DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.15 - 13.45
Revista TNR • Realizator: Domnica Ţundrea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

29 octombrie 2010

Triplu concert pe scena Sălii Radio, de Ziua Radioului
Orchestra Naţională Radio şi Alexandru Tomescu, împreună cu inegalabila vioară Stradivarius, vor susţine, astăzi, de la ora 19.00, un concert extraordinar la Sala Mihail Jora, cu ocazia Zilei Radioului. Publicul va fi purtat în lumea recreată de filmul lui Radu Mihăileanu – "Le concert". Violonistul va interpreta celebrul Concert pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, inclus pe coloana sonoră a filmului care a câştigat premiul César de anul acesta pentru Cel mai bun sunet şi Cea mai bună muzică. Programul concertului este completat de lucrări simfonice spectaculoase precum Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski sau Dansul Salomeei din opera "Salomeea" de Richard Strauss. În încheierea serii aniversare, publicul va putea audia Don Quijote, op 35 de Strauss, avându-i ca solişti pe Răzvan Suma (la violoncel) şi Carol Măi-Antal (la violă). Orchestra Naţională Radio va evolua, diseară, sub bagheta dirijorului Jin Wang, considerat drept unul dintre cei mai valoroşi artişti din generaţia sa.

FNT 2010 – spectacole premium
La Bucureşti, începe, mâine, cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. Evenimentul cuprinde spectacole invitate din străinătate, dar şi cele mai bune reprezentaţii de la teatrele din România. Renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski va veni la Bucureşti cu spectacolul "Dibuk", după textul clasic al lui Solomon An-ski şi nuvela contemporană a Hannei Krall. Cu ocazia primei veniri în România a lui Krzysztof Warlikowski, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" va lansa versiunea în limba română a volumului Théâtre Ecorché, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi al Festivalului Naţional de Teatru. Totodată, spectacolele "Hey, Girl!", de Romeo Castellucci, şi "Regele moare", de Silviu Purcărete, se numără printre cele mai importante evenimente ale FNT 2010. Printre premierele care vor fi prezentate în festival se numără "Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff, pus în scenă la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, şi un spectacol de Rodrigo Garcia, de la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara. Anul acesta, faţă de ediţiile trecute, spectacolele independente nu vor mai fi prezentate separat, ci în cadrul selecţiei naţionale "Spectacole româneşti de top". Din această secţiune face parte şi montarea independentă "Capete înfierbântate", de David Schwartz, a Centrului de Introspecţie Vizuală şi Tanga Project.

Comedia 'Dineu cu proşti', în regia lui Ion Caramitru, pe scena Teatrului Naţional
Primele reprezentaţii ale piesei 'Dineu cu proşti', o comedie a autorului francez Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, vor avea loc la Sala Mare a Teatrului Naţional, mâine şi duminică, de la ora 20,00. Tratând într-o savuroasă cheie comică tema larg răspândită a prostiei, piesa lui Veber pleacă de la ideea năstruşnică a unui dineu organizat într-un grup de prieteni intelectuali, snobi şi sarcastici, dineu ai cărui invitaţi candidează, fără să o ştie, la titlul de prost perfect. Subiectul, transpus cinematografic chiar de autorul său, a produs un succes fulminant în 1999, când din şase nominalizări la prestigioasele premii César a fost răsplătit cu trei, la care s-a adăugat un formidabil succes de public: peste nouă milioane de spectatori numai în Franţa. Din distribuţia de la Naţionalul bucureştean fac parte Horaţiu Mălăele, Şerban Ionescu, Medeea Marinescu, Costina Ciuciulică, Alexandru Georgescu, Alexandru Bindea, Dorin Andone şi Tomi Cristin. Următoarea reprezentaţie va avea loc în data de 14 noiembrie, după încheierea Festivalului Naţional de Teatru şi după turneul la Sofia al spectacolului 'Eduard al III-lea'.

