigranţii români, altfel decât sunt acestea prezentate la ştiri. Lungmetrajul a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă (Ilaria Occhini), premiul juriului ecumenic şi premiul juriului tînăr la Festivalul de Film de la Locarno din 2008. Din distribuţie mai fac parte actorii Maia Morgenstern si Corso Salani.

Costel – dedicație pentru melomani
Interpretul Costel Busuioc îşi va lansa, joi, 16 septembrie, ora 11, la Târgu Mureş, albumul "Segundo", concomitent cu site-ul personal şi un blog. CD-ul "Segundo" cuprinde 14 piese, cele mai multe dintre acestea canzonette italiene, fragmente din muzica tradiţională napoletană şi din zarzuelele spaniole. Costel Busuioc le va oferi începând de joi, fanilor săi o platformă de acces completă şi dinamică la concertele şi la albumele sale prin intermediul site-ului costelbusuioc.eu, dar şi la ceea ce înseamnă personalitatea şi preocupările solistului, descoperit pe colinele Spaniei în 2008.

Cilindrul lui Cirus a revenit acasă
Cilindrul lui Cirus, o piesă antică persană de mare valoare, a ajuns la Teheran, fiind împrumutată Muzeului Naţional Iranian de către British Museum din Londra, după ce cele două instituţii au întrerupt relaţiile din cauza repetatelor amânări privind acest împrumut. Cilindrul din argilă conţine o proclamaţie a regelui persan Cirus al II-lea, scrisă după ce acesta a cucerit Babilonul, în anul 539 înaintea erei noastre. Numeroşi specialişti consideră Cilindrul lui Cirus, descoperit în 1879, drept cea mai veche declaraţie a drepturilor omului din lume, un simbol al toleranţei şi respectului pentru popoare şi credinţe diferite.

Adrian Iorgulescu: Moartea lui Anton Şuteu - o mare pierdere pentru muzica românească
Preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Adrian Iorgulescu, regretă moartea compozitorului Anton Şuteu pe care o consideră 'o mare pierdere pentru muzica românească'. Adrian Iorgulescu este de părere că puţini compozitori au dat atât de mult muzicii româneşti precum Anton Şuteu.
El a elogiat, de asemenea, calităţile de cadru didactic ale lui Anton Şuteu, ca profesor şi conducător de doctorate la Universitatea de Muzică.
Compozitorul Anton Şuteu a murit ieri după amiază după ce a suferit un stop cardiorespirator şi nu a mai putut fi resuscitat.

Scriitori români invitați la Târgul de Carte de la Frankfurt
Scriitorii Varujan Vosganian, Dan Lungu şi Gabriel Chifu se numără printre invitaţii români la Târgul de Carte de la Frankfurt, care se desfăşoară în acest an între 6 şi 10 octombrie. Varujan Vosganian va citi din "Cartea şoaptelor", Dan Lungu va prezenta romanul "Cum să uiţi o femeie", iar Gabriel Chifu va citi din cartea sa "Fragmente din năstruşnica istorie a lumii de gabriel chifu trăită şi tot de el povestită". Alături de ei, sunt invitaţi la standul României scriitoarea Nora Iuga şi Adriana Cârcu, coordonatoarea volumului "Povestea zilelor noastre. Artişti români plecaţi în lume", Horia Gârbea, care va citi din cartea sa cu impresii din călătoria pe care a făcut-o în Azerbaidjan - "Azer - Focul viu", şi Joachim Gremm, care va citi din lucrarea "Călătorie prin Transilvania". Târgul de Carte de la Frankfurt din acest an va pune accent pe digitalizarea din domeniul literaturii şi va avea aproape 7000 de expozanţi, din 114 ţări, invitatul special al acestei ediții fiind Argentina.

