DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

1 septembrie 2010

Scriitorul Florin Iaru vernisează, în această seară, de la ora 18.30, o expoziţie de fotografie. În timpul evenimentului va fi lansat al patrulea număr al revistei Punctum. Vernisajul expoziţiei de fotografie a scriitorului Florin Iaru va avea loc la Librăria Engleză "Anthony Frost" din Capitală. Revista Punctum publică în fiecare număr un portofoliu al unei personalităţi din domeniul cultural, pasionată de fotografie. Astfel, Florin Iaru este invitatul special al celei de-a patra ediţii.
Expoziţia poate fi vizitată la Librăria Engleză "Anthony Frost" toată luna septembrie. Al patrulea număr al revistei Punctum include şi proiectul "Vama mea dintre betoane", al fotografului Bogdan Croitoru, dar şi un material amplu despre istoria fotografiei româneşti, în care sunt prezentate portretele realizate de Franz Duschek, fotograf al Curţii Regale în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Lungmetrajul "Ryna", de Ruxandra Zenide, participă la Festivalul Internaţional al Filmelor pentru Femei de la Rehovot, Israel.
Manifestarea se desfăşoară începând de astăzi şi până pe 7 septembrie. Festivalul Internaţional al Filmelor pentru Femei, aflat anul acesta la a şaptea ediţie, este organizat de Asociaţia "Femei în Cinematografie" - fondată în 2004 de Naama Prizant Orpaz şi Anat Shperling Cohen. Evenimentul funcţionează ca o scenă unică pentru vocile şi perspectivele regizoarelor din Israel şi din întreaga lume şi, pe lângă proiecţii de filme, oferă oportunitatea extraordinară a întâlnirii cu cineaste, în cadrul unor dezbateri tematice. În timpul festivalului vor fi proiectate în jur de 50 de filme regizate de femei din Israel şi din alte ţări.

Diana Cavallioti şi Tudor Aaron Istodor se numără printre artiştii selectaţi să participe la Gala Tânărului Actor "Hop". Evenimentul va debuta astăzi la Mangalia și se va defășura până sâmbătă. Actorii au fost aleşi în urma preselecţiei care a avut loc la Bucureşti. La secţiunea Grup, comisia formată din George Ivaşcu, Lucian Sabados şi Attila Vizauer a decis ca următoarele spectacole să fie admise în concurs: "Dincolo de umbre", cu Ecaterina Ciofu, Dumitru Georgescu şi Ioana Iordache; "Eden" cu Diana Buluga, Radu Homiceanu, Adina Lazăr, Raluca Mara, Ana Nicolae, Mihail Onaca, Florin Suciu, Andrea Şovan, Raluca Uzunov; "Exit", după Eric Bogosian, cu Radu Homiceanu, Mihail Onaca şi Raluca Uzunov; "Omul de zăpadă", de Lia Bugnar, cu Ali Deac şi Simina Contraş; "Women in motion", de Donald Margulies, cu Diana Cavallioti şi Diana Vasile.

Olimpiada internaţională de limbă, comunicare şi literatură română se va desfăşura în aprilie 2011 la Piatra Neamţ. Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a primit confirmarea oficială din partea Ministerului Educaţiei. La această competiţie, adresată claselor VII - XII, vor participa atât elevi de naţionalitate română, care studiază în România sau în diaspora, cât şi elevi de alte naţionalităţi ce studiază în limba română.

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, ajuns anul acesta la cea de-a 67-a ediţie, debutează astăzi. Manifestarea va prezenta 79 de pelicule în premieră mondială. La principala categorie din cadrul evenimentului vor concura 22 de pelicule din 11 ţări pentru prestigiosul Golden Lion. Organizatorii festivalului au decis să difuzeze în cadrul galei de deschidere pelicula "Black Swan", regizată de Darren Aronofsky, cu Natalie Portman în distribuţie. În prima zi a festivalului va fi prezentată şi pelicula kung-fu "Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen", regizată de Andrew Lau. Filmul care va închide Festivalul de la Veneţia este "The Tempest", adaptarea piesei omonime a lui William Shakespeare, este regizat de Julie Taymor şi o are drept protagonistă pe Helen Mirren. Printre peliculele prezentate în premieră se numără şi drama comică "Somewhere", regizat de Sofia Coppola, care concurează pentru Goden Lion.