Un colier de diamante şi o pereche de pantofi donată de Madonna, licitate la Balul de Halloween
Un colier de diamante, în valoare de 24.000 de euro, şi o pereche de pantofi donată de Madonna vor fi scoase la licitaţie la ediţia a şasea a Balului de Caritate de Halloween, care va avea loc, mâine, la Palatul Parlamentului. Bijuteria va fi oferită persoanei care, prin donaţia făcută, va sprijini cel mai mare număr de copii, provenind din familii defavorizate, să meargă la grădiniţă. Invitatul de onoare al Balului este actorul Nicolas Cage, deţinătorul unui premiu Oscar. Nicolas Cage începe, pe 1 noiembrie, în România, filmările pentru pelicula "Ghost Rider: Spirit of Vengeance".

Medicul lui Michael Jackson, audiat în ianuarie 2011
Justiţia americană a decis ca audierea preliminară a medicului Conrad Murray, care i-a administrat lui Michael Jackson medicamentele care i-au provocat moartea, să aibă loc pe 4 ianuarie 2011. Tribunalul va încerca să vadă dacă există dovezi suficient de relevante pentru continuarea procesului în care medicul este acuzat de omucidere. Recent, editorii revistei Forbes l-au desemnat pe Michael Jackson în fruntea topului celor mai bogate vedete care nu mai sunt în viaţă, cu venituri de 275 de milioane de dolari, obţinute din vânzările de albume şi din difuzarea muzicii sale la radio şi televiziune.

Nocturne în cadrul Festivalului Naţional de Teatru
Nocturnele secţiunii 'Filme, Noapte, Teatru = FNT' din cadrul actualei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru vor fi deschise, mâine, de la ora 22,00, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez, cu proiecţia primei părţi a serialului 'Noaptea', conceput de George Banu şi realizat de regizorul Dominic Dembinski.
A doua parte a serialului, o producţie TVR Cultural, al cărei director de imagine este cunoscutul Viorel Sergovici, va fi proiectată duminică. Cele şase episoade ale filmului constituie, potrivit organizatorilor, un voiaj nocturn, o experienţă complexă alcătuită dintr-o serie de refleţii fragmentare asupra nopţii şi a condiţiei umane, asupra teatrului şi a lumii. Seria proiecţiilor nocturne continuă, în perioada 2-6 noiembrie, cu cinci spectacole semnate de regizorul polonez, Tadeusz Kantor.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania - cea mai mare finanţare CNC, de 690.000 de lei
Festivalul Internaţional de Film Transilvania a primit cea mai mare sumă de bani din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, în sesiunea de finanţare pentru organizarea de evenimente cinematografice care se desfăşoară în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2011. Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc a primit, astfel, pentru evenimentul de la Cluj-Napoca, suma de 690.000 de lei. Pe locul al doilea în topul finanţărilor s-a clasat Festivalul Internaţional de Film Evreiesc de la Bucureşti, cu aproximativ 330.000 de lei. APFR a primit, de asemenea, o finanţare pentru organizarea celei de-a cincea ediţii a galei premiilor Gopo, care va avea loc pe 28 martie 2011. Festivalul Internaţional de Film NexT a fost finanţat, de această dată, cu suma de 184.000 de lei. Printre proiectele respinse s-au numărat gala premiilor CNC şi Târgul Internaţional de Film Documentar Sahia Film. Pe lângă organizarea de festivaluri, Centrul Naţional al Cinematografiei a mai finanţat, în această sesiune, iniţiative de editare a unor lucrări de specialitate, programe şi participări la festivaluri internaţionale.

Parteneriat pentru modernizarea şi reorganizarea serviciilor bibliotecilor universitare
Academia de Studii Economice din Bucureşti anunţă lansarea oficială a proiectului strategic "Parteneriat pentru modernizarea şi reorganizarea serviciilor bibliotecilor universitare". Proiectul a început pe data de 1 octombrie 2010 şi este implementat în parteneriat cu Universitatea din Craiova, pe o perioadă de 26 luni. Obiectivul general al iniţiativei este cresterea calităţii şi a gradului de inovare în învăţământul superior, prin implementarea soluţiilor software menite să îmbunătăţească activitatea educaţională, serviciile de documentare şi cercetare ştiinţifică oferite de biblioteca universitară. Proiectul îşi propune modernizarea activităţii de studiu individual prin trecerea de la o bibliotecă de tip clasic la una de tip hybrid, care să permită exploatarea tuturor tipurilor de informaţii, atât cele clasice, cât şi cele digitale.

