DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

8 octombrie 2010

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va debuta astăzi la Bucureşti. Pe lângă secţiunile speciale dedicate celor mai recente filme de animaţie premiate la cele mai importante festivaluri de film de peste hotare, realizatorilor consacraţi, cinematografiilor naţionale, studiourilor şi şcolilor de animaţie de prestigiu, programul Anim'est cuprinde în acest an cele şase secţiuni competitive de tradiţie: lungmetraj internaţional, scurtmetraj internaţional, videoclip & advertising, film studenţesc, film românesc, precum şi Balkanimation - competiţia dedicată filmelor produse în ţări din zona Balcanilor. Trofeul Anim'est va fi înmânat unui film din competiţia de scurtmetraj internaţional. Pentru al patrulea an consecutiv, după ediţia bucureşteană, festivalul ajunge şi la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, în perioada 22 - 24 octombrie.

Pianista Luiza Borac va susţine un recital în deschiderea stagiunii de concerte a Orchestrei Naţionale Radio, în această seară de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală. Concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Publicul va putea asculta "Clocks III" de Doina Rotaru, dedicată lui Horia Andreescu, în primă audiţie. Programul serii mai include "Andante spianato şi Marea poloneză", op. 22, şi Variaţiuni pe tema "L’ci darem la mano", op. 2, de Frédéric Chopin, şi "Simfonia a V-a în mi minor", op. 64 de Ceaikovski. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Luiza Borac şi-a continuat studiile de pian la Conservatorul din Hanovra cu profesorul Karl-Heinz Kammerling, devenind apoi asistenta sa, şi în cadrul unor programe de masterat în şcoli de prestigiu precum Juilliard din New York şi Mozarteum din Salzburg. Este laureată a peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale.

Celebrul chitarist Steve Vai va concerta la Bucureşti la începutul lunii decembrie, alături de Cvartetul de Coarde al Teatrului Scala din Milano, în cadrul Festivalului Internaţional Music Contaminations. Evenimentul se desfăşoară sub semnul ecologiei, promovând valorile energiilor alternative nepoluante. Steve Vai este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chitarişti din lume, el fiind şi un foarte bun compozitor, producător şi vocalist. În 1974, Steve Vai lua lecţii de chitară de la un alt celebru chitarist, Joe Satriani. El şi-a continuat, în anii '80, ucenicia în preajma celebrului chitarist Frank Zappa, care a fost impresionat de calităţile sale muzicale şi care, mai apoi, i-a marcat cariera.

Toate cele opt reprezentanţii ale Operei Române din Cluj-Napoca programate pentru luna octombrie au fost amânate, din cauza temperaturii scăzute din sala de spectacole. Purtătorul de cuvânt al Operei Române din Cluj-Napoca, Dan Bădilă, a declarat că temperatura prevăzută în contractul colectiv de muncă în sala de repetiţii şi de spectacole trebuie să fie de peste 18 grade, iar cum aceste condiţii nu sunt îndeplinite artiştii nu pot să cânte. Biletele pot fi returnate sau reprogramate la Agenţia Teatrală. Printre spectacolele anulate sau reprogramate sunt reprezentaţii cu "Don Giovanni", "Carmen", "Trubadurul", "Hansel şi Gretel" şi "Carmina Burana".

Actorii Teatrului Naţional 'Vasile Alecsandri' din Iaşi vor deschide, mâine, stagiunea 2010 - 2011, cu piesa lui Caragiale 'O noapte furtunoasă', în regia lui Alexandru Dabija. Reprezentaţia de mâine seară va marca aniversarea a 170 de ani de la primele spectacole jucate de scena Teatrului Naţional 'Vasile Alecsandri'. Din distribuţia spectacolului fac parte Petronela Grigorescu, Haruna Condurache, Călin Chirilă, Florin Mircea, Dumitru Năstruşnicu, Cosmin Maxim şi Doru Aftanasiu. Spectacolul se va juca la Sala Teatru La Cub şi pe 16 şi 17 octombrie, de la ora 19,00.