"Europolis" – succes la Montreal
Pelicula româno-franceza "Europolis", regizată şi produsă de cineastul Corneliu Gheorghita, a câstigat menţiunea specială a juriului pentru lungmentraj de debut, în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului International de Film de la Montreal.
Avându-i în distribuție pe Adriana Trandafir, Áron Dimény, Luminita Gheorghiu, Andi Vasluianu, Petre Gheorghiu, Dorin Andone și Monica Bârladeanu, filmul prezintă povestea unei familii care încearcă să comunice prin ritualuri supranaturale cu o rudă dispărută acum 50 de ani şi despre care se află de-abia acum că a murit cu adevarat."Europolis" va rula în cinematografele din România începând cu 26 noiembrie.

Dan Perjovschi desenează la Spencer Museum of Art, din Kansas City
Dan Perjovschi va lansa joi, 16 septembrie, o expoziţie la Spencer Museum of Art, din Kansas City. Artistul, aflat în rezidență în Statele Unite, pregăteşte expoziţia "Central Court", proiect în cadrul căruia desenează pe pereţii unei săli. Dan Perjovschi îmbină mesajele politice cu simple observaţii despre viaţă. Unul dintre desenele sale preferate şi recurente înfăţişează un bărbat în costum care arată cu degetul şi strigă la un tânăr pe skateboard: "Am fost la Woodstock".
Muzeul de artă Spencer va organiza şi un concurs de design de tricouri, în cadrul căruia vizitatorii expoziţiei pot realiza propriile schiţe inspirându-se din arta lui Perjovschi şi vor decide prin vot ce lucrare merită să fie imprimată pe un tricou.
Dan Perjovschi, născut la Sibiu, este graficianul care combină desenul şi graffiti în lucrări executate direct pe pereţii muzeelor şi centrelor de artă contemporană din toată lumea. Desenele sale sunt comentarii asupra problemelor politice, sociale şi culturale curente şi sunt influenţate de istoria, tradiţiile şi cultura locului în care expune.

Paris – Jaf la Musée des Arts Premiers
Conducerea Musée des Arts Premiers din Paris a anunţat furtul a trei bijuterii din aur, a căror valoare a fost estimată la 600.000 de euro, după ce a constatat absenţa acestora încă de la începutul lunii august. Muzeul de pe Quai Branly, cunoscut şi sub denumirea de Muzeul Artelor şi Civilizaţiilor din Africa, Asia, Oceania şi cele două Americi, găzduieşte peste 300.000 de obiecte. Instituţia a fost inaugurată în iunie 2006, de fostul preşedinte francez Jacques Chirac, în urma unei iniţiative a autorităţilor de a crea la Paris un mare muzeu dedicat "primelor" arte.

Distracții ca-n filme
Paramount Pictures va deschide primul său parc de distracţi tematic din Europa, în Spania, a treia cea mai vizitată ţară din lume. Paramount nu va fi unul dintre investitorii în parc, dar va furniza conceptul şi designul pentru proiect. Viitorul parc va fi amplasat în regiunea Murcia, din sud-estul ţării, pe coasta Mediteranei. Potrivit presei spaniole, parcul pe care Paramount intenţionează să îl deschidă va crea circa 20.000 de noi locuri de muncă şi va atrage aproape trei milioane de turişti anual. Rata de şomaj din Spania a ajuns la 20% în perioada aprilie - iunie a acestui an, cel mai înalt nivel din cele 16 ţări din zona euro.

Naționalul bucureștean, la început de stagiune
Conducerea Teatrului Național din București anuntă, mâine, principalele evenimente ale acestui început de stagiune. Două dintre premierele acestei toamne sunt "Spitalul Special", un spectacol de Iosif Naghiu, în cadrul programului "Procesul comunismului" şi "Scara pisicii" de Katalin Thuroczy, în cadrul programului "Uşi deschide pentru toţi". Naționalul bucureaștean mai pregătește un spectacol experimental cu MacBeth de Shakespeare, în regia lui Radu Penciulescu, Expoziţia Conseguito Silenzio/Linişte dobândită de Radu Dragomirescu , al cărei vernisaj va avea loc pe 23 octombrie și proiectul Modern Solo Piano, eveniment în cadrul căruia pianistul elveţian Nik Bärtsch va concerta în Sala Mare, pe data de 28 noiembrie.