Artistul român Ştefan Constantinescu expune în San Sebastian instalaţia video 'Troleibuzul 92'
Instalaţia video 'Troleibuzul 92' a artistului român Ştefan Constantinescu este prezentată la San Sebastian, în cadrul expoziţiei colective Contraviolenţe. Practici artistice împotriva agresiunii asupra femeii, organizată de centrul cultural Koldo Mitxelena Kulturunea în perioada 28 octombrie 2010 - 5 februarie 2011. ICR Madrid sprijină participarea românului în cadrul acestui proiect în care expun alţi 14 artişti. Expoziţia abordează, prin legăturile dintre atitudini, medii şi formate, o diversitate de puncte de vedere artistice care pun în evidenţă complicitatea celui care produce ori consumă violenţă. Instalaţia 'Troleibuzul 92' a lui Ştefan Constantinescu înregistrează cu o cameră de filmat, intrusă într-un autobuz, agresiunea verbală şi morală care precedă agresiunea fizică.

James Cameron va lansa filmele "Avatar 2" şi "Avatar 3"
Regizorul canadian James Cameron a confirmat informaţia potrivit căreia filmele "Avatar 2" şi "Avatar 3" vor fi lansate în decembrie 2014, respectiv în decembrie 2015, deşi titlurile celor două pelicule ar putea fi schimbate. Cineastul a declarat că lucrează deja la reconversia 3D a filmului său din 1997 "Titanic" - recompensat cu 11 premii Oscar -, pe care doreşte să îl lanseze în versiune tridimensională în 2012, pentru a comemora 100 de ani de la naufragiul celebrului pachebot. James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare. Lungmetrajele sale, "Avatar" şi Titanic", reprezintă filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei - cu 2,74 miliarde şi respectiv 1,84 miliarde de dolari.

Triplu concert pe scena Sălii Radio, de Ziua Radioului
Orchestra Naţională Radio şi Alexandru Tomescu, împreună cu inegalabila vioară Stradivarius, vor susţine, astăzi, de la ora 19.00, un concert extraordinar la Sala Mihail Jora, cu ocazia Zilei Radioului. Publicul va fi purtat în lumea recreată de filmul lui Radu Mihăileanu – "Le concert". Violonistul va interpreta celebrul Concert pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, inclus pe coloana sonoră a filmului care a câştigat premiul César de anul acesta pentru Cel mai bun sunet şi Cea mai bună muzică. Programul concertului este completat de lucrări simfonice spectaculoase precum Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski sau Dansul Salomeei din opera "Salomeea" de Richard Strauss. În încheierea serii aniversare, publicul va putea audia Don Quijote, op 35 de Strauss, avându-i ca solişti pe Răzvan Suma (la violoncel) şi Carol Măi-Antal (la violă). Orchestra Naţională Radio va evolua, diseară, sub bagheta dirijorului Jin Wang, considerat drept unul dintre cei mai valoroşi artişti din generaţia sa.

Proiectul "Odessa", în regia lui Florin Iepan, la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam
Proiectul cinematografic "Odessa", în regia lui Florin Iepan, este inclus în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, care se desfăşoară între 17 şi 28 noiembrie. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale lui Florin Iepan, filmul este o coproducţie România - Germania şi este prezentat la festival cu titlul de "Work in progress". "Odessa" este o poveste a masacrelor care au avut loc în Europa Centrală şi de Est în al Doilea Război Mondial. În lipsa unor imagini de arhivă, Florin Iepan a decis să folosească animaţii. În acelaşi festival de la Amsterdam, documentarul "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", regizat de Alexandru Solomon, va fi prezentat în secţiunea "Reflecting Images: Panorama". Filmul descrie parcursul românilor de la comunism la o economie originală de piaţă. Pelicula îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România şi încearcă să afle ce i-a propulsat în viaţa publică. Printre "actorii" documentarului se numără Dinu Patriciu, George Becali, Dan Voiculescu şi Dan Diaconescu.