Premiul Nobel pentru literatură pe 2010 a fost atribuit scriitorului Mario Vargas Llosa. Comitetul Nobel a decis să-i acorde premiul pentru literatură pe 2010 scriitorului peruan, pentru "cartografierea structurilor puterii". În 2009, premiul Nobel pentru literatură a fost decernat scriitoarei de origine română Herta Müller.
Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat astăzi.

Cercetătorul român Matei Ciocârlie, reprezentant al Universităţii Columbia din SUA, este câştigătorul celei de-a patra ediţii a concursului internaţional de cercetare ştiinţifică Robotdalen Scientific Award 2010 din Suedia. Teza cu care cercetătorul român a impresionat juriul concursului a avut ca obiect studiul mişcărilor mâinilor roboţilor, lucrare recompensată cu 20.000 de euro.
Cercetătorul român a precizat, după câştigarea concursului, că îşi doreşte să dezvolte roboţi cu diferite abilităţi ale mâinilor, care ar putea funcţiona într-un mod normal atât în bucătării, cât şi în birouri.

Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess”, din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, organizează un master-class de canto, susţinut de soprana MARINA KRILOVICI. Cursurile vor avea loc în perioada 8 – 17 noiembrie 2010, în Foaierul galben, între orele 14.00-18.00 şi se adresează tinerilor artişti lirici, studenţilor şi absolvenţilor Academiilor de Muzică. Miercuri, 17 noiembrie, ora 18:30 va avea loc un concert final al participanţilor. Înscrierile se fac până pe 5 noiembrie.

Cea de-a patra ediţie a Bienalei Tinerilor Artişti de la Bucureşti se deschide astăzi, la Palatul Ştirbei. Cu această ocazie va fi prezentată o expoziţie cu lucrări a circa 60 de artişti din 20 de ţări, artă tânără semnată de nume binecunoscute sau de tineri absolvenţi, filme şi fotografii de presă. Sub titlul "Police the police", Bienala Tinerilor Artişti 2010 testează tensiunea care se creează între două noţiuni problematice - "supravegherea şi subvegherea". Expoziţia va explora forme şi suporturi artistice diverse (fotografie, pictură, obiect, noile media), în deplin consens cu ideea de transdisciplinaritate, de colaborare între artele vizuale şi ştiinţă.

Poetul nord-irlandez Seamus Heaney a fost desemnat câştigătorul Forward Prize pe anul 2010, acesta fiind recompensat pentru volumul "Human Chain". Seamus Heaney a mai fost nominalizat în trecut de două ori pentru acest premiu, în valoare de 10.000 de lire sterline. Poetul nord-irlandez consideră că volumul "Human Chain" reprezintă cea mai personală colecţie de poezii din întreaga sa carieră.
Lucrarea a fost scrisă la un an după ce poetul a suferit un atac cerebral, iar poemul central al acestui volum, intitulat "Miracle", a fost inspirat din această experienţă tragică.

Un concert pentru flaut al compozitorului italian Antonio Vivaldi, despre care specialiştii credeau că a fost pierdut pentru totdeauna, a fost redescoperit în biblioteca unui lord scoţian. Existenţa acestei compoziţii, care poartă titlul "Il Gran Mogol", era cunoscută până în prezent graţie unei singure menţiuni ce apărea în catalogul de vânzări al unui librar olandez din secolul al XVIII-lea. Compoziţia face parte dintr-o serie de patru concerte - dintre care celelalte trei încă nu au fost descoperite -, a precizat Andrew Woolley, cercetător la Universitatea Southampton din Marea Britanie. Concertul "Il Gran Mogol" va fi interpretat, pentru prima oară după câteva secole, în oraşul australian Perth, în ianuarie 2011.

