DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

13 septembrie 2010

Peste 100 de cercetători din 24 de ţări vor participa la Conferinţa Internaţională de Arheologie Aeriană 2010, desfăşurată, în premieră, la Bucureşti, în perioada 15-18 septembrie. Conferinţa reuneşte pentru prima dată rezultatele mai multor proiecte de investigaţii aeriene în diferite zone din România, evidenţiind contribuţia lor la cunoaşterea arheologică şi la studiul peisajelor culturale. Arheologia este utilizată pe scară largă în multe ţări ca metodă de inventariere, cercetare, monitorizare şi protecţie a patrimoniului cultural, cu precădere a celui arheologic. Manifestarea va fi precedată de un seminar cu tema 'Programe de cartografiere aeriană în arheologie: planificare, organizare, rezultate', care va avea loc în 15 septembrie, la Sala multimedia de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Expoziţia de arta si mestesuguri contemporane norvegiene - "Construcţii" deschisa la Muzeul Taranului Roman în perioada 15 septembrie - 17 octombrie ofera o viziune larga asupra mestesugurilor, de la lucrari conceptuale, uneori experimentale, la unele profund ancorate in traditie, toate avand ca punct de plecare un exercitiu al practicii mestesugaresti. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 15 septembrie, ora 18:30, la MŢR. Organizată de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, expozitia va fi deschisa până pe 17 octombrie, la Sala Irina Nicolau. Lucrările sunt semnate de 16 artişti norvegieni şi au mai fost prezentate publicului din Spania, Irlanda, Rusia, Chile, Coreea şi Islanda. "Jekh răt lisăme" (citeste "iekh riat lisiame"), acesta este titlul primei piese "O noapte furtunoasa" pus in scena in limba rromani de o trupa de actori profesionisti de etnie rroma, a carui premiera va avea loc in data de 16 septembrie 2010 la Teatrul Masca. Imbinand elemente specifice etniei rrome, pe fondul unei unei muzici lautaresti de calitate, spectacolul ne introduce in lumea de dincolo de lume si de timp, vesnica mahala de la periferia Bucurestilor, univers viu in care viata curge prin vinele oamenilor cu o pasiune de nestavilit. Spectacolul "Jekh răt lisăme" este o premiera absoluta in lumea teatrala din Romania, fiind primul spectacol de teatru in limba rromani din Romania pus in scena de actori care isi asuma fara rezerve apartenenta la etnia rroma. Actorii care vor performa sunt: Rudy Moca, Marcel Costea, Zita Moldovan, Sorin Aurel Sandu, Madalin Mandin, Dragos Dumitru. Regia este semnată de Rudy Moca si Sorin Aure Sandu. Premiera din data de 16 septembrie va fi organiyata in cadrul uni eveniment care va contine si un recital de muzica rromani, oferit de formatia Mahala Raj Banda.

Miercuri, 22 septembrie, de la ora 19, la Teatrul Odeon din Bucuresti are loc concertul de lansare a albumului Enesco Re-Imagined, un proiect initiat de pianistul Lucian Ban alaturi de contrabasistul John Hébert. Impreuna cu Lucian Ban si John Hébert concerteaza la Teatrul Odeon personalitati ale jazzului mondial: Mat Maneri (viola), Tony Malaby (saxofon tenor), Albrecht Maurer (vioara), Ralph Alessi (trompeta), Gerald Cleaver (tobe) si Badal Roy (tobe indiene si percutie). Concertul de la Bucuresti este organizat de Institutul Cultural Roman, care a sustinut si editarea albumului. Mostenirea muzicala a lui George Enescu este asumata de Lucian Ban, John Hébert si colaboratorii lor intr-o re-imaginare contemporana curajoasa a catorva dintre lucrarile marelui compozitor din secolul XX.

Scriitori clujeni şi ieşeni vor participa, în perioada 21-25 septembrie, la Festivalului de povestiri "1001 de nopţi" care va avea loc la Gold Mine Saloon din New Orleans. Scriitoarea Ruxandra Cesereanu a declarat că festivalul şi-a propus să aducă împreună Seherezade contemporane venind din două spaţii şi tradiţii culturale distincte, unite de încrederea în capacitatea povestirii, a imaginaţiei şi vocii umane de a împiedica uciderea umanităţii de către calculatoare. Ruxandra Cesereanu a spus că proiectul "1001 de nopţi" a început ca un curs de scriere creativă la Facultatea de Litere din Cluj şi ţine de 550 de zile şi nopţi. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Gold Mine Saloon din New Orleans, în colaborare cu Centrul de Cercetare al Imaginarului din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai şi Universitatea Tulane (New Orleans), şi animat de cele două părţi ale Atlanticului de Andrei Codrescu, Ruxandra Cesereanu şi Dave Brinks.