Alba: Expoziţie inedită, cu reclame vechi de peste un secol
O inedită expoziţie care cuprinde peste 200 de reclame, de la maşini agricole la prezervative apărute în presă în perioada 1891-1939, a fost vernisată la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, manifestarea fiind organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. Expoziţia 'Reclame şi comerţ în Alba Iulia', care poate fi vizitată până pe 26 noiembrie, cuprinde atât reclame cât şi imagini ale unor mărci înregistrate specifice judeţului, cea mai veche datând din 1891, când a fost publicată într-un ziar creştin din Blaj şi care făcea referire la Josif Gans, fabricant de maşini agronomice. Un alt mesaj inedit transmitea, în 1925, un producător de creme de ghete, care susţinea că 'Dracul e negru, dar nu aşa de negru ca crema de ghete Vultur'. În expoziţie există şi imagini ale unor mărci de vin înregistrate în perioada respectivă la Camera de Comerţ din Alba Iulia.

Prezentarea volumului bilingv al scriitoarei Rodica Elena Lupu, la Espacio Niram din Madrid
Romanul bilingv "Cât mai e vreme", de Rodica Elena Lupu, va fi prezentat, mâine, la Espacio Niram din Madrid. Evenimentul mai cuprinde o discuție cu cititorii și o sesiune de autografe. Rodica Elena Lupu a publicat peste 30 de volume de proză și poezie, precum și eseuri și povestiri în reviste din România și din străinătate. De asemenea, este membru de onoare al unor asociații interculturale din Nürnberg și Quebec și membru al Academiei de Științe, Literatură și Arte din Oradea. Evenimentul de mâine de la Madrid va fi transmis în direct de Radio Diaspora International din Statele Unite. La întâlnirea culturală este așteaptă participarea a numeroși jurnaliști și scriitori spanioli și români.

Ozzy Osbourne, editorialist pe teme de sănătate şi lifestyle pentru revista Rolling Stone
Rockerul britanic Ozzy Osbourne este noul editorialist pe teme de sănătate şi lifestyle al revistei americane Rolling Stone. În primul său articol scris pentru celebra revistă muzicală americană la rubrica "sănătate, sex şi chestiuni familiale", muzicianul britanic le oferă cititorilor câteva "perle de înţelepciune", între care o discuţie cu copiii săi despre pericolele la care se expun persoanele care consumă droguri. Ozzy Osbourne participă în această toamnă la o serie de festivaluri şi susţine numeroase concerte în cadrul turneului mondial de promovare a celui mai recent material discografic al său, intitulat "Scream", care a fost lansat pe 15 iunie.

Zilele Porţilor Deschise la Radio România
Radio România organizează, în perioada 30 octombrie - 1 noiembrie, o serie de evenimente cu ocazia împlinirii a 82 de ani de la prima emisie în eter. Evenimentul aniversar va debuta cu un concert susţinut, în această seară, la Sala Radio, de Alexandru Tomescu, alături de celebra vioară Stradivarius şi Orchestra Naţională Radio. În program - "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Trei dansuri româneşti", de Theodor Rogalski, şi "Dansul Salomeei" din opera "Salomeea", de Richard Strauss. Publicul va mai putea audia poemul simfonic "Don Quijote", op. 35 pentru violoncel, violă şi orchestră, de Richard Strauss, avându-i ca solişti pe Răzvan Suma, la violoncel, şi Carol Măi-Antal, la violă. Evenimentele aniversare de la Radio România vor continua prin Zilele Porţilor Deschise. Timp de trei zile, în intervalul orar 10.00 - 14.00, ascultătorii pot vizita studiourile din care emit posturile Radio România Actualităţi şi Radio 3 Net, Camera Ştirilor, Agenţia de presă RADOR, Redacţia Teatru şi Sala Radio.