Producţia internaţională "Regele moare", de Silviu Purcărete, va fi prezentată în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Evenimentul se desfăşoară la Bucureşti, între 30 octombrie şi 7 noiembrie. Spectacolul semnat de Silviu Purcărete va avea premiera pe 15 septembrie, în cadrul Festivalului Ex Ponto din Slovenia, şi va fi prezentat apoi în cadrul FNT, înainte de a susţine turnee în Franţa, Italia, Muntenegru, Macedonia şi Croaţia. Totodată, cu această nouă producţie va fi inaugurată, în ianuarie 2011, noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburg.
Personalitate marcantă a teatrului european, Silviu Purcărete alege să monteze în 2010 "Regele moare", de Eugen Ionescu, alături de o echipă internaţională, după ce, în 2007, a pus în scenă cu succes piesa "Macbett", a aceluiaşi autor, la Royal Shakespeare Company.

"Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, şi "Francesca", de Bobby Păunescu, se numără printre lungmetrajele proiectate la Festivalul Filmului Românesc de la Chişinău. Evenimentul aflat la cea de-a treia ediţie, va avea loc între 6 şi 12 septembrie. Festivalul Filmului Românesc de la Chişinău este organizat de Institutul Cultural Român din Bucureşti, în parteneriat cu Centrul Cultural Gaudeamus din capitala Moldovei, locul unde vor fi proiectate peliculele selectate. Timp de şapte zile vor fi prezentate în capitala Republicii Moldova şase lungmetraje şi cinci scurtmetraje româneşti cu un palmares internaţional remarcabil. Accesul la proiecţiile din festival este gratuit.

Artistul american de origine română Sasha Meret revine în România, cu expoziţia itinerantă "Reverii urbane", pe care o va prezenta începând de astăzi și până pe 15 septembrie la Cărtureşti Verona în Capitală. Proiectul "Reverii urbane" înglobează lucrări artistice cu tehnică şi stiluri diferite - video, fotografie, grafică şi obiect -, în prim planul cărora tronează oraşul New York. Sasha Meret îl are invitat în acest proiect pe artistul video Cinty Ionescu. Expoziţia va fi vernisată la Cărtureşti Verona, mâine seara, de la ora 19.00. În prezent lucrările sunt expuse, din 15 august până la sfârşitul lunii, la Braşov, în Piaţă Sfatului, la librăria Cărtureşti şi la Bistro de l'Arte.

Cântăreţul şi compozitorul american Bob Lenox, care a colaborat cu artişti precum Tina Turner, Jimi Hendrix şi Joe Cocker, a murit la începutul săptămânii, la vârsta de 65 de ani, în urma unei lungi suferinţe, relatează Agenția France Press. Anunţul a fost făcut de producătoarea ultimului album al artistului, Phyllis Glaeser. Bob Lenox s-a născut la Brooklyn, New York, şi şi-a început cariera muzicală la nouă ani, cântând gospel în biserici şi rock and roll la şcoală. Ca profesionist, a abordat stilurile swing, boogie woogie şi blues, în barurile şi cluburile din Manhattan, New York. Stilul lui Lenox a fost unul unic, combinând pop, blues, rock, folk, jazz şi muzică de film.

O expoziţie cu fotografii realizate de celebrul regizor Stanley Kubrick va fi deschisă la Veneţia, până pe 14 noiembrie. La vârsta de 17 ani, Kubrick era deja un fotograf de geniu, înainte de a deveni unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai secolului al XX-lea. Printre personajele sale preferate se numără Mickey, un lustragiu de pantofi din Brooklyn, şi starleta cu picioare fascinante Betsy von Fürstemberg. Toate aceste fotografii au fost incluse într-o expoziţie de profesorul de istorie Rainer Crone, care a căutat fotografiile realizate de Kubrick, în perioada când acesta avea între 17 şi 22 de ani, pentru revista Look. După Veneţia, fotografiile vor mai fi prezentate la New York, Lugano (Elveţia) şi Lisabona.