Radio Romania Cultural își lansează noua grilă de programe.
Radio România Cultural lansează, astăzi, grila programelor de toamnă în care ascultătorii pot regăsi materiale noi şi dinamice, emisiuni în formate atrăgătoare, care îmbină divertismentul cultural de calitate, muzica şi noutăţile la zi. Emisiunile de dimineaţă, Espresso şi Dimineaţa Crossover, vor aduce, în fiecare zi, noutăți, muzică, reportaje şi analize culturale de calitate, pentru o stare de normalitate ce se va prelungi în întreaga zi. Matinalul postului nostru de radio, Espresso, difuzat de luni până vineri între orele 7.15-9.00 și prezentat de Daniela Ivanov și Radu Croitoru, propune informaţii de ultimă oră din domeniile artistice, interviuri şi reportaje legate de evenimentele la zi, dar şi informaţii de ordin general devenite repere la anumite intervale orare. Imediat după ora 9,00, microfonul este preluat de Maria Balabaș, pentru aproximativ o oră de "Dimineața cross-over", o emisiune de cultură urbană în care colajul realizat dezvăluie valenţe neaşteptate pentru că își conduce ascultătorii de la concerte academice la festivaluri de street art, vorbeşte despre muzee, dar şi despre expoziţii neconvenţionale, cum ar fi cele de grafitti. Între cele programe de dimineață, Mirela Nicolae vă invită la Alternative, cinci minute care vă vor trezi cu siguranță interesul.

Astăzi, începe noul an școlar.
Aproape 3 milioane și jumătate de elevi și preșcolari încep, astăzi, anul școlar 2010-2011. Ministerul Educației a stabilit ca acest an să cuprindă 36 de săptămâni de cursuri, care însumează 177 de zile lucrătoare. Cursurile semestrului I se vor încheia pe 29 ianuarie 2011, iar semestrul al doilea se va desfășura în perioada 7 februarie - 17 iunie 2011. Un ordin al Ministerului Educației stabilește că tezele pentru semestrul I se susțin, de regulă, până la data de 17 decembrie 2010, iar tezele pentru cel de-al doilea semestru, până la data de 20 mai 2011. Ministrul Daniel Funeriu declara recent că școlile vor avea, în acest an școlar, cu 60% mai puține cadre didactice necalificate. Același ministru a cerut Inspectoratelor Școlare ca profesorii și învățătorii să-și țină cursurile chiar din prima zi de școală.

Palatul Brukenthal de la Sibiu are nevoie de o restaurare de 60 de milioane de euro.
Palatul baronului transilvănean Samuel von Brukenthal de la Sibiu, care găzduiește cel mai vechi muzeu din România, are nevoie de o restaurare completă care ar costa în jur de 60 de milioane de euro, a declarat, pentru AGERPRES, directorul muzeului, profesorul Sabin Luca. El a precizat că tapetul, frescele și parchetul se află într-o stare avansată de degradare. Sabin Luca a mai spus că, lunar, mai ales pe timpul iernii, costurile de întreținere a Palatului Brukenthal și salariile angajaților, inclusiv plata firmei de pază se ridică la peste o sută de mii de euro. Din veniturile proprii, dar mai ales din vânzarea de bilete, muzeul obține în prezent doar echivalentul a opt salarii ale angajaților. Deși în 2010, Muzeul Brukenthal se apropie de o cifră record de vizitatori - 400.000 -, acesta nu ar putea supraviețui doar din veniturile proprii. Finanțat de Ministerul Culturii, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a fost retrocedat Bisericii Evanghelice, în baza testamentului lăsat de baronul Brukenthal, cu condiția ca biserica să lase deschis muzeul pentru public. Deși este proprietar, Biserica Evanghelică nu a investit niciun leu în Muzeul Brukenthal.