Filmul "Nuntă în Basarabia" – pe ecranele romanânești din 24 septembrie
Filmul "Nuntă în Basarabia", de Nap Toader, va avea premiera în România pe 24 septembrie. Anunţul a fost făcut de către producătorul peliculei, Dan Raţiu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Festivalul Degustătorilor de Film şi Gastronomie. Nap Toader a mărturisit că filmul, "o combinaţie explozivă între liric, comic şi dramatic", are o tentă autobiografică, deoarece el însuşi este căsătorit cu o basarabeancă. Pelicula spune povestea a doi tineri, ea - basarabeancă şi el - român, care merg să facă nuntă la părinţii miresei, pentru a strânge bani. Filmul va avea, înainte de premiera românească, o premieră la Chişinău, pe data de 16 septembrie.

Târg de turism - 'Bursa Litoral Delta Dunării'
Asociaţia Litoral-Delta Dunării organizează vineri, 17 septembrie, în Pavilionul Expoziţional Constanţa, Târgul de turism 'Bursa Litoral Delta Dunării'. În cadrul Târgului, considerat ca cel mai important eveniment de contractare a bazei hoteliere pentru sezonul 2011 va avea loc şi Forumul de turism, o întâlnire a profesioniştilor din turism, în cadrul căreia vor fi dezbătute aspecte importante pentru turismul intern. Târgul va cuprinde secţiunile Litoral şi Delta Dunării, concursul internaţional de gastronomie, Premiile Asociaţiei Litoral 2010, o expoziţie de maşini de epocă, balul litoralului şi tururi de vizitare a hotelurilor.

Anathema – din nou la Bucureşti
Trupa Anathema revine la Bucureşti, într-un concert care va avea loc pe 19 noiembrie, la Arenele Romane. Alături de nume ca Paradise Lost şi My Dying Bride, Anathema a jucat un rol important în dezvoltarea sound-ului death/ doom şi gothic metal. Începând cu albumul "Etheric", trupa se distanţează de curentul death/ doom, optând pentru un sound mai melodic şi anunţându-şi tranziţia către un gen nou - atmospheric rock. Cel mai recent album al trupei - "We're Here Because We're Here" - a fost lansat la finalul lunii mai 2010. Biletele pentru concert au fost puse în vânzare şi au preţul de 70 de lei.

Donație record pentru British Museum
British Museum a primit o donaţie de 30 de milioane de euro, cea mai mare valoare a unei donaţii private în sectorul cultural din Marea Britanie în ultimii 25 de ani. Făcută de Lord John Sainsbury, membru al Partidului conservator şi fost preşedinte al lanţului de magazine Sainsbury's, aceasta va fi folosită pentru mărirea suprafeţei celebrului muzeu din Londra. Banii vor fi direcţionaţi către construirea unui nou centru de expunere şi de conservare, care va fi amplasat alături de clădirea istorică a muzeului şi va necesita o investiţie de 135 de milioane de lire sterline. British Museum, înfiinţat în 1753 la Londra, adăposteşte peste şapte milioane de obiecte de pe toate continentele, mărturii ale istoriei umanităţii de la începuturi până în prezent, colecţiile sale fiind printre cele mai mari şi mai cuprinzătoare din întreaga lume.

Premieră la Teatrul Act
Teatrul ACT anunță pentru vineri, 17 septembrie, premiera piesei "9 grade la Paris", după o poveste adevărată, în regia lui Peter Kerek. Spectacolul creează portretul unei femei, într-un moment crucial din viata ei: părăsirea familiei. Este povestea ultimelor 56 de minute pe care aceasta le petrece la ea în casă, singură, înainte de plecare. Pentru a putea cuprinde universul acestei femei în momentul plecării, spectacolul îmbina două modalităţi de exprimare diferite: cea cinematografică şi cea teatrală. Partea cinematografică va exprima felul în care femeia se priveste din afară, iar teatrul va scoate la suprafaţă lumea ei interioară.