Animaţii trăznite, pelicule din anii '20 şi filme româneşti vor putea fi urmărite la Festivalul de Film Comedy. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi și până pe 17 octombrie la Cluj-Napoca. Festivalul, aflat la a doua ediţie, are secţiuni precum "Focus", care include pelicule din Franţa, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Turcia, un Medalion Geo Saizescu, dar şi secţiuni dedicate scurtmetrajelor şi filmelor mute. De asemenea, în programul festivalului figurează filme precum "Misiune: Londra", o peliculă bulgărească, care redă haosul creat la ambasada Bulgariei din Londra cu ocazia unui concert organizat în preajma aderării ţării la Uniunea Europeană, "Piraţii radioului", în care un grup de amatori de muzică bună decid să mute staţia pe o navă din Marea Nordului, pentru a scăpa de constrângerile legale, dar şi animaţia irlandeză "Agricultura la raport", care spune povestea vieţii unei vaci afectate de un radio-program de ştiri. Ediţia din acest an a festivalului de film se va desfăşura în trei cinematografe clujene, Republica, Victoria şi Arta, la Casa Tranzit şi în parcarea unui centru comercial, unde vor avea loc proiecţiile drive in.

Actorul Victor Rebengiuc va primi distincţia "Bene Merentis" la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad, care se va desfăşura începând de duminică și până pe 23 octombrie. În cadrul evenimentului sunt programate 11 spectacole ale unor trupe din ţară şi din străinătate. Începând din acest an, organizatorii festivalului de la Arad vor acorda, la fiecare ediţie, distincţia "Bene Merentis", care va reveni unei personalităţi a teatrului românesc. Membrii juriului au decis ca distincţia să revină, în acest an, maestrului Victor Rebengiuc, "domnia sa fiind astfel omagiat pentru profesionalismul şi dedicaţia sa dovedite de-a lungul unei cariere artistice impresionante". La deschiderea festivalului este aşteptat şi ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor. Celebrul bandeon al lui Lothar Hansen spune la sfârșitul acestei săptămâni povestea tangoului la Sala Palatului. Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 19, şi se va desfăşura în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalul Artelor Bucureşti cu un eveniment în premieră în România. Este vorba despre spectacolul extraordinar Tango Sinfonico, al cărui protagonist este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de bandeon din lume – Lothar Hansen, ce vine în România pentru a spune în maniera-i unică povestea incitantă a tango-ului. European Royal Orchestra, dirijată de maestrul Constantin Grigore, va completa şi dramatiza ritmurile unice ale bandeonului lui Hansel oferindu-i audienţei experienţa lumii fascinante a Americii de Sud.

Spectacolul cu celebra lucrare ''Don Giovanni'' a marelui compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart va fi pusă în scenă la Opera Română de regizorul Tompa Gabor. Premiera va deschide duminică stagiunea instituţiei culturale clujene. Scenografia va fi concepută de Carmencita Brojboiu, care va relua, astfel, colaborarea sa cu reputatul regizor Tompa Gabor. Piesa care a lansat mitul lui Don Juan este ''Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră'' de Tirso de Molina, publicată în 1630, la Barcelona. Personajul Don Juan l-a atras pe Mozart, care a transpus mitul într-o operă memorabilă, pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Premiera cu ''Don Giovanni'' a avut loc în anul 1787, la Praga, sub bagheta dirijorală a compozitorului. Capodopera lui Mozart a fost pusă pentru prima dată în scenă la Opera Română din Cluj Napoca în anul 1939.

Un spectacol memorial dedicat actorului Ştefan Iordache, cu momente din filmografia sa şi cu mai mulţi actori invitaţi, dar şi premiera concertului lui Tudor Gheorghe "Cavalerii felinarelor târzii" se numără printre reprezentaţiile Festivalului Artelor Bucureşti, care va avea loc începând de duminică şi până pe 15 octombrie. Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului au fost puse în vânzare şi sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet. Şi la această a doua ediţie, actorul Radu Beligan va fi preşedintele onorific al festivalului. Printre participanţii la eveniment au fost anunţaţi şi dirijorul Justus Franz, alături de Orchestra Philarmonie der Nationen, artiştii Teatrului de Operă şi Balet din Kiev, violonistul Alexandru Tomescu şi actorii Dan Puric şi Florin Piersic. În 2008, organizatorii au declarat că festivalul, aflat atunci la prima ediţie, va avea loc la fiecare doi ani, alternativ cu Festivalul Internaţional "George Enescu". Directorul Festivalului este Pepino Popescu, preşedintele Asociaţiei Culturale "Maria Domina".