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de Taiko va concerta luna viitoare, pe 20 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Palatului din Capitală, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijată de maestrul Horia Andreescu. Artistul va interpreta "Hi-Ten-Yu - A Concerto for Japanese drum and Orchestra", o lucrare semnată de compozitorul Isao Matshushita. De asemenea, prima parte a concertului va cuprinde lucrări ale unor compozitori consacraţi, cum ar fi George Enescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah şi Grigoraş Dinicu. Titlul compoziţiei, format din trei semne chinezeşti, Hi-Ten-Yu (Zbor - Rai - Joacă), semnifică metaforic zborul către rai pentru joacă între stele. Urmând structura titlului, lucrarea este divizată în trei părţi şi se dezvoltă dintr-un calm general către un dinamism viguros.

Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc va începe, astăzi, pe scena Teatrului de Vara 'Soveja' din Constanţa.
În urma preselecţiilor care au avut loc pe 9 şi 10 august au fost aleşi patru solişti instrumentişti şi 20 de solişti vocali din toate zonele ţării. Juriul festivalului este compus din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc - oameni de muzică, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori - şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa. Ediţia din acest an a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc va fi prezentată de Viorica Macovei şi Marius Ciprian Pop.

Aproape 400 de cadre didactice vor fi instruite în cadrul unui proiect European care urmăreşte creşterea competitivităţii cadrelor didactice şi eficientizarea sistemului educaţional din România. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", în parteneriat cu Fundaţia CODECS pentru Leadership, a anunţat, ieri, lansarea Proiectului "PACT-E Parteneriate de Calitate pentru Educaţie". În cadrul programului, care se desfăşoară pe parcursul a trei ani, începând cu luna iulie 2010, vor fi instruite 375 de cadre didactice, din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest şi Oltenia Vest. Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Obiectivul proiectului este de a dezvolta parteneriate şi reţele la nivel naţional şi european între reprezentanţi ai societăţii civile şi ai administraţiei publice, în vederea creşterii calităţii actului educaţional şi a dezvoltării capitalului uman din învăţământul preuniversitar.

Regizorul român Cristi Puiu a fost inclus în "echipa de vis" a invitaţilor marilor festivaluri de film din lume. Asta cel puțin potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Variety în rândul directorilor prestigioaselor evenimente. Festivalurile reprezentate de participanţii la sondaj sunt acreditate de Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films. Printre evenimentele acreditate se numără Festivalul de la Cannes, cel de la Berlin, Festivalul de la Locarno şi cel de la Veneţia. Selecţia a fost realizată în funcţie de mai mulţi factori. În primul rând, o mare influenţă a avut-o reputaţia artistică a regizorului, dar a contat şi numărul de filme realizate, fără susţinerea unor staruri în distribuţie. De asemenea, au fost luaţi în considerare şi regizorii tineri, cu filme promiţătoare. Directorii de festivaluri au fost rugaţi să selecteze cel puţin cinci nume din fiecare categorie. Astfel, pe locul întâi s-a clasat Martin Scorsese, devenit cel mai dorit potenţial invitat al oricărui festival. Pe locul al doilea s-a situat regizorul Quentin Tarantino.

Membrii formaţiei moldoveneşti Zdob şi Zdub au anunţat că pregătesc un nou album, înregistrat în Germania, care va fi lansat de Crăciun şi pentru care artiştii vor folosi şi mai multe instrumente decât până acum. Discul va avea "două versiuni - una pentru Europa şi una pentru România", fiind înregistrat mai ales în limba engleză, doar trei piese fiind în română. Membrii Zdob şi Zdub au mai declarat că au înregistrat, cu ajutorul Ministerului Culturii din Rusia, un documentar numit "Lăutarii", care vorbeşte "despre Moldova, meşteri, Zdob şi Zdub, ţiganii din Soroca" şi un album intitulat "Vin alb, vin roşu", tot pentru Rusia, fără legătură cu tensiunile politice dintre Moldova şi Rusia pe acest subiect.