Filmul "Nuntă în Basarabia" – pe ecranele romanânești din 24 septembrie
Filmul "Nuntă în Basarabia", de Nap Toader, va avea premiera în România pe 24 septembrie. Anunţul a fost făcut de către producătorul peliculei, Dan Raţiu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Festivalul Degustătorilor de Film şi Gastronomie. Nap Toader a mărturisit că filmul, "o combinaţie explozivă între liric, comic şi dramatic", are o tentă autobiografică, deoarece el însuşi este căsătorit cu o basarabeancă. Pelicula spune povestea a doi tineri, ea - basarabeancă şi el - român, care merg să facă nuntă la părinţii miresei, pentru a strânge bani. Filmul va avea, înainte de premiera românească, o premieră la Chişinău, pe data de 16 septembrie.

Festivalul Culturii Thailandeze
Bucureștenii sunt invitați, în perioada 18 - 22 septembrie, la Festivalul Culturii Thailandeze, eveniment care se va desfăşura la Muzeul Satului şi în Parcul Cişmigiu. O trupă de 20 de dansatori vor interpreta dansuri populare tradiţionale thailandeze, iar 10 artizani, fiecare cu specialitatea sa, îi vor iniţia pe vizitatori în sculptura în fructe, legume şi gheaţă, îi vor învăța cum se ţese mătasea sau cum se pictează umbrelele din hârtie şi măştile de lemn. Atracția principală a manifestării o reprezintă spectacolul 'Nestemate ale Tezaurului Cultural Thailandez - Oglindiri', susţinut de Trupa de Dans Clasic a Regatului Thailandei, un ansamblu experimentat în dificilul dans cu măşti. Spectacolul va avea loc, duminică, 19 septembrie, la Ateneul Român.

Scriitori români invitați la Târgul de Carte de la Frankfurt
Scriitorii Varujan Vosganian, Dan Lungu şi Gabriel Chifu se numără printre invitaţii români la Târgul de Carte de la Frankfurt, care se desfăşoară în acest an între 6 şi 10 octombrie. Varujan Vosganian va citi din "Cartea şoaptelor", Dan Lungu va prezenta romanul "Cum să uiţi o femeie", iar Gabriel Chifu va citi din cartea sa "Fragmente din năstruşnica istorie a lumii de gabriel chifu trăită şi tot de el povestită". Alături de ei, sunt invitaţi la standul României scriitoarea Nora Iuga şi Adriana Cârcu, coordonatoarea volumului "Povestea zilelor noastre. Artişti români plecaţi în lume", Horia Gârbea, care va citi din cartea sa cu impresii din călătoria pe care a făcut-o în Azerbaidjan - "Azer - Focul viu", şi Joachim Gremm, care va citi din lucrarea "Călătorie prin Transilvania". Târgul de Carte de la Frankfurt din acest an va pune accent pe digitalizarea din domeniul literaturii şi va avea aproape 7000 de expozanţi, din 114 ţări, invitatul special al acestei ediții fiind Argentina.

Take That pentru eroi
Robbie Williams şi Gary Barlow, fostul său coleg din grupul Take That, au cântat împreună, pentru prima oară în ultimii 15 ani, cu ocazia unui concert de caritate organizat la Londra, în beneficiul soldaţilor britanici răniţi pe front. La eveniment au asistat peste 60.000 de spectatori, printre care s-a aflat şi prinţul Harry, al treilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii. Robbie Williams a părăsit grupul Take That în 1995, pentru a urma o carieră solo, şi şi-a uimit fanii la începutul acestui an când a anunţat că se va reuni cu foştii săi colegi de trupă pentru a lansa în 2011 un nou album de studio, susţinut de un turneu mondial.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!