Filmul "Morgen", în regia lui Marian Crişan, va fi promovat printr-o caravană, care va debuta astăzi la Salonta, oraşul natal al regizorului şi locul de filmare al peliculei. Caravana, care include mai multe localităţi din vestul ţării, are ca scop readucerea oamenilor la cinema. În plus "Morgen" va fi proiectat şi în licee.
"Morgen" îl prezintă pe Nelu, în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului. Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Marian Crişan a primit în august, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, din partea unei echipe de cineaşti conduse de Eric Khoo, dar şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen".

"Liniştea de dinainte de Bach", în regia lui Pere Portabella, deschide seria de 11 producţii din cadrul Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi şi până pe 14 octombrie la Cinema Studio din Capitală. Noua ediţie a Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă prezintă, de-a lungul unei săptămâni, 11 producţii cinematografice din ultimul deceniu, realizate în Spania sau America de Sud, câştigătoare a numeroase distincţii, de la Premiile Goya la Premiul Criticii în cadrul Festivalului de la Cannes. Poveşti despre muzicieni de altădată, emigranţi, periferii ale marilor oraşe, suflete în căutarea dragostei neîmplinite sau copii în pragul unor experienţe limită se regăsesc în selecţia de pelicule din acest an ce trasează un tablou complex al direcţiilor cinematografice din lumea hispanofonă. Deschiderea festivalului va avea loc în această seară, de la ora 19:00, cu proiecţia filmului "Liniştea de dinainte de Bach", de Pere Portabella. La eveniment vor participa criticul de film Magda Mihăilescu, membru în consiliul de conducere al Uniunii Cineaştilor, şi Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Un spectacol memorial dedicat lui Ştefan Iordache, cu momente din filmografia sa şi cu mai mulţi actori invitaţi, dar şi premiera concertului lui Tudor Gheorghe "Cavalerii felinarelor târzii" se numără printre reprezentaţiile Festivalului Artelor Bucureşti. Evenimentul se va desfășura începând de duminică şi până pe 15 octombrie. La Sala Palatului va avea loc luni un eveniment memorial Ştefan Iordache. "Ticăloşii", "Cei ce au plătit cu viaţa" şi "Cel mai iubit dintre pământeni" - trei filme de succes în regia lui Şerban Marinescu vor fi comentate de către invitaţii speciali ai serii, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Mitică Popescu, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu şi Mircea Diaconu. În aceeaşi zi, la Palatul Naţional al Copiilor, Ion Caramitru va susţine conferinţa "Limitele aşteptării", iar marți, la Sala Palatului, Tudor Gheorghe va susţine, în premieră, concertul "Cavalerii felinarelor târzii".

Gurmanzii şi amatorii de vin şi must sunt aşteptaţi de mâine și până marţi, zilnic, între orele 11.00-21.00, în cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, la Cârciuma din Bătrâni, unde va fi realizată o mustărie tradiţională. Vizitatorii vor putea bea, contra cost, must de struguri cu aromă de busuioc şi o gamă variată de vinuri de calitate superioară din soiuri de masă, alb şi roşu, după reţete de succes, garantate de 20 de ani. Mustăria va reînvia plăcutul obicei al proprietarilor de vie care la culesul strugurilor amenajau un spaţiu lângă podgorie în care serveau trecătorii cu must din struguri proaspăt storşi, împreună cu mâncăruri alese.

Peliculele "Aurora", de Cristi Puiu, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, vor fi prezentate la cea de-a 54-a ediţie a BFI London Film Festival. Evenimentul va debuta săptămâna viitoare, pe 13 octombrie. Astfel, pelicula lui Puiu va fi prezentată în secţiunea "Film on the Square", alături de alte 38 de producții din lume, în timp ce filmele lui Ujică şi Popescu vor fi proiectate la secţiunea "Cinema Europa", alături de alte 37 de pelicule europene. Pe de altă parte, scurtmetrajul "Derby", de Paul Negoescu, va fi proiectat în secţiunea "We're the Kids from Suburbia". Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, îl prezintă pe Cristi Puiu nu doar în calitate de regizor, ci şi în calitate de actor în rol principal.