Spectacolele "Măsură pentru măsură", în regia lui Matthias Langhoff, "Lysistrata", regizat de Dominique Serrand, "Alcoolicii", în regia lui Tompa Gabor, şi un spectacol despre Roşia Montană se numără printre premierele Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în stagiunea 2010-2011. Directorul instituției, Tompa Gabor, a anunţat că stagiunea este una bogată, în pofida crizei financiare. Conform sursei citate, regizori renumiţi, capodopere ale literaturii dramatice universale, creaţii ale unor tineri artişti, spectacole-lectură, seri de poezie şi muzică de cameră, contemporană, jazz, proiecte alternative şi un festival internaţional aşteaptă publicul clujean în această stagiune, în cele două săli ale Teatrului Maghiar, dar şi în alte spaţii din oraş. Stagiunea va fi deschisă, în 22 septembrie, de "Măsură pentru măsură" de Shakespeare, în regia lui Matthias Langhoff.

Festivalul Ceaiului şi Cafelei va avea loc între 6 şi 12 septembrie, în curtea Muzeului Municipiului din Capitală, şi va cuprinde o serie de manifestări stradale, spectacole în ceainării şi cafenele bucureştene, precum şi o expoziţie de ceai, cafea şi accesorii. Ajuns la cea de-a doua ediţie, evenimentul are drept scop promovarea consumului de ceai şi cafea şi aducerea în actualitate a tradiţiilor şi ritualurilor servirii lor. Festivalul va avea în prim plan şi noile tendinţe, în ţările cu tradiţie - Brazilia, Japonia, India, Italia, Turcia, Anglia, în ceea ce priveşte prepararea şi prezentarea unor băuturi din ceai şi cafea. În deschiderea festivalului, luni, de la ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie "The Coffee Syndrom", de Andrei Tănase, la Cafepedia - Romană.

Lungmetrajele "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean şi "Aurora" de Cristi Puiu vor fi prezentate, în premieră nord-americană, la New York Film Festival. Evenimentul se desfăşoară între 24 septembrie şi 10 octombrie. Cele două pelicule au avut premiera mondială în cadrul secţiunii Un Certain Regard a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes. Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun" spune povestea lui Paul Hanganu, un bărbat care este căsătorit de zece ani cu Adriana. Au împreună o fetiţă, o maşină, un apartament şi aparent o relaţie fericită. Paul are şi o relaţie extraconjugală, cu Raluca, o dentistă de 25 ani. El le iubeşte pe ambele, însă, în momentul în care cele două se întâlnesc întâmplător, el trebuie să ia o decizie."Aurora" îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, cât şi ca actor în rol principal. Puiu îl interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme.

Muzicianul american Herbie Hancock, unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai jazz-ului modern, va concerta luna viitoare la Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Sala Palatului, pe 29 octombrie. Cu un portofoliu ce reuneşte 50 de albume proprii, peste 20 de milioane de copii vândute în întreaga lume, 12 premii Grammy, un premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului "Round Midnight", precum şi alte peste 25 de distincţii - printre care Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer primit la Paris în 1985, dar şi titlul de artistul anului oferit de fundaţia Harvard în anul 2008 -, şi numeroase colaborări de succes alături de nume celebre ca Miles Davis, Joni Mitchell, Stevie Wonder, Sting, Annie Lennox, Christina Aguilera, Carlos Santana, Norah Jones şi Leonard Cohen, Herbie Hancock este considerat unul dintre cele mai reprezentative nume ale jazz-ului modern internaţional.

Lungmetraje de Darren Aronofsky, Abdellatif Kechiche şi Sofia Coppola se numără printre cele 22 de producții selecţionate în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Veneţia. Evenimentul debutează în această seară. "Black Swan", de Darren Aronofsky, cu Natalie Portman în rolul principal, va deschide Festivalul de Film de la Veneţia din acest an, iar lungmetrajul "The Tempest", o adaptare cinematografică a piesei de teatru "Furtuna" de William Shakespeare, în regia lui Julie Taymor şi cu Helen Mirren în distribuţie, va închide evenimentul. Juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Veneţia va fi prezidat de cineastul american Quentin Tarantino. Totodată, regizorul Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii Lion of the Future.
Cineaştii invitaţi să jurizeze competiţia oficială de la Veneţia sunt scenaristul mexican Guillermo Arriaga, actriţa lituaniană Ingeborga Dapkunaite, regizorul francez Arnaud Desplechin, muzicianul american Danny Elfman, regizorul şi scenaristul italian Luca Guadagnino şi scenaristul italian Gabriele Salvatores.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!