"Evgeni Oneghin" şi "Turandot", la ONB
La sfârşit de octombrie, Opera Naţionala Bucureşti propune iubitorilor muzicii clasice două titluri îndrăgite ale repertoriului liric - "Evgeni Oneghin" şi "Turandot". Mâine seară este programată capodopera romantică "Evgheni Oneghin", semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia lui Ion Caramitru, care îi va avea în rolurile principale pe artiştii : Florin Estefan, Iulia Isaev, Lucian Corchiş şi Maria Jinga. Opera Naţională i-a oferit tânărului bariton Florin Estefan ocazia de a debuta într-unul dintre cele mai dificile roluri lirice ca urmare a obţinerii Premiului al II-lea la Concursul Internaţional de Canto "Maeştrii Artei Lirice" – ediţia a II-a, care s-a desfăşurat în primăvara acestui an. Duminică, 31 octombrie, este programată cea mai recentă producţie lirică a Operei, "Turandot", de Giacomo Puccini. Rolurile principale ale ultimei creaţii a compozitorului italian vor fi interpretate de soprana Silvia Sorina Munteanu şi de artistul invitat, Kiss B. Attila.

Filme de Cristi Puiu, Titus Muntean şi Radu Jude, la festivalul New Waves, New Ways de la Praga
Lungmetrajele "Aurora", de Cristi Puiu, "Caravana cinematografică", de Titus Muntean, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi prezentate la festivalul de film New Waves, New Ways de la Praga, care va avea loc în perioada 4-10 noiembrie. Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul, iniţiat de ICR Praga, îşi propune prezentarea producţiilor cinematografice europene în faţa publicului ceh. Prin cele 24 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentare care vor fi proiectate şi prin prezentările care vor fi făcute de invitaţii din Croaţia, Bulgaria şi Slovenia, publicul se va afla, timp de o săptămână, mai aproape de noile producţii cinematografice din Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Elveţia, Estonia, Letonia, Lituania, România, Serbia şi Slovenia.

Bon Jovi concertează la Bucureşti pe 10 iulie 2011
Trupa americană Bon Jovi va concerta la Bucureşti pe 10 iulie 2011, show-ul urmând să aibă loc în Piaţa Constituţiei. Formaţia a devenit cunoscută după ce a câştigat un concurs organizat de un post de radio din New York, la începutul anilor '80. Grupul Bon Jovi şi-a creat un stil muzical propriu, născut din rockul agresiv, caracteristic acelei epoci, dar cu accente mai "îndulcite", care l-au făcut să fie apreciat de publicul larg. De-a lungul anilor, formaţia a vândut peste 120 de milioane de albume în lumea întreagă. Cel mai recent material discografic al trupei este albumul "The Circle", lansat în 2009.

Un automobil Aston Martin din filmele "James Bond", vândut la licitaţie pentru 4,6 milioane dolari
Unul dintre cele mai renumite automobile din istoria cinematografiei, maşina Aston Martin pilotată de spionul James Bond în câteva filme din această franciză de succes, echipat cu numeroase gadget-uri, inclusiv un scaun ejectabil, a fost vândut, la o licitaţie de la Londra, pentru 4,6 milioane de dolari. Automobilul, de culoare argintie, pilotat de Sean Connery în două filme din seria "James Bond", a fost cumpărat de omul de afaceri american Harry Yeaggy. Maşina celui mai renumit spion aflat în serviciul reginei britanice a făcut un mic tur în jurul lumii, timp de cinci luni, înainte de a participa la această licitaţie. Cumpărătorul a primit, pe lângă mult doritul automobil, un sejur de şapte zile, împreună cu 10 prieteni, la hotelul de lux GoldenEye Resort din Jamaica - locul în care Ian Fleming l-a creat pe James Bond -, dar şi un costum special, ţesut cu fir din aur, creat pentru Sean Connery de casa de modă Gieves & Hawkes.

Mureş: Zece biserici din lemn, monumente istorice, necesită intervenţii urgente
Zece biserici de lemn clasificate ca monumente istorice, din cele 54 existente în judeţul Mureş, necesită intervenţii urgente pentru a nu se degrada. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Nicolae Băciuţ, spune că anumite lăcaşuri de cult au acoperişurile deteriorate şi, din această cauză, atunci când plouă, se degradează tot mai mult.
Autorităţile locale susţin că, întrucât bisericile aparţin parohiilor, preoţii trebuie să găsească soluţii de finanţare pentru întreţinere. Direcţia pentru Cultură a judeţului Mureş a pus la dispoziţia celor interesaţi două lucrări fundamentale, care pot sta la baza întocmirii unor proiecte prin care s-ar putea obţine finanţări necesare acestor reparaţii.