Pasarelă supraterană peste termele romane de la Pietroasele – Buzău.
O pasarelă supraterană în lungime de peste 30 de metri, realizată din fonduri europene, va fi construită peste termele romane cu hipocaust de la Pietroasele, județul Buzău. Direcția pentru cultură și-a dat avizul iar această inovație tehnică va contribui, pe de o parte, la salvarea termelor de la castrul roman amplasat pe ruta principală de comunicație, iar, pe de altă parte, va permite continuarea săpăturilor arheologice sub fosta șoseaua asfaltată. Lucrările la construcția pasarelei, nu departe de locul în care s-a descoperit celebrul tezaur Cloșca cu puii de aur, vor începe la sfârșitul acestei luni. Pasarela va permite admirarea termelor romane de lux, unice în sud-estul României, construite de împăratul Constantin cele Mare. "Birds of America" - cea mai scumpă carte din lume.
Cea mai scumpă carte din lume, "Birds of America", cu 1.000 de ilustrații a aproape 500 de specii de păsări în mărime naturală, care, în urmă cu 10 ani, a fost vândută pentru 8,8 milioane de dolari, va fi scoasă din nou la licitație, pe 7 decembrie, la Londra. Cartea din secolul al 19-lea, semnată de John James Audubon, este disponibilă în numai 119 exemplare, dintre care 108 sunt păstrate în biblioteci și muzee. În urmă cu 10 ani, un exemplar a fost vândut pentru suma de 8,8 milioane de dolari (5,7 milioane de lire sterline). Autorul a muncit 12 ani ca să realizeze acest studiu, timp în care a călătorit în toată America împușcând păsări, pe care apoi le atârna de un fir și le picta. Artistul a mers apoi în Marea Britanie să își publice cartea, pe care a promovat-o printre bogătași.
Sotheby's scoate la vânzare pe 7 decembrie un exemplar, evaluat la o sumă cuprinsă între 4 și 6 milioane de lire sterline, care i-a aparținut răposatului Lord Hesketh, alături de alte piese din colecția acestuia.

Noul an școlar în viziunea Ministerului Educației
Peste 90,5% dintre copii vor învăța în școli autorizate sanitar sau care vor obține avizul în foarte scurt timp. Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Daniel Funeriu, care a adăugat că școlile fără autorizație sanitară, dar care au posibilitatea să mute copii în alte unități apropiate ar putea fi închise. O situație exactă a comasării sau desființării unităților de învățământ va fi anunțată în cursul acestei săptămâni. Ministrul Daniel Funeriu a ținut să precizeze că noul an școlar este unul din cele mai bine pregătite din ultimii ani, arătând că numărul cadrelor didactice titulare a crescut cu 4.000, în schimb a fost redus numărul celor necalificați și al normelor ocupate de profesori pensionari. De asemenea, ministrul Educației a adăugat că 670.000 de copii, echivalentul a trei generații, vor beneficia de rechizite gratuite, valoarea totală a acestora fiind de 18 milioane de lei. Aproape 3 milioane și jumătate de elevi și preșcolari încep, astăzi, anul școlar 2010-2011.

Șase locuri din Capitală devin "Grădini Nomade", de Zilele Bucureștiului
De Zilele Bucureștiului, șase locuri din Capitală vor fi amenajate cu instalații care vor redefini conceptul de "grădină" în spațiul public. Între 18 și 20 septembrie, un impresionant tunel verde ("Tunelul vegetal") va petrece călătorii din Gara de Nord, iar în Piața Roma va fi înființată temporar "Agora verde", un forum străjuit de copaci robuști. De asemenea, la Institutul Francez va fi prezentată instalația "Grădini celulare", în Piața "Arthur Verona" - "Semințe nomade", la Ateneu - "Pădurea de argint", iar în Piața Universității - "Pajiști înflorite". Întregul proiect se numește "Artă și Peisaj: Grădini Nomade", iar inițiatorii acestuia sunt Ambasada Franței și Institutul Francez din Capitală. Zilele Bucureștiului marchează anual prin diverse manifestări artistice prima atestare documentară a orașului, de la 20 septembrie 1459, într-un act emis de Vlad Țepeș. Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului București prin ArCuB, se derulează, anul acesta, între 10 și 20 septembrie.