Expoziţia de fotografie "Banatul de-a lungul timpului" va fi prezentată publicului astăzi, la ICR "Titu Maiorescu" din Berlin. Manifestarea prezintă lucrări realizate de fotograful Hans Hehn începând cu anii 1930, dar şi fotografii de dată recentă, realizate de descendenţii săi. Imaginile surprind aspecte din viaţa cotidiană a germanilor din Banat, trecând de la evenimente fericite, la război şi la deportarea în Bărăgan. De asemenea, în această seară, scriitoare şi criticul de artă Annemarie Podlipny-Hehn va prezenta publicului berlinez cel mai recent roman al său, "Da-Sein", precum şi albumul bilingv "Temeswar - Timişoara" care aparţine cercului literar "Stafette".

Spectacolul "Lysistrata sau oraşul femeilor", care va fi jucat, astăzi, la Cluj-Napoca, reprezintă a doua premieră a stagiunii la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Comedia lui Aristofan "Lysistrata" a fost pusă în scenă de regizorul american de origine franceză Dominique Serrand. Spectacolul "Lysistrata sau oraşul femeilor" se bazează pe adaptarea lui George Theodoridis, versiunea în limba română fiind semnată de Péter Demény. În comedia lui Aristofan, femeile declară "greva sexului": nu îi lasă pe bărbaţii lor să se apropie de ele până când nu depun armele şi încetează războiul. Spectacolul este recomandat publicului de peste 18 ani.

Expoziţia 'Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului', organizată cu ocazia comemorării în România a Zilei Holocaustului, se va deschide luni la Muzeul Naţional de Artă al României. Manifestarea îşi propune să demonstreze că evenimentele din România în perioada Holocaustului au distrus iremediabil un mediu artistic efervescent, evolutiv şi aflat în deplină concordanţă cu manifestările din arta europeană a momentului, în care artiştii evrei erau integraţi culturii româneşti. Deschisă în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel', cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, expoziţia prezintă operele a 16 artişti evrei care au avut contribuţii majore la introducerea în spaţiul românesc a 'artei noi', unii dintre ei numărându-se printre iniţiatorii unor direcţii avangardiste occidentale.

Valentin Teodosiu şi Adriana Trandafir revin pe scena Teatrului de Revistă 'Constantin Tănase' în 'O premieră furtunoasă'. Spectacolul, o comedie muzicală, este o concepţie după Octavian Sava şi Cezar Ghioca după piesa 'O noapte furtunoasă' de Ion Luca Caragiale. Muzica comediei este semnată de Marius Ţeicu, text şi versuri Octavian Sava, iar scenografia îi aparţine arh. Theodora Dinulescu. Din distribuţie fac parte, alături de Valentin Teodosiu şi Adriana Trandafir, actorii Alexandru Lulescu, George Enache, Mirela Boureanu, Nae Alexandru. Spectacolul va fi susţinut sâmbătă şi duminică de la ora 19,00 la Sala Savoy a Teatrului 'Constantin Tănase'.

Cea de-a 70-a aniversare a lui John Lennon va fi celebrată printr-o ceremonie de sigilare a unei capsule a timpului, care va conţine diverse obiecte expediate de fani, dar şi câteva înregistrări ale regretatului artist britanic, după destrămarea grupului Beatles. Pentru acest proiect, intitulat "The John Lennon Time Capsule", fanii din lumea întreagă au fost invitaţi să expedieze fotografii, comentarii, înregistrări muzicale şi câteva gânduri personale despre moştenirea muzicală lăsată de John Lennon. Capsula va fi sigilată astăzi, cu o zi înainte de data la care John Lennon ar fi împlinit 70 de ani. Ceremonia va avea loc la Rock and Roll Hall of Fame Museum din statul Ohio, care va păstra această capsulă până la ceremonia de deschidere a acesteia, programată pentru 9 octombrie 2040, ziua când artistul britanic ar fi împlinit 100 de ani.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!