Comedia 'Dineu cu proşti', în regia lui Ion Caramitru, pe scena Teatrului Naţional
Primele reprezentaţii ale piesei 'Dineu cu proşti', o comedie a autorului francez Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, vor avea loc la Sala Mare a Teatrului Naţional, mâine şi duminică, de la ora 20,00. Tratând într-o savuroasă cheie comică tema larg răspândită a prostiei, piesa lui Veber pleacă de la ideea năstruşnică a unui dineu organizat într-un grup de prieteni intelectuali, snobi şi sarcastici, dineu ai cărui invitaţi candidează, fără să o ştie, la titlul de prost perfect. Din distribuţia spectacolului fac parte Horaţiu Mălăele, Şerban Ionescu, Medeea Marinescu, Costina Ciuciulică, Alexandru Georgescu, Alexandru Bindea, Dorin Andone şi Tomi Cristin. Următoarea reprezentaţie va avea loc în data de 14 noiembrie, după încheierea Festivalului Naţional de Teatru şi după turneul la Sofia al spectacolului 'Eduard al III-lea'.

Maraton de dramaturgie românească la Festivalul Naţional de Teatru 2010, secţiunea on air - Radio România Cultural
Radio Romania Cultural participă pentru a doua oară la Festivalului Naţional de Teatru, de data aceasta printr-un maraton de dramaturgie contemporană românească, în cadrul secţiunii on air a FNT. Duminică 31 octombrie, postul nostru va difuza, timp de 24 de ore, spectacole radiofonice pe texte ale dramaturgilor români contemporani, între care Matei Vişniec, Adrian Lustig, Cornel Udrea, Radu Macrinici, Ştefan Caraman, Alina Nelega, Lia Bugnar, Marius Damian, Vlad Zografi, Valentin Nicolau, Ana-Maria Bamberger, Teo Herghelegiu, Ion Sapdaru, Emanuel Pârvu, Petre Barbu, Mimi Brănescu şi Visky András. Evenimentul teatral radiofonic continuă pe frecvenţele Radio România Cultural timp de o săptâmână. În fiecare seară, de luni până vineri, sunt programate alte 8 spectacole radiofonice din aceeaşi secţiune on air a FNT. Radio România Cultural este singurul post din România care participă la Festivalul Naţional de Teatru cu peste 30 de spectacole, toate pe texte ale unor dramaturgi români contemporani, montate de regizori cunoscuţi în intrepretarea marilor actori de astăzi.

Festivalul Filmului Thailandez, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Festivalul de Film Thailandez, manifestare organizată de Ambasada Regală a Thailandei în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român pentru a promova cultura thailandeză prin film continuă, până duminică, în Capitală. Filmele artistice proiectate prezintă societatea thailandeză de acum 100 de ani până în zilele noastre, dezvăluindu-ne istoria modernă, cultura, valorile şi credinţele thailandeze. Peliculele sunt prezentate în Studioul Horia Bernea al MŢR, iar intrarea publicului este liberă.

Videoclipul "Thriller" va sta la baza unui lungmetraj produs la Hollywood
Videoclipul din 1982 al piesei "Thriller", interpretată de Michael Jackson, va sta la baza unui lungmetraj care va fi realizat la Hollywood. Potrivit site-ului Deadline.com, cineastul Kenny Ortega are cele mai mari şanse să fie ales pentru a asigura regia acestui proiect cinematografic. Kenny Ortega este cunoscut pentru regia filmului "High School Musical", dar şi pentru faptul că a fost coregraful şi consilierul artistic al cântăreţului Michael Jackson, fiind realizatorul documentarului "This Is It", construit pe baza secvenţelor filmate în timpul repetiţiilor lui Michael Jackson pentru seria celor 50 de concerte pe care ar fi trebuit să le susţină la Londra. Videoclipul original, care are o durată de 14 minute, îl prezintă pe Michael Jackson dansând alături de un grup de zombies şi a fost regizat de John Landis, fiind considerat cel mai bun clip pop din toate timpurile. Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, realizatorii filmelor din franciza "Amurg" sunt foarte interesaţi de achiziţionarea drepturilor asupra acestui lungmetraj.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!