Radio Romania Cultural își lansează noua grilă de programe.
Radio România Cultural a lansat, astăzi, grila programelor de toamnă în care ascultătorii pot regăsi materiale noi şi dinamice, emisiuni în formate atrăgătoare, care îmbină divertismentul cultural de calitate, muzica şi noutăţile la zi. Emisiunile de dimineaţă, Espresso şi Dimineaţa Crossover, vor aduce, în fiecare zi, noutăți, muzică, reportaje şi analize culturale de calitate, pentru o stare de normalitate ce se va prelungi în întreaga zi. Matinalul postului nostru de radio, Espresso, difuzat de luni până vineri între orele 7.15-9.00 și prezentat de Daniela Ivanov și Radu Croitoru, propune informaţii de ultimă oră din domeniile artistice, interviuri şi reportaje legate de evenimentele la zi, dar şi informaţii de ordin general devenite repere la anumite intervale orare. Imediat după ora 9,00, microfonul este preluat de Maria Balabaș, pentru aproximativ o oră de "Dimineața cross-over", o emisiune de cultură urbană în care colajul realizat dezvăluie valenţe neaşteptate pentru că își conduce ascultătorii de la concerte academice la festivaluri de street art, vorbeşte despre muzee, dar şi despre expoziţii neconvenţionale, cum ar fi cele de grafitti. Între cele programe de dimineață, Mirela Nicolae vă invită la Alternative, cinci minute care vă vor trezi cu siguranță interesul.

Bastionul Theresia din Timișoara, la final de renovare.
Recepția lucrărilor de renovare a Bastionului Theresia din Timișoara, începute în 2008, va avea loc la sfârșitul acestei luni, după mai multe amânări. Potrivit autorităților locale, lucrările au decurs mai anevoios, în prima parte a anului, atât din cauza vremii nefavorabile, cât și a numărului insuficient de muncitori angajați în șantier. Potrivit planului administrației județene, în curtea Bastionului va funcționa un amfiteatru cu scenă pentru spectacole, terase în trepte și spații comerciale. Pe clădire vor fi amenajate terase, pavilioane cu pereți din sticlă și zone de agrement. Obiectivul bănățean a fost ridicat în urmă cu aproape trei veacuri și face parte din sistemul de fortificații de tip Vauban târziu, fiind cel mai mare dintre cele nouă bastioane ale Cetății Timișoara. Actualul Bastion Theresia, de formă stelară, este cea mai mare parte de zid care a rămas în picioare din vechea Cetate Timișoara, fragmente existând și în curtea Parcului Botanic.

Mii de fotografii realizate de George Bernard Shaw, publicate online.
Mii de fotografii realizate de dramaturgul irlandez George Bernard Shaw vor fi disponibile online începând din vara anului 2011, a anunțat National Trust din Marea Britanie. Colecția - care începe cu fotografii datând din 1890 - conține fotografii realizate în Irlanda, dar și în călătoriile dramaturgului din Europa, Algeria, Noua Zealandă și Africa de Sud. De asemenea, Shaw a realizat numeroase fotografii cu vedete, cum ar fi actrița din "Pe aripile vântului" Vivien Leigh și scriitorul HG Wells.

UNICEF sprijină tinerii pentru a nu renunța la școală
Peste 5.000 de copii din comunități dezavantajate din județele Brașov, Călărași, Covasna, Tulcea și Vrancea vor fi sprijiniți să nu abandoneze școala, printr-un proiect al UNICEF în care vor fi implicați elevi, profesori și părinți. Potrivit organizației internaționale, în România, doi copii din zece părăsesc școala înainte de clasa a VIII-a, iar în ultimii zece ani se estimează că între 300.000 și 400.000 de elevi au abandonat educația obligatorie.
Proiectul UNICEF își propune transformarea școlilor într-un mediu prietenos, prin eficientizarea managementului școlar, adaptarea curriculumului și a metodelor de predare. De asemenea, proiectul vizează sprijinirea familiei în ajutorul acordat copiilor precum și medierea școlară. Amintim că aproape 3 milioane și jumătate de elevi și preșcolari încep, astăzi, anul școlar 2010-2011.

Teatrul Apropo – o nouă scenă bucureșteană.
La București, a fost inaugurată o nouă scenă. Este vorba despre Teatrul Apropo, o platformă pentru producțiile independente care nu au un spațiu de prezentare. Lansarea acestei scene a avut loc cu ocazia Maratonului Teatrului Independent, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii, când au fost jucate 16 spectacole, cu peste 80 de tineri artiști care au evoluat benevol. La Sala Dalles, pusă la dispoziția echipei Teatrului Apropo de Muzeul Național de Artă Contemporană, cel dintâi ar urma să desfășoare o stagiune permanentă, cu producții proprii și producții independente invitate.

Jazz pe romanește – un nou CD de la Casa Radio.
Editura Casa Radio pune, în această lună, la dispoziția ascultătorilor un nou CD, ititulat "Jazz... pe româneşte", material discografic ce îi are drept protagoniști pe muzicienii Big Bandului Radio.
Albumul reprezintă o sinteză a activităţii artistice susţinute de profesioniştii Big Band-ului Radio printre care programul de concerte For ever Bucharest by jazz desfăşurat pe o perioadă de cinci ani în Studioul Mihail Jora al Societăţii Române de Radiodifuziune, cu invitaţi de marcă de peste hotare. Înregistrat în 2009, albumul "Jazz... pe româneşte", constituie un itinerar muzical succint, dar plin de semnificaţii, al Big Band-ului Radio, pe compoziţii ale lui Duke Ellington, Count Basie, Peter Herbolzheimer, Adrian Enescu, Mircea Tiberian sau George Natsis, în versiuni interpretative inedite. Albumul mai oferă un amplu booklet (de 24 de pagini) în limbile română şi engleză.

Săptămâna cultural românească, la Alicante
Universitatea din Alicante găzduiește, de astăzi și până pe 18 septembrie, a III-a Săptămână culturală românească, organizată de Asociația ARIPI, în colaborare cu Ambasada României și Institutul Cultural Român din Madrid. Manifestarea cuprinde mai multe evenimente academice și culturale, la care iau parte personalități din România și din cadrul diasporei, care, prin intermediul meditațiilor, concluziilor științifice ori lucrărilor lor artistice, vor apropia publicul de o cultură care rămâne încă foarte necunoscută, în ciuda apartenenței la familia europeană și la mișcările migratoare considerabile, înregistrate în ultimele decenii. Academicianul român Marius Sala vorbește, astăzi, despre 'Gastronomia românească între Orient și Occident'.

Metallica lansează un EP cu opt piese live
Metallica lansează un material discografic ce va conține opt piese înregistrate în timpul show-urilor susținute de trupă în Australia, în perioada 1989 – 2004. Trupa lansează "Six Feet Down Under" pe site-ul oficial, Metallica.com, pe 20 septembrie, pentru a marca finalul turneului mondial "World Magnetic". Una dintre cele mai apreciate formații rock din istorie, Metallica s-a înființat în 1981. De-a lungul carierei, a lansat nouă albume de studio, trei albume live, două EP-uri și a vândut peste 100 de milioane de discuri în toată lumea, fiind recompensată cu șapte premii Grammy. Metallica poate fi considerată cu ușurință una dintre cele mai bune și mai influente trupe heavy metal ale anilor '80. În loc să se alinieze trendului stabilit de restul formațiilor de gen, trupa a ales să fie mai accesibilă, în același timp extinzând granițele genului thrash, folosind viteza și volumul nu doar din principiu, ci chiar pentru a sublinia structurile complicate ale compozițiilor. Trupa a susținut trei concerte în România, cel mai recent în vară, în cadrul Festivalului Sonisphere.

Astăzi, începe noul an școlar
Aproape 3 milioane și jumătate de elevi și preșcolari au început, astăzi, anul școlar 2010-2011. Ministerul Educației a stabilit ca acest an să cuprindă 36 de săptămâni de cursuri, care însumează 177 de zile lucrătoare. Cursurile semestrului I se vor încheia pe 29 ianuarie 2011, iar semestrul al doilea se va desfășura în perioada 7 februarie - 17 iunie 2011. Un ordin al Ministerului Educației stabilește că tezele pentru semestrul I se susțin, de regulă, până la data de 17 decembrie 2010, iar tezele pentru cel de-al doilea semestru, până la data de 20 mai 2011. Ministrul Daniel Funeriu declara recent că școlile vor avea, în acest an școlar, cu 60% mai puține cadre didactice necalificate. Același ministru a cerut Inspectoratelor Școlare ca profesorii și învățătorii să-și țină cursurile chiar din prima zi de școală.

Austria – costuri uriașe pentru universitățile de stat
Costurile pentru fiecare student în universitățile de stat din Austria sunt cele mai mari din cele 30 de țări puternic industrializate membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Alocările anuale pe student, de la bugetul de stat, ajung la 51.000 de dolari, scrie cotidianul 'Osterreich', care apare la Viena. În aceste condiții, universitățile austriece au nevoie per total de subvenții de la buget de 2,2 miliarde euro anual, până în 2012, potrivit ministrului științelor și educației, Beatrix Karl. Cotidianul austriac publică o statistică privind volumul orelor de predare pe profesor în țările OECD, unde Austria figurează pe locul 13, cu 585 de ore anual, aproape jumătate față de SUA sau Noua Zeelandă.
Număr record de solicitări pentru bursele europene de cercetare Marie Curie.
Aproape 5.000 de cercetători au depus cereri anul acesta pentru bursele Marie Curie, finanțate de UE, o creștere de 20 % față de anul trecut și de 70 % față de 2008, conform site-ului Comisiei Europene, care mai menționează că vor fi acordate aproximativ 800 de burse, în valoare totală de 150 de milioane de euro, pentru cercetătorii care lucrează la proiecte de până la trei ani într-o altă țară. În plus, consemnează site-ul citat, pentru prima dată este disponibilă o categorie de finanțare pentru cercetătorii care doresc să își reia cariera științifică după o pauză. Numărul mare de solicitanți ai burselor noastre Marie Curie subliniază importanța pe care comunitatea de cercetare o acordă programului și experiența internațională pe care acesta o oferă', a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. Bursierii Marie Curie beneficiază de o formare profesională excelentă care îi pregătește pentru viitoare locuri de muncă. Ei primesc contracte de angajare de până la trei ani, precum și prestații sociale complete și o pensie. Bursele includ și o contribuție la costurile de cercetare și formare.

Șase locuri din Capitală devin "Grădini Nomade", de Zilele Bucureștiului
De Zilele Bucureștiului, șase locuri din Capitală vor fi amenajate cu instalații care vor redefini conceptul de "grădină" în spațiul public. Între 18 și 20 septembrie, un impresionant tunel verde ("Tunelul vegetal") va petrece călătorii din Gara de Nord, iar în Piața Roma va fi înființată temporar "Agora verde", un forum străjuit de copaci robuști. De asemenea, la Institutul Francez va fi prezentată instalația "Grădini celulare", în Piața "Arthur Verona" - "Semințe nomade", la Ateneu - "Pădurea de argint", iar în Piața Universității - "Pajiști înflorite". Întregul proiect se numește "Artă și Peisaj: Grădini Nomade", iar inițiatorii acestuia sunt Ambasada Franței și Institutul Francez din Capitală. Zilele Bucureștiului marchează anual prin diverse manifestări artistice prima atestare documentară a orașului, de la 20 septembrie 1459, într-un act emis de Vlad Țepeș. Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului București prin ArCuB, se derulează, anul acesta, între 10 și 20 septembrie.

Record Guinness: Un trio german a susținut cel mai lung concert de stradă
Un trio german din Berlin a stabilit, recent, recordul mondial pentru cel mai lung concert de stradă, cântând continuu timp de 24 de ore, informează AFP. Muzicienii au avut pauze de maximum cinci minute pe oră, de 30 de secunde între piese, iar cântecele nu puteau fi repetate decât o dată la patru ore. Performanța urmează să fie omologată de reprezentanții Cărții Recordurilor.

Radio Romania Cultural își lansează noua grilă de programe.
La final, va reamintim că Radio România Cultural a lansat, astăzi, grila programelor de toamnă în care ascultătorii pot regăsi materiale noi şi dinamice, emisiuni în formate atrăgătoare, care îmbină divertismentul cultural de calitate, muzica şi noutăţile la zi. Emisiunile de dimineaţă, Espresso şi Dimineaţa Crossover, vor aduce, în fiecare zi, noutăți, muzică, reportaje şi analize culturale de calitate, pentru o stare de normalitate ce se va prelungi în întreaga zi.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!